Citace: Původně zaslal: DavidC  | Otázka pro uživatele Lynxu - kupujete někdo ČEZ přes Lynx ? Dočetl jsem se, že prý pražská burza na Lynxu kupovat nejde, .... |
Ano správně, Lynx českou burzu neumí. Akcie ČEZ je nicméně natolik známá, že existuje duální listing její akcie na německé burze Frankfurt, polské
burze Varšava a jako ADR certifikát dokonce na OTC Pink sheet trhu v USA (v Lynx jako ticker CEZ a burze FWB2, WSE a jako ticker CEZYY ten ADR na OTC
trhu PINK). Tedy lze tam koupit ČEZ za eura či zloté či certifikát na něj za dolary, ale moc to nedoporučuji, mohl by být problém například se sazbou
daně z dividend. Na české akcie mám Fio a tam je to snad nejlepší, nejen kvůli poplatkům, ale i kvůli možnosti vybrat si z obou českých burz (BCPP i
RMS), přičemž RM systém je přímo ve vlastnictví Fio. Mnohdy je na jedné lepší kurz než na druhé, z hlediska držení je pak u českých firem jedno, na
které je nakoupeno.
Navíc, pokud to myslíš s akciemi vážně (dlouhodobé držení, na rentu ve stáří,...), tak zapomeň na to, že ti výhledově bude stačit jediný broker, kvůli
nízké pojistné ochraně jen 20 tisíc euro v celé EU a tedy i kvůli bezpečnosti budeš časem stejně nucen mít brokerů víc. Já mám proto už čtyři: na CZ
Fio, v LYNX zcela a v Degiro zčásti mám USA, Evropu+zbytek světa pak Degiro a nově ještě XTB. Limit 4x20 tisíc euro přece jen hned tak nevyčerpám, i
když třeba v Lynx se mu už blížím, právě proto jsem vytvořil broker účtů víc. Není důvod v tom hledat složitosti, víc brokerů nijak nevadí. Tak jako
když má někdo víc různých finančních produktů či pojistek, tak to také nemá v jediném subjektu, ale každý produkt tam kde je to nejvýhodnější, nebo
kvůli diverzifikaci rizik bezpečnější, no ne? |