Stran:
1
..
4
5
6 |
Dekada
Junior Member

|
|
Už jste uvažovali o investici do Whiskey?
https://www.investicewhisky.cz/?utm_source=seznam&utm_me...
moje portfej:
bigusdykus
Member

|
|
O investici do whisky jsem výhledově uvažoval, do výše uvedené značky však nikoliv.
Prolhaný agent placený od hedgefondu.
ČEZ, AAPL, ABBV, AT&T, CEPU, 3M, GSK, BASF, Allianz, Intel, Lufthansa, Kraft Keinz, RDS-B, BMW, Banco Santander, WBA, JNJ, MCD, BHP/BIL, Cisco,
Moneta, Enbridge
Špekulace: ABNB, CRSR
|
|
Ladislav
Admin

|
|
Snad akcie Diageo nebo Pernod. Mně se ale nelíbí.
|
|
eco
Senior Member

|
|
Mám obě akcie ve svém portfoliu.
|
|
Dekada
Junior Member

|
|
No když jsem psal o investici do whiskey myslel jsem přímo whiskey ne akcie výrobců.
Tato pochutina během zrání v dubových sudech získává na kvalitě a tedy i na ceně. Je to popsáno v tom odkazu výše. Předpoklad zhodnocení 11% ročně.
moje portfej:
bigusdykus
Member

|
|
Je úplně jedno co píšou na webu. Je to ani ne 5 let stará firma, zatím nevyrobili více než 4 roky starou whisky.
Pro mě je to bohužel další firma postavená pouze na marketingovejch kecech.
Možná že to jednou, za 50 let, bude další Macallan. Ale ne dnes.
Vypálit kořalku a strčit jí na 15 let do sudu umí kdejakej strejda, ale to ještě nedělá značku hodnou investice.
Teď čistě finančně: 0,7 litru jejích "11 měsíců staré" kořalky stojí 1300 Kč (nepočítám objemovou ztrátu odpařením).
Porovnejte si to s jakoukoliv 12 let starou single malt známé značky, kterou koupíte v krámu.
Lepší Glenlivet stojí si 1700 Kč, Macallan cca 2500 Kč. A to se bavíme o slovutných značkách.
Ještě pozor na to, v jakém sudu vám to chtěj prodat. Jestli v novém, tak výsledná cena může být pod 1000 Kč /0,7l
Klasický Glenlivet 12yo stojí asi 900 Kč.
edit: Ročně dochází k odpaření 2 – 5 % alkoholu.
Prolhaný agent placený od hedgefondu.
ČEZ, AAPL, ABBV, AT&T, CEPU, 3M, GSK, BASF, Allianz, Intel, Lufthansa, Kraft Keinz, RDS-B, BMW, Banco Santander, WBA, JNJ, MCD, BHP/BIL, Cisco,
Moneta, Enbridge
Špekulace: ABNB, CRSR
|
|
Dekada
Junior Member

|
|
Jsem v oblasti investic nováček a rád se nechám poučit od zkušenějších.
moje portfej:
Karma83
Junior Member

|
|
Citace: Původně zaslal: Karma83  | Citace: Původně zaslal: viky  | Citace: Původně zaslal: Karma83  | a ještě jednu zajímavou věc bych zmínil, zlato je nyní na historickém maximu v CZK, nicméně v USD ještě pořád do topu téměř 200 USD chybí a nemyslím
si, že by tato krize nedosáhla min na vyrovnání dolarového maxima, podle rychlosti tisku peněz hádám, že ho ještě překoná |
Další doporučovatel zlata . Teď je zrovna vhodná doba koupit zlato, zvláště když
cena je na maximu  .
Investice se dělá tak, že se kupují aktiva, když jsou ceny nízké a ne naopak. |
Já ho nikomu nedoporučuji, každý ať si investuje podle svého uvážení. Koupil jsem 12/2019 za 1080 Kč za gram, nyní je o téměř 300 Kč dražší, tj. cca
28% za 5 měsíců (při mém objemu nákupu už to dělá téměř 600 tisíc Kč momentálního nerealizovaného výnosu). S prodejem nicméně přesto ještě počkám.
Maximum v Kč vůbec nic neznamená. |
Zdravím, co se týče zlata vs. akcie, případně držení obojího jako součást portfolia, mohu sem po letech dát update:
12/2019 jsem koupil zlato za cenu 1080 Kč za gram
17/11/2024 - dnešní cena je 1975 Kč za gram
tj. cena se zvýšila za tu dobu o 82,9%
dow jones
12/2019 - 28000 bodů
17/11/2024 - 43445 bodů
tj. cena se zvýšila za tu dobu o 55% bez dividend
px index
12/2019 - 1050 bodů
17/11/2024 - 1676 bodů
tj. cena se zvýšila za tu dobu o 59% bez dividend
samozřejmě hraje roli, jaké akcie jsou v portfoliu a kolik přinesly na dividendách
|
|
Stran:
1
..
4
5
6 |
|