Diskusní fórum akcie a burza

Otázky a odpovědi

Stran:  1  2  

eppairforce - 21-3-2020 v 20:58

Nebo spíš takhle. Máte někdo zkušenosti s placenými informacemi?

Pavel - 22-3-2020 v 09:21

Citace: Původně zaslal: Vita  
Otázka na ty, co si to již spočítali. Mám cca 200k v penzijním spoření, bouhužel bez sjednané výsluhové penze (se kterou jsem nyní trochu počítal, že bych vybral). Má smysl celé spoření zrušit a přijít o příspěvky státu a daňové úlevy ? Nebo raději přetransformovat na doplňkové spoření s dynamickou strategii a využít tak poklesu trhu ke vstupu (případně jak by jste načasovali, převod trvá cca 1-2měsíce, tedy ne nákup v okamžiku rozhodnutí :-( Vadí mi poplatky 1% za obhospodaření a 15% za zhodnocení. A poslední dotaz,kterou společnost by jste doporučili, momentálně jsem u KB. Děkuji

Výsluhovou penzi nelze sjednat dodatečně?

Otázka zrušení či nezrušení se odvíjí od toho, kolik ti tam přispívá zaměstnavatel a kolik ty sám, neboli kolik bys danil a kolik by si nechal stát (příspěvky+daně). A samozřejmě od toho, za jak dlouho si na ty peníze budeš moct reálně sáhnout (kolik je ti let).

Ještě je varianta jak si na peníze z penzijka sáhnout o trochu dřív - předdůchod. Může to někomu vyhovovat jako varianta.

Přestup na dynamický fond dává v této době docela smysl.

Obecně ale platí, že penzijka vydělávají méně, jednak si berou poplatky a druhak jejich portfoliomanažeři nejsou žádná esa:-)

Pro optimální výnos je dobré ještě zvážit navýšení příspěvku na maximum (3000 měsíčně) několik málo let před výplatou peněz z fondu. Těch 15% daňové úspory ti v takovém fondu většinou nestihnou za 2-3 roky rozfofrovat:-)

samur - 22-3-2020 v 18:38

Zdravím. Chtěl bych se zeptat .... studují knihu D.Gladiše a P.Čermaka o akciich a ti tam píšou ohledně toho, jak zjistit vnitřní hodnotu akcie pomoci různých diskontnich modelů ... dividendovy, FCFE , jednostupnovy , vicestupnovy atd. Vzhledem k tomu, ze nemám ekonomku vystudovanou, tak jsem z toho docela paf:smilegrin:
Vím, ze existuje ještě relativni určení pomoci ukazatelů : P/E, P/B, P/S .... atd
Nevíte někdo o nějaké přednášce kde je toto téma lépe vysvětleno nebo má to vůbec cenu tyto věci studovat a pochopit , když na druhé straně rozptyl ve výsledcích muže být hooodne velký a všechno je to jenom o předpokladech v budoucnosti, což vlastně nikdo z nás neví ....
Nebo si spíše vybíráte na základě ukazatelů , studiu finanční analýzy , dluhu, konkurence, div yeldu ... jak si mužů na základě těchto věci zjistit bezpečnostní polštář ? Diky

Ladislav - 23-3-2020 v 08:46

Výpočet vnitřní hodnoty akcie pomocí očekávaného cashflow budoucích 10 let a úroku 10-letých státních dluhopisů budoucích 10 let je nesmysl, který berou do huby manažeři fondů, jen aby vypadali chytře. Vždyť si to představ, že by věděli dnes cashflow podniku každý z budoucích 10 roků a uměli to pak sečíst dohromady. A znali úrok 10-letých státních dluhopisů každý z budoucích 10 roků, aby to cashflow s tím mohli vydělit.

Tedy se starej o to, aby podnik nebo banka pravděpodobně zvyšovaly tržbu a zisk budoucích 10 let, protože to dokázaly i minulých 10 let, protože jim neškodila konkurence.
A starej se o P/S pod 3, lépe pod 1, P/B pod 3, lépe pod 1, P/E pod 15, lépe pod 10.

Slai1 - 23-3-2020 v 08:55

P/S, P/B... je nutne dnes pozerat pre rok 2020 alebo 2021?

Ladislav - 23-3-2020 v 09:17

Dnes v březnu by v P/S měla být tržba z minulého roku a v P/B účetní hodnota z minulého roku
a v P/E čistý zisk z minulého roku. Protože tržba, účetní hodnota a čistý zisk letošní rok jsou v březnu neznámé.

juras - 23-3-2020 v 18:18

ahoj, hodlám si založit účet u Interactive brokers. Nemáte někdo nějaký věrnostní / bonus kód? Díky

Slai1 - 24-3-2020 v 07:10

Pôjde este ropa nizsie? 15$ ? Ake su vase analyzy?

juras - 24-3-2020 v 12:44

AHoj, závisí cena Roal Dutch Shell nějak na ceně ropy? Myslel jsem, že je tam pozitivní závislost...

Vasek - 24-3-2020 v 12:55

Když padá ropa, bude padat i Shell a ostatní ropáci.

Zda půjde ropa níž?

Pokud se podíváte na graf, tak se možná, opakuji možná začíná na ropě formovat dno. Zda bude proražena cena 20 USD za barel a zda ropa půjde na 19,18,15 USD, netuším. Kdybych to věděl na 100%, tak ropu prodám.

Můj odhad je takový, že se bude plácat v rozmezí 20, možná 19 - 28 USD za barel.

V nákupu akcií poprvé, jsem v neděli v noci psal, kupujte Shell s cenou 10,50. Dnes je bohužel 13,70. Kdo poslechl, má dobrou cenu, za kterou už možná nikdo nenakoupí. Ale nemám křišťálovou kouli. A rád bych se pletl, protože se mi dnes ceny vůbec nelíbí a nelíbí se mne ani ten růst všech akcií.

Ale peněz je všude tak ohromné množství, že pokud se objeví pozitivní zprávy, tak půjde vše brutálně rychle nahoru. Stav ekonomiky nikoho moc zajímat nebude.

Antoan - 24-3-2020 v 13:08

Podľa mňa ak nedôjde k zásadnej dohode na zníženie ťažby (čo zatiaľ nevyzerá ) tak pokles pod 20 a možno aj pod 15 je podľa mňa reálny. Stúpajúce zásoby a tlmenie spotreby hlavných ekonomík rastu ceny zrejme nepomôžu. Ekonomiky po korone tiež neporastú skokovo...
Ale to je môj čisto laický pohľad a môže to byť kľudne naopak a ropa už neklesne.:)

Vasek - 24-3-2020 v 13:18

Musíte brát v potaz i to, že na trhu s ropou bude přebytek asi 3 miliony barelů. Plus minus.

USA a Čína uvedly, že budou v důsledku nízké ceny ropy kupovat zásoby do svých strategických rezerv. USA takto nakoupí 55 milionů barelů, Čína netuším. Pokud by kupovaly denně 2 miliony, tak to na dva měsíce stačí. Otázka je Čína. Ta může nakoupit takové zásoby, kolik na skladovacích prostor. A to já nevím. Může to být klidně 100 milionů. Proč by měla kupovat později za draho, když může koupit nyní levně. USD má. To za prvé a navíc, je spousta bohatých lidí, pronajmou si tankery a naplní je ropou. A budou čekat rok. Do tankeru se vejde tak 3 miliony barelů.

Takže zda půjde ropa pod 20 netuším. Musíte rovněž počítat s tím, že takto nízká cena ropy vyhovuje jen Saudské Arábii a možná Iráku. Ostatní musí mít vyšší ceny. Pokud přestanou dodávat na trh ostatní, rázem může být na trhu nedostatek ropy.

Jsou to jen mé úvahy. Tak to neberte, že to tak bude. Rád si poslechnu odlišné názory.

NevericiTomas - 1-4-2020 v 10:13

Pouzivate nejaky nastroj na sledovani svych nakupu/prodeju a vyplacenych/planovanych dividend?

V zasade si lze vystacit sam pomoci xls, nebo pouzit komercni nastroje.

Ja zatim pouzivam stary dobry Excel, nicmene se nebranim novinkam. Narazil jsem napriklad na mad-dividends.com (nerikam ze to doporucuji! Zatim jen zkousim)

pigzor - 1-4-2020 v 11:38

Pouzivam Stock.Div, ale uz je nejakou dobu zpoplatneny. Ma ta free verze Mad dividends jeste nejake limity, krome evidence jednoho portfolia?

NevericiTomas - 1-4-2020 v 11:50

$30/mesic mi prijde dost. Free verze umi ty zakladni veci co potrebuji. Mozna ale ten excel bude nejlepsi - co si udelas to mas

md.jpg - 113kB

samur - 4-4-2020 v 22:50

Zdravím. Chtěl bych se vás zeptat na váš názor. Co si myslíte v dnešní době na vstup do pozice O ( realty income corporation) ? Vím, že cca 80% nájemců jsou maloobchody a vlivem coronaviru bude placeni nájemného horší nebo jestli vůbec..... Tak jsem se chtěl zeptat, jestli to tady někdo má ve svém portfoliu a nebo jestli by do toho někdo v této době vstupoval ? Dividenda hezká a výplata každý měsíc. Díky

ado130 - 4-4-2020 v 22:54

Citace: Původně zaslal: NevericiTomas  
Pouzivate nejaky nastroj na sledovani svych nakupu/prodeju a vyplacenych/planovanych dividend?

V zasade si lze vystacit sam pomoci xls, nebo pouzit komercni nastroje.

Ja zatim pouzivam stary dobry Excel, nicmene se nebranim novinkam. Narazil jsem napriklad na mad-dividends.com (nerikam ze to doporucuji! Zatim jen zkousim)

SPM: StockPortfolioManager
Vývoj prebieha podľa toho kedy mám čas a aké chyby/návrhy sa mi donesú.

MrViki - 5-4-2020 v 11:56

ado130:

Začal jsem s vývojem něčeho podobného, akorát mobilní aplikace.

Odkud jsi? Nespojíme síly a neuděláme něco společně?

Martin - 5-4-2020 v 17:25

Citace: Původně zaslal: samur  
Zdravím. Chtěl bych se vás zeptat na váš názor. Co si myslíte v dnešní době na vstup do pozice O ( realty income corporation) ? Vím, že cca 80% nájemců jsou maloobchody a vlivem coronaviru bude placeni nájemného horší nebo jestli vůbec..... Tak jsem se chtěl zeptat, jestli to tady někdo má ve svém portfoliu a nebo jestli by do toho někdo v této době vstupoval ? Dividenda hezká a výplata každý měsíc. Díky

Presne stejna vec mi v hlave jede taky. 8% divadla a fitness, ale na druhou stranu Dolarove obchody a dalsi. Je jasne, ze nedostanou nektere najmy, ale O to nepolozi. Par mesicu to nebude dobre a ja bych neresil pozastaveni dividendy, ale jako vstupni cena je pro me dobra. Uvidim pristi tyden, ze bych udelal prvn nakup, pak bych litoval, ze jsem to promeskal....ikdyz cena muze jit jeste niz😃

Jack N. - 5-4-2020 v 18:07

Nejste sami ;)

Ceny za akcie National Retail Properties, Realty Income a W. P. Carey jsou velmi zajímavé.
Uvedené společnosti patří mezi špičku realitního trhu a portfolia top nájemníků jsou dobře diverzifikovaná a kvalitní, byť pár masařek (divadla, kina, fitnes) se tam najde:

https://www.nnnreit.com/properties-leasing/our-portfolio/
https://www.realtyincome.com/portfolio/top-20-tenants/defaul...
https://finviz.com/quote.ashx?t=WPC&ty=c&ta=1&p=...

Udrží dividendu či nikolliv ? A bude přijatelná třeba "dočasná" výše 50% s tím, že příští rok poroste z tohoto nízkého základu velmi rychle ? Možná už není čas si hrát na dividendového aristokrata, ale reagovat realisticky, přežít a být nakonec silnější ...

michal.holik - 5-4-2020 v 21:09

Citace: Původně zaslal: Jack N.  

Citace: Původně zaslal: Martin  
Citace: Původně zaslal: samur  

Presne stejna vec mi v hlave jede taky. 8% divadla a fitness, ale na druhou stranu Dolarove obchody a dalsi. Je jasne, ze nedostanou nektere najmy, ale O to nepolozi. Par mesicu to nebude dobre a ja bych neresil pozastaveni dividendy, ale jako vstupni cena je pro me dobra. Uvidim pristi tyden, ze bych udelal prvn nakup, pak bych litoval, ze jsem to promeskal....ikdyz cena muze jit jeste niz😃

Nejste sami ;)

Ceny za akcie National Retail Properties, Realty Income a W. P. Carey jsou velmi zajímavé.
Uvedené společnosti patří mezi špičku realitního trhu a portfolia top nájemníků jsou dobře diverzifikovaná a kvalitní, byť pár masařek (divadla, kina, fitnes) se tam najde:

https://www.nnnreit.com/properties-leasing/our-portfolio/
https://www.realtyincome.com/portfolio/top-20-tenants/defaul...
https://finviz.com/quote.ashx?t=WPC&ty=c&ta=1&p=...

Udrží dividendu či nikolliv ? A bude přijatelná třeba "dočasná" výše 50% s tím, že příští rok poroste z tohoto nízkého základu velmi rychle ? Možná už není čas si hrát na dividendového aristokrata, ale reagovat realisticky, přežít a být nakonec silnější ...

O mám a přikoupil jsem. Z triple net eREITs dále mám STOR a WPC, oboje jsem přikoupil. Sázím na krizi v řádu měsíců a na to, že mají široce diverzifikovaná portfolia. Samozřejmě, může se stát, že rok nebo dva bude dividenda ve stejné výši. Kupuju na dvacet let dopředu a tam je O dobrou volbou... O navyšuje dividendu již 27 let ;-)

TomKr - 13-4-2020 v 09:13

Zdravím, po tom co se teď OPEC+ dohodl na škrtech 9,7 mil barelů, vidím že to ani nedává optimismus, když futures WTI pomalinku klesá a je pod 23$ za barel. Myslíte, že jsou sklady už skoro plné a ta poptávka prostě není tak velká a cena nepůjde tak nahoru?

Pavel - 13-4-2020 v 09:44

Čekaly se větší škrty, proto cena klesá. Jsme teprve na začátku delších bojů o vyrovnání nabídky a poptávky, snižovat produkci se ropným zemím moc chtít nebude, ale situace na trhu a spotřeba ve světě je k tomu nakonec dotlačí.

Phoenix - 14-4-2020 v 16:10

Rád bych poprvé koupil akcie v ČR, přes Fio, a nejsem z toho vůbec moudrý. Mám to zakoupit přes RMS nebo BCPP?
Když jsem zadal příkaz přes RMS, tak mi to napíše "Zadáváte pokyn na RMS, ale obchodníkovi není známé číslo Vaší RMS registrace, která je pro obchodování na tomto trhu nezbytná. Novou registraci si můžete ihned vytvořit v Globálním nastavení aplikace.". V globálním nastavení jsem to nenašel a ani nevím, jestli se mi chce někam registrovat. Má to nějaké výhody? Status nabývaných CP má být volné nebo blokované?
Pokud zkusím nákup přes BCPP, tak mi to napíše "Klient nemá majetkový účet pro vypořádání obchodu". Očekával bych, že je účet zřízený, když jsem si založil účet u Fio.

bulinak - 14-4-2020 v 17:34

Já založil na pobočce a vše bylo v poho. Přijde mi, že si to udělal online a ještě to nemáš úplně komplet. Asi bych tam zavolal ;-)
Jinak většinu nakupuji přes BCPP, ale někdy využiji u RMS levnější Easyclick.

Jezdec - 14-4-2020 v 18:40

Dneska hlásili že Fio má problémy technického rázu. Včetně účtu investičního.
I jiné banky hlásily problémy.

RadChor - 14-4-2020 v 22:46

Dobrý den pánové,

už nějakou dobu (snad přes rok) toto fórum pročítám a na staré verzi jsem snad i párkrát přispěl do diskuze. Teď jsem byl pár dnů mimo a vidím, že se zde rozjela poněkud vyhrocenější debata a nestíhám se při čtení divit. Věřím, že se hrany otupí a vše se vrátí do normálu, jako se stávalo již dříve. Zdejší fórum je pro mně jedno z nejpříjemnějších čtení a snad konečně i aktivněji přispěji při společné debatě.
Nicméně, teď mě ještě čeká hodně čtení, byli jste poslední dny nebývale aktivní :-)

Ladislav - 18-4-2020 v 11:13

Která kultivovaná nebo divoká květina kvete nejdéle. Nejlépe od března do listopadu?
Snad pampeliška, sedmikráska, protěž? Nechám ji na balkonu i přes zimu.
Gugel našel Kakost Rozanne.

Stanislav - 18-4-2020 v 12:38

Feferonka je skvělá a ušlechtilá kytka, která však nesnáší mráz. Kvete a rodí užitkové různobarevné plody, které pálí 2x. Pokud se dá na zimu do tepla, tak přežije klidně i 3 roky. Sedmikrásky jsou fakt nezmaři. Vyšlechtěné odrůdy jsou mohutnější a je to jedna z mála kytek, které přežijí bez poskvrny i mírné zimy. Viděl jsem je mnohdy i po krátkém odtání sněhu v lednu i kvést a další je barvínek, který tvoří souvislé porosty a taktéž po odtání sněhu byl ke spatření. Ten se spíše hodí na zahrádku než do truhlíku. Jiné květiny jsem venku neviděl kvést. Kvetoucí nezmar je afrikán, ale páchne. Je to však letnička. Jsou nízké, střední a vysoké kultivary. Já si letos chci pořídit muškáty, ale trápí mě smutnice, kterých se nemohu už 3 roky zbavit. Někde jsem to přitáhl z venku a už se mi to dostalo na sazenice rajčat. Jak se dají ven do země, tak se to svinstvo rozptýlí, ale v bytě a na balkoně to dělá velkou neplechu. Vloni jsem si koupil rozmarýn, ale dal jsem ho pro jistotu na zimu do špajzu, kde je chladněji než v bytě. Opadal mi sice, tak jsem ho zastřihl a už jemně kvete modře. Sestře vydržel i venku. Používá se též hojně jako koření. Ve Středomoří dorůstá prý až 2 m výšky, ale já jsem na něj tam bohužel nikdy nenarazil nebo jsem ho jen přehlédl?

Ladislav - 25-4-2020 v 08:20

Kde se dostane jednoduchá maska proti korona-viru zadarmo nebo levně?
Když už je dovolen šátek nebo šála na čumáku, nebudu platit 3,90 euro = 100 korun za 1 masku v lékárně.
Švadleny nabízí dokonce jednu masku jejich výroby za 15 € :punk:
Píše se v internetu, že Drogerie DM prodává masku za 1 euro, tak se tam jdu hned zeptat.
Zde se musí od pondělka 27.4. nosit na čumáku maska nebo šála nebo šátek.
A to si vymyslela vláda, až když je koronavirus na ústupu. Když to měla nařídit vláda na počátku šíření viru a ne až na konci.

Maska.jpeg - 97kB

Mufimufin - 25-4-2020 v 11:38

Ladislav: Objednej od soudruhů v Číně s dopravou zdarma. Aliexpress.com. Zásilky úplně v pohodě chodí a jde si tam nakoupit levně taky respirátory s FFP3 certifikací okolo 140 Kč (když je člověk šikovný).

jára - 13-5-2020 v 22:22

Da se někde najit, kolik globálně vytiskl svět a jednotlivé země pěněz v časovém úseku?

Vosa - 13-5-2020 v 23:06

Citace: Původně zaslal: jára  
Da se někde najit, kolik globálně vytiskl svět a jednotlivé země pěněz v časovém úseku?

Tady je rozvaha FEDu od 1913 do 13.4.2020

Total-Assets-of-the-Federal-Reserve-1913-through-2020.png - 69kB

jára - 14-5-2020 v 09:49

Děkuji za odpověď, tohle je krutý..
Co znamenají ty propady?
Že FED stahoval peníze z oběhu?
Pokud je tak zvaně spalil, přestali v systému existovat?
Nebo když FED stáhne peníze z objehu a necha je usebe, tak se automaticky mažou ze systému?

Pavel - 15-5-2020 v 07:22

Přečti si něco podrobnějšího o kvantitativním uvolňování:-)

Co se týká tisku peněz - vždy záleží, jak konkrétně jsou použity. Ta problematika je hodně složitá.

Jedna odpověď - ten největší propad (vloni) je opravdu snižování pozice FEDu při kvantitativním uvolňování.

Ladislav - 20-5-2020 v 18:35

Vstup do bank v Čechách je asi dovolen bez termínu, ale jen s náhubkem,
od pondělí 25.5.2020. Pravda? Nebo dříve, nebo později?
V hospodách uvnitř se smí sedět od 25.5.

Ladislav - 27-5-2020 v 08:27

Je tady někdo doktor?
Proč mne bolí už měsíc levý ramenní kloub?
Není ta ruka vykloubena?
Mažu na to už měsíc Voltaren a bolí to furt.

kloub.jpg - 1.7MB

bulinak - 27-5-2020 v 11:57

Doktor nejsem, ale přidal bych k tomu ibuprofen prášek.
Až se to uklidní, tak každé ráno cvičit (různá kroužení, střihání rukama atd.), možná použít do googlu heslo rotátorová manžeta...

Mufimufin - 27-5-2020 v 21:06

Padla tady zmínka o real-time datech. Používáte někdo ty co jsou pro US trh bezplatně do konce roku od Degiro? Nějak mi není jasné jestli se real-time aktualizuje i graf, ale moc mi to teda nepřijde. Je to takové všelijaké. Ve výběru sice mám pro 2 typy grafu 1s, ale přijde mi že se aktualizuje snad jen samotná cena (otázka jestli skutečně real-time). Další podotázka je jestli se real-time aktualizují také v pre-marketu a after-marketu. Přijde mi, že ne.

Díval jsem se taky na IB do těch placených balíčků (zřejmě i Lynx to bude mít jako bundles), ale moc z toho nejsem moudrý. Člověk si může za 0,01-0,03 USD/snapshot jednorázově ručně vyžádat realtime data (https://ibkr.info/article/2830). Do 1 USD měsíčně je to zdarma (courtesy). K čemu je pak ten dobrovolný poplatek 10 USD měsíčně (https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=14193) ke kterému se lze přihlásit? Jde jen o nějaký balíček, který obsahuje omezené množství snapshotů (doufám že ne manuálních)? Pokud ano, tak co není v ceně (= US Equity NBBO snapshot quotes)? Když chci neomezené množství tak za dalších 4,50 USD pro vybrané burzy, což už pak lze předpokládám v kombinaci s tím předchozím označit za "realtime"? Je mi jasné, že při 30 USD měsíčně za poplatky je to zdarma, ale to určitě každý měsíc nedám. Předpokládám ale, že data jdou prostě zapínat a vypínat, takže když jeden měsíc pojedu intra day, tak si je pak na konci měsíce vypnu?

viky - 28-5-2020 v 10:56

Citace: Původně zaslal: Mufimufin  
Padla tady zmínka o real-time datech. Používáte někdo ty co jsou pro US trh bezplatně do konce roku od Degiro? Nějak mi není jasné jestli se real-time aktualizuje i graf, ale moc mi to teda nepřijde. Je to takové všelijaké. Ve výběru sice mám pro 2 typy grafu 1s, ale přijde mi že se aktualizuje snad jen samotná cena (otázka jestli skutečně real-time). Další podotázka je jestli se real-time aktualizují také v pre-marketu a after-marketu. Přijde mi, že ne.

Díval jsem se taky na IB do těch placených balíčků (zřejmě i Lynx to bude mít jako bundles), ale moc z toho nejsem moudrý. Člověk si může za 0,01-0,03 USD/snapshot jednorázově ručně vyžádat realtime data (https://ibkr.info/article/2830). Do 1 USD měsíčně je to zdarma (courtesy). K čemu je pak ten dobrovolný poplatek 10 USD měsíčně (https://www.interactivebrokers.com/en/index.php?f=14193) ke kterému se lze přihlásit? Jde jen o nějaký balíček, který obsahuje omezené množství snapshotů (doufám že ne manuálních)? Pokud ano, tak co není v ceně (= US Equity NBBO snapshot quotes)? Když chci neomezené množství tak za dalších 4,50 USD pro vybrané burzy, což už pak lze předpokládám v kombinaci s tím předchozím označit za "realtime"? Je mi jasné, že při 30 USD měsíčně za poplatky je to zdarma, ale to určitě každý měsíc nedám. Předpokládám ale, že data jdou prostě zapínat a vypínat, takže když jeden měsíc pojedu intra day, tak si je pak na konci měsíce vypnu?

Je to nechutně drahý, protože Lynx při nákupu využívá více burz, takže za data se platí jako bundle. Volal jsem tam, tvrdili že je potřeba tenhle bundle. Jestli jsem to na telefonu pochopil, tak jde zaplatit i levnější data, ale pak to nesedí např. ve webové aplikaci, protože ta vybírá automaticky burzy k nákupu.
Měl jsem live data v dubnu za těch cca. 30 USD, to jsem dělal víc obchodů, takže byla sleva, ale těsně na konci dubna jsem to vypnul, abych by mne nezkasírovali i za květen.
Obecně jsou pro mne dostatečný US online data google finance/yahoo finance, případně někdy udělám snapshot za 0,01 USD (tohle fakt neřeším jestli se to dá předplatit nebo jestli to je do 1 USD zadarmo). Pro německou burzu používám tohle: https://tools.godmode-trader.de/dax/#!/dax/

Mufimufin - 28-5-2020 v 11:32

Drahé to určitě je, ale když chce člověk jet v měsíci intra day, tak 15 USD je nic ve srovnání s tím kolik prodělá na neaktuálních datech. Beru v potaz, že přes IB protočíš intra day tisíce, nebo desítky tisíc USD (někdo určitě i víc, já ne). Já webovou aplikaci nevyužívám, vše jedu v TWS. Proto mne zajímalo jestli se dá spolehnout na ty bezplatné real-time US data z Degiro.

Za odkaz na DE díky. Já právě taky pro US jedu podle finance.yahoo, které je ještě jakž takž, byť mi tam chybí ten aktuální real-time graf. Netuším jaké je tam spoždění. U Google finance jsem ani nevěděl, že je real-time.

viky - 28-5-2020 v 12:05

Citace: Původně zaslal: Mufimufin  
Drahé to určitě je, ale když chce člověk jet v měsíci intra day, tak 15 USD je nic ve srovnání s tím kolik prodělá na neaktuálních datech. Beru v potaz, že přes IB protočíš intra day tisíce, nebo desítky tisíc USD (někdo určitě i víc, já ne). Já webovou aplikaci nevyužívám, vše jedu v TWS. Proto mne zajímalo jestli se dá spolehnout na ty bezplatné real-time US data z Degiro.

Za odkaz na DE díky. Já právě taky pro US jedu podle finance.yahoo, které je ještě jakž takž, byť mi tam chybí ten aktuální real-time graf. Netuším jaké je tam spoždění. U Google finance jsem ani nevěděl, že je real-time.

Dělat intraday v dnešní době je podle mne skoro kasino či hazard, snad vyjma velice specifických situací, kdy je velmi silný trend, např. pád akcíí v březnu.
Je nutné si uvědomit, že protihráčem v intraday obchodování jsou hlavně počítače a algoritmy a navíc vám ještě vidí do karet (kde máte stoplosty). Dlouhodobě vydělávat je podle mne v podstatě nemožné.

Diforce - 30-5-2020 v 15:02

Co rikate na planovene rozdeleni Pfizer divize Upjohn? Jak neco takoveho probiha? Jeste s tim nemam zkusenosti.
Nedostanu nejake stc nove spolecnosti kdyz mam Pfizer? :D

Vitusus - 30-5-2020 v 15:31

Citace: Původně zaslal: Diforce  
Co rikate na planovene rozdeleni Pfizer divize Upjohn? Jak neco takoveho probiha? Jeste s tim nemam zkusenosti.

Ano, určitě dostaneš. Před rozdělením by měla společnost říct, kolik akcií tohohle spin-offu každý akcionář Pfizeru dostane. Podobný případ nedávno bylo United Technologies, doporučuji prostudovat, ať víš, jak to zhruba bude vypadat.

Diforce - 30-5-2020 v 17:41

@Vitusus
Dekuji za reply.A co si o tom planu myslis,pro Pfizer? Jejich duvody,jak jim to muze pomoct nebo nepomoct?

TomasV - 30-5-2020 v 20:24

@Vitusus
Dekuji za reply.A co si o tom planu myslis,pro Pfizer? Jejich duvody,jak jim to muze pomoct nebo nepomoct?

Mne by spíš zajímalo jestli a o kolik budou muset snížit dividendu.

Pavel - 30-5-2020 v 22:32

Citace: Původně zaslal: TomasV  
@Vitusus

Mne by spíš zajímalo jestli a o kolik budou muset snížit dividendu.

Nastudujte si poslední dva kvartální reporty Pfizeru a leccos se dozvíte. Nedává smysl, aby to někdo jiný (za vás) četl a pak vám sem dával výcuc. Víc informací než na jejich stránkách o tom oddělení a následném sloučení není.

juras - 12-7-2020 v 19:46

ahoj, nemáte někdo tu tabulku divi aristokratů - bylo by možné nasdílet? Díky.
Sám se snažím udělat podobnou tabulku v Google sheets, mám ji napojenou na google finance, který neumí dotáhnout výkazy (EBITDA, čistý zisk, zadluženost) a finviz zase nezvládá evropské akcie (British Am. tobacco z Londýna, BASF apod.).
Nezkoušel jste někdo dostat data podobně do excelu? Budu rád za rady :)

ado130 - 12-7-2020 v 21:25

juras: https://www.suredividend.com/dividend-aristocrats-list/

juras - 12-7-2020 v 22:16

Díky Ado130 za zajímavý web, neznal jsem ho. Já jsem jinak myslel tu html tabulku, co tu již někdo sdílel a co se sama aktualizuje každých x minut.

juras - 21-7-2020 v 21:36

zdravím, nevíte, jak získat fundamentální data z seekingalpha.com, gurufocus.com nebo z něčeho podobného do google sheets (excelu)? Podařilo se mi napojit google.finance.com a finwiz, ale ten neumí mimoamerické akcie.
Rád bych měl data jako Industry, sector, P/S, % zadlužení, základní výsledovku (po letech), marže zisku, EV/EBITDA.

Funguje nějaký grátis doplněk do excelu pro získávání tržních dat? Díky

MilanV - 23-7-2020 v 07:35

Předkládám zde mou úvahu. Pokud Tesla skončila v plusu = bude zařazená v indexu? Pokud ano, místo koho? Pokud místo někoho, kdo měl tržní kapitalizaci např. 10% Tesly, pak při nahrazení musí dojít k přepočítání podílů např. SP500. Pak indexové fondy musí Teslu nakoupit (aby kopírovali index), ale také musí odprodat z 499 jiných titulů pro zachování vyváženosti. V otázce zanedbávám portfoliomanažery, kteří budou rovněž kupovat = vyvažovat = prodávat. Při tak velkém vstupu to znamená vysokou volatilitu, která je již tak dost velká.

abak - 23-7-2020 v 09:49

MilanV:

Chápu motivaci i námět ke krátkodobé statistické arbitráži. Otázkou je, není-li již očekáván i v případě titulů, u nichž lze předpokládat vyřazení z indexu. Jde také o proces spojený s očekávaným růstem implikované volatility, z pohledu indexu S&P 500 bude možná historicky největší, budeme-li ji odvozovat pouze od rebalancování po revizi konstituentů. Nelze vyloučit, že je již přílivem spekulativního kapitálu vstup Tesly do S&P 500 očekáván a ve chvíli, kdy dojde k oficiálnímu potvrzení, dojde k propadu tržního ocenění Tesly. K současnému ocěnení se dostane růstem opět až po tomto cenovém vývoji na základě vstupu fondů replikujících index S&P 500. Jinak řečeno "nula od nuly pojde".

roberto marconi - 28-7-2020 v 07:52

Nejlepsi tabulka je od Dava Fishe, pote co umrzel ji dodava mladsi chasnik, na dripinvesting.org Update je kazdy mesic a tolik dat na jednom miste jinde nenajdete. Tridim podle Chovder rule.

postcd - 18-8-2020 v 08:32

Dobrý den, chci se zeptat jak poznám, že společnost, dejme tomu MSFT (Microsoft) má na burze nové akcie (nemám na mysli to když koupím akcii od jiného minirotního akcionáře, ale od firmy samé z její emise)? A také se chci zeptat kde si mohu přečíst informace o tom, jaká jsou pravidla pro to, aby např. výše uvedená firma mohla emitovat další akcie?
Možná je to nesmysl, jsem v tomto nováček. Děkuji

Ladislav - 18-8-2020 v 10:13

Když firma má příliš moc peněz, tak nevydává nové akcie, ale kupuje své vlastní akcie a likviduje je, aby se zmenšil počet akcií a zvýšil jejich kurz.
Morningstar.com a finance.yahoo.com mají v tabulkách u každé firmy počet akcií letos, vloni a předloni.
Když člověk nemá akcie, dozví se o zvýšení počtu akcií náhodně ve zprávách v novinách a v internetu.
Když člověk má akcie, dostane od své banky zprávu s otázkou, zda chce nové akcie koupit.

postcd - 18-8-2020 v 16:16

Citace: Původně zaslal: Ladislav  
finance.yahoo.com mají v tabulkách u každé firmy počet akcií letos, vloni a předloni.

Nevidím to tam, jakou frázi mám hledat (anglicky)?
https://finance.yahoo.com/quote/MSFT/key-statistics?p=MSFT

minarjo - 18-8-2020 v 17:35

Co třeba Basic (příp. Diluted) average shares ve Financials sekci? :)
(všechna čísla jsou v tisících, viz záhlaví)

Ladislav - 19-8-2020 v 08:05

Já myslím, že počet akcií je na Morningstar - Key Ratios pod ''Financials'' v 9. řádku ''Shares Mil''
Tedy dnes 7.683 milionů akcií psáno 7,683
http://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=MSFT&r...

pigzor - 19-8-2020 v 12:11

Pokud stale plati, co jsem nedavno cetl, tak za kazdou 1 akcii Pfizeru dostanes 0,12 akcie toho novyho.

Pavel - 19-8-2020 v 18:48

https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/78003/00011931252021...

Vitusus - 20-8-2020 v 14:58

Citace: Původně zaslal: postcd  
Dobrý den, chci se zeptat jak poznám, že společnost, dejme tomu MSFT (Microsoft) má na burze nové akcie (nemám na mysli to když koupím akcii od jiného minirotního akcionáře, ale od firmy samé z její emise)? A také se chci zeptat kde si mohu přečíst informace o tom, jaká jsou pravidla pro to, aby např. výše uvedená firma mohla emitovat další akcie?
Možná je to nesmysl, jsem v tomto nováček. Děkuji

Vždycky by na záměr upisovat nové akcie měl být nějaký SEC filing, který reflektuje obvykle tisková zpráva, kterou si třeba můžeš na Seeking Alpha přečíst. Obvykle bývá součástí nové emise akcií i takzvaný prospekt, protože obvykle se tyto nové emise prodávají primárně instutiucionálním investorům, než jdou do volného floatu na burzu.

Jinak ve výkazech vidíš vždycky v rozvaze v sekci Stockholder's equity, kolik je akcií v oběhu a kolik jich bylo celkem původně upsáno. Potom níže, v Notes to financial statements i vidíš, jak se tyto počty akcií v průběhu roku měnily (je to v Annual reportu 2019 Note 17 - Stockholder's equity).

Snad alespoň trochu pomohlo.

postcd - 21-8-2020 v 18:36

děkuji za vysvětlení, ještě vysvětlivky k příspěvku výše:
Seeking Alpha - https://seekingalpha.com/filing/5101514
rozvaha - Balance sheet
v sekci Stockholder's equity - https://finance.yahoo.com/quote/MSFT/ , Financials, Balance sheet A NEBO https://www.microsoft.com/investor/reports/ar19/index.html

Stanislav - 12-9-2020 v 11:27

Nemáte někdo ponětí, kde se v Praze dá 3D tiskárnou vytisknout díl z plastu? Je to velké asi jako zapalovač a tenké do 2 mm. Ještě by mě zajímala cena, protože můj kolega s velkou horlivostí si zlomil klipsnu u špionážní kamery, takže nás v práci zřejmě i natáčí, a pak to s velkou horlivostí posílá na SNB, jestli tam u nás na pracovišti není nějaké závadné chování. Bohužel jsem mu jí objednal já z Číny, aby to měl lacinější, takže nesu na té špionáži spoluvinu, a tudíž se hlásím jako novodobý pomocník SNB. Dříve jako esenbák chodil hrát karty do černých heren a proložil to bordelem. Kdyby ho čapli, tak by šel na hodinu od sboru. Takto se mi zdá alespoň trochu lidštější, i když by si s jeho chováním nezasloužil dělat u této složky v jakémkoliv režimu. Dnes už je neškodný. Chová plemenné králíky a slepice. Hlavně aby jim nedal tu špionážní kameru do kotce nebo klece, protože by tak porušil zákon o ochraně zvířecích osobností. Je to Janek bláznivej! :lol:

Jezevec - 17-10-2020 v 13:56

Máte někdo zkušenosti s dluhopisy firem v ČR. Případně nějaký typ na nákup. Díky

Pavel - 17-10-2020 v 16:53

Citace: Původně zaslal: Jezevec  
Máte někdo zkušenosti s dluhopisy firem v ČR. Případně nějaký typ na nákup. Díky

Kup si protiinflační dluhopisy MinFin. Z hlediska poměru výnosu a rizika nemají konkurenci. S poplatkama jseš tam skoro na nule.

Těžko najdeš lepší variantu, pokud ovšem nechceš jít do vyššího rizika nesplacení takového dluhopisu.

Jezevec - 18-10-2020 v 06:06

Je tu někdo z vás kdo má akcie na stálo, ale pokud je řekněme 20% v plusu prodá pětinu akcií a čeká jestli se cena nevrátí k ceně nákupní aby je levněji koupil zpět?
Pokud ano které akcie jsou k tomuto vhodné?

pigzor - 19-10-2020 v 10:48

Citace: Původně zaslal: Jezevec  
Je tu někdo z vás kdo má akcie na stálo, ale pokud je řekněme 20% v plusu prodá pětinu akcií a čeká jestli se cena nevrátí k ceně nákupní aby je levněji koupil zpět?
Pokud ano které akcie jsou k tomuto vhodné?
Doporucuju procist:

https://seekingalpha.com/article/4352387-art-of-not-selling

Ladislav - 30-10-2020 v 17:25

?O kolik procent může být počítač levnější v černý pátek 27. listopadu 2020?
Napadlo mne koupit v černý pátek připadající na 27. listopad 2020 computer Lenovo Ideacentre 310S.
Dnešní cena je 299 €. Myslím, že to není zlá kvalita, protože čínské Lenovo má něco společného s firmami IBM a Intel.
Procesor AMD A9 9425. System Windows 10 je v tom.

Lenovo-IdeaCentre-310S.jpg - 56kB

Pafka - 30-10-2020 v 19:27

Kupte sestavu s SSD diskem (o něco menší kapacita ale rychlost systému bude o dost lepší)

bigusdykus - 31-10-2020 v 16:07

Je všeobecně známo, že kdo kupuje čínské počítače, je komunista.

https://www.czc.cz/hp-slim-s01-ad0013nc-cerna/268869/produkt

Pavel - 31-10-2020 v 17:55

Citace: Původně zaslal: bigusdykus  
Je všeobecně známo, že kdo kupuje čínské počítače, je komunista.

https://www.czc.cz/hp-slim-s01-ad0013nc-cerna/268869/produkt

Panu domácímu by naprosto dostačoval a nestal by se komunistou:-)

Daniel - 31-10-2020 v 18:44

https://www.mediamarkt.de/de/product/_lenovo-ideacentre-310s...

Ladislav - 1-11-2020 v 09:09

Tak Mediamarkt prodává ''muj PC'' už jen za 272 € a mám to tam 2 km pěšky.
A v černý pátek snad ceny elektroniky klesnou zas.
Obchod Saturn mám ale jen 1 km daleko.
Já tam půjdu samozřejmě pešky. Důchodci by měli chodit každý den několik km pěšky.
Ale mohl bych tu bednu vézt v kočárku.

:cool: Od roku 2005 se vyrábí IBM computery u Lenovo. V Lenovo se pak stále modernizují a Lenovo se stalo světovým vítězem na computery. Lenovo dělá také kvalitní PCs za 1.000 € = 27.000 korun a dražší. Počítače HP jsou horší. Jestli vyrábí dnes DELL nebo Apple také počítače, tak je to zase jenom levná výroba z Číny s několikanásobným zdražením v Evropě a Americe. Apple, Microsoft, Dell, HP tak jak IBM a Acer, všechny computery jsou dnes z Číny. Když se u nás prodává výrobek od Apple za šílených 1.600 €, má čínskou výrobní cenu pouhých 200 €. Ale výrobky za 300 € nemají výrobní cenu jen 40 €. Takže IBM = Lenovo PC za 300 € asi nebude neřád, pouze je blízko čínské výrobní ceny a nepřevzal západní 8-násobné zdražení. :cool:
Lenovo Ideacentre 310S za 272 € :) https://www.mediamarkt.de/de/product/_lenovo-ideacentre-310s...

Daniel - 1-11-2020 v 14:10

vyhodou je prave ten 256GB SSD disk... zrychlenie proti Vasmu aktualnemu PC bude "astronomicke" :)
ostatne parametre na kancelarsku pracu su plne postacujuce

Stanislav - 2-11-2020 v 14:09

Lenovo mám taktéž a zatím mi dělá dobrotu. Počítač je tak na 10 let a dost. Některé komponenty nejdou upgradovat a operační systém nemá už podporu. SSD disky jsou rychlejší a rychleji se načítají. Můj třetí počítač bude s tímto diskem za nějakých 5 - 7 let. Už je ani nebude vyrábět Čína, ale třeba Vietnam, Malajsie nebo Indonésie.

Georg - 4-11-2020 v 13:11

Celkem zajímavé živé vysilání kolem voleb v USA, se vstupy finančníků o akciích.
https://www.youtube.com/watch?v=Rk7_wbvKvV0

Ladislav - 4-11-2020 v 17:03

Moc divná věc. Muj plánovaný computer Lenovo IdeaCentre 310s (=IBM) 8 GB, SSD
byl zlevněn ze 359 € a stál v pondělí u Mediamarkt jen 272 € a ve středu 320 €.
Tak abych cenu sledoval každý den. Cena klesá i stoupá.
Snad bude v pondělí před černým pátkem nebo v černý pátek 27.11. zase za 272 € u Mediamarkt. Nebo u Saturnu.
U E-Bay se cena mění ještě víc, ale to snad jsou privátní prodeje a nelze tam PC vrátit do opravy v záruce.
https://www.mediamarkt.de/de/product/_lenovo-ideacentre-310s...

DavidC - 24-2-2021 v 19:50

Kde prosím najdu výpis účtu, konkrétně dividendy, za rok 2020 na Lynxu ? Různě to proklikávám ale najdu jen rok 2021, nemůžu si vygenerovat report za prosinec 2020 ani jiný starší měsíc. prostě jen leden/únor 2021.. může mi někdo poradit prosím ? Nemůže to být kvůli té migraci účtu ?

TomasV - 24-2-2021 v 19:57

Citace: Původně zaslal: DavidC  
Kde prosím najdu výpis účtu, konkrétně dividendy, za rok 2020 na Lynxu ? Různě to proklikávám ale najdu jen rok 2021, nemůžu si vygenerovat report za prosinec 2020 ani jiný starší měsíc. prostě jen leden/únor 2021.. může mi někdo poradit prosím ? Nemůže to být kvůli té migraci účtu ?

Ve složce statement je potřeba přepnout na starý účet.

https://www.lynxbroker.cz/podpora/jak-ziskam-podklady-pro-da...

DavidC - 24-2-2021 v 20:01

Citace: Původně zaslal: TomasV  
Citace: Původně zaslal: DavidC  

Ve složce statement je potřeba přepnout na starý účet.

https://www.lynxbroker.cz/podpora/jak-ziskam-podklady-pro-da...

díky moc ! :)

Phoenix - 5-3-2021 v 00:11

Kam ukládáte finance, u kterých očekáváte, že je budete brzy potřebovat? Potřebuji to ochránit před inflací a potřebuji likviditu, abych dokázal finance do týdne dostat zpět. Nenapadá mě nic, co by to splňovalo. Aktuálně to mám bezpečně uklizeno za cca 2,5%, ale vzhledem k tomu, co se vymýšlí s koronou, očekávám mnohem vyšší inflaci.

Paki1 - 6-3-2021 v 20:47

Citace: Původně zaslal: Phoenix  
Kam ukládáte finance, u kterých očekáváte, že je budete brzy potřebovat? Potřebuji to ochránit před inflací a potřebuji likviditu, abych dokázal finance do týdne dostat zpět. Nenapadá mě nic, co by to splňovalo. Aktuálně to mám bezpečně uklizeno za cca 2,5%, ale vzhledem k tomu, co se vymýšlí s koronou, očekávám mnohem vyšší inflaci.

jestli to není tajné, kde máš zaparkováno za 2,5 % s dostupností 1 týden?

Phoenix - 7-3-2021 v 01:10

Chytrá rezerva / hypospořící konto u hypotéky. Není to klasická investice, ale ušetří mi to aktuálně cca 2,5% z úroků, takže je výsledek stejný, jen to nemusím danit. Dostupnost prostředků do pár sekund.

Ladislav - 6-4-2021 v 07:55

:( Prosím o radu.
Když někdo napíše ve fóru, že jsem dement nebo duševně chorý,
mám mu to jednou (né dvakrát) prominout, nebo mám jeho registraci ve fóru hned zablokovat,
aby se už nikdy víc nemohl registrovat a nikdy víc mne nemohl urážet? :question:

Cyberguy - 6-4-2021 v 10:45

:( Prosím o radu.
Když někdo napíše ve fóru, že jsem dement nebo duševně chorý,
mám mu to jednou (né dvakrát) prominout, nebo mám jeho registraci ve fóru hned zablokovat,
aby se už nikdy víc nemohl registrovat a nikdy víc mne nemohl urážet? :question:

Jednu šanci bych dával s upozorněním, že opakované urážení se "odměňuje" blokováním.

OKAY

eco - 6-4-2021 v 18:45

Ok.

Musíš ho jednou napomenout. Příště ho budeš muset bez varování vyhnat na zbytek jeho života.

akcionarek - 9-7-2021 v 16:59

Chtěl bych se zeptat :) Dnes jsem mrknul na fio na stav portfolia a přibilo mi tam:
IBERDROLA ANRECHTE symbol IBE0 majetek 56,74eur pak jsem mrknul do sekce obchody, tam
IBE1 - Distribuce práv volitelné dividendy.

Co dělat, stačí nic nedělat a počkat na hotovost případně co jiného?

Ladislav - 9-7-2021 v 19:14

Já si myslím, že nemáš volbu vzít dividendy v penězích a dostal jsi práva na akcie, které není vhodné prodávat a později budou automaticky vyměněny za akcie zcela stejné, jako už máš, takže se ti zvýší počet akcií Iberdrola.

akcionarek - 10-7-2021 v 13:25

Já si myslím, že nemáš volbu vzít dividendy v penězích a dostal jsi práva na akcie, které není vhodné prodávat a později budou automaticky vyměněny za akcie zcela stejné, jako už máš, takže se ti zvýší počet akcií Iberdrola.

Díky za info, tak když budu tedy chtít žít z dividend u IBE1 tak mám smolíka a budu muset časem odprodávat třeba 4% ročně a zaplatit burzovní poplatek kdybych chtěl pomyslný příjem, je to tedy něco jako akumulační ETF :)

TomasV - 10-7-2021 v 13:50

Citace: Původně zaslal: akcionarek  

Díky za info, tak když budu tedy chtít žít z dividend u IBE1 tak mám smolíka a budu muset časem odprodávat třeba 4% ročně a zaplatit burzovní poplatek kdybych chtěl pomyslný příjem, je to tedy něco jako akumulační ETF :)

Anebo zkus zavolat na FIO podporu,zda ti neumožní příště zvolit výplatu v podobě cashe.
Zrovna dneska jsem tuto volbu zadával u brokera Lynx.

akcionarek - 8-10-2021 v 21:39

Je třeba i vhodné a logické kupovat americké akcie na Xetra?

Mám nasbírané celkem dost eur z divi, v pondělí jeste počkám až pošle divi GSK, pak spolu ze mzdy budu mít okolo 1620 eur na investování.

Je nějaká solidní akcie ze Západní Evropy, která vyplatí dividendu do konce roku připadně v lednu?
- mám v hledáčku Iberdrolu, 1.nákup byl letos za 10,36eu ks, ale včera povyskočila o 6,7% UP při cene 9.32eu

Je vůbec výhodné koupit americký titul na xetra s poplatekem 9.95eur vs.7,95usd na US burze? (mam nyní víc eur nez usd)
- v USA ale za eura v hledáčku prozatím Newmont (NMM na Xetra) a INTEL

Případně nějakou Akcií kotované přímo v eur : Španělsko, UK, DE ale s divi 4-5%
DE akcie asi né, vyplata divi až na jaře a velká dan za divi.
případně nějaká banka co pošle ještě letos nějakou divi (UK, SPAIN, USA)

Pro-inflační akcie, utility, základní materiály, consumer defensive

Ladislav - 9-10-2021 v 04:54

''Je třeba i vhodné a logické kupovat americké akcie na Xetra?''
Kdo má nebo chce mír na kontě jen euro, kupuje akcie celého světa jen na Xetra nebo Tradegate v Německu.
Nikdy nebude měnit peníze na dolary. Já jsem nikdy neměl dolary a akcie z USA jsem koupil vždy za eura v Německu.

''Je nějaká solidní akcie ze Západní Evropy, která vyplatí dividendu do konce roku připadně v lednu?''
V prosinci přijdou dividendy: Tesco, Wells Fargo, Mitsubishi Corp., Enbridge, R.D.Shell, Kraft Heinz.

akcionarek - 9-10-2021 v 18:51

Tesco mě taky napadlo, jen ho mam v PTF v plus cca 20%, WBA mám už koupeno za USD(46,45usd), KHC taky, shell či ENB asi ne mám BP v plus 17% a je rozjetý cykličný vlak.
Ideálně kdyby v pondělí poklesla Ibedrola a chtěla vyplnit poklesem gap, tak koupit o pár procent níže :)
Možná i National Grid kterou mám od 10eur/ks a blíží se k nákupní metě.
Ale čekatelé na vyšší nývratnost bych viděl u těžařú zlata, třeba Newmont (dobrá divi) nebo Barick gold (mala divi). Na explozi ceny čeká možná také Metro AG s dobrou divi (ale velkou daní).

kubis35 - 10-1-2022 v 17:02

ve fiu mi čmajzli 9,62usd za spin off reality income coz mi prijde divny myslim ze kdyz jsem dostal od pfizeru akcie viatris nic mi nebrali, nejakej divnej je ten poplatek je to normalni ?

Etern1ty - 15-1-2022 v 23:20

Ahoj, u dividend z Iberdroly si necháváte vyplatit cash nebo berete dividendu ve formě nových akcií? Díky za odpověď

Vosa - 16-1-2022 v 00:22

Využívám DRIP a nechávám si přidělit nové akcie.

Ladislav - 16-1-2022 v 09:07

Já v únoru přibylé akcie Iberdroly prodávám, někdy už v lednu, dřív než jsou na kontě, protože těch 333 € potřebuju.
Důležité je, že počet akcií v oběhu se nemnoží, Iberdrola asi kupuje akcie na burze Madrid, aby je poslala akcionářům jako dividendy.
Banka Santander asi vydávala nové akcie, aby je poslala akcionářům jako dividendy, množila počet akcií v oběhu a znehodnocovala kurz posledních 12 let.

Pavel Vosa má 48 akcií:
3M, AbbVie, Alibaba, Altria, Apple, AT&T, Activision Blizzard, Antero Midstream, BMW, Boeing, Br.Am.Tobacco, Broadcom, Canadian National Railway, Caterpillar, Chevron, Cisco, Citigroup, Coca Cola, Deutsche Telekom, Duke Energy, Electronic Arts, Enbridge, Exxon, Home Depot, Iberdrola, IBM, Intel, JPMorgan, Johnson&Johnson, MAIN, McDonald's, Microsoft, Next Era Energy, NRZ, Omega Healthcare, Pembina Pipeline, PepsiCo, Pfizer, Procter&Gamble, Realty Income, Shell, Stanley Black&Decker, Texas Instruments, Vermilion Energy, Viatris, Vodafone, Walmart, Whirlpool.
Já myslím, že každý by měl vyjmenovat z paměti podniky které vlastní.
Ty podniky, které si člověk nepamatuje, může hned prodat.
Popelnice-cz-tx-2.jpg - 132kB

postcd - 24-3-2022 v 11:25

Chci se zeptat co zanmená, když je Dividend payout ratio pouze např. 10% ?
https://finance.yahoo.com/quote/BMW.DE/key-statistics?p=BMW....
jiné akcie s podobnou dividendou je 75%:
https://finance.yahoo.com/quote/T/key-statistics?p=T

co mi si z toho můžu vzít pokud se rozhoduji kterou z těchto akcií koupit? Děkuji předem, i za radu @Ladislav v příspěvku zde.

Ladislav - 24-3-2022 v 17:11

Jestli máš u nějaké akcie pochyby, zda koupit nebo ne, pak nekupuj!

:punk: Když se rozhoduješ mezi BMW a AT&T, kup obě dvě akcie za stejnou sumu! :punk:
:punk: A drž obě akcie až do konce života, pro důchod z dividend, tak jako já! :punk:
:punk: Nedbej na to, co se dočteš v internetu od spekulantů, kteří by BMW nebo AT&T nechtěli mít! :punk:

Payout ratio znamená, kolik procent z čistého zisku dělá jeden rok dividenda.
Ale čistý zisk rok od roku silně kolísá. Jeden rok je zisk na akcii 1 €, jindy 10 €, jindy ztráta.
Čistý zisk je to, co zbyde, když se od tržby jednoho roku odečtou všechny výdaje během roku. A tržba nebo výdaje se mohou rok od roku silně lišit. A proto rok od roku se payout ratio silně mění.
Nemůžeme od podniku požadovat, aby payout ratio bylo každý rok blízko 50 % = každý rok ideální.
Ošklivé by bylo jen, kdyby payout ratio bylo více let vyšší než 100 %, protože pak by podnik neměl peníze na dividendu více let a musel by brát úvěr, nebo vydat dluhopisy, nebo vydat nové akcie (a tím snížit kurz starých akcií), aby získal peníze na dividendy.

My28stocks.bmp - 293kB Mých 28 akcií na důchod z dividend

Stran:  1  2