Diskusní fórum akcie a burza

Jakékoliv povídání

Stran:  1  ..  4    6    8  ..  10

Pavel - 25-11-2020 v 19:14

Je tam toho víc - já jako akcionář HPQ jsem následně (v reakci na oznámení Xeroxu) zaznamenal snahu HPQ naopak koupit Xerox. Věc je sice dočasně mrtvá, ale nemyslím si, že definitivně, HPQ se cítí silné a na koni. Jakoby uražená ješitnost nebo spor s bývalým managerem z HPQ, který přešel do Xeroxu. Když tak toho najdeš víc v kvartálních reportech HPQ.

Ladislav H. - 25-11-2020 v 19:16

Citace: Původně zaslal: Pavel  
Pro zájemce o Xerox doporučuji nastudovat také snahu Xeroxu převzít HPQ a obranu HPQ proti tomu. Tipuju, že o tom ještě bude hodně přetahování (dočasně je to u ledu kvůli Covidu).

Ahoj Pavle,

práve som to čítal, ak myslíš toto:

https://www.fool.com/investing/2020/02/26/is-hps-poison-pill...

Myslel som, že tých 24USD za akciu odmietli a bolo to uzavreté. No uvidíme, tak sa ponaťahujú. :)

Ladislav H. - 25-11-2020 v 19:26

Dovoll som si to vytiahnuť z Q10 a dať sem.

Unsolicited Exchange Offer

On March 2, 2020, Xerox Holdings Corporation (“Xerox”;) commenced an unsolicited exchange offer for all outstanding shares of HP’s common stock (the “Offer”;). Xerox had also previously nominated candidates for election to HP’s Board of Directors at HP’s 2020 annual meeting of stockholders. On March 31, 2020, Xerox announced that the Offer had been terminated and subsequently withdrew its slate of director nominees. In order to respond to Xerox’s actions, HP incurred significant costs during the three and nine months ended July 31, 2020.

Our business could be negatively impacted as a result of actions by activist stockholders or others.

Our business could be negatively impacted as a result of actions by activist stockholders or others.
Recently, HP was the target of a proxy contest and exchange offer by Xerox Holdings Corporation in connection with its unsolicited offer to acquire HP, which resulted in significant costs to HP. While Xerox ultimately terminated its offer to acquire HP and withdrew the slate of director candidates it had nominated, if similar actions were taken in the future or we were the target of other activist shareholder activities in the future, our business could be adversely affected because responding to such actions can be costly and time-consuming, disruptive to our operations and divert the attention of management and our employees. Moreover, such actions may create perceived uncertainties among current and potential customers, clients, suppliers, employees and other constituencies as to our future direction, which could result in lost sales and the loss of potential business opportunities and make it more difficult to attract and retain qualified personnel and business partners. In addition, actual or perceived actions of activist stockholders may cause significant fluctuations in our stock price based on temporary or speculative market perceptions or other factors that do not necessarily reflect the underlying fundamentals and prospects of our business.

Pavel - 25-11-2020 v 20:35

Citace: Původně zaslal: Ladislav H.  
Pro zájemce o Xerox doporučuji nastudovat také snahu Xeroxu převzít HPQ a obranu HPQ proti tomu. Tipuju, že o tom ještě bude hodně přetahování (dočasně je to u ledu kvůli Covidu).

Ahoj Pavle,

práve som to čítal, ak myslíš toto:

https://www.fool.com/investing/2020/02/26/is-hps-poison-pill...

Myslel som, že tých 24USD za akciu odmietli a bolo to uzavreté. No uvidíme, tak sa ponaťahujú. :)

Jj, to je ono.

Ladislav - 26-11-2020 v 09:18

Kdo má samé US akcie a pohrdá západoevropskými,
měl by si napsat na rám kolem dokola PC monitoru nebo na ceduli na zeď nad computer,
které známé velké americké akciové společnosti byly bankrot:
Panamerican Airlines, AIG, General Motors, Ford, Wachovia, Washington Mutual, Fannie Mae, Freddie Mac, Enron, Worldcom, Lehman Brothers a koncern General Electric byl velice nemocný.

Tedy největší US pojišťovna a největší US autokoncern byly bankrot.
To by se největší německé pojišťovně Allianz a největšímu německému autokoncernu VW nestalo.
Ale to může trvat českým akcionářům 5 až 20 let, než ten odpor k záp.evr. akciím a pohrdání se západoevropskými akciemi ztratí.
Tedy zapsat a stále číst = ''Největší bankroty akciových společností v USA''!!!

Day-Trader.jpg - 76kB

eco - 26-11-2020 v 19:52

Citace: Původně zaslal: Ladislav  
Kdo má samé US akcie a pohrdá západoevropskými,
měl by si napsat na rám kolem dokola PC monitoru nebo na ceduli na zeď nad computer,
které známé velké americké akciové společnosti byly bankrot:
Panamerican Airlines, AIG, General Motors, Ford, Wachovia, Washington Mutual, Fannie Mae, Freddie Mac, Enron, Worldcom, Lehman Brothers a koncern General Electric byl velice nemocný.

Tedy největší US pojišťovna a největší US autokoncern byly bankrot.
To by se největší německé pojišťovně Allianz a největšímu německému autokoncernu VW nestalo.
Ale to může trvat českým akcionářům 5 až 20 let, než ten odpor k záp.evr. akciím a pohrdání se západoevropskými akciemi ztratí.
Tedy zapsat a stále číst = ''Největší bankroty akciových společností v USA''!!!

Deutsche Bank je také velmi nemocná.

Ladislav - 27-11-2020 v 16:59

Ale Deutsche Bank se uzdravuje, bankrot nikdy nebude
a proto s P/S a P/B extrémně levná akcie D.B. poroste 200% během několika let.
Je jasné každému absolventovi vyšší školy než vysoké, že P/S 0.7 a P/B 0.3 jsou neudržitelé.
To platí i pro akcie Natwest, Banco Bilbao, Wells Fargo - nevydrží dlouho tak levné.
A P/E je nezajímavé, ať už P/E 10 nebo P/E 1000 a P/E N.A. = negativní, ví každý se školou vyšší než vysokou.
Samozřejmě, že akcie Deutsche Bank není na stálo, ale jen spekulace na několik let a pak prodej.

Hledáme-li spekulaci na pár let, nesmíme vybírat akcii podle hezkého grafu, jako má Apple a Microsoft. Pro pár letou spekulaci musíme vybírat akcii s P/S pod 1 a P/B pod 1, která má růst před sebou, když Apple a Microsoft mají před sebou krach.

Na chvíli zapomeňme, že 50% slov v internetu je lež a připomeňme si zas články, kde se v těchto dnech píše, že peníze se stěhují touto dobou z předražených amerických akcií na levné akcie evropské a také banky a autokoncerny.
A banky prý se snaží ještě v prosinci platit dividendy, které měly od března do dnes zakázány. Asi vedoucí pracovníci bank mají plno akcií a tak si chtějí před vánocemi vyplatit dividendy a tím i všem trpělivým akcionářům s bankovními akciemi prozatím 50% v mínus, ale ne stále v mínus. Neboť zájem o evropské akcie poroste současně s výplatami dividend 5%.

:rolleyes: Ve velikánských 3-patrových elektroobchodech Saturn a Mediamarkt bylo dnes v ''černý pátek'' jen 4x víc lidí než jindy a žádná tlačenice. Ale ceny neklesly vůbec a byly vyšší než před měsícem. Snad se kvůli velkému zájmu o zboží v ''černý pátek'' ceny zvýšily. Však na zeptání u prodavače, zda cena na cenovce platí i v černý pátek, mi prodavač u Mediamarktu nabídl cenu snížit ze 301 € na 280 € a v Saturnu o 10% = ze 301 € na 271 €. Tedy jsem koupil dnes plánovaný computer Lenovo Ideacentre 310s s 8 GB a SSD za 271 € u Saturn.de. V bedně je i myš a tastatůra. Já jsem tu 6 kilovou bednu uložil do sklepa a dám si PC na Štedrý den. Doufám, že ho ta myš ve sklepě nepoškodí. Informace pro Lenovo v celé Evropě poskytuje nějaká kancelář v Bratislavě.

eco - 27-11-2020 v 17:23

Ve svém portfoliu mám pouze tři banky:

- Royal Bank of Canada
- Commonwealth Bank of Australia
- China Construction Bank

Nebudu je prodávat. Budu je držet navždy jen kvůli dividendám.

Stanislav - 27-11-2020 v 17:48

Problém je v tom, že německé akcie už nejsou německé, nýbrž angloamerické, protože většinový vlastník akcií v DAXu sídlí mimo Mnichov i mimo Německo. O tom píši už několik let, že je to velice nebezpečné, protože může dojít při hloupém zvýšení daní v Německu na sociální vymoženosti a konzumní rozežranosti k přesunu sídel německých firem mimo Německo a hlavně mimo EU. Já jsem si to nevymyslel, ale blbci v Německu usoudili, že je lepší se zbavit cenných akcií a prožrat to jako vyhladovělá zlodějská prasata ve východní Evropě.

Ladislav - 27-11-2020 v 18:14

Eco,
bolševické banky z Číny a z Ruska bys neměl kupovat.
Bolševické akcie jsou veliký podvod na nezletilé mládeži.
Starší lidé nad 60 let ví, že v komunismu akcie neexistují,
a proto žádný hnůj Sberbank, Gazprom, Alibaba, BYD, Tencent, China Construction Bank
und so ein Dreck.

Ladislav - 27-11-2020 v 18:32

''''Problém je v tom, že německé akcie už nejsou německé, nýbrž angloamerické, protože většinový vlastník akcií v DAXu sídlí mimo Mnichov i mimo Německo. O tom píši už několik let, že je to velice nebezpečné.'''' do památníčku vcancnul Stanislav

Zde jsi se ošklivě spletl a obrátil vše naruby. Jestli polovinu německých akcií vlastní Američani, pak jsou německé akcie stejně dobré jako americké. Jestli vlastní německé DAX akcie americké, norské a arabské fondy, nevzniká riziko, ale naopak vzniká bezpečí. Němečtí šéfové se učí v USA zvyšovat každý rok dividendy. Allianz a Munich Re jsou bezpečnější než americké pojišťovny AIG a jiné, protože americké pojišťovny ve finanční krizi zachraňoval stát před bankrotem.
Zrovna tak General Motors, Ford a Chrysler byly zachráněny státem před bankrotem. Německé autokoncerny záchranu nepotřebovaly.
A Siemens je Mnohem zdravější než General Electric.
Naopak německý Bayer přišel do krize jen kvůli sloučení s darebáckým americkým Monsanto.
Tedy většina podniků indexu DAX je v pořádku, vyjímka je VW, Daimler, D.Bank, Bayer, Continental. Většina podniků v indexu Dow JOnes je bouda zločinců, zvláště Nike, Apple, Microsoft, JPMorganChase, GoldsteinScheiss.

eco - 27-11-2020 v 20:02

Většina podniků v indexu Dow JOnes je bouda zločinců, zvláště Nike, AAPL, MSFT, JPM, GS.

Napište prosím celé názvy společností. Pouze šílenci používají tickery.

eco - 27-11-2020 v 20:05

Jestli vlastní německé DAX akcie americké, norské a arabské fondy, nevzniká riziko, ale naopak vzniká bezpečí.

Chytrí investoři vědí, že německé akcie jsou dobré a levné; ve svém portfoliu mám spoustu německých akcií. Nikdy je neprodám.

Denny - 28-11-2020 v 14:05

Máme velké štěstí, že se můžeme rozhodovat o tom, co si koupíme do PTF, ať už je to z Německa, Austrálie, nebo z USA. Lidé např. v Sýrii mají úplně jiné starosti.
Velká většina z nás vzala odpovědnost do svých rukou a je super, že jsme si za své výsledky odpovědni my a tak přestože je sdílení zkušeností skvělé, složení vlastního PTF bude vždy jen naše rozhodnutí. Obdivuji každého, když si najde své důvody pro konkrétní titul a moc rád se poučím. Roky na trhu člověka naučí , tak jako v životě, že to co dnes vypadá jako velká výhra, může být zítra velká prohra a naopak.

Denny - 1-12-2020 v 12:18

Po letech jsem vyndal z knihovny na opětovné přečtení : Burton G. Malkiel: Náhodná procházka po Wall Street.
Vynikající kniha. Kapitola č. 2, která se jmenuje Šílenství davů, začíná: "Říjen. To je jeden z obzvlášť nebezpečných měsíců pro spekulace na burze. Dalšími jsou červenec, leden, září, duben, listopad, květen,březen, červen, prosinec, srpen a únor. Mark Twain.""

Ladislav - 3-12-2020 v 12:17

Joe Bill-Joe-15.jpg - 459kB Bill

Moje děti Bill Konecny a Joe Konecny (na obrázku)
už byly na shromáždění akcionářů dřiv, než měly první akcie na kontě.
Bill měl 1,5 roku a Joe měl 3,5 roku na shromáždění Munich Re in der Messe von Minga
a na shromáždění BMW in der Olympiahalle von Minga počátkem roku 2018.

Denny - 3-12-2020 v 12:59

Teče jim v těle akcionářská krev. Je červená, nebo modrá? :)

viky - 3-12-2020 v 13:01

Citace: Původně zaslal: Denny  
Teče jim v těle akcionářská krev. Je červená, nebo modrá? :)

Akcionáři mají nejraději zelenou :lol:.

Ladislav - 10-12-2020 v 17:13

__Eye3.gif - 17kB
Dnes ve 14 hodin mit v RealEyes klinice rozřízli levé oko a vytáhli ze něj moji 66 let starou čočku, se kterou jsem viděl akcie zamlžené a rozmazané.
Dali do oka novou čočku za 75 €, operaci platí normální zdravotní pojišťovna a jestli se to povedlo, budu druhý den už vidět ostře a bez mlhy s levým okem.
Nyní mám každý den několikrát dát jednu oční kapku do oka budoucích 35 dní.
A jestli mé levé oko chtělo dříve brejle s -2 dioptriemi, nyní už nebudou brýle na dálku potřeba, kvůli policejní kontrole, kdybych řídil někdy vypůjčené auto. Řidič samotný nepotřebuje -2 dioptriové brejle, jen policajti je vyžadují, protože jsou brejle psané v řidičáku.
Nevím ale, jestli mi čočka z plastické hmoty nezhoršila ostrost na čtení. Uvidím zítra.
Totiž čočka z plastické hmoty zlepšující zrak na dálku i na blízko současně = multifokální čočka stojí přes 1.000 €, ale to potřebuju na nákup akcií.
:info: A moji čočku vyrobila moje firma Johnson & Johnson, Santa Ana, Kalifornie

Denny - 10-12-2020 v 20:31

Svět se zbláznil, nebo jsme na vrcholu? S takovými cenami může klidně přijít rok 2000. Dnes Airbnb.

air.JPG - 29kB

eco - 10-12-2020 v 21:42

Svět se zbláznil, nebo jsme na vrcholu? S takovými cenami může klidně přijít rok 2000. Dnes Airbnb.

Má tato společnost vůbec nějaké zisky? To je pro mě nejdůležitější kritérium: Má společnost zisk? Pokud akcie společnosti stoupají, ale společnost jen prohrá, je to spekulace. Pokud společnost dělá zisk a vyplácí dividendy po celá desetiletí, pak je to investice.
Nikdy nechceme prodávat akcie, které vyplácejí dividendy. Když zemřeme v 96, naše děti by měly zdědit naše podíly.

Chytrý investor a hloupý spekulant

eco - 12-12-2020 v 14:39

Chytrý investor a hloupý spekulant

Hloupý spekulant spoléhá pouze na trendy. V roce 2000 nakoupil akcie nově založených internetových společností, které někdy dělaly ztráty. V roce 2008 koupil solární akcie. V roce 2017 koupil akcie od konopí. Hloupý spekulant věří, že kurzy těchto společnosti se za pár měsíců desetinásobně zvýší. Hloupý spekulant píše ve fóru, že spekuloval s těmito akciemi:
Wirecard, Azur a Corestate Capital. :( A přišel o spoustu peněz. Ale stále věří, že spekulace z něj udělají boháče. Spekulanti si chtějí akcie nechat na krátkou dobu. Spekulanti chtějí pouze cenové zisky. Spekulanti dividendy nenávidí.

Jen velmi málo spekulantů je úspěšných. Mnoho spekulantů umírá ve věku 36 let. Dostanou infarkt nebo spáchají sebevraždu. Když hloupý spekulant zestárne na 36 let, vydělává pak peníze semináři a burzovními dopisy. :crazy:

Chytrý investor nakupuje pouze společnosti, které existují po celá desetiletí a přežily mnoho krizí. Tyto společnosti vždy vyplácely dividendy. Tyto společnosti vždy zvýšily své dividendy. Chytrý investor ví, že nikdy nebude muset tyto společnosti prodávat. Chytrý investor má transakční náklady pouze jednou, protože už nikdy akcie neprodá. Chytrý investor nadále vybírá své dividendy i v případě krachu. Chytrý investor nemusí spekulovat, protože každý měsíc dostává dividendy. Chytrý investor má proto více času na jiné věci a je velmi uvolněný člověk. Proto se chytrý investor dožije i 96 let. Pokud chytrý investor zemře v 96 letech, jeho děti zdědí všechny akcie. Děti už nikdy nebudou muset pracovat a mohou žít z dividend. :cool:

Denny - 13-12-2020 v 13:55

Letos zatím přiteklo 455mld. dolarů do ETF v USA......je vidět, jak je svět narvaný penězi......

etf.JPG - 79kB

Ladislav - 14-12-2020 v 17:57

Greenhorns-71.jpg - 119kB

Po 10-20 letech si hraju dnes zase písničky české country skupiny Greenhorns 1970-1972.
A byl to moc dobrý nápad. Je to krása. Asi budu hrát častěji.
Greenhorns je jediná česká skupina (jakož i jednotlivec), kteří americké písničky nezkazili,
ale krása a umělecká hodnota písničkám zůstala nebo přibyla.

Naproti tomu, čeští zpěváci a zpěvačky pop music se neměli nikdy objevit v rádiu, pro ten hnus,
co udělali z amerických a ze západoevropských písniček. V čele je kýčař Gott, který si zaloužil vězení za ten kýč.

Antoan - 14-12-2020 v 20:11

Lenže Gott spievať vedel. A kto vie spievať, ten nech spieva čo chce, a bude tešiť národ. A ako Slovák, považujem Gotta za najlepšieho speváka čo Československo či Česko malo. Toť vsjo.

Denny - 15-12-2020 v 14:07

Komukoli může přijít takový mail od IB. Za 15 let to bude číslovka 30. A pro každého z nás je to v příštích 15 letech úplně stejné, buď bude vyhrávat vlastní ego a nebo se bude řídit tím, že akciový trh je pro pasivní investování, ne pro aktivní.

ib.jpg - 66kB

eco - 15-12-2020 v 14:33

Komukoli může přijít takový mail od IB. Za 15 let to bude číslovka 30. A pro každého z nás je to v příštích 15 letech úplně stejné, buď bude vyhrávat vlastní ego a nebo se bude řídit tím, že akciový trh je pro pasivní investování, ne pro aktivní.

Hello Mr. Nemec!

Stanislav - 15-12-2020 v 16:53

Já jsem jednoznačně pro pasivní investování. Aktivní investování je gambleřina.

Denny - 15-12-2020 v 16:58

Citace: Původně zaslal: eco  

Hello Mr. Nemec!

Hello Mr. Eco, my name is Denny :)

Denny - 15-12-2020 v 17:00

Citace: Původně zaslal: Stanislav  
Já jsem jednoznačně pro pasivní investování. Aktivní investování je gambleřina.

100% souhlas Stanislave, podepřený vlastní gambleřinou v minulosti.:lol:

Pavel - 15-12-2020 v 17:33

15 let u IB - gratuluji, to už je slušná historie:cool:

Denny - 15-12-2020 v 17:51

15 let u IB - gratuluji, to už je slušná historie:cool:

Děkuji Pavle!
15 let pádů a vzletů, také téměř jednou vynulovaný účet. Mohl bych napsat, že KDYBYCH byl celou dobu pasivní a jen v akciích, byl bych v balíku, ale nebyl bych, protože bez nabitých zkušeností, zaplacených "vlastní krví", bych celou dobu nevydržel být term long.....ta cesta byla jen jednou z mnoha variant, které mohly nastat.

Georg - 17-12-2020 v 13:38

Já bych mohl letět v březnu na Filipíny, pokud by mě někdo půjčil filipínku na cestu do Manily. Já tam můžu vstoupit pouze s filipínkou a Covid testem. Odměnou ji bude neomezená konzumace jídla a pití na letišti v Praze, Istanbulu a Manile.:rolleyes:

Ladislav - 17-12-2020 v 16:00

Mary-Ann-66a.jpg - 162kB

Isang crazy Pinay ng Minga. Ang inay may dalawang anak: Bill at Joe.

Georg - 18-12-2020 v 12:15

Ladislave, pokud nebude šílet v letištním salonku nebo v letadle, žádný problém.:rolleyes:

Stanislav - 25-12-2020 v 20:07

At se vam vsem dari v techto vanocnich svatcich a take mnoho stesti a zdravi v Novem roce vam vsem preji.

Ladislav - 26-12-2020 v 10:49

Xmas.gif - 5kB
V lednu je důležité, aby moje přetažení konta nepřesáhlo 2.800 €, protože stane-li se to,
zvýší se mi úrok z dluhu z 10% na 13%. Totiž 2.1. mi vezmou z konta 663 € nájemné,
asi 10.1. mi vezmou 346 € za platby visakartou a přetažení je hotovo.
Však mezi 10.1. a 20.1. dostanu najednou 2-3 české minidůchody za odpracovaná léta 1970-1980
a dluh půjde dolů. Od prvního týdne února se na mne posypou stovky a tisíce eur dividendy.
AT&T, Siemens, B.A.Tobacco, Iberdrola, Procter&Gamble a mnohé jiné.
Ale nepotřebuju radu, že normální kredit mit vezme úrok jen 2,5% a moje přetažení konta o 2.000 € bere úrok 10%. Vždyť já mohu hned na jaře dluh s dividendami vyrovnat, jestli nepřidám hned v březnu, ale trochu později 1.000 € na akcie Walgreens a 1.000 € na akcie BNP Paribas.
Já mám radost, že jsem koupil za plnánovaných 6.000 € Raytheon a už 2.000 € mám v akciích BNP Paribas. A mám nový computer za 271 €, který za pár hodin nebo za pár dní zapojím.
Snad přidám v dubnu 1.000 € na BNP Paribas kvůli dividendě v květnu, pak bych mohl vyrovnat dluh na kontě na nulu. A pak teprve beze spěchu přidám 1.000 € na akcie Walgreens, když ten tisíc bude na kontě a nevznikne dluh.

Lenovo-ideacentre310S.jpg - 36kB

Ladislav - 27-12-2020 v 14:06

Pelo.jpg - 8kB

Nejlepší píseň z Peru = Maicito = Kukuřička - zpívá Pelo d' Ambrosio
https://www.youtube.com/watch?v=kqasP5OMbvU

Nejlepší online radio z Mexika, hraje většinou cumbias
http://www.hit-tuner.net/de/weltweit/radio/10030709.html#top

Ladislav - 27-12-2020 v 15:10

Surf-Shack.jpg - 54kB

I dnes jsou rádia z Havaje k poslechu online!

Nejlepší online radio z Havajských ostrovů k poslechu přes internet

Surf Shack Radio :post: https://www.surfshackradio.com/

Hraje jen občas Maui Q103 :post: http://q103maui.com/

. . . . . Maui-Q103.png - 11kB

Marekkoc - 1-1-2021 v 09:03

Všem ve zdraví prožitý rok a úspěšné investice.

Ladislav - 2-1-2021 v 19:59

Našel jsem ještě lepší internet radio z hor jižní Ameriky z Peru, kde by se měla hrát cumbia. Žádná salsa ani merenge.
Online Radio Inca :post: https://radios.com.pe/inca/
Ale jestli nějaká píseň vypadá jako salsa nebo merenge, rychle změním vysílač. Vždyť mám na obrazovce klikací symboly
na 4 různá radia z Peru a Mexika, které slibují cumbiu.
Radio Inca en vivo para escuchar y bailar. La mejor musica de los Andes y cumbia.

Cumbia.jpg - 48kB

Ladislav - 4-1-2021 v 17:43

Jistě máte všichni moc rádi hudbu stylu cumbia.
Už pár hodin dnes poslouchám Cumbia mix z Peru,
kde není člověk rušen žádnou salsou a merenge.
Cumbia samotná se se nechá poslouchat hodiny, zváště zpívaná sympatickými dívčími hlasy
:post: https://radios.com.pe/mas-91-9/

Georg - 6-1-2021 v 12:25

Tak jsem to poslal do světa a nejvíc se to líbilo filipínkám. Teď jsem v pasti, protože tam musím táhnot šampáňo nebo ho tam za 500 Kč koupit. :cool:

Všem hodně investičních úspěchů v letošním roce.

IMG_20210106_122009.jpg - 2.6MB

Georg - 7-1-2021 v 14:04

Jistě máte všichni moc rádi hudbu stylu cumbia.
Už pár hodin dnes poslouchám Cumbia mix z Peru,
kde není člověk rušen žádnou salsou a merenge.
Cumbia samotná se se nechá poslouchat hodiny, zváště zpívaná sympatickými dívčími hlasy
:post: https://radios.com.pe/mas-91-9/

Co zkusit radia s výběrem po celém světě.

http://radio.garden/visit/trutnov/zVOsBB5S

Máš nový comp, mělo by to fungovat. Dej vědět.:)

eppairforce - 10-1-2021 v 23:06

Jaký máte názor na bezpečnost investic v USA v současné době? Či snad smysluplnost investování v USA v budoucnosti?
Předpokládám, že levice vyrobí ještě větší dluh, stejně tak i v EU.
1) Kam inestovat? Kde to ještě levice nedemontovala?
2) Je vlastně vhodný akciově investovat? Je nějaká jistota před levičákem, někde ve světě?

uvažuju takto:
Biden vyrobí vyšší tempo zadlužení - což svědči Btc (Btc je ovšem risk, tuhle někdo psal jak mu vše z peněženky zmizelo). Btc nemám rád, nechci. Vyšší zadlužení taky přinese růst akciového trhu. Nedivil bych se kdyby levice dospěla k nějaký formě znárodnění investic. nic jinýho jim totíž nezbyde - můj názor. Jsem rád připravenej s předstihem.

Ladislav - 11-1-2021 v 06:25

Ať už je prezident v USA demokrat mluvící pravdu, nebo největší lhář světa republikán,
člověk z Evropy by neměl mít nikdy 90% až 100% portfolia v akciích z USA,
ale jen 30% až 40% v akciích z USA.
Vždycky je nutné v Evropě vzpomínat na četné bankroty amerických akciových společností a měnové riziko stále slábnoucího dolaru proti silnějším evropským měnám. Když americká dividenda léta neporoste, bude z ní každý rok méně eur a korun.
Známé americké bankroty: Panamerican Airlines, Enron, Worldcom, AIG, General Motors, Ford, Chrysler, Lehman Brothers, Wachovia, Washington Mutual, Citigoup, Freddie Mac, Fannie Mae.

Ladislav - 11-1-2021 v 09:40

Ten s černýma očima - El de los ojos negros - Sparx
moc hezká píseň z roku 1995 z Albuquerque - New Mexico - USA
https://www.youtube.com/watch?v=dpR1_gV0FPs

Sparx.jpg - 36kB

Ladislav - 15-1-2021 v 18:25

Červené víno španělské od Valencie (obchod Lidl) a červené víno ze Severní Makedonie (obchod Netto).

Obě vína jsou ty nejlevnější, polosladká = 1 Litr za 1,44 € a mají 10,5% alkoholu, rok 2019.

Jenže se mi zdá, že to Severomakedonské = jugoslávské víno Cuvée chutná jako řídká červeně nabarvená oslazená voda s alkoholem a nevoní.

To červené víno od Valencie ''vino tinto'' je trochu hustější, má duši, barva a cukr pochází jistě z révy, je v tom cítit veliká kvalita, i když jen 1,44 € za 1 litr a hezky voní.

Tak nebudu už kupovat makedonskou-jugoslávskou břečku :) u Netta, ale jen kvalitu ''vino tinto'' u Lidla.

tinto.jpg - 40kB Mám Vino Tinto - Red Wine - Medium Sweet - 2019 - Espaňa

Georg - 18-1-2021 v 14:31

Ve Valticích na zámku v zámeckém sklepení můžete 2 hodiny ochutnávat v Salónu vín ČR neomezeně 100 nejlepších vín různých odrůd za cenu 500Kč. Dostanete k tomu ošatku pečiva.
http://www.vinarskecentrum.cz/salon-vin/salon-vin-ceske-repu...

eco - 18-1-2021 v 18:23

Červené víno španělské od Valencie (obchod Lidl) a červené víno ze Severní Makedonie (obchod Netto).

Obě vína jsou ty nejlevnější, polosladká = 1 Litr za 1,44 € a mají 10,5% alkoholu, rok 2019.

Jenže se mi zdá, že to Severomakedonské = jugoslávské víno Cuvée chutná jako řídká červeně nabarvená oslazená voda s alkoholem a nevoní.

To červené víno od Valencie ''vino tinto'' je trochu hustější, má duši, barva a cukr pochází jistě z révy, je v tom cítit veliká kvalita, i když jen 1,44 € za 1 litr a hezky voní.

Prosím, nepij tak laciný žbrnda.
Je ti z toho špatně a umíráš.
Preferují kvalitní víno.

Ladislav - 19-1-2021 v 07:44

V rámci value investingu kupuju víno za 1,44 € litr. To španělské od Valencie je kvalita.
České, slovenské, rakouské nebo ''jugoslávské'' víno za 40 korun litr asi kvalita nebude.
Vždyť český rum je bramborová nebo obilnatá pálenka navoněná esencí.
A proto v tomto případě ''chytrá'' evropská komise zakazuje český rum nazývat rum.
Tedy i u českého vína lze čekat podvody, řepný cukr, umělou barvu a esence, kvůli tomu podvodu s rumem.

Georg - 19-1-2021 v 09:06

Ve Valticích je vinařské střední odborné učiliště s maturitou. Učí je tam za dohledu mistrů vinařských poctivou výrobu českých vín z místních vinic. Pod starou ředitelnou je možnost ochutnat vína 0,05dcl za15 - 20kč. Tyto vína každoročně vyhrávají české i mezinárodní soutěže.

https://www.svisv.cz/
https://www.svisv.cz/sluzby-verejnosti/degustace

Wiki - 19-1-2021 v 11:59

V Lidlu se prodává kubánský rum Legendario, co se týče chuti (alespoň moji) vynikající.

Legendario.jpg - 21kB

ned - 19-1-2021 v 17:54

Příliš sladký a hustý.:)

Ladislav - 19-1-2021 v 18:24

Rum Legendario zde stojí 17 € za 0,7 litru. To není value investing.

Legendario.jpg - 188kB

eco - 19-1-2021 v 20:43

To je dobré víno. Vždycky jsem si ji koupit za pět eur v supermarketu REWE.

24196491_digital-image.jpeg - 81kB

PIVO

eco - 19-1-2021 v 20:49

Rád piju tohle pivo.
Pane Ladislave, nevíte, kde bych si mohl koupit to pivo v Mnichově? Můj supermarket REWE již nemá ve svém sortimentu.

leffe.jpg - 49kB

Georg - 20-1-2021 v 09:55

Na běžky beru tradičně čaj a placatku rumu Božkov originál, na ředění podle chuti a teploty. Kamarád měl narozeniny a pohostil nás výborným rumem Dos Maderas 5+5 PX. Všech 10 si nás ho koupilo pod stromeček, jako vánoční delikatesu kus 850Kč.

Rum Dos Maderas 5+5 PX je 100% třtinový karibský rum, který zraje ve třech fázích. Nejprve zraje 5 let v dubových sudech ve státech Guyana nebo Barbaros, další tři roky zraje ve španělských sklepech vinařství Williams & Humbert, také v dubových sudech a na závěr zraje ještě 2 roky v sudech, ve kterých 20 let zrálo sladké Sherry z odrůdy Pedro Ximenes. Během zrání v sudech po sherry Pedro Ximénez získává Dos Maderas 5+5 hedvábné sladké tóny se stopami pražených hrozinek, fíků a vanilky. Chuť je velmi jemná, komplexní a hřejivá. Nejlépe si jej vychutnáte samotný, ale své uplatnění najde i v koktejlech a míchaných nápojích.
3120_dos_maderas_55.jpg - 32kB

Ladislav - 20-1-2021 v 10:38

Nejvíce lahodný bilinkový likér světa je španělský Calisay z Arenys de Mar u Barcelony.
Na druhém místě je francouzský Benedictine.
Až budu mít každou z nových 5 akcií koupenou za 6.000 € a peníze na kontě, hned bych mohl koupit Calisay a Benedictine.
10 let předtím, než jsem začal zkoumat akcie, zkoumal jsem likéry a alkoholy.
Také jsem měl samozřejmě několikrát americký likér Southern Comfort z whisky a anglickou whisky s medem Drambuie
a medovinu Tower of London Mead.
Česká Becherovka je ale dosti odporná. Biliny jsou příliš silné a obsahuje málo cukru.
calisay.jpg - 83kB Benedictine.jpg - 890kB

Georg - 20-1-2021 v 13:28

Česká byliná neni špatná Stará Myslivecká.

27893.jpg - 9kB

Phoenix - 21-1-2021 v 12:59

Před pár lety jsem si koupil akcie GME (hloupě jen podle levných fundamentů). Akcie poměrně rychle klesly a byl jsem s nimi cca -80%. Akcie jsem si nechal jako testovací, protože nemělo cenu v mém objemu prodávat a chtěl jsem vědět, jak prakticky vypadá krach společnosti při držení akcií. Přestal jsem jí úplně sledovat a jen jsem čekal, kdy to přijde. Dnes koukám na FB, kde o ní padla zmínka a tak mě napadlo na ní kouknout. Kurz udělal za necelý rok i přes záporný zisk, neustálý pokles příjmů a zaměření, které je odsouzené k zániku +1120%. Svět se zbláznil....

Ladislav - 23-1-2021 v 15:36

Ang mga anak Joe Konecny at Bill Konecny (= tagalog pilipino)
Budoucí akcionáři. Převezmou všechny moje akcie, až nebudu akcie potřebovat, snad za 20 let.

Bill-Joe-24.jpg - 57kB

Slai1 - 23-1-2021 v 16:25

Ang mga anak Joe Konecny at Bill Konecny (= tagalog pilipino)
Budoucí akcionáři. Převezmou všechny moje akcie, až nebudu akcie potřebovat, snad za 20 let.

Ako je to s prevzatím/dedením porfolia na inú osobu?
Nejaké dane? alebo sa to dá aj nejak inak "bezplatne" prevziať?

eco - 23-1-2021 v 20:49

Převezmou všechny moje akcie, až nebudu akcie potřebovat, snad za 20 let.

Pak mohou vaši synové odejít do důchodu ve věku 24 nebo 26 let. = Dividenda jako důchod

Ladislav - 24-1-2021 v 08:53

:) Nauč se česká zájmena osobní a přivlastňovací:
já ty on ona ono, my vy (Vy) oni ony
můj tvůj jeho její, náš váš (Váš) jejich
:) Pak si uvědomíš, když tvůj bing.com/translator přeloží němčinu na ''vy máte'', ''vaši synové'',
musíš to opravit na ''ty máš'', ''tvoji synové'', když chceš říct ''du hast'', ''deine Söhne''.

du hast, deine Söhne = ty máš, tvoji synové
Sie haben, Ihre Söhne = Vy máte, Vaši synové

eco - 24-1-2021 v 12:33

:) Nauč se česká zájmena osobní a přivlastňovací:
já ty on ona ono, my vy (Vy) oni ony
můj tvůj jeho její, náš váš (Váš) jejich
:) Pak si uvědomíš, když tvůj bing.com/translator přeloží němčinu na ''vy máte'', ''vaši synové'',
musíš to opravit na ''ty máš'', ''tvoji synové'', když chceš říct ''du hast'', ''deine Söhne''.

du hast, deine Söhne = ty máš, tvoji synové
Sie haben, Ihre Söhne = Vy máte, Vaši synové

Sehr geehrter Herr Ladislav,

bitte beachten Sie, dass Tschechisch nicht meine Muttersprache ist.

Ale v Česku mám příbuzného, který mluví česky jako mateřským jazykem. Babička měla v Mičovicích sestřenici, která si vzala Čecha. Navštívili jsme ji v roce 2004. Její vnučka mluví česky jako rodným jazykem, ale umí i velmi dobře německy. Nepotřebuje překladatele ze Bingu.

Ladislav - 24-1-2021 v 14:15

''''Babička měla v Mileově bratrance, který si vzal Čecha.''''
:)
Toto by se mělo opravit na
Babička měla v Mičovicích bratrance, který si vzal Češku.
:post: Babička měla v Mičovicích sestřenici, která si vzala Čecha.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mi%C4%8Dovice

Ladislav - 25-1-2021 v 20:11

LH.jpg - 72kB

Hudba a zpěv :post: http://nr1a.com/laurel-hardy-8.htm

In the Blue Ridge mountains of Virginia
On the trail of the lonesome pine
In the pale moonshine our hearts entwine
Where she carves her name and I carved mine
Oh June like the mountains I am blue
Like the pines, I'm lonesome for you . . . . .

Ladislav - 25-1-2021 v 20:20

L-H.jpg - 48kB

Hudba a zpěv :post: http://nr1a.com/laurel-hardy-10.htm

Honolulu baby, where'd you get those eyes
And that dark complexion, I just idolize
Honolulu baby, where'd you get that style
And the pretty red lips and th . . . .

Ladislav - 26-1-2021 v 11:50

Nový americký ministr financí je Jelen.

Janet-Yellen.png - 249kB

Ladislav - 27-1-2021 v 18:47

Como la flor + Selena = una canción muy bonita de Tejas
https://www.youtube.com/watch?v=FwZTgDjRLM0

Selena.jpg - 158kB

Ladislav - 29-1-2021 v 13:33

gamestop.png - 10kB Gamestop v USA

Gamestop akcie rostla 1269% za 13 dní.
Protože hedgefondy se domluvily, že budou spekulovat na pokles kurzu. A mládež celého světa se domluvila,
že bude spekulovat na růst kurzu. A tak musely hadgefondy masívně nakupovat akcie za vyšší cenu,
než chtěly a dělají s tím shortováním miliardové ztráty v těchto dnech.
http://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=gme&re...

game-stop.png - 11kB Gamestop v Německu

Doktor - 29-1-2021 v 14:05

Používáte nějakou aplikaci jako portfolio tracker? Např. pokud máte více brokerů a chcete mít celkový přehled. Vč. připsaných dividend apod.
Díky

eco - 29-1-2021 v 14:45

Citace: Původně zaslal: Doktor  
Používáte nějakou aplikaci jako portfolio tracker? Např. pokud máte více brokerů a chcete mít celkový přehled. Vč. připsaných dividend apod.
Díky

Tento program by měl být dobrý. Program je zdarma:

https://rentablo.de/portfolio-performance#!/start

Ladislav H. - 30-1-2021 v 01:21

Díky

Ahoj Doktore,

nič závratné. Na PC Yahoo finance, na mobile Investfolio. Mám z toho všetko, čo potrebujem.

Na analýzu spoločností používam Ycharts a Docoh. Kombinácia týchto dvoch zdrojov dát považujem za (pre mňa) kompletnú. Ak by si mal nejaké otázky typu prečo a ako, neváhaj sa opýtať.

L.

Georg - 30-1-2021 v 06:50

Není zdravé, každý den sedět u počítače a vymýšlet nákupní a prodejní strategie, děsit se z pohybu cen akcií a čekat u otevřeného obchodního účtu až přijdou dividendy. Základním životním motorem je pohym. Pokud tomu tak není, ztratíte fizičku a potom libido a potom ženu.:punk::thumbdown:

Otec 77let akcionář ČEZ, PM, Kofola. Trasa 20km.:info::thumbup:

IMG_20210127_140153.jpg - 3MB

IMG_20210127_132344.jpg - 2.4MB

IMG_20210127_142019.jpg - 2.2MB

Pavel - 30-1-2021 v 08:40

Máš naprostou pravdu Georgu:yes:

Ladislav - 30-1-2021 v 12:11

Kdo je to na fotografii?

Georg - 30-1-2021 v 12:58

Můj táta. Akcionář ČEZ, PM, Kofola. Dělal jsem mu logistiku a doprovod.:)

Stanislav - 30-1-2021 v 15:46

Georgu, gratuluji! Ať taťkovi ještě dlouho slouží zdraví. :)

Doktor - 1-2-2021 v 11:46

Díky

Ahoj Doktore,

nič závratné. Na PC Yahoo finance, na mobile Investfolio. Mám z toho všetko, čo potrebujem.

Na analýzu spoločností používam Ycharts a Docoh. Kombinácia týchto dvoch zdrojov dát považujem za (pre mňa) kompletnú. Ak by si mal nejaké otázky typu prečo a ako, neváhaj sa opýtať.

L.

Děkuji za tipy,
měla by to být iOS aplikace ideálně, která by nebyla německy :) a uměla i evropské akcie, takovou jsem ještě nenašel

Ladislav - 1-2-2021 v 12:44

A.J. Vanover = Američan středního věku zaplatil před několika lety 4.500 USD za akcie nemocné společnosti Gamestop a nedávno měl tento balíček akcií hodnotu více než 1 milion USD. Ale spekulant je chamtivý a neopatrný. Chce víc peněz než milion dolarů a neprodává. Možná, že jeho milion se brzy zmenší na polovinu a pak je to velice nepříjemné, když se 1.000.000 USD změní na 500.000 USD. Protože ztráta 500.000 dolarů a také mnohem méně může vést k sebevraždě, vraždě, alkoholu nebo k drogám.
Americká spekulující mládež se domluvila na spekulaci se stříbrem a tak se miliony dolarů asi dnes postěhují z akcií Gamestop a Nokia na stříbro.

gamestop-millionaire.jpg - 54kB Američan s 1 milionem dolarů v akciích Gamestop

Gamestop.png - 10kB Jestli neprodal u 483 $, má z milionu 1/6 u 74 $
:( Jestli neprodal nenasytný A.J. Vanover všechny akcie Gamestop u kurzu 483 $, čekajíce na další růst extrémně předražené akcie s P/E 2000, má 5 dní později z milionu méně než 1/6 u kurzu 74 $. Zbylo mu z milionu asi 154.000 dolarů. :( Ale snad prodal v panice mnohem dříve, už při poklesu 50% a zbylo mu z milionu 500.000 dolarů.
:post: https://www.comdirect.de/inf/aktien/US36467W1099

bigusdykus - 1-2-2021 v 14:24

Potíž je v tom, že děti teď nechodí moc do školy. Tam by se v dějepise dozvěděli, že pokus o manipulaci stříbra už tu byl a veselo z toho nebylo.
Navíc neumějí počítat, takže jim neodojde, že finanční objem stříbra je nahony vzdálený zkrachovalé firmě s videohrami.

https://www.investujeme.cz/clanky/stribrna-saga-dve-nejvetsi...

Mindoro - 1-2-2021 v 15:01

WSB se distancuje od manipulace se stříbrem, vypadá to na manipulovaný protiútok ze strany hedge fondů ( spamují to do všech médií) Zřejmě se pokouší odlákat pozornost od hlavního terče zájmu WSB a to je a bude GME.
https://www.reddit.com/r/wallstreetbets/comments/la1g43/the_...
Mě osobně je jedno jak to dopadne, nicméně mi není jedno, že Robinhood a jiní brokeři omezili možnost nákupu akcií GME a dalších a tím napomáhají v nerovném boji hedge fondům. Takže vousatým klukům přeji diamantové ruce a let do oblak :cool:
https://www.reddit.com/user/DeepFuckingValue/

Ladislav H. - 1-2-2021 v 18:32

Díky

Ahoj Doktore,

L.

Děkuji za tipy,
měla by to být iOS aplikace ideálně, která by nebyla německy :) a uměla i evropské akcie, takovou jsem ještě nenašel

Tak, ja som iný Ladislav, takže u mňa to v nemčine nebude. Btw, Investfolio vie všetky akcie, aj európske.

Ladislav - 2-2-2021 v 17:27

:( Jestli neprodal nenasytný A.J. Vanover všechny akcie Gamestop u kurzu 483 $, čekajíce na další růst extrémně předražené akcie s P/E 2000, má 5 dní později z milionu méně než 1/6 u kurzu 74 $. Zbylo mu z milionu asi 154.000 dolarů. :( Ale snad prodal v panice mnohem dříve, už při poklesu 50% a zbylo mu z milionu 500.000 dolarů.
:post: https://www.comdirect.de/inf/aktien/US36467W1099

Gamestop.png - 10kB Gamestop akcie v USD

eco - 2-2-2021 v 17:34

Tak, ja som iný Ladislav, takže u mňa to v nemčine nebude.

Skutečný Ladislav umí německy a mnoho dalších jazyků. Je to polyglot.

Ladislav - 2-2-2021 v 17:49

Lepší polyglot než idiot.

Ladislav - 4-2-2021 v 20:02

Gamestop.png - 11kB Gamestop v dolaru

:question: Mě zajímá, za kolik dolarů prodal A.J. Vanover jeho akcie Gamestop,
ve kterých měl před týdnem milion dolarů a čekal na další růst,
když se začala akcie Gamestop hluboko propadat.
Jenže Google nenajde žádné nové zprávy při hledání: Gamestop ''AJ Vanover''
Namísto toho najde Gugel články na téma Vancouver. :(
:post: https://www.comdirect.de/inf/aktien/US36467W1099?ID_NOTATION...
.

bigusdykus - 4-2-2021 v 23:53

Mnoho z těch příběhů bude mít zřejmě smutnou dohru. Jestli se jim něco opravdu povedlo, tak že tahle bublina vejde do učebnic.
Když byla ve 30.letech krize, tak jsme četli o burziánech co skákali z mrakodrapů. Tady to bohužel uvidíme téměř v přímém přenosu. Zkrachovalci se chlubí svými ohromnými ztrátami, a píší o svých fatálních záměrech.

Doufám že z toho bude nějaké poučení pro mladou socalistickou generaci.

Slai1 - 9-2-2021 v 19:53

Ako veľmi blízko sme k veľkému krachu na trhoch?

Alebo vlády, centrálne banky a burzy to už nedovolia a nepustia?

Kde je pravda a čo je dnešná realita? Nie realita roku 2000. Je pravda že svet 2021 a 2000 sú dve rozdielne veličiny.

Tak čo vy na to akcionári?

bigusdykus - 9-2-2021 v 21:36

Krach byl loni. Pokud se co nejdříve podaří vyřešit očkování a alespoň omezený náběh do normálu, tak bych krizi nečekal.
Pokud by ale současný stav trval i na konci jara, tak bude malér.

Ladislav - 10-2-2021 v 08:30

Krach nebyl na jaře 2020. To byla jen koronová korekce mínus 40%.

Velký krach předražených akcií bude trvat 2 až 3 roky.
Dvakrát předražené akcie klesnou na 1/2 = Johnson a Procter a Gamble
Třikrát předražené akcie klesnou na 1/3 = Coca Cola.
Hezky předražené akcie klesnou na 1/4 až 1/5 = Microsoft, Visa.
Silně předražené akcie klesnou na 1/10 = Tesla.

MSFT-PE-2012-2021.png - 16kB

MSFT-PB-2012-2021.png - 15kB 2012 bylo P/B 3,2 a měla se akcie koupit

MSFT-PS-2012-2021.png - 14kB 2012 bylo P/S 3,0 a měla se akcie koupit

MSFT-Crash-2000.png - 9kB Minulý krach Microsoftu byl na 1/3

abak - 10-2-2021 v 10:36

Slai1:

Starosti si začnu dělat až ve chvíli, když S&P 500 dosáhne více než 4400 bodů před koncem letošního roku, dokud tam není, je růst v souladu s mým očekáváním zahrnujícím projev reálné inflace vyvolané enormním růstem peněžní zásoby v bilancích bank, v tržním ocenění podniků a jejich růstu tržeb, nízkoúrokové prostředí, fiskální stimulaci, Covidem urychlené technologické inovační změny a rizikové premium spojené s uvolňováním vládních restrikcí. Tyto faktory a změny je třeba brát v potaz, není rok 2012, ani 2019, finanční trh se změnil od základů, starší business modely přestávají platit, což nesouvisí pouze s Covidem, ale také s novými demografickými trendy. Ale jestli máte na mysli sektorové korekce v relacích propadu o 10 až 15 % v průběhu roku, tak takové ještě v letošním roce očekávám. Predikovat vývoj pro rok 2022 je z mého pohledu velmi předčasné, ale zjednodušeně řečeno - předběhne-li letošní tržní vývoj očekávání, mohla by nás v roce 2022 čekat růstová stagnace a konsolidace v přesaturovaných stagnujících odvětvích.

Wiki - 10-2-2021 v 11:28

Komentář k tomuto tématu od Jeremy Granthama a dalších
https://www.youtube.com/watch?v=swwjU-n7NXc

Ladislav - 10-2-2021 v 14:48

Pocasi.jpg - 70kB

Ve středu 17.2. přijde jaro a už tady zůstane.

Ladislav - 10-2-2021 v 15:01

Našel jsem obrázek burzy NYSE.

Stocks-Exch.jpg - 563kB

Slai1 - 10-2-2021 v 17:32

Ja len ku tym P/E a P/B tolko: ani mojich dnešných 100€ nie je zrovnateľných s mojimi 3000 Sk korún v 2005-2007. Myslím si že pri nejakom extra poklese(nehovorím krachu) sa ani retail ceny statkov neprenesú na -50%, alebo 80-90%.

Takže ako merať hodnotu a potenciál trhu, palebnú silu bánk, štátov?

Myslím že niektoré akcie môžu zažiť prudšie prepady, ale nie celý trh.

Napríklad nieje zrovnateľné koľko ľudí investovalo do akcií v roku 2000 a 2021?

Si predstavte že trh padne -90%. Ja si to neviem predstaviť. To je začiatok anarchie, povstaní atd..

Preto si myslím že kolaps môže byť sektorovo, alebo niektoré tituly....nie celý trh..

Aký je váš názor?

abak - 10-2-2021 v 19:25

Ladislav: Investoři do dividendových akcií kladou nejvýraznější váhu na historická data, dividendovou politiku podniku a fundamentální analýzu, faktory to jsou jistě důležité, ale prostá fakta týkající se komparace celkové výkonnosti dividendových akcií s předními růstovými akciemi za uplynulých pět let jim nedávají za pravdu. I dnes dávám přednost růstovým akciím před dividendovými. Fundamentálně levné akcie typu AT&T (T), Altria (MO), Coca-Cola (KO), Shell (RDS-B), Kraft Heinz (KHC), či Walgreens (WBA) jsou epitomem utrpení a velmi pravděpodobně jim zůstanou i v případě další tržní korekce. Zde oblíbený Buffett a Berkshire Hathaway (BRK) dokázali překonat výkon trhu jen díky prozíravé investici do Apple (AAPL), které se BRK nezbavuje a stěží jej lze při současném ocenění považovat na základě historické komparace za fundamentálně levný podnik, ovšem bez něj by Berkshire dávno zapadl do šedi podprůměrných fondů. Při loňském propadu byla historicky nízká volatilita (beta < 1) defenzivních dividendových titulů doslova k ničemu (na minulost nelze do nekonečna spoléhat), v tržním ocenění zvítězily podniky s větší profitabilitou a lepším růstovým potenciálem a svůj náskok i nadále zvyšují.

Výše uvedené neberte osobně, nechci vyvolávat nekonečnou value vs. growth debatu, sám se považuji za spíše konzervativního investora, pro kterého je ocenění podniku zásadní, ale když trh už několik let velí jinak, je zbytečné jít proti němu, bez aktivního přístupu ke správě portfolia si nedovedu v dnešní době jeho řízení představit. Pokud se světová ekonomika někdy vrátí zpět do původních kolejí, ceny komodit porostou a růstová fáze (z pohledu cykličnosti hospodářského cyklu) bude již za námi, jistě budou fundamentálně levné dividendové akcie svou výkonností opět v popředí.

Wiki: s věkem roste skepticismus a konzervatismus (Jeremy Grantham), v některých případech u správců portfolií je pak pohled na trhy v přímé úměře s alokací/investiční strategií jim propagovaného fondu/služby a názory reprezentované daným člověkem nelze považovat za objektivní. Mnoho potenciálních investorů přišlo o víc čekáním na propad, který nepřišel, než participací na dle jejich názoru předraženém trhu. Situace se neustále opakuje, na finančním trhu, na komoditním trhu, na nemovitostním trhu, u kryptoměn a propad nikde, jen dluhopisový trh (v rukou centrálních bank) jako by zcela zanikl, nemá v současné době pro retailového investora téměř žádnou perspektivu, slouží jen jako držák státních dluhů a nástroj na jejich eliminaci prostřednictvím expanzivní monetární politiky.

Slai1: Propad trhu o 90 % je pro mě představitelný jen v případě masivní řízené deflace amerického dolaru nebo třetí světové války, tlak Číny k tomu stačit nebude, ale i tak je to z dnešního pohledu téměř sci-fi.

Wiki - 16-2-2021 v 17:26

Letošní mrazivá zima měla za následek, že největší propagátorka elektrovozidel na místním úřadě odmítla cestovat elektroautem, protože je jí zima a v případě, že by si zatopila, nikam by nedojela.
Mrazy už brzy skončí, ale možná, že se někteří zelení aktivisté vyléčili. Navíc je prokázáno, že EV až tak ekologická nejsou, pokud budeme brát v úvahu všechny vlivy na prostředí vznikající při výrobě a hlavně dosud velkou neznámou při jejich likvidaci. Rovněž energie při výrobě není vždy tak zelená, jak si někteří myslí.

Stran:  1  ..  4    6    8  ..  10