Diskusní fórum akcie a burza

Broker konto depo burza

Stran:  1  ..  5    7  

Mufimufin - 8-2-2021 v 14:36

Tradestation US a Tradestation Global chápu jako dvě naprosto oddělené entity. ACH transfer loni od IB prošel. Navíc už tam účet mám tak by byli sami proti sobě kdyby nechtěli více prostředků. Co ale jednoznačně v takovém případě utrpí je diverzifikace. Mohu se nicméně spolehnout na vysoké pojištění USA (narozdíl od EU).

Když teda přistoupím, že mám IB jen jako peněženku na lifrování peněz mezi brokerem a mým účtem (nyní pro mne jinou roli neplní), tak mi ten Transferwise borderless v kombinaci s kartou přijde spíše jako snaha konkurovat Revolutu. Nemáš s tím už nějakou zkušenost jestli obdobně jako Revolut nemají problém zablokovat celý účet po transferu dokud neprokážeš původ prostředků (doložit výplaty, apod.)? Příp. jestli tam jsou nějaké skryté limity pro maximum převáděných peněz, které tyhle zpomalovací procedury spustí, popř. ti napaří skrytý poplatek.

Thepoorswiss se do toho obul a popsal nějaké limity https://thepoorswiss.com/transferwise-vs-revolut-which-is-be... - např. výběr max ekvivalent 4000 GBP za měsíc a 1500 GBP za den. On TransferWise, transfers are not free. You will need to pay between 0.3 and 0.7% fee on each transfer. On the other hand, Revolut offers transfers for free. To je ale k platbám kartou. Ty pro převod má v CHF x EUR což může být pro nás trošku zavádějící.

Zkusil jsem zadat zde 10.000 USD na CZK https://transferwise.com/price-change/send-money?source=USD&... a vyšlo mi 61.84 USD jako poplatek, což je docela masakr (wire transfer).

Tzn. použití asi jen jako mezičlánek pro posílání peněz mezi brokery když by nešel z nějakého důvodu ACH a to to ten broker musí podporovat (např. již zmiňovaný Tastyworks nepodporuje a vrací platby z Transferwise).

Když jsem si s nimi ale psal, tak řekli že neumí USD x USD platby a musel bych to nejprve (?!) převést do nějaké jiné měny a pak si to poslat do USD ke svému brokerovi.

Kurzy když jsem využíval tu jejich základní službu neměli vyloženě špatné, ale rozhodně ne tak dobré jako IB, Revolut, nebo dříve RoklenFX (ti se pak dost zhoršili). Otázka tedy zůstává kolik člověk na takovém transferu prodělá a jestli nebude lepší si ad hoc založit při větší částce opět např. IB a pak ho zrušit (pokud teda budou ochotni, asi by ho odmítli vytvořit). To je ale pro mne spíše výhledová záležitost - nemám nyní v plánu nic převádět.

bigusdykus - 8-2-2021 v 15:14

ad 3%:
Počítal jsem všechny poplatky.

200-300Kč za mezinárodní platbu (FIO asi 200, Equabank 300)
100 Kč za konverzní paušál Lynx
5-6USD za nákup akcie

Při 20.000 Kč to dělá zhruba 2-3%

Pravidelné zasílání nižších částek se tím vylučuje.
Doposud jsem držel náklady na nákup pod 1%

Tu jejich informační mlhu během listopadu-prosince jsem byl ochotný tolerovat, ale už to začíná přetékat.

Abaku, mělo by podle tebe význam přesunout se přímo k IB? Ten jejich inactivity fee by mě asi v tuto chvíli už netrápil.

minarjo - 8-2-2021 v 16:12

Jen vydržte, CZK účet v ČR u Citibank (tak jak to měl Lynx předtím přes IB UK) je od Lynx/IB IE přislíben už od zahájení migrace (tento německý je takový mezistupeň), ale může to ještě pár týdnů trvat.

bigusdykus - 8-2-2021 v 17:02

Přikládám reakci ze spřáteleného fóra:

Citace:

No dle podopory, dnes jsem se ptal, na tom nepracuji. Oni totiz berou jako CZK ucet (sberny ucet) ten co je v Nemecku. Nikdo neresi, ze to poslat z Cech je trochu neco jineho nez to poslat do banky v CR

https://forum.investicnigramotnost.cz/viewtopic.php?f=5&...

Petr - 8-2-2021 v 17:57

Ahoj,
já jsem posílal CZK z Fio na Lynx a jako cílovou banku mi Lynx určil HSBC.
Takže u Fio to bylo jako tuzemská platba s poplatkem 0 Kč.

bigusdykus - 8-2-2021 v 18:00

Posílal jsi to teď někdy?

Petr - 8-2-2021 v 18:01

Přesně 18.1.

bigusdykus - 8-2-2021 v 18:04

A bylo to už po transferu účtu do Irska nebo ještě postaru u IBUK?

Petr - 8-2-2021 v 18:06

Tak už mi to nabízí jen j.p
.Morgan (DE)

abak - 8-2-2021 v 21:59

Mufinmufin: Revolut je mobile/android only fintech broker, IMO trendy odpad bez desktopové obchodní platformy pro patlaly (dotyková zařízení) s neexistujícím zákaznickým servisem, pokud jde o velmi malé částky (řádově stovky dolarů), věřím, že na nějaké to přesunování může být vhodný, co do konverzních nákladů u takto malých částek je jistě jeden z nejvýhodnějších, ale tím veškeré výhody končí, je to přesně jak píšeš, blokace transakcí nebo celého účtu je na denním pořádku, na rozdíl od TransferWise nemá Revolut devizy klasické banky.

Transferwise má desktopové webové rozhraní, jediný limit, o kterém vím, je limit 25 mio CZK na transakci. Limity o kterých píše na blogu ThePoorSwiss se vztahují pouze na debetní/kreditní kartu TW, platby přes webové rozhraní TW takto omezeny nejsou. Kromě 1.05 USD za odchozí ACH platbu, případně 7.5 USD za jinou než ACH příchozí platbu TW (US účet) žádné poplatky nemá.

Verifikace uživatele je stejně přísná jako v případě klasické banky nebo brokera, pro založení účtu v USA bylo nutné verifikovat email, telefonní číslo, zaslat kopii platného osobního identifikačního dokumentu, provést platbu ze svého stávajícího účtu v ČR na účet TW, následně doložit vlastnictví účtu v ČR TransferWise výpisem, teprve po schválení bylo možné používat US bankovní účet. Jednotlivé platby se tedy ex-post neverifikují jako v případě Revolut (nad rámec dvoufázového ověření), nehrozí zde riziko zablokování účtu jako v případě Revolut.

Poplatky, o kterých ThePoorSwiss dále píše, se vztahují pouze na platby zahrnující měnové konverze (forexový spread v neprospěch majitele účtu), ztráta z konverze u USDCZK se pohybuje mezi 0,3 % (vyšší objemy) a 0,6 % (nižší objemy), u nižších částek je to akceptovatelné, u vyšších částek je samozřejmě vhodnější provést konverzi na Forexu (v rámci Interactive Brokers za 2 až 3 USD bez ohledu na objem) prostřednictvím FXCONV a následně zaslat prostředky na účet vedený ve stejné měně.

Jen na závěr - TransferWise, Revolut, RoklenFX, Paypal a další jsou pro retailové investory snad jen dočasným řešením, jakmile bude k dispozici v ČR pro vklady/výběry z účtu opět sběrný korunový účet IB vedený pod pobočkou Citibank, všechna tato dočasná řešení postrádají smysl jako finančně nevýhodná a můžeme je přestat používat. Je absurdní, že díky EU, Brexitu a neflexibilitě Interactive Brokers jsme na tom teď poplatkově navzdory technologickému pokroku hůř než před patnácti roky.

bigusdykus: Stačí si vygenerovat (nebo spočítat) přehled zaplacených komisí za loňský rok a hned uvidíte na čem jste, pokud pravidelně každý měsíc uděláte alespoň dvě až tři úpravy v portfoliu, IB (Pro) může být levnější než LYNX. Dle mého názoru se IB vyplatí pro všechny aktivnější investory, pokud řídíte své portfolio aktivně a je volatilní období jako bylo v loňském roce, není problém v průběhu kalendářního roku udělat při ptf o padesáti titulech 100 a více transakcí, u LYNX takto "vyhodíte oknem" 500 USD. Kdyby byla pro retailové klienty z EU k dispozici poplatková struktura IBKR Lite, tak je IB poplatkově a robustností platformy zcela bezkonkurenční pro každého, LYNX už by zcela ztratil jakýkoliv smysl, už teď patří k nejdražším z hlediska komisních poplatků.

Mufimufin - 8-2-2021 v 22:07

abak: Revolut už má nějakou dobu webové rozhraní. Sice nic moc, působilo to na mne při jediné návštěvě jako beta verze, ale má. Revolut jsem používal při převodu a konverzi x jednotek tisíců EUR, ale nedávno ponížili limity. Nelíbilo se jim využití jejich platformy jako prostředníka a chtějí ať lidi platí tou kartou.

Jinak ta druhá část PoorSwisse popisovala problém, který vidím. Ty procenta člověka sežerou. Pravděpodobně ne nutně tak jako banky, ale jde to znát. Pokud bych měl ze hry vyřadit IB, tak by Transferwise se obávám nebyla plnohodnotná náhrada.

Potřeboval bych nějakého introducing brokera IB, který má vedení účtu zdarma a dovolí využívání jen pro konverze (fxconv). Samozřejmě za splnění jiných podmínek jako min. zůstatek, apod.. U Lynxu je tohle a priori vyloučeno a dali mi otevřeně najevo, že by to jako jediné využití účtu neprošlo. Donedávna tohle splňoval Tradestation Global. Jelikož ale teď "netransferuji" pravděpodobně IB budu nucen ukončit a doufat, že se něco objeví (nebo ho pak v případě potřeby transferu opět ad hoc založit).

bigusdykus: U IB jsem utratil během 8 měsíců na poplatcích cca 500 USD. Tohle vše má teď např. Tastyworks "zdarma" (jasně přeprodávají order flow, apod.). Pro mne to byla jednoduchá volba a nelituji. Kdybych to měl mít u Lynxu, tak se nedoplatím.

abak - 8-2-2021 v 22:24

Mufinmufin: O webovém rozhraní Revolut slyším poprvé, ale na jeho historické problematičnosti z hlediska blokací účtů a transakcí to nic nemění, kartu v našem případě prozatím na nic nevyužijeme.

Procenta člověka sežerou, tím spíš pokud prostředky používá pro velmi pasivní, konzervativní a dlouhodobé investice, kde každá desetina procenta zhodnocení navíc může znamenat v delším období výrazný rozdíl, ale dokud máme na výběr pouze konverzi prostřednictvím klasické banky, která si ukrojí 2 % až 3 % nebo digitální banku, která si ukrojí za konverzi 0,3 % až 0,6 %, je TransferWise/CurrencyFair/Revolut/... ta lepší varianta.

A co tak u LYNX držet pasivně ekvivalent 10 000 USD v ETF na S&P 500/MSCI world apod. s jedním obchodem za rok a při tom jej používat jako konverzní platformu s FXCONV (kde se navíc dál generují komise)? Moc drahý měnový "konvertor" :)? Proti tomu nemůžou nic mít, je to zcela v souladu se smlouvou.

Mufimufin - 8-2-2021 v 22:30

Cituji podporu Lynx: "V případě, kdy klient pouze provádí konverze bez nákupu cenných papír může dojít až k situaci, kdy je účet zrušen.".

Podřazení stávajícího účtu u IB pod jiného introducing brokera (bez nutnosti převodu akcií nebo posílání peněz) není možné. Narozdíl od TSG to Lynx neumožňuje a je nutné účet u IB zavřít a založit nový u Lynx.

Účtují si z hlediska konverzí 2x to co IB, tzn. cca 5 USD (100 Kč), ale i to by bylo snesitelné. Pak min. vklad 100 tis. Kč, což by taky bylo relativně ok. Je tam nicméně ono riziko, že mi zruší účet. Potom mají zpoplatněn ACAT 25 USD (IB to má zdarma). Tzn. i kdybych chtěl využít Lynx jako směnárnu jsou tam stále nějaké poplatky a rizika. Jako záložní řešení záložního řešení by to asi bylo průchozí. Otázka jestli by jim stačil ten jednorázový nákup.

bulinak - 9-2-2021 v 08:39

Mufimufin, abak:

K tomu TastyWorks:
Jde nějak snadno založit US účet, kde by šlo používat ACH?

Máte někdo US účet (kde, jaké jsou poplatky)?

Wiki - 9-2-2021 v 09:45

Citace: Původně zaslal: Mufimufin  
Cituji podporu Lynx: "V případě, kdy klient pouze provádí konverze bez nákupu cenných papír může dojít až k situaci, kdy je účet zrušen.".

Nemožnost odeslat z účtu u IB IE CZK přímo, nutí odesílat USD, EURO aj.. K tomu, abych „obešel“ jejich nařízení mi stačí poslat na účet CZK, převést na jinou měnu a podat příkaz s nákupkou nižší než je aktuální cena. Nákup akcie se neuskuteční (nikdo mne nemůže nutit kupovat za každou cenu), příkaz k nákupu zruším a jsem nucen převést cizí měnu zpět (CZK nelze posílat, pojištění je nízké, proto nebudu držet prostředky na obchodním účtu). Osobně jsem uvažoval o uložení části financí v CHF s použitím konverze výše uvedeným způsobem.

Ladislav - 15-2-2021 v 12:41

DkbBank.png - 5kB :post: :post: https://www.dkb.de/

Po více než 15 letech opustím letos Targobank.de vzniklou ze Citibank.de
Smrtící ránu mému kontu dali, když mi sdělili tento víkend, že moje konto od 1.máje nebude zadarmo,
ale stát 71,40 € ročně.

Šok vznikl také, že Tesco PLC mělo v pátek 12.2. reverzní split a Targobank mi vzala za to 19,90 € poplatek,
když splity jsou vždy zadarmo.

A když už najdu jinou banku, kde je Girokonto a akciové depo zadarmo,
smím si také přát francouzskou daň z dividend 12,8% namísto mých dnešních 30%,
VISA kartu zadarmo a bez ročního poplatku 40 €, jako mám u Targobank
úrok z přetažení konta o 3.000 € jen 7%
místo mých dnešních 10,6% až 12,5% u Targobank.

:punk: A vy se tam zeptejte, jestli můžete otevřít konto u DKB při bydlišti v Čechách!
Tam můžete mít akcie 50 let na kontě a nechat je dědit syna spíš, než na kontě u Fio,
Robinhood, Lynx, Etoro, Degiro.
:punk:

DeKaBe.png - 143kB :post: :post: https://www.dkb.de/

:post: :post: https://www.dkb.de/

Mufimufin - 15-2-2021 v 12:56

bulinak: Já to řešil přes IB zdarma (dokonce i 10 USD ti vrátí TW když je požádáš, tzn. pokryje to případ kdy provedeš 2x transfer od IB v měsíci). TW uznávají jen Currencyfair (nikoliv Ttransferwise Borderless, tam platby vrací).

Wiki: Docela krkolomné :). Nedivil bych se kdyby se vydřiduši z Lynx s tím nepárali a účet zrušili i tak. Kam jsi chtěl ukládat v CHF? Je tam nějaký spořící účet pro našince s dobrým úrokem, nebo jen jistota stability měny jako takové?

Otázka do pranice - nemáte někdo zkušenosti s introducing brokerem IQ Trade? Mohla by to být varianta s 0 USD inactivity fee za Tradestation Global bez licence.

Dnes jsem prodal konečně RDSB na AMS burze a zvažuji jestli účet u IB zrušit, nebo využít této varianty převodu pod dalšího introducing brokera jak obejít poplatek za neaktivitu a zároveň mít možnost provádět konverze.

Wiki - 15-2-2021 v 15:20

Wiki: Docela krkolomné :). Nedivil bych se kdyby se vydřiduši z Lynx s tím nepárali a účet zrušili i tak. Kam jsi chtěl ukládat v CHF? Je tam nějaký spořící účet pro našince s dobrým úrokem, nebo jen jistota stability měny jako takové?

CHF jsem chtěl jen tak pro uložení jako stabilní měnu, bez úročení .
Jinak IBIE už umožňuje odeslat i CZK, čímž se plán trochu mění. Na účtu tam mám uloženy USD, EURO i GBX ve vyšším počtu (po prodeji LUMN a Prosieben), tak je odeslání po směně na CHF stále aktuální, ale nutně to nepotřebuji.
Co se týče výše hodnoty ptf., tak mám plán pro držení splněn, nemám sice důvod nutně vybírat, ale nebudu ani navyšovat. Investici do akcií mám vedenou jako samostatnou jednotku, kdy ke 3 brokerům mám rezervu na „spořícím“ účtu odděleně od rodinných financí. Pokud na konci roku překročím limit, což se stalo, mám v plánu odčerpat. Zatím využívám omezeně, protože i možnosti jsou omezené.

TomasV - 15-2-2021 v 16:39

Citace: Původně zaslal: Wiki  

CHF jsem chtěl jen tak pro uložení jako stabilní měnu, bez úročení .
Jinak IBIE už umožňuje odeslat i CZK, čímž se plán trochu mění. Na účtu tam mám uloženy USD, EURO i GBX ve vyšším počtu (po prodeji LUMN a Prosieben), tak je odeslání po směně na CHF stále aktuální, ale nutně to nepotřebuji.
Co se týče výše hodnoty ptf., tak mám plán pro držení splněn, nemám sice důvod nutně vybírat, ale nebudu ani navyšovat. Investici do akcií mám vedenou jako samostatnou jednotku, kdy ke 3 brokerům mám rezervu na „spořícím“ účtu odděleně od rodinných financí. Pokud na konci roku překročím limit, což se stalo, mám v plánu odčerpat. Zatím využívám omezeně, protože i možnosti jsou omezené.

Můžu se zeptat,co za Brokery používáš?

Wiki - 15-2-2021 v 16:54

Klasiku Lynx, Degiro a Fio pro české.

eco - 15-2-2021 v 17:30

Citace: Původně zaslal: Ladislav  

Po více než 15 letech opustím letos Targobank.de vzniklou ze Citibank.de
Smrtící ránu mému kontu dali, když mi sdělili tento víkend, že moje konto od 1.máje nebude zadarmo,
ale stát 71,40 € ročně.

Targobank je zločinec!

A tak se mi zdá o ZADARMO kontu DKB Bank, kam to mám 500 metrů daleko = DKB Bank, Brienner Str. 18.

Jsem v DKB mnoho let a jsem velmi spokojen. Banka prostě dělá to, co má. V angličtině se říká: no frills

Ladislav - 16-2-2021 v 21:08

DkbBank.png - 5kB
https://www.dkb.de/ = konto dostanou i lidé z Čech a zadarmo.

Já jsem otevřel včera konto u německé kreditní banky DKB, jen proto, že moje Targobank.de vzniklá ze Citibank od 1. máje už nebude mít pro mne konto zdarma, ale chtít 71,40 € ročně.
DKB Banka má tu výhodu, že poskytuje konto zadarmo i lidem bydlícím v celé Evropě,
EC karta a Visa karta je zadarmo. :cool: S jistým formulářem se zdaní francouzské dividendy jen 12,8%.
Však za vybírání peněz z automatu v zemích bez eura se platí poplatek 2% z vytažených peněz.
Což zmizne, když bude mít česká republika za 50 až 100 let euro.
Konto je zadarmo, i když na něj nechodí peníze. :exclamation: Poplatek za nákup akcii je 10 € až do hodnoty akcií 10.000 € na německých Tradegate a Xetra. Poplatek za New York, Londýn je 20 €. Takže budete muset koupit americké akcie na německém trhu Tradegate. A nebo koupit akcie v New Yorku za 2.000 €, aby poplatek dělal 1%.
:( Člověk musí však umět používat na smartfounu DKB-TAN2go a proto si hned, když vláda dovolí otevřít obchody, koupím můj první smartfoun:
GIGASET GS100 8 GB Graphite Grey Dual SIM za 50 € a někdo mi musí pomoci instalovat DKB-TAN2go App.

https://www.dkb.de/ = konto dostanou i lidé z Čech a zadarmo.
Ceník v PDF :post: https://dok.dkb.de/pdf/plv_pk.pdf

minarjo - 17-2-2021 v 23:51

Koho zajímá, jak do Lynxu dostat přímo dolary, bez poplatků za konverze či zaslání (s využitím Revolutu), detailně to popisuji zde: https://forum.investicnigramotnost.cz/viewtopic.php?f=5&...

akcionarek - 18-2-2021 v 11:36

Chtěl bych se zeptat jakého brokera si zvolit pro držení akcii na stálo, vzhledem k peripetiím brokerů tipu degiro nebo lynx bych asi radši zvolil méně komplikovanou variantu FIO.
(nevadi mi vyšši poplatek za nakup)

Pročetl jsem celé vlákno a navýhoda u Fia jsou vyšši poplatky a chodící nezdaněné dividendy z Británie?

Chci složit protiinflacní portfolio na divi z GB, USA a Čr (čez)

Jak kupovat akcie přes FIO? za koruny je to jednoduchy - Cez, sberný účet u Fia pro eura (eura si dejme tomu pošlu s vyhodnejsim kurzem přes roxlen,revolut) - nakupy na xetra za eura, kde se daji koupit akcie GB vím o VODAFONE, TESCo nevím jestli jde britishamerican tobaco a BHP z indexu ftse na Xetra?
Hlavně né Frankfurt abych nemusel volat pro nákup.

Dal mě zajimaji tituly tipu ATaT, PM a další podobné za USD, kde takové koupit dají se taky na xetra za EUR?

Dají se koupit akcie Gazprom na fio? treba na xetře? (já vím rizikové ale co už)
V jaké měně mě budou chodit dividendy z GB a US?
Jak je to s dvojím zdaněním dividend na akcie v USA u FIO?
Daji se třeba na Xetra koupit ETF na střibro či jiný kov něco jako SLV, PSLV?
GB dividendy dojdou nestržené?

Díky za připadné odpovědi

Cyberguy - 18-2-2021 v 14:00

Citace: Původně zaslal: akcionarek  
Chtěl bych se zeptat jakého brokera si zvolit pro držení akcii na stálo, vzhledem k peripetiím brokerů tipu degiro nebo lynx bych asi radši zvolil méně komplikovanou variantu FIO.
(nevadi mi vyšši poplatek za nakup)

Pročetl jsem celé vlákno a navýhoda u Fia jsou vyšši poplatky a chodící nezdaněné dividendy z Británie?

Chci složit protiinflacní portfolio na divi z GB, USA a Čr (čez)

Jak kupovat akcie přes FIO? za koruny je to jednoduchy - Cez, sberný účet u Fia pro eura (eura si dejme tomu pošlu s vyhodnejsim kurzem přes roxlen,revolut) - nakupy na xetra za eura, kde se daji koupit akcie GB vím o VODAFONE, TESCo nevím jestli jde britishamerican tobaco a BHP z indexu ftse na Xetra?
Hlavně né Frankfurt abych nemusel volat pro nákup.

Dal mě zajimaji tituly tipu ATaT, PM a další podobné za USD, kde takové koupit dají se taky na xetra za EUR?

Dají se koupit akcie Gazprom na fio? treba na xetře? (já vím rizikové ale co už)
V jaké měně mě budou chodit dividendy z GB a US?
Jak je to s dvojím zdaněním dividend na akcie v USA u FIO?
Daji se třeba na Xetra koupit ETF na střibro či jiný kov něco jako SLV, PSLV?
GB dividendy dojdou nestržené?

Skoro bych řekl, že na otázku volby brokera jsi si už odpověděl sám. Za mne to není špatná volba.

Vyšší poplatky u FIO po mnoha letech budou bezvýznamné. Postupuj s rozmyslem a udrž pod kontrolou výši poplatků v poměru k výši dané investice (třeba do 1% a méně z investované sumy). Ale proč by nezdaněné divi z GB byly nevýhodou? Mimochodem, LYNX je posílá také nezdaněné.

Gazprom? Na FIO je, jen si vybrat ten správný:
65274 SCF GAZPROM NEFT (ADR) SRN
69719 GZPFY GAZPROM NEFT (ADR) USA-OTC-PK
110228 GZPMF GAZPROM PJSC USA-OTC-PK
U FIO to nalezneš když do menu na levé straně (Najdi CP) vyplníš co hledáš + "zobraz" a ono už to hledá samo.

Dividendy ti chodí v té měně, jaký je domicil dané akcie. Jen vyber správnou burzu.
Dvojí zdanění z USA? V USA ti strhnou daň (nejčastěji 15%) a díky smlouvě o zamezení dvojího zdanění už více danit nebudeš.
ETF není má doména ale určitě někdo poradí a nebo pilně hledej.

akcionarek - 18-2-2021 v 14:46

Díky za info,
ADR a OTC (jako OTC trh? :blush:)
Spíš bych měl zájem o řádnou akcii né ADR, ale třeba to nejde, leda to koupit na burze v Moskvě :lol:

Zajímá mě Xetra a BCPP co tam půjde koupit podle toho složím ptf, ale investice až cca za měsíc, tak mám čas vše si pohledat, ale je toho celkem dost.

Poplatky by měli vyjit pod 1%

Ladislav - 18-2-2021 v 16:32

Akcie Gazprom nekupuj od Putina. On si je vzal zadarmo.
Ty si najdi akcie v západní Evropě, severní Americe a východním Japonsku.

Jestli jsi ale ruský agent, tak to jinak nejde a musíš zde dělat ruským akciím reklamu.

minarjo - 20-2-2021 v 12:54

@akcionarek:
Broker Fio pro držení zahraničních dividendových akcií má jednu, ale celkem podstatnou nevýhodu: danění zahraničních dividend (přehlednost a možnost doložení). A to je spolu s poplatky hlavní důvod, proč jsem ho před lety pro zahraničí opustil (k Lynx a Degiro) a teď tam mám jen české akcie za Kč (na ty je naopak velmi vhodný).
Aby nedošlo k nedorozumění: nejde o to, že by Fio broker zahraniční daň strhával špatně, to ne (daní jako jinde, umí formulář W8ben aby dividenda z USA byla 15% a ne dvojnásobek, dividendy britských akcií posílá bez daně, v tom shoda s jinými). Ale jde o to, že je oproti zmíněné konkurenci (Lynx či Degiro) jen velmi obtížné jí doložit finančnímu úřadu k daňovému přiznání. Protože zahraniční daň z dividend, pokud jí nechceš v ČR platit znova, je třeba doložit, aby bylo možné uplatnit její zápočet vůči české daní (tedy odečtení až do české sazby 15%). Lynx či Degiro umějí souhrnný dividendový report, kde to je přesně tak, jak to FÚ rád vidí, tedy co řádek, to stát a hrubé dividendy a stržené daně v něm (je možné jednoznačně a bez pochyb každou z částek přiřadit konkrétní zemi, a je to uvedené souhrnně). Fio toto neumí, u něj by se musely doložit celkem 4 čtvrtletní kompletní PDF výpisy a výpočet dle států udělat bokem sám s tím, že může být problém FÚ doložit, že tento objem hrubé dividendy a daně je za třeba akcie USA či Německa - protože ve výpisu Fio ti je dle titulů, každý zvlášť, ne dle zemí. U nákupů na burzách USA je daň aspoň vyčíslena zvlášť jako samostatná transakce, ale u nákupů na Xetra Německo je mnohdy ve výpisech jen čistá dividenda, tedy daň není uvedena samostatně a nelze jí pak pro FÚ doložit už vůbec (pro uplatnění jejího započtení).
Tedy je to minimálně více pracné a pro zejména evropské divi akcie koupené na Xetra i téměř nemožné nezdanit dividendy v českém přiznání znova (tedy doložit zahraniční daň dle států výplaty dividendy), problém je pak na straně investora i kontroly FÚ, ty zahraniční daně dle států jako celek vůbec dokázat vyčíslit, natož doložit. V tom fakt Fio zaostává, stejně jako mnozí jiní brokeři zaměření více na trading či Forex než na dividendové investování.
Tedy: když už Fio na zahraničí, tak ideálně jen na americkou burzu a americké akcie, tam je aspoň jednotnost v zemi a daň lze ve výpisech dohledat zvlášť, i když pro každou výplatu samostatně.

Mufimufin - 20-2-2021 v 13:06

Minarjo: On ten IB (Lynx) taky není žádná výhra z hlediska součtu příjmů a výdajů (ne zisku a ztráty) z prodeje CP. Musí se to počítat pokud chceš DP podat správně ručně, protože podle IB přece 99% lidí nepotřebuje příjem/výdaj, ale zisk. Hodně lidí to podává špatně, nacpe tam zisk/ztrátu (někteří i kombinovaně pro deriváty a akcie) a pak o tom ještě na webu vydají článek. Od toho pak očistit stále držené (open positions) a transferované akcie (exporty se k nim chovají jako k prodejům). Docela mne to letos překvapilo a strávil jsem nad tím obrovské množství času, s tím že stále ještě nemám hotovo.

minarjo - 20-2-2021 v 13:17

@Mufimufin, mícháš dohromady povinnosti (máš v nich zmatek) pro daňové PŘIZNÁNÍ a daňovou KONTROLU, to je sakryš rozdíl, hlavně v objemu doložených dokumentů.
Dále: psal jsem o danění ZAHRANIČNÍCH DIVIDEND, nikoliv prodejů CP. To je pro to o čem píšu (závislost na reportech brokera) důležitější z několika důvodů: jednak pro zdejší dividendové investory co mají dividendy a daně z několika zemí je to víc komplikované, především ale FÚ zahraniční daně dle zákona potřebuje doložit k Přiznání POVINNĚ (zahraniční daně odvedené v jednotlivých státech, aby šel zápočet této zahraniční daně uplatnit). Zatímco když daníš prodeje CP, tak na FÚ k tomuto nemusíš od brokera dokládat k Přiznání zhola nic! Ostatně jako u většiny jiných příjmů z kategorie Ostatní (jsou samosebou výjimky, např. prodej nemovitosti, tam se dokládá Rozhodnutí o vkladu od příslušného katastrálního úřadu). Prostě u prodejů CP v přiznání jen na Příloze 2 vyčíslíš příjmy a výdaje jak píšeš, tím se to dostane na hlavní list, ale jak jsi k nim došel není povinné dokládat nějakou další přílohou. To jen když by FÚ u tebe dělal pak někdy později daňovou hloubkovou kontrolu, tak si to vyžádá, pro běžné přiznání ale fakt ne (vždyť výpis transakcí brokera, zvlášť když by musel být až za tři roky dozadu kvůli časovému testu a doložení nákupních cen, může mít desítky stran, klidně tedy víc než účetnictví menšího živnostníka). Jinak pravda, souhrnné výpisy snad všech brokerů jsou pro danění prodejů CP zcela nepoužitelné, nejen proto že uvádějí zpravidla jen zisk místo příjmů a výdajů (tak to má v celoročním reportu i Degiro atd), ale hlavně nezohledňují, která transakce se danit má a která ne (tříletý časový test), mixují vše dohromady. A ani nezkoumají roční objem 100 tisíc Kč, od kterého se prodeje daní (to ani brokeři nemohou, protože nevědí, zda nemáš další prodeje u konkurence či třeba u podílového fondu, limit je přitom souhrnný).
Pro nákupy a prodeje CP je proto vhodné si vést svou evidenci třeba v Excelu, hlavně kvůli tomu párování prodejů k nákupům a zjištění, zda tříletý test byl pro daný prodej splněn, a také kvůli tomu celkovému výpočtu příjmů a výdajů jen u daněných položek (co tříletý test nesplnily). Ani vlastní evidence se ale nemusí k přiznání povinně doložit, fakt jen ta Příloha 2, ostatní jedině na výzvu při daňové kontrole. To je stejné jako u živnostníků, také nedokládají celoroční účetnictví, faktury, účtenky... jen z něho uvedou příslušné souhrny na Přílohu 1 (podnikání) a doloží jen při daňové kontrole. Tedy není důvod ty prodeje CP tématicky míchat k brokerům, to se jich tolik netýká, protože vzhledem k uvedenému se od nich dá využít jen výpis všech obchodů při daňové kontrole, jinak ne. Ono i třeba proto, že někdo má brokerů víc (nebo má třeba ještě někde podílové fondy), je dobré tu vlastní evidenci nákupů a prodejů CP (spárovanou) napříč všemi těmito společnostmi vést, pro svůj přehled i výpočet na Přílohu 2 v Přiznání. Ale to patří do vlákna Daně, zde u brokerů je klíčové, že Fio danění zahraničních dividend neumožňuje snadno na FÚ doložit, zatímco Lynx či Degiro ano, a to jedinou tabulkou.

Mufimufin - 20-2-2021 v 13:33

Taky si myslím, že to patří do vlákna daně. Ono i to zdanění dividend tam patří. Psal jsem o druhém aspektu, protože nákup/prodej CP a dividendy spolu souvisí.

TomasV - 20-2-2021 v 20:03

Osobně to nemám vyzkoušené ,ale kolega bigusdykus psal,že mu Fio za 300 kč vystavilo potvrzení s razítkem od všech pozic v porfoliu ,které se dá použít k vyplnění přiznání.

Taky jsem někde četl,že letos se bude vylepšovat webové rozhraní E-Brokera,třeba tam přidají i lepší výpisy.

kubis35 - 20-2-2021 v 20:32

Dam jim to tam s celym tim vypisem,letos popvé a jsem zvedavi co oni na to snada to zkousnou ,aspon to ma hodně stran a budou si moc pocist :-)

minarjo - 20-2-2021 v 21:18

Ale to není jejich povinnost číst komplet účetnictví brokera. Hlavní problém to ale nevyřeší, že nemáš ty sám jak z výpisu rozdělit a tím i doložit, kolik z dané dividendy a daně je z USA, kolik z Německa, či z dalších zemí odkud máš divi... Fio to zkrátka neumí rozdělit a uvést, zda tato dividenda a daň je z té či oné země. A jak mají na FÚ poznat, zda skutečně firma ABC je daňově příslušná Německu či USA? Zvlášť u těch firem, co mají dle typu akcie možností více (třeba Shell A Nizozemí x Shell B Anglie), a zvlášť pokud ani není daň uvedena samostatně (typické u Fio u nákupu za eura na německé burze). Bez přehledu brokera dle zemí to je tedy problematické i pro tebe samotného, to rozřazení dle zemí, nejen pro FÚ. Snad jedině pokud máš v ptf výhradně třeba jen americké akcie, to může být snazší. Ale jak to poznat, že? Americká akcie neznamená ta koupená na US burze, třeba v Americe koupené ADR na evropské akcie rozhodně nejsou daňově americkou akcií (např. ten Shell koupený jako RDS.A či RDS.B za dolary v USA patří daňově ne do USA, ale do Nizozemí či Británie). Je to u Fio prostě opruz, zvlášť když by zahraničích titulů, tím i dividend, daní a hlavně zemí bylo víc.

Fio a dividendy

akcionarek - 20-2-2021 v 23:18

Citace: Původně zaslal: minarjo  
@akcionarek:
Broker Fio pro držení zahraničních dividendových akcií má jednu, ale celkem podstatnou nevýhodu: danění zahraničních dividend (přehlednost a možnost doložení). A to je spolu s poplatky hlavní důvod, proč jsem ho před lety pro zahraničí opustil (k Lynx a Degiro) a teď tam mám jen české akcie za Kč (na ty je naopak velmi vhodný).
Aby nedošlo k nedorozumění: nejde o to, že by Fio broker zahraniční daň strhával špatně, to ne (daní jako jinde, umí formulář W8ben aby dividenda z USA byla 15% a ne dvojnásobek, dividendy britských akcií posílá bez daně, v tom shoda s jinými). Ale jde o to, že je oproti zmíněné konkurenci (Lynx či Degiro) jen velmi obtížné jí doložit finančnímu úřadu k daňovému přiznání. Protože zahraniční daň z dividend, pokud jí nechceš v ČR platit znova, je třeba doložit, aby bylo možné uplatnit její zápočet vůči české daní (tedy odečtení až do české sazby 15%). Lynx či Degiro umějí souhrnný dividendový report, kde to je přesně tak, jak to FÚ rád vidí, tedy co řádek, to stát a hrubé dividendy a stržené daně v něm (je možné jednoznačně a bez pochyb každou z částek přiřadit konkrétní zemi, a je to uvedené souhrnně). Fio toto neumí, u něj by se musely doložit celkem 4 čtvrtletní kompletní PDF výpisy a výpočet dle států udělat bokem sám s tím, že může být problém FÚ doložit, že tento objem hrubé dividendy a daně je za třeba akcie USA či Německa - protože ve výpisu Fio ti je dle titulů, každý zvlášť, ne dle zemí. U nákupů na burzách USA je daň aspoň vyčíslena zvlášť jako samostatná transakce, ale u nákupů na Xetra Německo je mnohdy ve výpisech jen čistá dividenda, tedy daň není uvedena samostatně a nelze jí pak pro FÚ doložit už vůbec (pro uplatnění jejího započtení).
Tedy je to minimálně více pracné a pro zejména evropské divi akcie koupené na Xetra i téměř nemožné nezdanit dividendy v českém přiznání znova (tedy doložit zahraniční daň dle států výplaty dividendy), problém je pak na straně investora i kontroly FÚ, ty zahraniční daně dle států jako celek vůbec dokázat vyčíslit, natož doložit. V tom fakt Fio zaostává, stejně jako mnozí jiní brokeři zaměření více na trading či Forex než na dividendové investování.
Tedy: když už Fio na zahraničí, tak ideálně jen na americkou burzu a americké akcie, tam je aspoň jednotnost v zemi a daň lze ve výpisech dohledat zvlášť, i když pro každou výplatu samostatně.

Díky za info,
Asi by to bylo pracnější ale musí být vychodisko, přece u nich obchoduje víc lidi a jak to dělají oni.
Mě asi nejvíc zajimají akcie GB a CZ z geopolitického hlediska, Z US asi radši ne.
Tedy když koupím akcie na xetra, akcie jsou emitenty GB ale za eura, pak problém stěmi divi které bud dojdou v librach nebo eur, to je asi jedno.
A jen se jedna tedy o roční zučtování divi se sražkou 15% když teda dojdu divi nezdanené.
Jak tedy zjistím, že dividenda dojde nezdaněná? Podle mě díky nakoupených kusu a a dle oficiálních stránek dané firmy zjistím dividendu pred a po zdanení+ asi nejaky zákon kolik se tam dani, pak už budu vědet jestli divi z GB došli tedy zdanené.

Pokud došli nezdaněné, tak jen zdanim pri odevzdani priznani v breznu, uvedu do prilohy daň 10 a je?

Podklad pro FU asi formular z oficiálních stránek firmy třeba tesco.uk nebo jakou maji stranku :spin:

Já měl tenkrát brokerjet a ten si divi z GB danil sam 10%.

kubis35 - 21-2-2021 v 09:32

jo pravda je ze fio to ma na hov... taky by me zajimalo jak to resi jini myslim ze klientu maji dost , z gb to je asi nejsnazsi protoze se dodanuje tak tam by asi nemel byt problem , faktem je ze nakupu na xetre neuvadeji dan a da se v tom udelat celkem slusnej hokej treba s tim gazpromem , je to adr , fio se na to diva jako na us protoze to ma us isin a znadi to 15 procenty ale ve vypisu to neuvede

honzasjk - 21-2-2021 v 13:34

Ahoj,
jsem úplný začátečník, dokázal by prosím někdo z vás sesumírovat v čem je výhodné/nevýhodné mít peníze u zero comission amerického brokera místo u českého na cca 20 transkací ročně? Ne že bych chtěl nakupovat/prodávat pořád sem tam ale s Fio prostě dolar cost averaging nejde. Vidím tu plno lidí kteří mají Lynx/degiro/fio ale nikde jsem vlastně nenašel proč. V čem je nevýhodné mít portfolio u Schwab nebo Etrade? Jaké by to mělo pro mě daňové implikace? Je problém v měnové konverzi? Nebo v garanci v případě úpadku brokera?
díky, Honza

Ladislav - 21-2-2021 v 15:35

Dnes jsem se naučil na smartfounu ořezávat fotografie, měnit sytost barvy, kontrast a zesvětlit, ztmavit.
:( Škoda, že smartfoun neumí sbíhající se linie budov, sloupů a stromů udělat rovnoběžné.
Foto: Bayern LB + DKB
Photo: Bayerische Landesbank + Deutsche Kreditbank

:info: DKB Banka umí s formulářem, s razítkem daňového úřadu a s poplatkem 11,90 € zařídit,
že francouzské dividendy budou daněny ve Fr. 12,8% a kanadské dividendy v Ka. 15% po dobu 3 roků.
:exclamation:
Jinak by byly ty jedny daněny 30% ve Fr. a ty druhé 25% v Ka. :info:

Když majitel konta u DKB sežene nového klienta, dostane od DKB provizi 25 € a může se o ni s novým klientem podělit.
Ten nový zájemce o konto musí při žádosti o konto vyplnit jméno a datum narození toho staršího klienta.

:cool: A jaké akcie jsou dnes výhodně oceněné ve Fr. a v Ka.? AXA, BNP Paribas, Danone, Engie, Sanofi, Total.
:cool: Bank of Nova Scotia, Enbridge, Royal Bank of Canada, Toronto Dominion Bank.
:cool:

Foto: Bayern LB a DKB Bank in Minga, v poledne 21.2.2021.
DKB-BLB.jpg - 77kB

TomasV - 21-2-2021 v 15:52

Citace: Původně zaslal: honzasjk  
Ahoj,
jsem úplný začátečník, dokázal by prosím někdo z vás sesumírovat v čem je výhodné/nevýhodné mít peníze u zero comission amerického brokera místo u českého na cca 20 transkací ročně? Ne že bych chtěl nakupovat/prodávat pořád sem tam ale s Fio prostě dolar cost averaging nejde. Vidím tu plno lidí kteří mají Lynx/degiro/fio ale nikde jsem vlastně nenašel proč. V čem je nevýhodné mít portfolio u Schwab nebo Etrade? Jaké by to mělo pro mě daňové implikace? Je problém v měnové konverzi? Nebo v garanci v případě úpadku brokera?
díky, Honza

Tak bohužel díky regulacím se sem moc amerických brokerů nežene,pokud nejsi USA resident tak máš smůlu a zbyde na tebe IB,Tastyworks a Tradestation,ty dva poslední nemají Forex a zasílání ,vybíraní hotovosti se prodraží.

bigusdykus - 21-2-2021 v 16:02

Citace: Původně zaslal: honzasjk  
dokázal by prosím někdo z vás sesumírovat v čem je výhodné/nevýhodné mít peníze u zero comission amerického brokera

Všechny tyto úvahy by měly začít důkladným prostudováním a pochopením komisionářské smlouvy, zvláště pak pochopením pojmů jako depozit, custodian, sub-custodian, spread, střet zájmů, order-flow atd.
Ta u FIO má 170 stran, ty u zahraničních brokerů cca 30-40 stran obchodní angličtiny.

Citace: Původně zaslal: kubis35  
Dam jim to tam s celym tim vypisem,letos popvé a jsem zvedavi co oni na to snada to zkousnou ,aspon to ma hodně stran a budou si moc pocist :-)

Takhle to opravdu nefunguje, musíš mít řádně vyplněné DPFO, příloha 3 (jak píše Minarjo) a teprve jako přílohu jm poslat výpis transakcí FIO plus potvrzení o zahraničních dividenách FIO.

kubis35 - 21-2-2021 v 18:34

vyplneny prilohy samozrejme dam tez a k tomu ten vypis a zkusim jestli jim to bude stacit
to totvrzeni zahranicnich dividend fio jim zatim nedam jsem zvedavej jestli to zkousnou bez toho
koukal jsem ze za to chtej 360 a dost jsem tady i cetl ze v tom delajji chyby kazdopadne bych rad vedel jake s tim mate zkusenosti a z ceniku fio to vypada je by to mohli chtit i za kazdou emisi zvlast coz by byl financne uplnej nesmysl i kdyz tu uz nekdo psal ze to platil za vic akcii dohromady

bigusdykus - 21-2-2021 v 18:53

Ta informace o chybách je ode mě, 2x jsem to musel reklamovat.
Mně účtovali 360 za výpis, ale někdo psal, že po něm chtěli 360 za položku (dle ceníku). Chtěl jsem to od nich v posledních 8 letech.

Problém je v tom, že z běžného transakčního výpisu se to nedá správně vyjít. Mají v tom boty. Občas to ukáží ve formě "Dividenda - Zaplacená daň", občas "Dividenda po zdanění (bez výše odvedené daně)", občas "Dividenda bez zaplacení daně (přestože se jedná o USA firmu)".
Pak tam bývaly chyby v daňovém domicilu firmy.

Je samozřejmě šance, že to projde i bez toho, ale mně to za ty následné starosti nestojí.
Pokud půjdeš touto cestou, tak si to dej do Wordu, ať to má nějakou formu a aby tam byly informace: Firma, Datum, Kde bylo odvedeno, Hrubý příjem, Čistý příjem, Odevedená daň.
Ten Word (PDF) pak přilož k DP.
V případě sporu to budeš muset umět obhájit.

kubis35 - 21-2-2021 v 19:10

360 za polozku maji v ceniku to by byl nesmysl i kdybych mel jen pul emisi co mam a s tim vypisem to chapu i kdyz ja tam tedy mam vzdy dan u usa akcii hned u divi a na xetre mam jen gb bez dane takze z toho vypisu jsem to dohromady dal celkem v pohode jediny co mi nenapsali byl gazprom koupenej na xetre jak us adr tak jsem jim psal ze je ta divi divna a rozepsali mi to emailu ze je strzeno 15 procent jako z us akcie ze to adr je znaceny jako us isin , no zkusim to takhle treba to dostane do ruky nekdo kdo nebude mit chut se v tom hnipat a kdyz jo takbudu delat blbyho at mi poradi a zajdu pro ten vypis snad udelaji teda celej za 360 jen by pak bylo trosku blby kdyby ten jejich vypis byl jinej ve vyslednch castkach s tim mim :-)

akcionarek - 21-2-2021 v 20:35

Zřídíl jsem si FIO demo a připadne mi to celkem nepřehledné, mám problém najit CP a když už tak nevím jestli jsem našel ten správný.

nasel jsem si RioTinto ticker RIO1 je to správně? Když ano jak je možné že je PE 36,40 a zisk na akcii
2,04 Dividenda 1,48 sice nevim v jake mene,ale divi jen 1,99%
Fakt má rio tinto pe 36 a divi jen 2%?
u tesca tam ani data nejsou...

Jeste bych se chtěl zeptat jaké akcie z BPPP jsou nejlepsi na držení dividend a predpokladem že je vyplacet budou? PM, CEZ a O2 připadně jaké jsou vhodné pro nákup pro divi, díky KB asi divi nedají...

eco - 21-2-2021 v 20:56

:info: DKB Banka umí s formulářem, s razítkem daňového úřadu a s poplatkem 11,90 € zařídit,
že francouzské dividendy budou daněny ve Fr. 12,8% a kanadské dividendy v Ka. 15% po dobu 3 roků.
:exclamation:
Jinak by byly ty jedny daněny 30% ve Fr. a ty druhé 25% v Ka. :info:

Už jsem to udělal pro Francii. Pokud potřebujete pomoc, klikněte na tento odkaz:
https://www.divantis.de/geschafft-franzoesische-dividende-oh...

:cool: A jaké akcie jsou dnes výhodně oceněné ve Fr. a v Ka.? AXA, BNP Paribas, Danone, Engie, Sanofi, Total.
:cool: Bank of Nova Scotia, Enbridge, Royal Bank of Canada, Toronto Dominion Bank.
:cool:

Jakmile budete mít tyto akcie, možná je už nikdy neprodáte. Důchod (=dividendu) budete od těchto společností vybírat po zbytek svého života. Později Bill a Joe zdědí akcie. Pak mohou vaši synové odejít do důchodu ve 30 letech.

Antoan - 21-2-2021 v 21:06

akcionarek:

https://finance.yahoo.com/quote/RIO1.DE?p=RIO1.DE&.tsrc=...

akcionarek - 21-2-2021 v 21:32

Citace: Původně zaslal: Antoan  
akcionarek:

Díky uplně jiná data nez fio

dotaz

akcionarek - 21-2-2021 v 21:55

Citace: Původně zaslal: Antoan  
akcionarek:

na finance yahoo prolistuju akcie z LSE a zajimaji me:

- Tesco PLC s Ex - Dividend Date 14.2.21
- British American Tobacco p.l.c. - Ex-Dividend Date 24.3.21
- Vodafone Group Plc - Ex-Dividend Date 16.12.20
- BP PLC - Ex-Dividend Date 30.12.20
- Rio Tinto PLC - Ex-Dividend Date 3.3.21

kdybych koupil takové akcie, kdy bych dostal dividendy, když bych je nakoupil např. za měsíc na xetra, letos už žádne dividendy případně jen u tobaca?

bigusdykus - 22-2-2021 v 12:11

Je třeba to sledovat buď na www stránách firmy, nebo na stránkách, které se zabývají dividendami.
Např. BP PLC vyplácí čtvrletně, ale přesný další datum dividendy a její výše nejsou známé.
Musí se to tedy sledovat, nebo odhadnout.

https://www.dividendmax.com/united-kingdom/london-stock-exch...

https://www.bp.com/en/global/corporate/investors/information...

Akcii musíš koupit nejpozději 3 dny před ex-dividend, abys dostal dividendu.

Antoan - 22-2-2021 v 13:29

Akcii musíš koupit nejpozději 3 dny před ex-dividend, abys dostal dividendu.

[/rquote]

Prečo 3 dni pred ex-divi day? Ak ju mám na účte posledný deň pred ex divi tak mám nárok na divi - alebo mi niečo uniká?

Mufimufin - 22-2-2021 v 13:30

Je tam prodleva tuším T+2 s vypořádáním transakce.

bigusdykus - 22-2-2021 v 14:01

Ex-dividend je datum, kdy kupující již nemá nárok na dividendu. Pak je tam to transakční vypořádání nákupu, takže já se držím 3 dnů, raději více.
T+2 znamená, že pokud dnes koupíš akcii, tak ji sice vidíš v porfoliu, ale ještě ti nepatří. Až za 2 dny.

bigusdykus - 25-2-2021 v 14:21

Obchodujete někdo přes IB/Lynx + máte Santander + v prosinci vám místo peněz poslali akcie?
Potřeboval bych poradit ohledně reportů. Díky

samur - 25-2-2021 v 22:08

Ja mam Lynx a taktiež akcie Santander ako ADR certifikat. V decembri mi poslali ale dividendy... asi niekedy v oktobri či novembri mi prisla volba ako vyplatit akcie : či formou cash dividend , predat práva na akcie alebo reinvestovat do akcii

jára - 28-2-2021 v 01:04

Plánuji otci udělat hodnotový portoflium a řeším jakýho brokera mám zvolit pro něho.
Pro české akcie FIO nebo Partia?
Pro zahraniční asi https://www.degiro.cz/ máte s tímhle brokerem nějaké zlé zkušenosti někdo?
Chci mu tam nakoupit normální akcie, co mu tam budou ležet a posílat jenom dividendy doživotně a hlavně, aby tam neplatil tunu poplatků..

Já sám jsem u FIA a moc my to nevyhovuje a nestačí, protože 30% portfolia mám na spekulace a pravidelný obchody - když vidím maldou technologickou firmu - starup tak se prostě oni zajímám, aby mi vydělal na hodnotové akcie :D
Můžte i mně doporučit na zahraniční akcie nějakýho Brokera, který je ideální na dlouho dobé držení a i na pravidelný nákup prodej a nebo klidně i dva na dlouho dobé držení a občasný prodej a nákup.

Tady je takové zajímavé srovnání:
https://www.fxstreet.cz/srovnani-a-hodnoceni-brokeru.html

VSbrok - 28-2-2021 v 10:59

Srovnání je třeba zde: https://www.investicnigramotnost.cz/jak-si-vybrat-brokera-c-...

na tom fxstreet je srovnání POUZE forexových brokerů, to je Ti pro investování do dividendových akcií naprosto k ničemu!!!

U Degira bacha na jejich pravidelné omezování počtu obchodovaných akcií.
BDC firmy si tam už vůbec nekoupíš a REIT serktor před nedávnem taky omezili ... bastardi :(

TomasV - 28-2-2021 v 11:25

Citace: Původně zaslal: jára  
Plánuji otci udělat hodnotový portoflium a řeším jakýho brokera mám zvolit pro něho.
Pro zahraniční asi https://www.degiro.cz/ máte s tímhle brokerem nějaké zlé zkušenosti někdo?
Chci mu tam nakoupit normální akcie, co mu tam budou ležet a posílat jenom dividendy doživotně a hlavně, aby tam neplatil tunu poplatků..

Já sám jsem u FIA a moc my to nevyhovuje a nestačí, protože 30% portfolia mám na spekulace a pravidelný obchody - když vidím maldou technologickou firmu - starup tak se prostě oni zajímám, aby mi vydělal na hodnotové akcie :D
Můžte i mně doporučit na zahraniční akcie nějakýho Brokera, který je ideální na dlouho dobé držení a i na pravidelný nákup prodej a nebo klidně i dva na dlouho dobé držení a občasný prodej a nákup.

Pokud se nebude dělat moc obchodů ,tak bych klidně nakupoval u FIA.Já osobně ho budu používat jako druhého brokera k Lynxu.

Degiro bych nebral ani kdyby mi za to někdo platil.Žádný broker mi nebude říkat jaké akcie mám nebo nemám nakupovat.

Vosa - 28-2-2021 v 11:47

A kdy zrušíš LYNX? Ten ti říká(zakazuje), abys nenakupoval zbrojaře;)

Citace: Původně zaslal: TomasV  
Citace: Původně zaslal: jára  

Pokud se nebude dělat moc obchodů ,tak bych klidně nakupoval u FIA.Já osobně ho budu používat jako druhého brokera k Lynxu.

Degiro bych nebral ani kdyby mi za to někdo platil.Žádný broker mi nebude říkat jaké akcie mám nebo nemám nakupovat.

TomasV - 28-2-2021 v 11:54

Citace: Původně zaslal: Vosa  
A kdy zrušíš LYNX? Ten ti říká(zakazuje), abys nenakupoval zbrojaře;)

Klidně ještě dneska ,když mne poradíš lepšího:rolleyes:

Vosa - 28-2-2021 v 12:00

Sdílím článek od ado130 ohledně omezení REITs u Degiro.
https://www.ft.com/content/0043b028-0b35-11e8-8eb7-42f857ea9...

pokud odkaz nefunguje, použít tento a první odkaz ft.com
https://www.google.cz/search?sxsrf=ALeKk00vk6LT2ji8yaMeL71q2...

Takže Realty Income neposkytne Degiru KIID a Degiro nás dle nařízení EU musí chránit:(:thumbdown:
Tady je nařízení EU.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX:32...

Jinak z BDC firem MAIN stále nakupovat lze.

jára - 28-2-2021 v 15:37

Jako pro otce to bude jedno smerka prakticky jenom, koupim mu to a bude drzet - tam se da zkousnout jednovstupni poplatek 10 doalru nebo 10 ecek za transakci a obcas 20 za akcii..

Ale ja bych rad na svoje obcasne nakupy, kde je nizsi poplatek a navic treba FIO mne nepusti na Japonskou a Brazilskou burzu..
A ty firmy nejsou treba na evropských burzach ani na amerických..
FIO mnohdy nemá ani danou akcii v nabidce pro dany trh, ale staci jim napsat a oni ji doplni pokud je na tech burzach, co podporuji(a jenom ji proste jeste nikdo nekoupil).

Podle toho co ctu, tak proste na hold(dividendy) by mi mohlo stacit FIO, ale na obcasnou spekulaci to chce tedy druheho brokera.. Ale jakeho?

Ladislav - 3-3-2021 v 19:14

DkbBank.png - 5kB

Hurá, hurá, der Lenz ist da!
17.2. jsem dostal první dopis od DKB banky s QR kódem. A jak jsem se učil scannovat kód, konto bylo zavřeno. 25.2. jsem dostal dopis s novým QR kódem a když mne navštívil jeden odborník s kontem u DKB, bylo moje konto zavřeno znova. Tentokrát jsem nedostal 3. dopis s 3. kódem, ale jen pozitivní e-mail, že to mám zkusit znovu.
Na webstránce :post: www.dkb.de jsem vyplnil přihlašovací jméno 107XXXXX35_p a pak kliknul ''heslo zapomněl''. Za hodinu přišlo podivné heslo 94XX5 v e-mailu. To jsem tedy vyplnil a byl jsem šokován = Během 3 minut jsem musel najít Freischalt-Kod v TAN2go-App. V App jsem musel vyplnit moje dlouhé jméno 107XXXXX35_p a vlastní heslo B----4 a kupodivu jsem číslo nalezl a před lhůtou 3 minut a na webu DKB vyplnil. Pak jsem chtěl vidět moje konto. Ale nešlo to. Pak jsem dostal do TAN2go-App TAN číslo, našel ho a vyplnil ho na webu DKB. Zase jsem moje konto neviděl. Dostal jsem další TAN do TAN2go-App a pak jsem konečně dnes v 18 hodin poprvé spatřil moje nové konto DKB a stav peněz 12,50 euro.

A protože jsem koupil pár dní předem obilnou pálenku a hruškový džus a měl je v ledničce, tak ten veliký úspěch s otevřením konta u DKB hned oslavuju.
:info: Celé ty komplikace vznikly, protože moje konto u Targobank už nebude zadarmo, ale stát od 1. máje 71 € ročně. A za druhé: DKB banka mi zařídí snížit francouzskou daň z dividend ze 30% na 12,8% a kanadskou daň snížit ze 25% na 15%. Krom toho mi Targobank chtěla brát 2x 19,90 € poplatek za dividendy v akciích a 19,90 € poplatek za split akcie a DKB banka oboje vyřídí snad zadarmo.
Video 2,11 minut německy: Jak je to s TAN2go u DKB
:post: https://www.facebook.com/Deutsche.Kreditbank/videos/18343470...

Bill-Joe-27.jpg - 103kB Lieber Kinder statt Inder. Raději děti než Indy.
Joe Konecny a Bill Konecny

akcionarek - 7-3-2021 v 21:40

Chystám se v nějaké krátké době navštívit tuzemskou FIO a vhledem ktomu, že u nich běžný účet nemám a ani nechci, tak mám prý dojít osobně na pobočku si zřídit obchodní účet.

Budu prý uvádět ve smlouvě mou banku, odkud mi budou chodit prostředky. To je asi fajn jen já si přece chci zřídit multiměnový účet na roxlenFX abych si do FIO poslal eura, nechci směnovat na e-Broker a nevím jak to zařídit abych poslal teda eura z roklen.

Jak tedy fio e-broker rozpozná že penize došli ode mně na mé jméno? Co mám říct u FIO při podepisování smluv - odkud budou chodit prostředky? Musím si prvně zřídít učet na roklenu a pak teprv jit na FIO? Trochu mě mate že nebudu mít žádné číslo učtu na roklenu. Díky za případné info.

eco - 7-3-2021 v 22:05

Hurá, hurá, der Lenz ist da!

Jako odborník jsem rád, že účet DKB nyní funguje.
Mimochodem, DKB také nabízí službu změny účtu. (=DKB Kontowechselservice) Pak nemusíte informovat všechny, kteří vám posílají peníze (=důchod) nebo debetní z vašeho účtu (= elektřina) jednotlivě o vašich nových bankovních údajůch.

TomasV - 8-3-2021 v 06:19

Chystám se v nějaké krátké době navštívit tuzemskou FIO a vhledem ktomu, že u nich běžný účet nemám a ani nechci, tak mám prý dojít osobně na pobočku si zřídit obchodní účet.

Budu prý uvádět ve smlouvě mou banku, odkud mi budou chodit prostředky. To je asi fajn jen já si přece chci zřídit multiměnový účet na roxlenFX abych si do FIO poslal eura, nechci směnovat na e-Broker a nevím jak to zařídit abych poslal teda eura z roklen.

Jak tedy fio e-broker rozpozná že penize došli ode mně na mé jméno? Co mám říct u FIO při podepisování smluv - odkud budou chodit prostředky? Musím si prvně zřídít učet na roklenu a pak teprv jit na FIO? Trochu mě mate že nebudu mít žádné číslo učtu na roklenu. Díky za případné info.

Není jednoduší si zdarma zřídit u Fia eurový účet a tam poslílat peníze z Roklenu?

převod czk z lynx

Jarda - 8-3-2021 v 12:18

Zdravím a rád bych se zeptal: prováděl jsem první převod prostředků z lynx po migraci do irska. Byl jsem překvapen poplatkem ve výši 1% který si ted účtuje zprostředkovávající čsob. platba byla v czk, účet konečný v mbank. Vím že před migrací byl poplatek daleko menší, máte s tím někdo zkušenosti? díky

bigusdykus - 8-3-2021 v 18:36

řeší to všichni.
- poslat z FIO v CZK na ten německý CZK účet, poplatek 200 Kč (u Airbank prý 100 Kč)
- poslat z FIO v CZK na ten německý EUR účet, poplatek cca 500 Kč při platbě 20.000 Kč
- založit účet v RoklenFX, poslat tam CZK, směnit je na EUR a pslet do německa. To prý nestojí skoro nic.

Pavel - 8-3-2021 v 19:52

bigusdykus: o koze a o voze:-)

Jarda: 1x měsíčně (před migrací) byl převod na český účet z Lynx zcela zdarma. To co píšeš je divně moc, mělo by to být nějakým paušálem a ne procentem. Ta ČSOB byla korespondenční banka, nebo co myslíš tím zprostředkující?

Pehara - 9-3-2021 v 13:41

Dobrý den,
rád bych slyšel názor zkušených na brokera:
"IQ-Trade (zastoupený Petrem Večeřou), poskytovatel platformy Interactive Brokers TWS v češtině".
Nabízejí možnost otevřeni účtu od 5.000US$
V PR článku na tradeandfinance.eu se píše také:
"Peter (Večeřa), coby broker společnosti Systrade A.G., která je samozřejmě registrována u ČNB, umožňuje například obchodování u Interactive Brokers"
"SYSTRADE AG is located in Vaduz, Liechtenstein and is part of the Securities Brokerages Industry. SYSTRADE AG has 5 employees at this location and generates $918,735 in sales (USD). "
Tak nevim ..

Mufimufin - 9-3-2021 v 14:32

Pozor na RoklenFx - dříve měli dobré směnné kurzy, ale to se postupně zhoršilo. U větších částek jsem měl lepší smluvní kurzy u Creditas. To tedy vše než jsem měl IB a možnost směny přímo u nich (tam momentálně nejsem). Tzn. za mne si vždy ověřit na kolik vyjde samotná konverze.

minarjo - 10-3-2021 v 14:22

@Jarda;
Dřív než Lynx (přesněji Interactive Brokers Ireland) zřídí CZK účet v ČR, je levnější (zdarma) poslat si z Lynx eura na český eurový účet, SEPA platby jsou gratis. A možností, jak eura u nás levně směnit na Kč, je několik (Revolut do 25 tisíc Kč měsíčně, směnárna v internetovém bankovnictví Moneta pro částky do 1000 euro, na víc devizovky typu Roklen....).

@bigusdykus:
Jarda ale poptává tok financí opačným směrem, Z Lynx :). A zasílání Kč z Německa do ČR přes tu banku JP Morgan, kde tam má IB IE korunový účet, to vyjde draho - je to mezinárodní SWIFT, korespondenční banka ČSOB na cestě Swift platby u nás za to účtuje 1%, min. 300 max. 2000 Kč, viz zde: https://forum.investicnigramotnost.cz/viewtopic.php?f=5&...
Tedy snad jedině klienti ČSOB by se tomuto poplatku vyhnuli, ČSOB ale zase má dost drahou příchozí Swift. Tedy řešením je se zasílání Kč do ČR teď vyhnout, jak píšu Jardovi výše. U zaslání EUR (SEPA europlatba) toto nehrozí.

Wiki - 10-3-2021 v 17:03

Citace: Původně zaslal: minarjo  
@Jarda;
Dřív než Lynx (přesněji Interactive Brokers Ireland) zřídí CZK účet v ČR, je levnější (zdarma) poslat si z Lynx eura na český eurový účet, SEPA platby jsou gratis.

@bigusdykus:
Jarda ale poptává tok financí opačným směrem, Z Lynx :). A zasílání Kč z Německa do ČR přes tu banku JP Morgan, kde tam má IB IE korunový účet, to vyjde draho - je to mezinárodní SWIFT, korespondenční banka ČSOB na cestě Swift platby u nás za to účtuje 1%, min. 300 max. 2000 Kč, viz zde: https://forum.investicnigramotnost.cz/viewtopic.php?f=5&...
Tedy snad jedině klienti ČSOB by se tomuto poplatku vyhnuli, ČSOB ale zase má dost drahou příchozí Swift. Tedy řešením je se zasílání Kč do ČR teď vyhnout, jak píšu Jardovi výše. U zaslání EUR (SEPA europlatba) toto nehrozí.

Minarjo Pokud bych si např. u FIO Banky zřídil účet v EURO, kam bych si nechal posílat z IB EURA (abych na obchodním účtu neměl vysokou hotovost) a opačně odesílal je (EURA) na účet IB, bylo by to bez poplatků? Obchodní účet platbu SEPA umožňuje, ale není mi jasný převod mezi ČSOB a JP Morgan. Má to někdo vyzkoušeno?

Jarda - 11-3-2021 v 09:18

Díky všem za reakci. Ano Minarjo, podle toho co se mi podařilo zjistit je to s ČSOB přesně tak. Vyhnul bych se tomu zasláním eura, no to musím zjistit jak by vycházel převodní kurz u mé banky, na lynxu je to přece jen za hubičku. No zatím se nic posílat nechystám, uvidím jak dále.

minarjo - 11-3-2021 v 18:01

@Wiki:
Ano zdarma, SEPA (tedy platba v eurech v rámci EHP) není jako nevyzpytatelná platba Swift. SEPA je zdarma (přesněji za cenu stejnou jako domácí platba, to nařizuje EU, ve Fio tedy zdarma) a BEZ účasti korespondenčních bank. Tedy SEPA by nešla přes žádnou jinou banku jako SWIFT přes ČSOB, jde to přímo přes clearing ECB, obdoba našich domácích plateb které jsou také přímo přes clearing ČNB. Je to i obdobně rychlé, tedy u většiny bank SEPA zadaná dopoledne je v cíli tentýž den, odpoledne pak nejdéle následující den.

Wiki - 11-3-2021 v 19:40

Díky, zakládám účet v Eurech u Fio. Měnit na CZK nebudu, nechám to tam jako rezervu při poklesu.

akcionarek - 11-3-2021 v 22:03

Díky, zakládám účet v Eurech u Fio. Měnit na CZK nebudu, nechám to tam jako rezervu při poklesu.

A ten účet eurový u FIO je běžný klasický nebo obchodní?

akcionarek - 11-3-2021 v 22:07

Mě by zajímalo jak výhodné by bylo si směnit koruny přímo v aplikaci ebroker fio na eura nad 10000 eur nebo usd směnované částky, prý je to výhodné, ale neumím si to porovnat stím jak by vyšel kurz u roklenu aj. Co je tak nějak lepší.

akcionarek - 11-3-2021 v 22:10

Není jednoduší si zdarma zřídit u Fia eurový účet a tam poslílat peníze z Roklenu?

[/rquote][/rquote]

A ten účet myslíš jako běžný účet nebo obchodní jako obchodní eurový? Díky.

Cyberguy - 12-3-2021 v 07:14

Nejspíše tím myslíš, zda je účet vztažen k e-broker (obchodní) nebo k běžnému účtu u FIO (klasický). Ano, je to klasický běžný účet (případně termínovaný, nebo co si založíš) a abys jej spojil s e-brokerem, musíš to oznámit FIO a oni ti jej propojí s obchodním účtem v e-broker. Sám si běžný € FIO účet spojit s e-brokrem nelze.

Wiki - 12-3-2021 v 09:21

Měl jsem na mysli běžný účet, ale při zakládání se mi vepsala hláška, že pro mne podúčet založit nelze (Paradoxně předchozí krok oznamuje "Založení účtu bez podmínek,zdarma a pro všechny"), takže jsem napsal dotaz na servis.

Wiki - 12-3-2021 v 10:00

Šlo to celkem rychle, ozval se mi po telefonu pracovník FIO Banky navedl mne na Změnu smluvních podmínek, kde jsem potvrdil zdroj příjmů, předpokládané pohyby na účtu, název účtu a za 2 min. byl účet založen. Mělo by to být zdarma, jedinou podmínkou je mít zůstatek 10 EURO (nemusí se vkládat), mělo by stačit při obdržení platby.
Na účet mám v plánu připisovat nadměrné zůstatky z IB účtu po realizacích zisků a vracet je zpět v případě jejich znovuinvestování při poklesu cen.
Částky u Roklen jsou pro mne nevyužitelné pro svoji omezenou výši. Pro investice do akcií mám již nyní samostatný účet v CZK a tento Eurový je zřizován čistě z důvodu velkých poplatků. Celkově mám tento druh investic oddělen od ostatních rodinných financí a vedu si odděleně vlastní účetnictví.

arkyn - 12-3-2021 v 12:04

Šlo to celkem rychle, ozval se mi po telefonu pracovník FIO Banky navedl mne na Změnu smluvních podmínek, kde jsem potvrdil zdroj příjmů, předpokládané pohyby na účtu, název účtu a za 2 min. byl účet založen. Mělo by to být zdarma, jedinou podmínkou je mít zůstatek 10 EURO (nemusí se vkládat), mělo by stačit při obdržení platby.
Na účet mám v plánu připisovat nadměrné zůstatky z IB účtu po realizacích zisků a vracet je zpět v případě jejich znovuinvestování při poklesu cen.
Částky u Roklen jsou pro mne nevyužitelné pro svoji omezenou výši. Pro investice do akcií mám již nyní samostatný účet v CZK a tento Eurový je zřizován čistě z důvodu velkých poplatků. Celkově mám tento druh investic oddělen od ostatních rodinných financí a vedu si odděleně vlastní účetnictví.

Ano, myslím, že u Fio lze mít více účtu v CZK/EUR/USD, vedení je zdarma a zakládat lze přímo v internetovém bankovnictví během okamžiku.
Mám takto EUR i USD účet, z dob kdy jsem využíval Roklen abych nemusel převádět v rámci Fio ebrokera s vyšším spreadem.

Pehara - 12-3-2021 v 14:15

U AirBank to jde taky, v internetovém bankovnictví jsem si založil účet v jiné měně celkem snadno. Jen u převodu měn tam není nikde vidět kurz, tedy já ho nenašel.

Ladislav - 12-3-2021 v 14:31

Hloupé je u Fio, že kvůli změně telefoního čísla pro SMS TAN musím jeti 300 km do banky
a nejde to změnit online. A tak už jsem moje konto u Fio několik měsíců neviděl.
Výhodný vlak do Plzně mne stojí tam a zpátky celkem 28 € jen s odjezdem po 9. hodině
a kvůli kontrolování koronaviru na hranici čeká vlak 2 hodiny a dojede na hl.nádraží Plzeň v 16 hodin
a v 17 hodin banka u hl.náměstí zavírá.

Pehara - 12-3-2021 v 14:36

Operátor má povinnost uvolnit tel. číslo, pokud přecházíte k jinému operátorovi, tedy číslo Vám zůstane.
Pokud to nebyla předplacená karta ovšem.

minarjo - 13-3-2021 v 11:26

@Pehara, zapomínáš že pan Ladislav žije v německém Mnichově, tedy nejde zde jistě o přesun k jinému českému operátorovi jak sis asi myslel :)
A když už tu řešíš změnu českého operátora, tak ta samosebou je možná i u předplacené karty, v tom není rozdíl, kód ČVOP pro přenos mezi českými operátory ten stávající musí poskytnout bez ohledu na tarif. Jen u ztracené předplacené SIM by to mohl být problém, když není na osobu navázána, tak ztráta takové SIM často znamená i pohřbení čísla (pokud od ní tedy nemá zákazník původní obal s číslem SIM a kódy).

akcionarek - 13-3-2021 v 19:55

Chtěl bych se opět zeptat na FIO e-brokera,

Obchodní účet u nich je multiměnový a příchozí platby mohu provést z roklen FX nebo si u nich musím ještě udělat běžný účet eurový?

Nakupovat hodlám na xetra za EUR (britské a americké akcie) a na BCPP za CZK (Čez)

V jaké měně mi dojdou dividendy z GB a US? v librách a USD když budou akcie koupene na XETRA v eurech?

Mohu si z obchodního multiměnového obchodního účtu posílat prostředky z dividend zpět v různých měnách třeba si je poslat na roklenFX GBP/USD/EUR záleží v jakých měnách mi dividendy dojdou?

Nechce se mi moc přímo směnovat v e-brokerovi. Potřebuji došlou divi ihned v té měně poslat jinam.

arkyn - 13-3-2021 v 23:22

Chtěl bych se opět zeptat na FIO e-brokera,

Obchodní účet u nich je multiměnový a příchozí platby mohu provést z roklen FX nebo si u nich musím ještě udělat běžný účet eurový?

Nakupovat hodlám na xetra za EUR (britské a americké akcie) a na BCPP za CZK (Čez)

V jaké měně mi dojdou dividendy z GB a US? v librách a USD když budou akcie koupene na XETRA v eurech?

Mohu si z obchodního multiměnového obchodního účtu posílat prostředky z dividend zpět v různých měnách třeba si je poslat na roklenFX GBP/USD/EUR záleží v jakých měnách mi dividendy dojdou?

Nechce se mi moc přímo směnovat v e-brokerovi. Potřebuji došlou divi ihned v té měně poslat jinam.

Ahoj,
povím tu část, kterou znám.
1) Fio účet není multiměnový, každý účet má definovanou měnu a separátní číslo
2) u Fio si můžeš založit více účtů, vedení zdarma, tj. klidně 5x v CZK, 1x v EUR, 1x v USD.
3) pak jde dělat to, že měníš CZK -> USD třeba u Roklenu, tak, že do Roklenu převedeš peníze z Fio CZK účtu, a necháš si poslat zpět na Fio USD účet. A pak převedeš na e-broker účet rovnou USD, bez nutnosti měnit u Fio

Ad ty dividendy, to nevím co ti přijde.

kubis35 - 14-3-2021 v 08:35

anglicky koupeny na xetre chodi ve eur americky normalne v dolarech

akcionarek - 14-3-2021 v 17:22

Díky kubis/arkyn.
při 1) viz výše od arkyn bylo myšleno že obchodní účet ebroker je multiměnový, protože si přímo v obchodní platformě mohu směnit fiat který potřebuji a pak teprv nakupovat akcie, jen maji horší kurzy.

To by bylo fajn kdyby akcie koupene na xetra britské došli dividendy v eur, protože potřebuji průběžně přesouvat malé částky ideálně ve výši okolo 100 eur jakmile se nahromadí z dividend a ty pak ihned poslat jinam jenom otázka kam, roklen směnuje až od částek 1000eur nebo ekvivalent v jiné měně a tak musím, spíše mohu:

-udělat si ještě eurový účet u fio a pokaždý 100 euro obdržených poslat na účet vedený v zahraničí např. na change invest Estonia, coinmate - binance burzy, kde maji učty vedene v eur pripadně US, v sepa platbě snad nebudou poplatky mezi bankami v rámci EU nějak vysoké, nechci divi reinvestovat v akciích, ale diversifikovat v kryptu.
Mám sice anycoin ale tam se jede v czk a na předdefinovaný cz účet.

akcionarek - 14-3-2021 v 17:28

Ještě otázečka (patří jinam), ale zajimaji me ruzné akcie a dle yahoofinance jsou různe přiřazené ex-div.date a pokud koupim později za ex date, tak dostanu dividendu až za rok?
V případě že se budu bavit o akcii která vyplací dividendy čtvrtletně.

př.koupim TOBACO s ex date 24.3.21 vyplací divi kvartalně a ja ji koupím 5.4.21 kdy asi dstanu první kvartalni dividendu? Snad až né za rok?

Pavel - 14-3-2021 v 17:33

Dostaneš tu příští, tedy v tvém případě další kvartál.

Pavel - 14-3-2021 v 17:35

Seznam vyplacených dividend nalezneš dobře třeba tady (např. u MSFT):

https://seekingalpha.com/symbol/MSFT/dividends/history

akcionarek - 14-3-2021 v 20:05

Citace: Původně zaslal: Pavel  
Dostaneš tu příští, tedy v tvém případě další kvartál.

Díky za info

Wiki - 15-3-2021 v 11:57

V USA je již letní čas, proto burzy otevírají o hodinu dříve (14,30 hod.)

Wiki - 20-3-2021 v 13:16

Tento týden jsem chtěl převést EURA prostřednictvím SEPA platby ze svého klientského účtu na Eurový účet u Fio Banky a.s.. Při vyplňování výběrové šablony jsem vyplnil název účtu, stát, jméno banky a IBAN. Další položkou na vyplnění je SWIFT kód a zde jsem narazil na problém. SWIFT kód byl předdefinován na NBSBSKBXXXX (což je Národní banky Slovenska) s nemožností jej změnit.
I přes určité riziko, ale s tím, že IBAN je uveden správně jsem nakonec eurovou platbu odeslal.
A co myslíte, že se stalo? Po 2 dnech vyčkávání platba nedorazila do FIO Banky, ale byla zpět na investičním účtu brokera (alespoň, že tak). Po takto konkrétní zkušenosti jsem kontaktoval podporu Lynx a informace jim předal. Údajně se tím budou zabývat na příslušných místech. Bylo by už načase, protože migrace k IBIE proběhla před 1/4 rokem. Zřejmě je čeští klienti až tak moc netrápí. Zvažuji nečinnost do vyřešení, podpořím tím Degiro, které mne rovněž štve omezenou rezervou 2.500,-Euro na účtu, ale moc alternativ není.

SEPA.jpg - 147kB

TomasV - 21-3-2021 v 11:38

Další zajimavý US Broker s nulovýma poplatkama a s pojištěním .
https://www.firstrade.com/content/en-us/pricing#nav-bar

Má někdo zkušenosti?

minarjo - 21-3-2021 v 13:14

@Wiki:
Zajímavá zkušenost, jde nepochybně o chybu na straně Interactive Brokers, respektive jejich evropské banky, že nemají správnou databázi pro určování Swift kódu a banky z IBAN. Toto je přitom v SEPA prostoru jednoznačné, z IBAN musí být správně a jednoznačně určena cílová banka i SWIFT kód (i proto se v zemích eurozóny, třeba i na Slovensku, už ani Swift pro SEPA europlatby nemusí zadávat, vše je v IBAN). Tuto databázi přiřazení tedy musí IB či jeho banka (záleží odkud IB data tahá) opravit. Pro jiné české banky snad tuto chybu nemají, můžeš zkusit tedy IBAN jiného EUR účtu (v jiné české bance), když pro Fio to mají blbě (pokud tedy nějaký jiný eurový účet máš, jinak počkej až si IB tu databázi opraví).

akcionarek - 22-3-2021 v 16:43

Mam trochu otázky a nejasnosti k FIO obchodnímu účtu, dnes jsem si zřídil FIO b.ú. na eur a obchodní.

A na pobočce jsem se ptal jak je to stím výpisem na dividendy pro potvrzení a skutečně se platí 360 za výpis a emisi, kdybych potřeboval lepší report pro GB dividendy.

Ale nedokazal mi říct jestli to pak budu potřebovat při přiznání řekl mi že snad bude stačit report akcií a došlých dividend a na bernáku říct že dividendy hold došli nezdaněné tak je pak dodanit těma 15%, otazka prý na dan.poradce.

nechtělo by se mi platit za vypis a každou emisi zvlášt 360,- z např.6ti titulů Z GB to je na hlavu.

Co tedy myslíte mám risknout nákup GB titulů s tím že možná budu cvakat za ty výpisy?
nebo radeji 2isiny z GB a 4 z US, dilema

TomasV - 22-3-2021 v 17:20

Mam trochu otázky a nejasnosti k FIO obchodnímu účtu, dnes jsem si zřídil FIO b.ú. na eur a obchodní.

A na pobočce jsem se ptal jak je to stím výpisem na dividendy pro potvrzení a skutečně se platí 360 za výpis a emisi, kdybych potřeboval lepší report pro GB dividendy.

Ale nedokazal mi říct jestli to pak budu potřebovat při přiznání řekl mi že snad bude stačit report akcií a došlých dividend a na bernáku říct že dividendy hold došli nezdaněné tak je pak dodanit těma 15%, otazka prý na dan.poradce.

nechtělo by se mi platit za vypis a každou emisi zvlášt 360,- z např.6ti titulů Z GB to je na hlavu.

Co tedy myslíte mám risknout nákup GB titulů s tím že možná budu cvakat za ty výpisy?
nebo radeji 2isiny z GB a 4 z US, dilema

Na moji pobočce sem dostal podobné informace ,opravdu by se mnělo platit 360Kč/za pozici.

Pokud kupuješ jenom akcie z Británie ,tak tam chodí dividendy v hrubé výši a nepotřebuješ výpis od brokera.Otázka zda se něco nebude měnit po Brexitu,případně zda se nebudou v budoucnu zvyšovat daně.

Stran:  1  ..  5    7