Diskusni forum pro akcie a investice diskuse jak investovat do akcii
Diskusní fórum akcie a burza
Nepřihlášen [Přihlásit - Registrovat]
Dolů

Tisková verze  
 Stran:  1  ..  19    21    23  ..  44
Autor: Předmět: Dividendy
arkyn
Member

[*] Zasláno 14-4-2020 v 21:17

Citace: Původně zaslal: MilanV  
Citace: Původně zaslal: StanikKolarik  
Citace: Původně zaslal: MilanV  
Dnes jsem dostal od MAIN výzvu k rozhodnutí o výběru dividendy formou připsání akcií (DRIP). Při jejich měsíční výplatě to zní hodně dobře neb ušetřím 15% daně (pokud ji neprodám do časového trestu, kde bych pak měl nákup 0USD a prodejní cena by byla pak základem 15% daně)
není náhodou DRIP taky forma odměny a tedy zdanitelná věc?

Je to věc výkladu. Já se kloním, že ji daním až při prodeji. Pokud by byla daněna při připsání a ty by jsi ji pak prodal, pak by jsi platil dvakrát. Při prodeji by jsi pak použil 0USD? Asi ne. Při připsání by jsi použil základ dně hodnotu při exdate či při připsání? To by byl pěkný guláš

Asi by nám více řekl expert minarjo. Já bych se klonil k tomu, že by se měl DRIP zdanit v rámci daňového přiznání jako příjem. Jinak by DRIPovali všichni, aby se vyhli dani. Ale fakt je, že nevím jak počítat pak s takovými akciemi, asi bych je počítal jako že už jsou po časovém testu.
Profil uživatele Všechny příspěvky od uživatele
Pavel
Senior Member

[*] Zasláno 14-4-2020 v 21:25

Podle mého názoru se to daní a je jedno, jestli dostanu cash nebo akcie.

A to placení 2x píše Milan špatně. Když dostanu akcii namísto dividendy, tak je přeci jasné, za kolik ji dostanu, to přesně stanoví ta firma. Je nějaká výše hrubé dividendy - třeba 100 a dostanu 2 akcie + 9,80. Těch 9,80 mi zdaní daní z dividend a pořizovací cenu jedné akcie mám 45,10. No a když do tří let akcii prodám, tak náklady na pořízení jsou 45,10.
MilanV
Member

[*] Zasláno 15-4-2020 v 05:59

Citace: Původně zaslal: Pavel  
Podle mého názoru se to daní a je jedno, jestli dostanu cash nebo akcie.

A to placení 2x píše Milan špatně. Když dostanu akcii namísto dividendy, tak je přeci jasné, za kolik ji dostanu, to přesně stanoví ta firma. Je nějaká výše hrubé dividendy - třeba 100 a dostanu 2 akcie + 9,80. Těch 9,80 mi zdaní daní z dividend a pořizovací cenu jedné akcie mám 45,10. No a když do tří let akcii prodám, tak náklady na pořízení jsou 45,10.

To máš pravdu neb poskytovatel akcie píše pořizovací cenu. Tím však zůstávají obě možnosti otevřené. Finanční úřad má rád daně dříve a tak verzí zaplatit 15% z připsaných akcií a pak 15% z realizovaného zisku před časovým testem se jim bude líbit více. Já se domnívám a už jsem to několikrát aplikoval, obhájit si danění až při prodeji, kde vložím pořizovací cenu 0. Ostatně mi Broker dává report, kde tyto akcie mi uvádí jako nákup za 0Kč. Toho se budu držet při případné obhajobě na FU.

ptf dle hodnoty
rustove: MA,MSFT,ADBE,NVDA,ABT,ADSK,ATVI,LKQ,HD,UNH,NKE,DHI,BRK-B,ADP,AAPL,ASML,AMAT,FB,RTX,BLK,UNP
na stalo: NRZ,MAIN,ABR,AM,WMB,MO,VET,TABAK,ABBV,SPG,GAIN
Ladislav
Admin

[*] Zasláno 17-4-2020 v 17:20

Dividenda Raytheon Technologies - RTX
Furt bádám, kdy koupit akcie Raytheon Technologies - RTX, abych dostal příští 1/4 dividendy.
:) Psal jsem jim včera e-mail, ale pan Singer mi odpověděl, že neví. :(
Dny důležité pro dividendu se budou řídit podle bývalého koncernu United Technologies - UTX.
A protože annual meeting of shareholders of Raytheon Technologies bude 27.4.2020,
mohou se řídit všechny dny podle výročního shromáždění United Technologies 27.4.2015. A ne podle posledního meetingu 29.4.2019.
Jisté je, že UTX mělo poslední annual meeting a současně declaration date 29.4.2019.

:info: Ale dnes to může být u RTX tak, jak bylo u UTX roku 2015: :info:
27.4.2020 meeting + declaration date 27.4.2015. Dividend declaration může být stejný den jako annual meeting.
13.5.2020 ex-dividend date 13.5.2015
15.5.2020 record date 15.5.2015
10.6.2020 payment date 10.6.2015
:exclamation: Tak snad je nutné koupit akcie do 12.5.2020, protože po odečtení dividendy 13.5.2020 se člověku nepodaří koupit levněji akcii a přece dostat dividendu, i když budou akcionáři započteni až 15.5., po ex-dividend dni. :exclamation:
:info: Zdá se, že stačí koupit americké akcie až 15 dní po shromáždění akcionářů. Zatímco německé akcie nutno koupit v den shromáždění, protože druhý den jsou dividendy odečteny z kurzu a pak koupené akcie už neumožní platbu dividendy akcionáři.
https://www.streetinsider.com/dividend_history.php?q=utx

Profil uživatele Web uživatele Všechny příspěvky od uživatele
Stanislav
Senior Member

[*] Zasláno 17-4-2020 v 18:11

Na Yahoo jsem před nedávnem četl komentář k výplatě dividendy RTX, že to vůbec vedení firmy neupřesnilo, kdy bude a v jaké výši, což je velice podivná věc? Dnes byla zveřejněna zpráva, že údajně lék Remdesivir je účinný na tu netopýři chřipku. Na to konto roste jeho výrobce Gilead Sciences o +8% a přidávají se samozřejmě i americké burzy. To celosvětové rozvolňování má zřejmě souvislost s tím, že to není tak nebezpečné, a proto si mohou lidi postupně sundávat náhubky na půl žerdi a posléze chodit i bez. Je to bezesporu pouze politikum, protože nové případy někde rostou konstantně nebo se i mírně zvyšují a stejně se to rozvolňuje. Manipuluje se s výsledky obětí, které na to zemřou, v čemž od začátku spatřuji velký tunel. Nejvíce nakažených je v domovech pro seniory, kde následně je nejvíce obětí. Je mi to s nepochopením, že zrovna v této skupině se to tak rychle šíří a vir se zrovna specializuje na domovy důchodců? Nejvíce přenosů bylo zaznamenáno v nemocnicích, což je docela zvláštní a možná se využívá toho, že se celosvětově na hygienu tam kašle z důvodu nezájmu nebo z nedostatku pracovních sil. Sám jsem opravoval WC prkénko ve Vinohradské nemocnici, i když jsem měl zlomenou nohu. Co si sám opravíš, to máš!

AT&T, Citigroup, British American Tobacco ADR, CenturyLink, PPL, Macy's, RDS.B ADR, WFC
Ladislav
Admin

[*] Zasláno 17-4-2020 v 18:52

V lednu se myslelo, že United T. má výnos dividendy 2,2% a Raytheon C. 1,7%.
Jenže od ledna do konce března ty akcie klesly více než na polovinu,
a z toho vyplývá dnešní výnos dividendy průměrně 4%, kdyby nebyly koncerny spojené.

kraken
Member

[*] Zasláno 17-4-2020 v 19:10

a pane Ladislave, jak to vypadá s fy BASF? bude dividenda?
Pavel
Senior Member

[*] Zasláno 17-4-2020 v 19:15

Citace: Původně zaslal: Ladislav  
V lednu se myslelo, že United T. má výnos dividendy 2,2% a Raytheon C. 1,7%.
Jenže od ledna do konce března ty akcie klesly více než na polovinu,
a z toho vyplývá dnešní výnos dividendy průměrně 4%, kdyby nebyly koncerny spojené.

Jenže ony spojené jsou. A teoreticky by to mohlo platit jen v případě, že by se od UTX neoddělily další dvě společnosti a zároveň, že by slučovací poměr mezi UTX a Raytheon byl cca 1:1.
Ladislav
Admin

[*] Zasláno 24-4-2020 v 09:35

Dnes přišly dividendy Cisco.

TomasV
Member

[*] Zasláno 24-4-2020 v 10:46

Citace: Původně zaslal: kraken  
a pane Ladislave, jak to vypadá s fy BASF? bude dividenda?

A proč by nemněla být?

Investiční strategie:B&H
Portfolio:
ABBV,BAS,BIL,BMT,BMW,CSCO,D,IBE,MMM,MO,MUV2,PEP,PM,PPL,RDSB,T,WFC,XOM,IBM,UL,DIS,SBUX,MSFT,HD,BMY,KHC,PFE,WBD,INTC.
Ladislav
Admin

[*] Zasláno 24-4-2020 v 15:29

BASF přesunul shromáždění akcionářů ze 30.4. na 18.6. a pak bude stejně jen v internetu.
Dividenda bude asi nekrácená pár dní po shromáždění na kontě, asi 22.6.
Kdo akcie nemá, myslím, že by měl koupit nejpozději 17.6., dříve než bude odečteno 7% z kurzu akcie, o čemž bude hlasováno 18.6.
Já 7% z investice nedostanu, protože jsem koupil akcie BASF před pár lety s vyšším kurzem, než je dnes.
A výnos dividendy z dnešního kurzu je fantastických 7%
:post: http://www.comdirect.de/inf/aktien/detail/uebersicht.html?ID...
BASF je největší chemický koncern světa a zdravý jak řípa. Tedy nehledejte žádné nemocné číslo dvě v USA jak ten abák!

BASF.png - 11kB Akcie BASF je levná jak za tebou hozená.
Die Aktie von BASF ist billig wie nachgeschmissen.

TomasV
Member

[*] Zasláno 24-4-2020 v 16:08

Pan domácí mne vyprovokoval k nákupu 21ks za 44EUR.

Portfolio:
ABBV,BAS,BIL,BMT,BMW,CSCO,D,IBE,MMM,MO,MUV2,PEP,PM,PPL,RDSB,T,WFC,XOM,IBM,UL,DIS,SBUX,MSFT,HD,BMY,KHC,PFE,WBD,INTC.
TomKr
Junior Member
**

[*] Zasláno 24-4-2020 v 16:59

Taky se něj chystám, abych rozšířil svůj rajón
Pavel
Senior Member

[*] Zasláno 24-4-2020 v 18:34

No s tím BASFem opatrně, když se podíváte cca rok zpátky (to ještě žádný virus nebyl), tak výhledy jejich hospodaření (uveřejněné firmou) žádný růst neslibovaly. Firma není zas tak zdravá, její zdraví se nedá posuzovat jen dle P/B nebo P/S.
TomasV
Member

[*] Zasláno 24-4-2020 v 18:43

Citace: Původně zaslal: Pavel  
No s tím BASFem opatrně, když se podíváte cca rok zpátky (to ještě žádný virus nebyl), tak výhledy jejich hospodaření (uveřejněné firmou) žádný růst neslibovaly. Firma není zas tak zdravá, její zdraví se nedá posuzovat jen dle P/B nebo P/S.

S tím moc nesouhlasím ,firma má super rozvahu ,dobré casflow a managment se tváří ,že chce držet dividendu.
https://seekingalpha.com/article/4331790-basf-se-basfy-inves...

Portfolio:
Mufimufin
Member

[*] Zasláno 24-4-2020 v 18:51

Zaujal mne návrat k Evropským akciím. Taky nad tím zrovna váhám, protože mám nějaký obnos EUR na IB.

Pak tu je Siemens na XETRA, který je o něco dražší (cenou 1 ks akcie dnes byl taky na hodnotách 2012/2013).
https://www.tradingview.com/symbols/XETR-SIE/

Vypadá to, že fundamenty jsou u obou OK, ale BASF je prostě vhodnější kandidát pro investici z pohledu divi? Já mám pořád obavu z poklesu sales před koronou.
https://www.tradingview.com/symbols/XETR-BAS/
https://www.basf.com/global/en/investors/basf-at-a-glance/ke...

Dovolím si taky nějakou tu šipku do grafu z prezentace:
https://i.imgur.com/B7sxyzP.png

Potřeboval bych na to od zkušenějších nějaký brainstorming. Ta klesající hodnota akcie BAS za poslední roky (před koronou) totiž divi docela "konzumuje". Je mi jasné, že pokud to má někdo pro divi "do smrti" tak to asi tolik neřeší a jsme ve vlákně dividenda. Když si ale na kalkulačce na jejich webu zadám vývoj akcie (investice před pár lety), tak jsem prostě v mínusu, což mne docela znejisťuje.

Z ostatních Allianz zřejmě taky půjde dolů. BMW kvůli předluženosti ani neuvádím, protože mi přijde, že tam už tu cenu drží vážně jen značka.

AAPL, AGFY, AZN, BABA, CAH, CSCO, DG, FB, JNJ, JPM, LMT, MRK, MSFT, PEP, PFE, PLTR, RXT, SPG, V, VZ, WMT
arkyn
Member

[*] Zasláno 24-4-2020 v 19:05

U evropskych akci vnimam obecne 3 problemy, ktere investor musi zkousnout:
1) dane z dividend vyssi nez 15%, v nemecku zejmena. Cest vyjimkam
2) vyplaceni dividendy 1x za rok. Cest vyjimkam
3) neni u firem obvykla politika platit dividendu kazdy rok a zvysovat. Casto v pripade peoblemu je dividenda prvni na co se sahne. Cest vyjimkam

Nerikam ze to nejde prekousnou, jde, ale dobre vedet.
Pavel
Senior Member

[*] Zasláno 25-4-2020 v 07:08

4) Evropa se potácí v problémech ekonomického růstu a ty dopadají na většinu sektorů
5) Dlouhodobý problém nezdravých bilancí bank také brzdí ekonomiku
6) Jiná (horší) kultura firem vůči akcionářům, kteří jsou v USA více hýčkaní, taky jich je tam v populaci mnohem víc. V USA je běžné být drobným akcionářem, v Evropě spíš podezřelé.
Pavel
Senior Member

[*] Zasláno 25-4-2020 v 07:10

Citace: Původně zaslal: Mufimufin  

Z ostatních Allianz zřejmě taky půjde dolů.

Z čeho tak usuzuješ? Tobě je to zřejmé? Mně teda ne.
Ladislav
Admin

[*] Zasláno 25-4-2020 v 09:14

''''Firma není zas tak zdravá, její zdraví se nedá posuzovat jen dle P/B nebo P/S.''''

:question: Co je to za divnou větu? My nejsme hlupáci, jak si asi autor horní věty myslel nějakou nevysvětlitelnou záhadou.
Nebo si neuvědomil, co napsal a asi to zas vymaže. :)
Nikdo zde nepovažuje firmu za zdravou, když má akcie nízké P/B nebo P/S nebo vysoké.
Všichni z nás považují firmu za zdravou, když dlouhá léta rostou tržby, zisky a dividendy a je to očekáváno i budoucí léta.
A za druhé, firma není moc zadlužená = cizí kapitál není 4x vyšší jak vlastní kapitál. Vlastní kapitál není negativní, jako u McDonalda.

Ladislav
Admin

[*] Zasláno 25-4-2020 v 09:32

:cool: Zkrátka a dobře, český nezájem o západoevropské akcie znamená KUPOVAT ZA VŠECHNY PENÍZE.!!!

Až později ten zájem o západoevropské akcie u Babišova lidu vznikne, budou ty akcie mnohem dražší.
Ale dnes si Zemanův lid najde raději nějakou hloupou náhražku BASFu v USA nebo v Rusku.
:(

Stanislav
Senior Member

[*] Zasláno 25-4-2020 v 10:04

BASF je pro mne nejhezčí německá akcie, jelikož jsem i s jeho výrobky léta pracoval. Bohužel se mi nelíbí německá srážková daň, proto jsem věrný USA a VB. Až bude v Německu obdobná daň jako v USA, tak naporcuji ptf na dva díly nebo spíše už na tři. Jako budoucí důchodce se nehodlám dělit s žádnou nenažranou neschopnou vládou, která dovolí svým občanům vyprodávat akciové bohatství do zahraničí. To levičácké šílení v Německu bude mít brzo dozvuky, a pokud budou zvyšovat daně v neprospěch firem, tak je i možné, že se firmy přestěhují ven z Německa, protože jejich většinoví vlastníci dnes sídlí mimo území Německa. Bude to daňově výhodnější a mladou perspektivní pracovní sílu najdou kdekoliv po světě. To mi fakt hlava nebere, že si taková vyspělá průmyslová země nechá vyžrat zlaté koryto cizími prasaty? Já potřebuji mít stabilní investici a tady se mi to moc nelíbí právě z těchto důvodů. Dnes ty německé firmy mají globální rozměr, ale zisky z dividend míří mimo území Německa, což považuji za trestuhodné a divím se, že hloupí Němci volí ty strany, které to dopustily! Pokud bychom se chovali stejně dementně jako německá vláda, tak toto fórum by brzy zaniklo. Přestali bychom se zajímat o fundamenty a dividendy a jenom bychom rychle zpeněžili své akcie a už bychom se nikdy na trh nevrátili a prachy bychom rozfofrovali.

AT&T, Citigroup, British American Tobacco ADR, CenturyLink, PPL, Macy's, RDS.B ADR, WFC
Mufimufin
Member

[*] Zasláno 25-4-2020 v 11:06

Pavel: Bral jsem to z toho pohledu, že prodeje nejsou jen na dálku, ale dost dělají pobočky, které buďto budou zavřené, nebo se do nich lidé budou prostě bát chodit. Samozřejmě za vše budou muset platit nájem. Stejně tak se omezí prohlídky a prodeje domů a bytů. To samé postihne prodej nových a ojetých automobilů. U obou člověk potřebuje pojištění. Lze samozřejmě argumentovat tím, že si tím déle nechá své původní auto/byt a tak pojišťovna o tolik reálně nepřijde. Také lze argumentovat tím, že to už je dávno započteno v aktuální ceně akcie (po stávajícím poklesu). V neposlední řadě lze argumentovat, že diverzifikací v jiných segmentech to můžou vykompenzovat. V každém případě si myslím, že po oznámení výsledků 11.5 to ještě půjde dolů (asi ne moc). Na druhou stranu nemůžu říct, že mě to už vzhledem k blížící se dividendě 6.5 neláká. Stejně tak považuji ve srovnání s BASF a SIE právě ALV jako nejméně rizikovou investici. Když to dám do jednoho kyblíku s těmi ostatními zde probíranými segmenty, tenhle by mohl být v konečném důsledku méně postižen. Budu rád za další názory k ALV.DE. Třeba se úplně pletu a půjde to naopak nahoru.

AAPL, AGFY, AZN, BABA, CAH, CSCO, DG, FB, JNJ, JPM, LMT, MRK, MSFT, PEP, PFE, PLTR, RXT, SPG, V, VZ, WMT
Pavel
Senior Member

[*] Zasláno 25-4-2020 v 12:11

Citace: Původně zaslal: Ladislav  
''''Firma není zas tak zdravá, její zdraví se nedá posuzovat jen dle P/B nebo P/S.''''

:question: Co je to za divnou větu? My nejsme hlupáci, jak si asi autor horní věty myslel nějakou nevysvětlitelnou záhadou.
Nebo si neuvědomil, co napsal a asi to zas vymaže. :)
Nikdo zde nepovažuje firmu za zdravou, když má akcie nízké P/B nebo P/S nebo vysoké.
Všichni z nás považují firmu za zdravou, když dlouhá léta rostou tržby, zisky a dividendy a je to očekáváno i budoucí léta.
A za druhé, firma není moc zadlužená = cizí kapitál není 4x vyšší jak vlastní kapitál. Vlastní kapitál není negativní, jako u McDonalda.

Určitě nejste hlupáci a sami se rozhodnete, zda je BASF vhodné kupovat či ne. Jsme tu ale od toho, abychom si sdělovali názory.

Upozornil jsem na skutečnost, že i když u BASF vypadá P/B a P/S dobře, tak dobře nevypadá (tedy neplatí) to co pan domácí píše: "Všichni z nás považují firmu za zdravou, když dlouhá léta rostou tržby, zisky a dividendy a je to očekáváno i budoucí léta."

Konec konců se stačí podívat na graf ceny před začátkem korona krize.
Ladislav
Admin

[*] Zasláno 25-4-2020 v 16:50

''''Konec konců se stačí podívat na graf ceny před začátkem korona krize.''''

Moudří akcionáři musí být dnes velice šťastní, že jim přinesly korona-virus a ropná válka pokles mnohých překrásných akcií -30% až -60%, ať už ty akcie dnes nakupují poprvé, nebo už je mají několik let a dnes hezky v mínus.
Neboť není důležité u Moudrých akcionářů, aby byli každý den a každý rok vysoko v plus s každou akcií.
Moudří akcionáři jsou spíše rádi, že mohou dnes akcie levně přikupovat, nebo poprvé nakupovat.
Protože kupují akcie jen pro dividendy a chtějí je držet až do smrti, jak ten pan ''Buy and Hold''. :punk:
Nějakému spekulantovi se vůbec nelíbí akcie Allianz, BASF, BMW, Munich Re a ještě více nelíbí Shell, vždyť ony tak hluboko klesly.
Moudrému akcionáři se moc líbí tyto akcie. Vždyť koupil před lety BASF s dividendou 4% a Shell 5% a dnes nakupuje další akcie s dividendou 7% BASF a 10% Shell.

Zatímco hlupáci nebo začátečníci, kteří kupují letos akcie poprvé v životě, hledají jen akcie, které minulý rok nejvíce rostly. A P/E 50, P/B 15, P/S 10 je jim lhostejné, protože se vzdělali v knihách o akciích psaných od theologů (studovali bibli) a protože v krachu drahých akcií 2000-2003 dosud žádné akcie neměli.

A tak tito začátečníci nebo hlupáci kupují dnes předražené akcie jen podle hezkých grafů:
Adobe, Alibaba, Alphabet, Altria, Amazon, Apple, Beyond Meat, Coca Cola, Deutsche Börse, Diageo, Facebook, Mastercard, Microsoft, Netflix, Novo Nordisk, Nvidia, Philip Morris, SAP, Tencent, Tesla, Uber, Vertex, Visa.
:post: Některé měly asi ošklivý graf minulý rok, jenže já je nechci kontrolovat všechny.

Kdo si bude chválit jen hezký výnos dividendy u zdravých podniků západní Evropy (Allianz, BASF, Munich Re, Shell), dostane jedničku a vyznamenání.
Kdo je omezen na akcie USA, dostane trojku.
Kdo si kupuje jen akcie, které minulých 12 měsíců nebo 3 roky nejvíce rostly (Amazon, Apple, Microsoft, Mastercard, Netflix, Visa), ten dostane pětku a bude muset letošní třídu opakovat.

:) Prosím, nezlobit se, jestli se zde cítí někdo uražen, prože koupil letos nebo vloni extrémně draze akcie Microsoft, Apple, Amazon, Netflix, Visa nebo Mastercard. :)

Stran:  1  ..  19    21    23  ..  44