Diskusní fórum akcie a burza

Akcie na stálo pro dividendy

Stran:  1  ..  6    8    10  ..  20

Vasek - 12-3-2020 v 15:24

Už jsem pod svou nákupní cenou na British American Tobacco p.l.c.

Není to super, a to jsem byl ještě nedávno na této akcii plus rovných 100.000,- Kč.

Teď můžu konečně nějaký ten kus přikoupit, jen lehce, abych mohl při jízdě dolů kupovat další.

PaloK - 12-3-2020 v 15:55

Citace: Původně zaslal: Vasek  
Schválně sem napíši myšlenku jednoho člověka.

Konec pádu by měl být u DJ na 21.900. Padá to prý zatím podle algoritmu.

Podle algoritmu by ovšem mělo nyní přijít přizvednutí.

Tak schválně, zda mu toto vyjde.

Pokud by to tak bylo, tak bych začal věřit tomu, že si ti opravdu velcí hráči s burzou podle svých potřeb hrají. A proto je vždy třeba čekat, až to spustí dolů a nenakupovat na vrcholech.

DJ mal dnes21 356

Jack N. - 12-3-2020 v 15:55

Ad Pavel 11-3-2020 v 08:56:
To je velmi dobrá úvaha. Plyn a jeho doprava domácnostem, firmám, elektrárnám atd. je určitě bezpečnější než doprava ropy z břidlicových nalezišť. Čistokrevní těžaři to budou mít hodně těžké, velcí integrovaní olejáři mají výrazně lepší možnosti jak ustát přechodně (jak dlouho ?) nízké ceny komodit. Potrubákům v Kanadě a USA může trochu hrát do karet dosud nedostatečná kapacita produktovodů, takže co nešlo dopravit trubkama se vozilo o trochu dráže železnicí. Omezení ropy z břidlicových nalezišť se tak nejprve dotkne Canadian National Railways (CNI) a Canadian Pacific (CP). Ovšem výrazný pokles těžby by měl vliv i na potrubáky, různá „elpíčka“ co mají pouze ropovody jsou pak první na řadě. Že by těžba z břidlice vyschla úplně je extrémní vývoj, snad by některé krachující společnosti byli schopni převzít velcí olejáři za velmi libové ceny.
„Revezní“ pohyb ropy z pobřeží od tankerů k rafinériím či chemičkám určitě musí fungovat, řada podniků je ve vnitrozemí.
Pro rozložení jednotlivých aktiv je potřeba prozkoumat webové stránky společností, přikládám základní zjednodušený přehled. % znamená podíl provozního zisku dle aktiv:

TC Energy
Ropovody Kanada+USA 27,8 %
Plynovody Kanada 6,8 %
Plynovody USA 41,3 %
Plynovody Mexiko 7,4 %
Utility Kanada 6,8 %
Celkem vše mimo ropu: 72%

Enbridge
Ropovody 58,4 %
Plynovody přeprava 25,6 %
Plyn distribuce a sklad. 13,3%
Utilty a obn.zdroje 2,7%
Celkem vše mimo ropu: 42%

The Williams comp.
Gulf-Atlantic (ropa) 16,0 %
Gulf-Atlantic (plyn) 30,0 %
West (plyn) 27,1 %
Northeast (plyn) 26,9 %
Celkem vše mimo ropu: 84%

Takže z hlediska dalšího vývoje mi přijdou TRP a WMB bezpečnější než Enbridge. ENB je ale na trhu spoustu let a od roku 1954 nikdy nesnížily dividendu a přitom byla spoustu pohybu ropy nahoru a dolu. Snad to i teď zvládnou.

Vasek - 12-3-2020 v 16:25

Ale alespoň odhadl další pád. Což je dobré pro nákupy.

Kdyby to chtělo padat dál, tak by to bylo super.

PaloK - 16-3-2020 v 15:24

chcel by som kúpiť nejaké americké akcie na nemeckej burze, má to nejaké úskalia ktoré by som mal vedieť?

Antoan - 16-3-2020 v 16:34

treba len jedno a to ...prachy, love, many, geršle, chechtáky, guldeny, dengi, groše , hotovost ...... viac mien ma nenapadá ... no a toto zamenit za jurá :):):) nech je trochu srandy v tomto nakazenom svete

arkyn - 16-3-2020 v 17:14

Co bych hodne chtel koupit je stale drahe a nechce se tomu dolu. A mezi firmama druheho sledu si skoro nedokazu vybrat kolik jich je k mani :-)

Stale vyckavate ci uz kupujete?

abak - 16-3-2020 v 17:33

Citace: Původně zaslal: arkyn  
Co bych hodne chtel koupit je stale drahe a nechce se tomu dolu. A mezi firmama druheho sledu si skoro nedokazu vybrat kolik jich je k mani :-)

Stale vyckavate ci uz kupujete?

Zvažuji, zdali nenastavit limitní příkazy pro nákup o 10 až 15 % pod současnými cenami, na 5 až 10 kvalitních titulů, u nichž lze předpokládat minimální dopad na jejich business, vlivem dlouhodobé změny chování spotřebitelů v důsledků probíhající pandemie.

Ale očekávám, že USA čeká ještě víc chaosu a paniky, než se situace začne opět stabilizovat a sniží se míra nejistoty takřka ve všech sektorech.

Jack N. - 16-3-2020 v 17:36

Tři pevné akcie v současné krizi - Flowers Foods, General Mills a Kellogg:

https://finviz.com/quote.ashx?t=flo
https://finviz.com/quote.ashx?t=GIS
https://finviz.com/quote.ashx?t=K

Jak má člověk přikupovat, když takové krveprolití na trzích se jich skoro netýká ???

r626 - 16-3-2020 v 17:36

ABAK cením fotku :-) při diskuzi je třeba se chránit

Stanislav - 16-3-2020 v 18:49

Pokud někdo neunese krátkodobě ztrátu -50% ptf, dejme tomu 1 - 2 roky, tak dle mého soudu nemá na burze co pohledávat! Padá burza no a co! V delší časové ose se tento handicap srovná a slušné peníze ve formě dividend to ponese dál. Pan Ladislav vám to vtlouká do hlavy od samého začátku a stejně je to marné, je to marné, je to marné...

roberto marconi - 16-3-2020 v 21:20

to Antoan: to se mi libi ten tvuj vycet, u nas jeste rantale, vataneny, kesufka, krupica, lovace...ku.wa, ten slovansky jazyk je bohaty.
A ten kdo to, panove, dneska ma, ten je King :-)

A ten kdo to vrazil uz drive do akcii solidnich podniku, ten taky nemusi litovat, bo za minula obdobi poctive sbiral diviny.

A to se mi tady na tom libi nejvic : na burze se investicemi neda prodelat. Pokud jedete za svoje a investovane chechtaky nejsou -idealne- naporad potreba.

Uz se nemohu docket dubna a dividend od zlych tabakovych firem...

TomasV - 16-3-2020 v 21:28

Já jsem také osobně s nastálou situací spokojen ,jediné co mne vadí je koruna:grind:

Jéště před měsícem jsem nevěřil ,že se dočkáme takovýhle cen a že i top podniky budou pro normální smrtelníky ,kdo by nechtěl kupovat ve slevách.

PEP pod 80USD
KO pod 40USD
HD pod 150USD
MCD pod 100USD
MMM pod 130USD
MSFT pod 100USD
CSCO pod 30USD
JnJ pod 110USD
PG pod 70USD
UL pod 40USD
DIS pod 80USD

Nejsou to krásné ceny ,můj sen se stáva realitou:blush:

Antoan - 16-3-2020 v 21:56

Ešte sme tam neni..... Volatilita jak sviňa, trhy krvavé jak Taliansko len dúfam že už kulminujú :(

zanek - 16-3-2020 v 22:31

Citace: Původně zaslal: abak  

Zvažuji, zdali nenastavit limitní příkazy pro nákup o 10 až 15 % pod současnými cenami, na 5 až 10 kvalitních titulů, u nichž lze předpokládat minimální dopad na jejich business, vlivem dlouhodobé změny chování spotřebitelů v důsledků probíhající pandemie.

Ale očekávám, že USA čeká ještě víc chaosu a paniky, než se situace začne opět stabilizovat a sniží se míra nejistoty takřka ve všech sektorech.

Abaku, muzete prosim uvest nejake z tech kvalitnich titulu o kterych uvazujete. Diky predem.

Ladislav - 19-3-2020 v 14:34

:( Akcie Enbridge krásně klesá, některý den -15%.
Já mám koupenou za 3.000 €, chci mít koupenou za 7.000 €, přidat 4.000 € ale bez půjčení peněz.
Jenže ta firma bude existovat asi i další 4 roky, a tak každý rok přidám na ni 1.000 €, až dosáhnu 7.000 €.

Bohužel musím přidat 4.000 € také na akcie Bank of Nova Scotia,
4.000 € na Walgreens Boots Alliance, 4.000 € na Mitsubishi Corp.
Kdyby ta firma Walgreens byla převzata od KKR, jak se vloni psalo, moc by mi pomohly ty 3.000 € z WBA,
které bych dal ihned na Enbridge, Scotia Bank a Mitsubishi.
:post: Všechny 3 firmy mají dnes výnos dividendy nad 6%. Jen Walgreens 3,5%.

:( Na 4 akcie potřebuju celkem 16.000 €, mám strach přepadnout banku, protože by mne chytli, byl bych pár let ve vězení.

Pavel - 19-3-2020 v 22:33

Pokud jste někdo dneska zaregistroval v tom ohromném množství informací pokles cen Altrie, tak k tomu patří toto:

http://investor.altria.com/file/Index?KeyFile=403351769

arkyn - 19-3-2020 v 22:37

Citace: Původně zaslal: Pavel  
Pokud jste někdo dneska zaregistroval v tom ohromném množství informací pokles cen Altrie, tak k tomu patří toto:

http://investor.altria.com/file/Index?KeyFile=403351769

To vypada docasne. Ale v tomhle chaosu cena Altrie muze jit jeste niz klidne si myslim.

Slai1 - 20-3-2020 v 09:55

Mám tu volných 1000€ pre 1 akciu a chcem ich minut.

Co odporúčate z tohto:

Allianz
Siemens ag
Basf
BMW
DTE
MUV2
SAN1
IBE

Wiki - 20-3-2020 v 11:40

Citace: Původně zaslal: Slai1  

Co odporúčate z tohto:

Allianz
Siemens ag
Basf
BMW
DTE
MUV2
SAN1
IBE

V žádném případě nechci zpochybňovat tvoji volbu. Já se nerozhoduji na základě hlubokého studia parametrů jednotlivých titulů, spíše používám selský rozum. V době nedávné minulé platila určitá kritéria a tvá volba z nich zřejmě vychází, ale trh a chování lidí se nyní změnilo.
U pojišťoven může hrozit plnění ze životních pojistek v důsledků úmrtí nebo ztráty příjmů, popř. vypovídání smluv v důsledku ztráty zaměstnání. Banky a automobilky budou tlačeni ke snižování dividend a navíc jim hrozí i odliv klientů. Když budu mít problém uspokojit základní spotřebu, těžko si budu brát úvěry na auta apod.. Lidé nějakou dobu nebudou shánět pětkové BMW, ale třívrstvý toaletní papír.
Iberdrola je asi dobrá volba, ale v současné době bych nakupoval tituly s větším potenciálem růstu. Dobré tituly téměř neklesly, nebo klesly pouze málo, což je i případ IBE. Jako lepší alternativu s potenciálem růstu vidím PPL (včera hezky vyklesala) a má divi 7,7%.
Basf mám sice taky, ale lepší volbou je dle mého názoru LyondellBasell Industries N.V. (LYB) po poklesu ceny má nyní divi 9,7%. Navíc je u obou i úspora na dani 10%.
P.S Bohužel po napsání příspěvku vidím, že PPL je v premarketu + 6%.

Evropští aristokrati

juras - 20-3-2020 v 12:08

Zdravím, uvažuji o nákupu evropských akcií s dividendou. Nemáte někdo tabulku s aktuálním divi yield (nad 5%), P/S, P/E? Tituly zejména: BASF, D. Telekom, Daimler, Bayer, Allianz SE, Royal Dutch a ty vaše nejoblíbenější... :)

PS: Ladislave, ta tabulka dividenových aristokratů z US je fakt skvěle udělaná! Nemáš podobnou na evropské akcie?

Vasek - 20-3-2020 v 12:42

Tady je nějaká tabulka pana domácího.

https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?f=312&t=118...

Výhodně oceněné akcie z indexu DAX
Allianz P/S 0.8, P/B 1.0, P/C 2..0, P/E 9, dividend 5.6%
BASF P/S 0.7, P/B 1.0, P/C 5.8, P/E 13, dividend 7.0%
BMW P/S 0.3, P/B 0.6, P/C 6.6, P/E 6.0, dividend 5.3%
Continental P/S 0.4, P/B 0.9, P/C 3.2, P/E 10, dividend 5.1%
Covestro P/S 0.4, P/B 1.1, P/C 3.8, P/E 10, dividend 8.3%
Daimler P/S 0.2, P/B 0.5, P/C 4.1, P/E 9, dividend 3.0%
Deutsche Post P/S 0.4, P/B 2.3, P/C 4.8, P/E 10, dividend 5.3%
Deutsche Telekom P/S 0.8, P/B 2.3, P/C 2.8, P/E 15, dividend 4.4%
HeidelbergCement P/S 0.5, P/B 0.6, P/C 4.7, P/E 8, dividend 5.3%
Lufthansa P/S 0.15, P/B 0.5, P/C 1.2, P/E 4.0, dividend 7.6%
Munich Re P/S 0.6, P/B 1.2, P/C 10, P/E 11, dividend 4.4%
Siemens P/S 0.8, P/B 1.5, P/C 8, P/E 12, dividend 4.8%
Volkswagen P/S 0.3, P/B 0.6, P/C 9, P/E 5.0, dividend 4.2%

Slai1 - 20-3-2020 v 12:42

Tak este niekto dá názor?

Citace: Původně zaslal: Wiki  
Citace: Původně zaslal: Slai1  

Co odporúčate z tohto:

Allianz
Siemens ag
Basf
BMW
DTE
MUV2
SAN1
IBE

V žádném případě nechci zpochybňovat tvoji volbu. Já se nerozhoduji na základě hlubokého studia parametrů jednotlivých titulů, spíše používám selský rozum. V době nedávné minulé platila určitá kritéria a tvá volba z nich zřejmě vychází, ale trh a chování lidí se nyní změnilo.
U pojišťoven může hrozit plnění ze životních pojistek v důsledků úmrtí nebo ztráty příjmů, popř. vypovídání smluv v důsledku ztráty zaměstnání. Banky a automobilky budou tlačeni ke snižování dividend a navíc jim hrozí i odliv klientů. Když budu mít problém uspokojit základní spotřebu, těžko si budu brát úvěry na auta apod.. Lidé nějakou dobu nebudou shánět pětkové BMW, ale třívrstvý toaletní papír.
Iberdrola je asi dobrá volba, ale v současné době bych nakupoval tituly s větším potenciálem růstu. Dobré tituly téměř neklesly, nebo klesly pouze málo, což je i případ IBE. Jako lepší alternativu s potenciálem růstu vidím PPL (včera hezky vyklesala) a má divi 7,7%.
Basf mám sice taky, ale lepší volbou je dle mého názoru LyondellBasell Industries N.V. (LYB) po poklesu ceny má nyní divi 9,7%. Navíc je u obou i úspora na dani 10%.
P.S Bohužel po napsání příspěvku vidím, že PPL je v premarketu + 6%.

Jack N. - 20-3-2020 v 13:03

Enbridge má aktuální dividendový výnos 9.7%, je vidět, že trh společnosti relativně věří, stejně tak Kinder Morgen s 8.9%. Ještě lepší je TC Energy s výnosem „jenom“ 6.6%, o ně se bojím nejméně. Williamsovy (WMB) jsou na 14.8%, mírná nervozita ale rok 2020 mají (zatím ?) dobře rozehraný.

Na nějaké hrdinství nebude čas, navýšení dividendy (u těch nejlepších) by mělo být symbolické 1%, snížit Capex co to půjde a případně začít odkup vlastních akcií. Za rok či dva, až se ceny vzpamatují, mohou financovat další rozvoj vydáváním nových akcií za podstatně lepší ceny.

Vlna snižování dividend v oboru produktovodů již začala – Targa snižuje kvartální dividendu o více než 90% z 0.91 -> 0.1 $ ! A řada adeptů je na holení – jen Finviz mi ukazuje 22 společností s dividendovým výnosem přes 20%, jedná se zpravidla o LP, tohle prostě nemůže naprostá většina z nich vydržet.

Ladislav - 20-3-2020 v 13:43

Allianz
Siemens ag
Basf
BMW
DTE
MUV2
SAN1
IBE
Jestli BMW a D.Tele snižují dividendu, Iberdrola je na kopci, Santander spí, Siemens 5% dividenda,
pak bude nejlepší volit mezi BASF, Allianz a Munich Re,
ale koupil bych každou pojišťovnu za 500 € a několik měsíců později za nové peníze ze mzdy bych každou přikoupil.

Allianz a Munich Re slibují výnos dividendy 6% hrubého a žádné krácení dividend.
Ale BASF slibuje výnos dividendy 8% hrubého a žádné krácení dividend.
Takže třeba za 1.000 € koupit BASF :post: https://www.comdirect.de/inf/aktien/basf-aktie-DE000BASF111?...
:post: https://www.onvista.de/aktien/fundamental/BASF-Aktie-DE000BA...
Od 1.7.2020 se sníží daň z německých dividend z 26,38% na 25%. Tak jak u dividend z Kanady (Enbridge, Scotia Bank).

Wiki - 20-3-2020 v 15:07

Abych nesděloval svůj názor bez rizika, tak jsem 180 ks PPL koupil po $21,80. Vývoj může být negativní, ale divi je zajištěna.
PS: začíná padat AT&T Inc.

TomasV - 20-3-2020 v 15:44

Abych nesděloval svůj názor bez rizika, tak jsem 180 ks PPL koupil po $21,80. Vývoj může být negativní, ale divi je zajištěna.

U ATT zrušili odkup akcií

https://seekingalpha.com/news/3553692-t-cancels-accelerated-...

r626 - 20-3-2020 v 15:47

Citace: Původně zaslal: TomasV  

To mě nevzrušuje pokud vyplácí divi

Pavel - 20-3-2020 v 16:40

Tak proto je ATT tak levně ke koupi.

Pavel - 20-3-2020 v 16:43

Citace: Původně zaslal: Jack N.  
Enbridge má aktuální dividendový výnos 9.7%, je vidět, že trh společnosti relativně věří, stejně tak Kinder Morgen s 8.9%. Ještě lepší je TC Energy s výnosem „jenom“ 6.6%, o ně se bojím nejméně. Williamsovy (WMB) jsou na 14.8%, mírná nervozita ale rok 2020 mají (zatím ?) dobře rozehraný.

Na nějaké hrdinství nebude čas, navýšení dividendy (u těch nejlepších) by mělo být symbolické 1%, snížit Capex co to půjde a případně začít odkup vlastních akcií. Za rok či dva, až se ceny vzpamatují, mohou financovat další rozvoj vydáváním nových akcií za podstatně lepší ceny.

Vlna snižování dividend v oboru produktovodů již začala – Targa snižuje kvartální dividendu o více než 90% z 0.91 -> 0.1 $ ! A řada adeptů je na holení – jen Finviz mi ukazuje 22 společností s dividendovým výnosem přes 20%, jedná se zpravidla o LP, tohle prostě nemůže naprostá většina z nich vydržet.

No ta Targa na tom byla nejhůř z těch elitnějších, které jsi nám prezentoval na srazu, hlavně jejich poměr DCF/divi = 1. A Williams jsem si lehce nakoupil, tak jsem zvědav, jak to zvládnou, jestli budou snižovat divi nebo to ustojí.

Slai1 - 20-3-2020 v 16:55

Vie niekto vysvetlit preco MUV2 nerastie ale klesa o 3,8% ked Alianz rastie o 11% ???

Jack N. - 20-3-2020 v 17:51

Ad Pavel: včera vyšel k Williams Comp. zajímavý článek na SA:
https://seekingalpha.com/article/4333131-williams-companies-...

Držím jim (také) palce a plánuji přikoupení.

MilanV - 20-3-2020 v 18:17

Citace: Původně zaslal: Jack N.  
Ad Pavel: včera vyšel k Williams Comp. zajímavý článek na SA:
https://seekingalpha.com/article/4333131-williams-companies-...

Držím jim (také) palce a plánuji přikoupení.

Hlásím se do klubu WMB

arkyn - 20-3-2020 v 19:50

Dnes jsem prikoupil Dominion za 69 usd.

CocaCola zacina byt zajimava.

AT&T mam hodne, pujdu do toho jedine za 26 a niz.

TomasV - 20-3-2020 v 20:58

Citace: Původně zaslal: arkyn  
Dnes jsem prikoupil Dominion za 69 usd.

CocaCola zacina byt zajimava.

AT&T mam hodne, pujdu do toho jedine za 26 a niz.

A také JnJ se blíží nezadržitelně k 100USD:dork:

Michael - 20-3-2020 v 21:03

D jsem vzal vytřepanéj za 70, Ko za 39,98 tu cenu mam nastavenou už tak měsíc a ono to dneska kupodivu spadlo a dokonce i o vic to jsem nečekal. JNJ se taky třepu jen už nevím zda koupit teď bo jak teďka koupím tak to zas půjde ještě hodne dolu :(

michal.holik - 20-3-2020 v 21:27

Za mě dnes lehké přizobnutí v několika hvězdných titulech: PFE, T, PEP, NEE, MMM, AMT.
Dominion vypadá dobře, ale zatím vyčkávám. JNJ pod 120 je suprová cena ale zatím čekám protože mám JNJ plnou stodolu... ale pod 120 by se nějaká kupička před stodolu dala hodit :lol::lol::lol:
Stále držím hotovost a čekám, hlavně na aristokraty (třeba PG má ještě kam klesat)

Mindoro - 20-3-2020 v 21:51

Jojo aristokrati, kvalita začíná padat na zajímavé úrovně . Už pár týdnů sedím na rukách, ale stojí mě to spoustu osobního přesvědčování :lol: Dokonce jsem měnil nedávno větší obnos na USD za 22,40. O víkendu a příští týden očekávám další kolo paniky a začnu pomalu nakupovat. Není kam spěchat , osobně jsem přesvědčený , že v příštích měsících uvidíme ještě spoustu dlouhodobých minim. Už ani nekontroluji účty, bylo to demotivující , jen sleduji pohyb vybraných akcií, které bych rád přikoupil , či nově zařadil do portfolia. Velkou část finančních prostředků jsem nově odklonil do protiinflačních dluhopisů a zažádal o výplatu výsluhové penze v penzijním připojištění. Povedlo se mi rovněž pořídit pozemek se zahradou za řekněme nyní zajímavou cenu, na staří se bude hodit. Tož tak, pomalu ale jistě tlačit kouli k cíli. Trochu se to teď zadrhlo, ale snad o to rychleji se koule povalí později . Hlavně diverzifikovat , na to chlapi nezapomínejme

roberto marconi - 21-3-2020 v 10:11

V Ameru jeste nezacli blbnout tak jak u nas, ale nejsou zas tak moc daleko. Vcera jsem poslouchal toho, ktery ma tchyni ve Zline a tvaril se dost dramaticky. Cekal bych, ze pujdem jeste dol, indexy nesly vic jak o 30% down, takze spolu s byvalym premierem: "prostor tady jeste je"

I kdyz takovy yield MO...prestanou Americurani hulit? Prstane US budget potrebovat dan z cigar? Odlepi se od zavislosti na nikotinu? A ten MO podil v BUDu taky neni k zahozeni.

Ostatne, nikdo tady pivovarny nezminuje, ...cucim na ne z blizka.

Ladislav - 21-3-2020 v 11:53

Dividendoví akcionáři mohou koupit :info: když to bude vypadat na grafu na zakončený krach :info: tyto levné dividendové akcie. A každý budoucí rok přikoupit znova ty samé akcie. :exclamation: Být spokojen s dividendou :exclamation: nestarat se o plus nebo mínus u kurzu jindy než jednou ročně na Silvestra:
Allianz, BASF, BMW, Munich Re, BHP Group, British American Tobacco, HSBC Holdings, Royal Dutch Shell, Iberdrola, AT&T, Walgreens Boots Alliance, Wells Fargo, Enbridge Inc., Bank of Nova Scotia, Mitsubishi Corp.

Já přikupuju letos a další 3 roky jen akcie: Walgreens Boots Alliance, Enbridge Inc., Bank of Nova Scotia, Mitsubishi Corp.

EU50.png - 22kB Eurostoxx50 - akcie eurozóny

Max66 - 21-3-2020 v 20:39

Dobrý večer všem,

místní forum sleduji už cca rok a myslím, že je již vhodný čas se občas zapojit do diskuze. V současné době jsem začal budovat novou část portfolia přes Lynx (především z důvodu broker diverzifikace a limitu pojištění v rámci EU).

Z hlediska titulů co držím se jedná o podobné společnosti co místní osazenstvo snad s vyjímkou Consolidated Edison (ED)

Z pohledu aktuálního mám v targetu mimo jiné Parker Hannifin (PH) a Stanley Black & Decker (SWK), tak snad budu moci do budoucna přispět něčím pozitivním k diskuzi :)

Ladislav - 22-3-2020 v 16:17

Budu muset přikoupit akcie Siemens za 840 €, protože jsem si před pár lety vymyslel, že na každou akcii s výnosem dividendy nad 5% dám o 1.000 € víc peněz než na akcii s dividendou 3% až 4,9%. (Akcie s výn.divi. pod 3% neberu).
To neplatí pro akcie, kde během 8-10 let vyrostl výnos dividendy tolik moc (Procter a Gamble a Johnson, Pfizer, Wells Fargo), že je roční dividenda v eurech po letech dnes vyšší, než u těch akcií do kterých jsem dal před pár lety o 1.000 € víc.

A asi ještě letos budu přikupovat Bilbao a Santander. :( Záleží jen na tom, jestli mají shromáždění akcionářů a kvůli koronaviru neposunou shromáždění a dividendu. A nevím, zda mi Bilbao a Santander pošlou dividendy v penězích nebo v akciích. Kdyby byly dividendy v penězích, přidal bych na Bilbao jen 360 € a na Santander jen 200 €, takže poplatek za nákup 9 € by dělal ošklivých 4% u Santanderu. Kdyby byly dividendy v akciích, měl bych přidat méně peněz na nákup akcií. Ale akcie Bilbao a Santander budou mít asi výnos dividendy nad 5% celý rok, tak nemusím přikupovat rychle a na dluh hned na jaře. Koupím třeba až na podzim a za 860 € Bilbao a za 700 € Santander, abych měl v každé investováno o 1.500 € víc než na akcii s dividendou 3% až 4,9%.
:cool: A tak budu spěchat jen s nákupem akcie Siemens počátkem dubna, jakmile odejde z mého konta nájemné. Mám dovoleno od banky přetáhnout konto o 2.800 €, ale s úrokem 10%. :(

:( Dividenda D.Telekom bude posunuta, protože kvůli koronaviru se nekoná shromáždění akcionářů 25.3. :(
Výnos dividendy D.Telekom je také vyšší než 5%, i když byla dividenda letos snížena. I kdyby akcie rostla, několik týdnů později kvůli odečtení dividendy z kurzu a poklesu kurzu může výnos dividendy zase vylézt nad 5%. Jenže akcii D.Telekom nebudu přikupovat, protože tam mám tu výhodu, že dividenda chodí nezdaněná.

A přikoupit musím letos také akcie Walgreens B.A a otevřít 6-letému synovi konto a koupit za 500 a 500 € dvě různé akcie z Británie, asi Shell a BHP nebo B.A.Tobacco.

Stanislav - 22-3-2020 v 16:40

Letos pane Ladislave se asi řízky konat nebudou, takže budete s námi solidárně držet hladovku, protože to máme většina lidí dost z ruky. Hlavně že je možné opět kupovat za lacino, ale budu si muset počkat ještě 2 měsíce minimálně, než dorazí další peníze. Půjčku si brát raději nebudu, protože by mě mohli koncem srpna vyhodit z práce, kvůli úsporám a to bych z podpory neutáhl. Teď jsem těm šmejdům dobrej, že chodím do práce, ale to se k zásluhám nebude počítat. Za celý půlrok jsem jediný, kdo nemá žádnou absenci a ještě jsem byl v pátek v práci navíc na rozdíl od ostatních. Pokud by byla spravedlnost, tak tam jednoznačně měla nastoupit největší nemocenská frekventantka, aby si to pořádně vyzkoušela, jaké je to na ně dělat bez řádné odměny - zadarmo!

Georg - 22-3-2020 v 19:32

Známá z Thajska psala, že si před 3 měsíci koupila letenku do Německa a vyřídila 3 měsíční vizum. Teď je z toho vytřeštěná, neb má za 7 dní odlétat a to svinstvo v rajchu rapidně kumuluje.
Je v pasti, jelikož celé své portfolio kvůli práci šlehla do letenky bez možnosti storna.
Zachránit život i portfolio umožní rozhodnutí, alespoň jednoho z velitelů, který uzemní lety.

Dvešní info: Dnes konečně v Německu zavřeli restaurace, kosmetické salóny a jiné provozovny, tak ani tu práci nemá.

Slai1 - 23-3-2020 v 09:13

Basf, SAN1 alebo SIE pre akcie na dividendy?

Ladislav - 23-3-2020 v 09:20

Pokud jsou peníze jen na jednu z těch 3 akcii, alespoň 1.000 €, tak BASF pro dividendy doživotně.
:post: http://www.comdirect.de/inf/aktien/detail/uebersicht.html?ID...

Ladislav - 23-3-2020 v 11:24

Dnešní výnosy dividend u akcií držitelných doživotně pro dividendy jak ukazuje, někdy chybně www.comdirect.de
Nutné tedy kontrolovat na www.onvista.de a před nákupem akcie by měla akcie asi 3 dny za sebou stoupat,
aby se zdálo, že je krach ukončen. Ale když se dostane akcie za týden nebo za měsíc přece jen do mínus, nevadí,
protože každá tato akcie by se měla přikupovat až do důchodu nebo i v důchodu. Plus a mínus sledovat jen na Silvestra!
Já kupuju dividendové akcie i v důchodu a jakmile dosáhnu roční výnos dividend 12.000 € čistého,
budu kupovat akcie snad už jen pro moje děti, i když ony zdědí moje akcie.
Allianz 7.5%, BASF 8.1%, BMW 7.2%, Deutsche Telekom 5.1%, Munich Re 6.5%, Siemens 5.9%,
Bank of Nova Scotia 7.2%, Enbridge 8.9%, Sanofi 4.3%, AB InBev 4.6%, Mitsubishi Corp. 5.8%
AT&T 6.7%, Bank of America 3.6%, Cisco Systems 3.7%, Johnson & Johnson 3.1%, Kraft Heinz 7.1%, Pfizer 5.0%,
Procter & Gamble 2.7%, Walgreens Boots Alliance 3.7%, Wells Fargo 7.3%,
Banco Bilbao 9.1%, Banco Santander 10.9%, Iberdrola 4.8%, BHP Group 9.4%, British American Tobacco 8.6%,
HSBC Holdings 8.6%, Natwest = RBS 13%, Royal Dutch Shell 14%, Tesco 4.2%

Bill-Joe-Davao-10.jpg - 91kB

Ladislav - 23-3-2020 v 17:12

Graf vypadá lákavě, že?
Pro mne je důležité jen, že koupím v těchto dnech akcii jen za celkem 900 € a s kurzem 67 €, o pár desítek eur nižším, než když jsem koupil před pár lety akcii za celkem 6.100 €.
Tedy přidám méně než 1/6 peněz na akcie o pár desítek procent levnější. :punk: Protože je dnes výnos dividendy 5,6%.
A pak už Siemens asi 10 let přikupovat nebudu. Nebo nikdy víc.
A další krach akcie další dny mě nezajímá. Já zvyšuju investici jen o necelou 1/6 peněz.
Pro lidi z Čech a Slovenska je akcie Siemens nezajímavá a všechny německé akcie nezajímavé, tedy mi to ani neříkejte! Já už dávno vím, že lidi z Čech a Slovenska musí kupovat samé akcie americké. A bankrot Pan Am, Enron, Worldcom, AIG, General Motors, Lehman Brothers a bankrot Boeing na tom nic nemění.
:post: https://www.onvista.de/aktien/fundamental/Siemens-Aktie-DE00...

Siemens

Siemens.jpg - 53kB

Siemens.jpg - 62kB

eppairforce - 23-3-2020 v 17:42

Pokud jsem zajištěn při nákupu put opcí, tak bankrot firmy je samozřejmě to nejlepší co mne může potkat. Mít správně koupen stock Boeing tak to co se děje s akcíí dnes by mne poslalo předčasně do důchodu. Jenže putky na tuto firmu jsou moc drahé tak by mi tato skutečnost neumožnila ani nákup akcií této firmy. Ve správném nákupu občanství nehraje roli

Je to sen zažít bankrot Pan Am, Enron, Worldcom, AIG, General Motors, Lehman Brothers a bankrot Boeing

Ladislav - 23-3-2020 v 17:52

puta = prostituta

Vasek - 23-3-2020 v 18:31

Pan domácí je jako malý kluk. Proč píše tato slova do zdejšího vlákna plně nechápu.

abak - 23-3-2020 v 18:58

Dnes byla radost nakupovat (a dokupovat) v energetickém sektoru.

Nové pozice: Nextera Energy Inc. (NEE), Consolidated Edison Inc. (ED) a ONEOK Inc. (OKE).

Vasek - 23-3-2020 v 19:29

Kupujte ropáky. Ropa by už neměla jít níž než na 20USD. Na ropě se tedy dělá dno. Můj názor. Zda je správný, netuším.

TomasV - 23-3-2020 v 19:53

Taky jsem vzal PPL a D.

abak - 23-3-2020 v 19:56

Taky jsem vzal PPL a D.

D také držím, při dalším propadu budu dokupovat. Od PPL mě odrazuje vyšší zadlužení.

Kupujte ropáky. Ropa by už neměla jít níž než na 20USD. Na ropě se tedy dělá dno. Můj názor. Zda je správný, netuším.

Ropná válka zdaleka nekončí, Saudi můžou držet nízké ceny klidně rok i déle, proto budu o ropácích uvažovat až klesnou ještě níž, nejvíc se mi zamlouvá Chevron (CVX). P/B ~ 0,7 je však stále vysoko, při P/B ~ 0,5, tedy jedna kmenová akcie za ~ 38,5 USD už bych nakupoval. U takto stagnujícího odvětví s velmi nejistou budoucností a klesající marží i světovou poptávkou, musí být vstup v době recese skutečně hluboko pod účetní hodnotou. Podobně jako třeba The Kraft Heinz Company (KHC) v jiném odvětví, které se konečně obchoduje za zajímavou cenu (P/B ~ 0,5).

Další dnešní nové pozice: STORE Capital Corporation (STOR) a Emerson Electric Co. (EMR). U retailových eREITs ale očekávám další pokles, zítra budou slabá čísla PMI, další uzavírky obchodů a panika, ještě nejsme na dně.

Vasek - 23-3-2020 v 20:00

Myslíte tedy, že v rámci boje mezi Ruskem a Saudskou Arábií půjde ropa ještě níž?

Já sám nemám tušení.

Myslím, že dno by mohlo být 20 USD.

Koukal jsem na Chevron, a cena dnes na 53. Na 38 to by ropa musela spadnout na nějakých 16 USD či méně.

abak - 23-3-2020 v 20:06

Myslíte tedy, že v rámci boje mezi Ruskem a Saudskou Arábií půjde ropa ještě níž?

Já sám nemám tušení.

Myslím, že dno by mohlo být 20 USD.

Koukal jsem na Chevron, a cena dnes na 53. Na 38 to by ropa musela spadnout na nějakých 16 USD či méně.

Ano může, tady už nejde o fundamenty, tohle je obchodní válka o globální dominanci, ale vidím to tak 50 na 50 a to je dost pro to, abych se sektoru dál vyhýbal, první kvartál v Číně bude bolestivý, druhý kvartál v Evropě a USA bude děsivý, odhadovaný 24 % propad v HDP USA se může vyplnit a pro Evropu takové číslo považuji za velmi optimistické, pro ropné těžaře bude takový propad v ekonomické aktivitě znamenat smrtící koktejl, nemá význam vybírat nic jiného než CVX, XOM a případně SHELL, small cap i mid cap (těžba, rafinerie i distribuce) je pro mě díky enormnímu riziku úplně ze hry.

Vasek - 23-3-2020 v 20:09

S tím souhlasím. Ale podle mne ropu hodně podpoří, že Čína a USA budou kupovat takto levnou ropu do zásoby. USA mají na to vyčleněné zásobníky na 77 milionů barelů a dnes v noci avizovala Čína, že bude dělat totéž. Bych to udělal též. Je to příležitost takto levnou ropu na trhu koupit.

michal.holik - 23-3-2020 v 20:12

Abaku,
vítej v klubu vlastníků NEE! Taky jsem přikoupil. STOR jsem taky přikoupil. EMR jsem koupil v roce 2016 za 43/kus a na začátku letošního roku jsem jej po časovém trestu a ve velkém předražení titulu prodal za 77. Nyní za cenu pod 40/kus jsem ochoten tohoto Divi Kinga znovu koupit.

Abaku, co teď soudíš o NRZ po dnešním QE oznámení FEDu? Stále držíš pozici? Budeš navyšovat nebo snižovat? Předem díky za reakci, M

Vasek - 23-3-2020 v 20:16

To jsem se taky chtěl zeptat, na to NRZ. Dnes zase zahučelo dolů, ač FED ty jejich papíry bude kupovat. Dividenda tam je už 30%, což podle mne je nereálné.

Mindoro - 23-3-2020 v 20:41

Dnes jsem po dlouhé době udělal první nákup , založena pozice JNJ za 110.

TomasV - 23-3-2020 v 20:49

Citace: Původně zaslal: Mindoro  
Dnes jsem po dlouhé době udělal první nákup , založena pozice JNJ za 110.

Já čekám cenu kolem 100 USD v tomto šílenství je vše možné:thumbup:

Mindoro - 23-3-2020 v 21:01

Za 100 tam budu s tebou :) A pod 100 naložím další vagóny a doufám, že to bude můj nejdelší vlak

Antoan - 23-3-2020 v 21:22

Ja naložím JNJ až pod 80:) Jedinú akciu, ktorú kúpim s divi menšou ako 5% je MCD. Kvôli synátorovi. Zbožňuje hambáče, ktoré ja nemusím ale ...:smilegrin:
Takže v JNJ veľmi nedúfam lenže ktovie kde zošup nakoniec skončí:cool:

abak - 23-3-2020 v 22:03

michal.holik a Vasek: (ad NRZ)

Dividendová politika NRZ samozřejmě se současným tržním sentimentem není udržitelná, NRZ by mělo přerušit vyplácení dividendy do konce roku, kumulovat hotovost a využít maximum příležitostí k nákupu nových MSRs hluboko pod jejich nominální hodnotou. Tržní důvěra je kritická pro business model NRZ, současný stav (nízké tržní ocenění) je proto dlouhodobě neudržitelný, pro přežití musí intervenovat vláda (FED) sanací problémového kapitálu, a to vytvořením kanálů, které budou poskytovat mREITs dostatek likvidity od komerčních bankovních subjektů, které jsou však vázany v tomto období povinností většinu svých úvěrových aktivit minimalizovat z důvodů regulativ, které mají zabránit v destabilizaci bankovních aktiv a udržet banky "při životě". Bohužel, Basel III a IV a další nově zavedená regulativa již přímo nemyslí na správce hýpotéčních úvěrů, v této fázi je tedy nutné rovněž snížit přísnost regulativních opatření komerčních bank udělením vyjímek pro zprostředkování dostatečného objemu úvěrových linek pro hypotéční správce (typu mREIT), včetně poskynutí záruk Fannie Mae a Freddie Mac zajištěných nákupem MBS FEDem. Bylo by ironické, kdyby CEO NRZ Michael Nierenberg, jež byl u krachu Lehman Brothers, stál i u insolvence NRZ, a to z velmi podobných příčin, které způsobily krach bank v době finanční krize.

Většiny akcií NRZ jsem se zbavoval loni v červnu/červenci, nechal jsem si pouze čtvrtinu původního objemu, kterou stále držím, o prodeji neuvažuji, dokupovat zatím nehodlám, dávám přednost defenzivnějším titulům, které podle všeho budou dál přibývat, ale RRR u long pozice v NRZ je v současné době rozhodně ve prospěch nových kupujících. Aktiva NRZ se prodávají za třetinu své účetní hodnoty, ale nemovitosti nikam nezmizely, při refinancování nezmizí ani výnosy (očekávané snížení hodnoty portoflia vlivem nížších úrokových sazeb je v řádu jednotek procent (2 - 4 %)), ani zajištěné pozice z derivátového trhu (pokud nedojde na margin call, což při současné volatilitě samozřejmě může a taky k němu určitě v některých případech dochází), při odkladu splátek o dva až tři měsíce, bude však problém s likviditou a také se zadlužením, které je v případě některých mREITs enormní, NRZ využívá finanční páky až příliš agresivně (zadlužení fondu je pětinásobně větší než hodnota jeho vlastního kapitálu). NRZ a mREIT segment je v současné době časovanou bombou, která může při nesprávném zacházení odpálit nemovitostní trh v USA.

Vasek - 23-3-2020 v 22:49

Dobrý, děkuji za provedený rozbor, já osobně jsem neuvažoval kupovat mRIETY, a navíc v této situaci je mnoho jiných příležitostí, kde lze uložit kapitál daleko jistěji než u těchto společností.

Tyto společnosti používají velkou páku a ne vždy to dokáží ukormidlovat. I vysoký výnos z dividend za to nestojí. Tedy alespoň pro mne ne. Já se spokojím s dividendou 5 % a více, jak to zde propaguje pan domácí.

Jen jsem potřeboval potvrdit, že mREITY jsou dosti rizikové s ohledem na situaci a nebýt FEDU, jsou na bankrot.

Slai1 - 23-3-2020 v 23:41

Dividendy.JPG - 86kB

Ladislav - 24-3-2020 v 09:51

Shromáždění akcionářů bude v internetu
Německá vláda včera dovolila, aby se shromáždění akcionářů a odhlasování dividendy mohlo provést v internetu, po dobu koronaviru. Investor Konečný je totiž závislý na dividendách a dnes kupuje extrémně levné akcie na dluh, který musí dividendy vyrovnat.
A tak shromáždění akcionářů D.Telekom posunuté ze čtvrtka 26.3. na neznámý termín, se může konat v internetu přecejen pozítří, aby platba dividendy nebyla zpožděna.

Siemens.jpg - 62kB Siemens včera večer. Koupil pod 67 €.

SIE.png - 13kB Siemens dnes ráno roste 8%.

abak - 24-3-2020 v 18:11

Citace: Původně zaslal: abak  
Aktiva NRZ se prodávají za třetinu své účetní hodnoty, ale nemovitosti nikam nezmizely, při refinancování nezmizí ani výnosy (očekávané snížení hodnoty portoflia vlivem nížších úrokových sazeb je v řádu jednotek procent (2 - 4 %)), ani zajištěné pozice z derivátového trhu (pokud nedojde na margin call, což při současné volatilitě samozřejmě může a taky k němu určitě v některých případech dochází), při odkladu splátek o dva až tři měsíce, bude však problém s likviditou a také se zadlužením, které je v případě některých mREITs enormní, NRZ využívá finanční páky až příliš agresivně (zadlužení fondu je pětinásobně větší než hodnota jeho vlastního kapitálu). NRZ a mREIT segment je v současné době časovanou bombou, která může při nesprávném zacházení odpálit nemovitostní trh v USA.

A proti detonaci časované bomby jsem navýšil svůj vklad, dnes přikoupeno NRZ, cena je až příliš lákavá, dlouhodobé fundamenty se nezměnily, krátkodobý nedostatek likvidity NRZ bez potíží ustojí, při delším propadu je třeba přiznat ztrátu, ale potenciál i riziko ve směru nahoru vnímám jako daleko vyšší, nic jiného dnes za nákup nestojí.

Vasek - 24-3-2020 v 18:14

Tak to vám budu držet palce. Pokud vám to vyjde, bude odměna nemalá.

Koupit jen tak 1000 kousků, možná zvážím také.

Zdá se mne to jako dobrý nápad.

NevericiTomas - 26-3-2020 v 17:04

zhodnotit zda je Royal Dutch Shell plc (RDSB.AS) za 15EUR stale jeste dobra koupe je takovy maly psychologicky orisek. Jeste pred 2 mesici by to byl nakup z rise snu. V kontextu s tim, ze se v pondeli obchodovala pod 11 uz to zas tak skvele nevypada.

Ladislav - 26-3-2020 v 17:23

Jasně, že by se měla akcie Shell dnes koupit,
vždyť je extrémně levná, má vysoký výnos dividendy a je hluboko pod maximem.

Shell-A.png - 13kB

RDS.png - 15kB

Vasek - 26-3-2020 v 20:01

Jsem vám psal v neděli večer, kupujte Shell - v pondělí bylo 10,58, British American Tobacco p.l.c. - v pondělí bylo 2.400, Altrii- v pondělí byla 33.

Kdo kupoval, má ceny lepší než dnes.

Akcie logicky půjdou nahoru. Proč? No protože trh počítal, že žádostí o podporu bude kolem milionu, ale bylo myslím 3,5 milionu. Zákonitě, tak jako posledních pár let se trh chová naprosto opačně. Dobré zprávy jsou špatné pro trh a špatné zprávy jsou dobré pro trh.

Špatně zprávy znamenají, že Centrální banky budou trhy podporovat tiskem nových peněz, dobré, že podpora ze strany Centrálních bank bude omezena. A trhy víc než cokoli jiného zajímá, kolik CB pošlou na trh nových peněz. A protože jak FED, tak ECB mají neomezené QE, tak jsou trhy naprosto nadšené. Proto si myslím, že akcie půjdou jen a jen nahoru. Takže stávající vrcholy budou, pokud se vir zkrotí, překonány v horizontu rok, možná dvou let. Jakmile se objeví, že vir je zkrocen, akcie vyletí nahoru díky QE. A jsem moc zvědavý, co udělají v ten moment CB. Pokud stáhnou QE, tak přilétne nový vir a celé se to zopakuje. Jen se bude padat z vyšších pater. Fundamenty akcii trh moc nezajímají. Je to feťák, co potřebuje stálé QE. A stálé QE znamená do budoucna desítky bilionů fiat měn v oběhu.

To je můj názor. Více se k tomu vyjadřovat nebudu. Nemá smysl to více rozebírat, pač pak spoustu lidí prská, že zde píši moc. Takže tato zpráva vysvětluje můj postoj ke stávající situaci dostatečně.

Sám bych ovšem bral, aby to padlo o dalších 30% dolů. Ale to se mi bohužel nevyplní.

MilanV - 26-3-2020 v 20:39

To Vasek Rád čtu tvé příspěvky a jsou tu rozhodně zpestřením a obohacením (nejde o to mít stejný názor, ale poučit se z jiného) ač někdy jsem zbytečně útočný. Musíš se tu naučit žít se starými pardály, co to v dobrém tě zkouší korigovat. Taky nemyslím že přijde na korekci o 30%, ale nikdo neví, co se sté nemoci vyvrbí. Jako optimista muže příjít ještě výplach, ale max 15% = uvidíme DJ na 18000 (můj nejhorší scénář)

Pavel - 26-3-2020 v 20:47

Pokud by to tak bylo, tak bych začal věřit tomu, že si ti opravdu velcí hráči s burzou podle svých potřeb hrají. A proto je vždy třeba čekat, až to spustí dolů a nenakupovat na vrcholech.

Tak mu to nevyšlo, třeba jindy:)

Vasek - 26-3-2020 v 20:59

Citace: Původně zaslal: Pavel  

Tak mu to nevyšlo, třeba jindy:)

To nebyla moje myšlenka. Jen jsem jí opsal od jednoho borce z kurzu.cz. A dal jsem jí sem pro zajímavost. A nevyšlo to. Ale to je jedno. Já píši jen sem. Nejsem nikde na žádné sociální síti, protože mne to nebaví. Považuji to za ztrátu času a hlavně soukromí. A navíc mne vůbec nezajímá soukromí jakékoli osoby. Pokud někdo něco napíše o sobě, je to jeho věc, ale tyto věci se pak mohou obrátit v neprospěch této osoby. Jen čtu rád diskuse osob pod články.

Pavel - 26-3-2020 v 21:03

Jasně že to nebyla tvoje myšlenka, vždyť jsi to psal. Já jen že nemusíš tím pádem věřit tomu, co píšeš v závěru. Spiklenecké teorie se strašně rády vytváří a mají tuhý kořínek. Pravda bývá prozaičtější.

Vasek - 26-3-2020 v 21:11

Citace: Původně zaslal: MilanV  
To Vasek Rád čtu tvé příspěvky a jsou tu rozhodně zpestřením a obohacením (nejde o to mít stejný názor, ale poučit se z jiného) ač někdy jsem zbytečně útočný. Musíš se tu naučit žít se starými pardály, co to v dobrém tě zkouší korigovat. Taky nemyslím že přijde na korekci o 30%, ale nikdo neví, co se sté nemoci vyvrbí. Jako optimista muže příjít ještě výplach, ale max 15% = uvidíme DJ na 18000 (můj nejhorší scénář)

Dobře, to chápu. Ale nechápu jednu věc. Pokud zde někdo něco napíše a druhému se to nelíbí, pak zpravidla argument té druhé strany je takový, že je to bolševik či Putinův agent. Ale rozumnou odpověď od takových osob nedostanu. Pak má reakce na tyto lidi bude vždy taková, jaká je. Jakmile mám příležitost, trefuji se do nich. Mne je svým způsobem úplně jedno, když o mne napíše, že jsem blb. Pokud je to jeho jediný argument, pak takového člověka jen lituji a zasměji se tomu. A příště se do něj trefím znovu.

Jak jsem uvedl, omezím nadměrné čmáraní do rubrik s výjimkou rubriky o opcích. Tam chodí málokdo. A občas zde něco napíši. Ale jen k akcím. Na celý trh je nutné se ovšem dívat v celém kontextu všeho, co se kde děje.

abak - 26-3-2020 v 22:51

Prozatím hodnotově dostupné dividendové tituly pro optimisty s dlouhým investičním horizontem (stále vysoká míra rizika nízké průmyslové aktivity), jež jsou oceněny pro případ recese:

Ocel: Nucor Corporation (NUE)
Měď: Southern Copper Corporation (SCCO)
Agrochemie: DuPont de Nemours, Inc. (DD)
Chemie: Dow Inc. (DOW)
Kulatina: Weyerhaeuser Company (WY)

Nic z výše uvedeného v portfoliu nemám, ale při dalších propadech mohou být atraktivní, jejich zadlužení je akceptovatelné, marže sice nízké, ale zato stabilní, bohužel významně závislé na globální ekonomické aktivitě.

Ladislav - 27-3-2020 v 09:37

Abak:
Nuže, to nejsou akcie na stálo pro dividendy.
Tvé návrhy jsou spekulace na několik dní až na rok.
A proto bys to měl publikovat v téma diskuse ''Podniky a akcie''

Železárna Nucor je téměř bankrot.
Pro chemii je nejlepší největší podnik světa BASF.
Pro Agrochemii máš krachující koncern zločince Babiše.

:) Uvědom si, že toto není diskusní fórum pro daytradery a proto by tvá diskuse neměla být omezena ze 100% na akcie z USA. My vzdělaní dlouhodobí dividendoví akcionáři chceme vidět v tvých tipech polovinu akcií z Evropy. Nejsme daytradeři ze 100% omezení na akcie z USA. :)

Marek - 27-3-2020 v 10:30

Nucor nekrachuje. Abaku, mnohokrát díky za informace a myšlenkové pochody, které tady píšeš. Doufám, že se nenecháš nikým odradit. V podstatě cokoli, o čem se zmiňuješ pozitivně, sleduji. Vyplácí se to.

Ladislav - 29-3-2020 v 14:58

Jaký máte názor na nákup akcií Walgreens Boots Alliance na stálo pro dividendy a nikdy akcii neprodat?
Když nebránil Amazon Walgrínovi v letech 2012-2015 zvyšovat tržbu a zvyšovat kurz akcie, proč by škodil Amazon Walgrínovi budoucí léta. A nebo začal prodávat Amazon léčiva až roku 2016 a od té doby škodí Walgrínovi?
Snad bychom mohli být vděčni, že akcie klesla na polovinu a je dnes 2x levnější než 2015 a zajímavá na nákup? :question:
:post: http://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=WBA&re...

WBA.png - 13kB

abak - 29-3-2020 v 20:30

Ladislav:

Amazon se víc opřel do trhu WBA teprve s dokončením akvizice PillPack, tedy před dvěma roky. Přesto jsem přesvědčen, že WBA tady bude ještě dlouho, ale rozhodně ve slabší tržní pozici, fyzické pobočky lékáren v příštích sto letech s velkou pravděpodobností nezmizí, ale jejich podíl na trhu bude nižší, dividendová politika WBA zatím ohrožená není, ale dlouhodobá projekce klesajících marží ve mně příliš optimismu nevzbuzuje. Kdyby Amazon chtěl, už by WBA dávno koupil, jenže jejich business model je na současném trhu odsouzen ke stagnaci, i z těchto důvodů Amazon raději koupil o mnoho levnější PillPack a pokračuje dál cestou online lékarnictví, které efektivně navázal na své dodavatelské řetězce. Kdyby koupil WBA, v rámci efektivního finančního managementu by ze všeho nejdřív musel uzavřít stovky jeho poboček a propustit lékárníky, které by nahradil skladníky a softwarovými inženýry a začal realizovat distribuci skrz online kanály, ostatně i to sám WBA teď dělá, jen ne dost rychle. Výše uvedené neznamená, že WBA v současné době není dobrá volba do dividendového portfolia, vnitřní hodnota WBA je rozhodně výš, podaří-li se stabilizovat ekonomiku, jen bych se zdráhal držet tento titul navždy.

Ladislav - 3-4-2020 v 09:46

Lhali někde, že akcie Wells Fargo je dnes 2020/3-4 kleslá na kurzu z roku 2011.
Co to znamená? To znamená velice dobrou příležitost akcii levně koupit a nikdy víc už neprodávat.
:post: http://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=WFC&re...
:post: http://finance.yahoo.com/q/ks?s=WFC+Key+Statistics

wells-fargo-stagecoach.jpg - 34kB

abak - 3-4-2020 v 13:53

Valuace je výborná, rád bych WFC, BAC, C nebo JPM koupil, ale kde berete tu jistotu, že nebudou po masivním kvantitativním uvolňování a snížení úrokových sazeb na nulu nuceni následovat v průběhu příští dekády trajektorii Deutsche Bank (DB), jedné z nejhůř řízených a nejvíc přeregulovaných bank na světě?

Ladislav - 4-4-2020 v 09:51

Mnohý slovenský daytrader, který vydělá na burze tolik peněz, kolik jindy zase ztratí, by mohl zjistit,
že akcie Wells Fargo byla 20.3.2020 kleslá na kurzu z roku 2011 kvůli korunové krizi.
Akcie R.D.Shell byla 17.3.2020 kleslá na kurzu z roku 1995 kvůli ropné krizi
a desítky dalších super stocks z USA a z Evropy byly koncem března kleslé zrovna tak.
Jenže během 20 let jejich dividendy ten do akcií investovaný kapitál zaplatily,
několik let po korunové krizi každá tato super stock vystoupí zase na své historické maximum
a hlavně: tyto akcie by se neměly nikdy prodávat. Měl by každý využívat jejich dividendy v důchodu
a později předat ty akcie svým dětem.

Marekkoc - 6-4-2020 v 13:47

Zdravím všechny, chci se zeptat zda koupit akcii RDS.B nabo RDS.A. Nevím jaký je mezi nimi rozdíl.. Díky. M.

Marekkoc - 6-4-2020 v 13:50

Ještě uvažuji na Exxon Mobil místo Royal Shell, kterou brát ? Jaký je Váš názor ?

Stanislav - 6-4-2020 v 16:36

Marekkoc, RDS.B je britský klon, který je nezdaněn a doplácí se pak v ročním daňovém zúčtování 15%, kdežto RDS.A je holandský klon, který je daněn 15% a uznává se v ČR pouze 10%, takže se musí ještě 5% dodanit, takže dividenda je snížena o -20%, což je ovšem špatně pro nás investory. Pokud máš více peněz, tak rozděl kapitál a kup obě akcie. Moc bych neotálel, protože tato netopýří chřipka brzo pomine a ceny těchto akcií půjdou zaručeně výše, jelikož život na silnici se nezastaví kvůli několika tisícům nebožtíků, kteří zemřeli o 2 - 3 roky předčasně v převážně zaslouženém věku.

Vasek - 6-4-2020 v 16:42

Přesně, jak píše Stanislav. A ještě další věc. U Shellu jde dělat drip, kdy místo dividendy dostaneš akcie Shellu, čili tím pádem se zcela vyhneš 15% dani z dividend. Já to tak dělám, nepotřebuji peníze z dividend. Takže si beru akcie. Až budu potřebovat peníze z dividend, tak to jen změním v platformě a budu dostávat peníze.

Drip má třeba taky Well Fargo. Což je u US banky výjimka.

StanikKolarik - 6-4-2020 v 17:46

Přesně, jak píše Stanislav. A ještě další věc. U Shellu jde dělat drip, kdy místo dividendy dostaneš akcie Shellu, čili tím pádem se zcela vyhneš 15% dani z dividend. Já to tak dělám, nepotřebuji peníze z dividend. Takže si beru akcie. Až budu potřebovat peníze z dividend, tak to jen změním v platformě a budu dostávat peníze.

Drip má třeba taky Well Fargo. Což je u US banky výjimka.
třeba Degiro to má pokud vím zpoplatněné (což se vyplatí až od určitého objemu)
i takto nabyté nové akcie se pokud vím daní

r626 - 6-4-2020 v 18:00

můžu se zeptat, jak se to da na Degiro nastavit? nikde jsem nenašel možnost volby mezi drip nebo divi..

mr.stepka - 6-4-2020 v 19:02

U Degiro je nutné zadat jako "korporátní akci" přes back-office. Je to zpoplatněno a je otázka, jestli se to při malém počtu (stovek akcií) vyplatí... cena je 7,50€ - viz Je možné, aby mi dividenda byla vyplacena v akciích?

Shell jsem měl koupeny přes Lynx v Londýně a bohužel mi DRIP nefungoval. Volal jsem kvůli tomu i na podporu, kde mi řekli, že by to mělo být možné, ale z nějakého důvodu to nejde. Ostatní akcie, podporující DRIP (např. BHP, Iberdrola), šly bez problému.

Jinak poznámka na okraj - to, že jsou dividendy vyplaceny formou akcií, ještě akcionáře nezbavuje daňové povinnosti a měl by takovou formu výplaty dodanit. Doporučím konkurenční web Investiční gramotnost. Sám jsem rovněž zjišťoval přes daňařku - pokud "něco" (peníze, akcie) jde od firmy ke mě, tak většinou to podléhá dani... výjimkou je např. rozpuštění emisního ážia, jako to dělá teď O2 CZ (v tomhle se to liší od reinvestice u aktivních/pasivních fondů, kde to řeší přímo investiční firma a k zákazníkovi nic nejde).

Pokud máte k danění DRIPu opačné informace - ovšem věrohodné, o které se lze opřít (Min. F., FU, ČNB, apod.) - pak sem s tím :)

Filda1 - 6-4-2020 v 20:22

Koukám na MGM Resorts International.. Je zasažená krizí v první linii, má spoustu kasín LasVegas i svět. Když odhlédnu od neetického byznysu a podívám se na to optikou zvrhlého kapitalisty, tak se mi ta akcie docela líbí..Ne že bych ted' neměl do čeho investovat :) . Měl jsem do Vegas příští měsíc letět, takhle bych se stal alespoň akcionářem :smilegrin:
Jaký máte názor na tuhle společnost?

Příloha: phpemlGMC (109kB)
Tato příloha byla stažena 408 krát

r626 - 6-4-2020 v 20:31

Citace: Původně zaslal: mr.stepka  
U Degiro je nutné zadat jako "korporátní akci" přes back-office. Je to zpoplatněno a je otázka, jestli se to při malém počtu (stovek akcií) vyplatí... cena je 7,50€ - viz Je možné, aby mi dividenda byla vyplacena v akciích?

Shell jsem měl koupeny přes Lynx v Londýně a bohužel mi DRIP nefungoval. Volal jsem kvůli tomu i na podporu, kde mi řekli, že by to mělo být možné, ale z nějakého důvodu to nejde. Ostatní akcie, podporující DRIP (např. BHP, Iberdrola), šly bez problému.

Jinak poznámka na okraj - to, že jsou dividendy vyplaceny formou akcií, ještě akcionáře nezbavuje daňové povinnosti a měl by takovou formu výplaty dodanit. Doporučím konkurenční web Investiční gramotnost. Sám jsem rovněž zjišťoval přes daňařku - pokud "něco" (peníze, akcie) jde od firmy ke mě, tak většinou to podléhá dani... výjimkou je např. rozpuštění emisního ážia, jako to dělá teď O2 CZ (v tomhle se to liší od reinvestice u aktivních/pasivních fondů, kde to řeší přímo investiční firma a k zákazníkovi nic nejde).

Pokud máte k danění DRIPu opačné informace - ovšem věrohodné, o které se lze opřít (Min. F., FU, ČNB, apod.) - pak sem s tím :)

dekuji za odpověď.. bohužel mam akcie na NYSE, takže se me drip u Degiro netyka..

minarjo - 6-4-2020 v 23:11

@r626:
Ne, NEMÁŠ akcie Shell, to si jen zcela chybně myslíš :). Na NYSE se totiž žádné akcie Shell neprodávají (to u US burz platí pro většinu nejen evropských firem). Koupil sis ADR (American Depositary Receipt) na akcie Shell, neboli certifikát banky (v případě Shell jde konkrétně o banku JPMorgan) s podkladem dané akcie, zde konkrétně v zástupném poměru 1:2 (jeden ADR zastupuje 2 klasické akcie). Pak logicky na tyto věci jako DRIP atd. nedosáhneš. To je jedna z nevýhod ADR, kromě malého, ale ne nulového kreditního rizika emitující banky a občas i poplatku ADR fee splatného s dividendou (nejčastěji, pokud dividenda z ADR plynoucí projde měnovou konverzí z účetní měny titulu do USD, což je měna dividend u všech ADR - u Shell ADR fee naštěstí teď není, protože jejich primární účetní měnou je rovněž USD).

Abys vůbec věděl, co sis koupil, tak zde máš odkaz přímo na stránku emitenta toho ADR: https://www.adr.com/drprofile/780259107
(odkaz je pro ADR na britský klon Shell B, pro nizozemský Shell A je to obdobné, ale jak známo, A se nám v ČR daňově nevyplatí kvůli neuplatnitelné celé NL dani)

r626 - 7-4-2020 v 05:02

Citace: Původně zaslal: minarjo  
@r626:
Ne, NEMÁŠ akcie Shell, to si jen zcela chybně myslíš :). Na NYSE se totiž žádné akcie Shell neprodávají (to u US burz platí pro většinu nejen evropských firem). Koupil sis ADR (American Depositary Receipt) na akcie Shell, neboli certifikát banky (v případě Shell jde konkrétně o banku JPMorgan) s podkladem dané akcie, zde konkrétně v zástupném poměru 1:2 (jeden ADR zastupuje 2 klasické akcie). Pak logicky na tyto věci jako DRIP atd. nedosáhneš. To je jedna z nevýhod ADR, kromě malého, ale ne nulového kreditního rizika emitující banky a občas i poplatku ADR fee splatného s dividendou (nejčastěji, pokud dividenda z ADR plynoucí projde měnovou konverzí z účetní měny titulu do USD, což je měna dividend u všech ADR - u Shell ADR fee naštěstí teď není, protože jejich primární účetní měnou je rovněž USD).

Abys vůbec věděl, co sis koupil, tak zde máš odkaz přímo na stránku emitenta toho ADR: https://www.adr.com/drprofile/780259107
(odkaz je pro ADR na britský klon Shell B, pro nizozemský Shell A je to obdobné, ale jak známo, A se nám v ČR daňově nevyplatí kvůli neuplatnitelné celé NL dani)

Ano vím, jak jsem to odeslal, tak mi to došlo že je to ADR. :-))
I ten odkaz na adr, jsem tady už dříve postoval.

Každopádně jsem i tak nevěděl, ze tuto možnost Degiro umožňuje. Díky.

minarjo - 7-4-2020 v 14:12

Umožňuje, ale fakt draze (a u většiny ADR to nelze). U některých titulů Degiro napíše dopředu email s volbami, na který když se neodpoví, tak je to klasicky cash (tuším že i u Shell, pokud jde o kmenové akcie třeba z burzy Xetra Německo), u jiných by se muselo žádat extra (nečekat na email od nich). Ale fakt se to nemůže snad nikomu vyplatit, když tato korporátní akce stojí 7,5 euro při KAŽDÉM využití akciové dividendy (tedy třeba u Shell hned 4x ročně).

TomasV - 7-4-2020 v 14:16

Opravdu jde dripovat WFC A BHP v Lynxu bez poplatku?Mne to nabizí akorát u Iberdroly.

minarjo - 7-4-2020 v 14:29

V Lynxu, pokud akciová dividenda pro daný titul lze, tak najdeš nabídku v admin části platformy ve zprávách (Messages - Corporate actions). Pokud tam nic není, tak nelze.
U Wells Fargo tím že ji u Lynx mám, ti rovnou mohu říct, že nic takového nikdy nenabízeli - ono obecně u US společností není DRIP běžný, to je typické pro akcie zemí jako Španělsko či Nizozemí.
Vyplatí se tedy do admin části platformy do zpráv aspoň 1-2x týdně dívat, protože většina nabídek volby musí být do týdne zvolena, jinak se použije default varianta. A tuto nabídku volby pro konkrétní akcii, které je v Messages, Lynx nijak nezpoplatňuje. Ale nezaměňovat tento cílený DRIP od konkrétní společnosti s automatickým obecným DRIP napříč akciemi zapnutým v admin platformě v osobním nastavení - to potom zajišťuje broker bez ohledu na danou společnost a to už placené proto je - běžné obchodní poplatky, jako by sis ty akcie za divi koupil sám. Takže v admin sekci v Settings-Account Settings je vhodné mít v pravém sloupci nastaveno Dividend Reinvestment na Disabled. Jinak Lynx bude sám automaticky z dividend (obecně všech) kupovat nové akcie, které danou divi vyplatily, za klasický burzovní poplatek. A to se většině investorů pro pár jednotek ks nové akcie nemusí vyplatit ten poplatek třeba 5USD platit :). Tedy když už drip (bezplatný), tak ten nabízený společností přímo, přes Corporate action v těch zprávách.

Stran:  1  ..  6    8    10  ..  20