Diskusní fórum akcie a burza

Akcie na stálo pro dividendy

Stran:  1  ..  7    9    11  ..  20

Vasek - 7-4-2020 v 14:48

Wells Fargo

mám to odtud. Pokud to tam ovšem je správně. Sám akcii nemám.

https://www.morningstar.com/stocks/xnys/wfc/dividends

Pokud máš BHP ADR, tak to nejde, ale pokud máš BHP Plc., tak ano.

https://www.morningstar.com/stocks/pinx/bhpbf/dividends

Já raději vždy kupuji akcie přímo na tom trhu, kde jsou doma. Stejně daně se řídí dominicilem, tak když můžu, kupuji vždy na příslušné domácí burze.

Spíše se zeptejte lidí, co akcie mají, zda to jde dripovat. Na webech to nemusí být vždy správně. Anebo to najít přímo na webu té společnosti.

minarjo - 7-4-2020 v 15:08

Ono záleží jak na dané firmě, tak na brokerovi, musí se to prolnout :). U WFC, jak už píšu výše, tato nabídka u Lynx/IB opravdu nechodí. U Shell, Iberdrola či BHP Group, dokud jsem je měl u Lynx, tak tato možnost vždy byla. Ale to už je několik let zpět, teď mám evropské akcie u Degiro (a u Lynx ty americké a kanadské). U Degiro DRIP nevyužívám, i kdyby nabízen byl (což třeba u Shell je) - a to kvůli tomu Degiro poplatku 7,5 EUR za využití korporátní akce (akciové dividendy), což se nemůže vyplatit prakticky nikomu. A to protože ani akciová dividenda nezbavuje daňové povinnosti, takže Degiro poplatek 7,5 EUR je vždy čistou ztrátou (kdo chde akciové dividendy, ten ať dané tituly nekupuje u Degiro). Ale fakt se tím nic neušetří na daních - mnoho lidí si to nepřipouští, ale samosebou v českých daňových podmínkách i dividenda ve formě akcií by se u nás musela zdanit (i nově připsaná akcie coby kapitálový příjem má svou finanční hodnotu, nejen cash dividenda) - daní se v ČR u příjmů z kapitálového majetku nejen hotovost, ale i jiné naturální a nepeněžní zdroje získané držbou daného kapitálového majetku - ať už jde o pytel obilí od zemědělského družstva pro jeho členy, nebo pytel nových akcií od držené akciové společnosti pro její akcionáře :).

Marekkoc - 7-4-2020 v 15:16

Zdravím, mám v hledáčku akcie :

WFC, ATT, EMERSON, UTX, ENBRIDGE, PFIZER, MAIN. Co vy na to? Diky za případný komentář. M.

Ladislav - 7-4-2020 v 18:35

United Technologies, jestli to je UTX, to nekupuj. Vždyť se má koncern brzy dělit na 3 části.

Wells Fargo, ATaT, Enbridge jsou v pořádku.
U Pfizera bys mohl zvážit, jestli akcie není s P/S P/B P/E předražená.

A vyber si taky několik akcií z Evropy. Allianz, BASF, Iberdrola, Shell B, BHP, B.A.Tobacco.

Ladislav - 7-4-2020 v 18:36

:cool: Člověk může být se všemi svými akciemi ženatý a všechny je mít rád. :cool:
Ať už jich má člověk 20 nebo 30. Tyto akcie člověka nikdy neopustí, dokud je člověk nevykopne sám.
Být doma s akciemi je výhodnější než s nějakou zlou mrchou. Ta akcie je zticha a nic od člověka nechce.
Při nákupu každé akcie by měl člověk plánovat, zůstat s ní až do smrti v dobách veselých i v dobách zlých.
Neměla by se kupovat akcie s úmyslem prodat ji s výdělkem za 3 hodiny nebo za 3 roky.
A život s těmi 20-30 akciemi bude veselý jen, když z nich budou každý rok 3% až 10% dividendy. Ve 40. roce už může výnos dividendy dosáhnout 100% z investovaného kapitálu, jestli dnes 3%ní dividenda poroste 10% ročně. Tedy ne 100%ní výnos dividendy při součtu všech 40 dividend, ale jen v tom jednom, 40. roce výnos dividendy 100% z dnes investovaného kapitálu.
Sranda bude veliká, když polovina amerických dividendových aristokratů kvůli letošním zavření závodů a zavření obchodů kvůli koronaviru sníží dividendu. Pak by bylo místo 50 aristokratů už jen 25 aristokratů. A ti akcionáři kupující jen aristokraty by měli snadnější výběr, jaké akcie koupit. A pokud musí mít všechny možné aristokraty, měli by jen 25 akcií a už ne 50.
Člověk taky může vyprávět lidem, že je majitelem 20-30 podniků a bank a každý měsíc z toho má profit, aniž by pracoval a opouštěl dům. ''Jo, závod BMW, z toho mi kus patří. Jo, Wells Fargo, kus té banky mi patří.''
A když se hlupáci budou ptát, co z toho mám, řeknu jim: ''Každý měsíc od nich dostávám dividendy. A celkem 85x ročně mi chodí dividendy z mých 29 akcií.''
:) A člověk ženatý s akciemi není vůbec úchylný. Ale zcela normální. Blázen je daytrader.
:)

Marekkoc - 7-4-2020 v 19:23

Tak Pfizer nahradím AbbVie, ale taky to není asi výhra. Ještě jsem se díval na BMW ( možná nahradit Mitsubishi ), teď dividendu nemají a Kraft Heinz.

Vasek - 7-4-2020 v 19:36

Nespěchej s nákupy, ty akcie zase začnou padat. Není možné, aby stále rostly. I když QE dělá zázraky.

Je to těžké něco odhadovat. Sám nevím, kam to půjde.

Marekkoc - 7-4-2020 v 19:50

Nakoupil jsem BASF a Royal Duch B zatím. A teď se poohlížím po další investici. Ono to může klesnou, ale i nemusí. Ono odhadovat dno je těžké, a myslím jsi, že akcie, které jsem uvedl mají dobrou cenu. Asi něco přiberu, ale nechám si střelivo i na budoucnost.

Vasek - 7-4-2020 v 23:40

Zkus se podívat na tuto přednášku, je sice dlouhá, ale třeba ti pomůže se k tomu nějak postavit. Mluví tam i o možnostech, jak by se mohly USA akcie vyvíjet.

https://www.youtube.com/watch?v=9c02Nrg3E7s

Etern1ty - 8-4-2020 v 09:44

Zdravím mám vyhlédnuté dvě akcie,
1) Aflac P/E 8.06 P/S 1.2 P/B 0.89
2) Comcast P/E 13.05 P/S 1.56 P/B 2.03
co si o nich myslíte díky?

Ladislav - 8-4-2020 v 10:15

Marekkoc
''''BMW možná nahradit Mitsubishi''''

To bys neměl dělat, jestli jde o auta.
Mitsubishi je asi 5 různých společností a 10 různých akcií.
Jestli ti jde o Mitsubishi Motors a tak to asi není dobrá investice.
Moje akcie je Mitsubishi Corp. a to je smíšená obchodní společnost.
Žádná auta.
Moje japonská firma Mitsubishi Corp. dosahuje ze všech velkých japonských firem nejlepší růst tržeb
a platí nadprůměrnou dividendu.
:post: http://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=MSBHF&...
:post: https://www.onvista.de/aktien/fundamental/MITSUBISHI-CORP-Ak...
ISIN JP3898400001

BMW.png - 14kB BMW

Mitsubishi-Corp.png - 12kB Mitsubishi Corp.

Marekkoc - 8-4-2020 v 12:48

Ano tak jsem to myslel Mitsubishi Corp, prostě auta bych neměl žádné. Jinak British American Tobacco se kupuje na NYSE jako ADR ?

Díky. M.

Ladislav - 8-4-2020 v 13:03

Ende gut = alles gut
Roku 2019 dosáhla pojišťovna Allianz největší operativní zisk v historii.
Shromáždění akcionářů Allianz bude podle plánu :post: 6.5.2020 ale v internetu,
takže se mohou zúčastnit i akcionáři z Čech a Slovenska.
https://www.allianz.com/de/investor_relations.html

Také shromáždění akcionářů zajišťovny Munich Re bude podle plánu :post: 29.4.2020 v internetu
https://www.munichre.com/de/unternehmen/investoren/aktionaer...

Dividenda Allianz a dividenda Munich Re nebude snížena, i když mnozí lumpi z Evropského parlamentu to doporučují.

Také shromáždění akcionářů koncernu BMW bude podle plánu 14.5.2020 v internetu
Dividenda bude letos nižší než vloni.
https://www.bmwgroup.com/de/investor-relations/hauptversamml...

A tak dostanu od obou pojišťoven dohromady přibližně 600 € dividend počátkem května, to je zbytek po dani 26,38%.
a hned koupím akcie Walgreens za 1.000 €. I když potom, v polovině května budu mít na girokontě asi 1.000 € dluh.
Jenže já chci mít moje letošní nákupy akcií ukončeny, dokud jsou akcie dole.
A na podzim koupím akcie asi už jen pro syna Joe, který 31.8. dosáhne věku 6 let: R.D.Shell B, B.A.Tobacco, BHP Group,
aby nebyly potíže s daní, když je v GB nulová.

:) Od nejhlubšího dolíku korona krize už index DAX stoupl 28% na svíčkovém grafu.
Minimum na svíčce 13.3. bylo 8.255 bodů. Maximum na svíčce 6.4. bylo 10.590 bodů.

A index Dow Jones stoupl 29% na svíčkovém grafu.
Minimum na svíčce 20.3. bylo 18.213 bodů. Maximum na svíčce 7.4. bylo 23.617 bodů.

Zatímco zprávy se dnes předhánějí, kdo vymyslí tu nejhorší recesi pro letošní jaro v Evropě i v Americe. :)

dj.bmp - 850kB
Dow Jones rally na konci krachu až do 8.4.2020

minarjo - 8-4-2020 v 22:45

@Marekkoc:
British Am.Tobacco není nutné kupovat jako ADR na americké burze (platil bys s každou dividendou poplatek ADR fee za konverzi dividendy do USD). Lze koupit i za eura na burze Xetra Německo (ticker BMT, ISIN GB0002875804), budeš pak mít přímo kmenovou akcii. A nebo stejný ISIN lze koupit i přímo na mateřské burze Londýn za GBP, to je ale dražší varianta.

Ladislav - 9-4-2020 v 09:52

Super.
Konečně mi někdo pomáhá v boji proti svinstvu ADR.
Vždyť s ADR nekoupíš žádnou evropskou akcii, jen půjčíš nějaké americké bance peníze,
a tato banka může být dost pochybná - některé tyto deriváty = certifikáty ADR vytváří NY Mellon banka.
Když tvůrce tvého ADR zkrachuje, ztratíš peníze v tom ADR investované.
A proto kupujte si evropské akcie v originále na Xetra (Frankfurt) a Tradegate (Berlin) a nikdy žádné ADR.

StanikKolarik - 9-4-2020 v 10:12

Citace: Původně zaslal: minarjo  
@Marekkoc:
British Am.Tobacco není nutné kupovat jako ADR na americké burze (platil bys s každou dividendou poplatek ADR fee za konverzi dividendy do USD). Lze koupit i za eura na burze Xetra Německo (ticker BMT, ISIN GB0002875804), budeš pak mít přímo kmenovou akcii. A nebo stejný ISIN lze koupit i přímo na mateřské burze Londýn za GBP, to je ale dražší varianta.
jako jo, logiku to má, ale i s tím poplatkem mne vychází líp to kupovat jako ADR než krmit poplatkově nenažranou XETRA

Ladislav - 10-4-2020 v 13:02

Raytheon-missile.jpg - 61kB Raketa Raytheon. Vyrábím v mém novém podniku.

Raytheon Technologies = velká část United Technologies + Raytheon Company
Od 3.4.2020 koncern United Technologies = UTX už neexistuje.
:post: https://en.wikipedia.org/wiki/Raytheon_Technologies
Starý koncern United Technologies prodal několik svých firem a větší část sloučil s firmou Raytheon Company = RTN.
A tak vznikl 3.4.2020 koncern Raytheon Technologies Corp. = RTX, který ihned dostal místo v indexu Dow Jones, kde byla až dosud akcie UTX.
Koncern zkoumá, vyvíjí a vyrábí technologické produkty v leteckém a obranném průmyslu, včetně leteckých motorů, raket, systémů protivzdušné obrany, kybernetické bezpečnosti a dronů. Společnost je velký vojenský dodavatel, významnou část svých příjmů dostává od vlády USA.
Známé jsou rakety Patriot, Tomahawk a mikrovlnné ohřívačky.

Když se sečtou kurzy dřívější akcie Raytheon a části UTX do minula, když nový koncern ještě neexistoval v dnešním složení, webstránky sestrojí graf akcie RTX i na minulá léta.

První kvartál letošního roku se tedy akcie RTX přepočítaná na minulé měsíce, kdy neexistovala, propadla více než na polovinu. Ne kvůli znehodnocení akcie sloučením podniků, ale asi jen kvůli korona viru.

A tak je akcie RTX dnes levná s P/B 2.3, P/S 0.7, P/E 10 a má výnos dividendy 4,5%.
:( Jenže Raytheon Company i United Technologies měly ve zvyku, minulých pár let platit dividendu jen 2% z kurzu akcie. A tak to bude asi pár let později zas.

:post: https://www.morningstar.com/stocks/xnys/rtx/valuation
:post: https://finance.yahoo.com/quote/RTX/key-statistics?p=RTX
Na minulých 10 let přepočtené fundamenty UTX+RTN=RTX :cool: http://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=RTX&re...

:punk: Kdo má dnes dost peněz na kontě a hledá dividendovou akcii na stálo, ten může koupit Raytheon Technologies Corp. = RTX, dokud dělá výnos dividendy ještě 4,5%. :punk: Jestli růstem akcie vznikne za rok výnos dividendy 2,5%, pak už bude pro mne akcie nezajímavá. Neboť kupuju akcie jen kvůli dividendám.

RTX.png - 9kB Raytheon Technologies in USD

PeterDK - 10-4-2020 v 13:31

Ja som vcera trochu prikupil uplne nove pozicie.
INN zrusilo dividendy aby usetrilo... uz sa tesim ked za 2 roky ich znova obnovia... ako dlhodoby investor, ja si pockam.

MGM - 30ks za 16.00 - 480 USD - tvrdia o sebe, ze su dostatocne pripraveni... 3,9 bln cash and equivalents...
NNN - 15ks za 35.84 - 537.60 USD
OLP - 30ks za 15.70 - 471 USD
INN - 115ks za 4.35 - 500.81 USD - najblizsie dlhopisy splatne az v roku 2022. Zrusena dividenda a znizene investicie, zabezpecene financovanie.

Vitusus - 10-4-2020 v 15:01

Citace: Původně zaslal: Ladislav  
Raytheon Technologies = část United Technologies + Raytheon Company
Od 3.4.2020 koncern United Technologies = UTX už neexistuje.
:post: https://en.wikipedia.org/wiki/Raytheon_Technologies
Starý koncern United Technologies prodal několik svých firem a větší část sloučil s firmou Raytheon Company = RTN.
A tak vznikl 3.4.2020 koncern Raytheon Technologies Corp. = RTX, který ihned dostal místo v indexu Dow Jones, kde byla až dosud akcie UTX.
Koncern zkoumá, vyvíjí a vyrábí technologické produkty v leteckém a obranném průmyslu, včetně leteckých motorů, raket, systémů protivzdušné obrany, kybernetické bezpečnosti a dronů. Společnost je velký vojenský dodavatel, významnou část svých příjmů dostává od vlády USA.

Když se sečtou kurzy dřívější akcie Raytheon a části UTX do minula, když nový koncern ještě neexistoval v dnešním složení, webstránky sestrojí graf akcie RTX i na minulá léta.

První kvartál letošního roku se tedy akcie RTX přepočítaná na minulé měsíce, kdy neexistovala, propadla více než na polovinu. Ne kvůli znehodnocení akcie sloučením podniků, ale asi jen kvůli korona viru.

A tak je akcie RTX dnes levná s P/B 2.3, P/S 0.7, P/E 10 a má výnos dividendy 4,5%.
:( Jenže Raytheon Company i United Technologies měly ve zvyku, minulých pár let platit dividendu jen 2% z kurzu akcie. A tak to bude asi pár let později zas.

:post: https://www.morningstar.com/stocks/xnys/rtx/valuation
:post: https://finance.yahoo.com/quote/RTX/key-statistics?p=RTX
Na minulých 10 let přepočtené fundamenty UTX+RTN=RTX :cool: http://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=RTX&re...

:punk: Kdo má dnes dost peněz na kontě a hledá dividendovou akcii na stálo, ten může koupit Raytheon Technologies Corp. = RTX, dokud dělá výnos dividendy ještě 4,5%. :punk: Jestli růstem akcie vznikne za rok výnos dividendy 2,5%, pak už bude pro mne akcie nezajímavá. Neboť kupuju akcie jen kvůli dividendám.

Raytheon Technologies in USD

Možná by bylo fajn tu informaci uvést celou a správně, tedy že UTX zároveň provedlo odštěpení dvou velkých částí svého businessu, ze kterých vznikly samostatné společnosti Otis (ticker OTIS) - ano, to je ta firma, co dělá výtahy - a Carrier (ticker CARR) - dělají klimatizace, a zároveň se ten zbytek sloučil s Raytheonem a vzniknul nový ticker RTX.

Výsledkem transakcí je, že kdo vlastnil před celou operací akcie UTX, dostal nové akcie RTX (v poměru 1:1), OTIS (v poměru OTIS:UTX = 1:2) a CARR (v poměru 1:1). Takže již příští dividenda RTX bude pravděpodobně adekvátně pokrácena vzhledem ke změně velikosti businessu, nicméně, kdo měl UTX, tak má teď tři společnosti, které budou nově nastavovat svoji dividendovou politiku a budou mu chodit dividendy od všech tří.

Ladislav - 10-4-2020 v 16:35

Letos Raytheon čeká pokles zisku kvůli korona viru.
Tedy snad není nutné s nákupem akcie spěchat.
Jestli se ukáže na podzim, že dividenda nebude 4%, ale méně než 3%,
pak nebude problém akcii prodat, protože nebude zajímavá pro důchodce.

Zbytečně bych měl starosti s penězi, když je nemám a potřebuju 22.000 €:
6.000 € na Raytheon, 4.000 na Mitsubishi, 4.000 na Scotiabank, 4.000 na Enbridge, 4.000 € na Walgreens.
22.000 € snad ušetřím, jako polovinu mých dividend, během dalších 5 let.

minarjo - 10-4-2020 v 22:57

@StanikKolarik: (nevýhodnost ADR fee vůči obchodnímu poplatku brokera)
Tak to v žádném případě, pokud tedy uvažujeme nákup dané akcie na stálo (tedy v horizontu i desítek let života) a ne na krátkou spekulaci na rok či dva. Tvou chybnou úvahu jsem ale v mých investorských počátcích měl taky, když jsem i ADR s tímto poplatkem kupoval - ale to už nedělám :).
Tvá úvaha platí pouze u těch ADR, kde je ADR fee nulový (nedochází k měnové konverzi dividendy, tedy účetnictví firmy je v USD). Tedy například Shell. Ani zde ale není jisté do budoucna, že nebude ADR fee zaveden. Například u BP zaveden byl, přestože měnová konverze není!
Teď k číslům na příkladu: u brokera Degiro tě běžný nákup na US burze bude stát 0,5-1 USD dle počtu kusů, na burze Xetra pak 2-2,5 eura. Tedy maximálně o cca 2 eura víc. U brokera Lynx je rozdíl ještě menší (5 USD americká a 6 euro evropská burza). Obdobně u jiných (Xetra tedy není o tolik dražší jako US burza, to je první věc). Dále: Řekněme, že ADR fee daného titulu (když ho koupíme jako ADR na US burze) bude 1% z hrubé dividendy (bývá v pásmu od desetin procenta až po víc jak 2% dle emitenta a likvidity titulu, beru tedy průměr). Pokud tedy daná firma vyplatí na dividendě skrz ADR řekněme 40 USD v hrubém za rok (což není moc, odpovídá středně velkému nákupu), bude ADR fee za rok v tomto příkladu 0,4 USD. Tedy už za cca 5, slovy PĚT let bude celkový ADR fee vyšší než rozdíl poplatků US (ADR) oproti Xetra (kmenová akcie), a to u brokera Degiro, u Lynx ještě dřív. Neboli nejdéle od 6. roku už na tom ADR fee poplatku bude investor do ADR v tomto příkladu trvale prodělávat. Navíc k tomu bude podstupovat trvale kreditní riziko emitující banky. Šlo sice o ilustrační příklad, ale ten se od reálných dat neliší. A čím větší bude daná akciová pozice, tím dřív vliv ADR fee převládne (protože poroste i výše dividendy a tím i ADR poplatek). A to jsem neuvažoval i známý nešvar emitujících bank, že ADR fee (v USD centech za kus akcie) časem zvyšují tak, jak roste hrubá dividenda (aby ADR fee stále tvořil cca stejný či vyšší procentní podíl z hrubé dividendy). To pak ještě víc zkrátí dobu, od kdy je finančně nákup ADR v USA méně výhodný než kmenové akcie v Německu na Xetra.
Tedy shrnuto: čistě investorsky-matematicky se ADR mohou vyplatit jen u těch titulů, kde je ADR fee nulový! Plus je třeba doufat, že nulový zůstane i za pět, deset a víc let a že i emitující banka zůstane solventní. A nebo lze ADR využít jen na spekulaci na růst pro krátký investiční horizont v řádu maximálně jednotek let, to ale není případ tohoto vlákna. Jinak kupovat raději kmenovou akcii, vliv toho ADR fee poplatku fakt výrazně s časem i objemem roste. Neboli ADR pak nemá žádnou výhodu (poplatek a k tomu kreditní riziko). Výhodou ADR (pro některé investory, navzdory poplatku) je pak už jen dividenda vyplacená vždy v USD, ale především za toto se právě ten poplatek platí :).

arkyn - 10-4-2020 v 23:44

Nepropaguju, jen doplnim ze kreditni riziko o ADR je podstupovano pouze u firem, ktere nevedou ucetnictvi v USD. Tam kde vedou ucetnictvi v USD je naopak kreditni riziko pri nakupu mimo burzy USA.

Lehkym plusem ADR muze byt i vyssi ochrana drzitele, viz pripad Tesco pomerne nedavno. Odskodneni za podvod jestli se neplezu dostali pouze drzitele akci kupovanych na US burze, tj. ADR.
https://www.google.com/amp/s/amp.theguardian.com/business/20...

minarjo - 10-4-2020 v 23:50

Ale @arkyne, nezaměňuj KURZOVÉ a KREDITNÍ riziko, ty píšeš o tom prvním :). Pod pojmem kreditní riziko se nejen zde, ale na finančním trhu obecně myslí úpadek emitenta/správce/brokera atd. (u ADR tedy jednoduše bankrot emitující banky a/nebo rozprodání/zpronevěra těch akcií, které u ní jsou zaparkované jako podklad pro ADR, které vydala).
Jinak ADR jsou v USA běžně vydávány na neamerické společnosti, takže i když třeba Shell reportuje účetnictví v USD, stejně je to i kurzově firma více evropská (eurová/librová) než americká (dolarová) a i kurzové riziko tedy nebude mít ADR výrazně menší.
K tomu poslednímu (Tesco) souhlas, protože v USA se mnohem raději a ochotněji lidé soudí, a to často i hromadně. Přitom Tesco je v USA jen bezvýznamný ADR na OTC trzích (Pink sheet), tedy úplně mimo hlavní americké burzy :).

StanikKolarik - 11-4-2020 v 09:35

Citace: Původně zaslal: minarjo  
@StanikKolarik: (nevýhodnost ADR fee vůči obchodnímu poplatku brokera)
Tak to v žádném případě, pokud tedy uvažujeme nákup dané akcie na stálo (tedy v horizontu i desítek let života) a ne na krátkou spekulaci na rok či dva. Tvou chybnou úvahu jsem ale v mých investorských počátcích měl taky, když jsem i ADR s tímto poplatkem kupoval - ale to už nedělám :).
Tvá úvaha platí pouze u těch ADR, kde je ADR fee nulový (nedochází k měnové konverzi dividendy, tedy účetnictví firmy je v USD). Tedy například Shell. Ani zde ale není jisté do budoucna, že nebude ADR fee zaveden. Například u BP zaveden byl, přestože měnová konverze není!
Teď k číslům na příkladu: u brokera Degiro tě běžný nákup na US burze bude stát 0,5-1 USD dle počtu kusů, na burze Xetra pak 2-2,5 eura. Tedy maximálně o cca 2 eura víc. U brokera Lynx je rozdíl ještě menší (5 USD americká a 6 euro evropská burza). Obdobně u jiných (Xetra tedy není o tolik dražší jako US burza, to je první věc). Dále: Řekněme, že ADR fee daného titulu (když ho koupíme jako ADR na US burze) bude 1% z hrubé dividendy (bývá v pásmu od desetin procenta až po víc jak 2% dle emitenta a likvidity titulu, beru tedy průměr). Pokud tedy daná firma vyplatí na dividendě skrz ADR řekněme 40 USD v hrubém za rok (což není moc, odpovídá středně velkému nákupu), bude ADR fee za rok v tomto příkladu 0,4 USD. Tedy už za cca 5, slovy PĚT let bude celkový ADR fee vyšší než rozdíl poplatků US (ADR) oproti Xetra (kmenová akcie), a to u brokera Degiro, u Lynx ještě dřív. Neboli nejdéle od 6. roku už na tom ADR fee poplatku bude investor do ADR v tomto příkladu trvale prodělávat. Navíc k tomu bude podstupovat trvale kreditní riziko emitující banky. Šlo sice o ilustrační příklad, ale ten se od reálných dat neliší. A čím větší bude daná akciová pozice, tím dřív vliv ADR fee převládne (protože poroste i výše dividendy a tím i ADR poplatek). A to jsem neuvažoval i známý nešvar emitujících bank, že ADR fee (v USD centech za kus akcie) časem zvyšují tak, jak roste hrubá dividenda (aby ADR fee stále tvořil cca stejný či vyšší procentní podíl z hrubé dividendy). To pak ještě víc zkrátí dobu, od kdy je finančně nákup ADR v USA méně výhodný než kmenové akcie v Německu na Xetra.
Tedy shrnuto: čistě investorsky-matematicky se ADR mohou vyplatit jen u těch titulů, kde je ADR fee nulový! Plus je třeba doufat, že nulový zůstane i za pět, deset a víc let a že i emitující banka zůstane solventní. A nebo lze ADR využít jen na spekulaci na růst pro krátký investiční horizont v řádu maximálně jednotek let, to ale není případ tohoto vlákna. Jinak kupovat raději kmenovou akcii, vliv toho ADR fee poplatku fakt výrazně s časem i objemem roste. Neboli ADR pak nemá žádnou výhodu (poplatek a k tomu kreditní riziko). Výhodou ADR (pro některé investory, navzdory poplatku) je pak už jen dividenda vyplacená vždy v USD, ale především za toto se právě ten poplatek platí :).
díky za rozvedení, v mém portfoliu nejvyšší poplatek platím za BP (jedna z mých největších pozic) a to 0,08USD celkem, takže mne to fakt nebolí. ROzdíl je v tom, že já funguju očividně v o dost menších objemech. Na 40USD/rok jsem měl u jednoho titulu v plánu se dostat letos, ale to by mi nesměl NRZ udělat CUT, takže opět mne to fakt nebolí.

Ladislav - 11-4-2020 v 09:36

:punk: Za měsíc převezmu velikou část zbrojovky Raytheon v Mesečusets,
a začnu vyrábět rakety Patriot a Tomahawk.
Raytheon kdysi dávno vynalezl napájení rádia střídavým proudem, vynalezl tranzistorové rádio,
vynalezl mikrovlnnou ohřívačku. :punk:

Ladislav - 12-4-2020 v 09:52

Jak jsem našel moji nejnovější akcii na stálo kvůli dividendám jako důchod
Napadlo mne v pátek 10.4.2020 zjistit, jak je to s rozpadáním koncernu United Technologies na 3 části.
Podíval jsem se tedy v pátek 10.4.2020 do prolhaného magazínu Börse Online z 2. ledna na seznam akcií v indexu Dow Jones. Pak jsem tam těch 30 akcií porovnal s aktuálním seznamem na Comdirect =
:post: https://www.comdirect.de/inf/indizes/detail/werte/standard.h...
a viděl jsem, že je tam jedna změna. United Technologies už tam není, v indexu je nová akcie Raytheon Technologies RTX.
Tedy jsem kontroloval v internetu zprávy, grafy a fundamenty UTX, RTN, RTX a zjistil, že United Technologies už neexistuje.
A že Raytheon Technologies je veliký koncern, má levnou akcii a výnos dividendy 4,5% a bude dosahovat slušný růst tržby, zisku a dividendy. Cizí kapitál je 2x vyšší než vlastní kapitál.
A když už jsem měl několik let, asi 2012-2018 akcie United Technologies a byl naštvaný na výnos dividendy pod 3%, musím nyní rychle koupit nové akcie RTX, dokud mají výnos dividendy nad 4%.
Že mám dnes dluh na kontě 2.300 € a žádné akcie nechci prodat, to už je jiná věc. Asi budu kupovat rychle za každé příchozí dividendy akcie RTX a udržovat dluh na kontě kolem 2.000 € třeba pár let. Ale přetažení konta o 3.000 € nemám dnes od banky dovoleno. Maximálně -2.800 € mi Targobank dovolí. Bohužel po dosažení investice 3.000 € do RTX, budu brzděn v nákupu té akcie kvůli dalším nákupům akcií: Walgreens, Mitsubishi, Enbridge, Scotiabank, na každé mám jen 3.000 € a chci mít na nich i na RTX 6.000 € až 7.000 € za 4 roky.
:info: :info: :info:
Bank of Nova Scotia ... Kanada ... CA0641491075 ..... už investováno 3.000 € ... později bude 7.000 € ... dividenda > 5%
Enbridge Inc. ... Kanada ... CA29250N1050 ............... už investováno 3.000 € ... později bude 7.000 € ... dividenda > 5%
Mitsubishi Corp. ... Japonsko ... JP3898400001 .......... už investováno 3.000 € ... později bude 7.000 € ... dividenda > 5%
Walgreens Boots Alliance ... USA ... US9314271084 ... už investováno 2.000 € ... později bude 6.000 € ... dividenda < 5%
Raytheon Technologies ... USA ... US9130171096 ...... v květnu bude 1.000 € ... později bude 6.000 € ... dividenda < 5%
A z toho ''později bude'' plyne ............................................. během 4-5 let ještě investovat 21.000 €
:info: :info: :info:

Stanislav - 12-4-2020 v 10:10

Teď je potřeba hlavně urychlit nákupy, protože to svinstvo se dává na zbabělecký ústup a já ho určitě honit nebudu, abych se ještě nakazil a zakrákal. Volby v USA na konci roku a oživení dává velkou naději, že tyto nákupy budou zpečetěny velkým růstem. Já musím však trpělivě čekat do května, kdy mně přijdou nějaké dividendy a vložím do toho i peníze z ušetřených 2 výplat. Je to nyní velká radost nakupovat, i když je mé ptf spadlé o zhruba -20%.

TomasV - 12-4-2020 v 12:01

Co plánuješ kromě RDSB ještě přikupovat?

Stanislav - 12-4-2020 v 12:45

Tomáši, mám ještě jeden horký tip na The Williams Companies - WMB, ale vyšvihl se od minima skoro o 100%. Uvidím podle situace, co bude výhodnější koupit? Pokud by RDS.B počkal na této libové ceně, tak je to jasná páka, ale moc tomu nevěřím a byl bych moc rád, pokud by ta cena zůstala ještě chvíli pod 40 USD, abych to doředil na 45 USD, což si myslím, že by mi to mohlo stačit, a pak se budu orientovat na další tituly. Neustále je co kupovat, hlavně aby ti šmejdi platili dividendu, protože ani ty poklesy pak tolik nebolí, protože dividenda dává příležitost opět něco koupit nebo eventuálně doředit.

Ladislav - 12-4-2020 v 15:59

:question: Otázka je, zda akcie Raytheon Tec. letos poroste nebo bude dole až do ledna,
protože prolhaní analytici očkávají letos pokles zisku 48% :(
Tedy spěchat s nákupem, aby byl člověk započten pro 1/4 dividendy, nebo se nebát počkat do ledna :question:
Já spěchám s nákupem akcie RTX za 1.000 €, kvůli ''record date'' asi 12 května. A další 5.000 € budu přidávat na akcii ještě 4-5 let.
:post: https://finance.yahoo.com/quote/RTX/analysis?p=RTX

Bank of Nova Scotia ... Kanada ... CA0641491075 ..... už investováno 3.000 € ... později bude 7.000 € ... dividenda > 5%
Enbridge Inc. ... Kanada ... CA29250N1050 ............... už investováno 3.000 € ... později bude 7.000 € ... dividenda > 5%
Mitsubishi Corp. ... Japonsko ... JP3898400001 .......... už investováno 3.000 € ... později bude 7.000 € ... dividenda > 5%
Walgreens Boots Alliance ... USA ... US9314271084 ... už investováno 2.000 € ... později bude 6.000 € ... dividenda < 5%
Raytheon Technologies ... USA ... US9130171096 ...... v květnu bude 1.000 € ... později bude 6.000 € ... dividenda < 5%
A z toho ''později bude'' plyne ............................................. během 4-5 let ještě investovat 21.000 €

Marekkoc - 12-4-2020 v 20:36

Tak vyhlížím, kde ještě investovat a celkem zajímavě vypadá International Paper Company, když je to menší firma.
PE: 11.12
PS: 0.58
PB: 1.74
a je celkem slušně vyklesaná.

Stanislav - 13-4-2020 v 08:11

Marku, to je docela dobrý tip i se všemi solidními fundamenty. Pokud se však podíváš do minulosti, tak v nedávné krizi její tržní cena prudce klesla na méně jak 20% její původní hodnoty z roku 2007. Chtělo by to se podívat do minulosti, jestli nepozastavila dividendu, i když současných 6% DY přímo vybízí k nákupu a jak se jí vyvíjel zisk. Letos jí meziročně však klesl zisk dost výrazně a mohlo by to bohužel i pokračovat. Velice zajímavá a vhodná investice se mi jeví Eaton Corporation ETN, který by měl mít letos pokles zisku. Vstup pod 70 USD by zaručoval dividendu 4% brutto a graf je jak ze žurnálu - trvale rostoucí. Komu se podařilo vstoupit letos v březnu pod 60 USD, tak má vyhráno! Fundamenty jsou taktéž v pohodě, takže ta firma není extrémně předražená. Některé akcie prostě nejdou koupit laciněji, a i když mají nižší dividendový výnos, tak jejich stabilní růst a působení na trhu jsou pak odměnou dividendovým investorům, kteří hledají i trvalou a hlavně bezpečnou stabilitu svých investic i v době krizí. Je lépe se potom podívat na oficiální čísla na webových stránkách firmy, protože některé finanční weby dávají velice nepřesná čísla, které naše rozhodnutí zkreslují v náš neprospěch, což je asi účel těch šmejdů?

Jack N. - 13-4-2020 v 08:35

K Raytheon Technologies doporučuji nedávné video od FastGraphs:

https://www.youtube.com/watch?v=pT8kewtUySw

Dle autora by měl být letošní zisk na akcii 4 $ a dividenda 1.96 $.
V následujících letech předpokládá velký růst EPS o 17 a 21%.
Otázka je, zda se to splní a jak letošní rok s tímto výhledem zacvičí ...

Ladislav - 13-4-2020 v 11:25

International Paper Company
Cizí kapitál : vlastní kapitál = 25,7 : 7,7. Dost vysoké zadlužení.
https://finance.yahoo.com/quote/IP/balance-sheet?p=IP

Prolhaní analytici čekají letos pokles zisku 44%
https://finance.yahoo.com/quote/IP/analysis?p=IP

Za minulých 10 let tržba klesla z 25 na 22. To je velice ošklivé.
http://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=IP&reg...

Marekkoc - 13-4-2020 v 14:10

Zdravím, udělal jsem si analýzu několika společností, které bych přikoupil a to:
Enbridge
PPL corporation
ABBVIE
Munich RE
Raytheon Technologies Corporation

Tak zkusím brzy přikoupit.
Ať se všem daří. M.

ado130 - 13-4-2020 v 14:22

Ak je možné, ABBV odporúčam dnes, zajtra majú ex div.

Vitusus - 13-4-2020 v 15:10

A já bych byl trošku opatrnější s tím Raytheonem, budou vyhlašovat dividendu pravděpodobně na valné hromadě, která se bude konat na konci dubna, do té doby opravdu nevíme, jaký bude reálně dividendový výnos. Na Seeking Alpha to ukazují z poslední dividendy UTX, ale tohle téměř jistě nebude pravda.

Ladislav - 13-4-2020 v 17:37

Akcie Raytheon Technologies Corp. RTX dnes hezky klesá, krátce to bylo -5% pod minulým závěrečným kurzem.
To se mi líbí, protože akcii dosud nemám. Tedy dnešní velikonoční pondělí je burza v USA otevřena. V Německu ne.
Roční shromáždění akcionářů bude v internetu 27.4. a record date a ex dividend den asi brzy potom.
Takže 4.5. koupená akcie mi už asi nezajistí první 1/4 dividendy a budu muset čekat další 3 měsíce na dividendu.
Proč RTX dnes 4% až 5% klesá, nevím. Ale když má tento kvartál a tento rok silně klesat zisk, asi ten pokles kurzu od toho pochází.

RTX.png - 11kB Raytheon in USD

StanikKolarik - 13-4-2020 v 17:59

Co si myslíte o Atlas Corp (NYSE:ATCO)?
Už jsem držel společnost ze které vznikla a podle čísel to nevypadá věru zle...
Ale je to prostě okrajový titul. Ikdyž se docela často objevuje v žebříčcích "Best divi income stocks for nějaký měsíc. Třeba Zacks ji má umístěnou v doporučení pro březen i duben.

* vlákno o titulu na IG: https://forum.investicnigramotnost.cz/viewtopic.php?f=11&...
* pseudoanalýza od simplywall.st: https://i.imgur.com/UYSB98R.png
díky

PROSÍM PANA LADISLAVA ABY ON NIJAK NEREAGOVAL
(nic proti, ale to že je všechno prolhané a málo německé mne fakt nezajímá)

TomasV - 13-4-2020 v 18:46

Nekontroloval jsem ,že údaje sedí:
https://seekingalpha.com/symbol/ATCO/overview

Za mne nebrat,velký dluh,mizerné FCF,a jako dividendový titul nevhodné,5 letý růst dividendy -18 procent.

abak - 14-4-2020 v 09:28

StanikKolarik:

Dlouhodobé finanční výsledky i historický růst přepravních kapacit impozantní, sektorová pozice mezi lídry rovněž, zadlužení akceptovatelné, krátkodobá úvěrová linka dostatečně vysoká pro stabilizaci toků v případě déle trvajícího poklesu tržeb. Nelíbí se mi omezený růstový potenciál hodnoty podniku pro akcionáře, dlouhodobé tempo růstu odpisů se zdá být příliš vysoké a je otázkou, zdali bude ATCO schopné pokračovat stejným tempem v nákupu nových lodí i v dalších letech bez negativních nákladových implikací. Negativem je i vyšší historická cenová volatilita a úroveň systematického rizika. Seaspan Corporation i APR Energy Limited mají teď příliš velkou expozici vůči riziku v aktuálním politicko-pandemickém klimatu umocňovaným mimořádným snížením cen energií a tyto faktory tak významně ubírají ATCO na flexibilitě a omezují potenciál růstu, diviendová politika je zatím nekonzistentní. K držení akcie na stálo bych byl zdrženlivý, pro spekulaci to ale nemusí být špatná volba.

Ladislav - 14-4-2020 v 16:33

Jak vypadá moje technická analýza.

R-T-X.jpg - 52kB

Nevyplatenie dividendy

Slai1 - 16-4-2020 v 07:22

Bude na tom niečo pravdy?
https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4384771/novy-pohled-na-d...

Ladislav - 16-4-2020 v 09:12

Vyučený zámečník pod jménem Soustružník překládá z angličtiny cizí hloupé názory
a doplňuje soubor z nic neříkajících vět s nepochopitelnými diagramy,
a česká mládež s draze zaplaceným kontem u Patria.cz pak neví vůbec, zda prodat nebo koupit akcie ČEZ.

A v nejnovějším článku od zámečníka Soustružníka, stvořeným z cizích názorů z Ameriky, jde o to,
že by se kvůli dividendám měly koupit akcie podniků, které kvůli koronakrizi dividendy neplatí. :no:

Tento příspěvek však patří pod téma diskuse: ''Podvod, sranda, kabaret, finanční poradce''
tak jako všechny články z webu Patria.cz

abak - 16-4-2020 v 11:19

Slai1:

Tradičně defenzivní konzervativní anticyklické dividendové tituly dividendu vyplácejí, nebo navyšují. JNJ o 6 %, PG o 6 %, COST o 8 %. VZ i AT&T zatím v nezměnnné výši. Největší americké elektrárny pokračují v dividendové politice beze změn. Dokonce i cyklické tituly mimořádně postižené ekonomickými restrikcemi z řad retailových realitních investičních fondů pokračují ve výplatě dividend v nezměněné výši (NNN, O, STOR), některé dokonce dividendu zvyšují (WPC), americké banky zatím neohlásily odklad vyplácení dividend v letošním roce. Dokonce ani ropní giganti postižení propady cen ropy typu XOM neuvažují o přerušení výplat dividend, naopak je predikován růst pro letošní rok. Dividendu suspendovaly zatím pouze nejvíc zadlužené podniky s tržními pozicemi na chvostech svých odvětví, s nízkou kvalitou aktiv, nízkou bonitou, vysokou závislostí na dluhovém financování, případně na regulatorním orágnu (evropské banky).

Stanislav:

Jen jestli za články výše uvedeného rázu není tendenční snaha o podporu mrtvol na českém a evropském kapitálovém trhu v popředí s pražskou a varšavskou burzou a fondů s aktivní správou s úrovní poplatků na několikanásobků zahraničních ekvivalentů. Aktuálně zoufale hledají podporu mezi investory všechny evropské bankovní tituly a evropský kapitálový trh se bude i po nedávných propadech dál potácet v problémech.

Úroveň kvality českého business zpravodajství o kapitálových trzích na podnikové úrovni je dlouhodobě tristní, téměř nulová přidaná hodnota, pouze převzatá stanoviska a názory ze zahraničí. Investiční doporučení jsou mířená směrem ke krátkodobým investičním příležitostem, v dlouhodobém investičním horizontu téměř nikdo neuvažuje. Makroanalýzy od některých českých analytiků ale považuji za kvalitní, tam určitá míra invence občas vidět je.

Pavel - 16-4-2020 v 14:48

Citace: Původně zaslal: abak  
Slai1:

Tradičně defenzivní konzervativní anticyklické dividendové tituly dividendu vyplácejí, nebo navyšují. JNJ o 6 %, PG o 6 %, COST o 8 %. VZ i AT&T zatím v nezměnnné výši. Největší americké elektrárny pokračují v dividendové politice beze změn. Dokonce i cyklické tituly mimořádně postižené ekonomickými restrikcemi z řad retailových realitních investičních fondů pokračují ve výplatě dividend v nezměněné výši (NNN, O, STOR), některé dokonce dividendu zvyšují (WPC), americké banky zatím neohlásily odklad vyplácení dividend v letošním roce. Dokonce ani ropní giganti postižení propady cen ropy typu XOM neuvažují o přerušení výplat dividend, naopak je predikován růst pro letošní rok. Dividendu suspendovaly zatím pouze nejvíc zadlužené podniky s tržními pozicemi na chvostech svých odvětví, s nízkou kvalitou aktiv, nízkou bonitou, vysokou závislostí na dluhovém financování, případně na regulatorním orágnu (evropské banky).

S dovolením bych ještě doplnil, že vyplácení dividend je zároveň transfer peněz k akcionářům, v USA ke mnoha drobným akcionářům a penzistům. Tedy jejich pozastavení je jaksi v rozporu s tím, aby bylo lidem pomoženo, když jejich zaměstnání či podnikání nyní prochází problémy. Doufám, že i tento pohled nabude sluchu (alespoň v USA).

Antoan - 16-4-2020 v 15:26

Neviem či to bude platiť aj u US aeroliniek. Niekde som zachytil, že pokiaľ oni dostanú štátnu pomoc tak jedna z podmienok je určitý čas nevyplácanie dividendy. Na druhej strane to môže byť príležitosť do budúcna.

Marekkoc - 17-4-2020 v 11:00

Zdravím všechny, po posledních nákupech se rozhoduji mezi:

Enbridge = příliš vázené na ropu a plyn, teď to není žádné terno
PPL corporation = malá firma
Pfizer = trošku dražší
British American Tabacco = tady mě to jde trochu proti srsti s tím tabákem

Jaký je Váš názor ? Kterým mám dát šanci ? Díky. M.

Mé pdf:
MAIN STREEt, ALLIANZ SE, ROYAL DUTCH SHELL, Wells Fargo, BASF, Iderdrola, ATT, Walgreens Boots, KRAFT HEINZ

Ladislav - 17-4-2020 v 11:30

Ois isy,
vyber si mezi:
BMW, Munich Re, BHP Group, British American Tobacco, Raytheon Technologies, Bank of Nova Scotia, Enbridge Inc., Mitsubishi Corp.

Marekkoc - 17-4-2020 v 12:35

Mitsubishi Corp toto koupit za jpy na burze v Tokio ?

Mufimufin - 17-4-2020 v 17:22

ENB - nemyslíte, že půjde teď ještě dolů vzhledem k problémům s ropou obecně?

BATS.L - je mimo dividendy a jistoty stabilní společnosti taková fajn kombinace se spekulací na farmačky COVID-19. Taky mám v plánu do toho jít, jen se musím ujistit, že je rozumný nápad kupovat Britské akcie přes IB (tiered poplatek vypadá ok). Zřejmě tam bude nutná konverze do GBP a koruna je teď nic moc, takže to mi dělá větší starosti.

BMW (+ DAI) - tohle je překvapení, protože při 4 týdny odstavené výrobě by člověk čekal, že hodnota akcie nebude stoupat. Stáváme se diváky soutěže hodnoty akcií zavřených automobilek, nebo je to už to nadšení z brzkého obnovení výroby? Nesmete je pak sekundárně nízká poptávka šetřících lidí? :-/ Nějaké vyměněné EUR mám, tak přemýšlím, že bych to do toho nalil a čekal na vývoj.

Trochu OT: Nemusí se při nákupu v DE/CA podepisovat taky nějaký formulář typu W-8BEN?

Ladislav - 17-4-2020 v 19:00

Mitsubishi Corp. koupit za eura v Německu na Tradegate nebo Xetra
a stejně tak i akcie z celého světa, z USA, Kanady, Británie, Francie, Španělska, koupit za eura v Německu na Tradegate nebo Xetra.

Pavel - 17-4-2020 v 19:12

Mitsubishi Corp. koupit za eura v Německu na Tradegate nebo Xetra
a stejně tak i akcie z celého světa, z USA, Kanady, Británie, Francie, Španělska, koupit za eura v Německu na Tradegate nebo Xetra.

Tak to fakt ne, my v Čechách bydlící preferujeme koupi za dolary na jiných burzách. Je nutno zdůraznit, že pan domácí je nyní už echt Germán požívající německých výhod i nevýhod.

Mufimufin - 17-4-2020 v 20:45

Jak moc špatný nápad je jít do BATS.L ADR v USD? Někde jsem zahlédl, že ho tu má někdo v podpise. Tam bude předpokládám nějaké ratio. Jen mně se nechce si v téhle době konvertovat do GBP. Např. u RDS.B ADR je tuším ratio 2:1 oproti ADS na AEB.

BMW si klidně na XETRA za EUR koupím když je budu mít. Poplatek je u IB relativně v pohodě, ale ještě jsem pravda za EUR nic nenakoupil, tak uvidím jestli tam nenaskočí nějaké další skryté poplatky u tiered. Jen se mi nechce věřit, že by už ta cena u BMW měla jen růst.

Marek - 18-4-2020 v 00:34

Mufimufin: trhy na tyto souvislosti obvykle reaguji jako prvni, tedy kdyz se ofiko cutne dividenda, propusti kolomazove, zavrou fabriky, akcie uplne v pohode muze ten den velmi rust (a vezt se napr. na nejake meta-nalade trhu, za kterou dnes podekujte developerum z Gileadu), tyto snadno odvoditelne prusery jsou obvykle do ceny zapocitany dlouho dopredu, nez se pruser stane oficialnim. Ja osobne bych do BMW nevstupoval ani dnes - mam za sebou velmi zacatecnicky, velmi nerozmysleny vstup kousek pod €100, dnes bych jiz nedokupoval ani n, ne ze skepse nad pouhou cenou akcie, ale proto, ze u automobilek nevidim nic jako svetlo na konci tunelu... Naopak jsem se casti automobilek (a EU akcii obecne) zbavoval, a preleval je do US akcii rozumnejsich sektoru, kde vidim mnohem vetsi potencial k otocce (konkretne na pozice BMW jsem zrovna nesahal, protoze ji hodnotim jako rozumnejsi a bezpecnejsi inv., nez treba vice zadluzeny, mene diverzifikovany, a jeste vice luxusni Daimler)

BMW je sympaticka firma, ktera ale v soucasnem kvasu EU budi spise politovani:(

Jack N. - 18-4-2020 v 08:50

Ad Enbridge: podle poslední aktualizace čekají letos pokles provozního zisku o 3 až 7 %, finanční páka vzroste na 4.9 až 5.1 x. Předpokládané pokrytí dividendy z hlediska DCF klesne na 1.2 až 1.3 x. I horší hodnoty znamenají slušnou pozici, o porovnání s řadou "elpíček" co jeli na doraz již před nynějším omezením ani nemluvě. Doba zvyšování dividend o 8-10% je pasé, procento či dvě bude příští rok maximum.
Bezpečnější je TC Energy (větší podíl plynu), však také si ji trh cení výše a dividendový výnos je "pouze" 5.1%. Třeba se ještě pod 40 $ dostane ...
Mimochodem u Williamsů se vyjádřili, že dividenda neporoste o předpokládaných 5%, ale jenom o 2% :)

BMW - na automobilky se vyprdni (pokud se nejedná o spekulaci na pár měsíců či let), na dlouhodobé držení to není - velká cykličnost, dividendová nestálost, skoro žádný "ochranný val". Jedině kdybys musel koupit, třeba pod pohrůžkou násilí :lol:
Je to takový jednooký král mezi slepými, jak trefně tvrdí Pavel.

Ladislav - 18-4-2020 v 09:02

V tom nejkrásnějším portfoliu akcií na světě, ze 30 dividendových akcií držitelných až do věku akcionáře 100 let,
musí být i jedna akcie autokoncernu. A žádná jiná autoakcie na světě není lepší než BMW.
Tedy když už máte v portfoliu akcií: drogerii, farmácii, banku, pojišťovnu, obchod, potraviny, nápoje, tabák, stroje, elektroniku, elektrárnu, telekom, ropu, doly,
pak hledejte lepší autokoncern než BMW. A nenajdete lepší. Neni to Ford, General Motors, Toyota, Daimler, Volkswagen ani Renault a Tesla.

Nejde o růst akcie, performanci poslední rok a 10-30 let. Jde o dividendu od letošního roku až do vašeho věku 100 let.
A nejde ani o růst dividendy každý rok. Ale tu a tam o výnos dividendy 5% z vaší investice. Za 20 let bude asi dividenda vyšší než dnes a BMW nezkrachuje, když nebudou všechna auta na elektriku, ale také na benzín a na urin. :)

BMW-Mexico.jpg - 117kB Imagen: La nueva fábrica de BMW en México

Pavel - 18-4-2020 v 17:11

Citace: Původně zaslal: Jack N.  

Mimochodem u Williamsů se vyjádřili, že dividenda neporoste o předpokládaných 5%, ale jenom o 2% :)

To zní výborně! Zdroj pls.

Ladislav - 18-4-2020 v 19:15

Akcie Raytheon Technologies (RTX) roste a roste,
od minima do maxima na svíčkovém grafu +41%
od minima do maxima na čárovém grafu +32%

a já stále nemohu akcii koupit, protože koupím za 1.000 €, mám konto přetaženo o 2.400 €, smím přetáhnout jen o 2.800 €.
Ale není zle. Protože nejprve koupím akcii za 1.000 € na dluh v květnu, snad i za 2.000 € do června a další 4.000 € přidám
během 4 roků. Takže první rychlá investice 1.000 € bude dělat jen 1/6 celkové investice do akcie během 4 roků. Vždyť musím současně přikupovat i akcie Walgreens, Enbridge, Scotiabank, Mitsubishi Corp. za 20.000 €.
Ale snad akcie zase klesne v květnu, protože prolhaní analytici čekají letos pokles zisku 57% a den ode dne víc :exclamation:
Růst zisku letos :post: https://finance.yahoo.com/quote/RTX/analysis?p=RTX
Graf :post: https://www.comdirect.de/inf/aktien/US75513E1010?ID_NOTATION...

RTX-candle.png - 8kB
RTX-line.png - 10kB

Mufimufin - 18-4-2020 v 20:27

Doufám, že ne. Já už pár desítek akcií RTX držím a ty jednotky USD v plusu mne těší. :lol:

Co říkáte na GD (General Dynamics)?

Nejde jinak někde sledovat firmy, které byly vyraženy z S&P 500? Ideálně seznam, aby to člověk nemusel lovit po novinkách.

Jack N. - 19-4-2020 v 08:53

Ad Pavel: Omlouvám se za nepřesnost, nejedná se o vyjádření společnosti, ale odhad analytiků z Jefferies:

We reduce our 2020 adjusted EBITDA forecast to about $5.0B, from $5.15B, and cut future dividend growth to ~2% annually... We see WMB as very well positioned amid this uncertain economic the backdrop as its gas-oriented G&P franchise should benefit from improved natural gas prices and producer counterparty health while its FERC-regulated transmission network is pillar of stability in almost any climate."

Článek se zabývá hlavně Enbridge, jsou v něm i informace o dalších společnostech z oblasti produktovodů:

https://seekingalpha.com/article/4338072-9-yielding-enbridge...

arkyn - 20-4-2020 v 09:58

Co byste teď kupovali spíše a proč. Těžaře jako BP, Shell, XOM, anebo trubkaře jako OKE, ENB, WMB ?

Marekkoc - 20-4-2020 v 10:05

Když chci koupit Mitsubishi Corp. na Xetra tak topomě chce JPY ne EUR. Nevíte kde je problém? Díky.

viky - 20-4-2020 v 11:21

Citace: Původně zaslal: Marekkoc  
Když chci koupit Mitsubishi Corp. na Xetra tak topomě chce JPY ne EUR. Nevíte kde je problém? Díky.

Asi proto, že to je japonská firma.

Ladislav - 20-4-2020 v 16:24

''''koupit Mitsubishi Corp. na Xetra tak to po mně chce JPY ne EUR''''

Pravděpodobně se nezvolila Xetra Frankfurt ale Xetra Tokyo, nebo prostě hlavní japonská burza a vysoký poplatek za nákup.
Akcie Mitsubishi Corp. se snadno koupí za pár sekund na německém trhu Tradegate a německé burze Frankfurt za eura.
Ale asi není akcie za celý den koupena na Xetra.
https://www.comdirect.de/inf/aktien/JP3898400001?ID_NOTATION...
Börse Aktuell Datum Zeit :post: Tages.-Vol. Anzahl Kurse
Frankfurt 18,80 20.04.20 11:43 :post: 2.820,00 2
Tradegate 18,80 20.04.20 08:59 :post: 9.400,00 1

Vyky - 20-4-2020 v 16:26

Jakého používáš brokera? Lynx? Fio? Degiro? ...

Ladislav - 20-4-2020 v 17:28

Představte si, představte si:
Pratt & Whitney, což je část našeho nového podniku Raytheon Technologies, pohání svými motory některá ale ne všechna letadla Boeing a Airbus. Tedy náš Raytheon nedělá asi žádná letadla střední velikosti celá, ale dělá motory pro jinde vyráběná letadla obrovská.
A to samé dělá Rolls Royce, který je část našeho starého podniku BMW.
Schön, gell?

Bohužel v našem podniku Raytheon už neděláme rakety Pershing, ale Patriot a Tomahawk.

Pavel - 20-4-2020 v 20:48

Citace: Původně zaslal: arkyn  
Co byste teď kupovali spíše a proč. Těžaře jako BP, Shell, XOM, anebo trubkaře jako OKE, ENB, WMB ?

Nemyslím si, že lze takto paušálně rozhodovat. Je to firma od firmy, podle toho v jak silné kapitálové pozici je a na kterou oblast těžby/přepravy se soustředí (myšleno teritoriálně, podle nákladů těžby).

Mufimufin - 20-4-2020 v 21:49

Nějaké přířůstky?

Já dnes přibral WBA a hypnotizoval XOM, ale stejně se k té 30tce nevydal. Ceny ropy šílené, ale jestli bude trh x kroků napřed, tak bych se nedivil kdyby to ještě nelogicky porostlo.

Jinak RTX - https://finance.yahoo.com/news/us-air-force-selects-raytheon... - vypadá to, že armáda USA RTX věří.

Co říkáte na T - jak zítra pohnou výsledky s cenou akcie? Docela po tom pošilhávám a čekal jsem kdy to dnes půjde pod 30.

Marekkoc - 21-4-2020 v 06:49

Na investice používám Lynx, ale Mitsubishi corp. nenajdu jinde jak na TSEI. Na Xetra nemůžu nic najít, ale podle ISIN. Tak nevím kde je zakopaný pes.

Slai1 - 21-4-2020 v 07:22

Na investice používám Lynx, ale Mitsubishi corp. nenajdu jinde jak na TSEI. Na Xetra nemůžu nic najít, ale podle ISIN. Tak nevím kde je zakopaný pes.

Tiež som to hľadal, JP3898400001 ale na LYNX to proste nenajdeš. Len JPY. V Eur to neposkytne možnosť.

Logen - 21-4-2020 v 08:13

Je nějaký rozdíl v nákupu Mitsubishi corp. na FIO v SRN/USA?
SRN : MBI, kurz 18,80 EUR, průměrně denně zobchodováno jen 120 kusů
USA-OTC-PK : MSBHF, kurz 21,17 USD, průměrně denně zobchodováno 1960 ks

Někdo jste již Mitsubishi corp. přes FIO nakoupil?
Budou daně z dividend dle států, kde se nakoupí?
Není tam ještě nějaký další háček s ohledem na počet zobchodovaných kusů?
Díky

Ladislav - 21-4-2020 v 10:08

You know, weisst du, podle nejnovějších výzkumů lze akcie koupené v Evropě za eura s číslem ISIN nebo WKN
prodat v USA s tickerem nebo symbolem snad i s ISIN za dolary
a naopak, akcie koupené v USA s tickerem za dolary lze prodat v Evropě s ISIN a v Německu s WKN za eura.

Jestli vám vaše Fio nebo Lynx nebo DeGiro nedovolí německý trh Tradegate a burzu Frankfurt pro Mitsubishi Corp. jako
JP3898400001
a dovolí vám americký trh OTC a MSBHF, tak můžete koupit tam, kde to jde.
A za 30 let prodat MSBHF třeba na jiném kontinentě jako JP3898400001. :punk: Ale nekupujte v Japonsku!
Tady to maji hezky pohromadě: OTC MSBHF JP3898400001 . Chybí jen Frankfurt.
:post: https://www.woodseer.global/stock_exchanges/otc-markets-grou...

Zdá se ale, že v USA na OTC se za celý týden neudělá ani jeden obchod s MSBHF
:post: https://www.otcmarkets.com/stock/MSBHF/overview
Pouze certifikát ADR se prodává několikrát denně, kde jeden kus ADR jako MSBHY znamená 2 ordinary shares MSBHF
:post: https://www.otcmarkets.com/stock/MSBHY/overview

StanikKolarik - 21-4-2020 v 12:25

Jestli vám vaše Fio nebo Lynx nebo DeGiro nedovolí německý trh Tradegate a burzu Frankfurt pro Mitsubishi Corp. jako
JP3898400001
a dovolí vám americký trh OTC a MSBHF, tak můžete koupit tam, kde to jde.
Degiro dovoluje Tokio (za JPY) a Franfurt (za EUR)
jde to najít bez problému podle ISIN

OIL - OIL - OIL

Slai1 - 21-4-2020 v 13:06

TOTAL SA
BP PLC
ROYAL DUTCH SHELL PLC-A
ENBRIDGE INC
NESTE OYJ
CONOCOPHILLIPS
CHEVRON CORP
EXXON MOBIL CORP

Poprosím vás všetkých ktorí máte svoj názor, presvedčenie a argumenty.

Vyjadrite sa k téme nákupu.

Áno viem že dno sa chytit nedá, ale ropa ponúka ďalšiu možnosť výhodnéhu vstupu. Podajte silné argumenty. Kedy kúpiť? Tento týždeň, budúci?

Viem ze sú tu velmi inteligentný a múdry ludia, preto by si toto fórum zaslúžilo ich múdrosť.

Ďakujem za názory

Ladislav - 21-4-2020 v 13:45

Koupil bych jen akcie Royal Dutch Shell B a Enbridge na německém trhu Tradegate nebo burze Xetra
ten den, kdy akcie trochu roste a vypadá to, že není v trendu klesajícím.
A za půl roku, za rok, za 2 roky bych ty akcie přikoupil.
Nekupoval bych certifikát ADR na tyto akcie.

Wiki - 21-4-2020 v 14:09

Enbridge není důvod kupovat na německé burze, protože pak je dividenda zdaněna 25%. Naopak při koupi na NYSE za USD je daň 15%.

Mufimufin - 21-4-2020 v 15:19

RDSB_USD - Shell ADR class B v dolarech
ENB - Enbridge
XOM - EXXON

Správná otázka je - myslíte si, že se to může ještě dostat na ceny z půlky března?

RDS.B by měl hlásit výsledky 30.4. Jestli se jich to dotklo, tak to půjde ještě dolů.

XOM následuje 1.5

ENB až 7.5

Nevyplatí se počkat? :-/

Ladislav - 21-4-2020 v 16:15

Teoreticky, když podnik čeká letos pokles zisku desítky procent,
mělo by celý rok být publikováno mnoho špatných zpráv
a to by tlačilo akcie mnohokrát dolů, až do ledna nového roku,
kdy se zase bude čekat růst zisku.
Tedy akcie Shell, Enbridge, Raytheon by měly zůstat až do ledna 2021 dole.
Ale akcie se chovají často nelogicky a při špatných zprávách rostou.

Ladislav - 21-4-2020 v 16:20

Nejlépe se zotavila z korona-krachu akcie Johnson a Johnson.
Asi neměla vůbec žádný důvod klesat a klesla jen omylem. :)
Kdybych se dnes podíval na moji performanci, viděl bych tam: JNJ je 192% v plus.
Jenže já píšu všude, že se dívám jen na Silvestra na moji performanci.
:post: 3-měsíční grafy všech mých 30 akcií :post: http://nr1a.com/mustrdepo-3mesice.htm

JNJ.png - 14kB

Mufimufin - 21-4-2020 v 17:32

JNJ - jestli tomu nárustu tak trochu nepomáhá US vláda

https://i.imgur.com/dJLn3P8.png

Zdroj: https://www.bloomberg.com/news/features/2020-04-20/antibody-...

Jack N. - 21-4-2020 v 17:45

Citace: Původně zaslal: arkyn  

Záleží čeho máš v ptf více. Pokud převažují velcí olejáři, podíval bych se na produktovody a naopak.
Případně mírně nadvážil obor, kterému věříš víc.

Slai1 - 21-4-2020 v 19:26

Citace: Původně zaslal: Slai1  
TOTAL SA
BP PLC
ROYAL DUTCH SHELL PLC-A
ENBRIDGE INC
NESTE OYJ
CONOCOPHILLIPS
CHEVRON CORP
EXXON MOBIL CORP

Vyjadrite sa k téme nákupu OIL STOCKS..

Áno viem že dno sa chytit nedá, ale ropa ponúka ďalšiu možnosť výhodnéhu vstupu. Podajte silné argumenty. Kedy kúpiť? Tento týždeň, budúci? KEDYKEDY??

Viem ze sú tu velmi inteligentný a múdry ludia, preto by si toto fórum zaslúžilo ich múdrosť.

Ďakujem za názory

Očakával som živšiu diskusiu a preto vás vyzývam
Všetci sme zvedaví na názor ďalších:

STANISLAV, ABAK, VITUSUS, PAVEL, MINARJO, VASEK, MAREKKUC, MICHAL.HOLIK, JACK.N, WIKI, ARKYN, ROBERTO MARCONI a samozrejme každého názor vítame ohladne nákupu OIL STOCKS.

Pavel - 21-4-2020 v 20:56

Oil stock většinou už nakoupeny máme. Kdo ještě ne, tak bych postupně přikupoval, nečekal bych na další vývoj, ideálně třeba několik nákupů rozložit v čase za účelem zprůměrování.

Vyhnul bych se ostudně zdaněným dividendám Total a bral bych jen největší hráče a pokud možno aristokraty - RDS (pseudoaristokrat), Exxon nebo Chevron.

To samé u trubkařů.

Důležité také je, že někteří hráči mají významnou expozici v plynu, ty bych preferoval o trochu víc (RDS, WMB).

Vitusus - 21-4-2020 v 21:32

Pokud dotaz zní tak, jestli můžeš nakupovat v tuhle chvíli olejáře, tak za své (CVX/XOM) říkám, že o ně stále strach nemám, respektive nemám strach o to, že by přestali platit nebo zvyšovat dividendu. Tohle je cyklický business, a znakem kvalitní firmy je to, jak si v dolících cyklu poradí.

Pokud se snažíš trefit dno s tím, že nechceš ty společnosti držet na stálo, pak moje odpověď je nevím, stále spíše očekávám, že přijde ještě jedna vlna poklesu, ale jsem spíše v té pesimističtější části spektra. A pokud přijde, tak se bude týkat celé ekonomiky, ne pouze specificky olejářů.

Nicméně, pokud bych měl volné prostředky a zrovna na olejáře v mé strategii přišla řada, tak bych se je určitě nebál přikoupit.

abak - 21-4-2020 v 21:39

Ropný sektor? Přesaturované odvětví na ústupu, aktuálně však trhem oceněně na úroveň krachující zóny stále nabízí dostatek prostoru pro apreciaci v následujících letech, dlouhodobě nízké ceny ropy nebudou vyhovovat žádnému těžaři. Pokud jde o Exxon Mobil Corporation (XOM), Chevron Corporation (CVX), Royal Dutch Shell (RDS) a Enbridge (ENB), nakupoval bych, ale pouze spekulativně, momentálně jsem již plně alokován do akcií, v rámci příbuzného sektoru disponuji v portfoliu pouze ONEOK, Inc. (OKE).

A propo, ropní giganti už dole byli (většina se obchoduje 30 % nad minimem), současné fluktuace ublíží malým, přepákovaným těžařům a navazujícím segmentům poskytujícím izolovaná řešení (down, mid, nebo upstream).

Pokud jde o spekulaci na apreciaci ropy, ať už formou nákupu futures, kalendářního spreadu, nebo jiným způsob zahrnujícím využití derivátů s pákovým efektem, takovému obchodnímu řešení bych se vyhnul, volatilita přímo na komoditních trzích dokáze sice nadělit královské prémie, ale také může při takto enormních pohybech mazat maržové účty v řádu hodin. Osobně jsem s obchodováním futures na ropu skončil v roce 2014, v rámci svého derivátového portfolia se držím už pouze méně volatilních zemědělských komodit typu Live Cattle, Feeder Cattle, kukuřice, pšenice, sóji a vepřových půlek, sezónnost u jiných typů futures se v posledních letech vytrácela rychlým tempem. Rozhodně nejsem příznivcem krátkodobých spekulací na derivátových trzích v době cenových válek, ale své příznivce si aktuální trh s ropou jistě najde.

Marekkoc - 22-4-2020 v 05:45

Zdravím, má někdo koupené akcie Mitsubishi corp přes Lynx, pokud ano tak napište, kde jste je koupily a jaký to mělo ISIN, mimo Tokio ( TSEI).

Díky všem.

Wiki - 22-4-2020 v 09:15

S ropou je situace složitější, než by se na první pohled mohlo zdát. Kromě drasticky snížené poptávce v důsledku koronaviru zde dochází na vyřizování účtů mezi USA a Ruskem. Rusko čelí dlouhodobým sankcím kvůli Krymu a kromě toho dochází k narušování jejich hlavního byznysu, čímž je ropa a plyn. O vyhrůžkách Trumpa společnostem podílejících se na stavbě Nord Stream 2 jsem se v minulosti již zmiňoval a mimo jiné to vedlo k prodloužení dohody o přepravě surovin přes Ukrajinu. Když k tomuto připočtem narušení „ruského teritoria“ dodávkami arabské ropy a amerického zkapalněného plynu do Polska, není se co divit, že dohoda o omezení dodávek ropy mezi Saudy a Rusy skončila krachem. V minulosti z takovéto dohody těžili američtí břidlicoví těžaři, kterým ropa za cca $50 vyhovovala a těžbu zvyšovali. Ačkoliv se současná cena nehodí žádnému producentu, tak Rusko má výhodu v tom, že surovinu dopravuje pomocí trubek a má dlouhodobé smlouvy, zatímco Saudové jsou omezeni dostupnosti plavidel a sazbami za přepravu. To, že Poláci dovoz ruské ropy bojkotují jim sice momentálně poskytuje určité výhody (Aramco nabídla rafinériím v Asii a Evropě možnost odložit platby za dodávky surového nákladu až o 90 dní), ale nakonec to dopadne tak jako několikrát v minulosti a to, že Poláci budou obětováni ve velmocenském boji. Rusko ustoupí od svých zájmů ve Venezuele a Američané se budou muset smířit s tím, že polovina Evropy bude odebírat ruský plyn.
Když se dva perou (USA + Saudové na jedné straně a Rusko na druhé straně), tak se třetí, kterým je Čína směje a plní si zásobníky levnou ropou, což bude mít za následek, že i poté, co k nějaké dohodě dojde budou dodávky zásobami ovlivněny a ceny se budou zvedat pomalu.
Osobně jsem měl už před krizí pozice v Shellce a BP. Při propadu cen jsem pozice v Shellce navyšoval, ale jsou to akcie určené k prodeji. Další navyšování neplánuji, ale nevylučuji krátkodobé spekulativní nákupy za velmi nízkých cen. Co se týče nákupů plynovodů, tak jsem na dvojnásobek navýšil podíl v Enbridge a Gazpromu, přičemž počítám s prodejem pozic na polovinu poté, co se ceny o cca 20% navýší. Můj celkový přístup v současné době je takový, že počítám s tím, že minimálně u ¼ nakoupených pozic chci v budoucnu realizovat zisk a prostředky vyvést mimo, což by bylo poprvé za 7 let. Nebude to rychlé, počítám s dobou cca 2 až 3 let. Současnou fin. rezervu cca 17% držím na zcela mimořádné příležitosti nebo na pozdější nákup bank, které jsou krizí postiženy v důsledku sanování škod za vlády.

MilanV - 22-4-2020 v 10:17

Zajímavý článek dokazující neschopnosti státních podniků jednat rychle. Je stav nouze a tak by mohli koupit z ruky stejně jako předražené roušky. Navíc by, při záporné ceně, vydělali. https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/ropa-cena-statni-rezer...

Mufimufin - 22-4-2020 v 10:19

V ČR se to ale dělá tak, že nakoupí spřátelená firma a od ní poté s velkým spožděním a x tisícovou procentní přirážkou stát (viz respirátory). Nejen stát, ale i kraje jsou naprosto neochotné rychle jednat. Člověk by řekl, že prostě nakupovat levně nechcou.

Ladislav - 22-4-2020 v 10:55

Mitsubishi Corp.
Fio + Lynx + DeGiro
německý trh Tradegate a burza Frankfurt
JP3898400001
evropský ticker MBI
americký ticker MSBHF

Paki1 - 22-4-2020 v 11:19

Citace: Původně zaslal: Wiki  
S ropou je situace složitější, než by se na první pohled mohlo zdát. Kromě drasticky snížené poptávce v důsledku koronaviru zde dochází na vyřizování účtů mezi USA a Ruskem. Rusko čelí dlouhodobým sankcím kvůli Krymu a kromě toho dochází k narušování jejich hlavního byznysu, čímž je ropa a plyn. O vyhrůžkách Trumpa společnostem podílejících se na stavbě Nord Stream 2 jsem se v minulosti již zmiňoval a mimo jiné to vedlo k prodloužení dohody o přepravě surovin přes Ukrajinu. Když k tomuto připočtem narušení „ruského teritoria“ dodávkami arabské ropy a amerického zkapalněného plynu do Polska, není se co divit, že dohoda o omezení dodávek ropy mezi Saudy a Rusy skončila krachem. V minulosti z takovéto dohody těžili američtí břidlicoví těžaři, kterým ropa za cca $50 vyhovovala a těžbu zvyšovali. Ačkoliv se současná cena nehodí žádnému producentu, tak Rusko má výhodu v tom, že surovinu dopravuje pomocí trubek a má dlouhodobé smlouvy, zatímco Saudové jsou omezeni dostupnosti plavidel a sazbami za přepravu. To, že Poláci dovoz ruské ropy bojkotují jim sice momentálně poskytuje určité výhody (Aramco nabídla rafinériím v Asii a Evropě možnost odložit platby za dodávky surového nákladu až o 90 dní), ale nakonec to dopadne tak jako několikrát v minulosti a to, že Poláci budou obětováni ve velmocenském boji. Rusko ustoupí od svých zájmů ve Venezuele a Američané se budou muset smířit s tím, že polovina Evropy bude odebírat ruský plyn.
Když se dva perou (USA + Saudové na jedné straně a Rusko na druhé straně), tak se třetí, kterým je Čína směje a plní si zásobníky levnou ropou, což bude mít za následek, že i poté, co k nějaké dohodě dojde budou dodávky zásobami ovlivněny a ceny se budou zvedat pomalu.
Osobně jsem měl už před krizí pozice v Shellce a BP. Při propadu cen jsem pozice v Shellce navyšoval, ale jsou to akcie určené k prodeji. Další navyšování neplánuji, ale nevylučuji krátkodobé spekulativní nákupy za velmi nízkých cen. Co se týče nákupů plynovodů, tak jsem na dvojnásobek navýšil podíl v Enbridge a Gazpromu, přičemž počítám s prodejem pozic na polovinu poté, co se ceny o cca 20% navýší. Můj celkový přístup v současné době je takový, že počítám s tím, že minimálně u ¼ nakoupených pozic chci v budoucnu realizovat zisk a prostředky vyvést mimo, což by bylo poprvé za 7 let. Nebude to rychlé, počítám s dobou cca 2 až 3 let. Současnou fin. rezervu cca 17% držím na zcela mimořádné příležitosti nebo na pozdější nákup bank, které jsou krizí postiženy v důsledku sanování škod za vlády.

Mám otázku, na které burze jsi kupoval Gazprom ?

Wiki - 22-4-2020 v 11:29

Na Xetra :
GAZPROM PJSC-SPON ADR (GAZ), ISIN US3682872078

Slai1 - 22-4-2020 v 16:40

Citace: Původně zaslal: Slai1  
TOTAL SA
BP PLC
ROYAL DUTCH SHELL PLC-A
ENBRIDGE INC
NESTE OYJ
CONOCOPHILLIPS
CHEVRON CORP
EXXON MOBIL CORP

Vyjadrite sa k téme nákupu.

Áno viem že dno sa chytit nedá, ale ropa ponúka ďalšiu možnosť výhodnéhu vstupu. Podajte silné argumenty. Kedy kúpiť? Tento týždeň, budúci?

Ďakujem za názory

Ďakujem za názory. Presne tak som si predstavoval diskusiu a to poukazuje na vase profesionálne vedomosti. Velké ĎAKUJEM.

Stanislav - 22-4-2020 v 18:24

Akcie se kupují kdykoliv, kdy jsou fundamentálně podhodnocené. Časování trhu je hloupost a je na tom založena i opční strategie. Slai1 - kupuj akcie kdykoliv, kdy se tomu tak děje, což je nyní. Jakmile začneš o tom moc přemýšlet, tak se ti může stát, že vůbec nenaskočíš a ujede ti vlak. Pokud si moc nevěříš, tak si rozděl svoje peníze a nakupuj v různých tranších na etapy. Jedna tranše by však měla být více jak 1000 USD. Hodně štěstí v nákupu! Já budu nakupovat až v květnu RDS.B, pokud tržní cena bude pod 40 USD, abych si doředil nákupku na 45 USD, což si myslím, že je optimální cena. Mám peníze, okamžitě nakupuji! Nepřemýšlím, ale jednám!

StanikKolarik - 22-4-2020 v 19:06

Citace: Původně zaslal: Stanislav  
Akcie se kupují kdykoliv, kdy jsou fundamentálně podhodnocené. Časování trhu je hloupost a je na tom založena i opční strategie. Slai1 - kupuj akcie kdykoliv, kdy se tomu tak děje, což je nyní. Jakmile začneš o tom moc přemýšlet, tak se ti může stát, že vůbec nenaskočíš a ujede ti vlak. Pokud si moc nevěříš, tak si rozděl svoje peníze a nakupuj v různých tranších na etapy. Jedna tranše by však měla být více jak 1000 USD. Hodně štěstí v nákupu! Já budu nakupovat až v květnu RDS.B, pokud tržní cena bude pod 40 USD, abych si doředil nákupku na 45 USD, což si myslím, že je optimální cena. Mám peníze, okamžitě nakupuji! Nepřemýšlím, ale jednám!
mám to úplně stejně, jen s tím rozdílem, že málokdy si můžu dovolit jeden nákup za víc jak 150-200USD najednou (což mne při poplatku 0,5-0,6€ u degiro fakt netankuje)

Marekkoc - 27-4-2020 v 09:31

Zdravím, mitsubishi corp jsem vzdal, nelze ji koupit přes Lynx, jinde než v Tokio. Dál mám v hledáčku Siemens AG. Jaký je Váš názor?
Chtěl bych utility z US co by jste doporučovali, zatím jsem zkoukl The Southern company, ale zdá se mi již drahá.

Dál co říkáte na Carnival Corporation & Plc - je možné že se budou hodně dlouho zotavovat

Díky za pomoc. M.

viky - 27-4-2020 v 12:23

Zdravím, mitsubishi corp jsem vzdal, nelze ji koupit přes Lynx, jinde než v Tokio. Dál mám v hledáčku Siemens AG. Jaký je Váš názor?
Chtěl bych utility z US co by jste doporučovali, zatím jsem zkoukl The Southern company, ale zdá se mi již drahá.

Dál co říkáte na Carnival Corporation & Plc - je možné že se budou hodně dlouho zotavovat

Díky za pomoc. M.

A vadí to ? Diverzifikace z hlediska zemí a měn nemusí být na škodu.

Pochopitelně, jsou tam i nevýhody. Je nutné kupovat za JPY, které je nutné vyměnit oklikou přes USD nebo EUR a další omezení, jako např. nejmenší jednotka nákupu je 100 ks akcií a jejich násobky.

Ladislav - 27-4-2020 v 13:27

Raytheon Tec. má dnes dopoledne výroční shromáždění akcionářů ONLINE.
a proto za několik hodin by zde mohlo být napsáno, jak veliká je roční dividenda,
z toho nám vyjde i výnos z dnešního kurzu akcie.
A mělo by zde být dnes oznámeno, kdy je ex-dividend den a kdy je record-date den.
:post: https://investors.rtx.com/
A jestli to zde neuvidím ani zítra, zeptám se jich e-mailem.
Jak už dávno všichni víte, polovina webstránek oznamuje výnos dividendy 4,5% a polovina webstránek jen 2,5%.
A já koupím akcii Raytheon Tec. jen, jestli je výnos dividendy 4,5%. Nekoupím akcii s 2,5%.

michal.holik - 27-4-2020 v 14:10

Díky za pomoc. M.

Proč zrovna SO? Strašák Vogtle se stále nevyřešil. Lepší vzít NEE, DUK nebo D

Stran:  1  ..  7    9    11  ..  20