Diskusní fórum akcie a burza

Broker konto depo burza

Stran:  1  ..  3    5    7  8

Mufimufin - 26-9-2020 v 10:47

Trading212 tuším snad nemá ani akcie ne? Je to CFD/Forex broker. Navíc to obecně nikdy není bez poplatku, protože všichni brokeři vyjma co vím IB prodávají order flow. Dostaneš o něco horší ceny a tím se ti pak kompenzuje trading "zdarma". Jinak je tam hrozně málo akcií a nové často nepřidávají (asi jako FIO). Dost lidí v trading skupinách si na to stěžovalo. Je to takový broker na hraní asi jako Revolut.

Dood - 26-9-2020 v 10:57

zalezi ake konto si zalozis, ja nemam na marzu, takze ziadne cdf ale normalne akcie. co sa tyka portfolia, tak vsetky vyznamne eu akcie maju, co sa tyka usa - tak mi zatial ziadna nechybala. maju demo ucet, tak si skus ci nejake akcie nenajdes. Na rovinu okrem tradingu ich vyuzivam hlavne kvoli tomu ze sa cez nich daju lahko nakupovat svajciarske akcie, ktore cez lynx nejdu tak jednoducho. ja mam euro, takze pre mna je ich ucet maximalne plus, kedze konverziu robia automaticky a mozem sa hrat s nakupom, average down aj kazdy den, takze ak maju aj horsi spread tak na tom nikdy oproti lynxu kde je poplatok 6eur na europske akcie neprerobim. kupim v pondelo 1ks roche, 1ks v utorok1 1 ks v stredu atd pokial akcia klesa. tkaze poziciu budujem kludne mesiace a kazdy den ked je nizsie ako mam a kludne po 1akcii alebo po pol akcii

Daniel - 26-9-2020 v 12:44

Pri vybere brokera postupujte (hlavne v tejto dobe rychlo vznikajucich finstartupov) maximalne opatrne,

napr Trading212 (predtym fx broker AVUS CAPITAL) urcite pre mna neposobi doveryhodne...
https://www.financemagnates.com/forex/brokers/bulgarian-fx-b...

vypis z UK registra a dokumenty:
https://beta.companieshouse.gov.uk/company/08590005

CEO je Bulhar Borislav Tzonkov NEDIALKOV, Date of birth: April 1976
https://beta.companieshouse.gov.uk/company/08590005/officers

Mufimufin - 26-9-2020 v 17:03

Já jsem už celkem rozhodnutý pro Tradestation a Tastyworks a pak buďto ponechám (pravděpodobně jen na forex, příp. evropské akcie), nebo zruším IB. Počkám co z nich vypadne s tím přesunem v rámci Brexitu. Na evropské akcie a ETF mám Degiro (prakticky tam ale nenakupuji) a na CZ FIO E-Broker (prozatím taky nic).

Zkoušel jsem ještě kontaktovat Schwab, ale jejich international verze webové stránky a kontaktní formulář na ní buďto nefunguje, nebo zprávy z něj kompletně ignorují. Jediná možnost jak se s nimi spojit je dle slov U.S. podpory telefonicky (představa čekání cca 30 min na info lince se zahraniční hudební znělkou - ne díky). Jestli už je takový problém vůbec účet založit ,resp. získat k němu nějaké informace raději nechci vědět jak by pak vypadal reálný provoz platformy a trading pokud by nastal nějaký problém, nebo potřeba něco řešit. V recenzích na daného brokera se nese kritika zejména v tomto duchu. Na druhou stranu jsem zjistil, že umožňují taky šeky a debetní kartu + by mohly teoreticky jít po povolení šeků také ACH převody (tvrdila to ale U.S. podpora, takže v international verzi neověřeno).

Na přehazování a konverzi peněz je IB na druhou stranu naprosto bezkonkurenční, ale bohužel zaspali (dost možná cíleně) s lite verzí pouze pro U.S. občany a nemají v plánu ji zde zavádět. Člověka tam tedy oholí na těch poplatcích za realtime data a případnou neaktivitu (tady prozatím aktivně traduji).

Dood - 26-9-2020 v 19:57

pozeral som ten tradestation aj tasty a vyzeraju v pohode, akurat poplatky za vklad a vyber ma dost odradzuju. trading212 - o tom ze su z bulharska viem, ja zatial spadam pod ich UK pobocku, takze pod FSCS, kde je krytie do 85.000 libier ak sa to tiez brexitom zmeni a spadnem pod bulharsku pobocku, tak budem uzivat ciste iba na trading. vyhoda stale ostava v tom, ze im funguje vyber a zaslanie penazi do 24hod, pripadne kartou v minutach a zdarma, kedze to tak praktizujem ako treba a je to bez poplatkov. na vysoko volatilne akcie a rychle vklady, vybery som zatial nic lepsie nenasiel

Mufimufin - 26-9-2020 v 20:32

Ano, poplatky u TS i TW jsou castecne za vklad a zejmena vyber a ne zrovna male. Pak te jeste oholi pokud pouzijes wire transfer prostrednik za konverzi. IB je v tomhle lepsi (spotovy kurz + 2,5 USD za konverzi v ramci fxconv).

Kdyby mel clovek banku v USA muze delat ACH prevody zdarma. Prave z toho titulu mne zajimal Schwab. Bohuzel jsem neprisel na zadnou banku, ktera by bez poplatku za vedeni byla ochotna vest v USA ucet kdyz tam nemam US obcanstvi ani firmu.

Pavel - 27-9-2020 v 19:28

Ad Lynx a Brexit:

https://www.lynxbroker.cz/brexit/?utm_source=%5BCZ%5D+Client...

Mufimufin - 27-9-2020 v 19:45

Vlastně jen přeložili (ne úplně ideálně) to co uvedlo IB.

Pavel - 27-9-2020 v 19:57

Citace: Původně zaslal: Mufimufin  
Vlastně jen přeložili (ne úplně ideálně) to co uvedlo IB.

Mně to poslali mailem, takže jsem to četl poprvé. Zaujala mě "často kladená otázka" č. 14, věta druhá:

"PDT pravidlo umožňuje provést na maržovém účtu, kde je hodnota nižší než 25.000$, provést maximálně 3 intradenní obchody za 5 pracovních dnů. Toto pravidlo již platné nebude, protože účty pod IBIE, IBLUX nebo IBCE nebudou nadále provázány s US subjektem IB LLC."

Nevím co přesně právnicky znamená "provázány", ale budí to dojem, že vazba na mateřskou společnost (a tedy i výše garancí) nebude taková jako dosud, pokud to explicitně neudělají.

Mufimufin - 27-9-2020 v 20:01

PDT je US výmysl, takže se to bude odvíjet čistě od EU regulace a proto i těch pouhých 20K EUR pojištění.

Poplatky měnit nehodlají, ale vlastně ani prozatím nejsou schopni garantovat, že budou fungovat všechny služby jako doposud jelikož sami neví kam nás převedou.

Mně by spíše zajímalo jestli člověk, který bude souhlasit s převodem bude mít ještě možnost provést ACAT, nebo nikoliv. Já předpokládám, že ne a tudíž pak za jakýkoliv převod pozic člověk pěkně zaplatí a to včetně cashe (byť tam to snad IB vyřeší přes účty co mají ale pořád to není pohodlný ACAT). Přestává se mi to docela líbit.

eppairforce - 29-9-2020 v 09:38

https://www.financialhacker.cz/jsou-vase-penize-u-brokera-v-...

TomasV - 29-9-2020 v 10:37

Citace: Původně zaslal: eppairforce  

Dík za odkaz,nejzajimavější je ta poslední část ,co se bude dít s účtem pokud se migrace neodsouhlasí.

arkyn - 29-9-2020 v 18:21

Citace: Původně zaslal: TomasV  
Citace: Původně zaslal: eppairforce  

Dík za odkaz,nejzajimavější je ta poslední část ,co se bude dít s účtem pokud se migrace neodsouhlasí.

Souhlasim, vypada to ze nejlepsi bude nedelat nic, dokud se to nevyjasni. Tedy za predpokladu, ze pripadne muze clovek migrovat ucet kdykoliv. Pokud by tam bylo omezeni napr. ala do konce roku nez brexit nastane, tak to bude rozhodovani za velke nejistoty.

TomasV - 29-9-2020 v 18:40

Chtělo by zjistit,zda pojištění 20K EUR se vztahuje na učet nebo na jméno,pokud je to na každý účet vzlášt tak v nejhorším případě by se dalo portfolio rozdělit na více účtů.Přesouvání hotovosti a akcií je v rámci IB/Lynxu zdarma.

Cyberguy - 29-9-2020 v 19:02

Pojištění 20K EUR se vztahuje na jedno rodné číslo, počet účtů věc neřeší.

Ladislav - 30-9-2020 v 07:10

Jen se nestrašte, že ztratíte peníze na účtu nebo akcie za více než 20.000 €, když váš broker zkrachuje!
Vždyť je to k smíchu, protože čeští miliardáři mají peníze a akcie na kontech za miliardu € a vůbec se nebojí, že akcie ztratí, když jejich broker zkrachuje.
Vy se tedy bojíte ztráty 30.000 € a oni se nebojí ztráty 3.000.000.000 €.
A proto raději zjistěte u českých brokerů, českých bank, českých akciových fondů a u českých miliardářů, přes kterou banku nebo brokera akcie za miliardy koupili.! :punk:

Ilcajou - 1-10-2020 v 14:12

Zdravím, chtěl bych vědět jakého brokera mám použít... Chtěl bych nakupovat etf indexu s&p 500 nejspíš od Vanguard.
A vedle toho bych chtěl větší část portfolia investovat do svých akcií na to bych měl asi degiro.
Děkuji za všechny rady.

LadaV - 5-10-2020 v 15:32

Dnes mi dorazil od XTB e-mail:

Vážený kliente,
počínaje dneškem bude obchodování s fyzickými akciemi a ETF s 0% poplatkem za transakci, a to až do výše měsíčního objemu 100 000 EUR, což znamená, že všechny obchody do tohoto limitu máte zcela zdarma. Navíc v prvním týdnu (do 12. října 2020) se tato hranice nebude vůbec započítávat.

Tabulka poplatků platná ode dneška: https://xtb.scdn5.secure.raxcdn.com/file/0101/76/tabulka_pop...

Mufimufin - 9-10-2020 v 13:54

Pěkně každého zkásnou na tom, že si tam bude ale posílat peníze. Účtují si z toho procenta.

LadaV - 9-10-2020 v 22:32

Pěkně každého zkásnou na tom, že si tam bude ale posílat peníze. Účtují si z toho procenta.

Myslíte poplatek za vklad kartou (0,7-0,95%)? Protože klasickým mezibankovním převodem je to zdarma.

Diforce - 11-10-2020 v 16:01

Hoj.
Mate nekdo zkusenosti s DRIP na LYNX/IB ?
Nemyslím to jejich nastavení reinvestice misto vyplaceni v cash (kde se plati stejny poplatetek jako bych to koupil sam)
ale primo DRIP od dane spolecnosti (neplati se fee).
Mohl by me nekdo priiblizit jak to funguje? Nabidne me to spolecnost i kdyz mam vyplatu mensi nez je cena jedne akcie?
Tzn. ze by to slo do fraction share? Nekde jsem ale tusim cetl ze IB fraction share nepodporuje?

bigusdykus - 11-10-2020 v 16:25

Myslím že to nenabidnou. U IB to bylo kdysi tak, že akcie musí být celé a zbytek šel v hotovosti.
Frakce jsou mileniálský nesmysl. Buď jste majitelem vy, nebo někdo jiný. Se všemi důsledky...

Diforce - 11-10-2020 v 19:07

Citace: Původně zaslal: bigusdykus  
Myslím že to nenabidnou. U IB to bylo kdysi tak, že akcie musí být celé a zbytek šel v hotovosti.
Frakce jsou mileniálský nesmysl. Buď jste majitelem vy, nebo někdo jiný. Se všemi důsledky...

Co jsem tak pochopil ze clancich o DRIPu tak to tak spolecnosti (mozna nektere) vyplaci odjakziva. Nevim jestli teda jde pak o to co ti dovoli brooker.

Mufimufin - 12-10-2020 v 11:00

abakus: Zabýval jsi se jinak v rámci té úvahy taky nad order flow? Brokeři co mají komise zdarma ho prodávají. Pak má člověk horší filly, protože market maker musí logicky nakoupit za nižší cenu. Já se snažím nad tím přemýšlet a co vím tak Robin Hood a Webull na tom v USA vaří neskutečné peníze, resp. mnohem víc, protože mají přeci "obchodování zdarma". Order flow prodává taky TD Ameritrade, Tradestation, Tastyworks a Schwab. Degiro ho má tuším rovněž ale protistranou je jejich vlastní hedge fund, což je snad ještě horší. Interactive Brokers (PRO) ho neprodává a taky si účtuje poplatky napřímo "transparentní formou". Kolik konkrétně se platí lze zjistit v 606 report, kteří mají povinnost brokeři zveřejňovat. Nikde jsem ale nenašel nějaké podrobnější srovnání všech vedle sebe. Člověk by si tak dokázal udělat představu o tom kolik vlastně za to obchodování "zdarma" platí navíc.

abak - 12-10-2020 v 14:01

Mufimufin:

Pro někoho to může být významná otázka, osobně už hloubku trhu neřeším, jelikož intradenně už neobchoduji, časově náročné obchodní strategie jsem zcela eliminoval, průměrná délka otevřených pozic které držím při obchodování intramarket futures spreadů je v řádů týdnů až měsíců a i ty v posledních letech neobchoduji příliš často, ale v minulosti jsem pro orderflow u Interactive Brokers využíval externí placený datafeed napojený na NinjaTrader. Pokud bych potřeboval řešit orderflow i teď, zaměřil bych se na podporu externích exekučních platforem u konkrétních brokerů (TD Ameritrade, Tradestation, Tastyworks a Schwab) a na poskytovatele dat a cen těchto alternativ. Z uvedených NinjaTrader podporuje jen TD Ameritrade a Tradestation a NT nabízí hned několik poskytovatelů dat za různé ceny. Každopádně dobrá připomínka, na něčem diskontní broker vydělávat musí.

Mufimufin - 12-10-2020 v 14:23

Já to měl na mysli nejen z pohledu intraday, ale i když vezmeš 100 ks akcií AAPL, MSFT, TSLA, nebo AMZN na swing/long term holding (pouze příklad demonstrující celkovou hodnotu obchodu), tak se dostaneš do poměrně vysokých čísel ze kterých by mne třeba zajímalo kolik si ve skutečnosti oproti IB ukrojí daný broker a jestli v kombinaci s absencí možnosti FXCONV při převodu z/na CZK tohle už netvoří obhajitelný důvod proč si IB ponechat. Co jsem zahlédl, tak u opcí ten order flow může udělat ještě větší čísla jak u akcií. Jinak osobně jsem taky daytrade (akcie i opce) opustil, protože mi to moc nejde a žere to moc času. Nechci soupeřit s algoritmy napojenými na API. Mám ale v plánu se věnovat swing tradingu a pak si na stejném účtě (popř. účtech) držet taky akcie, které chci mít dlouhodobě.

V řeči čísel, kdyby jsem si dal pauzu tak na IBKR PRO platím 10 USD inactivity fee + data cca 6 USD bez DPH měsíčně. Z inactivity fee se mi odečítají ty za obchody. Vydělám ale na absenci těchto poplatků z důvodu poplatků za order flow, které jsou skryté?

V praxi se o poplatku za order flow předpokládám nedozvíš, protože to neovlivňuje spread (bid ask může být u různých free brokerů obdobný), ale "zhorší" se ti fill. Objektivně by to šlo srovnat podle těch 606 reportů, ale nikde jsem to nenašel a nikomu se (včetně mně) v tom zdá se nechtělo hrabat. Proto má asi Robin Hood a Webull v USA tolik uživatelů.

abak - 12-10-2020 v 15:16

Mufimufin:

Pomyslné setiny/tisíciny procent z hodnoty pozice tam v případě MARKET příkazů v daný okamžik být mohou, ale u takto likvidních akcií i v objemech stovek kusů by neměl být spread oproti středu v průběhu běžné obchodní seance významnější. Konstantní hodnota to ale jistě nebude, to není technicky možné zajistit, větší odchylky, či případné machinace s časováním ze strany zprostředkovatele už zavánějí front runningem, to by si větší broker neměl dovolit. U pink sheet akcií a méně likvidních opcí pak samozřejmě mohou být problémy větší. Na druhou stranu, pokud vstupuji prostřednictvím příkazu typu MARKET, musím s takovým scénářem počítat.

Pokud nejde o datafeed order flow, spíš než o poplatcích, bych mluvil o nákladech spojených s mechanismem zprostředkování obchodu při omezeních daných cenotvorbou, ty samozřejmě nejsou skryté předem, lze je kvantifikovat až ex-post, zároveň ale nejsou (!) regulované, technické řešení účinného zajištění regulace při plnění příkazů by příliš svazovalo ruce tvůrcům trhu.

Pokud vstupuji za limit, z definice i povahy příkazu mě smluvně nezajímá pozitivní či negativní divergence při plnění ve prospěch mě či brokera/market makera a u dlouhodobých obchodů už vůbec neřeším setiny procent z hodnoty pozice, nejsem institucionální investor, to by muselo jít o transkace s hodnotami v řádech jednotek až desítek milionů USD.

Účet vedený na USD není problém u většiny českých bank, konverze (do 20 000 EUR) půjde bezpečně řešit i nadále přes FXCONV u IB/LYNX, kdé zůstávají depozita zdarma a výběry bezhotovostní platbou jednou za měsíc rovněž, neřeším-li operativně měnové zajištění i u brokera, kde mám transakce pouze v USD, odpadá další problém.

Mufimufin - 12-10-2020 v 15:51

Market příkazy pravda nepoužívám. Vždy si volím jako LMT přinejhorším bid/ask. Měl jsem spíše obavu, že u tohoto order flow pak nedostaneš fill i když v praxi vidíš na grafu (u brokera nebo jinde), že se cena na danou úroveň dostala a pak po dosažení dna (odrazu od supportu) roste v klidu nahoru.

Otázka je kolik v reálu za ten order flow jako retail připlácíme - např. při rychlém hledání snad správně předpokládám "průměr" u TD Ameritrade $0.0015 / akcie, TW $0.0015, TS $0.0018, Schwab $0.0032, RH $0.00026, Webull $0.0030. Nezkoumal jsem ale ty jejich 606 reporty. Docela mně překvapil ten Schwab. U většího množství akcií by to mohlo být skutečně dražší jak IB.

U opcí to je u TS 0,41 USD, u TW 0,5 USD za kontrakt, což už je docela dost. Schwab jsem nenašel.

Tady je k tomu zajímavý článek, kde TD Ameritrade jasně vede:
https://alphacution.com/from-citadel-securities-to-tastywork...

Přivedl jsi mně na zajímavý nápad z hlediska konverze sáhnout po nějakém white label brokerovi od IB, který nebude účtovat měsíční poplatek za neaktivitu. Otázka je jestli mne bude takový broker ochoten přijmout jako klienta pokud mám zároveň prostředky u IB a chci od něj převést ACAT prostředky opět k IB (prostřednictvím jejich introducing brokera). Další podmínkou je, aby u takového white label brokera byl bezplatný ACAT dovnitř i ven a bezplatné posílání peněz do/z v CZK a EUR.

Účet v USD již mám (FIO, Airbank) a raději bych měl u banky v USA, abych mohl využívat ACH. V ČR to je vše klasifikováno jako mezinárodní transakce a člověk neví jakých poplatků intermediary bank nebude ušetřen. Doufám, že v tomto bude řešením Schwab, který mi umožní jako U.S. nerezidentovi založit si u nich mimo účtu brokera také USD účet, ale prozatím tedy bohužel moc nekomunikují.

Btw. s nadhledem řečeno se za chvíli vyplatí mít nějaký SW, který ti bude přes API brokerů na jednom místě ukazovat přehledy. EU nás k tomu pokud chce někdo investovat více jak 20 tis. EUR a nemigrovat k brokerovi do USA totiž nenávratně posouvá.

abak - 12-10-2020 v 17:55

Mufimufin:

Halíře sice dělají talíře, ale centové až jednodolarové položky u nízkonákladového brokera nemá smysl z pohledu pozičního retailového investora řešit. Kdyby někdo obchodoval intradenně vysokofrekvenční automatizovanou obchodní strategií s relativně nízkým RRR~1, průměrnou úspěšností na obchod blížící se 50 % a průměrnou dobou trvání obchodu v řádu minut, pak by byla taková nákladová položka rozhodující, ve všech konzervativnějších a déletrvajících obchodních přístupech a podmínkách není příliš podstatná.

Pro přehledy mi stačí zpožděná data s ručními úpravami pozic, třeba přes Quandl API nebo Google Finance, vytvoření je otázka pár minut, obojí používám, k tomu nepotřebuji samostatný software napojený na API jednotlivých účtů a nemusím řešit zabezpečení.

V každém případě se situace s IB/LYNX pro evropského investora nelepší a naplnění absurdní vize držení cenných papírů registrovaných prostřednictvím dceřinné entity se sídlem v Maďarsku pojištěných pouze do výše 20k EUR se blíží, v tomto rozhodnutí se Tamás Péterffy utnul zásadním způsobem.

Mufimufin - 12-10-2020 v 18:30

API jsem měl na mysli ve spojitosti s brexitem a 20k EUR/broker. Tzn. že budeš mít více brokerů a muset se přihlašovat ke každému zvlášť.

U IB je problém, že bez jedné části těch placených dat nemáš aktuální ani option chain.

Jak píšeš mají to bohužel "na háku" a Evropské investory klidně hodí přes palubu. Zřejmě počítají s tím, že budeme líní změnit brokera. Kdyby se mnou komunikoval Schwab mám už své plánované trio TW/TS/Schwab zaregistrované.

Jakého brokera by jsi doporučil namísto IB pro potřebu fxconv? Zvažuji jestli bude vhodnější jít např. k Tradestation Global, ale tam jsem nenašel vyloženě ceník fxconv - asi jim zkusím napsat. Jde mi skutečně čistě o ty IBčkovské 2,5 USD forexové konverze (u Lynx tuším 100 Kč) a posílání z/do USD bez jakéhokoliv poplatku za neaktivitu.

abak - 16-10-2020 v 18:24

O jiné v Česku dostupné variantě s možnostmi flexibility TWS a FXCONV s navzujícími možnostmi depozitů a výběrů s přístupem na FOREX v reálném čase s podobně nízkými náklady nemám informace, je škoda, že zde v tomto ohledu není větší konkurence.

Mufimufin - 16-10-2020 v 18:40

Zkusím omrknout Tradestation Global (introducing broker IB). Vypadá levněji jak Lynx a zdá se, že nemají poplatek za neaktivitu. Mohla by to být dobrá cesta jak na konverzi.

Nejvíc by mi na IB asi chyběly ty na serveru generované alerty jak v průběhu market hodin, tak mimo ně. TW to má jen v market hodinách a TS vyžaduje mít zaplou platformu, která posílá přes tvůj vlastní SMTP emaily.

abak - 16-10-2020 v 19:05

Tradestation Global může fungovat a může být řešením pro FXCONV. Za předpokladu, že TradeStation International Ltd disponuje stejnou úrovní zajištění jako nadřazené TradeStation Group, Inc. i pro daňové rezidenty z EU, řeší částečně také problém s pojištěním, a to i pokud dojde k řízené migraci účtů v gesci Interactive Brokers. Viz deklarace TradeStation z webu:

Citace:
Your TradeStation equities accounts are further protected with SIPC insurance. SIPC insures your equities accounts up to $500,000, including $250,000 for cash. Beyond this, TradeStation has arranged for additional protection through Lloyd’s of London, insuring each account up to $24.5 million, subject to a $900,000 per account maximum for cash, with an aggregate firm limit of $300 million. For more information on SIPC coverage, we encourage you to visit the SIPC website.

Více zde.

Mufimufin - 16-10-2020 v 19:10

U TS Global to bude zřejmě pouze průtokový ohřívač na fxconv, takže tam mne těch 20k EUR netrápí. Důležité je, aby měli ACAT dovnitř i ven zdarma.

Na druhou stranu by to mohl být při pozdějším nákupu akcií v Evropě taky broker jako doplnění Degiro.

Mufimufin - 4-11-2020 v 16:30

Pro info - dnes jsem se bavil s podporou IB a údajně stále nemají jasno jak budou okolo brexitu postupovat. Mají ale vytvořeny instrukce (vč. šablon), že střední Evropa jde (až na vyjímky podle neznámých kritérií) do Maďarska. Na IB Lite můžeme taky zapomenout.

V obou případech se vymlouvají na legislativu a nejsou ochotni pochopit, že Tastyworks a Tradestation (US) tady může včetně SIPC fungovat bez Evropské entity, protože Mifid II. Očekávají že přijde UK o potřebné povolení odchodem z EU, který vypadá stále více na hard brexit.

Za sebe nehodlám čekat až mi řeknou, že to bude ze dne na den, protože ACAT zabere až 8 dní. Vyžádal jsem si dnes "downgrade" na cash účet a začnu pomalu převádět prostředky k TW/TS. Pak ho zruším a to asi na rozloučenou chytím nějaký poplatek (možná i 20 USD), protože účet nezruší dokud tam jsou prostředky (nad 1 tis. USD) a ani pokud na něj ještě mají přijít dividendy. Tak na to pozor.

Na konverze si až zjistím kolik si za fxconv účtují založím TS Global (introducing broker k IB). Min. 1 tis. USD zůstatek, jinak 1 USD/měs. za neaktivitu.

mar.hladik - 5-11-2020 v 09:40

Většina investorů u Lynxu, teď uvažuje o jiném brokerovi kvůli tvrdému brexitu. Přikládám tipy na dva další brokery:
1. Admiral markets - nabízí investiční účet Invest MT5 se zaměřením na akcie a ETF (přes 4350 akcií, takže takovou nabídku jako Lynx nemá). Pro dlouhodobé investory by snad šla použít jejich platforma
"MetaTrader WebTrader":
https://admiralmarkets.com/cz/start-trading/account-types
https://admiralmarkets.com/cz/trading-platforms/webtrader
2. IQ Trade - jako nevýhodu bych viděl, že nabízí pouze pokročilé obchodní platformy jako Traderworkstation, Metatrader apod. Chybí mi v nabídce základní platforma jako Lynx basic. Jestli s nima máte zkušenosti, tak napište jejich hodnocení a srovnání výhod a nevýhod oproti ostatním brokerům.

arkyn - 5-11-2020 v 12:08

Možná mě chybí info, ale je to tak špatné? a budou jiní brokeři otolik lepší než lynx ?

Pavel - 5-11-2020 v 17:13

Citace: Původně zaslal: arkyn  
Možná mě chybí info, ale je to tak špatné? a budou jiní brokeři otolik lepší než lynx ?

Zatím jde jen o problém nízkého pojištění (dle evropských regulí), které hrozí od 1.1.2021. Jinak nic. Ale ještě není rozhodnuto.

TomasV - 5-11-2020 v 17:34

Tak já doufám ,že bude možné odmítnout migraci i za cenu ,že nebudeme spadat pod ochranu EU regulace.

Mufimufin - 5-11-2020 v 17:36

Odmítneš migraci = nemůžeš obchodovat. Takto to podává IB (a lze dovodit že i všichni introducing brokeři pod něj spadající jako Lynx).

Právě z IB k brexit migraci přišel další email. Evidentně nejsou vůbec připraveni a už si chystají cestičku na období kdy budeme "ve vakuu". Tzn. ani ne převedení (nemají všude licence) a oni bez passportu po hard brexitu v UK.

Napadá mne k tomu snad jen jedno - "run forest, run!".

Vynatek z FIO klientske dokumentace Investicni nastroje a ochrana

NevericiTomas - 13-11-2020 v 21:24

Obchodování v USA (netýká se derivátů)
Při obchodování s cennými papíry v USA prostřednictvím obchodníka s cennými papíry (v našem případě Fio
banka, a.s.) jsou odpovědnostní vztahy mezi subjekty rozděleny do dvou oblastí: vůči zákazníkovi je odpovědný
pouze obchodník, vůči obchodníkovi je pak odpovědný jeho zahraniční partner. Zahraničním partnerem Fio banka,
a.s. je Pershing LLC (zahraniční obchodník a depozitář cenných papírů).
Majetek zákazníků obchodujících prostřednictvím Fio banka, a.s. na trzích v USA je evidován na sběrných účtech,
které jsou vedeny pro obchodníka výše uvedeným partnerem.
V případě platební neschopnosti depozitáře, která je navíc velmi nepravděpodobná, je tento pojištěn, a to v
dostatečné míře. Pershing LLC je členem Securities Investor Protection Corporation (SIPC®;). Pojištění
poskytované touto institucí se vztahuje na všechny klientské účty (tedy i sběrný účet obchodníka) ve výši 500.000
$, z toho do výše 250.000 $ jsou pojištěny finanční prostředky zákazníka. Pershing LLC je navíc nad rámec SIPC
pojištěn prostřednictvím Lloyd´s of London. Výše pojištění poskytované tímto subjektem činí pro cenné papíry
1.000.000.000 $ (v úhrnné výši za všechny účty evidované Pershing LLC) a pro peněžní prostředky na účtu
každého zákazníka 1.900.000 $, maximálně však v úhrnné výši 1.000.000.000 $. Obchodník by měl v případě, kdy
by došlo ke zpronevěře svěřených prostředků depozitářem, nárok na náhradu z tohoto pojištění. V případě, že by
se depozitář dostal do platební neschopnosti, avšak k žádnému trestnému činu by při tom nedošlo, byl by majetek
zákazníků vedený na sběrných účtech vydán zpět obchodníkovi.

Ja to pochopil tak, ze ochrana v ramci SIPC se vztahuje na sberny ucet obchodnika (tedy sberny ucet FIO banky) a NE na jednotlive zakazniky FIO. Tedy cely sberny ucet je pojisten na $500.000. To v podstate znamena ze (predpokladam ze souhrnne maji zakaznici FIO banky v USA akcie za mnohanasobne vic nez $500.000) defacto nejsme chraneni vubec.

Nebo se mylim?

arkyn - 13-11-2020 v 22:09

Citace: Původně zaslal: Pavel  

Zatím jde jen o problém nízkého pojištění (dle evropských regulí), které hrozí od 1.1.2021. Jinak nic. Ale ještě není rozhodnuto.

Dnes me dorazi mail od lynx, kde se mimo jine pise, ze by se melo migrovat do Irska nebo Lucemburska, viz text:

IBKR rozšířila své evropské aktivity prostřednictvím následujících tří subjektů: Interactive Brokers Ireland Limited („IBIE“;), Interactive Brokers Luxembourg SARL („IBLUX“;) a Interactive Brokers Central Europe Befektetési ZRt („IBCE“;). Součástí plánovaných změn s ohledem na brexit je převedení účtů EU klientů u IBUK do IBLUX nebo IBIE, ke kterému dojde v dohledné době.

Migrace účtu na IB subjekt v rámci EU

Společnost IBLUX získala licenci v listopadu 2019, avšak s některými důležitými omezeními v povoleném rozsahu podnikání. Společnost IBIE je v závěrečné fázi získávání licence od Central Bank of Ireland (CBI). Tento proces by měl být brzy dokončen a následně by mělo dojít k migraci investičních účtů. O očekávaném získání licence od CBI vás budeme informovat, stejně jako o přesném načasování plánovaných změn a kroků.

Mufimufin - 13-11-2020 v 22:11

Buďto má Lynx výjimku a jako introducing broker se migruje jinam, nebo to blbě přeložili. Já jsem si jistý, že nás chce IB migrovat do Maďarska.

Pavel - 13-11-2020 v 23:51

Buďto má Lynx výjimku a jako introducing broker se migruje jinam, nebo to blbě přeložili. Já jsem si jistý, že nás chce IB migrovat do Maďarska.

Proč seš si jistý? Mně to nedává smysl - když to píšou, tak proč by lhali? Že by to neuměli přeložit, se mi nezdá.

Mufimufin - 13-11-2020 v 23:56

U IB jsem si jistý, protože jsem se jich na to opakovaně ptal.

Třeba má Lynx jako introducing broker (větší objem majetku) nějakou výjimku. To IB rovněž zmiňovalo, ale blíže nespecifikovalo. Retail se tam ale určitě nedostane. To už by musela nastat náhoda s licencemi, apod.. Nedávno jsem dostal email o možnosti již zmiňovaného "hluchého období", kdy budeme v UK ale oni bez passportu (po hard brexitu). Prakticky vzato se snaží co nejvíce zříkat odpovědnosti.

Za sebe už jsem v procesu migrace a pak si účet od nich převedu k TSG a budu používat pouze okrajově pro Evropské akcie. Vychází totiž stále lépe jak Degiro.

r626 - 14-11-2020 v 06:55

Máte tedy někdo tušení, jaké jsou rizika/nevýhody/výhody migrace účtu do jednoho z navrhovaných států včetně Maďarska?
1- Byl bych velice nerad, kdybych musel pozice uzavírat a nebo převádět někam jinam.
2- nevím kam.. :-(

Pavel - 14-11-2020 v 08:37

Třeba má Lynx jako introducing broker (větší objem majetku) nějakou výjimku. To IB rovněž zmiňovalo, ale blíže nespecifikovalo. Retail se tam ale určitě nedostane. To už by musela nastat náhoda s licencemi, apod.. Nedávno jsem dostal email o možnosti již zmiňovaného "hluchého období", kdy budeme v UK ale oni bez passportu (po hard brexitu). Prakticky vzato se snaží co nejvíce zříkat odpovědnosti.

Za sebe už jsem v procesu migrace a pak si účet od nich převedu k TSG a budu používat pouze okrajově pro Evropské akcie. Vychází totiž stále lépe jak Degiro.

Proč jsi zvolil TSG? To je něco jako dosavadní LYNX - s účty u IB a pojistným krytím v americké výši? Mně primárně zajímá bezpečnost (tedy pojistné krytí) a v podstatě pouze US akcie.

bigusdykus - 14-11-2020 v 09:24

Citace: Původně zaslal: NevericiTomas  

Ja to pochopil tak, ze ochrana v ramci SIPC se vztahuje na sberny ucet obchodnika (tedy sberny ucet FIO banky) a NE na jednotlive zakazniky FIO. Tedy cely sberny ucet je pojisten na $500.000. To v podstate znamena ze (predpokladam ze souhrnne maji zakaznici FIO banky v USA akcie za mnohanasobne vic nez $500.000) defacto nejsme chraneni vubec.

Nebo se mylim?

Tohle už jsem na více místech diskutoval mnohokrát. Ptal jsem se na to dokonce na pobočce - paní byla překvapená odkud to vím a jestli bych jí to neposlal...

Za mě to byl jeden z důvodů, proč jsem FIO opustil.

Ladislav - 14-11-2020 v 10:56

Zeptejte se v ČNB, KB, ČSOB, jestli u nich mají milionáři akcie na kontech za víc jak 10 milionů korun, nebo kde jinde
a jestli je tam konto zadarmo, nebo za kolik korun měsíčně
a jestli je poplatek za nákup akcií na Xetra (Frankfurt) a Tradegate (Berlin) kolem 300 kč nebo kolik!!!
Jistě se čeští milionáři nestrachují o jejich miliony korun v akciích tak jako vy, kdyby broker Robinhood, Lynx nebo banka Fio zkrachovaly.
A jestli vaše portfolio akcií bude mít stále hodnotu vyšší než 50.000 €, dostanete zadarmo konto v mnohé bance v Německu (já mám u Targobank.de konto zadarmo, protože akcie na kontě stále za víc jak 50.000 € ) a pak se smiřte se tím, že nákup akcií online za 1.000 € bude mít poplatek kolem 10 €.

A pak sem napište do fóra, co vám v ČNB, KB, ČSOB odpověděli!
Vždyť máte ČNB, KB, ČSOB jen 2 kilometry daleko a zeptání nic nestojí.

100-euro-2b.jpg - 175kB

Mufimufin - 14-11-2020 v 12:42

Proč jsi zvolil TSG? To je něco jako dosavadní LYNX - s účty u IB a pojistným krytím v americké výši? Mně primárně zajímá bezpečnost (tedy pojistné krytí) a v podstatě pouze US akcie.

TSG kvůli "relativně" nízkým poplatkům. Lynx je naprosto předražený. Navíc Lynx neumožňoval využívat převážně konto ke konverzím (narovinu mi to napsali). Taky mi zůstanou nastavené alerty, byť dle vyjádření podpory budou zpožděné o 15 min pokud si nebudu platit data (TW umožňuje alerty jen v marketu).

Na US akcie jsem vše od IB převedl k Tastyworks a Tradestation (US). Obchodování akcií "zdarma" a levnější opce.

Pokud jde o FIO (Patria, apod.), tak tam by si snad US akcie teď koupil jen člověk ,který neumí anglicky, nebo si nechtěl/neměl čas zmapovat nabídky brokerů.

Pavel - 14-11-2020 v 13:22

OK, dík za vysvětlení.

NevericiTomas - 14-11-2020 v 13:33

Nebo se mylim?

Tohle už jsem na více místech diskutoval mnohokrát. Ptal jsem se na to dokonce na pobočce - paní byla překvapená odkud to vím a jestli bych jí to neposlal...

Tak to si vylozene protireci s nazorem pana spravujiciho stranky o financni svobode, viz muj stejny komentar v jeho diskusi:

Nicmene ja to chapu tak jak jsem napsal - tzn. pojisteny je sberny ucet (FIO) a ne jednotlive klientske (virtualni) poducty

Pampel - 14-11-2020 v 13:44

U Fio můžeme mít Master účet - tedy naše akcie (evidované na nás) jsou na jedné velké hromadě. Je zdarma a akcie se nám za drobný poplatek připisují přímo na účet. To je standardní nastavení, když se zakládá účet.
Anebo můžeme mít akcie zapsané v Centrálním depozitáři cenných papírů. Pak jsou jen a jen naše. V tom případě se platí poplatek z hodnoty akciového konta a pro dividendu se chodí do banky.
Tedy pro divi do banky chodí i majitelé v hlubší minulosti založeného účtu, abyste si nemysleli, že to automaticky znamená, že jste v CDCP.

NevericiTomas - 14-11-2020 v 14:01

Citace: Původně zaslal: Pampel  
U Fio můžeme mít Master účet - tedy naše akcie (evidované na nás) jsou na jedné velké hromadě. Je zdarma a akcie se nám za drobný poplatek připisují přímo na účet. To je standardní nastavení, když se zakládá účet.
Anebo můžeme mít akcie zapsané v Centrálním depozitáři cenných papírů. Pak jsou jen a jen naše. V tom případě se platí poplatek z hodnoty akciového konta a pro dividendu se chodí do banky.
Tedy pro divi do banky chodí i majitelé v hlubší minulosti založeného účtu, abyste si nemysleli, že to automaticky znamená, že jste v CDCP.

Akcie zapsane v CDCP mohou byt i US akcie?

Pavel - 14-11-2020 v 14:17

Ne, jen české.

arkyn - 14-11-2020 v 14:45

Nebo se mylim?

Tak to si vylozene protireci s nazorem pana spravujiciho stranky o financni svobode, viz muj stejny komentar v jeho diskusi:

Nicmene ja to chapu tak jak jsem napsal - tzn. pojisteny je sberny ucet (FIO) a ne jednotlive klientske (virtualni) poducty

Ta dulezita veta me zni ze ji lze vykladat 2ma zpusoby.

Pojištění poskytované touto institucí se vztahuje na všechny klientské účty (tedy i sběrný účet obchodníka) ve výši 500.000
$, z toho do výše 250.000 $ jsou pojištěny finanční prostředky zákazníka.

Fio a jeho sberny ucet jsou pojistene na 500tis usd, to je jasne.
Ale neni jasne kdo je to ten zakaznik, ktery je pojisten na 250tis usd. Je to Fio, anebo konecny uzivatel?
Bez potvrzeni ze strany Fio to asi nelze rozhodnout.

Mufimufin - 14-11-2020 v 15:02

Není snazší se zamyslet nad protekčním schématem EU jako maximem ekvivalentu 20.000 EUR? Proč by někdo (FIO) nabízelo více? Pokud vyjdu z této premisy můžu jít dál.

SIPC 500 tis. USD protekční schéma podle této úvahy bude jako zákazník Pershing LLC v USA využívat právě FIO (E-broker).

Správná otázka je tedy jestli bude stačit dodatečné (komerční) pojištění v maximální úhrnné výši 1.000.000.000 $ (1.900.000 $ na účtu každého "zákazníka").

NevericiTomas - 14-11-2020 v 15:15

Jenze ta milirada je pro vsechny ucty Pershing llc s limitem 1,9mil na kazdy ucet ale v souctu ne vic nez ta miliarda. Ja nevim jestli Pershing llc spravuje jmeni vic nez za miliardu a tipuji ze na sbernem uctu FIO bude uhrnem vice nez 1,9mil

...vse je to takove na vode...nebylo by pro toho brokera (FIO) snazsi rict "vase vklady jsou 100% pojisteny az do $250k ($500k)?" Asi je pro to duvod, kdyz to pisou takto slozite.

TSG @Mufimufin

Dood - 14-11-2020 v 18:25

@Mufimufin - prosim ta, na TSG si ides otvorit novy ucet, alebo pojdes ako existujici klient IB z Lynxu?
Pozeral som to, a ma to zmysel zmenit, ci uz Lynx bude dalej normalne existovat alebo nie, akurat neviem ci mam ist cez novy account alebo existujuci.
Radsej by som si ho otvoril ako novy, ale ked to budu preverovat u IB, tak ci to nezabrzdi registraciu, ze uz vlastne u IB ucet mam, aj ked cez Lynx.

Mufimufin - 14-11-2020 v 18:38

Jdu tam jako existujici klient z IB. Jde o i pres stavajici - prevede se pod jineho introducing brokera (maji to v nastaveni uctu nekde mezi advisorama).

NevericiTomas - 14-11-2020 v 18:46

Jdu tam jako existujici klient z IB. Jde o i pres stavajici - prevede se pod jineho introducing brokera (maji to v nastaveni uctu nekde mezi advisorama).

Omlouvam se za vstup do diskuse - je moznost jit primo pod IB? tzn. ne pres zprostredkovatele, ale byt primo klientem IB? Proc neuvazujete o teto moznosti? V historii diskuse jsem nedohledal, pokud uz se to probiralo.

r626 - 14-11-2020 v 19:48

Primárně bych chtěl zůstat u LYNX, mate tedy někdo tušení, co bude znamenat to převedení někam jinam? Lucembursko, Maďarsko, Irsko? Já v tom nevidím žádný zaldrhel, ale možná se pletu.
Díky.

Pavel - 14-11-2020 v 19:49

Omlouvam se za vstup do diskuse - je moznost jit primo pod IB? tzn. ne pres zprostredkovatele, ale byt primo klientem IB? Proc neuvazujete o teto moznosti? V historii diskuse jsem nedohledal, pokud uz se to probiralo.

Pokud jsi u Lynxu, nemůžeš hned k IB, mají to tak dohodnuto navzájem kvůli kanibalismu. Musel bys odejít od Lynxu a pak po půl roce můžeš k IB. Aspoň to tak uváděli někteří kolegové.

Pavel - 14-11-2020 v 19:52

Citace: Původně zaslal: r626  
Primárně bych chtěl zůstat u LYNX, mate tedy někdo tušení, co bude znamenat to převedení někam jinam? Lucembursko, Maďarsko, Irsko? Já v tom nevidím žádný zaldrhel, ale možná se pletu.
Díky.

Vyčkal bych, jediný problém, který se rýsuje, je výše pojištění. A pak ještě riziko, že od 1.1. budou muset (z regulativních důvodů) omezit svoje služby na nějakou dobu. Vyčkejme, na případný převod portfolia jinam je ještě čas.

r626 - 14-11-2020 v 20:53

Díky.

Vyčkal bych, jediný problém, který se rýsuje, je výše pojištění. A pak ještě riziko, že od 1.1. budou muset (z regulativních důvodů) omezit svoje služby na nějakou dobu. Vyčkejme, na případný převod portfolia jinam je ještě čas.

Děkuji za odpověď Pavle..

Ladislav - 15-11-2020 v 10:23

Možná že Fio.cz má účet na akcie zadarmo a nízký poplatek za nákup akcií na Xetra jen u sběrného účtu, kde mají klienti banky akcie společně a tyto akcie nejsou moc chráněny proti ztrátě v případě bankrotu banky Fio.

Pro klienty banky Fio.cz, kteří chtějí mít na kontě akcie za miliony korun, třeba za miliardu korun, má asi Fio individuální účet, který asi není zadarmo, nebo má vyšší poplatky za nákup akcií za Xetra.
A tam může mít český člověk akcie za miliardu korun, na odděleném účtu sám, a v případě bankrotu banky Fio žádnou akcii neztratí.

Pravda?

Ladislav - 15-11-2020 v 15:13

Sběrný účet, kde mají všichni klienti banky akcie dohromady :( má akcie chráněny do hodnoty 20.000 €, i když se píše, že banka v bankrotu se na akcie klienta nedostane.
Individuální účet, kde má klient banky jen svoje akcie :cool: i akcie za miliardu korun nebo 100 milionů € chráněny před bankrotem banky, kde má konto.

Pokud jde o zákaznický majetek, který je veden na sběrném účtu na jméno obchodníka jako Fio, jde o investiční nástroje jako akcie, které jsou ve vlastnictví zákazníků, nikoliv obchodníka jako Fio, a nespadají do majetkové podstaty obchodníka. Pokud se obchodník jako Fio dostane do platební neschopnosti, budou investiční nástroje vedené na účtech vydány zákazníkům. Dojde-li ke zpronevěře zákaznického majetku (jako akcie) obchodníkem jako Fio anebo obchodník nebude schopen dostát svým závazkům, mají klienti banky nárok na náhradu z Garančního fondu obchodníků, nejvýše se však vyplatí částka v korunách českých odpovídající 20.000,- EUR pro jednoho zákazníka.

Investiční nástroje (jako akcie) evidované na sběrném účtu libovolného subjektu by se dle § 205 zák. č. 182/2006 Sb. neměly stát součástí konkursní podstaty. V případě, že jsou akcie evidovány na sběrném účtu obchodníka s cennými papíry (jako Fio), je tato ochrana před zahrnutím do majetkové podstaty obchodníka stanovena zákonem, a to v § 132 odst. 1 zákona o podnikání na kapitálovém trhu.

Alternativou k vedení majetku zákazníků na sběrném účtu obchodníka, a tedy i cestou, jak příslušné riziko selhání obchodníka (jako Fio) eliminovat, je vedení tohoto majetku na individuálních účtech jednotlivých zákazníků u
depozitářů. Tento způsob vedení investičních nástrojů je samozřejmě mnohem nákladnější. Zákazník má k tomuto účtu přímý přístup, nepotřebuje tedy k nakládání s majetkem na tomto účtu součinnost obchodníka. Rovněž není zákazník při tomto způsobu vedení majetku ohrožen platební
neschopností obchodníka (jako Fio), neboť investiční nástroje zákazníka (jako akcie) jsou vedeny depozitářem přímo na jeho jméno. Z tohoto pohledu je tento způsob evidence majetku bezpečnější, na druhou stranou je však pro zákazníka mnohem nákladnější.
:question: Tedy by mne zajímalo, zda je konto u banky vůbec zadarmo, nebo za kolik korun měsíčně, když požádal klient o uložení všech zahraničních akcií na individuálním účtu u centrálního depozitáře CDCP Praha.
:question: A zajímalo by mne, zda někdo z vás má akcie na individuálním účtu u CDCP a přes jakou banku.

Individuální účet u centrálního depozitáře v Praze znamená ochranu akcií třeba i za miliardu korun.

Fio.cz, Komerční banka, ČSOB otevřou zdarma svému klientovi individuální majetkový účet klienta u CDCP,
kde jsou akcie ze 100% chráněny, i akcie za miliardu korun nebo akcie za 100 milionů eur před bankrotem depozitáře CDCP.
Ale nejsou akcie chráněny před bankrotem akciové společnosti, od které člověk akcie koupil, např. akcie Wirecard, akcie Lehman Brothers, akcie Enron atd.

CDCP je centrální depozitář cenných papírů v Praze.

Insolvenční řízení zahájené proti centrálnímu depozitáři by se řídilo českým právem. V případě zahájení insolvenčního řízení proti centrálnímu depozitáři platí ustanovení článku 38 CSDR, podle kterého nesmí centrální depozitář použít cenné papíry, které mu nepatří, k žádnému účelu. Centrální depozitář není zásadně vlastníkem zaknihovaných cenných papírů evidovaných v jím vedené evidenci na majetkových účtech jiných majitelů.

CDCP vede též samostatnou evidenci cenných papírů, ve které jsou evidovány zejména zahraniční cenné papíry.
CDCP poskytuje svým účastníkům, emitentům cenných papírů a ostatním subjektům kapitálového trhu další služby, jako je např. správa zahraničních cenných papírů registrovaných na účtech CDCP v Clearstreamu.
CDCP a.s. je stoprocentní dceřinou společností Burzy cenných papírů Praha a je členem Evropské asociace centrálních depozitářů cenných papírů (ECSDA).

Tedy jakmile mají vaše akcie vyšší hodnotu než 20.000 € = 500.000 korun, hned je stěhovat ze sběrného účtu na individuální majetkový účet klienta u CDCP.
Protože na sběrném účtu na vaše akcie banka při bankrotu asi může sáhnout a jsou tam akcie pojištěny až do hodnoty 20.000 € = 500.000 korun.

Centrální depozitář cenných papírů, a.s., Rybná 14, 110 05 Praha 1
e-mail: cdcp@cdcp.cz
https://www.cdcp.cz/index.php/cz/o-nas/kontakty

Seznam účastníků centrálního depozitáře, jejichž prostřednictvím vám budou poskytnuty služby CDCP
Fio banka, Air Bank, ČESKÁ NÁRODNÍ BANKA, Česká spořitelna, Československá obchodní banka, Komerční banka, Patria Finance, Raiffeisenbank a jiné.
https://www.cdcp.cz/index.php/cz/seznam-ucastniku

Georg - 15-11-2020 v 18:17

Ladislave děkuji. Zajímavé info. :thumbup:

NevericiTomas - 15-11-2020 v 19:18

Dekuji panu Ladislavovi za informace. Rovnez dekuji za jeho predchozi prispevek, resp. doporuceni k vyberu brokera k obchodovani z rad stabilnich a velkych ceskych bank (a ne low-cost a/nebo novych brokeru).

K tomu bych rekl, bohuzel, zadna smysluplna moznost v Ceskych kotlinach neexistuje. Napr. Ceska Sporitelna je pouze jakymsi partnerem - banky Saxo, ktera investicni ucet nabizi. Nehlede na vysoke poplatky je to "z blata do louze"

A ohledne individualniho uctu u CDCP je to info od pana Ladislava perfektni a vycerpavajici, ma ovsem jednu vyraznou vadu a sice ze CDCP nepokryvaji jine nez ceske akcie...

Suma sumarum, nema to cesky investor lehke....jako nej se mi jevi Interactive Brokers, budu ale muset prezit 6 mesicu nekde jinde.

Ladislav - 15-11-2020 v 19:26

Nevěřím ti.
Centrální depozitář cenných papírů Praha jistě bere na individuální účet jednoho člověka i zahraniční akcie koupené na Xetra Frankfurt.

NevericiTomas - 15-11-2020 v 19:27

Citace: Původně zaslal: Ladislav  
Nevěřím ti.
Centrální depozitář cenných papírů Praha jistě bere na individuální účet jednoho člověka i zahraniční akcie koupené na Xetra Frankfurt.

Je to informace od uzivatele Pavel na predchozi strance teto diskuse

Pavel - 15-11-2020 v 22:56

Citace: Původně zaslal: Ladislav  
Nevěřím ti.

Věřit nemusíš, nikdo tě do toho nenutí. Ale přečíst si tohle můžeš:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Centr%C3%A1ln%C3%AD_depozit%C3...

Ladislav - 16-11-2020 v 13:43

Při obchodování s cennými papíry na trzích v USA je majetek klientů Fio evidován na sběrných účtech, které jsou vedeny u depozitáře Pershing LLC.
Cenné papíry nakoupené klienty v systému XETRA v Německu jsou evidovány na hromadném majetkovém účtu Fio vedeném u této instituce.

Ale přecejen existuje ''individuální účet'' u Centrálního depozitáře cenných papírů Praha, kde si český milionář ukládá zahraniční akcie koupené za miliony korun pomocí Fio, KB, ČSOB, Patria na burze v USA a v Německu. Český milionář nebo miliardář nemá akcie na sběrném účtu nebo hromadném účtu od Fio.cz ,
protože se lidé straší navzájem, že akcie na sběrném účtu jsou chráněny jen do hodnoty 20.000 € a lidé se straší, že v případě bankrotu malé české banky nebo brokera, tyto mohou akcie klientovi vzít nebo zpronevěřit a myslí se tím jistě i na zločinné tunelování českých bank v devadesátých letech ve zločinné české privatizaci, kde ukradli čeští zločinci miliony korun, ze kterých několik dnešních českých a slovenských bank a brokerů založili.
Několik zakladatelů dnešních českých a slovenských bank a brokerů patří do vězení, ale lidé kupují pomocí jejich ''sběrných účtů'' akcie na Xetra a NYSE.

arkyn - 16-11-2020 v 17:07

Jsem dnes volal do Lynx jak to tedy je, aktuální informace k dnešku jsou:
1) cílová entita je buď Irsko nebo Lucembursko. Maďarsko to nebude.
2) pojištění bude dle EU norem, tj. 20tis euro
3) přejít k IB by možná i nějak šlo - nejasná odpověď. Ale i IB v EU a pro občany EU bude mít pojištění 20tis euro. Přejít k IB US, kde je pojištění SIPS není pro občana EU údajně možné.

abak - 16-11-2020 v 17:52

arkyn:

Ano, právě proto je ze hry i Tradestation Global (TradeStation International Ltd), ale pouze co se týče pojištění a garancí, nákladově je pro českého investora TSG aktuálně nejvýhodnější broker, který pohřbil i cenovou nabídku LYNX, či IB (co se komisí a poplatků vzhledem k velikosti účtu týče).

Drobní střadatelé mohou prakticky jen čekat jak dopadne celá situace, ale dle mého odhadu v neprospěch všech drobných investorů z EU a následně pokoušet štěstí v USA a založit si účet u amerického brokera, jehož pojištění i garance se vztahují i na rezidenty EU, což je zatím (z těch největších) Schwab a Tradestation (TradeStation Securities, Inc.).

Oba nabízí pro stávající klienty z EU stejné služby, jako pro americké, tedy včetně pojištění (SIPC) a možnosti obchodovat americké ETF bez omezení, regulace MiFID II ignorují, čímž zdánlivě porušují i evropské právo (ku prospěchu svých klientů, z pohledu americké legislativy a regulativ nedělají nic špatně), nezmění-li se jejich postoj po 31.12.2020, budou cestou ven z evropského šílenství pro evropské retailové investory.

Otázkou zůstává, zdali půjde u těchto zmíněných brokerů oficiální cestou účet z EU otevřít. Schwab má zatím registrace pozastaveny, snad z důvodu dobíhajících procesů akvizice Ameritrade a Tradestation oficiálně nabízí pro investory z EU pouze svou britskou entitu (TSG).

Nemýlím-li se, Mufinmufin už u Tradestation (TradeStation Securities, Inc. - USA) účet má, z mého okolí vím o několika dalších investorech, ale všichni jej otevírali dlouho před Brexitem, účet jim nikdy nezrušili ani neomezili ve funkčnosti.

Mufimufin - 16-11-2020 v 18:04

Schwab si rezident ČR nezaloží - stáhli se z některých zemí v Evropě (pravděpodobně můžeme děkovat EU). Ověřeno v poslední době několikrát. Snažil jsem se to uhrát i na dohodu (kam nešlo poslat email sem vlezl pomalu oknem), ale byli neoblomní.

Další broker se SIPC ochranou je mimo TS (US) např. Tastyworks.

Ono jich je víc jako např. Firstrade (nejen akcie ale také opce zdarma), ale tento broker konkrétně na mne nepůsobí důvěryhodně.

Ad. IB - Pokud je někdo u hlavního brokera ochoten akceptovat pouze 20k EUR protekční schéma a soudruhy z Maďarska, tak budiž. Lidí od Lynx pokud dostojí tomu, co říkali (ovlivnit to moc nemůžou) se týká jen protekční schéma. Opomíjeno je ale co se stane potom, co odsouhlasí migraci z UK. U Lynx to můžou (teoreticky) udělat za ně. Dle mého nebudou mít možnost provést ACAT transfer a budou muset přecházet jinou (placenou) metodou, nebo prodat a nakoupit (+ předem samozřejmě převést finance).

ACAT = Automatizovaný převod zákaznických účtů "ve Spojených státech"

Další věc, kterou neví nikdo je co se stane v "hluchém období" bez passportu pokud IB nedostane potřebné licence. Může to být teoreticky to, že se pojede "natvrdo" ještě nějakou dobu přes UK entitu. Dále je možný ping pong mezi Irskem, Lucemburskem a ve finále Maďarskem (dvojí migrace). Variant je několik a potenciálních problémů o to více. Osobně mi to za to jednoduše nestojí.

Kdyby byli v IB co k čemu nabídnou alespoň Lite verzi účtu, nebo si připlatí pojištění. Jediné co udělali je, že napsali do FAQ odstavec blábolů o tom kdo jsou.

TomasV - 16-11-2020 v 18:16

Kde ste vzali ,že Lynx bude migrovat učty do madarska na webu nic takového nepíší.

https://www.lynxbroker.cz/brexit/?utm_source=%5BCZ%5D+Client...

bigusdykus - 16-11-2020 v 19:24

viz IBCE

https://www.interactivebrokers.com/lib/cstools/chat/?q=faq:/...

Lynx to posílal i do mailu.

arkyn - 16-11-2020 v 20:20

viz IBCE

https://www.interactivebrokers.com/lib/cstools/chat/?q=faq:/...

Lynx to posílal i do mailu.

Me dnes rikali do telefonu, ze Madarsko byla varianta, ale nyni je jasne ze to bude Irsko nebo Lucembursko. Takova je informace dnes k 17h.
A je to v souladu s poslednim mailem co jsem od Lynx dostal.

Phoenix - 17-11-2020 v 16:12

Nevztahuje se pojištění pouze na vklad? Do teď jsem žil v tom, že když broker krachne, tak se z garance vyplatí pouze hotovost na účtech a ne samotné akcie.

bigusdykus - 17-11-2020 v 16:41

Akcie by měly být na oddělených majetkových účtech. Licence brokera by měla být pod kontrolou dozorových orgánů.
Když broker krachne, tak teoreticky - hotovost se za čas vyplatí z pojistky.
Akcie jsou nadále majetkem klienta. Avšak (a již se párkrát stalo), prokázání vlastnictví může skončit na bedrech klienta.

A aby to nebylo jednoduché, tak v případě trestného činu ze strany brokera nemusí pojišťovna vyplatit nic.

edit: bavíme se pouze o fyzických akciích. Ne o divokých derivátech CFD, kontraktech atd.

arkyn - 17-11-2020 v 16:53

Odmítneš migraci = nemůžeš obchodovat. Takto to podává IB (a lze dovodit že i všichni introducing brokeři pod něj spadající jako Lynx).

Právě z IB k brexit migraci přišel další email. Evidentně nejsou vůbec připraveni a už si chystají cestičku na období kdy budeme "ve vakuu". Tzn. ani ne převedení (nemají všude licence) a oni bez passportu po hard brexitu v UK.

Mě do telefonu říkal, že v případě odmítnutí migrace nepůjde kupovat a dávat nové depozita, jediné co půjde dělat je prodávat. Nicméně není to nucený prodej ani nic takového - k tomu podle mě nemají páky. Z toho mě vyplývá že půjde nechat akcie u brokera a inkasovat dividendu.

arkyn - 17-11-2020 v 17:17

Citace: Původně zaslal: abak  
Mufimufin:

Halíře sice dělají talíře, ale centové až jednodolarové položky u nízkonákladového brokera nemá smysl z pohledu pozičního retailového investora řešit. Kdyby někdo obchodoval intradenně vysokofrekvenční automatizovanou obchodní strategií s relativně nízkým RRR~1, průměrnou úspěšností na obchod blížící se 50 % a průměrnou dobou trvání obchodu v řádu minut, pak by byla taková nákladová položka rozhodující, ve všech konzervativnějších a déletrvajících obchodních přístupech a podmínkách není příliš podstatná.

Pro přehledy mi stačí zpožděná data s ručními úpravami pozic, třeba přes Quandl API nebo Google Finance, vytvoření je otázka pár minut, obojí používám, k tomu nepotřebuji samostatný software napojený na API jednotlivých účtů a nemusím řešit zabezpečení.

V každém případě se situace s IB/LYNX pro evropského investora nelepší a naplnění absurdní vize držení cenných papírů registrovaných prostřednictvím dceřinné entity se sídlem v Maďarsku pojištěných pouze do výše 20k EUR se blíží, v tomto rozhodnutí se Tamás Péterffy utnul zásadním způsobem.

Dnes se mě snad podařilo API docela elegantně vyřešit. A to nativní funkcí v Office 365. Akcie je tam možný datový typ, člověk vyhledá akci, případně zvolí i burzu, a pak lze k titulu dotáhnout cca 25 věcí jako cenu, roční maxima, minima, tržní kapitalizace, tickler, segment, počet zaměstnanců....

Zafungovalo mě to pro všechny USA akcie, všechny EU akcie, burzy NYSE, Nasdaq, Frankfurt, Londýn a možná další. Kromě akcií z pražské burzy, ty evidentně neumí

bigusdykus - 17-11-2020 v 17:47

A umí už to API dividendy, EPS, div.výnos, poměrové ukazatele jiné než P/E, základní informace z výsledovek, zadlužení apod?
Bez toho mi to přijde dost poloviční.

Na konkurečním webu se to řeší Google tabulkou, která načítá chybějící ukazatele z několika různých stránek

Mufimufin - 17-11-2020 v 17:48

Ta Google tabulka je při větším počtu akcií nepoužitelná (neumí dávkovat API requesty) - přestal jsem to po pár týdnech využívat. Nejlepší analýza je přímo u brokera, nebo ad hoc nad k tomu určenými weby, kde se o údržbu stará za tebe někdo jiný.

bigusdykus - 17-11-2020 v 17:59

Ano, to je pravda. Něco tam dokonce ani není přes API, ale parsuje se přímo HTML zdroják.
Šla by ale použít jako základ pro vytvoření vlastního systému, třeba v PHP. Data by se načetla jednou denně do tabulek a teprve poté by se nad nimi dělaly dotazy.
Samozřejmě v případě, že by si to chtěl dělat člověk po svém.

Mufimufin - 17-11-2020 v 18:00

A k tomu slouží např. tohle https://www.digrin.com/, ale spousta věcí tam chybí.

Pavel - 17-11-2020 v 18:34

Mě do telefonu říkal, že v případě odmítnutí migrace nepůjde kupovat a dávat nové depozita, jediné co půjde dělat je prodávat. Nicméně není to nucený prodej ani nic takového - k tomu podle mě nemají páky. Z toho mě vyplývá že půjde nechat akcie u brokera a inkasovat dividendu.

Mně to připadá, že nebudou moct poskytovat investiční služby (nebudou mít licenci) a z toho vyplývají ta omezení, nebudeme moct nakupovat, jinak snad prodeje cenných papírů a transfery cashe.

Stanislav - 17-11-2020 v 18:59

Tak to vám nezávidím, protože to jde stejnou cestou jako Brokerjet. Náklady za přesun si každý zaplatí ze své vlastní kapsy, což je nehoráznost. Investování v ČR prostě není žádný med.

TomasV - 17-11-2020 v 19:09

Já furt věřím ,že to dopadne podobně třeba jak u revoltu:

Aktuálně Revolut: Hi Jan,

As you know, the UK will formally leave the EU after 31 December 2020. As a result, our trading company, Revolut Trading Limited (RTL), will no longer be able to passport its services across the EEA from 1 January 2021, as an appointed representative of its UK principal firm (which is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority.)

This means that RTL will no longer be authorised on behalf of its principal firm to advertise, promote or otherwise provide the trading service to you under EU law after this date. You can, however, choose to continue trading with RTL from 1 January 2021 if you are comfortable with how the following changes affect you, so please do read on.

How will Brexit affect me?

Regulatory Protection – You will no longer have the benefit of EU regulatory protection but you will continue to benefit from UK consumer protection laws or regulations that may apply to the trading service.

Compensation Schemes – Don’t worry, your investments will continue to be held by DriveWealth LLC and protected by the Securities Investor Protection Corporation (SIPC) in the US.

Right to Complain – Depending on the circumstances of your complaint, you may not be able to refer your complaint to the UK’s Financial Ombudsman Service (FOS) but we’ll still do our best to put things right if you’re unhappy with any aspect of the trading service.

RTL will continue to operate as an appointed representative of its UK principal firm, and will continue to adhere to the high standards set by the Financial Conduct Authority (FCA), the UK Regulator. Rest assured that the investments you’ve made via the Revolut App will continue to be kept safe and secure after 31 December 2020.

What do I need to do?
You have until 31 December 2020 to decide what to do next. We will continue to update you via the Revolut App, email and our Help centre page with relevant information.

You have two choices:

Choice 1: To continue Trading with RTL, from early November you can download the latest version of the Revolut App and confirm via the Revolut App that from 1 January 2021:

– You are trading with RTL at your own initiative

– You are trading with RTL on the basis of an ongoing relationship

– You have been made aware that the trading service is not provided by an investment entity authorised in the EU

– You are aware that you do not have the benefit of any EU regulatory protections or investor compensation schemes by Trading with RTL

OR

Choice 2: You can sell down your positions, transfer your cash from your investment wallet into your payments wallet and then close your trading account by 31 December 2020, should you no longer wish to continue trading with RTL after this date. Normal fees and charges will apply.

There may be tax implications for you if you have to sell down your positions before closing your account, so you should seek independent tax advice regarding this.

If you do nothing before January 1st 2021
As of 1 January 2021, you will not be able to access the trading service – either to continue trading or to close your account – unless you give the required confirmation via the latest Revolut App.

Our Future Plan
We are currently applying for a licence in Ireland which will enable us to provide investment services across the EEA in 2021. We will keep you informed on its progress.

Financial Conduct Authority
If you have any questions about how Brexit could affect your financial protections please contact the FCA on +44 207 066 1000 or email them at consumer.queries@fca.org.uk

Revolut App
Please ensure that you always have the latest version of the Revolut App downloaded so that you can receive important updates to the trading service.

Regardless of what is happening in the world, we remain committed to providing you the same great trading service allowing you to invest in over 800 US stocks from as little as $1, commission-free within your monthly allowance!

We hope you continue to use the trading service from RTL. We will continue to update you via the Revolut App, email and our Help centre page, so stay tuned for more updates between now and 31 December, 2020.

Thanks,
Team Revolut.

TomasV - 17-11-2020 v 19:16

Citace: Původně zaslal: Stanislav  
Tak to vám nezávidím, protože to jde stejnou cestou jako Brokerjet. Náklady za přesun si každý zaplatí ze své vlastní kapsy, což je nehoráznost. Investování v ČR prostě není žádný med.

Přesun z Lynxu například do Patrie je zdarma,otázka zda si člověk pomůže,pojištění je taky jen 20K EUR.

arkyn - 17-11-2020 v 19:22

A umí už to API dividendy, EPS, div.výnos, poměrové ukazatele jiné než P/E, základní informace z výsledovek, zadlužení apod?
Bez toho mi to přijde dost poloviční.

Na konkurečním webu se to řeší Google tabulkou, která načítá chybějící ukazatele z několika různých stránek

Je to zadarmo v rámci Office. Umí to základní věci, já hledal něco na aktuální cenu, už mě to nebavilo opisovat z broker učtu. Zkouším přiložit 2 soubory kde jsou data co to umí.

Excel_stock_API1.png - 9kBExcel_stock_API2.png - 9kB

Stanislav - 17-11-2020 v 19:25

Tomáši, vždycky se zde řešil broker podle poplatků. Já jsem trval na brokerovi pod systémovou bankou. Můj první byl Brokerjet pod Erste a nyní je to Patria pod ČSOB. Moc tady toho na výběr opravdu není, protože investorů je málo a o to málo se zde ještě přetahují podle mého dost nekalým způsobem, protože zavádění nového brokera vidím z jejich strany jako nějaký experiment testování, co klient je ochoten ještě vydržet.

Phoenix - 17-11-2020 v 19:50

Akcie by měly být na oddělených majetkových účtech. Licence brokera by měla být pod kontrolou dozorových orgánů.
Když broker krachne, tak teoreticky - hotovost se za čas vyplatí z pojistky.
Akcie jsou nadále majetkem klienta. Avšak (a již se párkrát stalo), prokázání vlastnictví může skončit na bedrech klienta.

A aby to nebylo jednoduché, tak v případě trestného činu ze strany brokera nemusí pojišťovna vyplatit nic.

edit: bavíme se pouze o fyzických akciích. Ne o divokých derivátech CFD, kontraktech atd.

Takže si to myslím správně. Do toho mi ale nezapadá ta "panika" okolo změny pojištění. To tu máte běžně více než 500 000 na účtech brokera? Já nakupuji průměrně skoro jednou za měsíc, takže se mi tam hotovost z divi moc neohřeje.

TomasV - 17-11-2020 v 20:20

Společnost Patria Finance, a.s. je účastníkem záručního systému zabezpečovaného Garančním fondem obchodníků s cennými papíry. Podrobnosti o činnosti a působnosti Garančního fondu najdete na internetové adrese www.gfo.cz. Zde naleznete veškeré údaje, jež se týkají fungování Garančního fondu, pojištění majetku zákazníků obchodníků s cennými papíry, informace o vzniku nároku na náhradu a také samotný postup výplaty.

Pokud jde o případný úpadek společnosti Patria Finance, Patria Finance je povinným účastníkem systému pojištění zabezpečovaného Garančním fondem obchodníků s cennými papíry. Z Garančního fondu se vyplácejí náhrady zákazníkům obchodníka s cennými papíry, který není schopen plnit své závazky vůči svým zákazníkům, z důvodu přímo souvisejícího s jeho finanční situací. Náhrada se zákazníkovi poskytuje ve výši 90 % majetku zákazníka (jeho výpočet viz zákon upravující podnikání na kapitálovém trhu), nejvýše se však vyplatí částka v korunách českých odpovídající 20 000 eurům pro jednoho zákazníka u jednoho obchodníka s cennými papíry. Zbylou část majetku je nutné uplatnit jako pohledávku v rámci insolvenčního řízení.

Peněžní prostředky zákazníků Patria Finance, a.s. jsou uloženy na bankovních účtech oddělených od bankovních účtů Patria Finance, a.s.

V případě platební neschopnosti banky se sídlem v České republice budou zákazníci, jako oprávněné osoby, odškodněni v souladu s § 41a a násl. Zákona o bankách z Fondu pojištění vkladů (nově přejmenován na Garanční systém finančního trhu) do výše 100.000 EUR pro jednu oprávněnou osobu u jedné banky. Přičemž minimální úroveň pojištění vkladů je v zemích EU, stejně jako v ČR, 100% vkladu, maximálně však 100.000 EUR.

bigusdykus - 17-11-2020 v 20:40

To ale platí pro české akcie. V případě zahraničních bude zodpovědnost na jejich prostředníkovi.
Nebo Patria obchoduje na NYSE/Xetra napřímo?

edit:
"Peněžní prostředky zákazníků Patria Finance, a.s. jsou uloženy na bankovních účtech oddělených od bankovních účtů Patria Finance, a.s."

to není až tak důležité jako to, kde jsou uložené české a zahraniční akcie.

r626 - 17-11-2020 v 21:02

Přesun z Lynxu například do Patrie je zdarma,otázka zda si člověk pomůže,pojištění je taky jen 20K EUR.

Mužů se zeptat na zdroj této informace- ze je přechod od LYNX na Patrii zdarma?
Děkuji..

TomasV - 18-11-2020 v 06:18

Děkuji..

Jsem se na to ptal v Lynxu a u Patrie,převod by mněl být zdarma,ale stále nejsem rozhodnut, u Lynxu jsem 3 roky a nikdy nebyl žádný problém.

r626 - 18-11-2020 v 06:34

Aha, tak alespoň dobra zprava, ze se nebude muset prodávat a znovu nakupovat. Taky se mi nechce přecházet.
Poplatky u Patria jsou ale naprosto šílený nákup us akcii 14usd mě přijde trochu moc :-))

Děkuji..

Jsem se na to ptal v Lynxu a u Patrie,převod by mněl být zdarma,ale stále nejsem rozhodnut, u Lynxu jsem 3 roky a nikdy nebyl žádný problém.

Stanislav - 18-11-2020 v 06:47

Patria obchoduje přes amerického prostředníka na amerických trzích a to také může mít souvislost s vyššími poplatky. Předloni mi bezúplatně převedla americké akcie z eur do dolaru. Mně to připadá, že podle amerických zákonů museli přejít na dolary z eur, aby se to ohlídalo, protože takto si USA může zodpovědně chránit svůj trh, aby tam nepronikaly černé peníze z nekalých kšeftů od různých evropských bank, kterých zaručeně není málo a obzvlášť když mají celounijní licenci.
 Stran:  1  ..  3    5    7  8