Diskusni forum pro akcie a investice diskuse jak investovat do akcii
Diskusní fórum akcie a burza
Nepřihlášen [Přihlásit - Registrovat]
Dolů

Tisková verze  
 Stran:  1  ..  12    14    16
Autor: Předmět: Daně
Mufimufin
Member

[*] Zasláno 20-3-2021 v 11:11

To bude asi zase nějaký jiný případ.

Já mezi 1042S a dividend reportem, které IB poskytuje až okolo 15.3.2021 rozdíl nemám.

Rozdíl je mezi 1042S, dividend reportem x realized summary (část witholding tax) včetně reálně pro vše stržené 15% witholding tax.

Jelikož správce daně vychází z toho co mu předají ze zahraničí (= 1042S), tak jsem musel dle instrukcí daňového poradce přepracovat DP a zdanit i část long term capital gains co mi strhli a doposud nevrátili. Jako oficiální příloha DP má být totiž právě 1042S (potvrzení zahraničního správce daně), nikoliv sjetina dividend od brokera, nebo jiný export.

U Tastyworks žádný rozvětvený dividend report (s rozpisem dílčích podčástí dividendy) v tomto smyslu není. U REITs ale opět nesouhlasil 1042S s obdobou realized summary a výpisem z aplikace. Tzn. byl nižší než reálně strhli. Na rebate od nich (Apex Clearing) čekám.

Btw. u REITs (SPG) mi pod Tastyworks strhli 30% i přes podepsaný W8-BEN, tzn. doporučuji si to přepočítávat. To samé se ale stalo zpočátku co si pamatuji u IB, kde ho korektně korektně nezadali. Není tedy důvod to tedy pokud to někdo bude číst považovat vyloženě za kritiku jednoho brokera.

Kdyby to takhle mělo probíhat stále u REITs bude potřeba počítat u long term capital gains s 30% zdaněním (15% co si strhnou u brokera, resp. clearing společnosti a 15% daní v ČR).

AAPL, AGFY, AZN, BABA, CAH, CSCO, DG, FB, JNJ, JPM, LMT, MRK, MSFT, PEP, PFE, PLTR, RXT, SPG, V, VZ, WMT
Profil uživatele Všechny příspěvky od uživatele
TomasV
Member

[*] Zasláno 26-3-2021 v 13:20

V tastyworks by mnělo být možné stáhnout formulář 1099-DIV,kde by mněly být podrobně rozepsány všechny dividendy.

https://support.tastyworks.com/support/solutions/articles/43...

Investiční strategie:B&H
Portfolio:
ABBV,BAS,BIL,BMT,BMW,CSCO,D,IBE,MMM,MO,MUV2,PEP,PM,PPL,RDSB,T,WFC,XOM,IBM,UL,DIS,SBUX,MSFT,HD,BMY,KHC,PFE,WBD,INTC.
Pampel
Junior Member
**

[*] Zasláno 26-3-2021 v 18:02

Co přidáváte k DP od Degira a Lynxu - celý ten vyjetý přehled, nebo jen tu část o dividendách? Nějak si říkám, že nemusej mít přehled o tom, jaké akcie mám v portfoliu.
minarjo
Member

[*] Zasláno 29-3-2021 v 12:52

@Mufimufin:
Ty si ale neuvědomuješ, že ne každý má akcie pouze z USA. Samostatný Form1042-S přitom může použít právě jen a pouze ten, kdo má akcie pouze z USA, zkrátka proto, že jiné dividendy než americké logicky neobsahuje (je to dokument pro americký finančák IRS). Takže kdo má u stejného brokera současně i dividendy+daně odjinud, třeba z různých evropských zemí, stejně musí použít dividendový report brokera, jinou možnost nemá. Stejně tak kdo má brokerů více, nebo brokera který ani formulář 1042-S neumí, což je většina (neumí ho třeba Fio, Degiro...).
No a proč to pak komplikovat reportem brokera plus formulářem americké IRS, že... Zvlášť když i ty long term cap. gain a další v USA nezdaněné složky jsou v Dividend reportu třeba u Lynx jasně uvedené, jak jsem už psal dříve, ale o tabulku výše než rozdělení základních zdaněných dividend dle zemí - je třeba je zohlednit zvlášť (o tyto nezdaněné složky navýšit příjmy z kapitálového majetku, ale současně je jako nezdaněné nepřidávat k hrubým dividendám pro zápočet zahraniční daně).
Český FÚ tedy fakt nemůže vycházet (jen) z nějakého 1042-S, když ho tvůj broker ani neposkytuje, nebo máš i akcie neamerické. FÚ proto typicky vychází z tebou dodaných podkladů, kdy jednotlivé státy zvlášť oslovuje spíš jen málokdy (a když už tak hromadně za občany ČR, namátkově jednotlivé státy). Rozdíly vždy nějaké jsou, protože někteří brokeři se správou majetku pod svým jménem to ani nemusí na tvé jméno v zahraničí vykazovat, vykazují to na sebe a neuvádějí tvou rezidenci (třeba Degiro u mnohých zemí, třeba i ČR - proto české akcie u Degiro jsou s vysokou sazbou dividend a nevyplatí se je u něj kupovat).

@Pampel:
Přidávám dividendový souhrn. Tedy u Lynx jde o dokument Dividend report (k zobrazení v menu Reports-Tax), přičemž před uložením toho celého HTML do formátu PDF (tisk do PDF) nechám uzavřenou rozbalovací sekci detailů jednotlivých dividend, důležité je záhlaví a poslední tabulky, pak to je jen na 1-2 strany. A u Degiro je to dokument Roční výkaz, kde do PDF uložím (opět klasický Windows tisk do formátu PDF) jen tu stranu (tabulku) nazvanou Přehled dividend v CZK. To je hezky pak v obou případech už sečteno dle států, u Degiro v CZK jednotným kurzem, u Lynx v nastavené základní měně portfolia (Base currency).
Pampel
Junior Member
**

[*] Zasláno 29-3-2021 v 18:58

@minarjo - To je ono, díky! Zobrazit HTML a ne rovnou uložit do PDF.
Paki1
Junior Member
**

[*] Zasláno 3-4-2021 v 11:33

Citace: Původně zaslal: minarjo  
Long term cap gain, Return of capital atd jsou v USA nezdaněné složky, vzniklé reklasifikací daní třeba u REITs zkraje roku (známé daňové vratky), takže nulová daň je správně. U Lynx, tedy i IB (stejný systém) v sekci Reports-Tax v dokumentu nazvaném Dividend report bys tyto složky našel zvlášť v sekci Dividend Revenue Summary, zatímco zdaněné složky jsou v tabulce Dividend Summary by country (dle zemí).
Form 1042-S běžně nepoužívám, protože se týká jen US akcií a já mám i evropské, takže pro FÚ vycházím právě z toho Dividend report dokumentu. Nicméně jednou jsem 1042-S zkoumal a vím, že tam jsou zvlášť Ordinary dividendy, zvlášť pak ty nedaněné složky, tedy report pak má mnoho listů (vždy tři stejné kopie pro jeden typ příjmů, pak další tři pro další typy atd...). Navíc když by nějaká daňová vratka ještě dorazila, tak IB může klidně tento formulář i několikrát aktualizovat (oba, jak Dividend report, tak 1042-S), proto je tyto dokumenty vhodné stahovat až v druhé půlce března, jak sám píšeš.

Mám dotaz, dávate do DP položku Return of capital např. GEO,NMM nebo Interest of RIC např. MAIN ? nebo Return of capital section 199A Dividends např. NRZ,SPG vše LYNX výpis
minarjo
Member

[*] Zasláno 5-4-2021 v 14:07

Ano vše se u nás daní, tedy do českého přiznání do Příjmů z kapitálového majetku (řádek 38) to vše co jmenuješ (a co lze najít v ročním Dividend reportu, revenue Summary sekce) v součtu patří, stejně jako hrubé dividendy (Ordinary dividends). U nás v ČR zkrátka nemáme pro některé typy kapitálových příjmů úlevy jako v USA, takže se to takto v ČR dodaní.
Do zápočtu zahraniční daně (listy přílohy 3, pro eliminaci dvojího zdanění) nicméně patří jen v zahraničí zdaněné složky, tedy jen Ordinary dividend a daně (poslední tabulka v Dividend reportu odpovídá těmto zdaněným příjmům, dle zemí).
Paki1
Junior Member
**

[*] Zasláno 6-4-2021 v 19:36

Ano vše se u nás daní, tedy do českého přiznání do Příjmů z kapitálového majetku (řádek 38) to vše co jmenuješ (a co lze najít v ročním Dividend reportu, revenue Summary sekce) v součtu patří, stejně jako hrubé dividendy (Ordinary dividends). U nás v ČR zkrátka nemáme pro některé typy kapitálových příjmů úlevy jako v USA, takže se to takto v ČR dodaní.
Do zápočtu zahraniční daně (listy přílohy 3, pro eliminaci dvojího zdanění) nicméně patří jen v zahraničí zdaněné složky, tedy jen Ordinary dividend a daně (poslední tabulka v Dividend reportu odpovídá těmto zdaněným příjmům, dle zemí).

Díky moc, Minarjo
Michal Pohanka
Junior Member
**

[*] Zasláno 6-4-2021 v 21:04

Zdravím,
řeším poprvé zdanění dividend v daňovém přiznání a dost v tom tápu, tak se obracím na odborníky s prosbou o radu.

Akcie nakupuji přes Fio - mám akcie společností z různých států, ale nakupuji buď na NYSE (většinou americké firmy) nebo XETRA (většinou evropské firmy).

K daňovému přiznání budu tedy muset vyplnit Přílohu č.3 (Výpočet daně z příjmů ze zdrojů v zahraničí) a to pro každý stát jednou.

Z Fia mám k dispozici 4 čtvrtletní výpisy z účtu.

U akcií z USA si najdu ve výpisech “Souhrn pro měnu USD” a tam použiju částku uvedenou jako “Výnosy z CP” a “Daň z výnosů z CP zaplacená v zahraničí”

Evropské akcie jsem si rozdělili podle informací o dividendě uvedené ve výpisu na 3 skupiny:

U některých (Allianz, BMW) je ve výpisu uvedena “Dividenda SRN” a pak “Daň z dividendy zaplacená v SRN” - tady je to jasné.

U jiných (Total, Vivendi, Anhauser Busch) je ve výpisu uvedena “Dividenda SRN po zdanění”, ale samotné výši sražené daně nebo dividendě před zdaněním nic. Znamená to, že v tomto případě si musím výši sražené daně i dividendu před zdaněním vypočítat sám podle státu, kde společnost sídlí?

Poslední skupina jsou akcie, u kterých je uvedena pouze “Dividenda SRN”. Tady mě zarazilo, že kromě akcií z Velké Británie (Shell), kde chápu, že dividenda zdaněna nebyla a já ji musím zdanit sám, jsou tam ale i akcie některých německých spol. (Deutsche Telekom a Vonovia). Když jsem pátral na internetu, zjistil jsem, že některé německé společnosti mají výjimku a jejich dividendy se danit v Německu nemusí. Je tohle ten případ?

Na závěr bych se chtěl zeptat obecně, jestli FIO nevydává třeba nějaký jiný výpis, ze kterého se dá snadněji zjistit výše stržené daně i třeba pro akcie z Franice nebo Belgie nebo je nutné pracovat jenom s těmi kvartálními výpisy a akceptuje je správce daně jako potvrzení o sražené dani?

Díky
arkyn
Member

[*] Zasláno 7-4-2021 v 14:29

Citace: Původně zaslal: Michal Pohanka  
Zdravím,
řeším poprvé zdanění dividend v daňovém přiznání a dost v tom tápu, tak se obracím na odborníky s prosbou o radu.....
....
....Na závěr bych se chtěl zeptat obecně, jestli FIO nevydává třeba nějaký jiný výpis, ze kterého se dá snadněji zjistit výše stržené daně i třeba pro akcie z Franice nebo Belgie nebo je nutné pracovat jenom s těmi kvartálními výpisy a akceptuje je správce daně jako potvrzení o sražené dani?

Co třeba zkusit cestu nejmenšího odporu, tj. máš na Fio záložku Obchody, kde jsou všechny transfery a z té to lze vyexportovat do .csv souboru, tj. do excelu. Když si tam s tím pohraješ, vyfiltruješ, dopočítáš daně, tak všechny data do Daňového přiznání získáš. Zkusil bych první pokus i bez tohoto výpisu, a je pak otázkou každého FU zda bude požadovat něco navíc. Mě poprvé akceptovali i takto ala evidenci z Fio ve formě excelu, a další rok nechtěli už vůbec nic. Ono když uvidí, že to dáváš DP opakovaně, tak taky budou jiné nároky než když poprvé. Jako chce to mít v souladu a nepodvádět, ale další věci bych dokládal jen pokud je budou požadovat - neboť jakmile úřad na něco naučíš tak to bude vyžadovat, i když to bude zbytečné.

Nejsem tedy daňový poradce, ale jen smrtelník ...
Michal Pohanka
Junior Member
**

[*] Zasláno 7-4-2021 v 15:00

Citace: Původně zaslal: arkyn  
Co třeba zkusit cestu nejmenšího odporu, tj. máš na Fio záložku Obchody, kde jsou všechny transfery a z té to lze vyexportovat do .csv souboru, tj. do excelu. Když si tam s tím pohraješ, vyfiltruješ, dopočítáš daně, tak všechny data do Daňového přiznání získáš. Zkusil bych první pokus i bez tohoto výpisu, a je pak otázkou každého FU zda bude požadovat něco navíc. Mě poprvé akceptovali i takto ala evidenci z Fio ve formě excelu, a další rok nechtěli už vůbec nic. Ono když uvidí, že to dáváš DP opakovaně, tak taky budou jiné nároky než když poprvé. Jako chce to mít v souladu a nepodvádět, ale další věci bych dokládal jen pokud je budou požadovat - neboť jakmile úřad na něco naučíš tak to bude vyžadovat, i když to bude zbytečné.

Nejsem tedy daňový poradce, ale jen smrtelník ...

Ahoj, to jsem udělal, ale v tom výpisu v excelu je stejně zase u těch mimo německých evropských akcií uvedena jenom “Dividenda SRN po zdanění”, takže aniž bych to počítal, výši sražené dividendy u těchto emisí jednodušeji asi nezjistím.

FIO má v sazebníku položku "Potvrzení o výši a sazbě daně z dividend u zahraničních emisí", ale za každou emisi chtějí myslím 350,- Kč a to bych se fakt nedoplatil.
arkyn
Member

[*] Zasláno 7-4-2021 v 16:04

Ale to máš všechny informace co potřebuješ.
1) víš, že ti ze SRN doputovala čistá dividenda, tedy po zdanění
2) víš, že dividenda se v SRN daní 26,375% a
3) pro kontrolu u každé z firem ze SRN si dokážeš na stránkách firmy najít jakou hrubou dividendu vyplácela a zda teda proběhlo zdanění ve výši 26,375 či jiné
... takže všechna data lze dopočítat.
Michal Pohanka
Junior Member
**

[*] Zasláno 9-4-2021 v 08:52

Citace: Původně zaslal: arkyn  

Ale to máš všechny informace co potřebuješ.
1) víš, že ti ze SRN doputovala čistá dividenda, tedy po zdanění
2) víš, že dividenda se v SRN daní 26,375% a
3) pro kontrolu u každé z firem ze SRN si dokážeš na stránkách firmy najít jakou hrubou dividendu vyplácela a zda teda proběhlo zdanění ve výši 26,375 či jiné
... takže všechna data lze dopočítat.

Ahoj, to je pravda, ale jak to tedy je u těch akcií firem z jiných států EU koupených na XETRA? V mém konkrétním případě Total, Vivendi (Francie) a Anhauser Busch (Belgie). Ve výpise je uvedena “Dividenda SRN po zdanění”, ale znamená to, že z dividendy byla sražena daň podle státu, kde má společnost sídlo (v případě Francie tedy 20% a u Belgie 25%) nebo se i tyhle dividendy daní v Německu 26,38%? Když si vezmu třeba, že mi od Totalu přišla dividenda 9,6 EUR znamená to, že hrubá dividenda byla 12 EUR nebo 13.039935?
eco
Senior Member

[*] Zasláno 9-4-2021 v 09:04

Ahoj, to je pravda, ale jak to tedy je u těch akcií firem z jiných států EU koupených na XETRA? V mém konkrétním případě Total, Vivendi (Francie) a Anhauser Busch (Belgie). Ve výpise je uvedena “Dividenda SRN po zdanění”, ale znamená to, že z dividendy byla sražena daň podle státu, kde má společnost sídlo (v případě Francie tedy 20% a u Belgie 25%) nebo se i tyhle dividendy daní v Německu 26,38%? Když si vezmu třeba, že mi od Totalu přišla dividenda 9,6 EUR znamená to, že hrubá dividenda byla 12 EUR nebo 13.039935?

Kolik akcií TOTAL máte?

Ladislav
Admin

[*] Zasláno 9-4-2021 v 09:26

:)
Když to nikomu nepovíš ty, tak nemusíš chtít, aby někdo jiný prozradil, kolik koupil kusů akcie, nebo kolik dal do ní peněz.
:)
My se však můžeme domnívat, agent StB Bureš zrovna tak, když máš 99 různých akcií, asi jsi dal na každou průměrně 1.000 €.
Tedy snad si dal do akcií během 15 let celkem 100.000 € ze mzdy.

Agent StB Bureš investoval nakradené peníze, pro své zločiny si zařídil poštovní schránku ve Švýcarsku, když bydlel v Bratislavě.
:post: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/novy-dukaz-o-babisove-spo...
Profil uživatele Web uživatele Všechny příspěvky od uživatele
Michal Pohanka
Junior Member
**

[*] Zasláno 9-4-2021 v 20:27

Citace: Původně zaslal: eco  

Kolik akcií TOTAL máte?

Ta čísla jsem uváděl jenom jako příklad, ve skutečnosti jsou jiné. Ale když jsem si spočítal rozdíl mezi tím, kolik by měla být hrubá dividenda a kolik jsem dostal čistou, u akcií z Holandska to sedí (zdaněno 15% podle sazby v Nizozemí), u Španělska taky (19%), akorát u té Francie to nedopovídá ani sazbě v SRN, ani ve Francii, ale hodně se to té německé blíží (kolem 26,6 %). U Belgie to vychází na 30%, ale přitom by měli mít sazbu 25%, tak nevím, co mi uniklo.
Paki1
Junior Member
**

[*] Zasláno 10-4-2021 v 09:30

Mám jeden dotaz
v r. 2018 jsem nakoupil 164 ks Iberdrola a za r. 2019 mi připsali 6 akcií místo dividend. Tyto jsem zdanil v DP za r. 2019.
V r. 2020 jsem prodal všech 170 ks akcií, mám počítat do příjmu i zisk z těch 6 připsaných akcií ( tím je asi zdaním podruhé ne ? )
Nebude vypadat v DP podezřele že jsem nakoupil 164 ks a prodal 170 ks ?

Děkuji za rady
Michal Pohanka
Junior Member
**

[*] Zasláno 10-4-2021 v 15:48

Citace: Původně zaslal: Paki1  
Mám jeden dotaz
v r. 2018 jsem nakoupil 164 ks Iberdrola a za r. 2019 mi připsali 6 akcií místo dividend. Tyto jsem zdanil v DP za r. 2019.
V r. 2020 jsem prodal všech 170 ks akcií, mám počítat do příjmu i zisk z těch 6 připsaných akcií ( tím je asi zdaním podruhé ne ? )
Nebude vypadat v DP podezřele že jsem nakoupil 164 ks a prodal 170 ks ?

Děkuji za rady

Podle mě byste měl zdanit jenom případný rozdíl, tzn. pokud měly akcie v roce 2019 hodnotu x a v době prodeje hodnotu y, tak by se měla daň počítat z y -x, pokud je y větší. Ale nejsem odborník na daně, beru to jenom logikou daně z příjmů.
Stanislav
Senior Member

[*] Zasláno 10-4-2021 v 16:40

Paki1, těch 6 akcií jsi obdržel za nějakou cenu, ze které jsi vypočítával srážkovou daň. Pokud se prodejní cena lišila do plusu, tak z toho rozdílu zaplatíš daň 15%, a pokud byla nižší, tak přece odečteš od základu daně a dodaníš 15%.

AT&T, Citigroup, British American Tobacco ADR, CenturyLink, PPL, Macy's, RDS.B ADR, WFC
Longjing
Junior Member
**

[*] Zasláno 16-4-2021 v 12:31

Zdravím, rád bych se zeptal, jak je to se zdaněním a časovým testem při odprodeji akcií. Mám takové dva scénáře, u kterých si nejsem jistý, který z nich je ten pravdivý: 1) pokud v prosinci 2021 prodám akcie za 99 999 Kč a pak hned v lednu 2022 prodám třeba za dalších 99 999, tak nemusím platit daně 2) Pokud v prosinci 2021 prodám akcie za 99 999 Kč, mohu udělat stejný prodej až v prosinci 2022, abych neplatil daně. Sám se přikláním k té první variantě, ale bohužel jsem nikde nenašel odpověď s takto konkrétním případem.
minarjo
Member

[*] Zasláno 17-4-2021 v 12:17

Daňové období pro daň z příjmů je vždy kalendářní rok, za něj se hranice 100 tisíc v součtu vyhodnocuje (stejně za cokoliv jiného v daních) a za něj se pak na jaře dalšího roku přiznání podává. Takže platí varianta 1), prodej z ledna by se týkal až přiznání dalšího roku..
Na den přesně (třeba od 12.2.2018 do 12.2.2021) se vyhodnocuje nicméně druhé pravidlo pro osvobození od daně z prodeje cenných papírů, tedy ty 3 roky časový test mezi nákupem a prodejem (tam stačí o den nad hranici 3 let a už se daný prodej nedaní). Toto pravidlo by se tě týkalo ale jen tehdy, když bys za kalendářní rok těch 100 tisíc v prodejích překročil, pod tuto hranici není třeba ho řešit, když to ten objemový limit do100 tisíc pokryje sám o sobě.
Longjing
Junior Member
**

[*] Zasláno 19-4-2021 v 10:13

Daňové období pro daň z příjmů je vždy kalendářní rok, za něj se hranice 100 tisíc v součtu vyhodnocuje (stejně za cokoliv jiného v daních) a za něj se pak na jaře dalšího roku přiznání podává. Takže platí varianta 1), prodej z ledna by se týkal až přiznání dalšího roku..
Na den přesně (třeba od 12.2.2018 do 12.2.2021) se vyhodnocuje nicméně druhé pravidlo pro osvobození od daně z prodeje cenných papírů, tedy ty 3 roky časový test mezi nákupem a prodejem (tam stačí o den nad hranici 3 let a už se daný prodej nedaní). Toto pravidlo by se tě týkalo ale jen tehdy, když bys za kalendářní rok těch 100 tisíc v prodejích překročil, pod tuto hranici není třeba ho řešit, když to ten objemový limit do100 tisíc pokryje sám o sobě.

Super, díky moc za odpověď. Tím pádem je tedy lepší si vždy někdy ke konci roku zkontrolovat, kolik mi ještě do toho limitu 100k za daný rok zbývá, odprodat akcie, které se v tu dobu drží na topu a vyhnout se jakémukoliv zdanění, chápu to dobře? A jak se vlastně prosím vůbec určí ta hodnota 100k CZK v případě, že obchoduji především v cizí měně? Jestli to chápu dobře, tak se to vypočítá z jednotného kurzu za daný rok, nicméně ten se dozvím až na začátku následujícího roku, takže to mám nějak předvídat? Případně si spočítat průměr k poslednímu dni každého předchozího měsíce toho roku a tipnout si jen prosinec? Ještě úplně poslední dotaz: následná konverze cizí měny zpět do CZK se daňově nijak neřeší i přesto, že jsem díky této konverzi dosáhl zisku? Př. nakoupil jsem dolar po 22 Kč, koupil za něj akcie, po nějaké době prodal akcie a převedl dolar zpátky s kurzem za 25 Kč, které si převedu od brokera na svůj běžný účet.
minarjo
Member

[*] Zasláno 21-4-2021 v 17:13

Ano, kurz můžeš "odhadnout", protože Jednotný kurz není nic jiného než průměr kurzů daného roku. Tak si můžeš třeba z webu ČNB zjistit kurzy například na začátku každého měsíce, který zatím proběhl, udělat si průměr a to bude hodně blízko Jednotnému kurzu (čím víc vzorků z roku, tím přesnější). A těch 100 tisíc můžeš dát s rezervou, tedy odprodeje tebou spočítaným cca průměrem třeba raději max do 95 tisíc Kč (jistota pro případ, že by koncem roku koruna vůči dané měně více oslabila a Jednotný kurz by to tedy táhlo o něco výše).
Ty směnárenské operace bych tolik neřešil, řešíme v daních prodej CP (v měně, ve které se uskutečnil), ne směnu devíz z/na Kč, nejsme podnikatelé vedoucí účetnictví. Když přijedeš z dovolené a směníš třeba zbylá eura v hotovosti zpět na Kč, tak kurzový rozdíl také neřešíš, no ne? Něco jiného jsou cílené měnové obchody na forex trzích, to je otázka pak na tradery, kteří Forex obchodují, ti už to samosebou daní, když obchodují třeba měnový pár EUR/USD.
Ladislav
Admin

[*] Zasláno 22-4-2021 v 06:13

Daňové ráje
Darebácké firmy z celého světa (Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft, Nike, Starbucks a jiné) si tam pořídí kancelář nebo jen poštovní schránku, aby mohly platit nízkou daň, třeba z jejich výdělku v USA a v Německu.
1. British Virgin Islands
2. Cayman Islands
3. Bermuda
4. Netherlands
5. Switzerland
6. Luxembourg
7. Hong Kong
8. Jersey
9. Singapore
10. United Arab Emirates
11. Ireland
12. Bahamas
13. United Kingdom
14. Cyprus
15. Mauritius
:cool: Joe Biden a USA chtějí prosadit minimální podnikovou daň 21% a jsou ochotné jít i proti daňovým rájům.
Když Američané pro návrh daně 21% získají podporu od velkých zemí, jako Německo a Francie, bylo by překvapivé, kdyby dohody nebylo dosaženo.
A tak by daňové ráje musely vybírat od všech darebáckých firem daň 21% a už by se mnohým firmám nevyplatily ty daňové podvody.
Jiný návrh je, aby firmy platily místní daň země, kde vydělaly peníze. Lumpové by pak nemohli platit daň v Irsku z peněz vydělaných v Německu.

Profil uživatele Web uživatele Všechny příspěvky od uživatele
Wiki
Member

[*] Zasláno 22-4-2021 v 11:18

Dnes mi byl z FÚ doručen přeplatek na dani z příjmů za rok 2020. DAP byl podán elektronicky v polovině února. V letošním roce se sleva na poplatníka zvyšuje, což umožňuje dosahovat vyšších zisků (pro čerpání dvou slev na poplatníka mohu bez zdanění realizovat zisky do 371.200,- Kč). Přestože by se sleva na poplatníka měla v roce 2022 zvyšovat o 3.000,- Kč/rok, myslím si, že tomu tak nebude, protože očekávám spíše zvyšování daní (snižování nebo zmrazení odečítatelných položek).
 Stran:  1  ..  12    14    16