Stran:
1
..
41
42
43
44
45
..
78 |
DavidC
Junior Member

|
|
Ahoj všichni, jsem tu novej a na trhu s akciema nováček, tak prosím o trochu schovívavosti. Chci si postupně začít vytvářet své vlastní portfolio z firem, které pravidelně vyplácejí dividendy. Je mi 24, takže asi nejlepší čas
začít
Co jsem tady tak vyčetl, tak pro začátek je nejlepší investice například do Well Fargo nebo Royal Dutch Shell. Pro začátek bych chtěl nakoupit akcie v
řádu několika desítek tisíc a pak postupně rozšiřovat. Souhlasíte, že 2 výše zmíněné firmy jsou ideální začátek ?
Také už od začátku koronakrize koukám na akcie Boeing a Airbus. Teď je u obou docela razantní propad - jsou tak na 50-60% původní hodnoty.. Samozřejmě
nepočítám, že se vrátí na svou původní maximální hodnotu, ale jako longterm investice by to nemuselo být špatné, co myslíte ?
Předem díky za odpověď
PS:. pokud bych tady narušoval vlákno, tak mi dejte vědět, do jaké diskuse se mám přesunout.
|
|
Ladislav
Admin

|
|
David C
Každou z akcií Well Fargo nebo Royal Dutch Shell bych koupil během pár dní za 1.000 € na německém trhu Tradegate nebo na německé burze Xetra.
Doufám, že máš už konto u Fio nebo jinde.
U Degiro si lidé chválí 2x nižší poplatek za nákup než má Fio, ale zlobí se lidé u Degiro na jiné věci. Snad polovinu amerických dividend mají
zdaněnou 30%, když mají být pro lidi v Čechách zdaněny 15%.
Akcie Boeing a Airbus nekupuj. Dbej na nízké zadlužení podniků, nízké PE, PB <
3, PS < 3. A výnos dividendy nad 3%.
Boeing má cizí kapitál 300x vyšší než vlastní kapitál.
Měli bychom koupit jen akcie podniku, kteý má cizí kapitál méně než 3x vyšší než vlastní kapitál.
Tedy ne 300x ale jen 3x.
|
|
DavidC
Junior Member

|
|
Vyloženě účet v bance mam ČSOB a jinak na akcie už zřízený účet na Patrii, kde jsem před rokem kupoval akcie jedné firmy, kde pracuje člen rodiny.
Chtěl bych to tedy ideálně kupovat všechno zde a ted jsem koukal, že na Xetra lze koupit Wells Fargo i skrze Patrii. Přemýšlím v tuto chvíli o 15k CZK
na Shell a 15k CZK na Wells Fargo. Samozřejmě to neni závratná částka, ale nějak se začít musí 
Co se týče Boeingu a Airbusu, láká mě teď ta dost nízká cena akcií v porovnání s jejich klasickou hodnotou před koronou. Tady bych to viděl spíše na
nákup a prodej klidně i v horizontu dní/týdnů/měsíců. Boeing byl ještě před 10 dny do 140-150 a předevčírem byl už za 230. Teď to sice znovu padlo,
ale na těch vysokých pohybech by se dal vytvořit nějaký zisk, za který pak nakupovat další Wells Fargo, Shell, BMW, Allianz a další ne ? Je to jen
neodborný názor, tak prosím případně neukamenovat :D
Díky
|
|
bulinak
Member

|
|
Ale to už děláš trading a to na začátku není snadné. Chce to pevné nervy a vědět v každém okamžiku co udělat... Budeš vědět (a budeš v poho), když trh
půjde třeba X měsíců proti tobě?
stavím zoo...
|
|
Rohl
Junior Member

|
|
Hlavně nekupuj akcie amerických podniků na Xetře, když se dají koupit přímo na burze v New Yorku. Je to nesmysl.
|
|
Vitusus
Member

|
|
Citace: Původně zaslal: DavidC  | Vyloženě účet v bance mam ČSOB a jinak na akcie už zřízený účet na Patrii, kde jsem před rokem kupoval akcie jedné firmy, kde pracuje člen rodiny.
Chtěl bych to tedy ideálně kupovat všechno zde a ted jsem koukal, že na Xetra lze koupit Wells Fargo i skrze Patrii. Přemýšlím v tuto chvíli o 15k CZK
na Shell a 15k CZK na Wells Fargo. Samozřejmě to neni závratná částka, ale nějak se začít musí 
Co se týče Boeingu a Airbusu, láká mě teď ta dost nízká cena akcií v porovnání s jejich klasickou hodnotou před koronou. Tady bych to viděl spíše na
nákup a prodej klidně i v horizontu dní/týdnů/měsíců. Boeing byl ještě před 10 dny do 140-150 a předevčírem byl už za 230. Teď to sice znovu padlo,
ale na těch vysokých pohybech by se dal vytvořit nějaký zisk, za který pak nakupovat další Wells Fargo, Shell, BMW, Allianz a další ne ? Je to jen
neodborný názor, tak prosím případně neukamenovat :D
Díky |
Máš nějaký důvod, proč chceš přes Patrii kupovat WFC a další americké akcie na XETRA a ne přímo na NYSE?
BBL - @ 36.60 USD_________________OHI - @ 34.00 USD_______________WFC - @ 50.00 USD
CSCO - @ 31.25 USD________________PG - @ 61.30 USD________________WHR - @ 154.75 USD
CVX - @ 93.80 USD_________________PPL - @ 27.75 USD________________WMT - @ 72.96 USD
IBM - @ 131.00 USD_________________SO - @ 49.18 USD________________XOM - @ 54.69 USD
JNJ - @ 58.80 USD__________________T - @ 33.82 USD________________RIO - @ 53.20 USD
JPM - @ 59.00 USD_________________RTX - @ 102.50 USD________________OTIS - @ 0.00 USD
MCD - @ 95.00 USD_________________VZ - @ 47.50 USD________________CARR - @ 0.00 USD
O - @ 57.50 USD________________PFE - @ 35.00 USD________________MMM - @ 159.00 USD
|
|
DavidC
Junior Member

|
|
No, jedinej důvod je, protože to psal výše přímo Ladislav (admin). Kde tedy kupovat Wells Fargo a kde Royal Dutch Shell, když mam účet na Patrii ?
|
|
Pavel
Senior Member

|
|
DavidC: k těm dvěma prvotním akciím WFC a RDS bych doporučil přiřadit ještě dividendové aristokraty T a ABBV, případně nějaké cigaretáře. To už jsou
minimálně 4 akcie, tak máš z čeho vybírat.
Jako Čechovi bych ti německé burzy nedoporučoval (pan domácí je de facto Němec), na US akcie se jeví dobře Lynx (aktuálně ale vyžaduje vyšší vstupní
kapitál), Patria je relativně drahá, hlavně časem tě bude štvát nepříliš férový poplatek z objemu portfolia ve výši tuším 0,12% ročně.
Jinak souhlas s bulinakem, rozmysli si, jestli chceš spekulovat nebo vytvářet dlouhodobé portfolio. Spekulaci (trading) dělá spousta lidí na celém
světě a není vůbec snadné uspět.
|
|
DavidC
Junior Member

|
|
Lynx a vstupní kapitál 100 000 Kč je bohužel v tuto chvíli nad moje možnosti, takže asi zůstanu u Patrie. Co se týče německé burzy, tak ted si tedy
nejsem vůbec jistý, přes kterou Shell a Well Fargo kupovat.
Až bude během pár měsíců zas volný kapitál na akcie, určitě přikoupím i další (Allianz, BMW či jiné, to si určitě nechám poradit). V tuto chvíli bych
to asi viděl takhle - 15k Shell, 15k Wells Fargo
|
|
Mufimufin
Member

|
|
Zvážil bych ještě Degiro, nebo FIO E-Broker, které jsou sice taky drahé, ale Patria je poměrně extrém.
Tady jedno starší srovnání:
https://finlord.cz/2016/12/srovnavame-ib-lynx-degiro-fio-pat...
AAPL, AGFY, AZN, BABA, CAH, CSCO, DG, FB, JNJ, JPM, LMT, MRK, MSFT, PEP, PFE, PLTR, RXT, SPG, V, VZ, WMT
|
|
bulinak
Member

|
|
Nebo Tastyworks, ale to tu máme asi jen dva.
stavím zoo...
|
|
roberto marconi
Member

|
|
DavidC: je to uplne jednoduche: kup a nepust. Pri poklesu trhu dokup. Sosej dividendy a reinvestuj je. Kdyz to budes delat dostatecne dlouho, budes
bohaty. Kupuji se firmy, ktere dlouhodobe zvedaji prodeje, zisk a zvysuji dividend. Firmy, jejichz vyrobky nebo sluzby potrebujeme denne. To je cele.
Nakupni cena nebude za 30 let podstatna. Podstatnych je tech 30 let.
PS. semtam trejdik pro rychle prachy je povolen.
8. div sveta = slozeny urok; v nasem pripade slozena dividenda. Pokud je tato reinvestovana dividenda Tvoji firmou kazdym rokem zvysena za par desitek
let se stane zazrak. Pokud mas disciplinu. Howgh.
|
|
DavidC
Junior Member

|
|
Super, díky za info.. Vidím to tedy pro začátek na Wells Fargo a Shell, které budu držet dlouhodobě.. do toho případně zkusím Boeing, pokud by se
ještě nějak zajímavě propadnul, ale ten jen na trading, nic dlouhodobého..
Zatím zůstanu asi u Patrie, jelikož tam již účet mam. Jen se tedy ještě zeptám, přes jaké burzy Shell a Wells Fargo nakupovat, když jsem Čech a mam
učet na Patrii ? :D Pro Admina je ta německá asi výhodná, ale v mojí situace je tomu také tak ?
Díky
|
|
DavidC
Junior Member

|
|
Pokud by tady byl dnes někdo, kdo má odpo/večer volno a měl by čas mi odpovídat na spoustu dotazů, byl bych moc rád 😄 kdyžtak předem díky,
nechci tady zbytečně spakovat vlákno
|
|
ado130
Junior Member

|
|
David: myslím, že môžeš "spamovať" tu, skús dať otázky do nejakého zoznamu a už sa dopracuješ k odpovedi 
http://forum.nr1a.com/viewthread.php?tid=12&page=2
Neviem odkiaľ si, ale môžeš navštíviť nejaké posedenie u pifka (väčšinou tak 1x za 1-2 mesiace v Prahe/Brne) a tam prediskutovať čo ťa zaujíma.
Portu & Degiro:
ETF: IWDA
Technology: INTC | CSCO | T | IRM
Consumer Goods: MO
Financial: WFC | NRZ
BDC: MAIN
Utilities: PPL
Industrials: RTX
Healthcare: ABBV | PFE | TRIL | JNJ
Basic Materials: RDS.B | XOM
Conglomerates: SPCE
|
|
DavidC
Junior Member

|
|
Díky za odkaz. Otázky jsem tam už nějakým způsobem sepsal. Pokud by měl někdo čas a chuť, budu rád za každou radu
|
|
Slai1
Junior Member

|
|
Citace: Původně zaslal: roberto marconi  | DavidC: je to uplne jednoduche: kup a nepust. Pri poklesu trhu dokup. Sosej dividendy a reinvestuj je. Kdyz to budes delat dostatecne dlouho, budes
bohaty. Kupuji se firmy, ktere dlouhodobe zvedaji prodeje, zisk a zvysuji dividend. Firmy, jejichz vyrobky nebo sluzby potrebujeme denne. To je cele.
Nakupni cena nebude za 30 let podstatna. Podstatnych je tech 30 let.
PS. semtam trejdik pro rychle prachy je povolen.
8. div sveta = slozeny urok; v nasem pripade slozena dividenda. Pokud je tato reinvestovana dividenda Tvoji firmou kazdym rokem zvysena za par desitek
let se stane zazrak. Pokud mas disciplinu. Howgh. |
Vie niekto dat priklad na takyto zazrak? Nejaky lahky prepocet alebo realny priklad za predoslych 30 rokov?
|
|
TomasV
Member

|
|
https://www.dividendchannel.com/drip-returns-calculator/
10k do JnJ v roce 1995 má dnes cenu 104k
Investiční strategie:B&H
Portfolio:
ABBV,BAS,BIL,BMT,BMW,CSCO,D,IBE,MMM,MO,MUV2,PEP,PM,PPL,RDSB,T,WFC,XOM,IBM,UL,DIS,SBUX,MSFT,HD,BMY,KHC,PFE,WBD,INTC.
|
|
roberto marconi
Member

|
|
Procti Buy&Hold2012 na Seekingalpha. Tam je vse, co dlouhodobe drzeni obnasi.
|
|
Slai1
Junior Member

|
|
Ta stranka nič neukazuje, zadam symbol US9497461015 a vyskočí okno: data found close window
|
|
TomasV
Member

|
|
Citace: Původně zaslal: Slai1  |
Ta stranka nič neukazuje, zadam symbol US9497461015 a vyskočí okno: data found close window |
Do řádku Symbol se zadá ticker ,třeba právě JnJ ,MO,MCD atd.
Investiční strategie:B&H
Portfolio:
ABBV,BAS,BIL,BMT,BMW,CSCO,D,IBE,MMM,MO,MUV2,PEP,PM,PPL,RDSB,T,WFC,XOM,IBM,UL,DIS,SBUX,MSFT,HD,BMY,KHC,PFE,WBD,INTC.
|
|
Ladislav
Admin

|
|
David C
jestli za mnoho let bude zrušena česká koruna a bude v Čechách euro,
pak bys měl lepší mít na všech možných kontech jen eura
a nedělat žádné ztráty přepočtem eur na dolary a zase zpátky.
Pak bude výhodnější kupovat akcie celého světa na německé burze Xetra.
Ale pro začátek zjisti, jak se liší u Patria.cz poplatek za nákup akcií Wells Fargo
za 15.000 korun na burze Xetra a na burze NYSE.
A akcie R.D.Shell koupíš asi i na burze Praha, což bude nejvýhodnější. Možná Shell A, možná Shell B a zdaněny budou asi stejně 15%, když jsou z burzy
Praha.
|
|
Stanislav
Senior Member

|
|
Na Patrii se dají koupit americké banky pouze za dolary. Nákup v eurech na Xetra je už dávno minulostí.
AT&T, Citigroup, British American Tobacco ADR, CenturyLink, PPL, Macy's, RDS.B ADR, WFC
|
|
Ladislav
Admin

|
|
Být tebou, tak bych brzy koupil za všechny prachy.
9 solidních akcií pro dividendy na stálo, jsou 12.6.2020 levné a mají hrubý výnos dividendy nad 5%.
Já je všechny mám a poslední 3 akcie budu ještě 3 roky přikupovat.
AT&T - dividenda 6,3% - USA
Wells Fargo - dividenda 6,4% - USA
BHP Group - dividenda 5,3% - Británie
British American Tobacco - dividenda 6,8% - Británie
BASF - dividenda 5,7% - Německo
Allianz - dividenda 5,0% - Německo
Bank of Nova Scotia - dividenda 5,9% - Kanada
Enbridge - dividenda 7,2% - Kanada
Mitsubishi Corp. (obchod) - dividenda 5,3% - Japonsko
|
|
jára
Junior Member

|
|
Co by jste raděli drželi za Evropskou společnost, co vyrání letecké komponenty?
Rolls-Royce Holdings plc (RYCEY)
https://finance.yahoo.com/quote/RYCEY?p=RYCEY&.tsrc=fin-...
nebo
Safran SA (SAF.PA)
https://finance.yahoo.com/quote/SAF.PA?p=SAF.PA&.tsrc=fi...
Obe společnsoti by mely mít teď pozastavené vyplácení dividend.. to mi nevadí hodlám to držet dlouhodobě.
Ale vychází mi po všech stránkách lépe Rolls-Royce Holdings plc (RYCEY) - skrze současnou nákupní cenu
|
|
Stran:
1
..
41
42
43
44
45
..
78 |