Diskusní fórum akcie a burza

Akcie na stálo pro dividendy

Stran:  1  ..  4    6    8  ..  20

Ladislav - 18-2-2020 v 12:39

Už zase znova: Microsoft má 3x předraženou akcii.
Kurz 185 USD, P/S 10, P/B 12 :post: https://finance.yahoo.com/quote/MSFT/key-statistics?p=MSFT

Lidé si dělají veliké komplikace s výpočtem vnitřní hodnoty akcie Microsoft, aby za hodinu došli k tomu,
že je akcie 3x nebo 4x předražená. A mně stačí podívat se na P/S 10 a P/B 12, abych došel k tomu samému úsudku.

''''Further educating myself on calculating intrinsic values and was playing around with the Graham calculation. However, I'm trying to calculate MSFT value and I keep getting $43.23 through the sqrt(15x1.5(5.74)(14.47)) using EPS and BVPS found on Yahoo Finance.''''

'''' Well.... apparently you are not wrong :-)
Here is a link to other websites calculating it's intrinsic value not too different from you $57.
Btw, did you use some of the online calculators or did it manually?''''
:post: https://www.gurufocus.com/term/iv_dcf_share/NAS:MSFT/Intrins... ''''

''''I recommend you to use DCF model. This model is useful with companies that generate free cash flow Microsoft does.
So $66 for MSFT then.''''

r626 - 18-2-2020 v 15:26

To je super srovnávač Ladislave, tyto stránky jsem neznal.

Co mě přijde poměrně zajímavé, je třeba CocaCola - kde tedy dle hodnot P/E, P/S, P/B je akcie předražená. Nicméně proti zbytku segmentu je stále levná. Stojí tedy za investici? V porovnání s Grahamovou teorií nikoliv a při porovnání s historií a trhem ano?
https://www.gurufocus.com/stock/KO/summary

Díky za názory.

TomasV - 18-2-2020 v 17:42

Dneska se pěkně červená ,půl roku nebyla žádná příležitost a teď zase naopak je toho tolik ,že si nemůžu vybrat:dork:
RDSB,XOM,BASF,WFC a další kteří jsou na mém watchlistu.

Stanislav - 18-2-2020 v 18:00

Mám dnes nastavenou nákupku 50,66 USD na 38 ks RDS.B. Pokud to nevyjde, tak se nic neděje, protože dnes to spadlo na roční minimum a myslím si, že to ještě zdaleka nedosáhlo dna? Pokud bych přišel domů dříve, tak už je mohl mít ve stodole. Raději bych nakoupil až v půlce března za větší bakšiš, ale ta cena je už dnes velice svůdná.

arkyn - 18-2-2020 v 18:06

Ja neco prikoupil v minulych dnech, ale jestli klesnr pod 50usd zak dokupuju znova

Pavel - 18-2-2020 v 18:42

Citace: Původně zaslal: Stanislav  
Mám dnes nastavenou nákupku 50,66 USD na 38 ks RDS.B. Pokud to nevyjde, tak se nic neděje, protože dnes to spadlo na roční minimum a myslím si, že to ještě zdaleka nedosáhlo dna? Pokud bych přišel domů dříve, tak už je mohl mít ve stodole. Raději bych nakoupil až v půlce března za větší bakšiš, ale ta cena je už dnes velice svůdná.

Měl bys mít nakoupeno, nejnižší dnešní cena obchodu byla 50,64.

Pavel - 18-2-2020 v 18:44

Citace: Původně zaslal: TomasV  
Dneska se pěkně červená ,půl roku nebyla žádná příležitost a teď zase naopak je toho tolik ,že si nemůžu vybrat:dork:
RDSB,XOM,BASF,WFC a další kteří jsou na mém watchlistu.

Tipuju to spíš teprve na začátek červenání, už je na trhu dostatečný přetlak negativních zpráv, tak si myslím, že kdo nenakoupil dnes, bude mít možnost nakoupit později a levněji.

bulinak - 18-2-2020 v 20:04

Dnes první kousek MMM.

Pomah - 18-2-2020 v 20:17

Já koupil prvních 10ks WFC, z bank mám pak 330ks SAN.

r626 - 19-2-2020 v 05:38

HSBC včera -5,6% cena opět na ročním minimu. Máte někdo ve svém portfoliu? Neustále ji poslední dobou sleduji společně s Citibank,JPM,Wells Fargo a Bank of America a nevím jak se rozhodnout. WFC již malou pozici mám.

bulinak - 19-2-2020 v 11:15

Na WFC ještě pro pár kousků čekám až přijde blíž...

Mamut - 19-2-2020 v 14:45

Dnes proběhly masivní nákupy relativně podhodnocených akcií :): CSCO, IRM, IIPR (já k těm drogám mám prostě tak nějak blíž :lol: )

michal.holik - 19-2-2020 v 15:29

Citace: Původně zaslal: Mamut  
Dnes proběhly masivní nákupy relativně podhodnocených akcií :): CSCO, IRM, IIPR (já k těm drogám mám prostě tak nějak blíž :lol: )

Super, můžeš mi prosím do soukromé zprávy popsat myšlenkový proces k nákupu IIPR? (záměrně soukromně, abys tu nedělal anarchistické myšlení)
Díky M

Stanislav - 19-2-2020 v 19:45

Dnes jsem vymetl relikt BAC a chystám se na prodej M, pokud bude příznivé výsledkové klima příští týden, tak to celé spojím s nákupem RDS.B, pokud možno pod 51 USD nákupku, jestli se ovšem zadaří?

Ladislav - 20-2-2020 v 12:23

Frisch aus dem dritten Reich :)

Deutsche Telekom se chce stát číslo 1 v USA, povídal včera šéf koncernu.
Já myslím, že bude stačit, když De.Tel. překoná v USA Verizon, stane se číslo 2 a nebude závodit s ATaT.
Před lety si De.Tel. vytvořila v USA sestru T-Mobile US, za několik dní se sloučí s americkou firmou Sprint
a bude mít v USA zase větší tržbu. V Evropě je De.Tel. už dlouho číslo 1 a polovinu své tržby dělá v USA.
Však v USA by se měl koncern De.Tel. naučit, že dividenda se nesmí nikdy snižovat.
Lépe držet dividendu 10 let stejnou, než 7x zvyšovat a 3x snižovat během 10 let.
A pokud jste to zapomněli už, na konta v Německu chodí dividendy De.Tel.. nezdaněné. Zdanily by se dividendy
ale za všechny minulé roky najednou, kdyby se akcionář naštval a akcie za několik let prodal.

Jestli přijdou nezdaněné dividendy i na vaše konto v Čechách a v Holandsku,
to vyzkoušejte nákupem akcii De.Telekom, nejlépe za alespoň 25.000 korun = 1000 €.

Koupit akcie před 26.3.!!! Ten den je shromáždění akcionářů. :punk: Jinak bude dividenda až za rok.

TomasV - 20-2-2020 v 15:45

Nemůžu si pomoc zase jsem přikoupil dalších 47ks RDSB,někdo by jste mne mněl zastavit:no:

PaloK - 20-2-2020 v 16:12

DT veľmi nerád vypláca dividendy, DT na Slovensku vlastnil 51% štátneho telelekomu a štátu nikdy nevyplatil ani korunu na dividendách, aj keď boli vysoko ziskový.
štát sa teda rozhodol svojích 49% predať a vyhlásil IPO, ktorého som sa tiež zúčastnil, zložil som peniaze v banke , IPO prebehlo a nakoniec s toho nič nebolo, lebo prišiel nemec a ponúkol štátu o milión viac, ako by získali z IPO a IPO zrušili.

PaloK - 20-2-2020 v 16:17

tiež by som chcel kúpiť RDS, ale cez fio za €, lebo Lynx plánujem zrušiť, aký ticker mám použiť?

Logen - 20-2-2020 v 16:46

Citace: Původně zaslal: PaloK  
tiež by som chcel kúpiť RDS, ale cez fio za €, lebo Lynx plánujem zrušiť, aký ticker mám použiť?

U FIO je při nákupu na XETRA ticker pro RDS-A "R6C", pro RDS-B je "R6C3"

Stanislav - 20-2-2020 v 16:55

Nakonec jsem si včera nastavil cenu 50,58 USD na 55 ks RDS.B a dnes to bylo nakoupeno v 15:30 po 50,34 USD, takže jich mám už 94 ks. Pokračování přijde v dalším kvartále, až bude zase nabito. Je to přece hřích to nechat ležet někde na zemi a čekat, až to nějaký pobuda sebere a k tomu jako bonus 6,3% netto dividenda! :lol:

PaloK - 20-2-2020 v 17:11

je rozdiel medzi A a B z hľadiska zdanenia dividend?
nieje na XETRE dividenda 26%?

bigusdykus - 20-2-2020 v 17:30

Dnes přikoupen ČEZ a nová pozice Moneta.

Ladislav - 20-2-2020 v 17:38

""je rozdiel medzi A a B z hľadiska zdanenia dividend?""
Do Čech a na Slovensko by měly přijít dividendy Shell B nezdaněné a Shell A zdaněné 15%.

Jack N. - 20-2-2020 v 17:55

The Williams Companies (WMB)
https://finviz.com/quote.ashx?t=WMB&ty=c&ta=0&p=...

Prý se polepší a už nebudou snižovat dividendu jako v roce 2016
Aktuální výplatní poměr z hlediska DCF 1.78
Rating zvýšen o jeden stupeň do investičního pásma
Dluh / provozní zisk 4.4 x
Dividendový výnos 7.4%, slibují v dohledné době růst o 5%
Mají dost keše a nepotřebují vydávat nové akcie

https://investor.williams.com/earnings-and-reports/quarterly...

Dokonce i Reit guru Brad Thomas je obhajuje:
https://seekingalpha.com/article/4325040-4-things-investors-...

r626 - 22-2-2020 v 08:30

Ještě jedna otázka do pléna co se týká RDS akcií.
V současné době už pozici RDS.B mám koupeno na NYSE dividenda chodí nezdaněná, nicméně se jedná o ADR certifikát. Nějak se mi nepodařilo dogooglit kdo je vydavatelem, pokud je to vůbec zveřejněné. Jaká je šance, že vydavatel krachne a přijdu časem o svou investici? Vzhledem k aktuální ceně RDS plánuji zvětšit pozici, ale jsem trochu znepokojený tím ADR certifikátem. Případně mě napadla varianta koupit RDS.A na burze v Holandsku, kde by se dle všeho mělo jednat o akcie, nicméně zase nevím jak je to s daní. Je to 15% a chodí to zdaněné?

Stanislav - 22-2-2020 v 09:35

R626, mám dojem, že vydavatel je Citigroup, ale to ti může být víceméně jedno, protože to je jištěné některou americkou bankou z velké čtyřky. U holandských akcií je uznatelná pouze 10% daň a musí se dodanit ještě 5%, proto se zde doporučují pouze nákupy britské RDS.B za libry nebo jejich americké klony, které chodí nezdaněné z USA v dolarech. Změň si laskavě nick, protože to je značka pro nějaký rychlík či co? Na setkáních se neoslovujeme nicky, ale pouze jmény, což je tradiční zvyk u civilizovaných národů. Byl bych docela rád, kdyby se to zde uvedlo do praxe. Pak mám v tom hokej, jak se kdo vlastně jmenuje a s kým se bavím? Některé lidičky už znám dobře, takže tam mi to problém nedělá, ale u těch nových, které jsem viděl pouze jednou, tam těžce myšlenkově strádám. Pokud se zde někdo objeví se stejným křestním jménem, tak vložit za jméno první písmeno ze svého příjmení.

michal.holik - 22-2-2020 v 10:35

Citace: Původně zaslal: Stanislav  
... Změň si laskavě nick, protože to je značka pro nějaký rychlík či co?.. .

:lol::lol::lol:

Vosa - 22-2-2020 v 10:48

Taky jsem se zasmál :lol:
Ale možná že to nebude parní lokomotiva, ani elektrický rychlík z jízdního řádu ČD, ale tento šlapací stroj ? :smilegrin:
https://www.duvlan.cz/recumbent-nautilus-r626/

r626 - 22-2-2020 v 11:33

Děkuji za odpověď Stanislave, zejména ta druhá část mě rovněž velmi pobavila ale k věci.

Nákup v GB se mi úplně nepozdává především díky Brexitu a možnému vývoji GPB. Pokud se tedy budu držet varianty ADR.B na NYSE našel jsem že by měl být uložený v JPMorgan https://adr.com/drprofile/780259107 a zdá se, že si neúčtují roční poplatky. Opravte mě pokud se mýlím.

Co se týká mého nicku, děkuji za milou zpětnou vazbu, ale s dovolením si ponechám nick co mi vyhovuje. Pokud dojde na osobní seznámení, tak se všem velice rád představím, ale na internetu si ponechávám anonymitu. Každopádně ne všechny nicky zde na fóru korespondují se jmény reálných osob, o fotkách nemluvě. Kupříkladu já mám třeba výbornou fotografickou paměť, tak bych byl rád když bys byl tak hodný a změnil si profilovou fotku, abych pak na srazu zbytečně nehledal Toma Stanislava Hankse. :-))

Ber to s nadsázkou. Nerad bych dál zabředával dál do této diskuze, proto sem nechodím. Beru to zde jako formu sebevzdělání a ověření si vlastních postupů, což pevně věřím má většina z nás.

Pavel - 22-2-2020 v 11:47

Citace: Původně zaslal: r626  

Nákup v GB se mi úplně nepozdává především díky Brexitu a možnému vývoji GPB. Pokud se tedy budu držet varianty ADR.B na NYSE našel jsem že by měl být uložený v JPMorgan https://adr.com/drprofile/780259107 a zdá se, že si neúčtují roční poplatky. Opravte mě pokud se mýlím.

Ahoj rychlíku,
nemýlíš se. Poplatky se neúčtují a opravdu bych se (na rozdíl od pana domácího) kreditního rizika nebál. Nějaké poplatky depozitní bance možná platí přímo Shell, aby umožnil dalším investorům (kteří chtějí investovat v USD) nakupovat jejich akcie.

Co se týká britských akcií Shellu, tak na stránkách Shell najdeš informaci o tom, že dividenda je stanovena vždy v USD a k nějakému datu před výplatou se přepočte na GBP nebo na EUR.

r626 - 22-2-2020 v 12:04

Díky Pavle, tak tím pádem tedy není nutné mít obavu ani z obchodování v Londýně. :thumbup:

Pavel - 22-2-2020 v 12:24

Citace: Původně zaslal: r626  
Díky Pavle, tak tím pádem tedy není nutné mít obavu ani z obchodování v Londýně. :thumbup:

Měl jsem RDS.B v Londýně a jelikož to byla moje jediná akcie s výplatou v Librách, vyměnil jsem ji za ADR, abych měl výplatu v dolarech. Navíc mě čistě psychologicky štvalo,že pokaždé je ta dividenda v jiné výši (podle aktuálního směnného kurzu).

Stanislav - 22-2-2020 v 14:25

Já jsem to Pavle radši ani nezkoušel a hned jsem to zaparkoval do USA. Z RDS.B se zde začíná stávat celebrita, hned za Téčkem. Letos budu samozřejmě pokračovat v dokupování za tuto libovou cenu. Teď si jdu pro dalšího Braníka, nějak mi vyhládlo. :blush:

Vosa - 22-2-2020 v 15:38

Já měl ještě minulý rok jako největší pozici RDSB. Postupným poklesem a růstem ostatních titulů zapadla na pátou největší pozici.
Nyní jsou mé největší pozice v tomto pořadí: Microsoft, Johnson&Johnson, AT&T, Cisco, RDSB, NRZ.
A tak se teď taky chystám dokupovat RDSB a trochu navýšit i Exxon.

Mamut - 22-2-2020 v 19:30

RDSB je za libovou cenu, jen kruci už činí 13 % mého portfolia...to už je dooost. Pokud to však ještě významně spadne (kolem 46-47 $) , tak asi neodolám a dokoupím :).

r626 - 23-2-2020 v 10:25

Ano, v rámci diverzifikace pft je pravda, ze mám taky momentálně nejvíc v akciích tabáku a teď plánuju přikrmit ropáky. Což v tuto chvíli asi není ideál, cena se možná ještě o chlup propadne, ale z dlouhodobého hlediska a snaze firem se přizpůsobit novým trendům na trhu nemám o své investice obavy. A jak bylo již několikrát řečeno, když je cena dole, tak hlavní je se toho nebát
:-)))

roberto marconi - 23-2-2020 v 10:34

Jo, to o te cene a strachu to plati. Ale jen u solidnich firem, aristokratu, challangeru atd.
Neplatilo treba u SDRL, GME, NAUH a tak.

r626 - 23-2-2020 v 11:09

Souhlas

bulinak - 23-2-2020 v 20:23

Se právě trochu bojím u SKT, která je strašně shortovaná...

PaloK - 24-2-2020 v 11:54

v piatok som kúpil 100ks R6C3 (RDS) po 23,10€, dnes sa dívam, že som mohol byť s tou cenou aj smelší

Logen - 24-2-2020 v 12:28

Taky jsem 100 kousků R6C3 nakoupil, bohužel ještě o pár dní dřív.
No nic, chvilku počkám a pak dokoupím, nějaká hotovost ještě je.
Ačkoliv teď zrovna by bylo mnohem víc titulů k nákupu.

Pomah - 24-2-2020 v 15:26

doředil jsem RDSA 24ks za € 21,70, ještě čekám, že tam dneska padne 15ks Pfizer Inc za $ 34,5 ;)

roberto marconi - 24-2-2020 v 16:47

Tak nam to zasalo, chlapci. Konecne se blizi dobre casy. Toto muze byt jen zacatek te krasy...spolu se Springsteenem: " I am going down...down...down" :thumbup:

bulinak - 24-2-2020 v 19:27

Citace: Původně zaslal: Pomah  
doředil jsem RDSA 24ks za € 21,70, ještě čekám, že tam dneska padne 15ks Pfizer Inc za $ 34,5 ;)

Také mám nastaveno 34,5$ :)

zaza - 24-2-2020 v 20:22

Koukám, že se zájem o Pfizer hromadí, tak nastavím 34,60 :-)

Phoenix - 24-2-2020 v 20:35

Zatím to vypadá, že se celosvětové epidemii už nedá zabránit. Odprodáváte někdo část akcií nebo čekáte a pak jen budete ředit? Přemýšlím, jestli nějaké pozice trochu neupustit, abych pak měl více hotovosti na nákup, až to bude vyklesané více. Myslím si, že trhy půjdou ještě hodně dolů.

Martinski - 24-2-2020 v 20:40

to Phoenix
momentalne si chystam seznam kvalitnych akcii ktere bych dokupoval v pripade 7-10% poklesu s&p 500. neprodavam.

Vasek - 24-2-2020 v 20:46

Tomu nevěř, pokud se situace nebude zhoršovat, tak trhy níž o moc nepůjdou.

Kdo dnes nakupoval ropné akcie, tak nakupoval podle mne za ceny, které už zítra být nemusí. Nevím proč, ale myslím si to. Koukám na ropu a ta potvora roste docela svižně. Správnou cenu ropy zpravidla určí velcí hráči od 19,00 do 21,00 hod. našeho času. A kdyby měla dál padat, tak jí tam pošlou, ale to se neděje.

Tak to mám vypozorované a proto si to myslím. A akcie korelují silně s ropou a naopak. Rovněž ceny dluhopisů dál nerostou, resp. výnosy dluhopisů dál neklesají a proto si myslím, že další pokles už nebude moc velký. Pokud se ovšem zprávy o viru nezhorší. Ale to bohužel predikovat neumím. Nemám křišťálovou kouli.

Kdo nakupoval ropáky, udělal nákupy za dobré ceny. To si myslím.

arkyn - 24-2-2020 v 21:06

Upustil jsem trochu O a OHI, u obou titulu vnimam ze jsou velmi vysoko a zaroven rustovy vyhled neni nijak vysoky pro pristich 1-2 roky. Rád je dokoupim ale nizsi ceny.

A dokoupil trochu Shell a BP.

Pavel - 24-2-2020 v 21:07

Citace: Původně zaslal: Phoenix  
Zatím to vypadá, že se celosvětové epidemii už nedá zabránit. Odprodáváte někdo část akcií nebo čekáte a pak jen budete ředit? Přemýšlím, jestli nějaké pozice trochu neupustit, abych pak měl více hotovosti na nákup, až to bude vyklesané více. Myslím si, že trhy půjdou ještě hodně dolů.

Taky si myslím, že ještě půjdou dolů. Mj. proto, že klesáme z historických maxim a dneska jen lehce. A virus dál útočí.

zanek - 24-2-2020 v 21:16

To co jsme dnes videli je jen zacatek. Mozna ted bude par dni klid, ale je jen otazka casu nez dalsi evropska zeme ohlasi umrti a s tim spojene ruzne opatreni. A pojedem zase dolu. Zatim teda vyckavam, i kdyz to neni jednoduchy :)

roberto marconi - 24-2-2020 v 21:17

Takze plati jako vzdy: nikdo z nas nic nevi a uvidime , co z toho bude :lol:

Neprodavam, syslim cash a obcas mrknu do kristalove koule pripojene k netu. Zacina to byt zajimave. Z hlediska drzeni na pristich 20 let toho tu zacina byt dost a dost. Konecne i kvalita bude za solidni ceny.

Phoenix - 24-2-2020 v 21:20

Já už právě 2x doředil Shell + pár kousků, ale říkám si, jestli se nezbavit akcií, které jsou nadhodnocené, třeba ta OHI, Target mám na snad +120% a myslím si, že ho optimismus vyhnal šíleně nahoru. Pak tam mám akcie, ke kterých mám trochu citovku, jako třeba BMW, ale už delší dobu přemýšlím, jestli se ho nezbavit, i když to nejhorší má už asi za sebou.

Na druhou stranu mám aktuálně volnou hotovost cca 30% akciového ptf + pokud vezmu i na marži, tak se dostanu i s polštářem přes 50%, takže prostor připravený mám. Do toho se preventivně stahuji z Mintosu, takže tam také budou volné prostředky. Těžké to rozhodnutí :crazy:.

Vasek - 24-2-2020 v 21:32

Já myslel, že když nakoupíte akcie, tak vás už pak cena moc nezajímá.

Nevím, ale já mít Target v plusu 120%, tak ho neprodám.

Ale kdybych ho chtěl prodat, tak na něj vypíši opci se strikem 140, expirací 16.10.2020, a vezmu prémii 235 USD za 100 kusů, čili za jednu opci. Když se mi to prodá, dostanu zaplaceno 140 USD za akcii, 235 USD za opci a akcie prodám.

Roční dividenda z akcie je 2,64 USD za akcii. Prémie z jedné akcie viz. výše je asi 2,35 USD. Proč to neudělat takto a nezískat z vlastněných akcií více peněz? Nebo myslíš, že akcie vyleze do 16.10.2020 na 140? Podle mne těžko. Za 8 měsíců držení opce do expirace bys dostal pomalu další roční dividendu.

Měl bys tak vypsanou krytou opci a nic neriskuješ.

To zase bude řevu od pana domácího, že jsem to napsal sem.

Vasek - 24-2-2020 v 21:42

Ty jsi u té akcie musel chytnout dno 51 USD nebo tak něco. Tak to jsi borec. Tu akcii bych neprodával. Je to těžké, ale já bych si jí nechal dle rad pana domácího.

Jsem se překoukl, tak 2,35 je u ceny 130. Ne 140.

Phoenix - 24-2-2020 v 21:44

Opcím bohužel nehovím, takže nic. I když párkrát už jsem o nich přemýšlel, že bych se pokusil do toho trochu zasvětit. Cena akcií mě nezajímá, ani předražené akcie neprodávám, pokud to se společností nejde z kopce. Spíš mi jde o využití situace, kdy akcie které jsou hodně v + prodám (je zde vyšší pravděpodobnost korekce než u férově oceněných) a po propadu je nakoupím třeba o 20% levněji, čímž se mi i dividendový výnos znatelně zvedne.

Target mám nákupku s poplatkem 52,38. Bohužel jsem v té době ještě studoval, takže jsem do toho nedal moc. Opatrnost se vždy nevyplácí :lol:. Pro mě se asi ani opce nehodí, jsem spíš "číhač". Čekám kde se co po* a pak to zkupuji :smilegrin:.

pigzor - 24-2-2020 v 22:09

Citace: Původně zaslal: Pavel  

Taky si myslím, že ještě půjdou dolů. Mj. proto, že klesáme z historických maxim a dneska jen lehce. A virus dál útočí.
Taky to vidim obdobne. Podle me je korona porad jeste v zacatcich a pokud se opravdu rozjede na "plny kule", tak by trhy mohly jit dolu o desitky procent.

Mindoro - 24-2-2020 v 22:22

Rovněž neprodávám, mám nachystanou hotovost ve výši stávajících portfolií a v případě dalších propadů začnu syslit další kusy akcií. Chvíli jsem měl nutkání pár štočků prodat, mezi nimi i to OHI, ale ona je to taková zlatá slepička s desetiprocentními vajíčky. Za 56,5 jsem přikoupil pár kousků XOM

r626 - 25-2-2020 v 09:21

Tak jak jste včera dopadli? Nějaké zajímavé úlovky? Já mám RDS, nejspíš cena ještě padne, však ono to zase vyleze.. nerad bych čekal a čekal a nic... dál mám políčeno na AT&T, Wells Fargo, případně novou pozici Citibank

ado130 - 25-2-2020 v 09:52

Ja uvažujem o vstupe do 3M, Cisco, Altria a Pfizer. Počkať pár dní, presuniem financie a uvidí sa.

ondhra - 25-2-2020 v 10:13

Hodně se tu teď řeší nákup RDS. Chtěl bych se zeptat jak to vidíte s nákupem XOM. A proč dáváte přednost víše zmíněnému RDS. Je za tím lepší fundament a vyšší DY?

TomasV - 25-2-2020 v 10:43

Citace: Původně zaslal: ondhra  
Hodně se tu teď řeší nákup RDS. Chtěl bych se zeptat jak to vidíte s nákupem XOM. A proč dáváte přednost víše zmíněnému RDS. Je za tím lepší fundament a vyšší DY?

Ano RDS se jeví lépe oceněno ,má větší dividendu a také je dividenda bezpečně pokryta FCF ,u XOM to tak bohužel není.

Pavel - 25-2-2020 v 11:17

Citace: Původně zaslal: ondhra  

Ano RDS se jeví lépe oceněno ,má větší dividendu a také je dividenda bezpečně pokryta FCF ,u XOM to tak bohužel není.

Přidal bych ještě argument, že Shell je hodně angažován v plynu a celkově má širší diverzifikaci své činnosti. A zemní plyn, zdá se, bude zelenými aktivisty trpěn spíše než ropa a uhlí, při jeho spalování je méně pevných částic a CO2. Např. říše Mengely nemá jinou možnost, než začít spalovat plyn, když nechce uhlí a jádro.

Pavel - 25-2-2020 v 11:23

Já už právě 2x doředil Shell + pár kousků, ale říkám si, jestli se nezbavit akcií, které jsou nadhodnocené, třeba ta OHI, Target mám na snad +120% a myslím si, že ho optimismus vyhnal šíleně nahoru. Pak tam mám akcie, ke kterých mám trochu citovku, jako třeba BMW, ale už delší dobu přemýšlím, jestli se ho nezbavit, i když to nejhorší má už asi za sebou.

Jsi dobrý optimista, že BMW (a i další evropské automobilky) má to nejhorší za sebou:cool:

S tím Targetem - taky jsem si myslel, že je předražený, ale už to nevidím tak jednoznačně a od případného prodeje jsem ustoupil, jeho cena (po korekci z maxim 125-130 USD) mi už dává větší smysl, jejich zisky jsou slušné a výhled taky dobrý. Každopádně můžeš počkat na 3.3., to budou oznamovat kvartální výsledky.

Pavel - 25-2-2020 v 11:27

Citace: Původně zaslal: Vasek  

Ale kdybych ho chtěl prodat, tak na něj vypíši opci se strikem 140, expirací 16.10.2020, a vezmu prémii 235 USD za 100 kusů, čili za jednu opci. Když se mi to prodá, dostanu zaplaceno 140 USD za akcii, 235 USD za opci a akcie prodám.

Roční dividenda z akcie je 2,64 USD za akcii. Prémie z jedné akcie viz. výše je asi 2,35 USD. Proč to neudělat takto a nezískat z vlastněných akcií více peněz? Nebo myslíš, že akcie vyleze do 16.10.2020 na 140? Podle mne těžko. Za 8 měsíců držení opce do expirace bys dostal pomalu další roční dividendu.

Tohle je dobrý příklad použití opce, pokud budu mít strategii, že nad nějakou cenu (140) už považuji akcii za tak drahou, že ji nechci dál mít v portfoliu.

Na druhou stranu - co riskuju? Není pravda, že nic. Než nastane 16.říjen, zlepší se třeba výsledky firmy (a vzroste cena třeba na 160) natolik, že i za cenu 140 si ji budu chtít ponechat. Do 16.10. bude firma ještě 3x zveřejňovat své výsledky a 1x oznamovat navýšení dividendy.

bulinak - 25-2-2020 v 13:44

Citace: Původně zaslal: Pavel  
Citace: Původně zaslal: Vasek  

Tohle je dobrý příklad použití opce, pokud budu mít strategii, že nad nějakou cenu (140) už považuji akcii za tak drahou, že ji nechci dál mít v portfoliu.

Na druhou stranu - co riskuju? Není pravda, že nic. Než nastane 16.říjen, zlepší se třeba výsledky firmy (a vzroste cena třeba na 160) natolik, že i za cenu 140 si ji budu chtít ponechat. Do 16.10. bude firma ještě 3x zveřejňovat své výsledky a 1x oznamovat navýšení dividendy.

Opce bude uplatněna zpravidla až při expiraci, jde přerolovat atd...

Pavel - 25-2-2020 v 15:37

bulinak: Však já nepíšu, že ztráta bude tak a tak vysoká, vždy lze nějak situaci průběžně řešit, ale jsou to další náklady. Jak píše Abak v jiném vlákně, opce nejsou ani zlo ani dobro. Jen je potřeba přesně rozumět tomu, kolik mě to stojí, jaké riziko podstupuji a co získávám. Nic víc, nic míň.

Ladislav - 25-2-2020 v 20:24

Ten hnuj OPCE dávejte pod jiné téma diskuse!
Himmel, Arsch und Zwirn!

Aries - 26-2-2020 v 09:03

Citace: Původně zaslal: Ladislav  
Ten hnuj OPCE dávejte pod jiné téma diskuse!
Himmel, Arsch und Zwirn!

Souhlasím

Mindoro - 26-2-2020 v 11:07

Dokoupil jsem Shell a jsem na půlce celkové pozice. Snažím se sedět na rukách, ale je to těžký :lol: Začínají se tu rýsovat zajímavé možnosti, ale u většiny akcií by to chtělo ještě minimálně 20 a více % dolů, ten růst posledních měsíců a let byl neskutečný. Čekám na mnohaletá minima , u olejářů, některých reitů je již máme. Ale stačí si dát mnohaletý graf MA, V a víme kde jsme :cool:

eppairforce - 26-2-2020 v 15:48

to Mindoro
Shell potřebuju taky dokoupit. Jen čekám na vývoj kolem Nord stream2, američani pohrozili firmám účastníci se této dostavby. Zbyde to na Rusko a jsem zvědav jaký opatření ze strany USA budou následovat. Závislost EU na Rusku je jim samozřejmě proti srsti. V každým případě ten Shell ještě trošku potřebuju přikoupit

Pavel - 26-2-2020 v 19:23

Citace: Původně zaslal: eppairforce  
to Mindoro
Shell potřebuju taky dokoupit. Jen čekám na vývoj kolem Nord stream2, američani pohrozili firmám účastníci se této dostavby. Zbyde to na Rusko a jsem zvědav jaký opatření ze strany USA budou následovat. Závislost EU na Rusku je jim samozřejmě proti srsti. V každým případě ten Shell ještě trošku potřebuju přikoupit

Nemyslím si, že USA ještě něco podniknou. Tímhle krokem naštvali Rusáky a donutili je, aby podepsali další tranzitní dohodu na plyn s Ukrajinou. Rusáci to dokončí se zpožděním a hotovo.

TomasV - 27-2-2020 v 13:31

British american tabaco navyšuje dividendu o 3,6%

zanek - 27-2-2020 v 14:08

British american tabaco navyšuje dividendu o 3,6%

To beru!

kraken - 27-2-2020 v 15:49

díky za typ CODX

Pomah - 27-2-2020 v 16:08

taky děkuji za typ na CODX, včera jsem hned koupil 7ks za nějakých 5,65, večer je pak prodal za cenu přes 10 (škoda že jsem neměl víc), ale i tech 30eur zisk potěší :D

kraken - 27-2-2020 v 16:31

já zatím držím.. na bumašce všechno stojí.. ale i padá
japonka dostala Covid-19 2x, kdoví , co vlastně čínanům uteklo, to tuší jen oni a radji zavírají města jak diví, i to budí rozpaky..

Martinski - 27-2-2020 v 16:59

panove, tak jak jste na tom ? kupujete nebo jeste cihate ? ja zatim nic neprodal, ani nehodlam, ale zatim ani nekoupil a hodlam nakoupit statecne :)
rekl bych ze brezen bude hooodne zajimavy :cool:

Pomah - 27-2-2020 v 17:14

zdravím... přiznám se, že zažívám pocity, které neznám. Akcie mám od začátku roku 2019, největší nákupy jsem provedl začátkem roku 2020. Tudíž aktuálně zažívám poprvé opravdu velký propad celé hodnoty portfolia. peníze na dokup již nemám, ale ani nehodlám nic prodávat, nemám důvod. Samozřejmě se ve mě ale odehrávají všechny možné pocity, když každý den ztratíte několik %. Jak řikám, tohle zažívám poprvé v životě, však je mi 28 let :D

Mindoro - 27-2-2020 v 17:26

Já osobně mobilizuji hotovost kde se dá, neprodávám, ale přiznávám, že to není hezký pohled jak se mi zisk vypařuje pod rukama , ještě jeden takový den a jsem v US portfoliu na nule. Připojuji se k odhodláni nakoupit statečně :cool: Rovněž vyčkávám, očekávám ještě větší paniku až začnou vyprodávat margináři a filipínské uklízečky.

Vasek - 27-2-2020 v 17:51

Se musíte dívat na akcie jako na něco, co jste kupovali jen a pouze proto, aby vám to zajistilo příjem. Jak stále zde vysvětluje pan domácí, akcie má jen proto, aby dostal z každé akcie každí rok pár stovek EUR. Chápete? Jeho nezajímá cena, ale ta částka, co mu každý rok přijde z té akcie.

Na to, že vám to kleslo se dívejte tak, že můžete koupit další akcie za nižší cenu a tím zvýšit svůj příjem proto, abyste časem nic nemuseli dělat.

Akcie můžou spadnout o dalších 20%. Stále je vzduchu otázka, co je to za vir. Pokud je to podobné chřipce, tak se to asi dá přežít, pokud těm blbům v Číně utekla biologická zbraň, tak je to problém.

Dneska bylo ohlášeno zvýšení dividendy American Tobacco a British Petroleum. Tak buďte spokojení, že akcie jsou nízko a časem můžete nakoupit více těchto papírků, protože ty české koruny požere časem jako všechny měny inflace, která je dle mne vyšší, než uvádí statistiky.

TomasV - 27-2-2020 v 18:06

Já osobně jsem maximálně spokojenej s výprodejem a pomalu nakupuju,poslední nákupy byly:
RDSB,WFC,MMM,XOM.

Na tohle jsem čekal skoro rok od minulé korekce.

abak - 27-2-2020 v 18:17

Zatím se nic moc neděje, S&P stále nad $3000, stále jsme na historických maximech, kvalitní tituly jsou stále strašně vysoko, ty defenzivní téměř jako přibité, rozumná vstupní pozice by mohla být ve většině sektorů při S&P 500 pod 2700 USD. Během posledních šesti měsíců jsem navýšil hotovostní/dluhopisovou část portfolia na 65 % a rozhodně neplánuji vstupovat do trhu při dlouhodobých maximech.

Martin - 27-2-2020 v 19:14

Pomah - jsme na tom stejne...jen mi je 42. Ted jsem dokoupil XOM za 66 a RDS.B za 53, kdybych jeste pockal. Zatim jsem v plusu...mam pripravene penize, ale nevim jestli jeste nepockat. Abak - mate vyhodu, ze kupujete akcie delsi dobu, ale u nas zacatecniku je to tezke. Chci MAIN(jeste pockam), ARCC, ORI (za 20), PRU ( uz je pro me zraly na nakup), CMI, CAT(115), ETN, GPC, O (65), NNN (50), ED, DEA. Jake mate ceny pro pripadny prvni nakup u vyse psanych, kdyz teprve zacinam? Na druhou stranu je pravda co rika pan Ladislav, koupit a uz nic neresit a sbirat dividendy.

Whitewalker - 27-2-2020 v 19:49

Ja opravdu nechci aby se moje zisky behem nekolika nasledujicich tydnu vyparily.
Proto jsem na svoje ziskove pozice (skoro na vsechny) vypsal deep in the money call opce.
Tzn. ze kdyz bylo BTI na 44$, tak jsem vypsal mesicni call opci na 40$. Jako premium jsem ziskal zhruba 4.5$.
Takze ted hodnota BTI klesla na 41, ale ja mam hodnotu akcie diky vyinkasovanemu premiu pojistenou na hodnotu 39.5.
Takze burzy padaji ale ja mam porad +/- stejnou hodnotu portfolia.
To same jsem udelal s tituly T, MO, PM atd.
Nejhorsi vec co se muze stat, ze akcie porostou nahoru a vy o ne prijdete. Co je v tuto dobu velice nepravdepodobne a i kdykoliv se daji ztracene tituly ihned dokoupit nebo vypsat opci.
Tento pristup mi v poslednich tydnech uchranil uz peknych x desitek tisic korun.
Omlouvam se, ze jsem zde vlozil prispevek o opcich:)

Vasek - 27-2-2020 v 20:08

To zase bude pan domácí kvičet. Já raději napíši příspěvek k tvému do tématu opce.

Vasek - 27-2-2020 v 20:46

Kdo nyní kupuje ropáky za současné ceny, tak určitě neprodělá.

OPEC podle mne v březnu sníží těžbu, aby podpořil cenu ropy. To za prvé.

Za druhé FED podle mne v nejbližší době sníží úroky a tím podpoří akcie.

Za třetí, bude pravděpodobně zavedeno QE. Další tisk peněz. Tedy akcie budou mít cestu dolů pěkně zasekanou.

Jediná otázka je, jak je vir silný. Pokud se mají nakazit miliony lidí, tak akcie brutálně padnou a nic je nezachrání. Zlato, CHF a JPY budou silní měny, dluhopisy také.

Tak si každou, když se na celou věc podívá globálně, může udělat obrázek, co se asi bude dít a co by měl v současně době dělat. Zda držet hotovost, či nakupovat akcie či něco jiného.

Já budu sedět a koukat. Možná se rozhodnu přímo nějakou akcií koupit. Ale jak už psal kolega, trhy jsou stále moc vysoko. Otázka je, zda půjdou někdy níž. Čekat se může, ale jakmile bude jen někde malinká zpráva, že vir ustupuje, tak trhy vystřelí klidně i o 5 a 8% nahoru za den. Těch peněz na nákup akcií je nyní na trhu ohromné množství a zvláště, když FED a ECB do toho měsíčně lijí kolem 90 mld. USD. A ty prachy do ledna nakupovali akcie. Takže nyní jsou někde na trhu a čekají, co se bude dít.

arkyn - 27-2-2020 v 22:15

Aktuálně DJIA je blízko úrovni 52week low. Což je ale pořád dost vysoko z historického pohledu. Podle toho jak to rychle klesá, tak je to jako když do balonku někdo píchne špendlíkem. Trhy byly extra nahoře, a jen to čekalo na impuls, navíc nemoc je dobrý důvod ke strachu. Ale tradiční a silné podniky jsou stále nahoře, i řada REITs, stále jsou na úrovni kde byly před pár měsíci.

Na druhou stranu, nikdo neví co a jak bude.

Dal jsem tam něco do olejářů a dnes do Altrie. Byly dole už před panikou a teď mají výborný dividend výnos, tak si nemyslím že je to špatné. Kromě toho ropa nejde tak dolů jako ropné firmy, už nějakou dobu.

Možná to půjde ještě dolů, zejména pokud budou případy v USA. A jak to odezní, tipuju za pár týdnu, měsíc či dva (buď si lidé už zvyknou, jako na jiné nemoci, anebo se přestane s létem šířit), tak Donald udělá vše proto, aby se trhy do voleb vrátily a on měl argument v kampani. Pokles mu fakticky teď nevadí, nemusí držet trhy nahoře pořád, a demokrati se perou mezi sebou, navíc korekce už rok nebyla. Důležitý pro volby bude vývoj hlavně od konce léta do listopadu.

TomasV - 28-2-2020 v 11:02

Vypadá to že cena Pfizeru se nezadržitelně blíži k ceně 30 dolarů a k dividendě přes 5%,to už se mi zdá dobrá cenu pro vstup?

ado130 - 28-2-2020 v 12:54

Tiež tak uvažujem, že spoločnosti ktoré nemám, tak ako vstupná hodnota podľa DY. Ako píšeš Pfizer 5%, Cisco 4%, 3M 4%, MO 8%. Pri ďalšom prepade o 5-10 % stále prikupovať, tzn. trochu priemerovať cenu.

TomasV - 28-2-2020 v 15:54

Basf navyšuje dividendu o 3 procenta na 3,3EUR.

Filda1 - 28-2-2020 v 17:06

nad BASF přemýšlím, dneska šel pěkně dolů, je na cenách z roku 2010..

abak - 28-2-2020 v 17:13

S&P 500 umazalo dva roky růstu během jediného týdne, Dow 30 se aktuálně obchoduje poblíž prosincových cen z roku 2017, kvalitní společnosti však zůstávají stále předražené. Kromě již zmíněných (PFE, CSCO, MMM) sleduji aktuálně z hodnotových akcií s dividendou nad 3 %, tržní kapitalizací nad 10 mld. USD a větším růstovým potenciálem Texas Instruments Incorporated (TXN), Hasbro, Inc. (HAS), ONEOK, Inc. (OKE), Welltower, Inc. (WELL), W. P. Carey Inc. (WPC), Simon Property Group, Inc.. (SPG) a Weyerhaeuser Company (WY).

Zajímavých mid cap kandidátů a dalších titulů s nižší dividendou, případně růstových akcií je však mnohonásobně víc.

michal.holik - 28-2-2020 v 18:19

Citace: Původně zaslal: abak  
S&P 500 umazalo dva roky růstu během jediného týdne, Dow 30 se aktuálně obchoduje poblíž prosincových cen z roku 2017, kvalitní společnosti však zůstávají stále předražené. Kromě již zmíněných (PFE, CSCO, MMM) sleduji aktuálně z hodnotových akcií s dividendou nad 3 %, tržní kapitalizací nad 10 mld. USD a větším růstovým potenciálem Texas Instruments Incorporated (TXN), Hasbro, Inc. (HAS), ONEOK, Inc. (OKE), Welltower, Inc. (WELL), W. P. Carey Inc. (WPC), Simon Property Group, Inc.. (SPG) a Weyerhaeuser Company (WY).

Zajímavých mid cap kandidátů a dalších titulů s nižší dividendou, případně růstových akcií je však mnohonásobně víc.

Abaku, podělíš se s námi o tvé cílové ceny pro nákup MMM PFE CSCO?
Dále by mě zajímalo proč místo WPC nemáš O nebo STOR?

Díky M

abak - 28-2-2020 v 20:00

michal.holik:

Díky za doplnění, O je v komparaci s WPC fundamentálně stále příliš vysoko (ale jinak samozřejmě dobrá volba), STOR mám také v hledáčku, ale chtěl jsem zde uvést především dividendové tituly, které se zde tak často neřeší a mají tržní kapitalizaci nad 10 mld. USD.

Například WY poskytuje zajímavou expozici ve vývoji cen stavebního dřeva, současně v jinak relativně stabilním tržním prostředím může profitovat z nízkých úrokových sazeb a větší stavební aktivity.

CSCO ~ 35 USD
MMM ~ 145 USD
PFE ~ 30 USD

TomasV - 28-2-2020 v 20:01

Zakoupeno RDSB na evropské burze za zajimavou cenu 19,50EUR.

Rohl - 28-2-2020 v 22:46

Zakoupeno RDSB na evropské burze za zajimavou cenu 19,50EUR.

Připojuji se do do klubu. Taky jsem to už dnes nevydržel :smilegrin:

Peterle - 28-2-2020 v 23:07

Ja som dnes kúpil Occidental Petroleum (OXY) za 30$.

A v pondelok plánujem nakúpiť Imperial Brands dnes som to už nestihol, neviete mi poradiť ak ju kúpim na Xetre za € titul ITB ISIN GB0004544929, dividendy mi budú chodiť na účet nezdanené a v GBP, alebo v €? Koľko vychádza dividenda okolo 14%, ak som dobre počítal?

Pavel - 28-2-2020 v 23:11

Basf navyšuje dividendu o 3 procenta na 3,3EUR.

Stejná slabota jako každý rok, o 10 centů. Už tu akcii nemám a nelituju, že šla z domu.

michal.holik - 29-2-2020 v 03:48

Citace: Původně zaslal: abak  
michal.holik:

Díky za doplnění, O je v komparaci s WPC fundamentálně stále příliš vysoko (ale jinak samozřejmě dobrá volba), STOR mám také v hledáčku, ale chtěl jsem zde uvést především dividendové tituly, které se zde tak často neřeší a mají tržní kapitalizaci nad 10 mld. USD.

Například WY poskytuje zajímavou expozici ve vývoji cen stavebního dřeva, současně v jinak relativně stabilním tržním prostředím může profitovat z nízkých úrokových sazeb a větší stavební aktivity.

CSCO ~ 35 USD
MMM ~ 145 USD
PFE ~ 30 USD

Díky!
Z triple net eREITs budu primárně přidávat právě O a STOR. Ale valuace obou je ještě dost vysoko a tak je možné že WPC bude na pořadu nákupu dříve.
STOR pod 30, O pod 65, dříve ne

Stran:  1  ..  4    6    8  ..  20