Stran:
1
..
6
7
8
9
10
..
16 |
Ladislav
Admin
|
|
Celé 3 hodiny jsem dělal daňové prohlášení pro rodinu v computeru na elster.de
Nejdéle mi trvalo, vyplnit odděleně obě děti a odděleně vyplnit jejich státní příspěvek 204 € /M
a výdaje za jídlo ve školce 77 nebo 75 € / M.
Nakonec mi vyšlo, že Mary Ann z jejího příjmu 16.643 € brutto za 9 měsíců roku 2019,
které byly zkráceny o můj nadbytek nezdanitelného důchodu, jízdenky a telefon,
musí platit šílenou daň 0,00 €.
Tedy kdyby měl důchodce důchod o 200 €/M nižší než ten, který je nutné zdanit,
mohla by mladá paní vydělat samostatně o 2.400 € ročně víc, než je nutno zdanit.
Mimo výdaje za jídlo ve školce jsem odečetl jen měsíční jízdenky a flat rate na mobilní telefon, 10 € měsíčně, i když nevím, zda to není 15 nebo
20 € měsíčně. A odečetl zdravotní pojištění pro 2 osoby a dvě děti.
Nakonec to dobře dopadlo, a Mary Ann, která žije letos jen ze 2 státních příspěvků na děti = 408 € / M, musí za rok 2019 ze samostatné činnosti
platit nulovou daň.
Nyní se slibuje v televizi, že kvůli korona krizi dostane rodina se dvěmi dětmi v Německu mimořádný příspěvek pro 2 děti celkem 600 € jedenkrát.
Tedy jako vždy měsíčně 408 € a jen jednou 600 €.
A tak by mohla Mary Ann koupit v září pro 6-letého syna za 500 € první jeho akcie. Br.Am.Tobacco na stálo pro dividendy.
|
|
Pavel
Senior Member
|
|
Citace: Původně zaslal: Ladislav |
A tak by mohla Mary Ann koupit v září pro 6-letého syna za 500 € první jeho akcie. Br.Am.Tobacco na stálo pro dividendy. |
Proč jako první akcie zrovna Br.Am.Tabacco?
|
|
Ladislav
Admin
|
|
Když bude mít Joe asi 3 roky jen jednu akcii, měla by chodit dividenda nezdaněná 4x ročně.
Měl by být výnos dividendy uspokojivý a akcie levná.
Tedy mne nenapadne nic jiného z Británie než Br.Am.Tobacco.
Později BHP a později Shell.
|
|
minarjo
Member
|
|
@NevericiTomas:
Detailně toto probíráme zde ve vlákně Broker, pročti si příspěvky od tohoto směrem k novějším: http://forum.nr1a.com/viewthread.php?tid=7&goto=search&a...
Stručně jde o to, že Degiro bude nižší US daň z dividend amerických akcií, tedy 15%, nárokovat jen u titulů z toho seznamu v jejich emailu (týká se to
jen amerických akcií, ostatní bez vlivu). Většinu firem to pokrývá, nejsou tam ty americké firmy z těch oborů, na které nizozemská vláda má restrikce,
typicky zbrojařský průmysl (munice atd). U těch nebude Degiro formulář W-8BEN předávat a daň z dividend tedy bude 30%. Moc takových není, více vlákno
Broker.
|
|
Diforce
Junior Member
|
|
Zdravicko.
Vcera me prisla prvni divi od Lyondell Basell NV - NL0009434992 na Degiro a prisla me nezdanena.
Ocekaval jsem,ze bude strzeno 15% dane v Nizozemi ale prislo me $1.05/share a Degiro nic nestrhlo.
Mohl by me nekdo prosim vysvetlit proc tomu tak je?
O danich jsem studoval hlavne ze clanku od Minarja na IG ale stale v tom mam velke nejasnosti.
Dekuji
|
|
Rohl
Junior Member
|
|
Taky mi chodí nezdaněná u Degira. Mám LYB koupen na burze v USA. Započítal jsem to mezi USA a finančák mi to uznal, resp. se po tom nepídíl.
|
|
minarjo
Member
|
|
Pánové, k tomu 2 věci:
1) určitě není třeba postupovat ne zrovna správně jako píše @Rohl. Vždyť jak Lynx, tak Degiro vytváří daňové reporty, kde už jsou stržené hrubé
dividendy a případné daně rozděleny do tabulky, kde co řádek to stát (u Lynx je to "Dividend report", u Degiro pak jedna z tabulek v Ročním výkazu).
Není třeba si to komplikovat "ručním" tříděním dividend do států, navíc v rozporu s tímto reportem. Zvlášť když ta tabulka brokera slouží FÚ jako
doložení daně stržené v zahraničí
2) hlavně nechápu ten povzdech. Vždyť VŽDY je ideální, když broker vyplatí dividendu jako hrubou, bez stržené daně! Tak se děje nejen u dividend
britských (Británie uplatňuje jako jedna z mála klauzuli Smlouvy o zamezení DZ ohledně přeložení daně až na stát příjemce), ale i některých z jiných
států při křížovém prodeji (tedy na jiné než domovské burze) v rámci mezinárodních daňových dohod (třeba švýcarský Garmin koupený na US burze), nebo i
některých konkrétních akcií dle legislativy dané země, zvlášť pokud je dividenda vyplacena z přebytků minulých let (třeba Deutsche Telekom či Deutsche
Post koupený na německé burze). Pokud takto je divi vyplacena v hrubém s daňovou srážkou nula, je to přeci pro daňové přiznání to nejlepší možné: když
nebylo nic v zahraničí strženo, není třeba řešit zápočet dané daně. Nebo je zápočet dle tabulky zemí z bodu 1) díky nižší dani stržené z dané země
alespoň menší, a tím i větší pravděpodobnost, že se celý zápočet nebo jeho větší část "vejde" do limitů metody Prostého zápočtu. To je typické u
Německa, kde vlastnictví výše uvedených akcií DTE či DPW sníží daňový průměr Německa pod těch 26% a tím i sníží celkovou daňovou zátěž investora,
podobně třeba ten švýcarský GRMN. Tedy méně práce v Přiznání, daň 15% z takové divi bude zaplacena v ČR (tím že hrubá divi zvýší Příjmy z kapitálového
majetku, zápočet přitom pro danou výplatu není) a v ČR máme sazbu nižší než v mnoha zemích, naštěstí. Zvlášť u zemí, kde je daň vyšší než v ČR
(Německo a výše uvedené dvě akcie) to je tedy znát, nebo kde horní limit pro zápočet ze Smlouvy o zamezení dvojího zdanění je nižší než 15% (právě to
Nizozemí, nebo Rakousko, Francie) se tím reálně ušetří, protože daň pak bude jen českých 15%, ne německých přes 26% nebo nizozemsko-českých 20% (15%
srážka Nizozemí+5% doplatek v ČR kvůli zápočtu jen do hranice 10%).
Tedy - vždy se radujte, když dividenda přijde nezdaněná, sníží to ve většině případů celkovou daňovou povinnost a někdy i práci v přiznání (typicky u
Británie, kde díky stržené dani nula ze všech britských dividend se ani list pro zápočet pro Británii samosebou nevyplňuje, když by částka pro zápočet
byla nulová, neboli když daň v Británii odvedená je nula). Přitom tabulka dle zemí vyhotovená brokerem viz výše toto vše zohlední, není třeba nic
řešit a do států třídit "ručně" (u brokerů Degiro či Lynx/IB). U Fio je to horší, ten tabulku dle zemí negeneruje.
|
|
Mufimufin
Member
|
|
Včera jsem si všiml, že mi IB strhlo 30% přesto, že jsem měl vyplněný formulář hned jako první věc po registraci. Údajně to u nich nebylo "dokončeno".
Budou mi ten rozdíl vracet. Tzn. doporučuji kontrolovat a přepočítat i když si myslíte, že jste vše splnili.
AAPL, AGFY, AZN, BABA, CAH, CSCO, DG, FB, JNJ, JPM, LMT, MRK, MSFT, PEP, PFE, PLTR, RXT, SPG, V, VZ, WMT
|
|
minarjo
Member
|
|
To se stává, než si vše "sedne", mnohdy tu daň opravují pak v dalších dnech sami. Typické třeba u společností s abnormální sazbou daně, například
americký Philip Morris (PM) jako 80/20 company (tedy firma sice americká, ale s minimálně 80% tržeb vzniklých mimo USA) daní jen US část tržeb, což je
typicky jen kolem 2-3%. Takže typická daň je jen 15% z 2-3% vyplacené dividendy, tedy jen desetiny procenta, přesto systém IB nejprve strhne celých
15% a za pár dní to pak opravuje přičtením původní a odečtením nové daně. Vše lze v Activity reportech vidět (a lze nastavit i pravidelné auto
zasílání těch reportů emailem, nejlépe personalizovaných tedy jen sekce co dotyčného zajímají).
|
|
DavidC
Junior Member
|
|
Ahoj, mam dotaz ohledně danění dividend. Jako brokera používám Patrii a v tuto chvíli mám koupené akcie od Wells Fargo, Royal Dutch Shell ADR (RDS.B)
a AT&T - vše kupované na NYSE.
Když jsem měl před prvním nákupem akcií schůzku ještě s poradcem v České spořitelně, jedna z otázek byla na danění dividend a bylo mi řečeno, že
dividendy vždy přijdou zdaněné a já se o jakékoliv starosti spojené s daněmi a akciemi nestarám.
Pracuji jako zaměstnanec a akcie kupuji na stálo na dividendy, žádný trading. Všechny akcie kupované v průběhu června 2020. Předpokládám, že mi v roce
2020 nějaká dividenda přijde, jak se pak tedy pokračuje dál ? Kolik je daň z těchto akcií a musím to pak nějak danit, až budu v březnu příštího roku
odevzdávat daňové přiznání ? Nebo mi prostě dividendy přijdou již zdaněné a já se o nic nestarám ?
Předem díky za konstruktivní odpověď
Wells Fargo, AT&T, Royal Dutch Shell ADR (RDS.B), Cisco, British American Tobacco ADR, Omega Healthcare, BHP Group ADR, W.P. Carey - vše na NYSE,
ČEZ
|
|
TomasV
Member
|
|
Odkaz na asi nejlepší info o daních,kde najdeš odpovědi na tvé otázky.
https://www.investicnigramotnost.cz/dane-a-jak-na-ne-za-rok-...
Investiční strategie:B&H
Portfolio:
ABBV,BAS,BIL,BMT,BMW,CSCO,D,IBE,MMM,MO,MUV2,PEP,PM,PPL,RDSB,T,WFC,XOM,IBM,UL,DIS,SBUX,MSFT,HD,BMY,KHC,PFE,WBD,INTC.
|
|
bulinak
Member
|
|
DavidC: nestaráš se pouze o české akcie jako je třeba ČEZ, které jsou daněny u zdroje stejně jako třeba spořicí účet...
stavím zoo...
|
|
Stanislav
Senior Member
|
|
DavidC, mám taktéž Patria a vlastním všechny tyto tituly, které zde uvádíš:
Wells Fargo - zdaněno u zdroje v USA 15% = nic už nedaníš
Royal Dutch Shell ADR (RDS.B) - chodí to nezdaněno, přišlo to zrovna včera = musíš danit v DPFO 15% příštím roce do konce března 2021 za rok 2020.
Započítávám plnou brutto daň bez poplatku za ADR = 4 USD, abych se nemusel s FÚ dohadovat kvůli pár drobným neboli 0,60 USD.
AT&T - zdaněno u zdroje v USA 15% = nic už nedaníš
Všechny příjmy zahrnuješ do DPFO, ale kvůli smlouvě s USA o zamezení dvojitého zdanění už nedaníš. RDS.B je americký certifikát na britské akcie,
který chodí s nulovou daní, proto musíš tuto daň doplatit. Snad jsem ti to plně vysvětlil a raději se tím řiď, protože FÚ spolu spolupracují a platit
později penále za neplacení povinné srážkové daně ve výši 15% považuji za velkou hloupost.
AT&T, Citigroup, British American Tobacco ADR, CenturyLink, PPL, Macy's, RDS.B ADR, WFC
|
|
DavidC
Junior Member
|
|
Citace: Původně zaslal: Stanislav | DavidC, mám taktéž Patria a vlastním všechny tyto tituly, které zde uvádíš:
Wells Fargo - zdaněno u zdroje v USA 15% = nic už nedaníš
Royal Dutch Shell ADR (RDS.B) - chodí to nezdaněno, přišlo to zrovna včera = musíš danit v DPFO 15% příštím roce do konce března 2021 za rok 2020.
Započítávám plnou brutto daň bez poplatku za ADR = 4 USD, abych se nemusel s FÚ dohadovat kvůli pár drobným neboli 0,60 USD.
AT&T - zdaněno u zdroje v USA 15% = nic už nedaníš
Všechny příjmy zahrnuješ do DPFO, ale kvůli smlouvě s USA o zamezení dvojitého zdanění už nedaníš. RDS.B je americký certifikát na britské akcie,
který chodí s nulovou daní, proto musíš tuto daň doplatit. Snad jsem ti to plně vysvětlil a raději se tím řiď, protože FÚ spolu spolupracují a platit
později penále za neplacení povinné srážkové daně ve výši 15% považuji za velkou hloupost. |
Super, chápu a rozumím. Díky moc i ostatním za odpovědi
Wells Fargo, AT&T, Royal Dutch Shell ADR (RDS.B), Cisco, British American Tobacco ADR, Omega Healthcare, BHP Group ADR, W.P. Carey - vše na NYSE,
ČEZ
|
|
kraken
Member
|
|
ad DEGIRO: přepočítal jsem roční výpis a porovnal s reálnými pohyby na účtu.
z výsledku vyplynulo, že roční výpis používaný k dani nezahrnuje a vůbec nepočítá vratku od REIT za rok 2018- zde se výpis mýlí a budu muset v
daň přiznání seznam pro poplatníky opravit. Další poznatek: u ADR certifikátu snižuje dividenu o ADR fee - to je příznivé. Jaká je zkušenost
ostatních?
|
|
Ladislav
Admin
|
|
Jeden člověk dostal dopis od daňového úřadu:
''Podle kontrolního materiálu jste od 2015 do 2017 převáděl peníze z rakouského bankovního konta
na zahraniční bankovní konto. Z daňových prohlášení toto obchodní spojení není vidět.
Prosím vysvětlete původ těchto peněz a dokažte podklady zdanění těchto peněz!"
Co má ten člověk daňovému úřadu odpovědět?
Snad tohle:
''O žádném převádění peněz z Rakouska do ciziny nevím.
Jestli máte o tom podklady, napište mi prosím, který den bylo převedeno kolik peněz, na jaké konto, v které zemi!
V letech 2015 do 2017 jsem nebyl povinen dělat daňové prohlášení. Byl jsem zaměstnanec.''
|
|
Phoenix
Junior Member
|
|
Řeším problém s finančákem. Kontrolor daňového přiznání si usmyslel, že je v ČR uznatelné jen 5% ze zaplacené daně z dividend (z USA,....). Prý si i
projížděl všechny smlouvy o dvojím zdanění a je tam uvedeno jen 5%....Co jsem koukal, tak 5% je jen u některých a je to pro vlastníky firmy s většími
podíly ve firmě. Nemáte nějaký fígl, jak na finančák, protože mi je uplně jasné, že si za svým názorem bude stát i když je to očividně mylný názor.
|
|
Stanislav
Senior Member
|
|
Phoenixi, měl by ses spojit s tvým brokerem, který ti dává doklad o zaplacené dani v USA. FÚ si nemůže svévolně měnit zákony, jak se mu to hodí do
krámu. Mnohdy i zahraniční investoři vysoudili na FÚ v západní Evropě peníze zpět, o které je hloupí finančáci neznalí zákonů chtěli okrást. Obzvlášť
pikantní bylo například Švédsko, kde investování má velkou tradici a přesto se najde blbec, který chce investorům znepříjemnit život z titulu své
funkce, na kterou mu však nedorostl správně mozek.
AT&T, Citigroup, British American Tobacco ADR, CenturyLink, PPL, Macy's, RDS.B ADR, WFC
|
|
Wiki
Member
|
|
Při elektronickém podání DAP si systém sám vypočítá daň, předpokládám, že správně a pak bych chtěl vidět zdůvodnění pracovníka FÚ, proč by to chtěl
měnit.
|
|
Ladislav
Admin
|
|
Když člověk nemůže dokázat, že dostával 2015-2017 dividendy na konto v Rakousku a posílal ty peníze třeba na Moravu, protože už od léta roku 2017 nemá
konto v Rakousku a bez konta žádné pohyby na kontě už nikdy neuvidí,
pak ať německý daňový úřad sám ty pohyby v letech 2015-2017 na dnes neexistujícím kontě zjistí a člověku ukáže.
Však kdo dostává 500 euro měsíčně důchod, neměl by zaměstnávat lidi u německého daňového úřadu. Tito lidé by měli spíše pátrat po ztracených milionech
se zločinnými cum-ex kšefty a měli by vyšetřovat ztracené 2 miliardy ve zločinné firmě Wirecard.
A za 5 let se daňové nedoplatky prominou, člověk přestane dlužit daňovému úřadu peníze, nemůže být trestán, ani nucen zaplatit.
Nikdo přece není povinen, tisknout si na papír pohyby na kontě a ukládat je 5 let. Spíš by mohli někteří lidé tisknout na papíry všechny potvrzení o
nákupu a prodeji akcií a potvrzení o příchodu dividend a jejich zdanění po dobu 80 let. Ovšem na to by musel mít daytrader papírů milion.
|
|
Phoenix
Junior Member
|
|
Wiki: výpočet v elektronické verzi právě uznatelnost daně podle smluv k zamezení dvojího zdanění neřeší, takže dává prostor takovýmto koumákům.
|
|
kraken
Member
|
|
inu, zlatá anglie, jen aby vydržela..i po 12/2020
|
|
michal.holik
Member
|
|
Citace: Původně zaslal: Phoenix | Řeším problém s finančákem. Kontrolor daňového přiznání si usmyslel, že je v ČR uznatelné jen 5% ze zaplacené daně z dividend (z USA,....). Prý si i
projížděl všechny smlouvy o dvojím zdanění a je tam uvedeno jen 5%....Co jsem koukal, tak 5% je jen u některých a je to pro vlastníky firmy s většími
podíly ve firmě. Nemáte nějaký fígl, jak na finančák, protože mi je uplně jasné, že si za svým názorem bude stát i když je to očividně mylný názor.
|
To je pěkně ošklivá situace!!!
Já měl loni taky kontrolu. Mám trvalé bydliště Praha 9. Můj roční výpis LYNX, kde bylo zhruba 100 přípisů dividend jedna aktivní pracovnice prošla
položku po položce a zjistila, že NYSE:PM mi strhli jinak než 15 %... a začala to řešit. Kůli pár korunám vzhledem k desítkám tisíc z dividend...
No nic, zpět k tobě: Osobně bych panu kontrolorovi slušně napsal, že se na tebe vztahuje zákon 32/1994 Sb., článek 10, bod 2, písmeno
b) což je smlouva o zamezení dvojího zdanění s USA.
K dokumentu se dostaneš přes Přehled platných smluv na oficiálním webu MFČR https://www.mfcr.cz/cs/legislativa/dvoji-zdaneni/prehled-pla...
Pokud se mu toto nebude líbit tak bych se s ním nehádal a napsal veliteli úseku pod který ten človíček spadá. Pokud by chtěli aplikovat uznatelnost 5
% tak by museli chtít změnu DAP po tisících lidech v ČR...
Ještě se radši blbě zeptám: Dával jsi přílohu "SEZNAM" ?
<<< DIVIDENDOVÉ PORTFOLIO /// YOC celého ptf cca 4,5 % /// 1y DGR celého ptf cca 8,5 %
>>>
Energy ________________ ---aktuálně nic---
Industrials ___________ MMM, RTX
CyclicalConsGoods _____ MCD
NonCyclicalConsGoods __ PEP, PG
Tobacco _______________ MO, PM
Financials ____________ MA, V
BDCs __________________ MAIN, ARCC, CSWC,
GAIN
mREITs ________________ NRZ, ABR
Healthcare ____________ JNJ, PFE, ABBV
Technology ____________ MSFT, CSCO, INTC,
AAPL
Telecommunications ____ T
Utilities _____________ NEE, DUK
eREITs ________________ O, OHI, WPC, NNN,
STOR, AMT
|
|
abak
Member
|
|
Citace: Původně zaslal: Phoenix | Řeším problém s finančákem. Kontrolor daňového přiznání si usmyslel, že je v ČR uznatelné jen 5% ze zaplacené daně z dividend (z USA,....). Prý si i
|
Tak znovu, opakování matka moudrosti.
1) Kompletní výpis pozic českému finančnímu úřadu jako fyzická osoba vůbec nezasílejte, musí si vystačit s formulářem 1042-S, ze kterého je skutečná
výše stržené daně v zahraniční přímo zjistitelná.
2) Formulář DZPFO odevzdávaný na podatelně tiskněte v nejnižší možné kvalitě tak, aby pracovník finanční správy neměl motivaci Vaše přiznání blíže
procházet a následně Vás otravovat s otázkami, na které by měl v rámci své pracovní pozice sám znát odpověď a nepřenášel tak svou práci a odpovědnost
na Vás. Není vaší povinností mu dělat překladatele předložených listin. Při podání daňového přiznání je ze zákona předpokládána pravdivost informací v
něm obsažených
3) Daňové přiznání (DZPFO) podávejte vždy a zásadné v nejpozdějším možném termínu v papírové podobě na podatelně, dokud nebudete
zákonem přinuceni, nikdy si nezřizujte elektronickou datovou schránku a nepodávejte své daňové přiznání prostřednictvím elektronického podání. To
znamená, že přiznání k dani z příjmu fyzických osob za rok 2019 byste měli podat až 18. srpna 2020, máte tedy ještě více než měsíc
čas.
4) Článek 10, odstavec 2, pododstavec a) (uznatelné zdanění dividend do výše 5 % hrubé dividendy, dle zákona č. 32/1994 Sb., smlouvy
mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o zamezení dvojího zdanění...) platí pouze pro právnické osoby, na fyzické osoby se
vztahuje pouze ustanovení pododstavce b), a to dle článku 3, odstavce 1 pododstavce d). Zdanění dividend v USA je tedy pro fyzické osoby,
daňové rezidenty ČR, plně uznatelné do výše 15 % ze stržené části hrubé dividendy.
Zaměstnanec finanční správy, který Vás přesvědčuje o opaku a trvá na nižší uznatelné sazbě v případě FO, by měl být okamžitě propuštěn za tak
elementární neznalost zákona, která přímo souvisí s výkonem jeho povolání, tím spíš, tvrdí-li, že mu znalost smlouvy o zamezení dvojího zdanění je
zřejmá.
Úředníků finanční správy je příliš mnoho, jsou placeni z našich daní. Vynakládají-li energii na kontrolu potenciálních daňových úniků v oblasti DZPFO
s nálezy o pochybení v řádech několika tisíc CZK za subjekt, není jejich práce rentabilní pro daňového poplatníka a jejich čas v práci je využíván
naprosto neefektivním způsobem. Odpovědnost směřuje na MF a současnou vládu, zaměstnanci FS se pouze znaží udržet v práci, nevadí jim, že často
jednají neeticky, nemorálně, přesahují meze svých kompetencí, často v rozporu s nálezy ústavního soudu a hlavně nevidí věci komplexně v širších
souvislostech. Namísto toho, aby kontrolovali větší daňové subjekty, svou energii směřují na ty nejemenší, kde jim nehrozí penalizace na jejich pozici
za předpokladu, že by ohrozili subjekt s politickým vlivem na chod úřadu (a že jich není zrovna málo ani na komunální úrovni).
5) Stát je, byl a vždy bude nepřítelem na státu nezávislých tržních subjektů. Bohužel žijeme v době, která vytváří čím dál tím víc osob a podniků
závislých na státu.
|
|
michal.holik
Member
|
|
Citace: Původně zaslal: abak | Citace: Původně zaslal: Phoenix | Řeším problém s finančákem. Kontrolor daňového přiznání si usmyslel, že je v ČR uznatelné jen 5% ze zaplacené daně z dividend (z USA,....). Prý si i
|
Tak znovu, opakování matka moudrosti.
1) Kompletní výpis pozic českému finančnímu úřadu jako fyzická osoba vůbec nezasílejte, musí si vystačit s formulářem 1042-S, ze kterého je skutečná
výše stržené daně v zahraniční přímo zjistitelná.
2) Formulář DZPFO odevzdávaný na podatelně tiskněte v nejnižší možné kvalitě tak, aby pracovník finanční správy neměl motivaci Vaše přiznání blíže
procházet a následně Vás otravovat s otázkami, na které by měl v rámci své pracovní pozice sám znát odpověď a nepřenášel tak svou práci a odpovědnost
na Vás. Není vaší povinností mu dělat překladatele předložených listin. Při podání daňového přiznání je ze zákona předpokládána pravdivost informací v
něm obsažených
3) Daňové přiznání (DZPFO) podávejte vždy a zásadné v nejpozdějším možném termínu v papírové podobě na podatelně, dokud nebudete
zákonem přinuceni, nikdy si nezřizujte elektronickou datovou schránku a nepodávejte své daňové přiznání prostřednictvím elektronického podání. To
znamená, že přiznání k dani z příjmu fyzických osob za rok 2019 byste měli podat až 18. srpna 2020, máte tedy ještě více než měsíc
čas.
4) Článek 10, odstavec 2, pododstavec a) (uznatelné zdanění dividend do výše 5 % hrubé dividendy, dle zákona č. 32/1994 Sb., smlouvy
mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o zamezení dvojího zdanění...) platí pouze pro právnické osoby, na fyzické osoby se
vztahuje pouze ustanovení pododstavce b), a to dle článku 3, odstavce 1 pododstavce d). Zdanění dividend v USA je tedy pro fyzické osoby,
daňové rezidenty ČR, plně uznatelné do výše 15 % ze stržené části hrubé dividendy.
Zaměstnanec finanční správy, který Vás přesvědčuje o opaku a trvá na nižší uznatelné sazbě v případě FO, by měl být okamžitě propuštěn za tak
elementární neznalost zákona, která přímo souvisí s výkonem jeho povolání, tím spíš, tvrdí-li, že mu znalost smlouvy o zamezení dvojího zdanění je
zřejmá.
Úředníků finanční správy je příliš mnoho, jsou placeni z našich daní. Vynakládají-li energii na kontrolu potenciálních daňových úniků v oblasti DZPFO
s nálezy o pochybení v řádech několika tisíc CZK za subjekt, není jejich práce rentabilní pro daňového poplatníka a jejich čas v práci je využíván
naprosto neefektivním způsobem. Odpovědnost směřuje na MF a současnou vládu, zaměstnanci FS se pouze znaží udržet v práci, nevadí jim, že často
jednají neeticky, nemorálně, přesahují meze svých kompetencí, často v rozporu s nálezy ústavního soudu a hlavně nevidí věci komplexně v širších
souvislostech. Namísto toho, aby kontrolovali větší daňové subjekty, svou energii směřují na ty nejemenší, kde jim nehrozí penalizace na jejich pozici
za předpokladu, že by ohrozili subjekt s politickým vlivem na chod úřadu (a že jich není zrovna málo ani na komunální úrovni).
5) Stát je, byl a vždy bude nepřítelem na státu nezávislých tržních subjektů. Bohužel žijeme v době, která vytváří čím dál tím víc osob a podniků
závislých na státu. |
Ad 4:
Abaku, děkuji za doplnění reference na vysvětlění pojmu "společnost" dle článku 3.
Abak má pravdu, ten lump z finančáku má špatně nastudován zákon (v tomto případě 32/94 Sb.)
<<< DIVIDENDOVÉ PORTFOLIO /// YOC celého ptf cca 4,5 % /// 1y DGR celého ptf cca 8,5 %
>>>
Energy ________________ ---aktuálně nic---
Industrials ___________ MMM, RTX
CyclicalConsGoods _____ MCD
NonCyclicalConsGoods __ PEP, PG
Tobacco _______________ MO, PM
Financials ____________ MA, V
BDCs __________________ MAIN, ARCC, CSWC,
GAIN
mREITs ________________ NRZ, ABR
Healthcare ____________ JNJ, PFE, ABBV
Technology ____________ MSFT, CSCO, INTC,