Diskusní fórum akcie a burza

Broker konto depo burza

Stran:  1  2    4  ..  8

GoodStuff - 29-11-2019 v 16:57

Custody v CS je levne, ale transkacni poplatky za nakup/prodej jsou prilis vysoke.

Vosa - 29-11-2019 v 17:15

Degiro umí Toronto Venture Exchange.
Cena za nákup je 2,00 € + 0,01 CAD za akcii.
K tomu pak ještě roční poplatek za každou používanou burzu je 2,5 euro.
K té burze ale nejsou dostupná data, což by ale nemělo ničemu vadit. V portfoliu by měla být vidět vždy cena End of Day.
Objednávky asi jdou přes Morgan Stanley

r626 - 4-12-2019 v 08:54

Ahoj všem, jsem tady na foru nový a rád bych se zeptal jak je to s nákupem akcii na zahraničních burzách. Jde mi primárně o Evropu a USA. Je nějaký broker, kterého mi můžete doporučit? poměr cena výkon na poplatcích vedení, poplatek za neobchodování děkuji.

TomasV - 4-12-2019 v 09:04

Citace: Původně zaslal: r626  
Ahoj všem, jsem tady na foru nový a rád bych se zeptal jak je to s nákupem akcii na zahraničních burzách. Jde mi primárně o Evropu a USA. Je nějaký broker, kterého mi můžete doporučit? poměr cena výkon na poplatcích vedení, poplatek za neobchodování děkuji.

Doporučuji Lynx/Interactive Brokers nebo Degiro.

Rohl - 4-12-2019 v 11:04

Ahoj, podívej se na moje videa, možná ti pomohou s výběrem.

Výběr brokera, (Fio, Lynx, Degiro)
https://www.youtube.com/watch?v=UA_ZzfdvVHo&list=PLmdr1O...

DEGIRO návod:
https://www.youtube.com/watch?v=AapfkeJbOUE

r626 - 4-12-2019 v 17:28

Děkuji podívám se na to. Dá se nějak obecně říct, jaký systém je nejvyužívanější?

Ladislav - 4-12-2019 v 18:09

r626,
nechtěl bys změnit jméno na nějaké lidské jméno?
Roman, Radek, Rudolf, Robert, Radim, Richard, René?

GoodStuff - 4-12-2019 v 23:42

@all: Lynx/Interactive Brokers nebo Degiro - umoznuji custody akcii na jmeno? kdo z Vas ma akcie nakoupene na vlastnim uctu a kde?
@Ladislav: pres co kupujete akcie Vy?

TomasV - 5-12-2019 v 06:02

Citace: Původně zaslal: GoodStuff  
@all: Lynx/Interactive Brokers nebo Degiro - umoznuji custody akcii na jmeno? kdo z Vas ma akcie nakoupene na vlastnim uctu a kde?
@Ladislav: pres co kupujete akcie Vy?

Jestli chceš zahraniční akcie na jméno ,tak se musíš odstěhovat do USA, v EU není broker který by to umožnoval.

mr.stepka - 5-12-2019 v 14:41

Akcie na jméno je schopná vést každá lepší banka (vím o ČS nebo ČSOB). Zahraniční akcie jsou potom v Clearstreamu. Samozřejmě, že za tuto službu odpovídajícím způsobem zaplatíte a budete odkázáni na to obchodovat po telefonu. Rozhodně to není něco, po čem jde většina drobných investorů (ty preferují cenu a jednoduchost).

Nevím, jestli to má smysl řešit, pokud nemáš portfólio v řádech milionů. Pokud jsi drobný investor, tak si myslím, že evidence na sběrném účtu brokera je úplně v pohodě.

IB/Lynx nebo Degiro jsou oba použitelné. Akorát na nich nelze smysluplně vlastnit CZ akcie (IB/Lynx je neumí vůbec; Degiro to umožňuje, ale dividendy jsou daněny 30 % místo klasických 15 % a o vrácení rozdílu je nutné zažádat). Nevím, jak moc jsou CZ akcie pro tebe relevantní.

Ladislav - 13-12-2019 v 08:38

Turisté - akcionáři v New Yorku asi nemohou vidět burzu NYSE zevnitř už několik let.
Tak to do New Yorku už nikdy víc nepojedu.
Ať už dáte do Google jakkoliv formulovanou otázku anglicky, stále se ukazují odpovědi, že do burzy NYSE nesmíme vstoupit.
Například zjistíme toto: ''Because of tightened security measures after the terrorist attacks of September 11, 2001, which occurred mere blocks away from the New York Stock Exchange NYSE, the building is no longer open to the public for tours.''
= ''Z důvodu zpřísněného bezpečnostního opatření po teroristických útocích 11. září 2001, které se objevily pár bloků od newyorské burzy (NYSE), už není budova pro veřejnost otevřena pro exkurze.''
''The exchange isn't open to the public.'' = Burza není otevřena pro veřejnost.
Raději se podívám za pár let na setkání akcionářů na Žižkov.

r626 - 14-12-2019 v 20:28

Tak jsem se probiral nabídkou brokeru a vyslo mi z toho následující.
Degiro - velke danění dividend, ale levne poplatky
Lynx - velky vstupni vklad
Fio - nevyhodny kurz při prevodu czk-usd a vyse poplatku při castejsim obchodovani
Xtb - ?

LadaV - 14-12-2019 v 22:44

XTB - od listopadu zvýšené minimální poplatky z 5 $ (USA) a 5 € (Evropa) na 10 $ a 10 €, pokud kupované akcie nejsou v měně účtu, tak proběhně automatická směna v aktuálním kurzu +0,5%, zdanění USA divi 30 % (zatím neumí W-8BEN)

Pavel - 14-12-2019 v 23:16

Fio - nevyhodny kurz při prevodu czk-usd a vyse poplatku při castejsim obchodovani
Xtb - ?

Ale ten Lynx nemá velký vstupní vklad, to si pleteš, velký vstupní vklad vypadá jinak:-)

ado130 - 14-12-2019 v 23:39

Xtb - ?

Z čoho si dostal toto?

TomasV - 14-12-2019 v 23:42

Xtb - ?

U lynxu se dá domluvit,mne to otevřeli po poslání 100kč.

pigzor - 15-12-2019 v 12:01

Citace: Původně zaslal: ado130  

Z čoho si dostal toto?

Asi mysli daneni v rezimu Custody.

r626 - 15-12-2019 v 16:36

Lynx po me chtěli 50k za založení demo účtu - což se rovná ekvivalentu vstupního poplatku při založení účtu ostrého.

Degiro daní české dividendy 35%, USA divi až po vyplnění formuláře daní pouze 15%.

poplatky:
https://www.degiro.cz/poplatky/poplatky-broker-degiro/

ado130 - 15-12-2019 v 16:40

Ten formulár treba vyplniť na každej platforme, nie?
Áno, pre české akcie to je nevýhodné, ale kvôli tomu napísať všeobecne "velke danění dividend" mi príde veľmi prísne.

Pavel - 15-12-2019 v 21:31

Lynx po me chtěli 50k za založení demo účtu - což se rovná ekvivalentu vstupního poplatku při založení účtu ostrého.

To ale není poplatek, ale počáteční vklad, ne? A vůbec to není vysoká částka, pokud to s investováním myslíš vážně.

GoodStuff - 16-12-2019 v 14:03

pouziva nekdo k nakupu akcii Revolut?

r626 - 16-12-2019 v 20:05

ano, interpretoval jsem to špatně, není to poplatek, ale počáteční vklad. Nicméně 50K mi připadá dost. Nechci, do zahraničních akcii investovat tolik a raději si budu hrát na českém rybníčku. A jestli se t dá den po vložení zase poslat zpět na jiný účet jsem nezkoumal.

bigusdykus - 16-12-2019 v 20:28

Jestli to máš jenom na hraní, tak FIO

Vosa - 16-12-2019 v 21:19

r626: V tom případě si založ Degiro a hrej si radši na USA rybníčku.

Ladislav - 17-12-2019 v 00:46

DeGiro bude asi sloučeno s Flatexem
Německý broker Flatex chce převzít nebo koupit nebo se sloučit s holandským brokerem DeGiro.
A je to asi na 80% jisté.
Po sjednocení mají zůstat ceny za nákupy, prodeje a vedení konta stejné a brokeři budou fungovat samostatně jako nesloučení.
Myslím, že Flatex obírá klienty o část dividend. Toho se ale klienti DeGira bát nemusí, ti budou mít akcie a dividendy i nadále u DeGira a se stejnými poplatky za obchody jako dřív.

Der Online-Broker Flatex will den niederländischen Konkurrenten DeGiro für 250 Millionen Euro kaufen. 16.12.2019.

Pavel - 17-12-2019 v 09:02

ano, interpretoval jsem to špatně, není to poplatek, ale počáteční vklad. Nicméně 50K mi připadá dost. Nechci, do zahraničních akcii investovat tolik a raději si budu hrát na českém rybníčku. A jestli se t dá den po vložení zase poslat zpět na jiný účet jsem nezkoumal.

Pokud si chceš hrát, budiž.

Pokud chceš investovat, tak vstupní kapitál 50.000 Kč nemůže být překážkou.

Rohl - 17-12-2019 v 09:49

Degiro + flatex

https://www.degiro.nl/data/pdf/Press_release_DEGIRO_joins_fo...

kraken - 17-12-2019 v 13:38

zatím se člověk nedozvěl nic podstatného , co se změní na poplatcích, snížení dvojí daňové zátěže- , nákupu A danění českých akcií.. atd ..hlavně se at nekrachnou

r626 - 19-12-2019 v 19:10

mate někdo u FIO tzv. Master účet? jaká jsou případně rizika s tím spojená? Pochopil jsem to tak, že akcie nejsou zapsány na jméno u CDCP, ale pouze u FIO.
Kolik případný převod a zápis u CDCP stojí? Našel jsem, že poplatky za vedení jsou identické.

Georg - 19-12-2019 v 19:36

Koukni tady:
https://forum.investicnigramotnost.cz/viewtopic.php?f=10&...

Rohl - 20-12-2019 v 12:55

mate někdo u FIO tzv. Master účet? jaká jsou případně rizika s tím spojená? Pochopil jsem to tak, že akcie nejsou zapsány na jméno u CDCP, ale pouze u FIO.
Kolik případný převod a zápis u CDCP stojí? Našel jsem, že poplatky za vedení jsou identické.

Já mám stále master, z dob kdy jsem tam začínal. Teď už jedu jen přes Degiro.
Akcie jsou vedené u Fio bankou a to musí vést evidenci, kolik komu co patří.

U Fio ti mohou registrovat majetkový účet v CDCP, to stojí 40 Kč. Do nějakých 300 000 tis. hodnoty portfolia se nic depozitáři neplatí. Pokud máš více, je tam měsíční poplatek za safekeeping, strhává se z tvého investičního účtu u Fio automaticky. Výše poplatku se dá zjistit zde:

https://www.cdcp.cz/index.php/cz/kalkulacka-poplatku

Převod z masteru na cdcp účet mají myslím za poplatek nějakých +/- 300 Kč za český ISIN. U zahraničních akcií to mají zdarma. Ale na přesné výše poplatků bych se jich dotázal e-mailem.

Ladislav - 23-12-2019 v 10:30

Dny otevřené burzy v prosinci

Americká burza NYSE je otevřená 23.12. a krátce 24.12.
Otevřena 26.12. a 27.12. a 30.12. a 31.12.
https://mrtopstep.com/nyse-holidays-market-closings-2017-sto...

Německá burza je otevřena jen 23.12. a 27.12. a 30.12.
https://www.boerse.de/boersenfeiertage/

arkyn - 11-1-2020 v 20:21

Lynx mě dnes překvapil a chtěl vyplňovat nějaké další údaje do dotazníku. Bohužel dotazník ani plně nefunguje, nelze zadat např. číslo občanky, hlásí to špatný formát podle apod.

A pak je tam dotaz k daňové rezidenci. Lynx tam nabízí předvybrané:
"Czech Republic does issue TINs, however, account holder is exempt from this requirement under the laws of Czech Republic."

další možnosti jsou:
- I have a US taxpayer identification number and I will add it to the W8 tax form
- I am not legally required to obtain a TIN from Czech Republic.
- Czech Republic does not issue TINs to its residents.
- Other

Setkal jste se s tím někdo? Co by měl normální smrtelník vybrat? První možnost asi ne ale u těch ostatních nevím. Díky.

Cyberguy - 11-1-2020 v 20:58

Ahoj Arkyne, také se to po mně chtělo. Vyplnil jsem myslím Czech Rep doesn´t issue TINs to its residents. Ale 100% jistý si už nejsem. Je to asi ... 2-3 týdny zpět.
Nikde se mi to nezadrhlo a pustilo mne to dále. Jen mi to nově při přihlášení začalo nabízet výběr mezi kódem z karty nebo IB klíč.

Jo a zdá se mi, že Menu je trochu jiné. Zmátl mne třeba jinak dělaný přístup k výpisům.

Pavel - 11-1-2020 v 21:11

arkyn, Cyberguy: dnes jsem se do Lynxu (Správa účtu) přihlašoval a nic to po mně nechtělo.

arkyn - 11-1-2020 v 23:02

Me jde hlavne o to aby korektne pocitali dan z dividend, a toto by na to mohlo mit vliv.

Pavle, tak treba priste :-) ja toto mel k vyplneni temer presne rok od zalozeni.

Stanislav - 12-1-2020 v 12:29

DIČ=TIN=u nás je to RODNÉ ČÍSLO=daňové identifikační číslo. U nás se používá DIČ kvůli identifikaci plátců DPH, takže i zkratka VAT by měla mít obdobný význam. Každý stát to má nastaveno jinak a není to v EU sladěno, takže některé státy v EU DIČ nevydávají vůbec, některé částečně a některé všem daňovým poplatníkům. Správce daně - FÚ v ČR vydává DIČ subjektům, právnickým i fyzickým osobám po registraci IČO=identifikační číslo osoby.

TomasV - 12-1-2020 v 12:46

https://www.lynxbroker.cz/caste-dotazy/aktualizace-mifir-uda...

arkyn - 12-1-2020 v 20:24

Citace: Původně zaslal: TomasV  
https://www.lynxbroker.cz/caste-dotazy/aktualizace-mifir-uda...

Díky moc.

Řada položek je jinak nazvaná v té nápovědě a v reálném formuláři, ale aspoň jsem se dočetl, že National ID je rodné číslo a v jakém formátu - nechápu proč to nemohou mít v tom formuláři napsáno anebo jako nápovědu.

Bohužel k té daňové volbě tam není napsáno nic. Tak snad kdyby něco tak zavolají.

kraken - 13-1-2020 v 12:46

chystá se zrušení r.č., zase bude veselo. A v době čínskoaerického oteplení navrhuji místo kanadských potrubáků čínskou babu-alibabu

Ladislav - 13-1-2020 v 19:51

Jen komunsti by měli mít na kontě komunistické akcie. A oni si je vezmou zadarmo.
Hloupí Honzové nesmí svým zájmem starat o to, aby nějakému komunistovi z Ruska nebo Číny akcie rostly, když si je vzal zadarmo.
Ale komunistické akcie z Ruska a Číny jsou veliký podvod na dětech. Děti je nesmí kupovat. Protože v komunismu akcie neexistují. Tedy neskákejte, děti, na ten podvod Gazprom, Sberbank, Alibaba, BYD, Petrochina, Tencent a podobně.

Mamut - 13-1-2020 v 20:43

Tak jsem zjistil, že jsem osel :punk:. Nějak jsem u Lynxu nechápal zdanění dividend. No nyní jsem se konečně pořádně podíval a zdanění je 30 % :mad:. Tak jsem zkusil vyplnit formulář W-8BEN znovu. Každopádně teď už mám u svého profilu po kliknutí na ičko - Tax Forms: CRS Tax Form, IRS W-8BEN Tax Form. Zda to stačí nevím. Dále netuším zda vyplnění má i nějakou retrospektivu nebo to zabere až na nové dividendy a kdy se to vlastně projeví? Nemáte s tím zkušenost? Už jsem od začátku roku obdržel nějaké dividendy (HP, MO). Rok 2019 je zřejmě ztracen a amíci si z mých daní můžou postavit kus mexické zdi :(.

Pavel - 13-1-2020 v 21:25

To nic Mamute, za pár let se tomu budeš smát:-)

bigusdykus - 13-1-2020 v 23:37

Citace:

Dále netuším zda vyplnění má i nějakou retrospektivu nebo to zabere až na nové dividendy a kdy se to vlastně projeví? Nemáte s tím zkušenost?

Zavolej na Lynx, mně to zpětně vraceli. Ale hlásil jsem to tehdy neprodleně po zjištění problému.

Mamut - 14-1-2020 v 08:03

Pánové děkuji za obě rady :).

Ladislav - 14-1-2020 v 09:25

Přehled populárních akciových brokerů a jejich poplatků pro lidi bydlící v Čechách

Fio vypadá nejlépe ( a nejsem od něj placený agent :) )

:post: https://investplus.cz/investice/pasivni-prijem-dividendy-vs-...

Štve mne to, že musím cestovat 300 kilometrů vlakem na nejbližší pobočku Fio, aby mi změnili na účtu číslo mobilního telefonu. A přitom v Plzni neznám nic, co by stálo za to, aby člověk viděl.

pigzor - 15-1-2020 v 11:36

Ta polozka u Degiro, ze cena nakupu za 50 000 Kc US akcii je dobre zavadejici. Ano, pri nakupu centovych akcii to bude palka, ale pri nakupu beznych akcii ta suma neprekroci 1 euro a bezny clovek asi centove akcie nekupuje. Ale tak je jasny, ze kdyz je tabulka prevzata z webu XTB brokera, tak se to musi podat "strasidelne". :lol:

LadaV - 15-1-2020 v 11:58

Citace: Původně zaslal: pigzor  
Ta polozka u Degiro, ze cena nakupu za 50 000 Kc US akcii je dobre zavadejici. Ano, pri nakupu centovych akcii to bude palka, ale pri nakupu beznych akcii ta suma neprekroci 1 euro a bezny clovek asi centove akcie nekupuje. Ale tak je jasny, ze kdyz je tabulka prevzata z webu XTB brokera, tak se to musi podat "strasidelne". :lol:

Pokud je převzata z webu XTB brokera, tak asi před delší dobou, protože uvedené poplatky již neplatí. Nyní je to u XTB místo 200 Kč, 5$ a 5€ "nově" 350 Kč, 10$ a 10€.

Mamut - 16-1-2020 v 16:22

Citace: Původně zaslal: bigusdykus  
Citace:

Dále netuším zda vyplnění má i nějakou retrospektivu nebo to zabere až na nové dividendy a kdy se to vlastně projeví? Nemáte s tím zkušenost?

Zavolej na Lynx, mně to zpětně vraceli. Ale hlásil jsem to tehdy neprodleně po zjištění problému.

Závěr: Zavolal jsem na Lynx, prošli se mnou a opravili můj formulář W-8BEN kde jsem neměl v jeho druhé části zaškrnuto ano u "Do you qualify for the benefits of a US income tax treaty?"
Daň za rok 2020 se opravila do pár dnů. Daň za rok 2019 již opravena nemůže být. Naštěstí ztráta není velká.

standa - 22-1-2020 v 08:56

Tak jsem vcera poprve nakoupil US akcie pres Revolut. Je to i v tom Standard uctu, ktery je zdarma. 3 obchody za mesic zdarma, potom 28 Kc za obchod. Rocne si navic vezmou 0.01% z trzni hodnoty portfolia.

Funguje to, ale je to skutecne minimal viable product :-)

ado130 - 22-1-2020 v 10:56

U Revolutu mi príde jediná výhoda možnosť nákupu frakcií.

standa - 22-1-2020 v 11:12

No, pokud zachovaji soucasne podminky, tak ty poplatky jsou dost kompetitivni. Ale musi hodne zapracovat na te platforme, ted je to hodne spartanske.

Igor - 22-1-2020 v 12:34

Citace: Původně zaslal: standa  

No, pokud zachovaji soucasne podminky, tak ty poplatky jsou dost kompetitivni. Ale musi hodne zapracovat na te platforme, ted je to hodne spartanske.

platforma je dle mě takhle schválně jednoduchá a neočekával bych nějaký extra vývoj. To je ta cena za to, že platíš minimální poplatky.

Jen si u nich hlídejte dividendy, aby je poslali pokud na ně máte nárok.

Rohl - 23-1-2020 v 11:02

U Revolutu pozor na zasílání velkých částek tam i ven. Mohou vám je zmrazit kvůli AML zákonům a vy pak musíte prokazovat původ. Což je sice normální, ale může to být na dlouho a je to hodně nepříjemné. Občas se tyto příbehy objevují. Takže raději nezasílejte desítky tisíc EUR.

bulinak - 23-1-2020 v 11:07

Jsou nějak zpoplatněny výběry prostředků (např. v podobě měsíční renty) u LYNX, Degiro a IB (případně nějaká další omezení)?

Cyberguy - 23-1-2020 v 11:10

Citace: Původně zaslal: bulinak  
Jsou nějak zpoplatněny výběry prostředků (např. v podobě měsíční renty) u LYNX, Degiro a IB (případně nějaká další omezení)?

Jestli se nepletu, LYNX umožňuje zdarma 1 výběr z účtu (převod) měsíčně.

Ladislav - 23-1-2020 v 12:03

Já si myslím, že vaše divocí broukeři jsou myšleny pro krátkodobé spekulace,
ale nemůžete tam nechávat akcie a vybírat s ec-kartou dividendy až do věku 86 let
a pak chtít, aby to konto u Degiro nebo Lynx převzaly vaše děti.
Jedině ve velké české bance mohou odpočívat vaše akcie až do věku 86 let a dědictví dětí
a s ec-kartou můžete vybírat dividendy z toho akciového konta u banky.
Že? Nebo chcete mít ve věku 86 let stále akcie na kontě divokého broukera Lynx nebo Degiro?

Joke-10.jpg - 112kB

viky - 23-1-2020 v 12:11

Citace: Původně zaslal: Rohl  
U Revolutu pozor na zasílání velkých částek tam i ven. Mohou vám je zmrazit kvůli AML zákonům a vy pak musíte prokazovat původ. Což je sice normální, ale může to být na dlouho a je to hodně nepříjemné. Občas se tyto příbehy objevují. Takže raději nezasílejte desítky tisíc EUR.

U Revolutu mne zarazilo, že je možné koupit i necelé kusy akcií, podle investované částky, třeba nákup akcií za přesně 100 USD.
Tedy na nějaké hraní klikání proč ne, ale jako brokera na investice bych to tedy neriskoval.

Pavel - 23-1-2020 v 20:38

U nákupu akcií přes Revolut bych především prozkoumal kreditní riziko.

minarjo - 25-1-2020 v 21:50

Zejména platí, že majitelem akcií je zde přímo Revolut, právě proto může klientům připsat akciové frakce ze "svého" portfolia, stejně tak vyplatit příslušnou frakci dividendy. Tedy skutečně kreditní riziko, jak zmiňuje Pavel. U Revolutu tedy akcie nevlastníte, a nakupovat lze nejen celé kusy, ale (podobně jako kryptoměny) i frakce s přesností na 8 desetinných míst (díky tomu Revolut reklamuje možnost nakoupit akcii resp. část akcie i za jediný USD).
Revolut se hodí víc na cizoměnové platby v/do zahraničí, jejich kartou či převodem, na to ho používám i já (měnový spread ve všední dny blízký nule, proti běžným CZ bankám tedy úspora i přes 3% z plateb kartou v cizí měně). Velké transakce tam není dobré dělat, to zmrazení při větším dobití se tam skutečně děje. Doporučuji prostudovat vlákno Revolut na "bankovním" fóru Finexpert, kam také pravidelně přispívám:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?f=316&t=123...
(je to ale čtení na déle, vlákno už má 188 stran :))

standa - 26-1-2020 v 10:16

Diky za poznatky k Revolutu. Rozhodne to neplanuju jako svoji primarni obchodni platformu, na druhou stranu je zajimave, ze jsem tam koupil akcie General Dynamics, ktere mi IB nedovolil koupit (fuj, zbrojari).

minarjo - 29-1-2020 v 22:29

Ano, v Nizozemí jsou na zbrojaře přísní, s Lynx ani Degiro bys s jejich akciemi neuspěl.

minarjo - 30-1-2020 v 20:00

Dnes mě při první výplatě dividendy od kanadské Bank of Nova Scotia naštval broker Degiro: čekal jsem, že u Degiro je to stejné jako u Lynx (kde už mám Enbridge). Tedy že daň z dividendy kanadské společnosti zakoupené za USD na americké burze bude 15%. A ono ne, Degiro divi jednak vyplácí i přes koupi na USA burze v CAD (což by díky Auto FX konverzi nijak nevadilo), ale hlavně s daní 25% :(. Takl na to pozor, kanadské akcie koupené na USA burze raději tedy kupovat u Lynx... (sám Degiro prodej a Lynx nákup provedu co nevidět)

Lukas - 1-2-2020 v 22:19

Ahojte, som tu novy :) zevraj sa tu viac hovori o dividendach. Ja som nedavno narazil na brokera, ktory mi pride este lepsi ako degiro - https://www.lucas03.com/mam-noveho-brokera-na-dividendove-ak...

viete o tom nieco? rad by som zozbieral negativy, kym tam nedam dost penazi :)

A inac investujem pomaly uz 4 roky a na skole som robil ako projekt web digrin.com, hadam tu najdem zaujimave informacie :)

Igor - 1-2-2020 v 23:02

tak bude to jak revolut -> frakce akcii = kreditni riziko. apro nazev platformy trading212.. už ten název je vypovídající - osobně bych tam divi akcie na dlouho nedržel. Ber radši Lynx vzhledem k situaci v DeGiro, ale ještě by ses mohl poptat němců co to koupili jestli s tím nebudou něco dělat.

ado130 - 1-2-2020 v 23:37

Trochu nerozumiem tejto časti "Nedávno mi ale degiro začalo strhávať 30% (som Slovák pracujúci v Česku) z dividend miesto 15%". Mám rovnakú situáciu a strháva 15%.

Jack N. - 2-2-2020 v 09:22

Ad Lukas: trading 212 nepůsobí zrovna důvěryhodně.
Nebyl by lepší třeba Charles Schwab ? Měl by umět otevřít účet i pro občany EU, docela o něm uvažuji jako náhradu Fia ...
https://international.schwab.com/public/international/us_inv...

VSbrok - 2-2-2020 v 11:52

Schwab má fakt téměř nulový poplatky, jen jsem se tam nikde nedočetl jak tam dostat peníze ... tzn. z ČR by se tam asi nejspíš musely posílat rovnou USD, tedy náklady s konverzí a SEPA platbou navíc!

ado130 - 2-2-2020 v 14:11

VSbrok: neskúmal som to, ale to by možno šlo obísť pomocou Revolutu alebo TransferWise.

Vosa - 2-2-2020 v 15:36

U Charles Schwab mi nejde online založit účet. Asi je potřeba volat / psát předem a domluvit se, zda pro občana ČR lze založit.
viz.

,,Your application to open an account needs further review.

Due to industry regulations, Schwab will need to review the details of your specific situation before proceeding with your account application."

Ladislav - 20-2-2020 v 12:47

Poplatky za nákup akcií u Fio.cz by vám měly vyhovovat
Neměli byste chtít mít uloženy akcie kvůli dividendám až do smrti u nějakého divokého levného brokera z Holandska
nebo z USA

https://www.fio.cz/akcie-investice/akcie/akcie-usa
Struktura poplatků v USA
Poplatky za obchodování v USA jsou nastaveny fixně.
Poplatek za obchod do 100 kusů akcií (včetně): 7,95 USD :punk:
Poplatek za obchod nad 100 kusů akcií: 9,95 USD :punk:
Pokyny zadané online pomocí aplikace e-Broker jsou zdarma. Telefonicky či osobně zadané pokyny na pobočkách Fio banky jsou zatíženy dodatečným poplatkem 2 USD za osobní podání pokynu.

https://www.fio.cz/akcie-investice/akcie/akcie-nemecko
Elektronický obchodní systém XETRA
Minimální poplatek za obchod 9,95 EUR

bigusdykus - 20-2-2020 v 14:01

A teď pár mínusů
Katastrofální zastaralé www
Téměř nefunkční obchodování pres mobil
Nevýhodný měnový převod
Nejsou podklady pro daně z dividend
Nejsem si jistý jestli jsou zahraniční akcie na oddělených účtech

Na české akcie ale dobré.

arkyn - 20-2-2020 v 16:44

Citace: Původně zaslal: bigusdykus  
A teď pár mínusů
Katastrofální zastaralé www
Téměř nefunkční obchodování pres mobil
Nevýhodný měnový převod
Nejsou podklady pro daně z dividend
Nejsem si jistý jestli jsou zahraniční akcie na oddělených účtech

Na české akcie ale dobré.

Chapu vetsinu minusu, absolutne souhlas s nevyhodnym kurzem men.
Nicmene pres mobil obchoduju bezne, bez problemu, standardne pres web jako na notebooku, a neni zadny problem.
Ad podklady pro dane, ano jedine z vypisu obchodu, ale zatim je to dostatecne.

bigusdykus - 20-2-2020 v 17:28

Ano, dá se, ale oproti Lynx je to dost slabé (obchodoval jsem přes Fio asi 10 let)
Podklady pro daně : u některých titulů chybí hrubá výše dividendy a zaplacená daň. Např u Santander. Stejně tak asi není správně informace, že daň u Santander byla zaplacena v Německu.
Každoročně žádám o správné potvrzení s jejich razitkem.

Pavel - 20-2-2020 v 19:48

Ach bože! Fio na US akcie fakt ne:no:

Vasek - 20-2-2020 v 22:10

Začíná se mne to silně nelíbit. I když mne to nepostihne, tak mne to docela naštvalo. Přišla mne dnes do mailu tato zpráva. Mne se to sice netýká, ale myslím si, že se pomalu začínají zavírat nůžky. Jsem tam volal a řekl jsem jim, že si snad dělají srandu. Prý že ne, a časem to bude u všech brokerů. Takže se máme na co těšit. Ještě že mám hlavní účet v USD, mít ho vedený v EUR, tak už mi začnou strhávat 3% p.a. Což je pro mne taková drzost, že snad těm pitomcům z ECB pojedu dát pár facek.

dovolujeme si Vás informovat, že k 1. dubnu 2020 zavede Saxo Bank záporné úrokové sazby pro klienty, kteří drží hotovost v EUR, CHF nebo DKK.

V roce 2019 Evropská centrální banka snížila svou depozitní sazbu na -0,5 % s cílem stimulovat ekonomiku. Obdobně se pak zachovalo mnoho dalších evropských finančních institucí. S účinností od 1. dubna 2020 bude i Saxo účtovat úroky u zůstatků v EUR, CHF nebo DKK překračujících níže uvedené hranice. VIP klienti získají lepší úrokové sazby v případě kladného volného vlastního kapitálu (NFE).

Hranice a úrok se stanoví podle dostupného volného vlastního kapitálu na Vašem hlavním obchodním účtu, jakož i podle hodnoty účtu na podúčtech.

U kladného volného vlastního kapitálu / hodnoty účtu bude jako úrok stanovena vyšší z těchto hodnot: tržní bid sazba s odečtením srážky nebo nula. Úrok bude vyplacen z celkové částky, pokud jsou hodnoty účtu / volný vlastní kapitál nad hranicí níže.

U kladného volného vlastního kapitálu / hodnoty účtu v EUR, CHF a DKK se úrok stanoví jako sazba centrální banky plus přirážka. Úrok se bude účtovat z hodnoty účtu / volného vlastního kapitálu po odečtení stanovené hranice.

Při záporném volném vlastním kapitálu / hodnotě účtu bude úrok roven tržním ask sazbám s přičtením přirážky, avšak nikdy nebude nižší než samotná přirážka. Úroky se budou účtovat z plné částky celkové hodnoty účtu / volného vlastního kapitálu.

Martinski - 20-2-2020 v 23:43

Vasek
zajimalo by me jestli je nejaky limit na volnou hotovost na uctu, ku ktere se vztahuje zaporny urok ???

pokud je mi znamo, tak nektere banky jsou uz pripravene uctovat zaporny urok na volnou hotovost na uctu, ale prozatim jen velkym klientum a nad 3 mil euro.
co se mne nedotkne :-)))

Vasek - 21-2-2020 v 00:03

Kladný NFE (měny se zápornými sazbami)

VIP
Platinum
Classic
Hranice
€1,000,000
€100,000
€50,000
Přirážka k sazbě centrální banky
0.00%
-0.25%
-0.50%

Kladný NFE (měny s kladnými sazbami)

VIP
Platinum
Classic
Hranice USD (nebo ekvivalent v jiné měně)
50,000
100,000
250,000
Srážka z převládající tržní sazby
-1 %
-3 %
-3 %

Záporný NFE

VIP
Platinum
Classic
Přirážka k převládající tržní sazbě,
avšak ne méně než samotná přirážka
6%
7%
8%

Neplatíš nic, pokud tam máš milion EUR. Čím měně tam máš, tím více platíš. Pro mne to je ale stejně drzost. To je stejné, jako kdybych ti půjčil a ještě bych ti měl platit za půjčku úrok.

Vasek - 21-2-2020 v 00:11

Resp. u milionu EUR platíš přirážku 0 a 0,5 % z milionu. To je 5.000,- EUR ročně. Takže si myslím, že i tak to je dost. Kdo z vás považuje 5.000,- za drobné. Já i kdybych měl milion EUR, tak bych byl nasraný.

Kladné alternativy

Protože tato změna může mít dopad na Vaše portfolio, můžete zvážit alternativní strategie držby hotovosti. Nabízíme širokou škálu investičních produktů, mezi které patří:

Investiční portfolia SaxoSelect: Přenechte analýzu trhů a správu Vašich investic odborníkům.

Podílové fondy*: Díky přístupu k 250 nejlépe hodnoceným fondům budete moci okamžitě investovat do akcií, rozvíjejících se trhů i jinam.

ETF fondy: Získejte přístup k více než 3000 fondům obchodovaných na burze (ETF) z 36 burz po celém světě.

Dluhopisy: Obchodujte z naší platformy více než 5000 státních a korporátních dluhopisů v Evropě, USA, Asii a Latinské Americe a na Blízkém východě.

*Mějte prosím na paměti, že podílové fondy nejsou k dispozici ve všech jurisdikcích.

Můžete se také rozhodnout pro převod veškeré své volné hotovosti hotovosti nebo její části na měny, u kterých se záporný úrok neúčtuje. Zde je postup:

1

Zavřete všechny otevřené pozice.

2

Vyžádejte si vytvoření podúčtu na platformě.

3

Proveďte interní převod na svůj nový podúčet.

Kdo má třeba jen účet v EUR, tak by musel zavřít všechny pozice, vytvořit si podúčet a pak to celé otevřít znovu. Už vidím někoho, kdo buduje portfolii 5 let, jak vše zavírá, případně daní a znovu vše otevírá.

Jak říkám, EUR je ošklivá měna, která by měla co nejdříve zaniknout. Jinak nebude klid, dokud se to vše nepotopí.

Martinski - 21-2-2020 v 08:53

vzhledem k zakonum te stat nuti dat penize do banky a banka si necha od tebe za to zaplatit - a kdyz stat bude mit problem tak si jednoduse vezme penize z vkladu obcanu a kdyz banka bude mit problem tak se svych penez taky nedockas :-( to jsem to dopracovali

Logen - 21-2-2020 v 09:05

Citace: Původně zaslal: Pavel  

Pavle, proč ne?
Pokud akceptuji poplatky, tak při nákupech akcií na dlouhodobé držení není žádný problém.

Mindoro - 21-2-2020 v 09:18

Záporný úrok na hotovostním zůstatku účtuje i DEGIRO. Kompenzuje jen zůstatek do výše 2 500,- Euro. Řešením je nechávat na účtu jen minimální hotovostní zůstatky a peníze posílat jen v případě uvažovaného nákupu akcií. Ano je to omezující, otravné, ale bohužel taková je dnes Evropa :thumbdown:

Ladislav - 21-2-2020 v 10:22

Jen jestli si nespletli záporný úrok z hotovosti chudého člověka na kontě v bance -3% s -0,3% pro hotovost nad milion euro.

Přece žádná banka na světě nebere člověku úrok z 1.000 euro na kontě.
Německé spořitelny už záporný úrok pro veliké vklady peněz zrušily. Zde šlo o vklady na kontě nad 1.000.000 €. A malé hotovosti na kontech negativně zúročeny nikdy nebyly, protože by lidé konto zrušili a přestěhovali.

A u Saxo Bank žádný člověk mimo Dánsko peníze mít nemůže. Pokud není duševně chorý :)
A nikdo ani nemůže číst v internetu a v novinách, co si kabaretisti ze Saxo Bank myslí o akciích a o hospodářství.

Bývalý vedoucí lump z ECB si zaslouží 10-leté vězení, když zabránil lidem, bankám a pojišťovnám střední a severní euro-zony vydělat miliardy s úroky. Namísto toho mu dal německý soc.dem. prezident vyznamenání za záchranu eura.
Ale když v posledních volbách v Německu získala strana CDU dvakrát víc hlasů než soc.dem. SPD, měl být někdo z CDU ve funkci prezident, kancléř, ministr hospodářství, ministr financí, ministr práce. A oni dali na mnohé z těch míst soc.dem. lidi. A už to lidem škodí. Soc.dem. ministr financí si vymyslel novou daň pro chudé lidi kupující akcie. Zatímco spekulanti s deriváty a rychlofrekvenční obchody zdaněny nebudou. Už to zavedli ve Francii. Ale v Německu to CDU ministři asi nedovolí a také rakouský ministr financí kupodivu tuto daň z nákupu akcií v Německu zabrání.

Joke-9.jpg - 90kB

Pavel - 21-2-2020 v 10:22

Citace: Původně zaslal: Mindoro  
Záporný úrok na hotovostním zůstatku účtuje i DEGIRO. Kompenzuje jen zůstatek do výše 2 500,- Euro. Řešením je nechávat na účtu jen minimální hotovostní zůstatky a peníze posílat jen v případě uvažovaného nákupu akcií. Ano je to omezující, otravné, ale bohužel taková je dnes Evropa :thumbdown:

No ale vždyť právě proto ECB šla s úroky do záporu, aby "potrestala" střadatele a superzvýhodnila ty, kteří si půjčují. To je její strategie a byla jen otázka času, než to banky donutí přenést na klienty.

A je to další zhovadilost, která nám ukazuje, že o to víc se musíme snažit zabránit zrušení hotovosti. To bychom pak byli úplně bezbranní proti takovým praktikám.

Pavel - 21-2-2020 v 10:25

Citace: Původně zaslal: Logen  
Citace: Původně zaslal: Pavel  

Pavle, proč ne?
Pokud akceptuji poplatky, tak při nákupech akcií na dlouhodobé držení není žádný problém.

No proto, že u FIO nevidím vůbec žádnou výhodu proti Lynx nebo přímo IB. Snad jedině ta čeština může být pro někoho výhodou (ale díky české podpoře u Lynxu si člověk vystačí jen se základní angličtinou), jinak nic.

Mamut - 21-2-2020 v 11:03

U LYNX je zatím záporný úrok na zůstatek hotovosti až u velkých částek (cca nad 100 000 €;) viz přehled:
https://www.lynxbroker.cz/urokove-sazby/

Jack N. - 21-2-2020 v 13:41

"No proto, že u FIO nevidím vůbec žádnou výhodu proti Lynx ..."

Dvě mě napadají - přes Fio se dají koupit americké ETF a akcie zbrojařů. U Lynx a Degiro vyloučeno.
Jinak souhlas.

Georg - 21-2-2020 v 13:53

Fio je výhodnější na poplacích pouze při větším množství akcíí. Každá tisícovka akcií nad tisíc, v násobcích o 100% levněji. Bezkonkurenční je IB.

michal.holik - 21-2-2020 v 14:18

Upozornění pro Lynxáky: zkontrolujte si platnost formuláře W8BEN. Od 1.1.2020 bylo strženo 30 % z každé US dividendy. Po aktualizaci formuláře mi během asi 2-3 obchodních dnů přišly vratky daně za všechny letošní výplaty.

(požadavek na aktualizaci formuláře na mě vybafnul hned pro přihlášení do správy účtu)

Pavel - 21-2-2020 v 15:33

Citace: Původně zaslal: Jack N.  
"No proto, že u FIO nevidím vůbec žádnou výhodu proti Lynx ..."

Dvě mě napadají - přes Fio se dají koupit americké ETF a akcie zbrojařů. U Lynx a Degiro vyloučeno.
Jinak souhlas.

Jo, ty zbrojaři, to mě nenapadlo. A americké ETF nekupuju, takže to jsem nevěděl. Díky za upřesnění.

Vosa - 21-2-2020 v 21:08

Vašek: Tvůj broker je tedy TraderGO od České Spořitelny, kterého provozuje Saxo Bank?
Zkoušel jsem tam demo účet před pár lety.
https://www.tradergo.cz/content/dam/cz/csas/tradergo_cz/doku...

Vasek - 21-2-2020 v 21:23

Ano, ale už to neplatí, protože mají od minulého roku úplně novou platformu s novou grafikou. Ten původní trader už nefunguje. Ale mne moc nejde o platformu, mne hlavně zajímá šíře trhů. Mám rád výběr a nerad kupuji místo akcií různé náhražky akcií. Třeba si můžu přímo v Japonsku koupit japonskou akcii pana domácího a nemusím lovit někde nějaký pochybný klon. Takto si můžu kupovat akcie po celém světě, včetně opcí na ně. To mne primárně zajímá. A hlavně dělají dripy u akcií. I u amerických, pokud je akcie má. Třeba Wells Fargo. Také mne běží ceny v reálu. Takže mám koupenou NYSE, stojí to pár dolarů. A navíc můžu kupovat i dluhopisy z celého světa. Neobchoduji ale CDF, ETF, podílové listy a fondy. Někdy dám komoditu či měnu. Ale jen tak lehce.

Dnes dostávají akcie lehké k.o. Ale chtělo vy to pořádný sešup, klidně o 30%. Ale centrální banky to do voleb nepustí. Jinak by Trump nemusel být zvolen. Takže asi tak.

Ladislav - 22-2-2020 v 10:44

:question: Umíte na www.fio.cz bez registrace najít akcie RDS.B na Xetra v SRN a BAT, BTI v SRN ??? :question:
Snad to bez registrace k akciovému depu není dovoleno, nebo jo? :question:
Mne se bez registrace nepovede ani za hodinu najít na stránce www.fio.cz západní akcie podle jména nebo tickeru.

bigusdykus - 22-2-2020 v 12:21

2020-02-22_12-17-27.png - 25kB

Honz4 - 22-2-2020 v 13:18

Nevím, jestli to sem úplně patří, ale jaký způsob investice byste doporučili někomu, kdo se o akcie nechce zajímat, ale zároveň chce na pravidelné bázi investovat, zhodnocovat, bohatnout? :) Švagra mi lanařil finanční poradce a výsledkem samozřejmě bylo několik podílových fondů s nákladovostí ke dvěma procentům a to nevím, jestli tam nebyl ještě další poplatek za to, že to jde přes nějakou tu jejich pěknou skupinu.

Napadá mě od nejlepších:
1. Založit účet na Degiro a každý měsíc koupit nějaké ETF bez poplatku, nejlépe s reinvestovanými dividendami, aby člověk nemusel podávat daňové přiznání. Je to asi nejlevnější řešení, ale pro někoho může být pořád poměrně komplikované, protože se nedá úplně zautomatizovat.

2. Investiční robo služby typu Portu nebo Indigo od Patrie? Nákladovost by měla být 1 procento a peníze by měly jít automaticky do nějakých ETF podle rizikovosti profilu. Úplně jsem to ještě nezkoumal do detailů, ale přijde mi to jako celkem dobrý kompromis. Mělo by to být hezké, barevné, přehledné, automatické, ale zase je to trošku dražší no.

3. Vybrat si sám nějaké levnější podílové fondy a tam automaticky investovat přes trvalý příkaz u svojí banky. To by bylo asi nejdražší, ale pořád určitě lepší, než varianta od pana mistra poradce.

Případně něco z toho ještě zkombinovat s penzijkem s nějakou agresivnější strategií?

Co myslíte, máte někdo zkušenost s něčím takovým ve svém okolí.

bigusdykus - 22-2-2020 v 14:03

Jakákoliv rada se stejně obrátí proti tobě, takže je to jedno.
Já bych mu ty navrhované možnost dal k úvaze, ale ať se rozhodne podle sebe.

ado130 - 22-2-2020 v 15:03

Ja som začínal s prvými dvoma spomínanými. Prídu mi na začiatok celkom jednoduché, nenáročné, nie je tam potrebné hneď vkladať veľký kapitál, takže sa dá nejak zvyknúť na pohyb trhu. Súhlasím, že je škoda, že to u DeGira nejde trochu viac automatizovať, na druhú stranu aspoň tam je priestor na naučenie sa.

Pavel - 22-2-2020 v 20:38

Honz4: ty indexový ETF s reinvesticí dividend (ideálně S&P 500) s pravidelnou úložkou. Pokud souhlasí s dlouhým investičním horizontem (alespoň 5 let), tak bych to tak udělal. A navíc - nabízíš mu "jen" vylepšení toho, co mu nabízel finanční poradce, takže neneseš tak velké riziko, že na tebe svede nějaké své neúspěchy pramenící z nedisciplinovanosti.

Pomah - 23-2-2020 v 07:39

Zdravím,

Nevim jak je to u ostatních, ale když pošlete peníze na Degiro, tak se převedou na eura. Chci se zeptat, řešíte aktuální vývoj kurzu? Já mám celkem štěstí ze jsem investovat začal od r 2019. Kurz cca 25,9, a hodně investic jsem udělal teď začátkem roku, kurz třeba uz kolem 25,4. Nyní je kurz 25. Degiro mi ukazuje teď celkové + řekneme 300€. Vím kolik mam v Degiru celkem posláno z českého účtu korun a samozřejmě když si vezmu celkovou částku na Degiru v eurech a prevedu ji na koruny, vypadalo by to, ze mam navíc ani ne 2000kc a ne cca 7500.

Takže řešíte tyhle kurzovní rozdíly? Trápí vás ze jste třeba investovali na Degiru v době kdy bylo euro za 27korun? Nebo to neřešíte?

Díky za odpovědi ;)

Ladislav - 23-2-2020 v 09:42

Já bych ale chtěl vidět link na nějakou podstránku od fio.cz , kde se vyplní RDS.B nebo Shell a podobně a pak se klikne na Hledat.
Já na stránce fio.cz nenajdu ani za hodinu okénko pro vyplnění jména firmy a hledání akcií.

Stran:  1  2    4  ..  8