Diskusní fórum akcie a burza

Technická analýza, trading, opce

Stran:  1  2  

eppairforce - 17-3-2020 v 14:35

eppairforce - 17-3-2020 v 15:18

Dnes na to koukám, máme ač neradi myslím dost času všichni :-(
Jak to teď mám.
Naštěstí se mi podařilo před časem koupit opce SPY 70ks 16USD za kousek, takže jen v klidu čekám. Koupeno z předchozího zisku.
Dále protože sleduju Tesla vs Ford koupil jsem v minulosti 35ks opcí Ford 11USD za kousek na strike 4. Takže tam na něj čekám dalo by se říct, se slavobránou.
Ale když se nic z toho neodehraje neva, je to jen malej náhled a uvažuji více směry.
Dnes se hodlám přetahovat s brokerem a chci aby ode mne odkoupil 10 ks opci PG, je tam brutální spread. Potřeboval bych pokles, ale PG je bojovník. Příště ho vemu do ptf zas, má protekci ani nebudu sledovat fundamenty

eppairforce - 17-3-2020 v 20:09

USO, SLV, F super.
Protože mám trh chycenej vlastne v síti, vždy když se pohne na jednu stranu na druhé koupím co nejlevněji a co nejdál. žádný výpisy opcí takže žádnej risk, žádnej margin. Nelze nevydělat. Bude na pořádný nákupy až se trh vycuká. Až se ta Černá labuť vycuká

Vasek - 17-3-2020 v 20:24

Napiš mi, co jsi přesně nakoupil, jaký strike, jaké ceny, kolik jsi zaplatil a expiraci.

Já to prozkoumám.

eppairforce - 17-3-2020 v 21:00

např.:
spy 340call may 15 20
uso 12 call jan15 21
intc 65 call apr 17 20
gld 115 put apr 03 20

Whitewalker - 18-3-2020 v 12:06

Citace: Původně zaslal: eppairforce  
upřesňuji první větu předchozího ,, jsem s velkým ziskem z pojistek venku z trhu,, velkým ziskem je myšleno komplet účet v desítkách %, ne jen ty jednotlivé akcie - ty jsou samozřejmě razantně zhodnoceny.

Ahoj, moc me tesi, ze se ti podarilo takove zhodnoceni. Ja jsem na tom podobne. Udelal jsem velky trade na 200 opci, kdyz akcie v opci stala 0,04$. Ted se mi to podarilo prodat za 1.42$ za akcii :).
Takze zisk na 20.000 akciich je hodne slusny. Cele je to o tom, ze v dobe nakupu byla volatilita dost nizko, takze cena opce byla za par drobnych.
Ted je volatilita dost vysoko a jeste se trh propadl v coz jsem doufal.
Taky budu pokracovat v nakupech OTM options a jsem zvedavy jak to pujde. Preji hodne uspechu s opcemi.

eppairforce - 18-3-2020 v 12:54

Citace: Původně zaslal: Whitewalker  
upřesňuji první větu předchozího ,, jsem s velkým ziskem z pojistek venku z trhu,, velkým ziskem je myšleno komplet účet v desítkách %, ne jen ty jednotlivé akcie - ty jsou samozřejmě razantně zhodnoceny.

Ahoj, moc me tesi, ze se ti podarilo takove zhodnoceni. Ja jsem na tom podobne. Udelal jsem velky trade na 200 opci, kdyz akcie v opci stala 0,04$. Ted se mi to podarilo prodat za 1.42$ za akcii :).
Takze zisk na 20.000 akciich je hodne slusny. Cele je to o tom, ze v dobe nakupu byla volatilita dost nizko, takze cena opce byla za par drobnych.
Ted je volatilita dost vysoko a jeste se trh propadl v coz jsem doufal.
Taky budu pokracovat v nakupech OTM options a jsem zvedavy jak to pujde. Preji hodne uspechu s opcemi.

Pěknej obchod jsem rád, že se ti to taky povedlo.

Jen tak dál

Vasek - 18-3-2020 v 13:01

To máš asi zisk 28.000 USD. A co jsi to kupoval?

Pokud je zisk 28.000 USD, tak to mám tedy radost, jako kdybych to vydělal já. Mne se totiž moc líbí, když někdo vydělá pořádný balík peněz.

Whitewalker - 18-3-2020 v 13:33

Citace: Původně zaslal: Vasek  
To máš asi zisk 28.000 USD. A co jsi to kupoval?
Pokud je zisk 28.000 USD, tak to mám tedy radost, jako kdybych to vydělal já. Mne se totiž moc líbí, když někdo vydělá pořádný balík peněz.

Byly to opce na VALE. Je to presne jak pises, zisk zhruba 28.000 USD.

Vasek - 18-3-2020 v 13:36

Vale, brazilská společnost.

Jak jsem napsal, super obchod.

Tak to hlavně zbytečně neproobchoduj, kup nějakou dividendovou akcie a tu si schovej. Tak bych to udělal já. Ne vždy se povede takový home run.

bulinak - 18-3-2020 v 14:01

Whitewalker : Twl, tak velkej nemám ani zdaleka účet...
eppairforce: PUT na GLD? Přemýšlel jsem úplně opačně (CALL na 155) :-)

eppairforce - 18-3-2020 v 14:22

Citace: Původně zaslal: bulinak  
Whitewalker : Twl, tak velkej nemám ani zdaleka účet...
eppairforce: PUT na GLD? Přemýšlel jsem úplně opačně (CALL na 155) :-)

Bulinak, proč ne? jen to koupit když jde trh opačně, ve slevě.

když na to Whitewalkere naroubuješ pěknej money management máš důchodovej sytém už teď? Ty zisky byli neuvěřitelný.... hned po skončení karantény jdu do důchodu a budu cestovat :-))))))

eppairforce - 18-3-2020 v 14:50

tak koukám, že díky zisku na opcích se mi zprůměrovala nákupka
PG na -40USD slovy mínus čtyřicet,
BMO na 8,72USD
QCOM na 20USD

naopak CVX mám špatnou, dávno jsem z toho pryč a CVX mi pojišťuje USO etf na oil, takže to špatný není. Koukám, že to zas frčí.

eppairforce - 18-3-2020 v 16:35

vše se zjednodušuje, sleduju už jen monthly trendline (day trendline nesleduju nikdy, nezajímají mne, mám v grafech zakresleny pouzer weekly lines, ty mne zajímají tedy spíš zajímaly. Jen tak z rozmaru jsem před pár dny koupil put USO strike 1 USD. Tak jsem zvědav. V každým případě si i nadále můžu bohatě dovolit přikoupit semtam nějakou callku v tom sešupu, je li levná. Zajímá mne jen to. Na nákup stocks bude času dost. Předpokládám, že to půjde do strany až z toho bude špatně. No bejvám, katastrofickej ale někdy

Vasek - 18-3-2020 v 16:40

Jeje, kdybys měl pravdu, tak ti nechám vystavět pomník. Ale myslím, že jakmile se porazí vir, tak to půjde šupem nahoru, těch peněz je všude moc a bude se tisknout dál. Ale moc rád bych se pletl.

eppairforce - 18-3-2020 v 23:15

s nákupy začnu až při korekci po obratu, bude-li raketa, nereaguju. Během sešupu se za mnou ale táhhne stopa příležitostně zakoupenejch levnejch call opcí, tím bych pokryl tu případnou raketu. A pak s kapesným bych se siustředil na nákup divi stocks.
Dost jsem řešil co s tím když je opce v brutálním zisku, zavřít vzít co je? Čekat, že to pojede mým směrem, modlit se aby to jelo co nejdál? Ale nejjednodušší pro mne je naplánovat to, mechanicky to provedu a hotovo. A vstoupím znovu o kousek dál (je -li možno). Nebo se podívám po něčem jiným, tím to člověk piluje, zlepšuje se, cit a tak. Nemít prostě psycho, klid. Držet management a klidný spaní. Při sešupu jsem ty akciové pozice odhodil postupně, v různých úrovních.

Psal jsem, že čekám s několika desítkama opcí Ford na strike 4 (že mám postavenou slavobránu), ráno si čtu, že některý jeho závody omezují provoz, že nedodají díly atd. Pro jistotu jsem pořídil nějaký ty opce na strike 1 (za 1 dolar bych si později několik tisíc akcií Ford určitě koupil, když je tak levná ropa mohlo by to odložit tu green pitomost, nehleděl bych na fundamenty, protože bych to koupil zároveň s poj. opcí) . Tím mám vyřešeno to, že v klidu na těch 4 usd vystoupím, z té první pozice s pěkným ziskem. Neřeším co by bylo kdybych zůstal, kolik by mohlo. Ne podívám se v týhle siuaci jinde.
Jako pěknej propadák se mi jevil Boeing ale tam jsem se nedokázal zůčastnit opce byly pěkně drahé.
Překvapivý držák se jeví PG a WMT, ale nepoužitelný, drahý nebo příliš velký spread.
Pokud klesne volatilita (nakoupen VIX) podívám se po intermarket spreadu, něco jako SPY/USO; SPY/BAC; V/MA .... ještě nevím (asi před měsícem jsem udělal intrmrkt spread BNS/BMO - jednoduše long call/long put, obě strany otm. Zafungovalo to na jedničku, ještě umocněno coronavirem. Ale to má asi čas. Postupně za utržený zisk tedy 25% z něho jsem v cca 360 pozicích. Vše koupeno, žádné výpisy. Vypisovat budu až budu chtět získat opce, do té doby ne. Může se stát cokoliv je risk zůstat ITM v hlubokým gapu při zavření burzy atd. atd. Neriskuju to!
Pomník jo říkáš :-)))) o týhle tržní situaci budem jednoho dne vyprávět. Jenže komu, málokdo (lajk) uvěří že to takhle fakt funguje. bavil jsem se o tom s kámošem, ukazuju mu v telefonu, že mám takový nebo makový pozice americkejch firem, když viděl ty % zisku, začal se tlemit mávat rukou nad mým počítačovým si hraním. Je to marný (3x čti)

p.s. že bych měl radost, že jsem byl nucen vstoupit do tolika pozic? to zrovna teda nemám, protože se na to musím aspoň 1x 2x za den podívat. ale je změna tržní situace, kdo s tím jak naloží je na něm. ale otravuje to

eppairforce - 18-3-2020 v 23:58

Citace: Původně zaslal: Vasek  
Jeje, kdybys měl pravdu, tak ti nechám vystavět pomník. Ale myslím, že jakmile se porazí vir, tak to půjde šupem nahoru, těch peněz je všude moc a bude se tisknout dál. Ale moc rád bych se pletl.

kéž bys měl s virem pravdu. Když se něco podobnýho objevilo asi před 15 lety vakcína dodnes nikde a myslím, že se na tom makalo na směny (hláška z Lebowskýho). Tak se spíš dívám na čínskej vývoj kde to tak dva měsíce šrotovalo než se začal graf nějakým způsobem zplošťovat. A to tam soudruh zavelí a všichni beze slov poslechnou. Itálie je za pár dnů na stejnech umrtích jako čajna (ta ovšem s mnohem větším počtem pacientů)
stojí to celý za [Censored]. Hodně zdraví, všem

Vasek - 19-3-2020 v 00:10

A nejlepší je, že jediná, kdo pomáhá, je v podstatě Čína.

Komunistická Čína. A kapitalistické státy na to koukají jako péra z gauče.

Pan domácí by se za Německo měl stydět. A nejen za Německo, takový bordel jako je v Evropě, snad ani v Číně není.

Jsem ruský agent a pracuji pro Putina.

Antoan - 19-3-2020 v 08:29

Vašek:
A kto má pomáhať ak nie ten čo to spôsobil? A kto iný keď každý s tým bojuje v takej či onej fáze. Len aby sa nezabudlo odkiaľ to svinstvo priletelo. Nikto už z gauča nepozerá, bráni svoje a Čína má psiu povinnosť pomáhať svetu. Staršieho brata SARS dokázala udržať tohto mladšieho už nie. Ešte že sme s kolonizáciou Marsu v plienkach :) Svet je s dopadom na hospodárstvo naozaj vo vojne s Covid 19 ale každé mecheche raz skončí len kto zaplatí účet?

Nemecko má doteraz 40 krát menej úmrtí ako Taliansko v pomere k potvrdeným prípadom a tipujem, že tam bude najmenej obetí z porovnateľných krajín.

eppairforce - 19-3-2020 v 17:29

Když trh takhle kopne zpět proti poklesu, mi vyhovuje z toho důvodu, že můžu posbírat nějaké ty call opce, které tam mám umístěny. Když tam bude aspoň 100USD/ks, vezmu to. někdy tam jeden ks třeba nechám. mám tam např. DOW, CSCO.... jen tak lehce, na pohodu. Pořád se při tom dívám, jestli za zlomek zisku nemůžu ještě dokoupit. Opce už teď samozřejmě kupuju jen z části zisku. Důsledně kupuju ne za svý. Nespěchám, předem plánuju
Nechce se mi to sledovat, uvažoval jsem: zavřu všechny pozice a dám si volno. No jenže bude někdy taková příležitost jako v současnosti? Za předpokladu, že to je příležitost, že to není armagedon samozřejmě :-( :-)))

bulinak - 20-3-2020 v 09:19

eppairforce : já bych tě za kamaráda bral :D Potřeboval bych nakoukat nějaké obchody a řízení pozic pro malý účet.

eppairforce - 20-3-2020 v 09:22

Mám dva scénáře pro vstup.
Vzhledem k tomu jak nenadále nastal sešup může nastat i raketa up. Byl bych blázen kdybych naskakoval do rakety.Pro ten případ mám řadu call opcí.Které bych cestou v raketě uzavíral. Druhej případ by byl klasická korekce, trh do strany, oťukávání, signál tech. anlz. Tam bych s nějakou částí vstoupil v plné palbě po 100ks, přes vybrané opce.

třetí varianta by byla raketa a vypisovat vypisovat. To by musely bejt ty výpisy hodně dobře oceněný nějakejch 50-100 USD a přebírat riziko mi za to ale nestojí. Vím, že bych to mohl případně hned odprodat, ale taky by to nemuselo jít, nějaký regulace třeba, gap, uzavřená burza atd..a pak šup velkej mínus a co s tím, že. Vysedět, prodat, čekat??? Ne, půjdu opatrnou cestou, bez rizika. Nejmenší riziko ze všeho mi teď přijde : počkat na pokles volatility, nákup tun call opcí někde jan21, jan22 na posledních weekly/ monthly zajímavejch jevech, a nechat to půl roku svýmu osudu. Líbila by se mi pozice tak za mňam 20-30 usd.... ale to je málokdy

Kam to půjde a kdy nevím, je mi to jedno. Ale určitě u toho nějakým způsobem budu.
I přes optimismus a nalejvání peněz FEDem si zatím ponechám Ford put opci, ještě chvilku. Pohlídám časovej rozpad abych zbytečně nestagnoval, neztrácel

eppairforce - 20-3-2020 v 16:27

Pro mn sešup prozatím ukončen, nic novýho zatím nehledám. Očekávám různá podpůrná opatření, co mám v trhu nechám jak je. Bilance sešupu ? Pojistné opce mi navýšily celkový kapitál o 50%, při nízkých nákupkách je navýšení myslím hodně zajímavé.....Dalo to sice asi tyden sledovani ale beru to jako 50%divi

eppairforce - 25-3-2020 v 08:55

Abych snížil riziko, použil jsem takto opce.
Včera výpis 10 denních put opcí k převzetí těchto titulů: KO, T, INTC, XOM, BAC, BNS, F. všude pod těmito opcemi mám umístěné ochranné vzdálené putky.
půjde -li trh
- dolů, budu sice vlastnit zmíněné tituly ale ochr opce mi vykompenzují špatný vývoj, spíše vylepší situaci.
- do strany, vypsané opce vyexpirují, zůstane mi prémium , pokud budu přiřazen obbdržím akcie + prémium jako kapesné do začátku k vylepšení nákupky - o což usiluji
- nahoru, trh mi sice uteče, a/mohl bych uzavřít vypsané put, vzít část premia a vypsat znovu
b/ počkat až opce zanikne, vypsat znovu.

Nevstoupil jsem ještě v plné palbě, zatím půlka. Abych měl jistotu, že pokreju prodeje v tomto roce z daňových důvodů.
V trhu mám umístěno několik různých call opcí, které byly lákavé v určitém okamžiku ke koupi ale tyto firmy nechci vlastnit. Takže trh pokud vystřelí a uteče mi z výše zmíněného, ví že na něj tak jako tak čekám. Mám pár pojistek na pokles cen ropy, které jsem mezitím zkasíroval atd.
Podle mne Donald to už dolu nepustí a jak říká Mr. Buffett - Nevyplácí se jít proti USA (toho se držím)
Možná, že využiju kurzu CZK a koupím zoufalce jménem ČEZ ale nerad.
Do EU akcií se nechystám, možná Britské

eppairforce - 25-3-2020 v 19:38

Zdar všem,
a/většinu včera vypsaných put opcí jsem dnes s velkým ziskem ukončil, nečekám na 100% zhodnocení opce ale 50% tam bylo - což je slušný. Je to samozřejmě díky raketě jménem FED, sám za to nemůžu. Takže jsem dnes vypsal na to samé opce znova. Zatím jsem nebyl přiřazen ale případná cena se mi už teď náležitě hezky průměruje. Uzavřel jsem samozřejmě jen ty vypsané opce ne ty pojistné - ty tam nechám klidně půl roku kdy je potom přeroluju.
b/Mezitím se mi call opce které jsem cestou dolů (před několika dny) průběžně a levně kupoval díky obratu trhu citelně zhodnocují. Teď už to je ve stádiu kdy to nemusím vůbec sledovat, nebo řekněme řídit pozici (je to samoděržaví :-) Jejich expirace je daleko mám na tyto callky dost času, aspoň do té doby dokud přetrvá buy nálada.

Jedna věc kterou vysvětlím. Proč bych chtěl akcie Ford? Moc se mi ta firma samozřejmě nelíbí, automobilka atd. Ale během propadu mi opce nadělily dost prostředků na to abych si toho F několik stovek akcií v pohodě nepořídil. A pak ta levná ropa.....
Jsem ve stádiu, že akcie hodlám kupovat po bálících, myslím proti opcím (1 opce = 100ks akcií), dřív jsem vstupovával postupně a nevypisoval. Velice se mi to teď tedy zjednodušilo, to musím říct.
Nepřijde mi na takto použitých opcích nic riskantního. Samozřejmě mám pod kontrolou margin a vím za kolik chci akcie vlastnit a vypisuji jen do té uvažované výše kde mám i tak ještě dostatečnou rezervu. Neriskuji

eppairforce - 27-3-2020 v 20:16

Prozatím jsem nebyl přiřazen, tedy neobrdžel jsem akcie. Každý den se snažím nějaké ty opce umístit blíž k trhu. Z druhé strany, z té levnější. Vždycky to dělám ze zisku který jsem obdržel v tom dnu. Tím mi přirozeně vzniká postion sizing a money management aniž bych nad tím musel horlivě uvažovat.Takže trh má čím dál užší cestičku. Ať se vydá kam vydá, vždy to někde vydělá a já z druhé strany trochu přitáhnu opratě. V tuto chvíli mám asi 300 různých opcí call i put. Ve zkratce se dá říct - denně to vydělá na nákup dalších opcí. Postupně tím přikupuju víc a víc opcí. Nabaluje se to.
A rizika?
- vypsanými opcemi obdržím akcie, které chci tak jako tak vlastnit, 50% účtu je rezerva, případný pokles akciíí (a čím razantnější tím lépe) mi pokryjí ochr. opce stejně jako na začátku Černé labutě, takže se nic moc nestane
- pak už mám jen koupené opce kdy jejich pořizovací cena by byla i max ztráta. Nic víc nezpůsobí, očekávám naopak jejich zhodnocení růstem nebo poklesem trhu, či volatility (VIX)
nepříznivý vývoj by byl, kdyby šel trh půl roku až rok do strany. dá se tahle situace ale očekávat? Těžko a kdyby, opce v půlce expirace prodám.
Jsem v úplným klidu protože rizika nula. Tím jak jsem v klidu, jsem plně soustředěn na věc. To je stav na kterým celý léta pracuju, takhle jsem to chtěl. Prostě to funguje jak má

Vasek - 27-3-2020 v 21:08

Můžeš napsat, kolik máš zisk třeba u jedné opce?

Kolik jsi zaplatil a jaká je cena. Jen tak pro inspiraci.

Já taky mám zcela výjimečně koupenou opci na obilí.

Kryje mne vypsanou opci na obilí. A ta koupení je v plusu přes 2.000,- USD. Ale výdělek mám malý, kazí mne ho tam vypsaná. Ale to je fuk, protože jsem koupením kryl problém vypsané a vyšlo malinké plus.

Filda1 - 27-3-2020 v 21:09

300 opcí naráz je masakr..podle čeho vypisuješ putky - nějaké S/R, klouzáky, delta, nějaká % a s jakou expirací? a u covered call stejná otázka :) pak mě zajímá - vyhýbáš se počítám období s dividendou a řešíš taky při cc earnings? díky

Vasek - 27-3-2020 v 21:16

Kdyby mu každá koupená opce hodila 50 EUR, tak je to slušný příjem.

eppairforce - 28-3-2020 v 00:37

to Vasek: zisk z investovaný částky za opci beru podle toho jak se chová trh. 20% se mi ještě nechce, 50% když se to tam dlouho(několik dnů) šmrdlá tak uzavřu, ideálně 100% a více, v dnešních dnech není vyjímka i 500%.

to Filda1:
- 300 opcí jsem koupil poatupně když byly levný, třeba po dvou, po jedný po deseti (myslím, že má broker ze mě radost :-)
- putky vypisuju ZÁSADNĚ a jen v těch místech trhu kde chci akcii vlastnit, pořídit. Nevypisuji je jen tak na kšeft - to je riziko. Teď v tomto týdnu jsem např. opakovaně vypisoval a uzavíral INTC na 47-50 strike. Přineslo to několik set USD, takže jsem spokojen s vývojem.
- zajímají mě trendline a S/R úrovně, kupuju opce otm klidně i na rok, deltu klouzáky vůbec neřeším, covered call teď nic, nebyl jsem momentálně zatím přiřazen. Určitě bych se vyhnul období s dividendou.

některý z těch všech opcí vyexpirujou bez zisku, ty ostatní na ně ale vydělají. Když je takový období jako teď, snažím se každý den uzavřít v zisku protože z části zisku ponakupuju, popřikupuju opce kde potřebuju - třeba i na pozdější časy. Určitě ne za celej zisk - mám takovou zásadu. Ono to potom tak nějak víc baví.
(př. : koupil jsem 2 put opce po 40USD, trh se ale vydal nahoru kde mám ale 2 call opce, jednu call uzavírám za zisk 150 USD, vidím, že ty 2 put opce poklesly v ceně na 25USD. No tak si dvě z toho 150USD zisku přikoupím, stojí mě to 50USD, sníží se tím cena původních dvou opcí, že. Nebo varianta b: že ty původní dvě put opce přiroluju blíž(výš) k trhu, obětuju těch 50USD (ale 100USD dobrejch, ty jsou doma) Tahle b/ varianta bejvá lepší. Trh nemá na vybranou a určitě ho zkasíruješ up nebo down. Pak bych tu stranu která zbyla nechal svýmu osudu, někdy to ještě vydělá.
Tak jsem zvědavej jestli budu tento týden přiřazen v akciích.
Trh sleduju hodně z dálky, weekly chart a úrovně, které zde vznikají, podle toho kupuju opce i akcie. Když zkonstatuju situaci - podle weekly charts mi ta současná situace ani nepřijde nějak mimořádná, trh dodržuje svý mantinely a úrovně. Dokreslím monthly trendline a vidím, že se klidně můžou stát i horší věci. Až na pár vyjímek např. CCL (panamská firma, 0% tax, kdyby to zajímalo)

Georg - 29-3-2020 v 16:17

Zkoušel někdo Live Room Dominik Kovařik? Jako vyuka opcí se mě to jeví slušně. Má to dobře zmáklé.
Co na to říkají místní investoři s opcemi?

PaloK - 29-3-2020 v 22:34

áno, marketing a huba mu ide

Filda1 - 31-3-2020 v 20:07

využil jsem poklesu NRZ a vypsal put opci na striku 4 na 17dnů za 27$..když to klapne, budu hrdým majitelem 100ks NRZ, kde si díky prémii nadělím rovnou slevu cca 8%..když vyexpiruje bezcenná, tak můžu pár kusů nakoupit zdarma za prémium..

eppairforce - 6-4-2020 v 06:08

To Vasek:
Nejsou v tom žádný složitosti. Jen si musíš uvědomit, že opce která je levná znamená hodně pod současnou cenou akcie. A protože se hodláš ochránit před propadem tak to je to co potřebuješ. Takže hodně nízko, třeba v nějakým gapu z minulosti monthly, weekly trendline. Těch třeba deset opcí po 15USD/ks tě zahojí při výkyvu až razantním propadu.

S jedním kouskem opce si to ani neplánuj. Kupuju to tak po deseti, nejdřív koupím put , pak následuje výpis opce (protože chceš být přiřazen) klidně několikrát opakuješ, týdenní výpis. Během týdne jsem třikrát uzavíral v zisku a posouval výše. Takže v běžným případě než seš přiřazen posbíráš pěknej profit do začátku. No a pak? Seš přiřazen, máš akcie, který jsi chtěl. Protože seš dividendovej investor tak víš, že nějakej ten pokles vydržíš a taky, že jo. Pokles vydržíš, třeba i přikoupíš. Pokud dojde k průšvihu, že víš, že situace se obrátila, najednou seš v obrovským zisku (ze začátku je to nezvyk :-) a měl bys s tím něco dělat pokud máš všech pět pohromadě. Čistě teoreticky když to sečteš a během toho co si ostatní lížou rány, ty seš na každým titulu několik stovek až tisíc USD v zisku myslíš, že ti záleží na tom jestli někdo říká, že to děláš nebo neděláš správně. Ano v ty dny to musíš pohlídat, reagovat včas, jet podle plánu. Odměnou ti je, že pak máš sakra za co nakupovat.

Pokud kupuju opce za nízké nebo snižující se volatility. Musí být levné. Neukvapit se počkat. Kupuju je pokud možno na rok expirace. V půlce expirace bych je třeba roloval nebo tak něco. Chci mít čas a nemyslet na to.

teď jsem byl přiřazen na XOM, mám koupený dole putky, je mi jedno kam XOM půjde. Vypisoval jsem třikrát než jsem byl přiřazen. Přiřazen na třech ks. Takže 9x premium za vysoký volatility....věřím, že si dopočítáš, domyslíš ale dividendou by to několik let trvalo. No a budu to opakovat.

Prostě podívej se na graf podívej se, co pro tebe je v budoucnosti korekce či běžný vývoj a co už propad nebo změna . V tom místě hledej levný opce. Bejvá to daleko a opční obchodník by ti řekl, že ti kokrhá...... vždycky si uvědom, že nechceš obchodovat opce!
Nesnaž se vydělávat opcemi, musíš to moc sledovat, případně kupovat ITM, je to moc drahý akční a já jsem dost pohodlnej. Mám rád když to vydělává samo, když to je user friendly. A to tak, že žádný jiný čísla nepotřebuješ.
Tím taky vysvětluju, že mne dnes už nezajímá fundament akcie. Čím horší tím lépe, panika krach, strach vydělá víc a nemusím se ho bát ale s radostí očekávám.
Jestli tomuhle říká někdo trading tak k němu nemůžu ani nic napsat než, že tady má slušný a jednoduchý know how jak směřovat k předčasnému poklidnému důchodu.

bulinak - 6-4-2020 v 07:59

eppairforce: krásně se to čte, ale realizace je tady asi pro spoustu lidí mimo jejich vesmír, a to i pro ty (samo včetně mě), co už o opcích alespoň něco vědí a vyzkoušeli je. Každopádně čím víc toho konkrétně napíšeš, tím líp si to pak člověk může představit v reálu (piš klidně víc, i když ti možná příjde, že se tu opakuješ) ;-)
Jinak tedy platí, že XOM jsi chtěl a chceš vlastnit na divi a máš jej zajištěn na propad (např. na jakém striku)??

Filda: udělal jsem taktéž (dřív než jsi napsal, ale bohužel za nižší prémium). Teď už to vypadá na přiřazení...

Vašek: "Koupit 100 akcii tě vyjde nyní na 100 x 8,49. Nákup výše uvedené opce tě vyjde na 100 x 0,33. Takže pokud by společnost zkrachovala, přijdeš při 100 akcií jen o 33 USD. Pokud ovšem akcie vyleze na třeba 30 USD, vyděláš na zhodnocení té opce stejně, jako bys měl 100 akcií společnosti. Máš totiž právo koupit tu akcii za 65 USD, resp. ta opce půjde do peněz, pokud se cena odlepí od ceny 8,49 USD. Ale musí ti být jasno, co je nákupní opce a jak ta se chová, když aktivum leze k ceně té opce."

Jak by se tedy chovala taková long call (půjde o delta do zisku za každý $ podkladu, bude vzdálená expirace, takže malá théta a časový rozpad, je to tak? Pak jde o to, kdy vzít zisk. Máš nějakou takovou pozici, kterou bys demonstroval i třeba se scénáři jak se budeš chovat?

Vasek - 6-4-2020 v 12:13

Napiš mne strike přiřazení a strike nakoupených put opcí. Jsem koukal na nakupní put opce, a za rok expirace je cena kolem 1,80 USD, čili za akcii 180 USD. A 10 opcí by bylo 1800 USD. Abych měl modelový příklad. Vím, že nyní máš 300 kusů XOM. A napotřetí tě přiřadili, takže máš, jak jsi psal 9 prémii doma a 300 akcií taky. Mne to zajímá, ne kolik přesně vyděláš. Ale baví mne se šťourat v obchodech, které jsou výdělečné. A případně pak něco takového také zkusit.

Klidně i nakoupit za levno CCL, ale long call opci, jak jsem výše psal. Odepsat 33 USD a třeba se to časem podívá na vyšší hodnoty a ty vyděláš, jako kdyby jsi měl samotnou akcii.

Vasek - 6-4-2020 v 12:31

Vašek: "Koupit 100 akcii tě vyjde nyní na 100 x 8,49. Nákup výše uvedené opce tě vyjde na 100 x 0,33. Takže pokud by společnost zkrachovala, přijdeš při 100 akcií jen o 33 USD. Pokud ovšem akcie vyleze na třeba 30 USD, vyděláš na zhodnocení té opce stejně, jako bys měl 100 akcií společnosti. Máš totiž právo koupit tu akcii za 65 USD, resp. ta opce půjde do peněz, pokud se cena odlepí od ceny 8,49 USD. Ale musí ti být jasno, co je nákupní opce a jak ta se chová, když aktivum leze k ceně té opce."

Jak by se tedy chovala taková long call (půjde o delta do zisku za každý $ podkladu, bude vzdálená expirace, takže malá théta a časový rozpad, je to tak? Pak jde o to, kdy vzít zisk. Máš nějakou takovou pozici, kterou bys demonstroval i třeba se scénáři jak se budeš chovat?

Cena long call opce by se nepochybně odvíjela od vzdálenosti ceny podkladu ke striku, rychlosti pohybu podkladového aktiva ke striku, času do expirace. Takže je těžké určit cenu, kde by se to v daný okamžik pohybovalo. Je nutné to zkusit.

A kdy vystoupit? To je také těžké napsat, protože někomu by stačilo pár stovek, někomu pár tisíc. Ale v každém případě, pokud se trefí šikovný nákup opce do následného pohybu, tak ten výsledný efekt je ve stovkách či tisíců %.

Minule jsem psal, že jsem nakoupenou long call opcí na pšenici. Do expirace bylo asi 10 dnů a protože podklad šel nahoru a překročil můj strike, tak zisk té opce byl v řádu 900%. Kupoval jsem za 250 USD a cena pak vyskočila na 2.000,- USD.

Takže tipovat, jaká bude cena opce v budoucnu neumím.

eppairforce - 6-4-2020 v 13:08

XOM strike 41, těmi 9 prémii jsem si vylepšil nákupku (je nižšší než 41),
takže dnes bych klidně mohl vypsat za těch 41 a pořád vydělávám. Ale udělal bych to jen pokud by byla vysoká volatilita abych se na prémiu pěkně napakoval (a to může nastat protože nám nastala up nálada na ropě).
Vysoká volatilta ( a vyšší prémium pro call opce) by byla, že by šel XOM nahoru, tím bych byl ale hloupý abych to teď prodával. Sledoval bych vývoj trhu, chtěl bych aby to šlo ještě trochu nahoru pak bych klidně vypsal, protože dostat 3x vysoký prémium je lákavější než dividenda. Došlo by k celkovýmu výdělku i na 300 ks akciíí. Cena by se při dalším výpisu i nadále pěkně vylepšovala.
S původními ochrannými opcemi nedělám vůbec nic i nadále. Mám v úmyslu se jimi zabývat až v půlce expirace tedy za půl roku(mají ještě nějakou hodnotu, a rád bych v tu dobu zase koupil 10 opcí po 15 USD na rok expirace, tak abych tyto za ještě nějakou zbytkovou hodnotu prodal. Pobrané prémium a divi, mi na to několikanásobně vydělá.

první co dělám při nákupu: zajímám se jestli je pokles volatility abych mohl koupit u mnou vyhlédnutých akcií ochranné opce
potom počkám až stoupne volatilita a vypíšu put (ideálně opakovaně)

v současnosti mám předem koupené ochranné opce na několik akcií, takže čekám na zvýšení volatility neboť bez prémia se mi vůbec vstupovat nechce.

pozn. : delta, theta, výpočty vnitřní hodnoty atd. Jo, zkoušel jsem sledovat i toto ale to je moc složitý, nejsem na to nastavenej. Různý backtesty excellový udělátka, mám samozřejmě za sebou, pak jsem si našel jednoduchou cestu.

V grafu mám namalovaný pouze monthly, weekly trendline. To jsou ta místa, která mne zajímají. Podle toho by to mělo jet. Jestli ne, došlo ke změně něčeho a tam už chci být chráněn. Ostatní je normální vývoj trhu, ten neřeším. Daily graf vůbec nepoužívám. Sleduju trh z větší dálky

Takže kdyby byl XOM up, budu hledat weekly úroveň kde půjdu z trhu. Zalíbilo se mi to

Vasek - 6-4-2020 v 13:25

Potřebuji ještě vědět, jakou máš cenu za long put opci na XOM. Kouknu totiž do své platformy, jaké tam mám ceny já. Protože 10 long put opcí by mne stálo 1.790 USD. Expirace 21.5.2021 a strike 17,50. Jakou ty máš koupenou long put opci?

Vasek - 6-4-2020 v 13:28

Obětuji 100 USD a asi koupím CCL. Ale long call opci, se strikem kolem 55 a expirací za dva roky. Ale to bych sem přesně napsal. Na spekulaci, že akcie nezkrachuje a nějak se vzpamatuje. I kdyby šla na 15 USD, tak to může vydělat stovky USD na opci.

eppairforce - 6-4-2020 v 15:45

to Vasek: XOM jsem koupil jen p 17jul 17,5 strike. Na rok? ne. To by bylo moc drahý nesplňovalo by to moje kriteria. V půlce expirace se rozhodnu co dál, zatím jsem zajištěn. Když to půjde up možná levněji přikoupím abych na to nemusel myslet.

no ale neodolal jsem a když vidím jak to jede vypsal jsem call na T i XOM vše po 3 ks. Tedy -3xcall na T i -3xcall na XOM. Na tři dny. Zůstane mi prémium 1300USD (za tři dny!) a budou mi odebrány akcie. Neodolal jsem, dobrej začátek tejdne si říkám. Hned jak mi bude odebráno budu se snažit zase přes put opce a prémium nakoupit zpět. Proč? Protože
1) až se trh uklidní už nebudou takový prémia nemuselo by to být takhle zajímavý a bude mne zajímat bezstarostná a bezpracná dividenda
2) akcii dokoupím klidně i za víc protože mi posbíraná prémia vyrábí dobrou průměrnou nákupku.
3) díky posbíranému prémiu se budu snažit nakoupit o 100ks víc akciíí XOM i T, až budu vypisovat -4put nebo -4call, bude to fajn.

Vypisuji pouze proti vlastněným akciím a to, že budou ode mne odkoupeny bez ztráty je jediné riziko, takže riziko nula. Žádný nekrytý výpis !!! Mám zakázáno v sobě.

Tím to pro mne asi dnes končí, nepotřebuju víc sledovat.

..... ale samozřejmě, že se kouknu do tel. na FINVIZ jak to jede, protože mi z minula zbylo plno pozic call i put, které jsou už dávno zaplaceny ale nechal jsem je v trhu. Například PFE, CSCO, SLV, GLD, USO, VIX atd.atd. karta se obrací a jsou to bonusy navíc. Něco vyexpiruje něco ještě vydělá. Jen musím pohlídat aby to neztratilo časovou hodnotou.
Deník vedu v excelllu kde se vše počítá, takže vím např. kolik je nákupka akcie po všech operacích, který proběhly, za kolik musím mít nakoupeny akcie z daňových důvodů, upozorňuje mne to i u opce kdy jsem v polovičním čase do vypršení atd.... atd.... Teď jsem si třeba říkal, za kolik prémia na opci má cenu vůbec nést rizika. Jednoduše jsem viděl, že minimálně 150-200 USD.
Deník vedeme asi všichni, jasně. Ale, že někdy fakt v něm zjistím o sobě věci. Myslím, zbytečnej obchod třeba atd....
Vím, že když jsem ho tak nějak dodělal byl jsem fakt hrdej na ten nástroj. Nejsem programátor a jen kniha, nějaký ty tutorialy takže, fakt radost. Dělal jsem to dlouho. Ale vím a vidím v něm vše.

Vasek - 6-4-2020 v 16:29

Už to chápu. Ty jsi koupil opce s expirací v květnu 2020. Cena je něco kolem 15 centů, čili 15 USD na opci. Já stále hledal opci na rok, protože ty ceny jsou tam pak o hodně větší.

A teď jsi vypsal oproti tebou vlastněným akciím opce /krytý výpis a nemůžeš prodělat/, vzal jsi prémii 1300 USD, o akcie asi přijdeš, ale neproděláš, protože strike vypsaných opcí je nad tvou nákupní cenou. A za tři dny nahodíš další výpis opcí, vezmeš prémie za vypsané opce a máš to pojištěné těmi nákupními opcemi. Takže i když by byl pokles, tak je ti to šumák, protože ty nákupní opce jsou v podstatě 1.000 kusů akcií. A to by pokrylo ztráty z držení samotných 300 kusů akcií.

Jsem si myslel, že to tak děláš, jen mne mátla ta cena nakoupených opcí, nemohl jsem si to dát dohromady.

Ale jinak dobrý. Mám radost, že ti to funguje a vyděláváš.

eppairforce - 6-4-2020 v 16:58

To Vasek: presne takhle jak pises. Kdyz to jde vzit na rok tak to hned beru, v tomhle pripade jsem musel takto. Ale stacilo to

Vasek - 6-4-2020 v 17:11

Já chtěl třeba vzít opce na CCL. Jenže mne tam broker nepustí, mají nastaven systém, že tak vzdálenou opci vzít nemůžu. Resp. nemůžu koupit long call opci. Je za pár centů. Škoda.

Ilcajou - 13-4-2020 v 11:09

Zdravim, chtěl jsem se zeptat co používáte za brokera ?
A jak jste začali s opcema kde jste se naučili použivat opce ?
Opce jako trochu chápu... jen se chci zeptat jak bych se v nich mohl zlepšit, protože se my líbí myšlenka že když je akcie za 10 dolarů tak já ji koupim za 10 a dostanu premium 1 dolar..
Ale chtěl jsem se zeptat jak to děláte s call opcí ? Chápu to tak že když je akcie řeknu At&t na 30 dolarech tak vy koupíte call na třeba 70 za drobný a když to vroste na 40 tak tu call opci prodáte ? nebo jsem to nepochopil ?
Děkuji za případné odpovědi (jsem nováček buďte prosím shovívavý :D )
Díky
Jíří

eppairforce - 13-4-2020 v 13:59

Broker Interactive Brokers, případně Lynx /je česká podpora/
s opcema jsem začal tak, že jsem se to postupně sám učil a pomalu prodělával i přesto, že jsem si zaplatil kurz (nebyl špatnej ale ne určenj pro mou povahu, pomohl mi ale značně třeba technicky, co kde sledovat atd...)
Měl jsem zároveň i akciové ptf, část peněz byla tedy vyčleněná na opce. Později jsem si ušil sám na sebe opční techniky které se snoubily s akciema. Díky tomu, jsem eliminoval ztrátu na opcích. Doslova a do písmene jsem se vyškrábal z pověstné ,,ledové díry,, .To bylo rozhodující viděl jsem že to půkde, věděl jsem najednou jak na to. Musí se pomaloučku polehoučku, ne zbrkle
Co se týče call opce v tvém případu. At&t pochopils jsi to správně. jen upřesňuji : 70 strike, je tak daleko, že bys asi nenašel opci na thu. Takže na to koukám : vidím tam opci T15JAN21 45.0 která stojí 15USD, předesílám, že bych tento obchod nedělal ni náhodou ale pro pochopení to stačí. koupil bych 10 opcí po 15USD tedy za 150USD celkem, do expirace mi zbývá 277 dní. Mám čas, trh má čas. Současná cena akcie At&t je 30,70, stačí mi když to během krátký doby půjde nahoru. Pokud ne měl bych mít nějaký limit kdy z trhu odejdu. např, v půlce expirace. Nebo nejde-li trh do týdne mým směrem jdu pryč atd. atd. Ale tenhle obchod je ve skutečnosti špatnej. Protože :
trh leze nahoru pomaleji než padá tzn. pokud bych toto provedl jedině směrem dolů, měl by tedy rychleji vzniknout zisk.
to pro pochopení, tyhle obchody, ale nedoporučuji dělat je to sázka do loterie. Je lepší mít to jako součást nějaké strategie kdy nejsi závislý na pohybu jedním směrem. Takže opakuji, takto na blint bych to nekoupil ani na jednu stranu. trh vypadá vždycky lákavě. přes lákavý a jasný obchody můžeš zahučet, špatně se z toho škrábe zpět a trápíš se. Takže teoreticky to chápeš.
Výpis opcí : výpis opcí se váže k povinnosti převzít 100 ks akcií. Musíš mít sakra jistotu, že je chceš. Měl bys počítat s tím, že je chceš na dlouho a že víš proč.

Ilcajou - 13-4-2020 v 14:47

Díky za odpověď.
A ty to děláš jak ? Příklad třeba teď co se dělo s trhem když jel dolů popřípadě kdyby teď jel.furt nahoru a náhodou se zase ne otočil dolů? Já jsem zkoušel opce na tastywork bohužel jsem kupoval nekryté opce a spálil jsem se, proto o tom chci zjistit co nejvíc pročítal jsem tohle vlákno a myslím že to děláš dobře a rád bych ti odkoukal.

bulinak - 13-4-2020 v 14:55

Mám také Tastyworks, taky jsem něco prokaučoval, ale už vím, jak bych to měl dělat lépe a bezpečněji. Problém je, že to pak chce i mnohem větší kapitál než mám...
eppairforce jede úplně jinou ligu. Já si špatně mohu dovolit 1 opci, on jede v 10x, respekt.

Ilcajou - 13-4-2020 v 15:10

No já jsem tam poslal peníze a přišlo mě cca o 10% méně taky to tak máš nebo to posíláš přes 3 stranu ? A máš cash nebo margin účet ? Jinak vím že eppairforce jede jinou ligu jen to chci okoukat a pomalu se dostat na tu jeho ligu.

eppairforce - 13-4-2020 v 15:18

to bulinak,
10 opcí koupenejch je něci jinýho než deset prodanejch. To stojí pár dolarů a to je taky jediný co můžeš ztratit. Jenže než to ztratí hodnotu trvá to pát měsíců. Takže vlastně klid

bulinak - 13-4-2020 v 15:27

Ilcajou: Převedu přes Revolut a posílám přes CurrencyFair, stojí to 20$.

Ilcajou - 13-4-2020 v 19:46

trh leze nahoru pomaleji než padá tzn. pokud bych toto provedl jedině směrem dolů, měl by tedy rychleji vzniknout zisk.
to pro pochopení, tyhle obchody, ale nedoporučuji dělat je to sázka do loterie. Je lepší mít to jako součást nějaké strategie kdy nejsi závislý na pohybu jedním směrem. Takže opakuji, takto na blint bych to nekoupil ani na jednu stranu. trh vypadá vždycky lákavě. přes lákavý a jasný obchody můžeš zahučet, špatně se z toho škrábe zpět a trápíš se. Takže teoreticky to chápeš.

Takže jak by si to udělal ty? Nebo co teď obchoduješ ?

eppairforce - 13-4-2020 v 19:53

Udělal jsem takovou ukázku jak to proběhlo na akcii CCL, ta se mi zdá tak průměrně úspěšná spíš méně.
1. Od dubna 19 postupně kupuji akcie CCL, celkový počet 100ks - jak je vidět v grafu načasování nic moc.Věděl jsem, že musím mít tedy koupeny opce kdyby něco.
2.Postupně po troškách kupuji vzdálené opce (koukám do deníku kousek např. za 15,23,11,4,70,12,90 USD .... atd... atd... prostě smeťák, zdánlivý shitky, OTM
3. Mezitím přichází dividenda 142USD
4. Odehraje se propad - během něho se katapultuji z pozice a jen sleduju jak bobtnají opce

když to tak nějak v rámci možností shrnu
bilance veškerých CCL opčních obchodů je +2404USD (jsou v tom započítány i současné ještě neuzavřené opce, tedy nové ochrannné, dnes jsem ještě dvě přikupoval)
bilance nákupů akcií -8861USD
bilance prodejí akciíí +4235 USD
ještě zmíněná dividenda +142USD
+2404-8861+4235+142= 2080USD mne ta legrace stála
v sočasnosti mám ale 300 ks akciíí takže 2080/300ks = 6,93USD/ks mi vznikla nákupní cena akcie CCL.
podotýkám, že jsem nakupoval např i za 14, myslím, že jsem byl naposledy přiřazen za 12, není to až tak podstatné

Takže pokud mám nákupku za 6,93 můžu vypisovat a zbavit se akciíí třeba i za 10, nebo za 12, nebo já nevím kde bude zajímavý prémium. Proč bych to ale dělal, že. Můžu s klidem dál vypisovat buď dole nebo nahoře, průměrná cena se bude už jen zlepšovat. Do karet mi hrajou dnes dokoupené opce. Protože ty mne chrání na cestě dolů. Takže můžeme klidně na obě strany.
Mělo by být zřejmé, že zde s takto použitých opcí nevzniká riziko (rizika jsou ty nákupní ceny jednotlivých opcí výše uvedené).
Po celou dobu jsem byl chráněn a jsem moc rád.
Mohlo by se zdát, že jsem vybral akcii, která zaznamenala větší propad. ale to se jen zdá. Protože díky takovéto volatilitě došlo k vysokému spreadu bid/ask a atm nějaká ta stovka USD šla ode mne. U jiných akciíí, které ani nebyly v takové situaci to vyšlo lépe díky malému bid/asku.

a) Marně v tom budete hledat riziko.

b) Dále by mělo být jasné, že se nejedná o obchodování s velkým účtem a kapitálem (stačil by účet 10 000 USD)

c) nejsou zde prováděny riskantní operace typu nekrytý výpis (výpis pouze pro převzetí a pak vždy krytý výpis)

Dnešní činnost . mohl bych třeba dnes vypisovat pod trhem pro přiřazení další 3 opce, zdálo se mi ale malé prémium. Tak jsem jen přikoupil otm putky, ať to klidně spadne nic neriskuji. Může se stát, že se firma zotaví takže počítám s tím, že budu ještě přikupovat.
Kdybych po poklesu uzavřel jen opce a šel z trhu byla by situace lepší. Ale nejsem věštec

eppairforce - 13-4-2020 v 20:15

A proč jsem to jsem vůbec kdy napsal? Když takhle jednoho dne otevřeš platformu a ze dne na den seš v obrovským zisku (neplánovanýmu, nečekanýmu) a to jsme byli teprve na začátku COVID. Nevíš jestli tě nešálí zrak, jestli to je pravda. Pak následuje pocit velký zodpovědnosti a plánování co s tím dělat. Provary člověk umí ale tohle? Nepodělat to, nevystoupit dřív..... a ejhle nemá kdo poradit, není to komu říct, kamarádi hypotéčníci moc neporadí, že. Vše sám a to je fajn, má to pak tu hodnotu, vše zaznamenat... a pak říct to ostatním, ať vydělají taky. A jsem rád, že to víte. Kdo to jak uchopil, je jeho věc. Já mám na týhle planetě splníno :-)

Ilcajou - 14-4-2020 v 09:09

"2.Postupně po troškách kupuji vzdálené opce (koukám do deníku kousek např. za 15,23,11,4,70,12,90 USD .... atd... atd... prostě smeťák, zdánlivý shitky, OTM"
To myslíš Callky na další převzetí ? Nebo půtky na prodej ? A to si šel long ne ? Ale když čtu tu 4. Tak to vypadá na půtky jelikož padá a botnaji opce.
"bilance veškerých CCL opčních obchodů je +2404USD (jsou v tom započítány i současné ještě neuzavřené opce, tedy nové ochrannné, dnes jsem ještě dvě přikupoval)"
Takže to je to co jsi kupoval, ty půtky v bodě 2?

Těch -8861usd jsi nakupoval akcie normálně bez opcí
Ale nechápu ty 4235 to jsi je i prodával ty akcie bez opcí ?
Ale v podstatě sis opcemi zlevnil svou průměrnou nákupku a můžeš prodat za míň než průměr.

A ty dnes koupené opce tě chrání jak ? Jako kdyby to spadlo níž tak to můžeš prodat za tu koupenou ? Asi to nechápu :D

Nekrytý výpis je vlastně že cena je 11 ty vypíšes put se strikem 10 a když cena sléze na 10 tak budeš nebo nemusíš být přiřazen že ? Záleží na druhé straně obchodu. A vlastně ty nakoupis za 10 i když bude třeba cena na 9,5 ale díky premiu budeš v podstatě mít koupeno za 9
Ale vrtá mě hlavou co se stane když třeba spadne cena na 8 ? Co budeš dělat nebo to už tu opcí nebudeš mít ? Jí rollnes ?
Díky za případnou odpověď :)

viky - 14-4-2020 v 09:27

Citace: Původně zaslal: Ilcajou  
"2.Postupně po troškách kupuji vzdálené opce (koukám do deníku kousek např. za 15,23,11,4,70,12,90 USD .... atd... atd... prostě smeťák, zdánlivý shitky, OTM"
To myslíš Callky na další převzetí ? Nebo půtky na prodej ? A to si šel long ne ? Ale když čtu tu 4. Tak to vypadá na půtky jelikož padá a botnaji opce.
"bilance veškerých CCL opčních obchodů je +2404USD (jsou v tom započítány i současné ještě neuzavřené opce, tedy nové ochrannné, dnes jsem ještě dvě přikupoval)"

Ale v podstatě sis opcemi zlevnil svou průměrnou nákupku a můžeš prodat za míň než průměr.

A ty dnes koupené opce tě chrání jak ? Jako kdyby to spadlo níž tak to můžeš prodat za tu koupenou ? Asi to nechápu :D

Nekrytý výpis je vlastně že cena je 11 ty vypíšes put se strikem 10 a když cena sléze na 10 tak budeš nebo nemusíš být přiřazen že ? Záleží na druhé straně obchodu. A vlastně ty nakoupis za 10 i když bude třeba cena na 9,5 ale díky premiu budeš v podstatě mít koupeno za 9
Ale vrtá mě hlavou co se stane když třeba spadne cena na 8 ? Co budeš dělat nebo to už tu opcí nebudeš mít ? Jí rollnes ?

Buď v klidu. Zisk je ekvivalentní riziku. Eppairforce trefil směr, že nastane pokles trhů a možná vydělal. Opce ti vydělá pouze tehdy, pokud trefíš směr. Na trhu je mraky subjektů, někteří jsou vybaveny nákladnou analytickou technikou a pokud by se objevila nějaká možnost výdělku bez rizika, tak to bude okamžitě vykoupeno.
Dost často se všichni chlubí úspěchy, ale na neúspěchy zapomenou.

Pokud jsi začátečník, tak se tomu vyhni. Jsou podobné další instrumenty, např. pákové certifikáty apod.., pokud se trefíš, zvětší se ti hodnota za den třeba 5x, netrefíš se, zůstane ti 0.

eppairforce - 14-4-2020 v 09:36

Citace: Původně zaslal: viky  

Buď v klidu. Zisk je ekvivalentní riziku. Eppairforce trefil směr, že nastane pokles trhů a možná vydělal. Opce ti vydělá pouze tehdy, pokud trefíš směr. Na trhu je mraky subjektů, někteří jsou vybaveny nákladnou analytickou technikou a pokud by se objevila nějaká možnost výdělku bez rizika, tak to bude okamžitě vykoupeno.

Pokud jsi začátečník, tak se tomu vyhni. Jsou podobné další instrumenty, např. pákové certifikáty apod.., pokud se trefíš, zvětší se ti hodnota za den třeba 5x, netrefíš se, zůstane ti 0.

ještě jednou :
pokud to jde up je výdělek na akciíích

pokud to jde down je výdělek na 10 ks původních levných opcích které nabydou do několikatisícových hodnot z původní několikadolarové ceny

Nemusím trefit směr, je mi úplně jedno kam to půjde, dokonce je mi úplně jedno fundament při nákupu. Když už vložím peníze do nákupu stocks, vydělá tak či tak. Co víc chtít?

viky - 14-4-2020 v 09:50

ještě jednou :
pokud to jde up je výdělek na akciíích

pokud to jde down je výdělek na 10 ks původních levných opcích které nabydou do několikatisícových hodnot z původní několikadolarové ceny

Nemusím trefit směr, je mi úplně jedno kam to půjde, dokonce je mi úplně jedno fundament při nákupu. Když už vložím peníze do nákupu stocks, vydělá tak či tak. Co víc chtít?

Pokud to jde UP, přijdu o cenu za opci. Opce se nerozdávají zadarmo, ale něco stojí. Kdybych neměl opce tak vydělám mnohem víc na růstu ceny akcií.

Pokud to půjde down, rostou mi opce, ale klesá mi hodnota akcií, takže se mi zmírní propad, dá se říct že nevydělám nic, jenom méně prodělám. Pokud těch opcí mám nadbytek, může zisk hodnoty opcí převýšit ztrátu z akcií, ale stejně se vracíme opět k úvodnímu bodu, opce něco stojí, a když se netrefím....

eppairforce - 14-4-2020 v 09:52

jde o to abych byl chráněn při poklesu
nakoupeny put které získají při poklesu, protože jich mám hodně (podařily se koupit když byly levný) a byly daleko od trhu mají několikaměsíční expiraci trh může klidně padat až na nulu. Zisk převýší nákupní ceny akcií.

put výpisuji když chci převzít opce -dostanu premium
call vypisuji když chci prodat opce - dostanu premium
put kupuji pouze levně daleko od trhu jako ochranu mých pozic
call nekupuji - místo nich přece mám akcie z kterých beru dividendu

původně jsem některé akcie kupoval samostatně, prodával proti výpisu put (protože se jednalo o 100ks)
Při propadu jsem samozřejmě prodával akcie, proč bych je držel když jsem viděl výdělek na opcích a věděl jsem, že můžu koupit akcie kdykoliv levněji a ve větším množství. Což jsem provedl.

eppairforce - 14-4-2020 v 10:00

zkusím to ještě jednodušeji toto je tpický příklad

1/nakoupil jsem 10 put opcí, které mne chráni proti propadu na rok, celková částka -150USD (hlídal jsem si aby byly opce levné)
2/vypsal jsem 1 PUT opci byl jsem přiřazen dostal prémium +150USD (pří výpisu jsem si nopak hlídal aby bly opce drahé, abych dostal co nejvíc)
3/ mám 100 ks akciíí, mám 10 ks put opcí, které mám vlastně zadarmo
stalo se to, že mám akcie, které jsem chtěl a zadarmo na rok získal ochranu, během roku mi přijde dividenda.

Řekl bych, že tímto dostatečně odpovídám na poznámky, že jsem musel trefit směr, že je to riskantní, že to provozují hlupáci, keří nakonec prodělají. Myslím, že nic z toho v tomto případě neplatí.
Je vidět, že jsem zdarma zajištěn. Bylo by moudrý to neudělat?

viky - 14-4-2020 v 10:11

1/nakoupil jsem 10 put opcí, které mne chráni proti propadu na rok, celková částka -150USD (hlídal jsem si aby byly opce levné)
2/vypsal jsem 1 PUT opci byl jsem přiřazen dostal prémium +150USD (pří výpisu jsem si nopak hlídal aby bly opce drahé, abych dostal co nejvíc)
stalo se to, že mám akcie, které jsem chtěl zadarmo a na rok získal ochranu, během roku mi přijde dividenda.

Řekl bych, že tímto dostatečně odpovídám na poznámky, že jsem musel trefit směr, že je to riskantní, že to provozují hlupáci, keří nakonec prodělají. Myslím, že nic z toho v tomto případě neplatí.

No tady to je jasně vidět, zajištění proti poklesu stálo 150 USD ročně na 100 akciích. Není tam, jaká je hodnota akciích a divi, ale kdybych to měl dělat každý rok a u každé akcie, tak bych byl asi blázen.

Pavel - 14-4-2020 v 10:13

Jestli to dobře chápu, vydělal jsi proto, že jsi měl nakoupeno více put opcí než kolik jsi měl akcií. Takže jsi spekuloval na pokles (nenalhávej si, že jsi měl zajištěnou pozici - chráněnou proti poklesu ceny - to bys musel mít stejně akcií jako put opcí) a vyšlo to skvěle, protože ta akcie šla téměř do pr-ele (na cca 1/5 ceny). Trefit pokles na pětinu ceny samozřejmě znamená skvělý výdělek.

Ve své úvaze píšeš: "jde o to abych byl chráněn při poklesu
nakoupeny put které získají při poklesu, protože jich mám hodně (podařily se koupit když byly levný) a byly daleko od trhu mají několikaměsíční expiraci trh může klidně padat až na nulu. Zisk převýší nákupní ceny akcií."

Trochu ale pozapomínáš, že v naprosté většině situací na trhu akcie moc volatilní nejsou (natož aby spadly na 1/5 ceny) a tak v naprosté většině se nepohnou dost dolů (na což jsi spekuloval), aby ta opce vydělala, tedy jen přijdeš o peníze zaplacené za cenu těch opcí. Zejména, když - jak píšeš - jsi opce kupoval "daleko od trhu", tedy levně a tedy s o dost nižší strike cenou než jaká v té době byla aktuálně na trhu.

Někdo by mohl namítnout, že jde jen a malou ztrátu (cena těch opcí) oproti potenciálu zisku. Na to bych mu odpověděl, že pravděpodobnost, že trefí tak brutální propad ceny akcií se mu nepovede napoprvé. Ani napodruhé,... A tak to bude furt zkoušet, dolárky mu budou ubývat a bude čekat, až to jednou trefí!

Tobě to psát nemusím, předpokládám, že takovéto výpočty si umíš udělat a děláš si je. Píšu to proto, aby nováčci nepodlehli iluzi, že jde o snadný zisk. Nejde, ani náhodou. Celé kouzlo je v tom, že jsi trefil brutální propad cen těch akcií CCL (viz též graf).

CCL.jpg - 147kB

Pavel - 14-4-2020 v 10:16

stalo se to, že mám akcie, které jsem chtěl a zadarmo na rok získal ochranu, během roku mi přijde dividenda.

Chybí tam konkrétní údaje. Tedy kdy přesně jsi koupil ty putky a s jakou strike cenou. To samé ta vypsaná (prodaná) putka - kdy a s jakou strike cenou. Pak na to mrknu a okomentuju.

eppairforce - 14-4-2020 v 10:31

těch 10 opcí, každá měla najednou hodnotu 500 USD (5000USD), po částech jsem pozici zavíral v různý ziskovosti.
Tím by mělo být jasno proč koupit radši deset levných po 15USD, než jednu za 150 USD.

Už při konstrukci tohoto uvažuješ abys měl tolik opcí aby z toho byl zisk, takže si to spočítáš a samonastuduješ.
Tím odpovídám na toto : ,,Pokud to půjde down, rostou mi opce, ale klesá mi hodnota akcií, takže se mi zmírní propad, dá se říct že nevydělám nic, jenom méně prodělám

Z mého předchozího příspěvku plyne, že to provádím bez jakékoliv placené opční analytické techniky

co se týče ko certifikátů, mám je za sebou a proti opcím to je příliš nákladné už za vstup/výstup z obchodu. V zásadě se tím dá zajišťovat ale mnohem nákladněji. Beru to jako případnou přestupní stanici k něčemu jinýmu.... působí to na mě jako typickej evropskej burzovní produkt, prostě nemá to ten burzovní šmrnc, likviditu atd. Pro mě to byla slepá ulička. Pro mě to už není

Pavel - 14-4-2020 v 10:34

Jestli to je odpověď na můj dotaz, tak ji nechápu.

eppairforce - 14-4-2020 v 10:38

Citace: Původně zaslal: Pavel  

Chybí tam konkrétní údaje. Tedy kdy přesně jsi koupil ty putky a s jakou strike cenou. To samé ta vypsaná (prodaná) putka - kdy a s jakou strike cenou. Pak na to mrknu a okomentuju.

:-) to už jsem psal několikrát, tady máš zachycenu podstatu. Jednodušeji už to nejde. Čísla si tam můžeš dosadit podle současné situace

Pavel - 14-4-2020 v 10:40

Ne, nepsal. Nikdy jsi neuvedl zásadní kombinaci tří parametrů: den nákupu opce, cenu opce a strike cenu opce

Bez toho se nedá tvoje opční anabáze vyhodnotit.

Ilcajou - 14-4-2020 v 10:41

Už mě to asi docvaklo :D
Vlastně ty držíš 10 putek tudis 1000 akcií takže když to půjde dolů tam ti to vydělá když nahoru tak vyděláš z na 100 akciích a maximálně ztratíš nákupku putek ale jelikož si dostal premium tak si furt na nule teoreticky ? A vlastně i praktický :D

Pavel - 14-4-2020 v 10:42

Vlastně ty držíš 10 putek tudis 1000 akcií takže když to půjde dolů tam ti to vydělá když nahoru tak vyděláš z na 100 akciích a maximálně ztratíš nákupku putek ale jelikož si dostal premium tak si furt na nule teoreticky ? A vlastně i praktický :D

To právě není přesné, protože Eppair zamlčuje podstatné údaje.

eppairforce - 14-4-2020 v 10:46

Trochu ale pozapomínáš, že v naprosté většině situací na trhu akcie moc volatilní nejsou (natož aby spadly na 1/5 ceny) a tak v naprosté většině se nepohnou dost dolů (na což jsi spekuloval), aby ta opce vydělala, tedy jen přijdeš o peníze zaplacené za cenu těch opcí. Zejména, když - jak píšeš - jsi opce kupoval "daleko od trhu", tedy levně a tedy s o dost nižší strike cenou než jaká v té době byla aktuálně na trhu.

........Tak ať volatilní nejsou, tím líp. Chci ať jdou radši nahoru, spekulace dolů mne nezajímá

Někdo by mohl namítnout, že jde jen a malou ztrátu (cena těch opcí) oproti potenciálu zisku. Na to bych mu odpověděl, že pravděpodobnost, že trefí tak brutální propad ceny akcií se mu nepovede napoprvé. Ani napodruhé,... A tak to bude furt zkoušet, dolárky mu budou ubývat a bude čekat, až to jednou trefí!

....... proč píšeš o malé ztrátě, když jasně vidíš, že co jsem dal za opce mi bylo vráceno na prémiu. Že jsem je měl v podstatě zadarmo. Nedal jsem za ně nic. A to že byl propad, je bonus. Běžně to lehce zkasíruju i při korekci trhu, 1x 2x za rok, ještě k divi. Opět podotýkám, z opcí zadarmo.

Pavel - 14-4-2020 v 10:49

........Tak ať volatilní nejsou, tím líp. Chci ať jdou radši nahoru, spekulace dolů mne nezajímá

Když nebudou volatilní, nevyděláš. Jen ztratíš peníze za nákup opcí.

Když půjdou nahoru, prodělal bys taky, na té ceně zaplacené za opce.

viky - 14-4-2020 v 10:54

Jo jo, droboučký zádrhelek, povedlo se mu koupit 10 levných opcí a prodat 1 draze. Zanedbám časové hledisko atd.., ale trh těmito příležitostmi přímo překypuje, všichni ostatní prodávají opce levně a nakupují draze :lol::lol::lol:

eppairforce - 14-4-2020 v 10:55

podstatné údaje jsem tu psal už mockrát, bylo to nesrozumitelné pro ostatní, tak ti to píšu jednoduše jak to jde a ty mi napíšeš, že zamlčuju podstatné údaje.
Zbytečně rozmlžuješ jednoduchou věc.

Pavel - 14-4-2020 v 10:56

....... proč píšeš o malé ztrátě, když jasně vidíš, že co jsem dal za opce mi bylo vráceno na prémiu. Že jsem je měl v podstatě zadarmo. Nedal jsem za ně nic. A to že byl propad, je bonus. Běžně to lehce zkasíruju i při korekci trhu, 1x 2x za rok, ještě k divi. Opět podotýkám, z opcí zadarmo.

Jasně vidím houbelec, protože odmítáš sdělit podstatné informace. Z nich by mimo jiné vyplynulo, že jsi možná mohl dostat náklady na opce zpět v prémii, ale za jiné situace na trhu (později). Tedy tvoje vyprávění o "z opcí zadarmo" je falešné. Pravdivé by bylo jen v případě, že bys ty všechny opce mohl nakoupit v jeden okamžik.

Pravdivé je to tedy tak, že jsi postupně bral otevřené pozice a když jsi z nich měl zisk (byť nerealizovaný), tak jsi část toho zisku použil na zajištění pozic. Pak už jsi byl v "bezrizikové" situaci, kdy jsi prodělat nemohl. Ale je nutné říct, že na počátku všeho stálo, že jsi trefil směr. Pokud by šel směr obráceně, nevyděláš, jen ztratíš.

Pavel - 14-4-2020 v 11:01

podstatné údaje jsem tu psal už mockrát, bylo to nesrozumitelné pro ostatní, tak ti to píšu jednoduše jak to jde a ty mi napíšeš, že zamlčuju podstatné údaje.
Zbytečně rozmlžuješ jednoduchou věc.

Asi máš špatnou paměť a uhýbáš od odpovědi. Napíšu ti to tedy ještě jednou, abys to nemusel hledat:

Pavel - 14-4-2020 v 11:04

Jo jo, droboučký zádrhelek, povedlo se mu koupit 10 levných opcí a prodat 1 draze. Zanedbám časové hledisko atd.., ale trh těmito příležitostmi přímo překypuje, všichni ostatní prodávají opce levně a nakupují draze :lol::lol::lol:

To je přesně to, o čem píšu. Levně koupil putky, protože měly hodně vzdálenou strike cenu. Pak cena spadla (trefil směr) a tak "obětoval" část nerealizovaného zisku tím, že pozici přivřel (prodal putku).

Jde to skvěle, když trefíš směr vývoje cen akcií. Běda, je-li to naopak.

eppairforce - 14-4-2020 v 11:11

podstatné informace jsou že jsem měl 10ks opcí za které jsem dal 150USD, chtěl jsem vlastnit 100 ks akcíí a vypsal jsem jednu opci za kterou jsem naopak dostal 150USD, byl jsem přiřazen a na účtu mi přibylo 100 ks akcií k mým 10 ks opcí.
za akcie jsem zaplatil co jsem měl v plánu, opce mám zadarmo. Opční obchod neměl vůbec vliv na cenu akciíí.
Vzhledem k tomu, že opce měly rok času mohl jít rh klidně nahoru a ty opce, které jsem dostal zadarmo by mohly ztratit hodnotu úplně. Neměl bych důvod být smmutný.

Kdyby došlo ke korekci, nějaká ta stovka dolarů zisku by vznikla na opcích (bežně to takto provozuji)

Nevím jak se došlo k závěru, že jsem prodal jednu opci. Dosmál jsem se a píšu znova: 10 opcí v zisku při situaci, která vznikla mi dává nové možnosti, jak s pozicí naložit : částečně uzavírat, všechno uzavřít, za zisk přikoupit akcie, za zisk nakoupit levné call opce .......... jak kdo chce

eppairforce - 14-4-2020 v 11:22

Specielně pro Pavla K tomu trefení

Vždy když kupuju akcie, je kupuju tímto způsobem. už to jinak nedělám
Nelze netrefit směr
opce mám zadarmo
za akcie jsem zaplatil
vyhovuje mi korekce poberu nějaký ty opce
vyhovuje mi trh up vypíšu později call opce
neměl by mi vyhovovat pohyb do strany (to bych opce v půlce expirace prodal a pořídil další s delší expirací)
v každým případě beru dividendy
opce kupuju právě kvůli tomu, kdyby se něco stalo, abych ochránil investici. Původně jsem si myslel, že obětuji část peněz jako jakousi pojistku. Pokud to jde vzájemně vypořádat za prémium tím lépe. popisuju ti nejhorší varintu. Většinou bejvá prémium třeba dvojnásobný proti opcím.
Dělám to proto abych veděl, že se nic nestane. Nejhorší co může být je, že přijde jenom dividenda - je to smutný ale je to tk, tvrdej fakt.

Pavel - 14-4-2020 v 11:23

OK, když nechceš sdělit podstatné informace a jen dokola omíláš info, které se nedají nijak ověřit, je to tvoje vizitka. Jen tím vzbuzuješ pochyby, že sis všechno vymyslel tak, aby to hezky vyšlo. Možná ano, možná ne, to víš jen ty.

Je to tvoje věc, o jaké informace jsi ochoten se podělit a nikdo ti to nemůže vyčítat, ani samozřejmě já. Nechci ale, abys tu oblboval ty, kteří se v opcích nevyznají a mohli by se domnívat, že jsou to snadno vydělatelné peníze. Nejsou a na tvém příkladě by se dalo přesně ukázat, kdy a v jakém riziku jsi byl, z čeho vznikl zisk a jak to mohlo dopadnout alternativně. Začátečníkům by to pomohlo, ale k tomu už asi nedojde.

eppairforce - 14-4-2020 v 11:33

To je přesně to, o čem píšu. Levně koupil putky, protože měly hodně vzdálenou strike cenu. Pak cena spadla (trefil směr) a tak "obětoval" část nerealizovaného zisku tím, že pozici přivřel (prodal putku).

Jde to skvěle, když trefíš směr vývoje cen akcií. Běda, je-li to naopak.

V současný době vlastním kolem 300 opcí různých typů a smerů , myslíte, že to vznikne z prodeje jedný opce a pak se tady vychloubáním. Jen jsem se vám pokusil ukázat, že to jde úplně pohodlně, dlouhodobě i s opcemi, bezrizikově.

eppairforce - 14-4-2020 v 11:36

OK, když nechceš sdělit podstatné informace a jen dokola omíláš info, které se nedají nijak ověřit, je to tvoje vizitka. Jen tím vzbuzuješ pochyby, že sis všechno vymyslel tak, aby to hezky vyšlo. Možná ano, možná ne, to víš jen ty.

Je to tvoje věc, o jaké informace jsi ochoten se podělit a nikdo ti to nemůže vyčítat, ani samozřejmě já. Nechci ale, abys tu oblboval ty, kteří se v opcích nevyznají a mohli by se domnívat, že jsou to snadno vydělatelné peníze. Nejsou a na tvém příkladě by se dalo přesně ukázat, kdy a v jakém riziku jsi byl, z čeho vznikl zisk a jak to mohlo dopadnout alternativně. Začátečníkům by to pomohlo, ale k tomu už asi nedojde.

To už trošku přeháníš. Projdi si vlákno dozadu.

eppairforce - 14-4-2020 v 11:46

stalo se to, že mám akcie, které jsem chtěl zadarmo a na rok získal ochranu, během roku mi přijde dividenda.

No tady to je jasně vidět, zajištění proti poklesu stálo 150 USD ročně na 100 akciích. Není tam, jaká je hodnota akciích a divi, ale kdybych to měl dělat každý rok a u každé akcie, tak bych byl asi blázen.

150 jsem dal 150 dostal za prémium nula od nuly, za nulu mám 10 opcí na rok, přijde ti to drahý?

Proti tobě je rozdíl, že
ty máš 100 akcíí + prémium (?)
já mám 100 akciíí + 10 put opcíí a může klidně přijít armagedon jakýmkoliv směrem.
proti tobě vydělám i při korekci
oba bereme divi

kde tam vidíš že jsem obětoval 150 USD? Snad jsem je i zároveň dostal ne?

možná že jsi dostal prémium který ti vylepšilo cenu akciíí. To je možný ale mně to už je málo, bejt nechráněnej s velkým objemem v trhu. Což se teď potvrdilo

eppairforce - 14-4-2020 v 12:00

K čemu ti je vědět jaká byla hodnota akciíí nebo divi? funguje to u všeho podobně. Hledáš v tom co není
Jediný co potřebuješ vědět je jestli jsou zrovna ten den opce drahé nebo levné. A to zjistíš během obchodního dne vždy
Bejt v trhu např. s 300 opcema Intelu jen tak na blint to mi přijde nezodpovědný.
S celým portfoliem bych si to dnes už nedovolil

Vitusus - 14-4-2020 v 12:50

Podívej, dokud budeš neustále dokolečka točit o tom, že něco děláš "bezrizikově", tak se prostě nedomluvíme. Nic jako bezrizikové investování/spekulování prostě neexistuje. A proto Pavel tak tvrdošíjně trvá na tom, abys ukázal jeden z těch obchodů od začátku do konce, aby tobě a nejenom tobě, mohl ukázat, kde přesně jsi podstupoval jaké riziko a co se taky mohlo stát jinak a co by tě to v takovém případě stálo. Takhle zpětně to vypadá hezky, vydělal jsi, máš spoustu akcií, je to skvělé. Ale způsob, jakým to celé popisuješ, je zmatečný a nic to neříká o tom, jakým způsobem s přítomným rizikem pracuješ.

eppairforce - 14-4-2020 v 13:20

Citace: Původně zaslal: Vitusus  
Podívej, dokud budeš neustále dokolečka točit o tom, že něco děláš "bezrizikově", tak se prostě nedomluvíme. Nic jako bezrizikové investování/spekulování prostě neexistuje. A proto Pavel tak tvrdošíjně trvá na tom, abys ukázal jeden z těch obchodů od začátku do konce, aby tobě a nejenom tobě, mohl ukázat, kde přesně jsi podstupoval jaké riziko a co se taky mohlo stát jinak a co by tě to v takovém případě stálo. Takhle zpětně to vypadá hezky, vydělal jsi, máš spoustu akcií, je to skvělé. Ale způsob, jakým to celé popisuješ, je zmatečný a nic to neříká o tom, jakým způsobem s přítomným rizikem pracuješ.

Ale já jsem tady donekonečna popisoval už před časem co za kolik, teď tady máte jednoduchej příklad a nic víc tam není. Na bezrizikovým obchodu musím bohužel trvat. i když riziko krachu brokera je vždy.
Konkrétní vstupy jste tu ale měli a máte

opce získány za prémium tedy ne za mé peníze. Riziko? Pořizovací cena pro mne je cena nulová, takže že riziko 0 USD

pořízeny akcie 100 ks (jakékoliv, dle mých možností) riziko?
Při propadu jsem zajištěn 10 opcemi kdy každá kryje 100 ks akciíí (tedy 1000akcií - zámerně je to takový nepoměr k pořízeným 100 ks akciíí) Tyto akcie pokud se propad odehraje do půlky expirace opcí mi několikanásobně pokryjí nákupní cenu akciíí. pokud dojde ke korekci zisk na opcích není tak výrazný ale bývá vyšší než divi během roku. protože stačí i menší pobyb směrem k strike opcí. tím mi dojde i k vylepšení nákupky. Kde je tm riziko?
Jde- li trh UP, v půlce expirace bych mohl odrolovat opce o půl roku dál. Předejdu tomu abych je držel rok a ony vyšuměly do ztracena. Tam taky není riziko, nafasoval jsem je za prémium
Riziko by bylo akcie koupit jen tak, mne vlastně napadá. jenže to řejnete, že akcie během cyklu se chovají různě a že je to normální.
Takže tam riziko není, Nerad to říkám ale v omhle případě v opcích je riziko nula

jestli stojí CCL dnes 10 úměrné je i prémium
jestli stojí INTC dnes 60 uměrné je i prémium
pokud je neklid/klid na trhu opce jsou oceněny úplně jinak.
ty samé opce tento zýden koupím/prodám jinak než minulý

levně koupím opce /draze prodám prémium, získám akcie, jsem v trhu toť vše (jakej má kdo účet někdo je nucen to udělat s CCL někdo by mohl s. TSLA

Ale přece jsem si vzpoměl na jednu věc, která mi nevyhovovala, už jsem o ní psal

při zisku 500USD/ks na opci byly chvíle kdy bych ji byl schopen prodat ,,jen,, za 400.
Když jich máš deset tak tě těch 1000USD trochu mrzí. Ale je to riziko nebo ne? Jen menší zisk, ne?

Jsem překvapenej, že to takhle neznáte.

Pavel - 14-4-2020 v 13:40

Konkrétní vstupy jsme tu neměli a nemáme. Jestli ano, ukaž kde. Jestli myslíš svůj příspěvek ze včerejška 19:53, tak tam taky nejsou.

Plácáš jen co se ti hodí a zakrýváš tvrdá data a pak dál omíláš svou mantru. Chci aby ostatní věděli, že na tvůj příklad s konkrétními obchody mám tento názor a nenechali se snadno oblafnout. Zda uvěří tobě sladké řečičky o bezrizikové investice už nechám na nich, Vitusus to popsal správně.

Např. tato tvoje věta je přímo ukázkou demagogie. Za opce jsi nejdříve zaplatil a pak díky tomu, že trh šel vhodným směrem jsi další opcí získal náklad na pořízení předchozích opcí zpět. Přesto máš drzost psát tuto demagogii: "opce získány za prémium tedy ne za mé peníze. Riziko? Pořizovací cena pro mne je cena nulová, takže že riziko 0 USD"

A je toho víc.

Georg - 14-4-2020 v 13:43

Jsem rád, že se o obcích diskutuje. Podle mě je to riskantní nástroj. Učím se to, ale zatím neinvestuju. Mě se to líbí, pro oživení investování.
Vzhlídnul jsem videa od Dominika Kovařika. Ukazoval na live roomu základy opcí a přímo na účtu nakoupené opce i v grafu akcie. Dálší věci byli zpoplatněný, do toho jsem nešel.

VSbrok - 14-4-2020 v 13:46

uff no vy jste se ale rozjeli, člověk to chvíli není a tady takovej armgedon :(

přečetl jsem to skoro celý a Pavel ma pravdu, nikde eppa neuvedl den nákupu, strike cenu a premium, takže nelze nijak dovodit, jak moc výdělečná/prodělečná strategie to byla.

Do opcí jsem trošku zabrousil a musím říct, že ne příliš slavně a furt mu v ptf jedna vypsaná PUT straší a nevím co s ní, navíc mi blokuje dost podstatnou částku marginu :(

eppa: pokud to chceš nějak ukončit tak napiš něco jako:
xx..yy.zzzz vypsána PUT na strike UU s premiem OO USD
xx..yy.zzzz nakupena PUT na strike UU s premiem OO USD
atd...

pak se můžeme bavit dál, takhle je to opravdu o ničem

Vitusus - 14-4-2020 v 13:59

opce získány za prémium tedy ne za mé peníze. Riziko? Pořizovací cena pro mne je cena nulová, takže že riziko 0 USD

Při propadu jsem zajištěn 10 opcemi kdy každá kryje 100 ks akciíí (tedy 1000akcií - zámerně je to takový nepoměr k pořízeným 100 ks akciíí) Tyto akcie pokud se propad odehraje do půlky expirace opcí mi několikanásobně pokryjí nákupní cenu akciíí. pokud dojde ke korekci zisk na opcích není tak výrazný ale bývá vyšší než divi během roku. protože stačí i menší pobyb směrem k strike opcí. tím mi dojde i k vylepšení nákupky. Kde je tm riziko?
Jde- li trh UP, v půlce expirace bych mohl odrolovat opce o půl roku dál. Předejdu tomu abych je držel rok a ony vyšuměly do ztracena. Tam taky není riziko, nafasoval jsem je za prémium
Riziko by bylo akcie koupit jen tak, mne vlastně napadá. jenže to řejnete, že akcie během cyklu se chovají různě a že je to normální.
Takže tam riziko není, Nerad to říkám ale v omhle případě v opcích je riziko nula

levně koupím opce /draze prodám prémium, získám akcie, jsem v trhu toť vše (jakej má kdo účet někdo je nucen to udělat s CCL někdo by mohl s. TSLA

Ale přece jsem si vzpoměl na jednu věc, která mi nevyhovovala, už jsem o ní psal

při zisku 500USD/ks na opci byly chvíle kdy bych ji byl schopen prodat ,,jen,, za 400.
Když jich máš deset tak tě těch 1000USD trochu mrzí. Ale je to riziko nebo ne? Jen menší zisk, ne?

Já vím, že se tu teď na tebe sypeme jak vosy, ale my si pořád zásadně nerozumíme v tom pojmu riziko.

Ano, na začátku jsi za nějakou cenu koupil 100 akcií. Tvoje počáteční riziko je tedy 100 x pořizovací cena akcie.

Ty ses rozhodl, že toto riziko snížíš tím, že nakoupíš nějaké opce. Fajn, tady je další rozhodovací uzel, kde si říkáš: Na jedné straně jsou náklady na pořízení opcí, které můžu ztratit, pokud trh bude růst. Na druhé straně je možnost, že trh bude padat a ty riskuješ 100xztrátu ceny na akcii ponížené o růst ceny opcí minus nákupní cena opce. Při určité ceně té akcie se ti tady to krytí rizika dokonce překlopí do ziskové pozice, aspoň tak to chápu.

A teď přichází další rozhodovací uzel, kdy ty ten zisk použiješ na výpis opce (jaké, put, call, tady se trochu ztrácím).

Chápeš už, o co nám jde a proč chceme na jednom konkrétním příkladě vidět časovou posloupnost kroků i s cenami? To riziko lze totiž kvantifikovat a podle toho, jaké je, potom může člověk rozhodnout, jestli ta strategie pro něj dává smysl, nebo ne, jaké poklesy potřebuje k tomu, aby to fungovalo, a tak dále, prostě plánovat si svoje kroky.

Ilcajou - 14-4-2020 v 14:04

No jako taky bych rád viděl jak to děláš začátek a konec obchodu trochu to rozepsat příklad:
Teď jsem vypsal put T na striku xx a dostal ppremiu.. za hodinu jsem byl přiřazen za cenu xx atd atd

eppairforce - 14-4-2020 v 14:34

Konkrétní vstupy jsme tu neměli a nemáme. Jestli ano, ukaž kde. Jestli myslíš svůj příspěvek ze včerejška 19:53, tak tam taky nejsou.

Plácáš jen co se ti hodí a zakrýváš tvrdá data a pak dál omíláš svou mantru. Chci aby ostatní věděli, že na tvůj příklad s konkrétními obchody mám tento názor a nenechali se snadno oblafnout. Zda uvěří tobě sladké řečičky o bezrizikové investice už nechám na nich, Vitusus to popsal správně.

Např. tato tvoje věta je přímo ukázkou demagogie. Za opce jsi nejdříve zaplatil a pak díky tomu, že trh šel vhodným směrem jsi další opcí získal náklad na pořízení předchozích opcí zpět. Přesto máš drzost psát tuto demagogii: "opce získány za prémium tedy ne za mé peníze. Riziko? Pořizovací cena pro mne je cena nulová, takže že riziko 0 USD"

A je toho víc.

neriskuju nic protože akcie jsem chtěl koupit tak jako tak , tzn, výpis v každým případě. To, že jsem si počkal na vysoké prémium je normální. chceš říct, že riziko by bylo kdyby se trh vydal obráceně tedy UP a moje opce by ztrácely, no od toho do toho snad koukám abych měl nějkým způsobem koupeny akcie, to je celý smysl. CHCi akcie. Takže to jde mým směrem riziko nula. Je ti známo, že opce s dlohodobou expirací neztrácí hodnotu tak rychle? Takže kolik by mě to stálo -20 USD?, to by mi snad acie vykompenzovaly. Akcie nebo opce podle toho jk by to pokračovalo, riziko nula
Další příklad mám 100 ks akciíí v zisku z minula, najednou se mi zachce si levně přikoupit put, udělám to. Nic riskantního. Mám zisk na akciích 100OUSD 150 USD obětuju. Znova specielně pro tebe píšu, půjde-li trh UP máme radost, půjde-li trh down máme radost. Jde-li trh neplánoaně UP pořídím hodně levně put, je škoda je necht ležet.

Kdo myslíš, že z nás dvou víc riskuje?

Pavel - 14-4-2020 v 14:39

Uhýbat od tématu umíš dobře. Tak už té hry na schovávanou necháme, tvrdá data zjevně nechceš poskytnout, takže dál je to o ničem. Pohádky z mechu a kapradí si nech pro malé děti, já už je slyšel mockrát:-)

eppairforce - 14-4-2020 v 14:48

Citace: Původně zaslal: Vitusus  

Já vím, že se tu teď na tebe sypeme jak vosy, ale my si pořád zásadně nerozumíme v tom pojmu riziko.

Ano, na začátku jsi za nějakou cenu koupil 100 akcií. Tvoje počáteční riziko je tedy 100 x pořizovací cena akcie.

Ty ses rozhodl, že toto riziko snížíš tím, že nakoupíš nějaké opce. Fajn, tady je další rozhodovací uzel, kde si říkáš: Na jedné straně jsou náklady na pořízení opcí, které můžu ztratit, pokud trh bude růst. Na druhé straně je možnost, že trh bude padat a ty riskuješ 100xztrátu ceny na akcii ponížené o růst ceny opcí minus nákupní cena opce. Při určité ceně té akcie se ti tady to krytí rizika dokonce překlopí do ziskové pozice, aspoň tak to chápu.

A teď přichází další rozhodovací uzel, kdy ty ten zisk použiješ na výpis opce (jaké, put, call, tady se trochu ztrácím).

Chápeš už, o co nám jde a proč chceme na jednom konkrétním příkladě vidět časovou posloupnost kroků i s cenami? To riziko lze totiž kvantifikovat a podle toho, jaké je, potom může člověk rozhodnout, jestli ta strategie pro něj dává smysl, nebo ne, jaké poklesy potřebuje k tomu, aby to fungovalo, a tak dále, prostě plánovat si svoje kroky.

podle cen opcí,
jsou levné, koupím put a trh jde nahoru? No to jsem z toho úplně hotovej jak prodělávám, s klidem vypisuji. Budu rád nejsem li přiřazen. Protože v praxi než jsem přiřazen stihnu vypsät dvakrát, třikrát. Pakdejme tomu mám akcie. Vzhledem k tomu, že mám přebytek prémia z minula (v tomto případě a bývá to běžný) klidně si jen tak za co nejlevněji ještě put přikoupím. Jestli někomu připadá, riziko, když jdou akcie které chci vlastnit nahoru, nedokážu pomoct

..... takto jsem to dělal v minulosti, díky trhu kterej naděloval štědře jsem z části zisku na akciíích radši přikupovl opce, a že byly hodně levný.Takže jich bylo dost
Dnes už nákup akciíí jedině tak jak popisuju.

záměrně to zde píšu jednoduše, protože je to takhle jednoduchý. Složitostma jen odradíte

Vitusus - 14-4-2020 v 16:23

podle cen opcí,
jsou levné, koupím put a trh jde nahoru? No to jsem z toho úplně hotovej jak prodělávám, s klidem vypisuji. Budu rád nejsem li přiřazen. Protože v praxi než jsem přiřazen stihnu vypsät dvakrát, třikrát. Pakdejme tomu mám akcie. Vzhledem k tomu, že mám přebytek prémia z minula (v tomto případě a bývá to běžný) klidně si jen tak za co nejlevněji ještě put přikoupím. Jestli někomu připadá, riziko, když jdou akcie které chci vlastnit nahoru, nedokážu pomoct

..... takto jsem to dělal v minulosti, díky trhu kterej naděloval štědře jsem z části zisku na akciíích radši přikupovl opce, a že byly hodně levný.Takže jich bylo dost
Dnes už nákup akciíí jedině tak jak popisuju.

záměrně to zde píšu jednoduše, protože je to takhle jednoduchý. Složitostma jen odradíte

Hele, tohle je těžké, když nejsi ochotný ani shodnout se na nějaké definici rizika. Respektive, na tom se není třeba shodovat, riziko svoji obecně uznávanou definici má a jen díky tomu lze vyčíslit. Mně je naprosto jedno, jakou ty osobně máš k tomu riziku toleranci, jestli ti vadí, když proděláváš, pokud jde trh proti tobě, a kde už ti to začíná vadit natolik, že z pozice vystoupíš, to jsou věci, které mě možná začnou zajímat později. Teď chci prostě jenom vědět, kolik to riziko je. A ne, není nula.

Ladislav - 14-4-2020 v 16:31

Jak vypadá moje technická analýza.

R-T-X.jpg - 52kB

eppairforce - 14-4-2020 v 16:45

Hele, tohle je těžké, když nejsi ochotný ani shodnout se na nějaké definici rizika. Respektive, na tom se není třeba shodovat, riziko svoji obecně uznávanou definici má a jen díky tomu lze vyčíslit. Mně je naprosto jedno, jakou ty osobně máš k tomu riziku toleranci, jestli ti vadí, když proděláváš, pokud jde trh proti tobě, a kde už ti to začíná vadit natolik, že z pozice vystoupíš, to jsou věci, které mě možná začnou zajímat později. Teď chci prostě jenom vědět, kolik to riziko je. A ne, není nula

no, tak mi ho tam někde označ, kde mám riziko.

co takhle situace (já to provádím třeba i tak mám za sebou několik set opčních obchodů mám různou techniku), kdyby to nefachalo už bych neexistoval jenom na zaplacenejch poplatcích (poplatky započítávám pokdud o něčem mluvím)
nákup 10put opcí v celkové ceně -150
výpis 1 put opce v celkové ceně +150
to celé jako komplexní pozice spread, takže combo v jednom. Na účtu pohyb -150+150 = 0 (0 je to riziko? vždyť to broker provede okamžitě, musí

a pak jsem přiřazen mám tedy 100 akcí proti 10opcím; trh půjde nahoru moje 0 v opcích už zůstane 0, koupené opce nejde do záporu pouze na nulu, moje ztráta je pořizovací cena 0 USD
trh půjde dolů, kam až? 20%? docela dobrý , 50%? úplně super, total propad nejlepší

Budu v zisku nahoru i dolů, nemůžu si pomoct, dělám to tak.
To že nahoru je zisk na stocks je jasný, kdy dle rozmaru (podle toho jak se vyspím, klidně) provedu krytý výpis pro další premium (kde je tam risk? prodám přece za víc než je nákupka, k tomu premium, opce i akcie zmizí z účtu, zůstane zisk v USD)

Nebo bereš jako risk právě ten pohyb akciíí dolů? Čím levnějí a čím víc pořízených opcí pokud možno na nějaké důležité úrovni tím větší efekt. Ono v praxi když vidíš, že to jde silně up tak ti to nedá ještě si cestou něco přikupuješ. Pak ten trh nemá na vybranou. Takže slova typu ,,trefení směru,, tady nevyhovujou. A když to děláš dlouho buduje se ti mnoho opčních pozic na různé strany. Které bys měl přikoupit z časti předešlého zisku. Ono to pak na jednu stranu silně vydělá. A ty opce, které vyšumí bezcenné by měly být riziko? Vždyť třeba z 5000USD zisku v jednom obchodu si tam jen tak ze sportu pro všechny případy něco přokoupíš třeba za 150, 200. Financuješ to z předchozího zisku,

Riziko je asi, udržet koncentraci a vnímat o co jde na trhu. Což při psaní sem moc teda nejde.

Dnes trhy up, díval jsem se ze zvyku po levných putkách, na některé akcie. Nic se mi nelíbilo, rád bych nižší volatilitu, nižší ceny opcí. A co vlastním mám už zajištěno

eppairforce - 14-4-2020 v 18:48

jestli si vlastně nemyslíte, že musí být zasažen strike opce?

příklad:
27/2 jsem koupil SLV JAN 21 22.0 CALL za cenu 35USD/ks
14/4 je cena této opce 83USD/ks

proč jsem ji koupil a kolik ks je jinej film, bylo to ze zisku to vím teda bezpečně

Předpokládám, že si už hravě dohledáte kolik je cena SLV dnes, kolik byla cena SLV při mém vstupu, všimnete si jak daleko je ještě do dosažení strike, jak je fůra času do expirace atd., měl by zujmout ten zisk, který už teď vzniká strike nestrike. A to, co to udělá dosáhneme-li strike ani nemluvě x počet pozic už vůbec nemluvím. vlastně mne teď napadá, že bych si měl koupit někde hodně dole právě teď putky, když už je to v zisku.
Nemyslím si, že laik si je schopen dohledávat vývoj ceny opce během dne třeba půl roku dozadu, psal jsem právě proto jednoduše co za kolik, tohle je jedinej příklad s číslama kterej dávám.

Předpokládám, že je horlivě diskutujícím známo, že nemusím dosáhnout strike a vydělat, protože tam by jinak mohl bejt počátek celodenní zbytečné diskuze.

doplňuji:
takže jsem si dnes koupil SLV JAN15 21 8PUT 15USD/ks
a to si vůbec nemyslím, že by trh měl na 8 klesnout.

Vitusus - 14-4-2020 v 19:01

Jsem velmi trpělivý člověk, ale mám své hranice. Pokud nerozumíš (a začínám tě podezírat z toho, že úmyslně rozumět nechceš) pojmu riziko, pak se opravdu nemáme o čem bavit. Pořád jako kolovrátek omíláš to, že výsledkem těch tvých asi pěti kroků byla situace, kde už žádné riziko není, protože jsi zajištěn ze všech stran. Ale do tohoto stavu se dostáváš teprve nějakou posloupností kroků. Já ti dám příklad, třeba to už konečně pochopíš.

Pokud jsem to dobře pochopil, tak na začátku procesu koupíš nějaké akcie, dejme tomu že 100 ks za 1,000 USD. V momentě, kdy ten obchod uzavřeš, tak ti vzniká riziko ztráty. Tohle riziko lze standardně docela pěkně spočítat, pokud si určíš horizont a uděláš domácí úkol a znáš společnost, kterou kupuješ.

Uděláš analýzu a zjistíš, že pravděpodobnost, že v průběhu následujícího roku firma zkrachuje a ty přijdeš o celý svůj vklad, je 1 %, že její cena spadne na polovinu, je 5 %, že se nepohne, je 90 %, že vzroste o 50 % je 3 % a že vzroste na dvojnásobek je 1 % (Záměrně používám zjednodušující příklad s diskrétními hodnotami, které dohromady dají 100% pravděpodobnost).

Co to pro tebe znamená?

No očekávaný výsledek tvé investice v nejbližším roce je -1,000x0.01 + (-500)x0.05 + 0x0.9 + 500x0.03 + 1,000x0.01 = - 10 - 25 + 0 + 15 + 10 = -10 USD

To je tvoje riziko na začátku investice. Tobě se to nelíbí a chtěl bys ho eliminovat, tak se rozhodneš zajistit pomocí opcí. Současná cena je 10, ty chceš eliminovat to 1 % úplné ztráty investice, tak koupíš opce se strike cenou 5 a expirací za rok. Zaplatíš za to nějakou cenu, třeba 2 USD. Co se změnilo ve výpočtu rizika?

Eliminoval jsi tu nejhorší variantu a přesunul jsi ji do té předchozí, takže tvůj výpočet teď vypadá následovně:

-500x0.06 + 0x0.9 + 500x0.03 + 1,000x0.01 = -30 + 0 + 15 + 10 = - 5 - 2 (zaplacené premium za opci) = - 7 USD - Hurá, podařilo se ti snížit míru rizika o 30 %.

Jasně, v tomhle extrémně zjednodušeném případě nepočítám s tím, že bys na opci mohl něco vydělat díky její rostoucí ceně, ale takový případ v mém příkladě nemůže nastat, protože máš jenom jednu opci a tu v případě pádu na nulu použiješ na snížení své ztráty. A protože jiné varianty, kde by mělo s tou opcí smysl cokoliv dělat, protože nejsou žádné jiné možné ceny, než 0-5-10-15-20, neexistují, tak to zanedbávám. Ale o to nejde, chci hlavně, abys konečně pochopil ten koncept rizika a jak se na něj v jednotlivých krocích svého obchodu dívat. Zapomeň na to, že na konci máš riziko nula. Řeš, co jsi v jednotlivých fázích mohl získat a ztratit, jaké bylo tebou podstupované riziko.

V případě, že jsi nepobral ani takhle podané vysvětlení, napiš jenom "Nechápu, o co ti jde", já pochopím, že to nemá cenu a můžeme toto vlákno směle uzavřít, protože asi všichni budeme rozumět tomu, odkud vítr vane.

Pavel - 14-4-2020 v 19:06

Anebo stačí odpovědět na moji jednoduchou otázku, kterou sem píšu už potřetí, třeba se přestaneš vyhýbat odpovědi:

"Tedy kdy přesně jsi koupil ty putky a s jakou strike cenou. To samé ta vypsaná (prodaná) putka - kdy a s jakou strike cenou. Pak na to mrknu a okomentuju."

viky - 14-4-2020 v 19:11

Hele, tohle je těžké, když nejsi ochotný ani shodnout se na nějaké definici rizika. Respektive, na tom se není třeba shodovat, riziko svoji obecně uznávanou definici má a jen díky tomu lze vyčíslit. Mně je naprosto jedno, jakou ty osobně máš k tomu riziku toleranci, jestli ti vadí, když proděláváš, pokud jde trh proti tobě, a kde už ti to začíná vadit natolik, že z pozice vystoupíš, to jsou věci, které mě možná začnou zajímat později. Teď chci prostě jenom vědět, kolik to riziko je. A ne, není nula

no, tak mi ho tam někde označ, kde mám riziko.

co takhle situace (já to provádím třeba i tak mám za sebou několik set opčních obchodů mám různou techniku), kdyby to nefachalo už bych neexistoval jenom na zaplacenejch poplatcích (poplatky započítávám pokdud o něčem mluvím)
nákup 10put opcí v celkové ceně -150
výpis 1 put opce v celkové ceně +150
to celé jako komplexní pozice spread, takže combo v jednom. Na účtu pohyb -150+150 = 0 (0 je to riziko? vždyť to broker provede okamžitě, musí

a pak jsem přiřazen mám tedy 100 akcí proti 10opcím; trh půjde nahoru moje 0 v opcích už zůstane 0, koupené opce nejde do záporu pouze na nulu, moje ztráta je pořizovací cena 0 USD
trh půjde dolů, kam až? 20%? docela dobrý , 50%? úplně super, total propad nejlepší

Budu v zisku nahoru i dolů, nemůžu si pomoct, dělám to tak.
To že nahoru je zisk na stocks je jasný, kdy dle rozmaru (podle toho jak se vyspím, klidně) provedu krytý výpis pro další premium (kde je tam risk? prodám přece za víc než je nákupka, k tomu premium, opce i akcie zmizí z účtu, zůstane zisk v USD)

Nebo bereš jako risk právě ten pohyb akciíí dolů? Čím levnějí a čím víc pořízených opcí pokud možno na nějaké důležité úrovni tím větší efekt. Ono v praxi když vidíš, že to jde silně up tak ti to nedá ještě si cestou něco přikupuješ. Pak ten trh nemá na vybranou. Takže slova typu ,,trefení směru,, tady nevyhovujou. A když to děláš dlouho buduje se ti mnoho opčních pozic na různé strany. Které bys měl přikoupit z časti předešlého zisku. Ono to pak na jednu stranu silně vydělá. A ty opce, které vyšumí bezcenné by měly být riziko? Vždyť třeba z 5000USD zisku v jednom obchodu si tam jen tak ze sportu pro všechny případy něco přokoupíš třeba za 150, 200. Financuješ to z předchozího zisku,

Riziko je asi, udržet koncentraci a vnímat o co jde na trhu. Což při psaní sem moc teda nejde.

Dnes trhy up, díval jsem se ze zvyku po levných putkách, na některé akcie. Nic se mi nelíbilo, rád bych nižší volatilitu, nižší ceny opcí. A co vlastním mám už zajištěno

Takže to lehce shrnu.

Je potřeba mít 100 akcíí. Neměl by to být INTC, ale asi lépe nějaký shit jako CCL.
Koupit levně 10 put opcí za 150 USD. Vypsat 1 put opci a za ni mi nějakej osel dá prémii 150 USD. Takže to vlastně nic nestojí.

A pak už je jedno, co se děje, peníze se jen sypou. Dokonce tolik, že eppairforce psal, že asi přestane pracovat.

Tak to je úplně geniální, že na to nepřišel někdo jiný. Asi budu taky levně kupovat opce, a budu taky bohatý jako eppairforce. :thumbup::thumbup::thumbup:

Stran:  1  2