Diskusní fórum akcie a burza

Podniky, akcie, REITs

Stran:  1  ..  5    7    9  ..  14

Martinski - 2-3-2020 v 13:35

to Vasek
zrejme ti k nakupni cene pripocitali poplatek za nakup a tak je nakupni cena vyssi

viky - 2-3-2020 v 14:57

Citace: Původně zaslal: Vasek  
Vy mne stále nerozumíte. Mne nejde o počet akcií, co jsem dostal. Ale mne jde o cenu akcie, kterou jsem musel zaplatit.

Zaplatil jsem 3.499,92 pencí za akcii, a přitom cena na trhu v těch dnech se nepřiblížila k této částce.

Jak můžu zaplatit tolik, když cena je níž.

Jako když jdu do obchodu a zaplatím za rohlík 4 koruny, když na cenovce v obchodě je částka 2 koruny.

To se mne stává pravidelně, že dostavám akcie s vyšší cenou, než jsou na trhu.

Např. v Lynxu se poplatky připočítávají k ceně akcie, u Londýna jsou poplatky vyšší, a když kupuješ pár kusu, tak se to může dost prodražit.

Druhá příčina, pokud možno neprodávat nekupovat za cenu "TRH/MARKET", pak broker dostane volnou ruku a může s cenou trochu si trochu pohrát.

Mamut - 2-3-2020 v 15:15

Citace: Původně zaslal: michal.holik  
Pánové našel jsem zajímavý zdroj pro hodnocení BDCs. Na webu https://cefdata.com/funds/main/ se dá zjistit P/NAV včetně vyobrazení v grafu.

Dobrá práce, sice je grafika trochu spartánská, ale je to zdarma :thumbup:

Vasek - 2-3-2020 v 15:18

Kdybych kupoval 6 kusů, je poplatek 8,90 GBP.

Ale já u té akcie mám poplatek nula, resp. proškrtnutý.

Jinak když platím poplatek, tak mám vždy vše rozepsáno. A zde poplatek není. Jako u opcí, kde při přiřazení je poplatek 0.

Jsem se ptal jen proto, že třeba někdo má též nakoupeno v Londýně a pak jsme mohli srovnat cenu.

Jedná se o naprosto zanedbatelné množství, ale se vždy snažím pochopit, proč co jak je.

Tak nic, dobrý, díky.

minarjo - 2-3-2020 v 15:29

@vasek hlavně nenapsal, u jakého brokera ten Drip realizoval. Mnozí brokeři si ho nechají tak pekelně zaplatit, že se nevyplatí (zvlášť pokud by nákupní poplatek byl i v tomto případě brokerem účtován a byl by vzhledem k hodnotě drip nákupu velký, pak je ekonomicky výhodnější cash dividenda). To ale tedy asi není tento případ, i když poplatek může být různě maskován :).
Další věc: cena pro akciovou dividendu se často určuje o dost dřív, než v den výplaty/nákupu. Je to obdoba časové prodlevy mezi exdivi date a dnem výplaty (i když bývá přeci jen kratší). Některé firmy (tuším že třeba Sandander) dokonce tuto cenu počítají jako aritmetický průměr zavíracích cen za určitou dobu (poslední měsíc/čtvrtletí). V detailech na webu společnosti to bývá uvedeno.

Vasek - 2-3-2020 v 16:08

Saxobank.

DRIP- DIVIDEND RE-INVESTMENT PLAN ANNOUNCEMENT DETAILS: UPDATE FOR ICSD EUROCLEAR CLIENTS ONLY DEADLINE FOR ELECTION IS 15 JANUARY 2020 AT 10:00 CET END OF UPDATE FOR ICSD EUROCLEAR CLIENTS STAMP DUTY WILL BE CHARGED AT 0.5 PCT. COMMISSION WILL BE CHARGED AT 0.75 PCT (WITH A MINIMUM OF GBP2. 50).

426 x 0,5075 = 216,95 GBP - 15%, tj. 32,43 GBP - daň.

Na účet mne přislo 5,95 GBP.

A tržní hodnota připsaných akcií za cenu 3.499,82 je 209,99 GBP /6 x 3.499,96 GBp/. To je napsáno u otevřené pozice.

Když to sečtu a odečtu, zaplatil jsem v ceně akcií částku 1,01 GBP. Což dle mého názoru je hodně málo.

michal.holik - 2-3-2020 v 17:51

Citace: Původně zaslal: Mamut  
Pánové našel jsem zajímavý zdroj pro hodnocení BDCs. Na webu https://cefdata.com/funds/main/ se dá zjistit P/NAV včetně vyobrazení v grafu.

Dobrá práce, sice je grafika trochu spartánská, ale je to zdarma :thumbup:

V jednoduchosti je krása. Dobře se to načítá i na mobilu, bez zbytečností.

Slai1 - 6-3-2020 v 09:39

Zdravím.
Poradi mi niekto? Vlastnim akcie v platf.LYNX: ACS ACTIVIDADES CON Y SERV
V polovici februara mi boli na portfolio pripisane korporatne akcie ACS ACTIVIDADES DE-CONST-RTS

Tie vsak momentalne nevykazuju ziadny pohyb, aktivitu. Neda sa to ani odpredat.
Viete mi poradit co to je a co sa s tym da robit?

Ďakujem

minarjo - 7-3-2020 v 10:08

Když to končí RTS (neboli Rights), pak to není akcie, ale jen záznam práv z korporátní akce dané firmy (Corporate action, CA). Typicky se takto zaznamenává nárok na dividendu v akciích (neboli možnost čerpat příslušnou dividendu ne jen v hotovosti, jak je jinak běžné, ale i v nových akciích - umožňují to typicky některé evropské společnosti, například mnohé španělské). Je tedy možné, že ve zprávách admin části platformy jsi měl možnost volby, zda chceš za to akcie či hotovost, a možná jsi už volbu prošvihl. Ale to vůbec nevadí, vždy je jedna z variant výchozí. Až se to realizuje (přípis hotovosti, nových akcií či obojího, pokud zbyde z této akciové dividendy hotovost, co nevyjde na jednu celou akcii), tak práva, tedy ten řádek končící RTS, z portfolia zmizí. Samosebou může jít i o jiný typ práv než akciová dividenda - třeba odštěpení části firmy do firmy nové a tím její rozdělení na dvě různé firmy a tím i různé akcie. Ale ta možnost výplaty dividendy i v nových akciích je asi nejčastější. O co konkrétně jde tedy zjistíš ve zprávách ve Správě účtu (zpráva bude zařazena nejspíš přímo ve složce Corporate actions).
Každopádně příště pravidelně sleduj rubriku zpráv (to není v Lynx basic, ale jen po přihlášení do admin sekce platformy neboli do Správy účtu), ve zprávách jsou běžné dividendy i tyto korporátní akce popisovány s předstihem. Případně sleduj i weby firem, jejíchž akcie vlastníš (sekci pro investory), tam to bývá avizováno také, někdy ještě dřív.

Slai1 - 7-3-2020 v 17:52

Ďakujem za vysvetlenie. Na nete som sa tiež dočítal že sa jedná o nejaké práva na ťažbu, kurz zastal na 0.39€. Kurz sa na nich hýbal asi dva tyzdne smerom dole a dali sa kupovat/predavat. Niektory ludia ich prikupovali (co som docital aj z minulych rokov) aby mali aspom hodnotu akcie (24€;) Nevies ako sa zrealizuje vysporiadanie takychto akcii? Zrealizuje sa to same automaticky?

minarjo - 8-3-2020 v 01:10

Vždy se to nakonec nějak vypořádá dle default varianty (typicky v hotovosti z odkupu práv, případně k tomu i celistvé akcie, dle toho co bylo výchozí), v portfoliu ta práva fakt nezůstanou navěky :).

abak - 13-3-2020 v 13:55

Aktuálně probíhá mimořádná telekonference New Residential Investment Corp. (NRZ) k současné situaci, podle dosud publikovaných informací poskytovaných managementem je NRZ v dobré pozici pro její zvládnutí, a to i přes očekávaný zvýšený objem refinancování již existujících úvěrů, disponují dostatečnou likviditou a nevidí bezprostřední ohrožení nárůstem defaultních úvěrů. Kmenové akcie v premarketu výrazně posílují (v tuto chvíli o více než 20 %).

ado130 - 13-3-2020 v 17:03

Pri aktuálnej cene to znamená niečo málo cez 17% DY. Myslíš, že je to udržateľné, aj vzhľadom k tomu, čo vyhlásili?

abak - 13-3-2020 v 17:43

Citace: Původně zaslal: ado130  
Pri aktuálnej cene to znamená niečo málo cez 17% DY. Myslíš, že je to udržateľné, aj vzhľadom k tomu, čo vyhlásili?

Pokud situace potrvá dva až tři měsíce tak ano, pokud půjde o delší období, nejspíš ne. Ale na konci zde v takovém případě zůstane jen několik hráčů v MSRs, a tím hlavním bude v rezidenční oblasti NRZ a bude mít ideální podmínky pro akvizice portfolií těch menších za zlomkové ceny. Teď je NRZ v situaci, kdy se musí rozhodnout jaký podíl prostředků použije na zpětný odkup akcií a jaký si ponechá na budoucí akvizice, to první je výhodné pouze v případě, že akcie začnou postupně opět zpevňovat.

Slai1 - 14-3-2020 v 01:49

Banco Santander 2,25€

Čo vy na to?
V Spanielsku prudky rast poctu nakazenych.

Co ta cena ? Co s tým? Myslim tym napumpovat do toho hotovost?

Jack N. - 14-3-2020 v 09:23

"Aktuálně probíhá mimořádná telekonference New Residential Investment Corp. (NRZ) k současné situaci ... "

V pondělí bude mít konferenci mReit gigant Annaly Capital Management (NLY) a tam to asi nebude tak dobré jako u NRZ. Nedivil bych se redukci dividendy o 5, možná 10 centů; pokud ale zůstane dividenda sq a zprávy budou mít alespoň trochu pozitivní charakter - třeba smysluplný plán dalšího postupu, cena může výrazně vzrůst. Aktuálně se obchoduje s historicky vysokým diskontem 30% oproti hodnotě aktiv.

V současné době lze bezpečněji investovat v sektoru mReits formou preferenčních akcií. Řada z nich se obchoduje výrazně pod výpovědní cenou 25$, např. AGNC-C,D,E,F; CIM-A,B,C,D; IVR-A,B,C, NRZ-A,B,C; NYMT-B,C,D,E

Ladislav - 14-3-2020 v 09:54

Banco Santander.
Přikupováním kleslé akcie by člověk neměl mít do akcie dáno 2x víc peněz než do jiné akcie.
Ale jistě, až by se dostal do plus, zase by polovinu těch silně přikupovaných akcií prodal.

Já mám jen v jedné z mých 29 akcií několikrát více peněz investováno než v jiných akciích,
ale jistě se ta akcie dostane jednou do plus a pak jí z části prodám, ale neprodám zcela.
Počítám, že z té kleslé a přikupované mrchy dostanu letos 600 € dividendy a to je o 200 € víc než z normálních slušných dividendových akcií.
Jinak mám 24 akcie koupené v poměru 6.000 : 6.000 : 7.000 : 7.000 €. Jen 4 akcie koupené dosud za 3.000 € a ty budu 3 roky přikupovat na 6.000 nebo 7.000 €.

Slai1 - 14-3-2020 v 20:58

To ke fajn ale otazka je ako vyhodna je cena Banco Santander k momentalnej situacii?

Ladislav - 15-3-2020 v 09:32

Zprávy o bance Santander jsou dnes asi více pozitivní než negativní. Místo utrpení v krizi, banka nakupuje 50% z nějaké firmy. ''Banco Santander has announced an acquisition of Spanish trade finance transaction management software provider Mercury TFS. Under the terms of the deal, the buyer will pay EUR 30.00 million for a 50.1% stake in the business.''
Máš-li pochyby, tak nekupuj. Koupit by se měla akcie jen, až se ti bude zdát, že korekce skončila. A za rok akcii přikoupit za stejnou sumu.
Uvědom si, zda chceš držet akcii Banco Santander až do smrti kvůli dividendám. Asi ne. Proto bys neměl kupovat akcii.
Když s akcií nechceš být ženatý v dobách zlých i dobrých.
Já dal před lety na akcii Banco Santander 6.000 € a stejně tak i na Banco Bilbao a Iberdrola. Během let mi poslali akcie namísto peněz jako dividendy. Ale za několik let chci asi 1.200 € přidat na Santander i Bilbao, jestli přestanou posílat akcie namísto dividend. Protože dnes to vypadá, jako bych měl B.S. za 6.800 € a B.B. za 6.800 € a lichý počet akcií a to se mi nelíbí.
:post: http://www.finanznachrichten.de/nachrichten-aktien/banco-san...

minarjo - 18-3-2020 v 14:49

Nebo to chce pane Ladislav lepšího brokera (třeba Lynx či Degiro), který vám dá na výběr, zda vyplatit dividendy v akciích nebo v hotovosti, nebude vám automaticky dávat akciovou, aby si to ulehčil, jako ten váš broker. U Degiro je dokonce výhodnější hotovostní dividenda (výchozí nastavení, když se nijak na nabídku výběru nereaguje), protože ta je bezplatná, akciová dividenda jako korporátní akce je zpoplatněná a nevyplatí se. U Lynx jsou zdarma obě formy.

zanek - 18-3-2020 v 16:28

https://seekingalpha.com/news/3552964-existential-threat-for...

Zde docela oblibeny NRZ (taky ho mam) -40%.

arkyn - 18-3-2020 v 16:40

Citace: Původně zaslal: zanek  
https://seekingalpha.com/news/3552964-existential-threat-for...

Zde docela oblibeny NRZ (taky ho mam) -40%.

Mě to přijde přehnané, to snad je více než aerolinky, kde jsou faktické dopady a ztráty.

Vasek - 18-3-2020 v 16:49

To chce klid. To jsou jen důsledky toho růstu z minulosti. Tak dlouho do toho sypali peníze, aby akcie byly výš a výš a výsledek je pak takový, že o to více to padá. Přeci když jdu výš a výš, tak pak padám z větší výšky a pád je o to větší.

Ale těch peněz kolem, co pak budou nakupovat je ohromné množství.

Vasek - 18-3-2020 v 18:08

Citace: Původně zaslal: abak  
Aktuálně probíhá mimořádná telekonference New Residential Investment Corp. (NRZ) k současné situaci, podle dosud publikovaných informací poskytovaných managementem je NRZ v dobré pozici pro její zvládnutí, a to i přes očekávaný zvýšený objem refinancování již existujících úvěrů, disponují dostatečnou likviditou a nevidí bezprostřední ohrožení nárůstem defaultních úvěrů. Kmenové akcie v premarketu výrazně posílují (v tuto chvíli o více než 20 %).

Mám otázku? Myslím, že hezky mluvili na telekonferenci, ale dneska to zahučelo dolů o 41%. To měli také v plánu?

abak - 18-3-2020 v 18:54

Mám otázku? Myslím, že hezky mluvili na telekonferenci, ale dneska to zahučelo dolů o 41%. To měli také v plánu?

Absolutně bezprecedentní, naprostá většina jejich portfolia je zajištěna, trhy reagují, jako by mělo dojít k zesplatnění většiny hypotéčních úvěrů, navzdory jejich zajištění u Fannie Mae a Freddie Mac a navzdory jejich zajištění deriváty, odklad splátek o tři měsíce neznamená bankrot, ale trhy tak reagují. Nakupujte, ale mREITs se vyhněte, některé to neustojí. Na vyhodnocování a hlubší analýzu situace je příliš brzo, bohužel brzo už může být přiliš pozdě.

Martin - 18-3-2020 v 19:14

Absolutně bezprecedentní, naprostá většina jejich portfolia je zajištěna, trhy reagují, jako by mělo dojít k zesplatnění většiny hypotéčních úvěrů, navzdory jejich zajištění u Fannie Mae a Freddie Mac a navzdory jejich zajištění deriváty, odklad splátek o tři měsíce neznamená bankrot, ale trhy tak reagují. Nakupujte, ale mREITs se vyhněte, některé to neustojí. Na vyhodnocování a hlubší analýzu situace je příliš brzo, bohužel brzo už může být přiliš pozdě.

A ma smysl ted uz jit do O a NNN, jaky mate nazor, jsem zacatecnik a draze sbiram zkusenosti...diky

abak - 18-3-2020 v 19:35

Citace: Původně zaslal: Martin  

A ma smysl ted uz jit do O a NNN, jaky mate nazor, jsem zacatecnik a draze sbiram zkusenosti...diky

V tuto chvíli nelze užít jakýkoliv relevantní predikční model, míra nejistoty je obrovská, zpětný odkup akcií pro retailová eREITs nedává příliš smysl, pokud bude situace trvat v řádu nikoli týdnů, ale několika kvartálů (a obchodní centra budou s vyjímkou potravin zcela zavřená), vyplácení dividend může být přerušeno, držte hotovost, případně vybírejte pouze defenzivní tituly, ideálně consumer staples při propadech (PG, CL, KO, PEP, JNJ, ...), z eREITs jsou na tuto situaci připraveny pouze datová centra (DLR), případně datová infrastruktura (AMT, CCI), nebo krátkodobý pronájem skladových prostor (PSA), jejich valuace jsou však stále vysoko.

Michael - 18-3-2020 v 19:42

Ja koupil ADP což beru jako hodně defenzivní titul a dneska šel dolu o 20%.
JNJ i PG jsou na mě taky pořád ještě vysoko. Ceny jsou je pravda super, ale na aktuální situaci bych viděl i nižší cenu.

Vasek - 18-3-2020 v 19:44

Co třeba PPL Corporation? To tady hodně z vás má.

Ty akcie zaměřené na potraviny se prostě dolů nehnou. Drží, jako by tam byly přilepené.

Co Molson Coors Beverage Company? To také dostavá pěkně za uši.

abak - 18-3-2020 v 19:48

Citace: Původně zaslal: Michael  
JNJ i PG jsou na mě taky pořád ještě vysoko. Ceny jsou je pravda super, ale na aktuální situaci bych viděl i nižší cenu.

ADP je silně cyklický titul, poptávka bude velmi oslabena, nezmění-li se v následujících týdnech trend, který můžeme vidět třeba v Itálii.

Pokud chcete, něco od A s defenzivní charakteristikou, doporučuji ABT ~ Abbott Laboratories (zdravotnické nástroje a zařízení) při ceně blízké 70 USD, nebo Air Products and Chemicals, Inc. (APD) při ceně blízké 170 USD. Stále je prostor pro propad. V USA se dnes akcentuje úplné uzavření celé společnosti po dobu třiceti dnů, včetně zastavení závazků a povinností vyplývajících ze všech uzavřených obchodních smluv.

TomasV - 18-3-2020 v 20:02

Já jsem dneska zakoupil:
DIS
HD
MSFT
MMM
WFC
SBUX

Vasek - 18-3-2020 v 20:05

Pokud se USA úplně zastaví, myslím, že zavřou i burzu. Jinak by šlo všechno dolů asi daleko brutálněji během pauzy v USA.

Myslím, že ještě něco málo to padne. Stále zaleží na situaci, a tu odhadnout neumím. Ale jak se říká, kdy myslí, houby ví.

Ty dvě společnosti mají velmi nízké dividendy, tak bych raději počkal, až to padne o něco více /ABT a APD/.

Jinak díky za radu.

abak - 18-3-2020 v 20:06

Není žádným překvapením, že SPG - Simon Property Group, Inc. (SPG) počítá s kompletním uzavřením svých obchodních center nejméně do 29. března.

Předpokládám, že zbytek retailových center bude následovat a uzavře alespoň 2/3 ze svých obchodních ploch.

Co třeba PPL Corporation? To tady hodně z vás má.

Raději Consolidated Edison (ED) < $80, Dominion Energy (D) < $70, nebo NextEra Energy (NEE) < $200.

Pokud se USA úplně zastaví, myslím, že zavřou i burzu. Jinak by šlo všechno dolů asi daleko brutálněji během pauzy v USA.

Myslím, že ještě něco málo to padne. Stále zaleží na situaci, a tu odhadnout neumím. Ale jak se říká, kdy myslí, houby ví.

Očekávám prostor pro pohyb S&P 500 až k 2000. Tzn. ještě o téměř 15 % níž.

Vasek - 18-3-2020 v 20:22

Jenže to ED, D a NEE se drží stále vysoko na vůbec to nevypadá, že by to mělo jít třeba jen o 10% dolů.

Kdyby padnul S&P 500 na 2000, tak by to bylo ještě lepší.

arkyn - 18-3-2020 v 22:11

Insider buy NRZ dnes:

CFO Nicola Santoro purchased 50K shares at $5.84 each, bringing his stake in the company to 50K shares.

Board member Alan Tyson purchased 10K shares at $5.01, bringing his stake to 125.7K shares.

Board member Robert McGinnis purchased 10K shares at $5.18, bringing his stake to 77.5K shares.

Board member Andrew Sloves purchased 10K shares at $5.83 bringing his stake to about 78K shares.

abak - 18-3-2020 v 22:11

Tak ještě jednou, co možná nejjednodušeji. Čtyři důvody dnešního propadu:

1) Očekávaný dopad vládního nařízení, po dobu mimořádného stavu dojde k přerušení splátek u části hypotéčních úvěrů na několik měsíců (lze očekávat, že u většiny).

2) Obhospodařovatel (NRZ) hypotéčních úvěrů v defaultu, nesmí po tuto dobu zastavené nemovitosti vyvlastnit, a tudíž ani vydražit.

3) Dojde k přerušení cash flow.

4) Pokud to potrvá příliš dlouho, mREITs mohou být po mimořádném stavu paralyzovány do míry, která jim neumožní dál existovat, větší nedostatek likvidity (z jakéhokoliv mimořádného důvodu) může tuto situaci zhoršit ještě dřív.

Je logické, že při pozastavení splátek hypotéčních úvěrů, je pro business mREITs nutné prodloužit i splatnost finančních závazků u jejich věřitelů, to však v případě závazků vyplývajících z repo operací na finančním trhu není jednoduché, úrokové swapy nelze využívat při dlouhodobé paralýze bez významných ztrát. Jinak bude následovat (4) ještě dřív. Za zánik některých mREITs bude v tomto případě zodpovědná i vláda, která nedomyšlela důsledky svých rozhodnutí, takto regulace nemají vypadat, pokud nechce USA kromě koronaviru bojovat opět s hypotéční krizí, vláda by měla reagovat, třeba prostřednictvím zásahů FEDu, nebo poskynutím dalších záruk.

Martin - 19-3-2020 v 07:53

Citace: Původně zaslal: Martin  

V tuto chvíli nelze užít jakýkoliv relevantní predikční model, míra nejistoty je obrovská, zpětný odkup akcií pro retailová eREITs nedává příliš smysl, pokud bude situace trvat v řádu nikoli týdnů, ale několika kvartálů (a obchodní centra budou s vyjímkou potravin zcela zavřená), vyplácení dividend může být přerušeno, držte hotovost, případně vybírejte pouze defenzivní tituly, ideálně consumer staples při propadech (PG, CL, KO, PEP, JNJ, ...), z eREITs jsou na tuto situaci připraveny pouze datová centra (DLR), případně datová infrastruktura (AMT, CCI), nebo krátkodobý pronájem skladových prostor (PSA), jejich valuace jsou však stále vysoko.

Diky...je tezke ukrotit potrebu mit O a NNN,ARCC, kdyz jsou za takovou cenu a s takovym DY. Beru to tak, ze O by se jen tak polozit nemelo. CL a JNJ mam, jeste premyslim nad GPC, ORI, CAT. Musim to promyslet a zvazit, diky.
Je zajimave, jak jsem na propady cekal a ted je to tady, ale za situace ohrozeni zdravi, potazmo ztraty prace. Neinvestuju vsechny penize a jsem teprve na zacatku a akcie prodavat nechci, tak za ty roky se to otoci.

Pavel - 19-3-2020 v 09:50

ADP je silně cyklický titul, poptávka bude velmi oslabena, nezmění-li se v následujících týdnech trend, který můžeme vidět třeba v Itálii.

Pokud chcete, něco od A s defenzivní charakteristikou, doporučuji ABT ~ Abbott Laboratories (zdravotnické nástroje a zařízení) při ceně blízké 70 USD, nebo Air Products and Chemicals, Inc. (APD) při ceně blízké 170 USD. Stále je prostor pro propad. V USA se dnes akcentuje úplné uzavření celé společnosti po dobu třiceti dnů, včetně zastavení závazků a povinností vyplývajících ze všech uzavřených obchodních smluv.

Proč je podle tebe ADP silně cyklický titul? Mně to tak nepřipadá.

abak - 19-3-2020 v 11:50

Citace: Původně zaslal: Pavel  

Proč je podle tebe ADP silně cyklický titul? Mně to tak nepřipadá.

Expozice produktového portfolia v HR a B2B řešeních spojených s automatizací podnikové administrativy utrpí značné ztráty v případě dlouhodobého poklesu ekonomické aktivity, pokud bude mimořádný stav trvat dlouho, je to jedno z posledních míst, kde by se měl investor vystavovat riziku, obnovení poptávky nelze očekávat v řádu jednotek týdnů, ADP je ve většině případů placen od počtu zaměstnanců, při propouštění tak bude docházet k propadům tržeb, což se promítne do snižování EPS.

Co se týče aktuálního tržního ocenění a historické výkonnosti, to je trochu jiná kapitola. Sám ADP držím a neplánuji se jej zbavovat. Dokupovat se chystám pouze v případě, že se propadne cena akcií pod $100, což nelze vyloučit.

Pavel - 19-3-2020 v 14:13

Díky za odpovědi abaku, mám na to trochu jiný názor, ale jsem rád, že jsem si přečetl tvoje arumenty:cool:

Tondrisek - 19-3-2020 v 14:25

Najde někdo z přítomných odvahu dokoupit RDS.B? Ta cena je fascinující ...

Phoenix - 19-3-2020 v 15:47

Mám v plánu přikoupit, čekám na dno.

arkyn - 19-3-2020 v 16:55

Citace: Původně zaslal: Phoenix  
Mám v plánu přikoupit, čekám na dno.

Jak to poznas, ze je na dne ?

bigusdykus - 19-3-2020 v 17:03

dnes RDS +20%

eppairforce - 19-3-2020 v 17:04

Já určitě dno nepoznám, ani to nezkouším. Až uznám že je zdravej fundament tak vstoupím kdykoliv. Teď to beru jako chaos, obava. Dokud covid nekulminuje (v USA) jsem v ,,buy stocks,, stranou. Uvažuju jen o USA, GB akciích

Phoenix - 19-3-2020 v 17:49

Tak ne dno, to jsem napsal špatně, dno se nedá trefit. Obecně u všech akcií čekám na stabilizaci situace, dokud mají trhy klesající trend, tak vyčkávám. Vyčkávat budu pravděpodobně do doby, než se promítne pandemie do výsledků firem nebo do epidemie v USA. Myslím si, že panika ještě není na vrcholu, virus se teprve zahřívá.
bigusdykus: sice +20%, po 45 min ani ne +15%, tyhle enormní jednodenní výkyvy mě už nechávají v klidu.

Stanislav - 19-3-2020 v 18:11

Ve vodě se však dá trefit dno, ale nesmí si jít člověk zaplavat na Mariánský příkop, ale někam na nějaký mělký rybník. Při chřipce by tedy měla být panika každoročně, akorát se o tom nepíše, a proto je mladý investor v klidu a kupuje pravidelně akcie do ptf a nestresuje se z toho jako někteří už dnes z koronavirusu. Budou umírat starší lidé, což je zřejmé už dnes a nikdo to nezastaví. Příroda si prostě bere svou daň a co je staré a nemocné, to likviduje. Při válkách bylo zaručeně více utrpení a dělali si to zlo bohužel mezi s sebou lidi a to nevadilo? Hlavně pro ty, kteří to zlo způsobovali. Nebuďte z toho ve stresu, protože až si lidi vytvoří protilátky, tak ta pandemie skončí a čím dříve to bude, tím to bude pro hospodářství lepší. Není přece možné se schovávat doma jako partyzán a čekat, až ta válka skončí.

abak - 19-3-2020 v 22:14

Je logické, že při pozastavení splátek hypotéčních úvěrů, je pro business mREITs nutné prodloužit i splatnost finančních závazků u jejich věřitelů, to však v případě závazků vyplývajících z repo operací na finančním trhu není jednoduché, úrokové swapy nelze využívat při dlouhodobé paralýze bez významných ztrát. Jinak bude následovat (4) ještě dřív. Za zánik některých mREITs bude v tomto případě zodpovědná i vláda, která nedomyšlela důsledky svých rozhodnutí, takto regulace nemají vypadat, pokud nechce USA kromě koronaviru bojovat opět s hypotéční krizí, vláda by měla reagovat, třeba prostřednictvím zásahů FEDu, nebo poskynutím dalších záruk.

A je to tady:

FOMC Statement Regarding Agency MBS Purchase Operations:

"In accordance with the most recent FOMC directive, the Open Market Trading Desk (the Desk) at the Federal Reserve Bank of New York has updated the current bi-weekly schedule of agency MBS purchase operations. Specifically, tomorrow the Desk will conduct $32 billion in purchases, across 4 operations for settlement on March 24, 2020 (T+2). These purchases are designed to support the smooth functioning of the agency MBS market.

These purchases are intended to address highly unusual disruptions in the market for agency MBS associated with the coronavirus outbreak. These operations are part of the at least $200 billion of agency MBS the FOMC directed the Desk to purchase in support of the smooth functioning of markets for agency MBS. The Desk intends to adjust terms of future operations as needed to foster smooth agency MBS market functioning and efficient and effective policy implementation."

Federal Reserve Bank of New York, 19/3/2020

Vita - 21-3-2020 v 16:17

Zdravím, s výrazným výprodejem REIT firem uvažuji o nákupu nějakého ETF ke zmírnění rizika bankrotu jednotlivých firem . Líbil by se mi např Vanguard real estate ETF. Je nějaká varianta pro evropana ? Dostatečně velký s nízkými náklady. Děkuji

abak - 21-3-2020 v 17:33

Citace: Původně zaslal: Vita  
Zdravím, s výrazným výprodejem REIT firem uvažuji o nákupu nějakého ETF ke zmírnění rizika bankrotu jednotlivých firem . Líbil by se mi např Vanguard real estate ETF. Je nějaká varianta pro evropana ? Dostatečně velký s nízkými náklady. Děkuji

Evropani mají smůlu, díky EU je pro nás Vanguard nedostupný, nejbližší alternativa je iShares US Property Yield UCITS ETF (ISIN IE00B1FZSF77) s kvartální distribucí dividend a ročními poplatky ve výši 0,4 %. Níže jsou největší části portfolia.

michal.holik - 21-3-2020 v 18:36

Nebude jednodušší si sám koupit jednotlivé tituly? Některé firmy z eREITs jsou pěkně vyklesané (triple net), jiné mají ještě kam klesat.

Vita - 21-3-2020 v 20:15

Děkuji abakovi za odpověď. Michale, v které tituly máš nyní důvěru? ETF mě napadlo ke zmírnění rizika možných bankrotů.

Jack N. - 22-3-2020 v 08:50

10 nejlepších utilit dle předpokládaného růstu dividend:

https://seekingalpha.com/article/4333278-top-10-utility-stoc...

Wiki - 22-3-2020 v 09:25

Ruší se MS v hokeji ve Švýcarsku. Pojišťovna to uznala jako vis maior (zásah vyšší moci) a uhradí pořadatelům vzniklé náklady. Takových případů zřejmě bude více a náklady mohou být značné. Proto bych byl s pořizováním akcií pojišťoven obezřetný.

michal.holik - 22-3-2020 v 20:24

Děkuji abakovi za odpověď. Michale, v které tituly máš nyní důvěru? ETF mě napadlo ke zmírnění rizika možných bankrotů.

Přikoupil jsem triple net eREITs. Vzal jsem dost O, trochu STOR a trochu WPC. Přikoupil jsem velmi málo data centers eREITs a cell towers eREITs, konkrétně DLR a AMT; u obou ještě cena může klesnout, je kam.

michal.holik - 22-3-2020 v 20:27

Citace: Původně zaslal: Jack N.  
10 nejlepších utilit dle předpokládaného růstu dividend:

https://seekingalpha.com/article/4333278-top-10-utility-stoc...

Článek jsem nečetl, ale zaráží mě, že v top 10 není NEE

Ladislav - 23-3-2020 v 08:57

Jen se na sajREIT vykašlete a na Vanuard taky a zkontrolujte si klikem na Comdirect-link u každé z mých 29 akcií,
která firma bude pravděpodobně platit 5% až 12% dividendu z dnešního kurzu akcie:
:post: http://nr1a.com/mustrdepo-3mesice.htm
Dnes nebo zítra se vydá na cestu tučná dividenda Shell a v pátek Kraft Heinz.
A kdyby směli akcionáři odhlasovat dividendu online, vydala by se v pátek na cestu také tučná a nezdaněná dividenda D.Telekom, která je nebo brzy bude 3. největší poskytovatel telefonie v USA.

Mindoro - 23-3-2020 v 12:34

Shell zavádí úsporná opatření, nicméně o katnutí dividendy se zatím nezmiňují, pouze ukončení zpětného výkupu akcií
https://www.akcie.cz/novinky-z-trhu/173500-shell-zavadi-uspo...

Vasek - 23-3-2020 v 12:48

Co Shell, ale Německo bude kupovat akcie postižených podniků.

https://www.akcie.cz/komentare-a-doporuceni/173499-nemecko-c...

Plán Německa změní celou hru,“ uvedl ekonom ze společnosti Pictet Wealth Management. Německá vláda by měla na svém pondělním zasedání schválit rozpočtové výdaje v objemu 150 miliard euro. Tamější vláda zároveň pracuje na fondu v objemu 500 miliard euro, jež bude použit na nákup akcií těch nejpostiženějších německých společností. To pro akcionáře není dobrá zpráva, jelikož se stát stane spoluvlastníkem a z důvodu většího počtu akcii dojde k částečnému vytláčení minoritních akcionářů.

arkyn - 23-3-2020 v 14:27

To je cesta k socialismu. Nevím proč jen nedají těm podnikům bezúročné půjčky byť třeba s opcí na akcie, proč musí hned na první dobrou vstupovat do firem.

michal.holik - 23-3-2020 v 16:03

Pánové nevyznám se v tom, ale jak by stát mohl koupit zásadní podíl ve firmě pokud by současní akcionáři nechtěli prodat své akcie???

Jediné co mě napadá je formou úpisu nových akcií... bylo by to na schválení valné hromady?

arkyn - 23-3-2020 v 16:35

Pánové nevyznám se v tom, ale jak by stát mohl koupit zásadní podíl ve firmě pokud by současní akcionáři nechtěli prodat své akcie???

Jediné co mě napadá je formou úpisu nových akcií... bylo by to na schválení valné hromady?

To je jednoduché, podívej se na Royal Bank of Scotland.
Navýšení základního jmění státem výmenou za akcie a tím, že podnik nezbankrotuje. A rázem jsou z akcionářů minoritní akcionáři i třeba jen se zlomkovým podílem.

Slai1 - 24-3-2020 v 14:16

Nejaké investičné tipy z EU v eur na dnes?:)

Vasek - 24-3-2020 v 14:22

Sednout si, dát si ruce pod zadek a čekat. Není možné, aby propady byly u konce.

doplnění:

https://www.investicniweb.cz/david-tepper-appaloosa-opatrne-...

https://www.aazdravi.cz/novym-centrem-epidemie-koronaviru-ne...

Spojené státy americké ale mohou ukázat ještě mnohem vyšší úroveň koronavirové epidemie. Theodora Hatziioannou si vytvořila velmi konzervativní model. Ten počítá s tím, že nakaženo bude 15 % z celkových 8 milionů lidí žijících v New Yorku. To je přibližně 1,2 milionu, z nichž 240 000 bude potřebovat zdravotní péči, přičemž 48 000 bude mít pravděpodobně vážné dýchací problémy.

TomKr - 24-3-2020 v 15:32

I když peníze na nákupy by byly, jak říká Vasek, ještě vyčkat a ruce pod zadek

TomasV - 24-3-2020 v 15:47

Citace: Původně zaslal: TomKr  
I když peníze na nákupy by byly, jak říká Vasek, ještě vyčkat a ruce pod zadek

Za mně se líp průměruje dolů než nahoru:dork:

Ladislav - 24-3-2020 v 17:01

''''Jak by stát mohl koupit zásadní podíl ve firmě, pokud by současní akcionáři nechtěli prodat své akcie???''''

Ve finanční krizi
1) Akcionáři nechtěli prodat akcie bankrot Hypo Real Estate Bank, ale stát půjčil bance desítky miliard eur, a akcionářům akcie z kont vymazal a dal jim za každou akcii 1,30 €, i když prodat nechtěli.
2) Bankrot Royal Bank of Scotland vydávala tolik moc nových akcií, že byl počet akcií po krizi 10x vyšší a ty nově vydané akcie, když nikdo nechtěl, nakupoval stát. A od konce krize stát zas akcie pomalu prodává lidem, někdy i se ztrátou, ale banka platí už druhý rok krásné dividendy a asi bude kupovat i vlastní akcie a likvidovat je, aby se zvýšily kurzy.

Jestli má RBS, kvůli ostudě je dnešní jméno Natwest, dnes 10x vyšší počet akcií a kurz proto klesl 99%, nezbylo akcionářům od roku 2009 do dnes nic jiného, než přikoupit akcie za stejnou sumu jako před krizí, aby měly akcie kleslé už jen 50% a potřebovali do plus růst 100%.
Ty akcie RBS se snadno dostanou na kurz 10x nižší než před krizí, když je akcií 10x víc, ale nebude problém dostat se do plus po růstu 100%, když byla přidána do akcie od roku 2009 do dnes stejná suma jako před krizí.

3) Jak byla zachráněna státem největší pojišťovna USA - AIG a největší autokoncern světa - General Motors, to nemám nastudováno. Ale akcie jistě klesly k nule a akcionáři museli prodat dříve než s nulovým kurzem a pak akcie zmizly z burzy na několik měsíců. Později se začaly prodávat nové akcie AIG a GM s novým číslem.

Kdo šíří domněnky, že nemoc se velice rozmnoží v USA, Německu a jinde, ten zřejmě si dělá z lidí srandu, nebo je prorok krachu, nebo chce pomoci hedgefondům spekulujícím na pokles indexu.¨
Zde je nutno si uvědomit, že v Číně se nemoc množila jen 2 měsíce a dnes už téměř zmizela, takže se provizorní nemocnice zavírají a zdravotníci stěhují do Itálie.
A když ten koronavirus už téměř vyhnali z Číny, mnohem snadněji by měli virus vyhnat z USA, Německa, Itálie, Španělska. Proč by se ta nemoc měla šířit silněji a déle v USA a v Evropě než v Číně?

Dividendo - 24-3-2020 v 17:15

Citace: Původně zaslal: Ladislav  
A když ten koronavirus už téměř vyhnali z Číny, mnohem snadněji by měli virus vyhnat z USA, Německa, Itálie, Španělska. Proč by se ta nemoc měla šířit silněji v USA a v Evropě než v Číně?

Pretoze Cina urobila dost skoro razantne opatrenia, tam si nemohli ludia chodit hocikde. Hned nosili rusky a respiratory. Zapad zaspal, opatrenia sa spravili neskoro, ruska nie su, vela ludi stale nenosi. V USA maju nosit ruska iba chori. Britania sa spamatala iba teraz, ze treba spravit lockdown.

Vasek - 24-3-2020 v 17:25

Pane domácí, vy asi zjevně nežijete v Německu, co?

Jinak byste se takto nepsal.

Mám velmi dobré informace právě že z Německa, a to přímo z Bavorska. Kdybyste náhodou nevěděl, kde to je, tak vám to rád sdělím. Rouška občanům z Německa vůbec nic neříká. Se máte chlubit třeba tím, že je zakázán v Německu shluk osob v počtu větším než dva. A kdy jste k tomu přistoupili ? Víte to, jakožto obyvatel Německa? Pokud ne, máte za domácí úkol to zjistit a napsat sem na web. Pak možná pochopíte, že v Německu počty nakažených osob porostou i nadále a nebude psát sem zavádějící informace. Myslím, že žijete v nějaké bublině a prezentujete zde něco, co naprosto nemá oporu ve stávající situaci.

Jsem vám jasně napsal, pište jen o akciích a ostatní raději vynechte, neb budu muset napsat, že jste ruský agent a pracujete pro Putina.

Jsem ruský agent a pracuji pro Putina.

Výrok dne:

Pan domácí nežije v Německu, protože jinak by zde neudáděl nepravdy. Celou dobu nás vodil za nos.

Antoan - 24-3-2020 v 17:32

Na rozdiel od pána Ladislava aj na faktoch oveľa vyššej smrtnosti a počtu obetí si myslím, že vysporiadanie sa z covidom bude v Európe ťažšie a dlhšie ako v Číne. Až čísla vysokých obetí a armáda konečne núti obyvateľstvo Talianska a Španielska ale aj Nemecka a iných krajín rešpektovať opatrenia proti šíreniu vírusu. Čína si to vynútila silou rýchlo a už s tým má aj skúsenosti.
Preto by sme mali byť my - Česi a Slováci disciplinovaní a nenasledovali príklad Talianov.
Pán Ladislav i napriek rizikovému veku má veľkú šancu, že ho prekoná vzhľadom na pripravenosť a kapacity nemeckého zdravotníctva a minimálnej smrtnosti Nemcov.:):):)
Nemecko, ako najsilnejšia európska ekonomika, sa ale zachovalo sebecky voči kolegom v EU, pretože až keď prišli Rusi a Kubánci na pomoc Talianom tak až dnes vraj budú liečiť aj pár Talianov. Pekný kamaradčák je tá EÚ :punk:
Slovensko tiež chcelo pomôcť Taliansku ale po audite zásob ŠHR teda štátnych hmotných rezerv, ktoré mala nechať bývalá smerácka vláda, sa zistilo že tam nie je nič, ani myši. A tak sa nejako musíme postarať sami o seba. :)

Vasek - 24-3-2020 v 17:39

Citace: Původně zaslal: Antoan  
Na rozdiel od pána Ladislava aj na faktoch oveľa vyššej smrtnosti a počtu obetí si myslím, že vysporiadanie sa z covidom bude v Európe ťažšie a dlhšie ako v Číne. Až čísla vysokých obetí a armáda konečne núti obyvateľstvo Talianska a Španielska ale aj Nemecka a iných krajín rešpektovať opatrenia proti šíreniu vírusu. Čína si to vynútila silou rýchlo a už s tým má aj skúsenosti.
Preto by sme mali byť my - Česi a Slováci disciplinovaní a nenasledovali príklad Talianov.
Pán Ladislav i napriek rizikovému veku má veľkú šancu, že ho prekoná vzhľadom na pripravenosť a kapacity nemeckého zdravotníctva a minimálnej smrtnosti Nemcov.:):):)
Nemecko, ako najsilnejšia európska ekonomika, sa ale zachovalo sebecky voči kolegom v EU, pretože až keď prišli Rusi a Kubánci na pomoc Talianom tak až dnes vraj budú liečiť aj pár Talianov. Pekný kamaradčák je tá EÚ :punk:
Slovensko tiež chcelo pomôcť Taliansku ale po audite zásob ŠHR teda štátnych hmotných rezerv, ktoré mala nechať bývalá smerácka vláda, sa zistilo že tam nie je nič, ani myši. A tak sa nejako musíme postarať sami o seba. :)

Tak to budete zcela jistě také ruský agent a pracujete pro Putina s ohledem na obsah vašeho textu.

Stanislav - 24-3-2020 v 17:55

Roušky nosit venku je zbytečné, což tvrdí i WHO. Pokud by ANO vláda zavedla nesmyslné nařízení, že se bude nosit kýbl na hlavě, tak to tak prostě bude! To, že Němci nejsou oblbováni jako naši občané, vděčí především německé rozumné vládě. Rouška propouští 20% virů, a pokud zvlhne, tak je přenos ještě rychlejší, než kdyby jí člověk neměl. Vůbec se ti ANOidioti neobtěžovali občanům sdělit, že je potřeba roušky prát na aspoň 60°C nebo i více každý den a použít ji maximálně na 2,5 hodiny, a pak je pro jistotu i přežehlit. U nás v práci nosí respirátory celý týden a vůbec neví, že se musí ten respirátor vystříkat lihem, což jsem dnes jedné holce udělal a zítra to bude další. To je stejné, jako by člověk chodil v posr@ných trenýrkách celý týden. Pokud by se ten koronavirus objevil u nás o 14 dříve, tak bychom byli v obdobných sr@čkách jako dnes Itálie, tak si vůbec nedělejte žádné iluze, že jsme lepší!

Dividendo - 24-3-2020 v 18:23

Ja tiez nosim respirator FFP3, ale aj ruska su lepsie ako nic. Ono je to vsetko o tom, aku davku viru dostanete. Aj respirator moze mat z boku male medzery pri nose a pod okom. Ono v podstate ak by aj par virov preslo do vasho tela (aspon take, aby sa dostalo cez bunkovu stenu vasich buniek), tak mate v podstate ockovanie zadarmo. Vytvorite si protilatky a ak je viru male mnozstvo, tak sa tak rychlo nenamnozi, pokial mate dobru stravu, ktora napr. obsahuje latky, ktore spomaluju mnozenie viru (to je ta ona imunita). Pokial na vas niekto kychne / zakasle kto je uz nakazeny, dostanete radovo 10^6-10^8 virov, co je uz dost velka davka, ktora urcite aj prejte do vaseho tela s velkym poctom virov a taketo mnozstvo ked sa zacne mnozit vo vasom tele, tak mozete mat ovela horsi priebeh ochorenia, az smrt. Treba si davat pozor aj na oblecenie (hned ho treba cele prat, ked pridete napr. z obchodu, kde sa zdrzuje vela ludi), treba sa osprchovat a umyt si vlasy.
A umyvat ruky, UMYVAT RUKY, UMYVAT RUKY, zdoraznujem este raz, UMYVAT SI RUKY. To je to najdolezitejsie. Studia z Ciny 204 chorych, 99 mali najskor crevne problemy a 85 mali hned respiracne.
Z tych 99 co malo najskor crevne problemy, malo 97 potom respiracne. Takze virus nas napada da sa povedat hlavne cez to crevo..., takze bacha na to. UMYVAT RUKY...

Vasek - 24-3-2020 v 18:31

Citace: Původně zaslal: Stanislav  
Roušky nosit venku je zbytečné, což tvrdí i WHO. Pokud by ANO vláda zavedla nesmyslné nařízení, že se bude nosit kýbl na hlavě, tak to tak prostě bude! To, že Němci nejsou oblbováni jako naši občané, vděčí především německé rozumné vládě. Rouška propouští 20% virů, a pokud zvlhne, tak je přenos ještě rychlejší, než kdyby jí člověk neměl. Vůbec se ti ANOidioti neobtěžovali občanům sdělit, že je potřeba roušky prát na aspoň 60°C nebo i více každý den a použít ji maximálně na 2,5 hodiny, a pak je pro jistotu i přežehlit. U nás v práci nosí respirátory celý týden a vůbec neví, že se musí ten respirátor vystříkat lihem, což jsem dnes jedné holce udělal a zítra to bude další. To je stejné, jako by člověk chodil v posr@ných trenýrkách celý týden. Pokud by se ten koronavirus objevil u nás o 14 dříve, tak bychom byli v obdobných sr@čkách jako dnes Itálie, tak si vůbec nedělejte žádné iluze, že jsme lepší!

Podívejte, buď platí určitá pravidla, nebo si každý může dělat, co chce. Pokud se zavedla povinnost nosit roušku, tak buď jí nosit můžete nebo nemusíte. Pokud ji nosit nebudete, dostanete pokutu cca 10.000,- Kč. Máte tedy možnost volby. Takže asi tak. To za prvé. Za druhé, rouška samozřejmě neochrání. Také s tím nesouhlasím, ale respektuji to. Za třetí, vy, jako zaměstnanec rejstříkového soudu /myslím, že pracujete na Krajském či na Městském soudu v Praze/ byste měl jít příkladem. A ne tady vytvářet anarchii typu Německa. Kde i příbuzní, kteří v Německu žijí od roku 1968 říkají, že v Německu začíná být takový bordel, až to není hezké. Počínaje imigranty a konče zlehčováním průběhu stávající epidemie. Prostě mají strach. A hloupí a líní lidé to nejsou.

Antoan - 24-3-2020 v 18:38

Stanislav, ak si vonku sám a stretneš len medveda tak máš pravdu. Medveda nenakazíš. Ale väčšinou niekoho stretneš a to si už myslím že rúško typu akékoľvek zmysel má. Ak Ťa ešte netestovali tak možno čínsky vírus už máš :)
My nie sme Taliani, Lenka je pesnička bývalej slovenskej skupiny Lojzo. A pretože si myslím, a to je dobre, že na nás netreba vojsko, políciu a drony na to aby sme sa aspoň trochu chovali v epidémii disciplinovane a normálne. A preto nebude smrtnosť u nás taká ako v Taliansku. Dúfam.:cool:

Dividendo - 24-3-2020 v 19:21

Inac, to, ze Angela Merkelova zhabala v pristave v Hamburgu tovar (tovar medzinarodneho charakteru, respiratory a zdravotnicky material), ktory bol urceny pre Slovensku a Cesku republiku tiez hovori za vsetko, aka "super" solidarna krajina Nemecko je. V podstate Nemecko ukradlo tovar, ktory mu nepatril. Naco nam ta EU je, ked neplati volny pohyb tovarov a krajiny typu Nemecko si robia co chcu. Ma tento postoj Nemecka dost vytocil.

Stanislav - 24-3-2020 v 19:27

Důležitá informace pro zdejší náboženské uctívače respirátorů: Epidemiolog Roman Bambulovič Prymula varoval před nošením respirátorů. Pokud si je totiž oblékne nemocný člověk, ventily určené k výdechu mohou nákazu šířit do okolí.
Zdroj: https://www.denik.cz/z_domova/koronavirus-cesko-nakaza-obeti...

Státní služba je řeholní služba bez nároku na roušku nebo respirátor. Na tu mají nárok akorát benga, jejíchž náplní je měřit teplotu poslušného stáda ovcí u vchodu do ovčína. Čím jsou úředníci výše, tím mají nižší pracovní výkon a zůstávají doma v týlu, aby se tak rychle nenakazili. Mzdy se těm bolševickým šmejdům však nekrátí, což by mělo být zásadní v této pohnuté době.

Vasek - 24-3-2020 v 19:36

Ve svých příspěvcích jsem psal pokud se nepletu o rouškách. Nikoli o respirátorech. Pokud to sem dáváte jako novou informaci, pak je to ok. Ale respirátor nosit nehodlám. Mne stačí povinnost nosit nefunkční roušku.

Nevím, kdo ze zdejších přispěvatelů zde psal o respirátorech. Já zcela určitě ne. Pak se divíte, že píši, co píši.

Stanislav - 24-3-2020 v 19:52

Dnes byly navezeny nové koberce, ale roušky nikde. Z kohoutků neteče teplá voda, protože nějaká firma v minulosti udělala špatně rozvody, shrábla neoprávněně peníze a nikomu to nevadí! To by se za 1. republiky určitě nestalo, a proto i ty bunkry přežívají tak dlouho, protože to byla poctivá fortelná práce. To zabavené zboží v Německu jsem slyšel od ANObolševiků v práci. Samozřejmě bez důkazů, jak jinak! Je to ruská bolševická propaganda - bláboly a lži.

Dividendo - 24-3-2020 v 19:56

O tej Angele to potvrdil aj nas novy predseda parlamentu.

Stanislav - 24-3-2020 v 20:03

https://www.omediach.com/hoaxy/17369-siriaci-sa-status-podpr...

Vasek - 24-3-2020 v 20:09

Dnes byly navezeny nové koberce, ale roušky nikde. Z kohoutků neteče teplá voda, protože nějaká firma v minulosti udělala špatně rozvody, shrábla neoprávněně peníze a nikomu to nevadí! To by se za 1. republiky určitě nestalo, a proto i ty bunkry přežívají tak dlouho, protože to byla poctivá fortelná práce. To zabavené zboží v Německu jsem slyšel od ANObolševiků v práci. Samozřejmě bez důkazů, jak jinak! Je to ruská bolševická propaganda - bláboly a lži.

Vám to taky nedá, hned každou informaci, která se vám nehodí do krámu, označit za ruskou bolševickou propagandu. Ověřil jste si někde něco o tom, nebo jste to napsal z voleje bez znalosti pozadí celého tohoto případu? Nestačí jen napsal, že je to bolševická propaganda a myslet si, že tím jste to vyřešil. Se pak divíte, že reaguji, tak jak reaguji.

Nebo je váš cíl urazit toho, kdo napsal informaci o zabavení dodávek pro Slovensko a Česko? Myslím, že dotyčný to psal proto, že se to opravdu stalo. Neznám pozadí a tak to ani nebudu komentovat.

Stanislav - 25-3-2020 v 06:45

Vkládáte sem hoaxy a fakenews, a proti tomu se prostě nedá mlčet! Vždycky tomu tak bylo i v minulosti, že sem přišli v určitých vlnách 3 výtečníci a začali zde prudit a přitakávat si. Pak se nakrkli a odešli jako zhrzené stádo. Jsem tady skoro od samého začátku, takže jsem měl velkou možnost to sledovat v delší časové ose, co se zde děje. Přišli sem i noví, které jsem potkal na srazu a byli slušní. Delší dobu sem však nepíší, protože se zřejmě stydí a po vpádech některých zdejších šmejdů se zde probírají praktiky v osobní rovině. Urážení a napadání. Čím je třeba povoláním takový Vašek a kde se vyloupl? Věk, rodinné poměry, majetek, aby do něj pan Ladislav také mohl šít. Stará se akorát o pomlouvání druhých, protože prostá lidská slušnost mu nic neříká. Zpětně čte informace o druhých a o sobě řekne kulový! Je mi z toho vážně na blití, když se otírá o rodinu pana Ladislava. Je to jeho osobní věc, jak žije a hlavně s kým žije! Já to respektuji a vůbec mi nepřísluší to hodnotit. Každý je strůjcem svého osudu a jak si život zařídí, takový ho prostě má. Nebýt pana Ladislava, tak bychom si tady neměli co říct a ani by toto hodnotové finanční fórum nevzniklo. Pandemie nebude trvat věčně a burzy se zase rozjedou. Mezitím se dají přikupovat za lacino akciové perly. Kdo vstupuje nyní poprvé na burzu, tak je oproti ostatním ve výhodě, protože taková sleva se nenabízí každý rok. Buďme svorní a nenapadejme se, jelikož to k bohatství nevede.

samur - 25-3-2020 v 11:45

Souhlasím s panem Stanislavem. Jsem začátečník v investicích a nejsem zde tak dlouho, takže bych neměl tady, co do toho kecat. Ale nechápu, proč by jsme měli mezi sebou dělat nějaké rozbroje a narážet se jeden do druhého? Toto forum je super a neznám lepší v rámci Česka a Slovenska. Jsou tady fundovani lidi, kteří jsou ochotni odpovědět na otázky, když nevím. A jsou ochotni poradit s akciemi a to pro nás, hlavně začátečníky je moc užitečné a moc si toho vážím. Kdo ti v dnešní době dá dobrou radu k tomu, co je dnes dobře a lacino koupit, abys mohl vydělat nebo aby ti to v budoucnu přineslo výnos ? Když v dnešní době, každý kouká jenom sám na sebe.

viky - 25-3-2020 v 12:59

Citace: Původně zaslal: samur  
Souhlasím s panem Stanislavem. Jsem začátečník v investicích a nejsem zde tak dlouho, takže bych neměl tady, co do toho kecat. Ale nechápu, proč by jsme měli mezi sebou dělat nějaké rozbroje a narážet se jeden do druhého? Toto forum je super a neznám lepší v rámci Česka a Slovenska. Jsou tady fundovani lidi, kteří jsou ochotni odpovědět na otázky, když nevím. A jsou ochotni poradit s akciemi a to pro nás, hlavně začátečníky je moc užitečné a moc si toho vážím. Kdo ti v dnešní době dá dobrou radu k tomu, co je dnes dobře a lacino koupit, abys mohl vydělat nebo aby ti to v budoucnu přineslo výnos ? Když v dnešní době, každý kouká jenom sám na sebe.

Někteří lidé dost tečou, či sedí doma a nudí se, takže jistá nervozita se dá očekávat.

pigzor - 26-3-2020 v 12:05

Důležitá informace pro zdejší náboženské uctívače respirátorů: Epidemiolog Roman Bambulovič Prymula varoval před nošením respirátorů. Pokud si je totiž oblékne nemocný člověk, ventily určené k výdechu mohou nákazu šířit do okolí.
To upozorneni bylo pouze pro majitele respiratoru s vystupnim ventilem, to je potreba zduraznit. Nekteri lidi ho totiz nosi a vubec si neuvedomuji, ze viry muzou vydechovat do okoli, netusi, ze nejaky ventil maji. Pres tento respirator je nutne mit rousku. Klasicke respiratory (bez vystupniho ventilu), pokud jsou dobre nasazeny na obliceji, funguji dobre.

Adam - 28-3-2020 v 18:54

Hlavně že sem nikdo nepíše, že koupil akcie Gazprom nebo jiné akcie z Ruska.
V tom případě by bylo jeho zaměstnání ''ruský agent'' a spolupráce s vrahem Putinem na 99% jisté.

Vasek - 28-3-2020 v 19:22

Citace: Původně zaslal: Adam  

Hlavně že sem nikdo nepíše, že koupil akcie Gazprom nebo jiné akcie z Ruska.
V tom případě by bylo jeho zaměstnání ''ruský agent'' a spolupráce s vrahem Putinem na 99% jisté.

Je tady mrtvo, co? Tak zjevně potřebujete nějaký adrenalin. Jedna zpráva vám bude muset stačit.

Tak kolik že to akcie už vám nic nevyplatí či výplatu omezí? BMW, Siemens, Santander, Sanofi /osobně Macron na to dohlédne/ a další řada bude následovat. Americké banky také pravděpodobně omezí výplatu. No jednoduší pro vás bude sem napsat, kdo dividendu vyplatí, ten seznam bude asi zjevně kratší.

Nebojte, na nákup Gazpromu se chystám. Přispívat na dividendy mi bude celé Německo. A toho se musí využít. Přeci nekoupím akcie německých podniků, kde dividenda je 26,něco % a kde navíc hrozí, že stát se vlomí do vlastnických struktur a bude dělat nepořádek v těchto společnostech. Raději si koupím levnou akcií Gazpromu, kde daň z dividend je celých 5%. Zde vím, že stát vlastní majoritu, tak také bude chtít dividendu a navíc podle ruského zákona bude muset vyplácet dividendu v daleko vyšší míře, než doposud. Takže proč bych nebral akcii s dividendou přes 25% daněnou 5%? Zajištěnou navíc německými důchodci toužícími po ruském plynu.

A popřemýšlím i o další ruské akcii. Chtěl jsem koupit vámi doporučovanou banku Santander, ale bohužel nějak nám potvora asi nebude platit dividendy. Co s takovou mrškou, no nekupit jí.

Jsem přeci ruský agent pracující pro Putina.

juras - 28-3-2020 v 22:47

Vašku, na jaké burze a přes kterého brokera kupuješ GAZ? Docela mě navnadil rozumný investor Pokora :) Jinak jestli cena zemního plynu kopíruje cenu ropy, tak by to mohlo jít ještě níže....

r626 - 29-3-2020 v 05:35

Chlapci chlapci, Gazprom mě taky kdysi zaujal, otázkou je, jak moc se dá Rusku věřit.

MilanV - 29-3-2020 v 06:33

Já osobně pokukuji delší dobu po Sberbank. Ale bojím se možných sankcí, zmražení či vyvlastnění od EU fanatiků, kteří potřebují najít viníka Rusko, aby nevylezlo na povrch, že viníkem je samotné vedení EU (viz Orwell 1984). Gazprom rozhodně je dvojka pro případ nákupu v Rusku. Žel Evropa se ukazuje čím dál větší hnůj, který se není šťastné nakupovat.
Zatím zůstanu resp. vrátím se na US trhy a věřím, že se z toho Amerika oklepe.
Jinak jsem vyrůstal v minulém režimu a znám heslo "Kdo nejde s námi, jde proti nám!" A tak se aplikací tohoto hlásím do klubu Putinových agentů.

Jack N. - 29-3-2020 v 08:34

Já bych Rusko moc neadoroval, v historii nám několikrát hodně ublížili.

EU lze vytknou řadu nedostatků, ale je a v dohledné době stále bude výrazně lepší místo pro život než Rusko. EU má ještě šanci se poučit z chyb, omezit byrokracii a pomoci alespoň mírnému hospodářskému růstu. Řada věcí se ukáže jako slepá ulička, čas na změnu stále je.

Rusko je v moci několika oligarchů, střední třída je slabá a většina obyvatel patří mezi více méně chudé. Moskva nebo Petrohrad vypadá na první pohled pěkně, ale už paneláková předměstí evokují 80.léta u nás; za Uralem začíná skutečná mizérie. Svoboda slova je prázdný pojem, naopak excelují v šíření polopravd a v kyberzločinu. I s těžbou ropy / plynu jim pomáhají "zlé" západní společnosti, třeba BP má 1/5 podíl v Rosněftu, Exxon funguje pod značkou Exxon Neftegas Limited atd.

Čistě teoreticky kdybych musel vybrat z následujících možností - raději než v Rusku bych bydlel v Jižní Americe v Chile nebo Uruguay, snad i Brazílie nabízí lepší vyhlídky.

arkyn - 29-3-2020 v 08:56

Mimo politiku apod. Ja bych rusko a ruske podniky neadoroval ciste z investicnich duvodu. Jak je videt z historie, tak nemaji problem zbankrotovat (min. 2x), vyvlastnit podil nebo cely podnik, neplatit dohodnute splatky pujcky, a vymahatelnost prava je pod urovni navstevy casina.

Pro me je rusko oblast vysokych rocnich zisku vykoupenych cas od casu ztratou jistiny a vseho. Jestli se to vyplati, to at si kazdy rozhodne sam.

MilanV - 29-3-2020 v 09:45

Citace: Původně zaslal: Jack N.  
Já bych Rusko moc neadoroval, v historii nám několikrát hodně ublížili.

EU lze vytknou řadu nedostatků, ale je a v dohledné době stále bude výrazně lepší místo pro život než Rusko. EU má ještě šanci se poučit z chyb, omezit byrokracii a pomoci alespoň mírnému hospodářskému růstu. Řada věcí se ukáže jako slepá ulička, čas na změnu stále je.

Rusko je v moci několika oligarchů, střední třída je slabá a většina obyvatel patří mezi více méně chudé. Moskva nebo Petrohrad vypadá na první pohled pěkně, ale už paneláková předměstí evokují 80.léta u nás; za Uralem začíná skutečná mizérie. Svoboda slova je prázdný pojem, naopak excelují v šíření polopravd a v kyberzločinu. I s těžbou ropy / plynu jim pomáhají "zlé" západní společnosti, třeba BP má 1/5 podíl v Rosněftu, Exxon funguje pod značkou Exxon Neftegas Limited atd.

Čistě teoreticky kdybych musel vybrat z následujících možností - raději než v Rusku bych bydlel v Jižní Americe v Chile nebo Uruguay, snad i Brazílie nabízí lepší vyhlídky.

Plně souhlasím s tím,že je tam nestabilní podnikatelské prostředí a vládne car Putin. S tím žitím nevím. V Rusku jsme byl (i v divočině a kousek od polárního kruhu) a mohu říci, že obyčejní lidi jsou mi velmi blízcí. Ale bída je tam hrozná a žít bych tam nechtěl

Pavel - 29-3-2020 v 10:47

Citace: Původně zaslal: arkyn  
Mimo politiku apod. Ja bych rusko a ruske podniky neadoroval ciste z investicnich duvodu. Jak je videt z historie, tak nemaji problem zbankrotovat (min. 2x), vyvlastnit podil nebo cely podnik, neplatit dohodnute splatky pujcky, a vymahatelnost prava je pod urovni navstevy casina.

Pro me je rusko oblast vysokych rocnich zisku vykoupenych cas od casu ztratou jistiny a vseho. Jestli se to vyplati, to at si kazdy rozhodne sam.

Jj, souhlas. Vyšší riziko, vyšší výnos. Kdo tam chce, může vydělat víc i ztratit víc. Každého volba.

Nicméně naše hlavní téma (akcie na stálo) to není.

Stanislav - 29-3-2020 v 10:51

Sberbank je těsně před prodejem zahraničním investorům. Otázkou je, jak bude hluboko podfinancována a kdo ten šmejd koupí? Vzhledem k tomu, že ruské HDP tvoří ze 75% suroviny, s kterými hýbe dolar, tak se mi zdá velký nerozum tam vkládat jakékoliv peníze. I vrchní gauneři vytahují peníze ze země a jejich potomci se vzdělávají na západě, kde určitě i zakotví, aby nepřišli po velkém politickém třesku o kejhák. Po oslabení rublu se trh s hypotékami zřítil a taktéž i půjčky zažily katastrofu. Mnoho lidí díky tomu zchudlo a nemají žádné rezervy. Ze dne na den se stali žebráky a bezdomovci s obrovským dluhem na krku. Bude zřejmě zajímavé to pozorovat i zde, až začnou ceny nemovitostí klesat. Vždycky jsem byl nepřítel nemovitostních fondů, které žijí převážně z uměle navýšených nájmů bez skutečné přidané hodnoty a nikdy bych si je z tohoto důvodu nekoupil. Tato pandemie mi dá za pravdu, že je to pouze uměle nafouklá bublina, kterou hrají developeři spolčení s bankéři, aby se lacino nažrali na nevědomosti lidí. Ostatně hlavně kvůli předraženým hypotékám mají banky cykly, které by dozajista nemusely být, pokud by reality rostly souběžně s HDP! Banky by pak dosahovaly nižších zisků, ale nedocházelo by ke kolapsu celé světové ekonomiky, jako tomu například bylo v roce 2007 - 2009.
Dnes se celý svět pohoršuje nad Putinem, který se vydaným ediktem stane doživotním mocnářem. Je to tím, že kdyby došlo k výměně vesla, tak by byl posléze zavražděn. Dohnal ho k tomu pud sebezáchovy a jeho nedemokratické praktiky. Myslím si, že to je v hloubi duše nešťastný člověk, který se cítí ohrožen na životě a žije tudíž v neustálém strachu. Krymské dobrodružství tvrdě poškodilo ruskou ekonomiku, jehož nevratné následky zbrzdilo rozvoj Ruska nejméně o dvě dekády. Pokud by k tomu nedošlo, tak by přeci jen měl malou naději, že by mohl v klidu odejít do politického důchodu a národ by ho za to miloval. I jeho odpůrci drželi s ním proti celému světu, protože to je ruská mentalita. Rusové mají obdobnou povahu jako Němci, kam vkročí jejich noha, tam 50 let tráva neroste. Diametrálně se liší od malých národů a cítí se být nad nimi nadřazeni. Jedna fotka ze školy od mé bývalé přítelkyně byla z Kyrgyzstánu pořízena na začátku 70. let, kam dojížděla 20 km ze sousedního Uzbekistánu. Na té fotce ze střední školy byli akorát Rusové, Němci a židi=okupanti. Děti z těchto porobených států chodily ušpiněné naboso a nejedly vepřové kvůli muslimskému náboženství. Paradoxně jsou Kyrgyzové geneticky Slovani s více jak 60% podílem, díky ukrajinskému haplotypu R1a, který v ČR dominuje s více jak 35%.

mr.stepka - 29-3-2020 v 14:47

Akcie Gazprom nebo Sberbank jde koupit přímo v Moskvě nebo jejich ADR v Londýně případně Německu (Frankfurt). Gazprom je teď docela nízko, ale asi bych počkal na cenu kolem 100-120 RUB jako z doby anexe Krymu. Sberbank je (minimálně co se týče dodaných dat) jednou z nejlepších investic v tomto sektoru - C/I ratio kolem 40, na což EU/US banky koukají zpovzdálí, a aktuální P/E kolem 4,5x vypadá také zajímavě. Další výhodou Sberbank je v tom, že v Rusku funguje platební scháma MIR, takže nejen Sberbank, ale ani ostatní banky nejsou závislé na Mastercard a Visa.

To samé platí i o čínských akciích :) China Mobile, Tencent, Alibaba, NIO nebo jiné, které mohou být velmi zajímavou investicí. Do Číny jezdím docela dost často a mám možnost vidět, co tam lidi používají za produkty... s Mastercard/Visa zaplatíte maximálně v hotelu nebo ve Starbucks, hotovost neberou skoro nikde a všude se platí přes WeChat Pay (Tencent) nebo Ali Pay (Alibaba), z čehož firmám jdou marže. Stejně je pokryt zbytek řetězce mezi zákazníkem a výrobcem - nemyslím, že by se tam něco změnilo a nechali trh ~1,5 mld. zákazníků pro pro EU/US firmy.

Já bych na RU nebo CN akciích portfólio asi nestavěl, ale pokud člověka zajímá výnos a nechá osobní názory stranou, tak to může být dobrý doplněk (ostatně stejně jako CZ akcie). Čistě subjektivní názor :cool: záleží na volbě každého, jak velký je kapitalista!

Vasek - 29-3-2020 v 15:07

Ano, druhá akcie, která mne zaujala je Sberbank. Jen jsem příspěvek na nákup akcie Gazpromu napsal v reakci na zprávu pana domácího. Mne zajímá výnos z akcie, a ten je podle mne u těchto dvou akcií, dost dobrý a proto jsem ochoten podstoupit riziko spojené s nákupem těchto akcií. Když by mne je znárodnili, tak mám smůlu.

Ale zrovna u Gazpromu, jakožto velkého dodavatele plynu v podstatě do celé Evropy bych se nebál, že nebude vydělávat i v době velkých problémů. Doma a v nemovitostech topím všude plynem a topit nepřestanu. Tak proč nekoupit tuto ruskou akcii, i když je ruská. Kdyby byla mongolská, tak o ní budu přemýšlet taky.

https://www.fxstreet.cz/zpravodajstvi-107509.html

Sběrbank zcela určitě prodávat Rusko nebude. Tato banka je předmětem sankcí. Takže pochybuji o tom, že bankou stiženou sankcemi bude ruský stát prodávat.

Nevýhodou u Sberbank je velký vliv ruského státu. Centrální banka má většinový podíl ve společnosti a Sberbank je logickým cílem sankcí. Ruská vláda se v současné době zaměřuje na vyšší dividendu, což je výhodné pro dlouhodobější akcionáře, kteří očekávají zvýšenou dividendu.

Ladislav - 29-3-2020 v 16:02

Tak jsem to uhádl:
Je zde několik ruských agentů pracujících pro Putina. Jsou schopni koupit ruské akcie,
nebo jim dělají reklamu ve fóru a mluví nesprávně česky, což by rodilí Češi nemohli.
Uvědomte si, že Putin zabral 10% akcií každé ruské akciové společnosti bez placení za akcie.
Ale i ruští prezidenti, předsedové vlády a ministři zaberou část akcií každé firmy zadarmo a šéfové podniku, z milosti Putina.
A vy byste chtěli za ty prašivé plesnivé riskantní bezcenné papíry dávat vaše rubly, zbylé z cesty do Moskvy na školení,
s nebezpečím zabrání firmy státem, tedy vládou, bez patřičné platby akcionářům za akcie, po vzoru firmy Yukos.

Killer-Vladimir.jpg - 387kB

Vasek - 29-3-2020 v 16:29

Pane domácí, ať si zaberou, co chtějí.

Naopak socialistické Německo by mělo okamžitě rozebrat již postavený plynovod Nord Stream 2 a okamžitě ukončit odběr jakéhokoli ruského plynu. Tak by transparentně vyjádřilo svůj postoj k Putinovi, jako největšímu zločinci v Rusku.

Pokud to Německo udělá, tak přehodnotím svůj postoj a akcie Gazpromu nekoupím.

Přeci Německo, jakožto nezločinnější stát na světě, který stál za oběma světovýma válkami, nebude vy, jakožto chudý důchodce z Česká hájit?

Němci káží vodu, pijí víno.

Ale za ty ostatní ruský agenty, kteří se zde údajně vyskytují, za ty nemohu. Oni se zcela dobrovolně chtějí stát ruskými agenty, protože jim kapitalistické Rusko asi nabízí výhodnější podmínky než socialistické Německo.

Jsem ruský agent a pracuji pro Putina.

Stran:  1  ..  5    7    9  ..  14