Stran:
1
..
19
20
21
22
23
..
32 |
r626
Member

|
|
No ještě je zajímavý poplatek 1,5% za konverzi měn.
https://cdn.patria-finance.cz/Sazebnik-PD.pdf
Ale zatím se mi to i tak zda jako rozumná alternativa na případný převod pft od LYNX.
|
|
Phoenix
Junior Member

|
|
To mě tedy moc ne. Poplatky za nákup má Patria 3x vyšší než Lynx a roční poplatek z ptf je vysloveně pro mě neakceptovatelný.
|
|
bigusdykus
Member

|
|
Pánové, vy mě zlobíte 
Nejprve řešme komisionářskou smlouvu a AŽ POTÉ poplatky.

Prolhaný agent placený od hedgefondu.
ČEZ, AAPL, ABBV, AT&T, CEPU, 3M, GSK, BASF, Allianz, Intel, Lufthansa, Kraft Keinz, RDS-B, BMW, Banco Santander, WBA, JNJ, MCD, BHP/BIL, Cisco,
Moneta, Enbridge
Špekulace: ABNB, CRSR
|
|
minarjo
Member

|
|
Pánové, dovolte mi můj na pohled na zde hojně diskutované téma limitu pojistné ochrany portfolia brokerů (především Lynx/IB) v souvislosti s brexitem.
Mám totiž pocit, že se příliš soustředíte jen na ten limit pojistné ochrany u jednoho brokera. I kdyby byl tento pojistný limit řekněme 1 miliarda USD
na klienta (schválně přeháním), skutečně je to pro vás důvod mít CELÉ portfolio u jediného brokera? Většina z vás co zde investuje jistě ctí pojem
DIVERZIFIKACE, velmi to důležitý ve světě financí a investic. Ale to se netýká přeci jen akciových titulů (tedy že portfolio nemá mít jen 1-2 tituly,
ale ideálně nad 10), ale i finančních institucí typu banky, pojišťovny i brokeři. To opravdu někdo z vás u těchto institucí je ochoten dát vše do
jednoho košíku, tedy všechny peníze mít u jediné banky, všechny pojistky u jediné pojišťovny a celé portfolio u jediného brokera? Tomu se mi nechce
věřit, přeci je třeba vyhodnocovat hodně parametrů. Například pojišťovny: pokud zjistíte, že povinné ručení na auto získáte výhodněji v pojišťovně A,
životní pojištění členů rodiny v pojišťovně B a třeba pojištění bytu a domácnosti v pojišťovně C, opravdu i přes tato zjištění uzavřete všechny tři
pojistky jen v jedné z těchto pojišťoven, tedy nevýhodně? Podobně brokeři z hlediska možností a cen, každý má více výhodné něco jiného (někdo US trhy,
někdo evropské či zahraniční, některý třeba danou zemi vůbec nenabízí atd.), tak proč jich nemít více? Už ani poplatky neospravedlňují mít jen
jednoho, viz dále.
Ještě jiný úhel pohledu než jen srovnání cen a parametrů mezi institucemi: a to rychlost vyrovnání při úpadku. Jistě všichni pamatujete pád investiční
banky Lehman brothers v roce 2008 a co pak následovalo. Ne každý z vás už ale možná ví, že i přes velmi kvalitní a vysoké americké pojištění, které tu
obdivujeme u Lynx/Interactive brokers (SIPC a další mechanismy), byli poslední klienti z těchto pojistných mechanismů odškodněni až vloni resp. zkraje
letošního roku, tedy za dlouhých 12 let od úpadku! A teď si představte, že jako rentiéři s portfoliem pouze u jednoho brokera budete svědky jeho
úpadku a budete mít podobnou smůlu, že dlouhé soudy a jiné řízení vás rovněž až na 12 let odstaví od peněz, co máte u tohoto brokera v akciích a
hotovosti. Uvedený případ je důkazem, že to možné je. Tedy 12 let zcela bez akciové renty, to nezní hezky, že?
Proto proč místo toho, jak vysokou který stát a který broker zajistí pojistnou ochranu, neřešit raději diverzifikaci brokerů, tedy kvůli uvedenému i
mnohaletému zdržení mít brokery minimálně dva, klidně ale třeba 4-5? Sám k tomuto směřuji, protože cenová konkurence u brokerů je velká a tedy původní
nevýhody diverzifikace brokerů (tedy nevýhodné drobné nákupy z dividend kvůli poplatkům) už přestávají platit. Mám tedy zatím 3 brokery: u Fio jsem
začínal a teď tam mám jen CZ akcie, dále Lynx s výhradně akciemi v USD (USA+Kanada) a Degiro s akciemi EU+GB+částečně USA. A vůbec mi nevadí připojit
brokera čtvrtého, pro posílení diverzifikace a snížení nákladů obchodů jím bude nejspíš XTB, když nedávno zrušil poplatky za obchody fyzických akcií a
ETF. Zatím sice neumí nižší daně z US dividend (form W8-BEN), takže prozatím je vhodný jen pro akcie mimo USA (a mimo Kanadu, kde je lepší Lynx či
Fio, viz vlákno Daně pár dní zpět). Ale toto už prý řeší, takže by mohl být plnohodnotným brokerem i pro americké tituly. A vůbec mi pak i díky té
broker diverzifikaci nebude vadit ani to, že u některého z těch 4 brokerů budu mít třeba hodnotu portfolia 40 tisíc euro (při EU pojištění 20 tisíc).
Protože aby byl úpadek u všech 4 naráz není pravděpodobné a navíc historie ukazuje, že při krachu brokera muselo pojištění pokrýt zpravidla jen do 20%
(nejčastější pojistné čerpání 5-15%, výjimečně až 30%) majetku klientů (těžko může broker stihnout zpronevěřit víc). Děkuji tímto webu Finlord, který
toho historické srovnání čerpání při úpadcích brokerů a obdobných institucí nedávno na webu v článku přinesl, to mi hodně pomohlo v této úvaze. Takže
teoreticky dle historie je to až cca do 60-100 tisíc euro na jednoho brokera bezpečné, sám se ale budu do budoucna držet více konzervativní hranice
40-50 tisíc euro na brokera. Při čtyřech cca souměrně využívaných brokerech prozatím na hodně let (určitě minimálně 10 i víc) nebude více u mě třeba,
pak lze zvážit klidně dalšího pátého brokera do sbírky. EU pojistný limit 20 tisíc EUR na brokera a klienta mi tím pádem vůbec nemusí vadit.
|
|
Pavel
Senior Member

|
|
To vlastně Pepo řešíš další dimenzi, na kterou je dobré nezapomenout. V principu souhlas, jen je třeba dobře promyslet, aby třeba varianta FIO + Lynx
(poue příklad) neměla nějaké navzájem společné věci (napadá mě stejného custodiana), aby případný krach jednoho nebyl nějak provázán s tím druhým. Na
to bych nezapomínal, když už diverzifikace, tak aby ty subjekty byly pokud možno 100% nezávislé.
|
|
Ladislav
Admin

|
|
Individuální účet na akcie přes Fio.cz
Fio vám uloží zahraniční akcie na individuálním účtu u centrálního depozitáře CDCP Praha.
Není nutné mít akcie se všemi klienty Fia dohromady na sběrném účtu.
Za založení individuálního účtu je poplatek 40 Kč.
Centrální depozitář bere za individuální účet pak nízký měsíční poplatek asi od Fia a ne od akcionáře.
Poplatky za obchodování s akciemi přes Fio jsou stejné za individuální účet jako za sběrný účet.
|
|
Pavel
Senior Member

|
|
Citace: Původně zaslal: Ladislav  | Individuální účet na akcie přes Fio.cz
Fio vám uloží zahraniční akcie na individuálním účtu u centrálního depozitáře CDCP Praha.
Není nutné mít akcie se všemi klienty Fia dohromady na sběrném účtu.
Za založení individuálního účtu je poplatek 40 Kč.
Centrální depozitář bere za individuální účet pak nízký měsíční poplatek asi od Fia a ne od akcionáře.
Poplatky za obchodování s akciemi přes Fio jsou stejné za individuální účet jako za sběrný účet.
|
Tak ještě jednou pane domácí: zahraniční akcie nelze mít na CDCP! Slouží pouze pro české cenné papíry.
|
|
Ladislav
Admin

|
|
A tak pro individuální účet se zahraničními akciemi je nutné
nekupovat zahraniční akcie přes Fio,
ale přes Lynx nebo Degiro?
Mají Lynx a Degiro individuální účty nebo sběrné účty?
Co je lepší: Lynx nebo Degiro?
|
|
kubis35
Junior Member

|
|
Citace: Původně zaslal: Ladislav  | A tak pro individuální účet se zahraničními akciemi je nutné
nekupovat zahraniční akcie přes Fio,
ale přes Lynx nebo Degiro?
Mají Lynx a Degiro individuální účty nebo sběrné účty?
Co je lepší: Lynx nebo Degiro? |
|
|
kubis35
Junior Member

|
|
avast lze povazovat za zahranicni akcii ?
|
|
Pavel
Senior Member

|
|
Cituji: "V centrální evidenci jsou evidovány veškeré zaknihované cenné papíry vydané v České republice. Centrální evidence je evidencí dvoustupňovou a
tvoří ji evidence vedená CDCP a evidence navazující, kterou vedou tzv. účastníci CDCP, což jsou zejména obchodníci s cennými papíry."
Dále: "Vedle výše uvedených činností poskytuje CDCP svým účastníkům, emitentům cenných papírů a ostatním subjektům kapitálového trhu další služby,
jako je např. správa zahraničních cenných papírů registrovaných na účtech CDCP v Clearstreamu, vyplácení výnosů z cenných papírů či zajištění
půjčování tuzemských i zahraničních cenných papírů."
Další info zde: https://www.cdcp.cz/index.php/cz/o-nas/co-je-cdcp
Nevím přesně jak je to u cenných papírů, které jsou zahraniční a jsou zároveň kótovány na pražské burze, to by se muselo zjistit a vyhledat.
Avast by měl být podle ISINu britský cenný papír.
|
|
Phoenix
Junior Member

|
|
Jak je to s pojištěním v případě, že by zkrachovalo IB a člověk by měl účty u Lynx a třeba IQ (oba jsou pod IB)? Bude to v ten moment 10+10 tis EUR a
nebo 2x20 tis, tzn celkem 40 tis EUR?
|
|
kubis35
Junior Member

|
|
diky, jak vidis spatne jsem pridal obrazek k ladislavovi prispevku , casem se treba zlepsim , avast mi to pise ze je blokovan v cdcp tak treba nejaky
ucastnik fora ma na prazske burze koupenou jinou zahranicni akcii ? je zde nekdo takovy ?
|
|
Ladislav H.
Junior Member

|
|
Ahoj,
ja mám cez FIO nakúpených niekoľko zahraničných titulov a vidím to isté, čo Ty. Fio banka hovorí toto:
Zahraniční investiční nástroje vedené v samostatné evidenci Centrálního depozitáře jsou uloženy v příslušných zahraničních evidencích (depozitářích).
Centrální depozitář je pro tento účel napojen na mezinárodní systém pro vypořádání převodů investičních nástrojů Clearstream. Prostřednictvím
Clearstream lze mimo jiné převádět zahraniční cenné papíry z majetkového účtu u Centrálního depozitáře na majetkový účet v příslušné samostatné
evidenci vedené Fio bankou, a.s. a naopak.
Evidencia je teda rozdelená na tuzemské a zahraničné depozitáre. To, prečo tuzemské vidíš blokovaný počet a zahraničné nie, neviem. Druhá vec je, že:
Fio banka offers its clients securities storage in Fio banka's own records on the Master Account. The securities are not recorded on the client's own
individual asset account at CDCP, a.s., rather they are kept on the collection account maintained by the depository for Fio banka, a.s.
Publicly-tradable and privately placed securities can be entered into the master account. Both new and existing clients are free to use Master
Account.
Čiže cenné papiere sú evidované na Banku cez Master Account Fio banky, pričom Fio banka eviduje, čo komu patrí.
|
|
kubis35
Junior Member

|
|
ahij,diky
asi jsi si neprecetl presne co jsem mel namyslil, mam taky ve fio us akcie nebo britske , ale nakoupene na xetra nebo v us , slo mi o akcie
obchodovane na prazske burze , prikladem byl ten avast u ktereho mi pise viz obrazek blokovano v cdcp jak je videt u abbvi to nepisou tak jak to je ?
|
|
Ladislav H.
Junior Member

|
|
Ahoj,
prepáč. Ja som len chcel povedať, že tuzemské sú registrované na jednom účte, zahraničné na inom účte a v tom spočíva ten rozdiel, ktorý vidíš. Avast
je v tomto prípade tuzemský, Abbvie zahraničný. U tuzemských je vidieť počet blokovaných, u zahraničných nie.
Ak som to pochopil správne, tak to, že vidíš počet blokovaných len tuzemských je tým, že tuzemské sú registrované priamo na Tvoje meno, nakoľko si si
zakladal priamo účet na CDCP, zahraničné sú registrované cez Master Account na Fio a Ty si v ich evidencii ako vlastník.
|
|
Ladislav H.
Junior Member

|
|
Dodatočne, tými tuzemskými myslím akcie obchodované na Burze cenných papierov Praha, so symbolo BAxxxxxx.
|
|
Diforce
Junior Member

|
|
Pujcovani akcii LYNX
Ahoj vespolek
Využíváte někdo Stock Yield Enhancement Program (SYEP) u LYNX/IB?
Chtěl bych si udělat základní představu o výnosnosti zapojení se a vzhledem k tomu že mám a chci dále mít jen hotovostí účet (ne margin), tak bych si
musel přesunout k LYNX portfolio od druhého brookera abych dosáhl na minimální kapitál na účtu pro vstup do programu.
Proto bych rád slyšel vaše názory a především hrubý nástin výnosu z tohoto programu.
|
|
bigusdykus
Member

|
|
Nefunguje to jen s margin účtem? Zrovna nedávno jsem na to koukal.
ČEZ, AAPL, ABBV, AT&T, CEPU, 3M, GSK, BASF, Allianz, Intel, Lufthansa, Kraft Keinz, RDS-B, BMW, Banco Santander, WBA, JNJ, MCD, BHP/BIL, Cisco,
Moneta, Enbridge
|
|
Diforce
Junior Member

|
|
I hotovostni ale musi byt minimalni kapital 50K USD
|
|
Cyberguy
Junior Member

|
|
Diforce, nedělej si iluze, že bys na SYEP významně zbohatnul. Očekávej spíše nižší jednotky $ (spíše vyšší počty centů).
Nemůžeš ovlivnit co si vypůjčí. Kolik toho bude. A za jaký úrok.
|
|
Phoenix
Junior Member

|
|
Ještě doplním, že to není pro všechny vlastněné akcie.
|
|
Ladislav
Admin

|
|
Proč asi koupil Filip 1,99 akcií Intel a ne celé 2 akcie?
Proč asi koupil Filip 7,98 akcií Pfizer a ne celých 8 akcií?
Koupit zlomky akcií dovolí chudým lidem broker Revolut.
Filip na moji otázku neodpovídá.
|
|
eco
Senior Member

|
|
Citace: Původně zaslal: Ladislav  | Proč asi koupil Filip 1,99 akcií Intel a ne celé 2 akcie?
Proč asi koupil Filip 7,98 akcií Pfizer a ne celých 8 akcií?
Koupit zlomky akcií dovolí chudým lidem broker Revolut.
Filip na moji otázku neodpovídá. |
Nemám rád úlomky akcií. Taky nemám rád lichá čísla.
Chci mít buď 10 akcií nebo 50 akcií nebo 100 akcií od společnosti.
|
|
bigusdykus
Member

|
|
Tam pak vzniká otázka, kde jsou ty akcie vlastně deponované, kdo je jejich majetelem a co se stane v případě pádu brokera.
Pochybuji, že si někdo předem přečetl podepsané podmínky u brokera.
Moneta, Enbridge
|
|
Stran:
1
..
19
20
21
22
23