Stran:
1
..
16
17
18
19
20
..
78 |
VSbrok
Junior Member

|
|
Macy´s má jedinou výhodu a tou jsou jejich reality, dnes je to vlastně Realitka, protože hodnota nemovitostí dalece přesahuje vše ostatní co vlastní
nebo dokáže vygenerovat.
Problém, ale je, že jak se nemovitostí začne zbavovat, aby snížili obrovský dluh, tak to sice bude jednorázový příjem, ale do budoucna snížení tržeb =
méně obchodů kde tržby mohou generovat.
To už radši Baklíka (BKE), i když teď už je zas moooc drahej, pod 20, spíš k 18ti, je/byla super cena, navíc každý rok speciálka ...
https://www.finviz.com/quote.ashx?t=BKE&ty=c&p=d&...
https://www.morningstar.com/stocks/xnys/bke/financials
https://seekingalpha.com/symbol/BKE/dividends/history
S MMM čekám na cenu 150 a míň.
Aerolinky nemám osobně rád, stejně jako automobilky... jak příjde krize, či jen pouze náznak, tak lítání a nákup nových aut, je vždy to první co lidi
omezí a tržby/zisky poletí strmě dolů = divi může být v ohrožení.
|
|
Jack N.
Member

|
|
" Aerolinky nemám osobně rád, stejně jako automobilky... jak příjde krize, či jen pouze náznak, tak lítání a nákup nových aut, je vždy to první co
lidi omezí a tržby/zisky poletí strmě dolů = divi může být v ohrožení. "
Přesně tak, malou nápovědou budiž, že ani jedna automobilka či aerolinka není v seznamu dividendových aristokratů.
|
|
roberto marconi
Member

|
|
JJ, investorsky drak VSbrok to rika spravne. Automobilky, aerolinky a lodari se na 30 let dopredu nekupuji.
Bakl urcite lepsi nes M. BKE ma nulove zadluzeni a navic funguje jako franchisa s omezenym rizikem. Cas per share roste mnoho kvartalou po sobe a s to
spesl divi v lednu mate yield 10%. A urcita sebeduvera u nich musi byt, posledni zvyseni divi bylo o 20%, vyplatni pomer OK.
Poustel jsem nekde nad 27,- s nakupem 18+,- takze tech 1000 dolcu, co jsem vyvaril, slo do ceskych akcii /CEZ, KB/.
Jakmile prijde spatny kvartal /a on prijde/ a cena se priblize ke 20,- prikupim. Toto ale neni investorske chovani, toto je gamble pro radost. U 90%
ptf se ke svym vlastnickym podilum ve firmach nechovam.
A to MMM: 150,- nejspis bude, tady jsem se pri 158 rozhodl hodit kotvu a koupit. Pokud pujdeme o 20% niz, prikupim. Uvidime, co nastane v pondeli,
jestli bude ruckzug zpet nahoru, nebo sjizdecka dal dolu.
Za 10 let nam bude sumak jestli mame MMM za 170 nebo 150. Spis jde o to, jestli yield on cost bude nekde kolem 6% nebo spis 9%.
|
|
VSbrok
Junior Member

|
|
roberto: s MMM nechvátám ... za prvný momentálně němám prachy a zadruhý mám ptf (ZOO) již postavený 27 titulů.
Takže pokud bych bral MMM, tak bych musel na margin s 5,05% ročně ... takže to by musela být cena MMM faááákt super výhodná => pod 150, spíš tak
130
|
|
Ladislav
Admin

|
|
MMM,
P/B 9, P/E 20 https://www.morningstar.com/stocks/xnys/mmm/financials
Die Kinder sind verrückt, wenn sie MMM kaufen.
Raději si kupte akcie 10x levnější s P/B 0,9 !!!
|
|
r626
Member

|
|
Když přimhouřím obě oči, tak se potom přímo nabízí Wells Fargo
P/B 1,19 P/E 11,67
:-))
|
|
Ladislav
Admin

|
|
Jestli je označení ''děti'' urážkou, když mají
akcionáři 20-50 let, nazvu je nyní ''mládež''.
Snad může 50-letý akcionář být nazván ''mládež'', aniž by se urazil.
Tedy:
Mládež by neměla zapomínat zcela Grahamovy výzkumy, že by se měly koupit jen akcie s P/B od 1,5.
Protože v době internetu je zájem o akcie po celém světě mnohem vyšší než před internetem, je možno dnes tento poměr pro vhodnost nákupu akcií zvýšit
na 3,0. Tedy kupovat jen akcie s P/B pod 3,0.
Když Graham byl vylekán z velkého krachu akcií 1929-1932, měla by starší mládež být vylekána z velkého krachu akcií 2000-2003. Ale mládež mladší než
35 let asi žádné akcie na kontě ještě neměla během krachu 2000-2003. Tedy nemá mládež pod 35 let z drahých akcií žádný strach a kupuje stejné
předražené akcie, jako ostatní mládež oznamuje v diskusních fórech a kupuje stejné předražené akcie, jako nějaký americký expert koupil.
Nejvíce hloupé je kupovat dnes akcie, které koupil Warren Buffett před 30 lety, když jsou dnes akcie předražené a podnik nedosahuje už dlouho ten růst
tržby jako před 30 lety.
Ta jedna moderní kniha nebo tři moderní knihy, které po celém světě dohromady existují, nedokáží dnes mládež vystrašit z předražených akcií.
Mládež pod 35 let to musí zažít sama v příštím velkém krachu, jak hluboko se propadnou její předražené akcie na kontě s P/B nad 9: Visa, Mastercard,
Coca-Cola, Microsoft, Novo Nordisk, Adobe, Alphabet, Amazon, Apple, Facebook, Netflix, Nvidia.
Několik zdravých a solidních podniků s akciemi majícími P/B pod 1:
BMW, HeidelbergCement, Lufthansa, Kraft Heinz, HSBC, Vodafone, Banco Bilbao, Banco Santander, Repsol.
Vynechám levné darebáky: Daimler, Volkswagen, Deutsche Bank.
|
|
kraken
Member

|
|
a proč chybí v portfoliu heidelbergcent s divi 3,9% ?
|
|
Stanislav
Senior Member

|
|
Někdo zná pouze Grahamův chleba, a pak neřeší P/B =9. Osobně tomu nerozumím, ale je to ostatně každého soukromá věc, do čeho chce investovat? Já to
jednoznačně považuji za chybu, která by se mohla pěkně vymstít.
AT&T, Citigroup, British American Tobacco ADR, CenturyLink, PPL, Macy's, RDS.B ADR, WFC
|
|
kraken
Member

|
|
no já tomu taky nerozumím, ale chtěl bych pochopit a poznat, proč ten, kdo spíše zná graham chleba, řeší P/B a u heidelbergcentu tj. 0,84-to je
super číslo a je zapálený evropan a přesto ho nemá ani ve výhledu, dotaz je proč?
|
|
r626
Member

|
|
chápu, bohužel ne každý začal s investicemi v době kdy akcie nebyly z dnešního pohledu predražené.. taky by se mi líbilo mít Apple za 38 :-) Ono je v
současné době dost složité vybrat něco zajímavého a za dobrou cenu. Právě třeba MMM jsem vypustil, ale teď jsem četl několik článků o tom, jak je
výhodné koupit - argument vysokého P/B chápu. Četl jsem i články o Kraft Heinz a i o Wells Fargo, kde nákup v současné době nedoporučují, byť jsou
hodnoty P/B a P/E výhodné. V podstatě mi jde o to, že bych chtěl začít nějakou novou pozici, tak hledám vhodného kandidáta. XOM, T, CVX, RDS mimo jiné
mám :-))
|
|
pinokio
Junior Member

|
|
Zvažoval jsem na stálo akcii Waste managment má v podstatě monopol na odpady v USA co na ni říkáte? Nebo ruská akcie Lukoil /nevím jestli jde koupit
přes Fio/. jako alternativa k Shellu.
|
|
Ladislav
Admin

|
|
Od dolíku 1990/1991 do vrcholu 2014/2015 rostla akcie BMW 1.630%. 
Od dolíku 2008/2009 do vrcholu 2014/2015 rostla akcie BMW 500%. 
A je nutné sečíst ten balík peněz, který by rozumný investor dostal vyplacen v dividendách.
https://www.comdirect.de/inf/aktien/DE0005190003?ID_NOTATION...
Každý musí být rád, když koupí akcie BMW dnes levněji než 2015-2019, radost by měla být z dividend.
A hezky v plus bude akcie za několik let.
Akcie BMW je nejlepší auto-akcie světa na stálo pro dividendy.
I když ten, kdo koupil poprvé před rokem nebo 2015-2017, může být dnes v mínus.
Jedna auto-akcie by měla být v každém portfoliu ze 20-30 akcií na stálo pro dividendy.
Kdo kupuje dnes, může být rád, že koupí s nižším kurzem než 2015.
Chytrý akcionář se musí radovat z dividend od jeho 20-30 různých akcií
a za 30 let se bude radovat on nebo mladá vdova nebo děti,
že mají každou z těch 20-30 akcií zděděných po pánovi stovky procent v plus.
Ale přesto by děti dědící akcie neměly prodávat, nebo jen malou část akcií prodat,
když chtějí koupit vlastní byt.
Kdo investuje do akcií teprve 2 roky, může mít dnes nějaké akcie hezky v plus, jiné akcie hezky v mínus,
důležité je jen, aby se radoval z dividend a chtěl si nechat každou akcii až do smrti kvůli dividendám jako důchod,
a zajistil s dividendami krásný příjem pro děti, které jednou by měly všechny dividendové akcie zdědit.
Samozřejmě by se měly prodávat akcie firem, které míří k bankrotu jak Nokia, a prodávat akcie,
když se firma rozdělí na části, anebo je firma ze 100% koupena jinou firmou.
Performance není důležitá za rok ani za 5 let, když se akcie nikdy neprodají. Ale za 20 let
by měla být každá levně koupená akcie několik stovek procent v plus, když nemíří firma k bankrotu jak Nokia.
|
|
kraken
Member

|
|
rozumný investor by měl sedět na rukách
|
|
Ladislav
Admin

|
|
Genau. Moudrý value investor má radost z dividend, protože z nich chodí každý rok víc peněz.
Nerozumný obchodník s akciemi má asi někde na komputeru červené tlačítko SELL
a zelené tlačítko BUY a kvůli korunovému viru ve Wuhanu asi všechny evropské a americké akcie prodal.
|
|
mr.stepka
Junior Member

|
|
Viz mýtusy pana Ladislava (Finexpert/e15)
|
|
roberto marconi
Member

|
|
Obcas to clovek trefi, ani nevi jak. Po dokupu BP last wiik firma retortuje slusne vysledky a hlavne zvysuje divi. 2,4% je tak akorat na pokryti
inflace, ale zvyseni je zvyseni.
No a budu se tesit cca do mesice /ani to nijak nezkoumam/ na 9 nebo 10 novych akcii firmy dripem gratis bez zdanene dividend.
La vita es bella!!!
|
|
roberto marconi
Member

|
|
To Kraken: ano. Naprostu vetsinu casu na rukach.
Mimo momenty, kdy jsou akcie podhodnocene, trhy kleasaji a spolehlivi divi aristokrati jsou za priznive az vyprodejove ceny.
BP za 4,55 GBP minuly tyden je tim prikladem. Tehdy odlepime pracky a mackame cudl BUY.
Cudl SELL vyuzivame jen pro radost z rychleho trejdu. Netyka se divi aristokratu, challangeru, achieveru a podobnych blue chips. Ty se drzi naveky.
|
|
Ladislav
Admin

|
|
Microsoft akcie
Možná že investice na stálo začínající až od budoucího krachu akcie Microsoft na 1/3 bude pro dividendového investora příjemnější než investice
minulých 8 let.
Dnešní šéf Microsoftu = Nadella usiluje o silný růst kurzu akcie, aby jeho nakradené akcie mohl prodat za miliardu dolarů nebo za několik miliard, a
proto Microsoft silně nakupuje vlastní akcie a likviduje je, aby se zmenšil počet akcií a zvýšily kurzy.
Takto nebezpečně předraženou akcii s P/S 9 a později snad i víc, čeká velký krach na 1/3.
Po velkém krachu akcie bude mít Microsoft asi nového šéfa, a ten by mohl dbát více na uspokojivé dividendy a méně na růst kurzu, pokud to nebude
stejný darebák jako dnešní šéf.
Já nelituju, že jsem nevydělal stovky procent s akcií Microsoft minulých 8 let a nelituju ani, že jsem nevydělal stovky procent s akcií Apple a s
bitcoinem.
To co nezdravě moc rostlo, to se jednou hluboko propadne na 1/3, něco i na 1/10 (Visa, Mastercard) a všichni budou rádi, že na počátku krachu,
nejpozději 35% pod maximem, akcie prodali.
Dividendoví investoři, kteří žádnou akcii nikdy neprodají, jsou mnohem šťastnější, když mají málo předražené akcie, málo volatilní akcie, a když na
konci velkého krachu nemají žádnou akcii kleslou víc než na 1/2 (Allianz, Munich Re). Akcie zdravých podniků se několik let po krachu na 1/2 zase
vrátí na minulé maximum. Ale dnes zmanipulované akcie Apple, Microsoft a hlavně Visa, Mastercard se propadnou na 1/3 nebo víc a všichni, i ti
dividendoví investoři nebudou z toho krachu šťastní, když včas předražené akcie neprodali.
|
|
Martin
Junior Member

|
|
Ladislave, ono je to tezke, kdyz jsem zacal investovat v roce 2019 a vetsina akcii je ted predrazenych. Nastesti jsem chytil propady z konce 2018.
Nekdy to holt nejde presne brat podle P/B pod 3, to bych nekoupil nic. Akcie chci taky na stalo, neprodavat.
Lynx - AbbVie, Johnson & Johnson, Pfizer/Cardinal Health/Shell, Exxon Mobil/Colgate, Altria, General Mills/Dominion Energy/3M, Emerson
Electric/DEA, Federal Realty Investment Trust, Iron Mountain, Realty Income/ARCC, MAIN/Old Republic
Fio - Lockheed Martin Corp., Enbridge, Prudential fin.
|
|
Pavel
Senior Member

|
|
No tak podle Ladislava klesne někdy v budoucnu akcie MSFT na 60 dolarů (dnes stojí 180). A když ještě počkáme, bude to třeba 1/3 z 300 dolarů a to
bude ta cena, za kterou tu akcii nechtěl koupit (těch 100 dolarů), že byla předražená. Takový je holt život:-)
|
|
Ladislav
Admin

|
|
Akcie Microsoft asi neklesne z dnešních 180 na pozdějších 60.
Spíš poroste dále na 240 a pak klesne během 3 let na 80.
Vždyť velký tříletý krach nezačíná dnes.
Akcie nebude asi předražená při 100 USD za 5-10 let, protože tržba a zisk rostou každý rok 20%.
|
|
TomasV
Member

|
|
3m navýšení dividendy z 1,44 na 1,47,což dělá 2 procenta .Lepší než drátem do oka.
|
|
Pavel
Senior Member

|
|
No jestli poroste zisk každý rok o 20%, tak je to akcie zralá na okamžitý nákup!
|
|
roberto marconi
Member

|
|
OK, tak jsme nad inflaci, zvyseni tyden po nakupu a timto skace yield on cost na 3,70%. Za rok to bude lepsi. Tento kvartal bude dobry.
Kamos prijal objednavku na 20 000 rousek. Od Cinjana z Prahy. Objednavka vyrizena. Jen tam visi backorder 180 000pcs., protoze Cinan z Prahy chtel 20
000 baleni. Toz tak, totok se dneska deje
|
|
Stran:
1
..
16
17
18
19
20
..