Stran:
1
..
5
6
7
8
9
..
16 |
eppairforce
Member
|
|
26,38% na 25% .....to je fakt důvod k radosti
BAC;BMO;BNS;BTI;CEZ;EPD;F;INTC;KO;PG;UL;XOM;
|
|
Stanislav
Senior Member
|
|
Daň se sice sníží, ale výplata se pozastaví. Je to stejný bolševický problém jako je tomu v ČR. Nechali si hlupáci zcela dobrovolně vyprodat národní
bohatství a teď chtějí na zahraničních investorech, aby jim sanovali jejich hloupost! Prachy neúčelně utratili a rozkradli a teď se hrozně diví, že
nemají příjmy do státních rozpočtů. To je jeden z mých hlavních důvodů, proč je lépe se těmto zemím vyhnout, protože jsou výhledově politicky a
ekonomicky nestabilní a nelze žít ze zašlé slávy.
AT&T, Citigroup, British American Tobacco ADR, CenturyLink, PPL, Macy's, RDS.B ADR, WFC
|
|
Mamut
Junior Member
|
|
Citace: Původně zaslal: minarjo | V Lynx mám vše nakoupeno výhradně jen za USD (Evropu kupuji u Degiro). Ale i kdyby ne, to hlavní je, že jako Base currency mám nastavenu měnu USD (lze
ji snadno nastavit v admin platformě, změna napříč systémy proběhne přes půlnoc). To je u Lynx/IB obecně lepší - jak sám píšeš, i ostatní údaje
Dividend reportu to ukazuje v USD, tedy je to pak celé měnově jednotné. Navíc Base currency v USD má i jiné výhody. Třeba auto konverze drobných
zbytků hotovosti (CZK či jiná měna po měnové konverzi v zbytkové hodnotě ekvivalentu pod 1USD) také do USD atd.
Takže žádný zmatek měn ve výpisu Dividend Report Lynx/UB a tím ani FÚ u mě nemá, když pak celý report obsahuje údaje jen v USD a do CZK to Jednotným
kurzem převedu sám.
Oproti tomu třeba Roční výkaz u Degiro (tedy i tabulka Přehled dividend v Kč) je počítán do CZK Jednotným kurzem přímo na straně brokera (jak sám
Degiro na úvodu Ročního výkazu uvádí), tam je to tedy pro FÚ pohoda i bez nutné konverze. |
Včera jsem vyexportoval formulář z LYNX, i když mám nastavenu výchozí měnu v platformě USD, tak tax formulář obsahuje přepočet rovnou na CZK u
jednotlivých zemí odkud mám dividendy. Je však zajímavé, že přepočet u brokera je 23,05 za dolar. Přitom jednotný kurz je stanoven na 22,93. Asi to
tak nechám a odevzdám to přesně jak mi to dal broker v Kč a nebudu to přepočítávat jednotným kurzem.
Zřejmě tento formulář v Kč je vygenerován v nějaký čas, podle aktuální měny (v mém případě to byla CZK) a i když to později přepnu na USD, tak se nic
nezmění.
Spekulace: DAL
Trvalé ZOO: COP, MSFT, RIO, WBA, T, JNJ, MO, BMW, NRZ, PFE, BBVA, CGBD, WFC, RDSB, DOW, HPQ, BASF, ALV, PPL,CVX, ABBV,
GAIN, CSCO, D, IBE, RTX
Reit: NRZ, VICI, MPW, IIPR, IRM, STOR
Start investování 25.7.2019
|
|
abak
Member
|
|
Ministryně financí pro ČT (11/3/2020): "zvažujeme odklad termínu pro podání daňového podání pro fyzické osoby až o tři měsíce".
|
|
minarjo
Member
|
|
@Mamut:
Přesně tak, den D generování Tax formulářů (Dividend report pro vše naráz, případně Form 1042-S jen pro US) je pevně dopředu stanoven a použije se
Base currency měna z daného dne.
Například Dividend report byl letos vygenerován 18.2., termíny ostatních formulářů (různých, pro rezidenty US, nerezidenty a pro všechny) najdeš zde:
https://www1.interactivebrokers.com/en/index.php?f=1554&...
(záložka Reports and dates)
Nicméně pokud se nepletu, tak ty Tax formuláře jsou i po tomto datu ještě nějaký čas přepočítávány, nevím teď ale jak často a dlouho (určitě ne denně,
možná jednou týdně?), aby například zohlednily dodatečně došlé vratky daní atd. Schválně se na Dividend report podívej za týden či víc, zda stále to
bude v Kč, i když jsi Base currency tedy přepnul na USD.
Jinak samosebou platí, že (když už tam ty CZK máš) použiješ to, co od brokera máš, tedy pokud už to v něm bude v Kč, tak bych kurz jakým to broker
spočítal tolik neřešil, pro FÚ je přeci jen klíčové to, co za hodnoty vykazuje výpis brokera.
|
|
malyzajic
Junior Member
|
|
Nevíte jak je to s překročením 1M příjmu u akcií? Myslím příjem ne zisk. Když bych nakupoval a prodával teď když je trh hodně volatilní.
Příklad: nakoupím za 100K prodám za 101K, udělám to 10x a jsem přes 1M a zisk můžu mít 10K, ale třeba i -10K.
1M obrat: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-235?text=%C2%A7%206
osvobození: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-235?text=%C2%A7%2051
převod cenných papírů: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-235?text=a)%20p%C5%99evod%20cenn%C3%BDch%20pap%C3%ADr%C5%AF
Je to tak, že u akcií se prostě ta 1M hranice neřeší nebo jsem pochopil osvobození špatně?
|
|
abak
Member
|
|
Citace: Původně zaslal: malyzajic | Nevíte jak je to s překročením 1M příjmu u akcií? Myslím příjem ne zisk. Když bych nakupoval a prodával teď když je trh hodně volatilní.
Příklad: nakoupím za 100K prodám za 101K, udělám to 10x a jsem přes 1M a zisk můžu mít 10K, ale třeba i -10K.
Je to tak, že u akcií se prostě ta 1M hranice neřeší nebo jsem pochopil osvobození špatně?
|
1) Nákup ani prodej akcií není zatížen daní z přidané hodnoty dle zákona na který odkazujete, mimo jiné i z důvodů, že nákupem ani prodejem akcií se
nevytváří přidaná hodnota, jež by se projevila ve změně HDP.
2) U daně z příjmu při prodeji CP se platí vždy daň z realizovaného zisku za účetní období, ne z obratu, jednotlivé transakce se započítávají mezi
sebou.
3) Pokud nakoupíte v účetním období akcie za 1M a prodáte za 1M se ziskem nebo ztrátou, byť třeba jen jediné koruny, jako FO byste měl tyto transakce
zahrnout do DP (přestože ztráta není daňově uznatelná), naproti tomu pokud nakoupíte CP za 10 000 CZK a prodáte je za 99 999 CZK, jste od přiznání
příjmu z prodeje CP do daňového základu osvobozen, v případě ztráty je daň z příjmu nulová, o ztrátu však nelze ponížit daňový základ dosažený jinými
činnostmi, v případě zisku platíte daň dle příslušného znění zákona o DZP. Stát si tím zajišťuje generování příjmu do statní pokladny dle typu
činnosti, jež vedla k jeho dosažení. Pokud jako FO dosáhnete obrovské ztráty z obchodování s CP, stále musíte uhradit daň z příjmů, jež jste vykázal z
jiných činností.
|
|
Wiki
Member
|
|
V příspěvku uvádíš odkazy na DPH, což je něco jiného, než daň z příjmu při prodeji akcií fyzickou osobou.
Fyzická osoba daní zisk nikoli obrat. V příloze č. 2 DAP se uvádějí ostatní příjmy podle § 10 zákona.
V tabulce této přílohy se uvedou Příjmy, Výdaje a Rozdíl. Pokud je rozdíl kladný (zisk), tak se vepíše do řádku č. 40 DAP.
|
|
malyzajic
Junior Member
|
|
Děkuji za odpověď, dává to smysl. Jen jsem si nebyl úplně jistý tím, jestli se musí FO registrovat k DPH při překročení obratu 1M.
Daň z příjmu je myslím jasná.
Odpusťte ještě teoretickou, není tedy potřeba cokoli kromě Daně z příjmu v žádném z následujících případů obchodování akcií FO řešit:
Nákup akcií za 20 M Kč, prodej za 20 M Kč, obrat 40 M, zisk 0 Kč - v daň. příznání pak bude v příloze Příjmy: 20 M Kč, Výdaje: 20 M Kč, Rozdíl: 0 Kč.
Daň: 0
Nákup akcií za 20 M Kč, prodej za 20 099 999 Kč, obrat 40 M, zisk 99 999 Kč - v daň. příznání pak bude v příloze Příjmy: 20 099 999 Kč, Výdaje: 20 M
Kč, Rozdíl: 99 999 Kč. Daň: 0
Nákup akcií za 20 M Kč, prodej za 40 000 000 Kč, obrat 60 M, zisk 20M Kč - v daň. příznání pak bude v příloze Příjmy: 20 M Kč, Výdaje: 40 M Kč,
Rozdíl: 20 M Kč. Daň: 3M
Obchodování s akciemi a dividendami se zkrátka netýká DPH.
|
|
Wiki
Member
|
|
Nákup akcií za 20 M Kč, prodej za 20 099 999 Kč, obrat 40 M, zisk 99 999 Kč - v daň. příznání pak bude v příloze Příjmy: 20 099 999 Kč, Výdaje: 20 M
Kč, Rozdíl: 99 999 Kč. Daň: 0
Chyba. Překročil jsi v transakcích částku 99 999, proto daníš.
Nákup akcií za 20 M Kč, prodej za 40 000 000 Kč, obrat 60 M, zisk 20M Kč - v daň. příznání pak bude v příloze Příjmy: 20 M Kč, Výdaje: 40 M Kč,
Rozdíl: 20 M Kč. Daň: 3M
Máš to obráceně. Příjem ti vzniká při prodeji akcií (přibydou ti peníze), nákup je pro tebe výdaj – platíš za něj. Rozdíl 20M a vypočtena daň
platí.
|
|
malyzajic
Junior Member
|
|
Samozřejmě máš pravdu Wiki, nedával jsem včera večer tak úplně pozor. Šlo mi zkrátka hlavně o to, jestli s většími částkami nevznikne nějaká další
povinnost - registrace k DPH nebo nějaká další daň. Vypadá to, že ne.
|
|
minarjo
Member
|
|
Ne, zákony o DPH fakt neřešíš .
U obchodů s CP fyzickou osobou, která nemá dané cenné papíry zahrnuté v obchodním majetku, jde o Ostatní příjmy dle paragrafu 10 (ve formuláři Přílohy
2 DAP pak konkrétné o typ D - prodej cenných papírů), nikoliv o Příjmy z podnikání dle paragrafu 7, kde bys už to řešil (pokud bys třeba akcie měl
zapsané v obchodním majetku své firmy).
|
|
Stanislav
Senior Member
|
|
Alena Schillerová
@alenaschillerov
·
25. 3.
Není žádný důvod stát frontu na finanční úřad. Termín pro podání přiznání jsme posunuli do 1.7. Nikdo nepřijde ani o přeplatek. Ten se bude vždy
vracet maximálně do 30 dnů od dne podání. Daňové přiznání je možné podávat elektronicky, nebo jej vytisknout, podepsat a poslat poštou.
AT&T, Citigroup, British American Tobacco ADR, CenturyLink, PPL, Macy's, RDS.B ADR, WFC
|
|
skodaj
Junior Member
|
|
Ahoj, jaká je srážková daň EATON (ETN) ? Měl jsem za to že 20 %..?
Přišly mi dividendy ale byly poníženy o 25 %. (Degiro)
|
|
Ladislav
Admin
|
|
Eaton Corp. PLC
A v internetu se najde, že irské dividendy přijdou zdaněné 20%.
A Eaton má vedení v Dublinu.
https://finance.yahoo.com/quote/ETN/profile?p=ETN
|
|
Jack N.
Member
|
|
Ad skodaj: Irsko v roce 2020 zvyšuje daň z dividend z 20% na 25%
Aktuální seznam pro jednotlivé země viz:
https://us.spindices.com/documents/additional-material/withh...
|
|
Ladislav
Admin
|
|
To PDF s dividendovou daní se nedá použít. Vždyť je tam česká daň 35% a francouzská daň 28%.
Nebo opravdu tyto země letos takto zvýsí dividendu, z 15% na 35% a z 12,8% na 28%?
|
|
minarjo
Member
|
|
Ale česká daň z dividend (základní "celosvětová") je skutečně 35%. Nicméně daňoví rezidenti (tedy investoři s doloženou daňovou rezidencí) mají
"slevu" na 15%, ostatní platí těch 35%. Je to obdobné jako v USA, kde bez doložení daňové rezidence formulářem W-8BEN se také platí daň 30% místo 15%,
v ČR se ale extra formulář vyplňovat nemusí, doložení rezidence je na brokerovi.
Bohužel třeba broker Degiro (tím, že akcie drží na zahraničním depu a nemá jako lowcost broker procesy tak dobře zvládnuté) neumí českým společnostem
doložit daňovou rezidenci držitelů akcií, proto u něj ta daň 35% je i v reálu strhávána i konečným investorům, kteří mají CZ akcie přes Degiro
koupené. Proto je na CZ akcie lepší Fio, tam je to ok.
Jinak je velmi složité udržet nějaký komplexní přehled platných daní z dividend ve světě. Mění se to celkem často napříč světem, leckde jiná sazba pro
rezidenty a nerezidenty atd.... když jsem nedávno připravoval daňovou přednášku pro pražský sraz investorů z tohoto a sousedního fóra, tak dobře vím,
že u některých zemí jsou na různých webech různé daně z dividend, fakt těžké to mít někde aktuální .
A k té Francii: ta nabídne nižší daň jen svým daňovým rezidentům, tak jako Německo nabízí daňové slevy Němcům, ne? Ale to jsem nestudoval detailně,
žádnou FR akcii nemám.
|
|
Jurkylius
Junior Member
|
|
Aspoň jednu výhodu máme na Slovensku. Zahraničné nezdanené dividendy, ktoré sa obchodujú na regulovaných trhoch tak daníme len 7% takže mne sa oplatia
britské kvalitné podniky najviac.
|
|
Wiki
Member
|
|
Včera mi FÚ zaslal přeplatek na dani z příjmu FO a zároveň si vyžádal zaplacení daně z nemovitostí. Dobré je, že přeplatek je řádově vyšší, takže jsem
v plusu.
|
|
Pavel
Senior Member
|
|
Citace: Původně zaslal: Wiki | Včera mi FÚ zaslal přeplatek na dani z příjmu FO a zároveň si vyžádal zaplacení daně z nemovitostí. Dobré je, že přeplatek je řádově vyšší, takže jsem
v plusu.
|
Na daň z nemovitostí je ještě čas, ne?
|
|
Wiki
Member
|
|
Daň z nemovitostí má termín do 1.6.
|
|
Stanislav
Senior Member
|
|
Dnes mi dorazila daňová vratka na účet od ČNB spolu s dopisem na daň z nemovitosti z FÚ, která byla ovšem zvýšena. Takto brzy jsem ještě nikdy
nedostal dopis se složenkou na daň z nemovitosti! Většinou to bylo kolem 15.5., kdy jsem měl na to zhruba 2 týdny na zaplacení, tedy do 1.6., jak tu
bylo již správně řečeno. Zároveň mi přišly sluchátka z Číny, které jsem objednával 10.4. Koupil jsem je 4x, protože byly výrazně ve slevě a povětšinou
vydrží tak 3 měsíce nošení, než se u jacku přeruší drát, kde je největší vada těchto sluchátek a platí to i o drahých sluchátkách, které jsou též na
to náchylné.
|
|
NevericiTomas
Junior Member
|
|
Zmena ve zdaneni US dividend?
Prisel mi mail z Degiro:
Citace: |
We would like to inform you about changes that have been made to our policy for withholding lowered tax treaty rates (‘relief at
source’ on US income (e.g. dividend).
As of 30-06-2020, we will only apply lowered tax treaty rates on income on a selected list of US products. These changes have been made due to the
regulatory and operational setup that is required in order to provide relief at source on US income. For US products available through our platform,
but not on this list, the statutory tax rate will be applied.
|
zajimalo by mne, co znamena "statutory tax rate". Meni se tedy neco na 15% zdaneni US dividend?
|
|
Ladislav
Admin
|
|
Odečíst 9, 10 nebo 11 měsíčních jízdenek z tržby za 9 měsíců?
Osoba pracovala minulý rok samostatně přesně 9 měsíců.
Když počítá daň, kterou by měla platit z celkové roční tržby, přesněji řečeno z tržby za 9 měsíců,
měla by asi odečíst nejprve výdaje za 9 měsíců za 9 měsíčních jízdenek na městskou dopravu.
To je jistota, to mi nikdo nemusí už vysvětlovat, já byl osobně před rokem na daňovém úřadu se informovat.
Ale ona by mohla odečíst 11 měsíčních jízdenek a to by byl asi podvod, že? Na to jsem se neptal na úřadu.
Jenže po samostané činnosti mohla mít také ještě další měsíc měsíční jízdenku, protože jela několikrát do úřadů odhlásit samostatnou činnost a
odhlásit zdravotní pojištění pro samostatné podnikatele. Že?
Tedy odečtu z tržby za 9 měsíců 10 měsíčních jízdenek. To bude možná taky podvod. Ale kontroloři u daňového úřadu, kdyby pozorně kontrolovali daňové
přiznání, mohli by mne upozormnit, že tam mám chybu. Že?
Lhůtu pro odeslání daňového přiznání z tržby 2019 zde máme až do 31.7.2020.
A dnes, po dvou kafích, jsem dostal energii a sílu, to v computeru vyplnit a odeslat online na daňový úřad.
Celý březen, duben a květen jsem na to neměl energii a sílu, i když je to práce jen na 2 hodiny.
|
|
Stran:
1
..
5
6
7
8
9
..
16 |