Diskusni forum pro akcie a investice diskuse jak investovat do akcii
Diskusní fórum akcie a burza
Nepřihlášen [Přihlásit - Registrovat]
Dolů

Tisková verze  
 Stran:  1    3    5  6
Autor: Předmět: Zlato a suroviny
Ladislav
Admin

[*] Zasláno 23-10-2019 v 10:02

Pokles hodnoty portfolia z dividendových akcií na 1/2
by neměl vadit nikomu, kdo potřebuje každý měsíc dividendy, aby zaplatil to, co zaplatit musí. Jídlo, elektriku, plyn, telefon, internet a třeba i nájemné.

Vždyť ten krach portfolia z akcií na polovinu hodnoty nastává jen ve velkém krachu akcií jako 1929-1932, 2000-2003, 2007-2009.
Jen správci jmění a manažeři smíšených fondů mají za úkol od svých klientů, aby zabezpečili hodnotu jmění tolik, že neklesne víc než 10% za rok. A tak kupují pro klienty i dluhopisy a zlato. A najdeme to doporučení i v knize Bena Grahama, protože spravoval jmění klientů.
Kdo však spravuje jen svůj vlastní majetek, a potřebuje každý měsíc dividendy, a chce zanechat ještě větší majetek a dividendy svým dětem, ten by měl mít i ve věku 70 let 100% peněz v dividendových akcií od starých velkých a zdravých podniků a žádných 70% peněz v dluhopisech a nic ve zlatě.
Vždyť se většina těch zdravých a na maximu 2x až 3x předražených akcií dostane brzy po každém velkém krachu zase zpátky na vrchol. Podívej se na dlouhodobé grafy akcií Procter a Gamble, Johnson a Johnson, jak se rychle zotavily ze všech minulých velkých krachů na burze!
Profil uživatele Web uživatele Všechny příspěvky od uživatele
Stanislav
Senior Member

[*] Zasláno 23-10-2019 v 17:57

To je Arkyne index cen vztažený na 1000 promile. To znamená, že ta televize je cenově obsažena v těch 2,5 promile v tom celkovém spotřebním koši. Výpočet se řeší zřejmě průměrnou cenou televize krát ty 2,5 promile za roční období. Co je nad 1000 promile, tak by měla být inflace a v opačném případě deflace, ovšem v závislosti na růstu HDP.
Profil uživatele Všechny příspěvky od uživatele
bigusdykus
Member

[*] Zasláno 23-10-2019 v 18:40

giphy.gif - 1.8MB

Prolhaný agent placený od hedgefondu.
ČEZ, AAPL, ABBV, AT&T, CEPU, 3M, GSK, BASF, Allianz, Intel, Lufthansa, Kraft Keinz, RDS-B, BMW, Banco Santander, WBA, JNJ, MCD, BHP/BIL, Cisco, Moneta, Enbridge
Špekulace: ABNB, CRSR
arkyn
Member

[*] Zasláno 23-10-2019 v 22:43

Citace: Původně zaslal: Stanislav  
To je Arkyne index cen vztažený na 1000 promile. To znamená, že ta televize je cenově obsažena v těch 2,5 promile v tom celkovém spotřebním koši. Výpočet se řeší zřejmě průměrnou cenou televize krát ty 2,5 promile za roční období. Co je nad 1000 promile, tak by měla být inflace a v opačném případě deflace, ovšem v závislosti na růstu HDP.

Ok, diky za upresneni. I tak me nektere pomery nesedi.
arkyn
Member

[*] Zasláno 24-10-2019 v 07:44

My vcera tady o inflaci, a dnes uz je to na ihned:
https://archiv.ihned.cz/c1-66664920-inflace-je-nizka-tak-pro...
Pavel
Senior Member

[*] Zasláno 25-10-2019 v 07:32

Citace: Původně zaslal: arkyn  
My vcera tady o inflaci, a dnes uz je to na ihned:
https://archiv.ihned.cz/c1-66664920-inflace-je-nizka-tak-pro...

Ten článek patří do placené sekce, poslal jsem ti zprávu.
Pavel
Senior Member

[*] Zasláno 11-11-2019 v 09:28

V uplynulých týdnech se tu znovu rozvířila diskuze o vhodnosti či nevhodnosti investice do zlata. Pokud chcete trochu více rozumět vývoji cen zlata (fundamenty), je určitě dobré sledovat například oficiální informace od Světové rady pro zlato (WGC). Z jejich informací vychází tento zajímavý článek na Patrii:

https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4262861/zlato-za-ctvrtle...
eppairforce
Member

[*] Zasláno 1-3-2020 v 09:02

Trochu mě znepokojuje, že zlato taky propad !! Nenormální, během paniky, proč se to děje?

BAC;BMO;BNS;BTI;CEZ;EPD;F;INTC;KO;PG;UL;XOM;

abak
Member

[*] Zasláno 1-3-2020 v 10:47

eppairforce: Vybírání zisků, sektorová rotace a přesun kapitálu do levnějších akcií, či hotovosti, propad zlata byla jednou z prvních známek, že panika koncem minulého týdne povolovala, většina kvalitních titulů uzavřela páteční obchodní seanci růstem, také jsem už v pátek vstupoval do několika akciových pozic, z nichž všechny uzavřely nad otevírací cenou.
Vasek
Member

[*] Zasláno 1-3-2020 v 12:00

Víkendový DJ je už v minusu asi 600 bodů. Takže pondělí seance bude pravděpodobně hodně drsná.

https://www.ig.com/en/indices/markets-indices/weekend-wall-s...
Pavel
Senior Member

[*] Zasláno 1-3-2020 v 12:51

Citace: Původně zaslal: Vasek  
Víkendový DJ je už v minusu asi 600 bodů. Takže pondělí seance bude pravděpodobně hodně drsná.

https://www.ig.com/en/indices/markets-indices/weekend-wall-s...

Taky si myslím, ještě se totiž vůbec nerozjel virus v severní Americe. Tam je veliká nejistota, jak to bude vypadat.

Anebo může hrát roli i toto: https://www.novinky.cz/zahranicni/turecka-invaze/clanek/ture...
Vasek
Member

[*] Zasláno 1-3-2020 v 18:39

Zlato je jen uchovatel hodnoty.

Jsem kupoval 1 unci asi v roce 2008 za 19.000,- Kč, dnes má hodnotu kolem 36.000,- Kč. Asi bych za ní dostal stejně zboží jako v roce 2008. Jsou to peníze v jiné formě.

Jinak Turci jsou pěkně vyčůraní. Spustili ofenzívu a současně pouští uprchlíky do Řecka.

Tak doufám, že je Putin nakope do zadku. V Sýrii nemá nikdo jiný než Rusko a Írán co dělat. Proč všichni neřvou, že jeden stát napadl druhý? To udělat Rusko, tak už se zavádí sankce.

To je pak pěkný bordel.
MartinS
Junior Member
**

[*] Zasláno 7-3-2020 v 00:08

Před pár roky cca 10 let jsem byl příznivcem jen akcií, měl jsem tu i nick, bohužel jsem pozbyl přihlašovací údaje. Rozhodl jsem se před rokem cca diverzifikovat zlatem a myslím, že to byla správná volba. Podle mého plánu je teď ideální držet poměr akcie/zlato cca 50%

Během měsíce se to může v téhle době klidně vše změnit. Myslím, že držet vše v akciích je chyba.

A abych se nemusel zajímat o daně, začal jsem kupovat indexy.

Tím ale samozřejmě nechci říct, že Value Investing je špatný, naopak, já jen vidím value i ve zlatě (v téhle době) a kdybych se nemusel otravovat s daněmi, měl bych v portfoliu jednotlivé akcie a ne ETF.

minarjo
Member

[*] Zasláno 7-3-2020 v 11:15

Zabývat se daněmi je ale švanda, když se to naučíš a víš co děláš, máš to lépe pod kontrolou než skrz správce ETF :).
Ale teď vážněji: měl bys tedy ještě zmínit, že nakupuješ výhradně AKUMULAČNÍ (Acc) ETFka, jen tak daňové záležitosti zahraničních dividend kompletně přeložíš na správce daného ETF. Zmiňuji to proto, že celkově je na trhu přeci jen daleko víc ETF distribučních, tj. těch co dividendy vyplácejí, tedy pak by sis složitostí daňového přiznání nepomohl :).
A nezapomínej, že z Acc ETF získáš tedy peníze jen prodejem. S tím mohou být také spojené daně (100 tisíc/ 3 roky), k tomu poplatky... takže i když ti současný způsob může vyhovovat teď, tak v době čerpání z portfolia za X let to už může mít i pro tebe řadu nyní ignorovaných nevýhod (jakýmkoliv čerpáním ti bude akciového majetku pořád ubývat, narozdíl od čerpání vyplacených dividend, k tomu poplatky/případně daně za prodejní obchody...).
Téma zlata už vůbec raději nezmiňuji, tam k tomu všemu přísluší ještě řádově: vyšší poplatky transakce, obří spread nákup-prodej (pokud mluvíme o fyzickém zlatu) a samosebou nižší likvidita.
MartinS
Junior Member
**

[*] Zasláno 7-3-2020 v 14:45

Jasně, že beru akumulační, konkrétně nejvíce S&P 500 index, evropským akciím už vůbec nevěřím po tom co se tu poslední roky děje.

Tři roky mě taky netrápí, jsem dlouhodobý investor.

Poplatky za transakce zlata velké nejsou, 1Oz se kupuje momentálně za 38543 a prodej za 36752 což je 4,5% zlato uloženo v bance v bezpečnostní schránce.

Když koupím a prodám za 1000 EUR akcie, tak zaplatím cca 22 EUR což je 2,2%

Je to dvakrát víc, ale při dlouhodobém držení zanedbatelné.

Hlavně to dělám pro klid, když čistě hypoteticky spadnou trhy o 50% tak zlato většinou o těch 50% vyroste, nechce se mi čekat 5 let, než se trhy vzpamatují a zase začnou opět vydělávat.

Po roce 2000 americkému indexu trvalo 5 let, než se vzpamatoval, pak zas 2008 krach a zase se vzpamatovával dalších 5 let. Počítám, že to do pár roků krachne zase. :lol:
Ladislav
Admin

[*] Zasláno 10-3-2020 v 15:08

Jak jste se včera dozvěděli z Dikobrazu a z Rudého Práva,
cena ropy se během pondělka propadla o 30%,
kvůli nějaké hádce ruských darebáků s arabskými
a proto se mnohé ropné akcie v Evropě i v Americe propadly včera -15% až -25%.
-30% je prý rekordní jednodenní pokles ceny ropy od roku 1991.
A dnes v 15.00 hodin už cena ropy roste +7% a ropné akcie rostou ještě víc.
Profil uživatele Web uživatele Všechny příspěvky od uživatele
MartinS
Junior Member
**

[*] Zasláno 18-3-2020 v 07:32

Zlato neposiluje.
Proč ?
Protože se nedá koupit. Není nabídka, není poptávka. Já bych si klidně další slitek koupil, ale nejde to. Ve většině solidních obchodů vyprodáno.

Zbývá koupit zlato na burze jako cár papíru, na to jim kašlu a myslím, že většina lidí.
Podle mě docela vystřelí, pokud se bude dát dostat. Nejvíce se ho vyrábí ve švýcarsku a kdoví, jaká je tam situace.

Můžou si třeba v itálii koupit slitek ? Podle mě ne.

Další důvod proč neposiluje. Lidi a automaty se zlatých papírů na burze zbavují, protože se bojí, že by ho fyzicky nemuseli vůbec vidět a zbyl by jim jen cár papíru.
Vasek
Member

[*] Zasláno 18-3-2020 v 11:15

Jeden z důvodů, proč zlato klesá, je ten, že ti, kdo drželi zlato ve futures kontraktech, tak jsou nuceni tyto kontrakty zavírat, aby získali peníze na pokrytí margin callů u jiných pozic, které drží.

Jinak jak jsem psal, zlato je uchovatel hodnoty a pokud budou centrální banky dál tisknout, logicky poroste i cena ostatních aktiv.

Píši jen o fyzickém zlatu. Papírové je vcelku nanic, pokud nechcete jen prodávat a kupovat.
Wiki
Member

[*] Zasláno 18-3-2020 v 11:42

Citace: Původně zaslal: MartinS  
Zlato neposiluje.

Podle mě docela vystřelí, pokud se bude dát dostat.

Párkrát ročně se navštěvujeme se známými, kde ženské řeší svoje záležitosti a já se se známým navzájem přesvědčujeme, která z investic je lepší. Já propaguji nemovitosti na bydlení a akcie a on pozemky, kryptoměnu zlato a stříbro. Známý, který propadl zdravému životnímu stylu mi šel ukázat , jak začal doma pěstovat bylinky. Vyčlenil si k tomu místnost se speciálním osvětlením a ve větších „akváriích“ pěstuje nějaké zelené biopotraviny. Celá rodina omezila maso a cukry a stravují se zdravě. Známý si dělá zásoby zlata a v den návštěvy mne přesvědčoval o trendu, kdy ani zlato není to pravé a největší potenciál je ve stříbře, neboť gold silver ratio ve výši 80 svědčí o naprostém podcenění stříbra a začne s nákupy (ta 80 znamená, že zlato je 80x dražší než stříbro). Já jsem pouze konstatoval, že židé taky byl připraveni na horší časy, měli zásoby zlata a další majetek a stejně je to nezachránilo od likvidace. Jeden druhého jsme nepřesvědčili, ale oba jsme se shodli, že současný vývoj je neudržitelný a je načase vytvořit si rezervy, každý svým způsobem. Já jsem skončil rok s 60% v hotovosti a v současné době i po provedených příkupech držím stále 25% hotovosti. Zatím jsem akcie neprodával pouze přikupoval, někdy moc brzy. Se známým jsem se letos nenavštívili, takže jsem se ho na situaci neptal. Když si vezmu letošní vývoj, tak bitcoin je mírně v plusu, stejně tak zlato, ale stříbro ztratilo cca 40%. (Gold silver ratio je 122, to je nejméně za minimálně 50 let).
Osobně jsem přesvědčen, že investice do zlata zase tak výhodná není. Udrží hodnotu, ale v případě, že se situace zlepší a hotovost se bude přesouvat do akcií, tak sešup ceny zlata bude tak rychlý, že nebude možné je se ziskem prodat, protože ani obchodníci nebudou chtít čekat roky na další krizi, aby realizovali zisk. Je to každého volba, ale já osobně preferuji vlastní nemovitost, kde mám minimální náklady na bydlení cca 3000/měs.. Zbytečně neutrácet za spotřebu, vytvořit si rezervu na dobré časy (když si vytvoříte rezervu na špatné časy, tak se jich nakonec dočkáte, což nikdo nechce) a s přebytky nakládat podle svého přesvědčení. Sám jsem byl překvapen, že současné propady cen akcií mne až tolik nevzrušují a čekám na lepší časy. Poučkama se moc neřídím, ale dodržuji, že nejhorší je prodávat v panice. Nějak jsem se až moc rozkecal, asi to bude tím, že jsem zatím nevytáhl kolo, ale nechci to uspěchat, abych nechytil nějaké nachlazení a nemusel se léčit.
Vasek
Member

[*] Zasláno 18-3-2020 v 13:31

Stříbro bych nepodceňoval, je to hlavně průmyslový kov, bez kterého se neobejde prakticky nic. Dokonce se někde četl, že je ho daleko méně než zlata. Takže by teoreticky mělo být dražší.

Když bych si měl vybrat, tak bych spíše šel do stříbra. Má dle mne ohromný potenciál a jakmile se to rozjede, tak se možná všichni budou divit.
Pavel
Senior Member

[*] Zasláno 19-3-2020 v 08:59

Stříbro bych nepodceňoval, je to hlavně průmyslový kov, bez kterého se neobejde prakticky nic. Dokonce se někde četl, že je ho daleko méně než zlata. Takže by teoreticky mělo být dražší.

Když bych si měl vybrat, tak bych spíše šel do stříbra. Má dle mne ohromný potenciál a jakmile se to rozjede, tak se možná všichni budou divit.

To zní jako hodně odvážná teorie. Nicméně ten "ohromný" potenciál ještě stále dosud spoustu let nemělo a najednou ho bude mít? Stají za tím nějaká nová technologie či cosi podobného a trh to ještě neví?
MartinS
Junior Member
**

[*] Zasláno 20-3-2020 v 08:26

Přesně jak jsem předpokládal

Distribuce dočasně pozastavena. Švýcarská rafinérie Argor Heraeus je uzavřena. Uzavřeno je i víděňské distribuční centrum drahých kovů. Avizovaná doba uzavření je 14 dnů.

viky
Junior Member
**

[*] Zasláno 20-3-2020 v 09:28

U stříbra je drobná nevýhoda, při nákupu fyzického stříbra se musí platit DPH.
Vasek
Member

[*] Zasláno 20-3-2020 v 12:13

Ano, u stříbra se musí platit DPH.

Ale když ho koupí plátce DPH, lze si v pohodě DPH uplatnit a navíc, když se to udělá šikovně, tak pak lze prodat stříbro, aniž by si musel odvádět DPH. je to svým způsobem podvod, ale nedohledatelný.

Řekněme, že státu odvádíš z jiné činnosti DPH v řádu statisíců měsíčně, tak si prostě a jednoduše koupíš stříbro za řekněme 100.000,- Kč měsíčně, s DPH 121.000,- Kč, uplatníš ho a je to. Pak počkáš pár let, FÚ může zpětně kontrolovat 3 roky zpět a máš peníze ze stříbra vyprané.

Sice si porušil nepochybně zákon o účetnictví, ale na to ti nikdo nepřijde. A navíc pokud jsi stříbro kupoval v době, když nebylo kontrolní hlášení, tak už je to vůbec o ničem.

Nyní by to také šlo, ale musel bych se na to podívat, protože kontrolní hlášení trošku komplikuje situaci. Ale vím, že to obejít určitě půjde. Jen to chce myslet a být lepší než FÚ.

Navíc mám k dispozici velmi chytrého daňové poradce a už jsem se s ním na toto téma bavil. A myslím, že jsme dospěli k závěru, že moznosti tu jsou.

Pokud jde o potencionál stříbra, myslím tím investici v řádu deset dvacet let, nikoli roky.

Karma83
Junior Member
**

[*] Zasláno 16-4-2020 v 16:56

Citace: Původně zaslal: Wiki  
Citace: Původně zaslal: MartinS  
Zlato neposiluje.

Podle mě docela vystřelí, pokud se bude dát dostat.

Párkrát ročně se navštěvujeme se známými, kde ženské řeší svoje záležitosti a já se se známým navzájem přesvědčujeme, která z investic je lepší. Já propaguji nemovitosti na bydlení a akcie a on pozemky, kryptoměnu zlato a stříbro. Známý, který propadl zdravému životnímu stylu mi šel ukázat , jak začal doma pěstovat bylinky. Vyčlenil si k tomu místnost se speciálním osvětlením a ve větších „akváriích“ pěstuje nějaké zelené biopotraviny. Celá rodina omezila maso a cukry a stravují se zdravě. Známý si dělá zásoby zlata a v den návštěvy mne přesvědčoval o trendu, kdy ani zlato není to pravé a největší potenciál je ve stříbře, neboť gold silver ratio ve výši 80 svědčí o naprostém podcenění stříbra a začne s nákupy (ta 80 znamená, že zlato je 80x dražší než stříbro). Já jsem pouze konstatoval, že židé taky byl připraveni na horší časy, měli zásoby zlata a další majetek a stejně je to nezachránilo od likvidace. Jeden druhého jsme nepřesvědčili, ale oba jsme se shodli, že současný vývoj je neudržitelný a je načase vytvořit si rezervy, každý svým způsobem. Já jsem skončil rok s 60% v hotovosti a v současné době i po provedených příkupech držím stále 25% hotovosti. Zatím jsem akcie neprodával pouze přikupoval, někdy moc brzy. Se známým jsem se letos nenavštívili, takže jsem se ho na situaci neptal. Když si vezmu letošní vývoj, tak bitcoin je mírně v plusu, stejně tak zlato, ale stříbro ztratilo cca 40%. (Gold silver ratio je 122, to je nejméně za minimálně 50 let).
Osobně jsem přesvědčen, že investice do zlata zase tak výhodná není. Udrží hodnotu, ale v případě, že se situace zlepší a hotovost se bude přesouvat do akcií, tak sešup ceny zlata bude tak rychlý, že nebude možné je se ziskem prodat, protože ani obchodníci nebudou chtít čekat roky na další krizi, aby realizovali zisk. Je to každého volba, ale já osobně preferuji vlastní nemovitost, kde mám minimální náklady na bydlení cca 3000/měs.. Zbytečně neutrácet za spotřebu, vytvořit si rezervu na dobré časy (když si vytvoříte rezervu na špatné časy, tak se jich nakonec dočkáte, což nikdo nechce) a s přebytky nakládat podle svého přesvědčení. Sám jsem byl překvapen, že současné propady cen akcií mne až tolik nevzrušují a čekám na lepší časy. Poučkama se moc neřídím, ale dodržuji, že nejhorší je prodávat v panice. Nějak jsem se až moc rozkecal, asi to bude tím, že jsem zatím nevytáhl kolo, ale nechci to uspěchat, abych nechytil nějaké nachlazení a nemusel se léčit.

ohledně té obavy o zlato, že půjde po uklidnění rychle dolů: při minulé krizi, která se již teď jeví jako slabší, než co nás čeká teď, rostlo zlato cca 4 roky (2008-2012), na cca 2,5 násobek, než začalo klesat

a o tom, kolik momentálně chystají do ekonomik napumpovat centrální banky ve srovnání s krizí minulou se tu již někde psalo, to co dřív za měsíce, teď v rámci dnů, tudíž s tím poklesem zlata bych si nebyl tak jistý

Stran:  1    3    5  6