Pánové, pročítám forum a nikde jsem nenašel více, pokud je, tak mě prosím jenom nasměrujte...
Jaký máte investiční proces ? Jak vlastně akcie vybíráte ? a držíte se striktně hodnot které jste si stanovili ?
Jsem v zásadě nováček v tomhle, půl roku investic je nic, takže to u mě zatím vypadalo takto...
Dividenda:
- nějaká nepřímá úměrnost mezi div. yieldem i zvyšováním dividendy (je pro mě v pořádku 2 % dividenda a 20 % růst, stejně tak 6 % dividenda a 2% růst)
- Nějaká doba, po kterou dividendu vyplácí a zvyšují, čím více, tím lépe, nicméně stejně tak jsem kupoval Iron Mountain která má podle seeking alpha
10 let
- výplatní poměr pod 80 % (kupoval jsem XOM, podle seekingalpha má podstatně víc)
Ukazatele:
- P/E pod 20
Fundamenty firmy:
snažím se koukat na posledních 5 let růst Net Income, FreeCashFlow, Operating income (bez procent, prostě aby byly vyšší než před 5 lety)
Další věci:
V podstatě vybírám ze skupiny aristokratů + jsem si do hledáčku zařadil pár dalších, takže kolem a kolem z 50 akcií
Zjistit co ta firma vlastně dělá, nejlépe z jejich stránek About us nebo něco takového
A jaký s tím mám vlastně problém ? přijde mi to strašně vágní, strašně jednoduché a nevím kam to rozvinout dál, jestli koukat jenom na ukazatele jako
P/E, P/B, P/S nebo rešit finanční situaci firmy stylem že Net Income musí růst minimálně 5 % za rok posledních X let
Proto se tedy ptám na váš postup, jakým vybíráte firmy do portfolia, abych se mohl inspirovat, zařadit něco nového případně něco vyškrtnout.
Každou radu uvítám. Neříkám že nutně víc požadavků znamená lepší výběr, ale nějak nevím, které jsou ty důležité a které méně. Pokaždé když čtu nějakou
analýzu, je tam strašně moc čísel a údajů kde u půlky nechápu k čemu vlastně jsou a pak si připadám jak ***** kvůli tomu, že já jich mám takto málo.
|