| Stran:
1
..
6
7
8
9
10
..
12 |
Pavel
Senior Member

|
|
Citace: Původně zaslal: viky  | Citace: Původně zaslal: Ilcajou  | Už mě to asi docvaklo :D
Vlastně ty držíš 10 putek tudis 1000 akcií takže když to půjde dolů tam ti to vydělá když nahoru tak vyděláš z na 100 akciích a maximálně ztratíš
nákupku putek ale jelikož si dostal premium tak si furt na nule teoreticky ? A vlastně i praktický :D |
Jo jo, droboučký zádrhelek, povedlo se mu koupit 10 levných opcí a prodat 1 draze. Zanedbám časové hledisko atd.., ale trh těmito příležitostmi přímo
překypuje, všichni ostatní prodávají opce levně a nakupují draze  
|
To je přesně to, o čem píšu. Levně koupil putky, protože měly hodně vzdálenou strike cenu. Pak cena spadla (trefil směr) a tak "obětoval" část
nerealizovaného zisku tím, že pozici přivřel (prodal putku).
Jde to skvěle, když trefíš směr vývoje cen akcií. Běda, je-li to naopak.
|
|
|
eppairforce
Member

|
|
podstatné informace jsou že jsem měl 10ks opcí za které jsem dal 150USD, chtěl jsem vlastnit 100 ks akcíí a vypsal jsem jednu opci za kterou jsem
naopak dostal 150USD, byl jsem přiřazen a na účtu mi přibylo 100 ks akcií k mým 10 ks opcí.
za akcie jsem zaplatil co jsem měl v plánu, opce mám zadarmo. Opční obchod neměl vůbec vliv na cenu akciíí.
Vzhledem k tomu, že opce měly rok času mohl jít rh klidně nahoru a ty opce, které jsem dostal zadarmo by mohly ztratit hodnotu úplně. Neměl bych důvod
být smmutný.
Kdyby došlo ke korekci, nějaká ta stovka dolarů zisku by vznikla na opcích (bežně to takto provozuji)
Nevím jak se došlo k závěru, že jsem prodal jednu opci. Dosmál jsem se a píšu znova: 10 opcí v zisku při situaci, která vznikla mi dává nové možnosti,
jak s pozicí naložit : částečně uzavírat, všechno uzavřít, za zisk přikoupit akcie, za zisk nakoupit levné call opce .......... jak kdo chce
BAC;BMO;BNS;BTI;CEZ;EPD;F;INTC;KO;PG;UL;XOM;
|
|
|
eppairforce
Member

|
|
Specielně pro Pavla K tomu trefení
Vždy když kupuju akcie, je kupuju tímto způsobem. už to jinak nedělám
Nelze netrefit směr
opce mám zadarmo
za akcie jsem zaplatil
vyhovuje mi korekce poberu nějaký ty opce
vyhovuje mi trh up vypíšu později call opce
neměl by mi vyhovovat pohyb do strany (to bych opce v půlce expirace prodal a pořídil další s delší expirací)
v každým případě beru dividendy
opce kupuju právě kvůli tomu, kdyby se něco stalo, abych ochránil investici. Původně jsem si myslel, že obětuji část peněz jako jakousi pojistku.
Pokud to jde vzájemně vypořádat za prémium tím lépe. popisuju ti nejhorší varintu. Většinou bejvá prémium třeba dvojnásobný proti opcím.
Dělám to proto abych veděl, že se nic nestane. Nejhorší co může být je, že přijde jenom dividenda - je to smutný ale je to tk, tvrdej fakt.
|
|
|
Pavel
Senior Member

|
|
OK, když nechceš sdělit podstatné informace a jen dokola omíláš info, které se nedají nijak ověřit, je to tvoje vizitka. Jen tím vzbuzuješ pochyby, že
sis všechno vymyslel tak, aby to hezky vyšlo. Možná ano, možná ne, to víš jen ty.
Je to tvoje věc, o jaké informace jsi ochoten se podělit a nikdo ti to nemůže vyčítat, ani samozřejmě já. Nechci ale, abys tu oblboval ty, kteří se v
opcích nevyznají a mohli by se domnívat, že jsou to snadno vydělatelné peníze. Nejsou a na tvém příkladě by se dalo přesně ukázat, kdy a v jakém
riziku jsi byl, z čeho vznikl zisk a jak to mohlo dopadnout alternativně. Začátečníkům by to pomohlo, ale k tomu už asi nedojde.
|
|
|
eppairforce
Member

|
|
Citace: Původně zaslal: Pavel  | Citace: Původně zaslal: viky  | Citace: Původně zaslal: Ilcajou  | Už mě to asi docvaklo :D
Vlastně ty držíš 10 putek tudis 1000 akcií takže když to půjde dolů tam ti to vydělá když nahoru tak vyděláš z na 100 akciích a maximálně ztratíš
nákupku putek ale jelikož si dostal premium tak si furt na nule teoreticky ? A vlastně i praktický :D |
Jo jo, droboučký zádrhelek, povedlo se mu koupit 10 levných opcí a prodat 1 draze. Zanedbám časové hledisko atd.., ale trh těmito příležitostmi přímo
překypuje, všichni ostatní prodávají opce levně a nakupují draze  
|
To je přesně to, o čem píšu. Levně koupil putky, protože měly hodně vzdálenou strike cenu. Pak cena spadla (trefil směr) a tak "obětoval" část
nerealizovaného zisku tím, že pozici přivřel (prodal putku).
Jde to skvěle, když trefíš směr vývoje cen akcií. Běda, je-li to naopak. |
V současný době vlastním kolem 300 opcí různých typů a smerů , myslíte, že to vznikne z prodeje jedný opce a pak se tady vychloubáním. Jen jsem se vám
pokusil ukázat, že to jde úplně pohodlně, dlouhodobě i s opcemi, bezrizikově.
|
|
|
eppairforce
Member

|
|
Citace: Původně zaslal: Pavel  | OK, když nechceš sdělit podstatné informace a jen dokola omíláš info, které se nedají nijak ověřit, je to tvoje vizitka. Jen tím vzbuzuješ pochyby, že
sis všechno vymyslel tak, aby to hezky vyšlo. Možná ano, možná ne, to víš jen ty.
Je to tvoje věc, o jaké informace jsi ochoten se podělit a nikdo ti to nemůže vyčítat, ani samozřejmě já. Nechci ale, abys tu oblboval ty, kteří se v
opcích nevyznají a mohli by se domnívat, že jsou to snadno vydělatelné peníze. Nejsou a na tvém příkladě by se dalo přesně ukázat, kdy a v jakém
riziku jsi byl, z čeho vznikl zisk a jak to mohlo dopadnout alternativně. Začátečníkům by to pomohlo, ale k tomu už asi nedojde.
To už trošku přeháníš. Projdi si vlákno dozadu.
|
|
|
|
eppairforce
Member

|
|
Citace: Původně zaslal: viky  | Citace: Původně zaslal: eppairforce  | zkusím to ještě jednodušeji toto je tpický příklad
1/nakoupil jsem 10 put opcí, které mne chráni proti propadu na rok, celková částka -150USD (hlídal jsem si aby byly opce levné)
2/vypsal jsem 1 PUT opci byl jsem přiřazen dostal prémium +150USD (pří výpisu jsem si nopak hlídal aby bly opce drahé, abych dostal co nejvíc)
3/ mám 100 ks akciíí, mám 10 ks put opcí, které mám vlastně zadarmo
stalo se to, že mám akcie, které jsem chtěl zadarmo a na rok získal ochranu, během roku mi přijde dividenda.
Řekl bych, že tímto dostatečně odpovídám na poznámky, že jsem musel trefit směr, že je to riskantní, že to provozují hlupáci, keří nakonec prodělají.
Myslím, že nic z toho v tomto případě neplatí.
Je vidět, že jsem zdarma zajištěn. Bylo by moudrý to neudělat? |
No tady to je jasně vidět, zajištění proti poklesu stálo 150 USD ročně na 100 akciích. Není tam, jaká je hodnota akciích a divi, ale kdybych to měl
dělat každý rok a u každé akcie, tak bych byl asi blázen.
|
150 jsem dal 150 dostal za prémium nula od nuly, za nulu mám 10 opcí na rok, přijde ti to drahý?
Proti tobě je rozdíl, že
ty máš 100 akcíí + prémium (?)
já mám 100 akciíí + 10 put opcíí a může klidně přijít armagedon jakýmkoliv směrem.
proti tobě vydělám i při korekci
oba bereme divi
kde tam vidíš že jsem obětoval 150 USD? Snad jsem je i zároveň dostal ne?
možná že jsi dostal prémium který ti vylepšilo cenu akciíí. To je možný ale mně to už je málo, bejt nechráněnej s velkým objemem v trhu. Což se teď
potvrdilo
|
|
|
eppairforce
Member

|
|
K čemu ti je vědět jaká byla hodnota akciíí nebo divi? funguje to u všeho podobně. Hledáš v tom co není
Jediný co potřebuješ vědět je jestli jsou zrovna ten den opce drahé nebo levné. A to zjistíš během obchodního dne vždy
Bejt v trhu např. s 300 opcema Intelu jen tak na blint to mi přijde nezodpovědný.
S celým portfoliem bych si to dnes už nedovolil
|
|
|
Vitusus
Member

|
|
Podívej, dokud budeš neustále dokolečka točit o tom, že něco děláš "bezrizikově", tak se prostě nedomluvíme. Nic jako bezrizikové
investování/spekulování prostě neexistuje. A proto Pavel tak tvrdošíjně trvá na tom, abys ukázal jeden z těch obchodů od začátku do konce, aby tobě a
nejenom tobě, mohl ukázat, kde přesně jsi podstupoval jaké riziko a co se taky mohlo stát jinak a co by tě to v takovém případě stálo. Takhle zpětně
to vypadá hezky, vydělal jsi, máš spoustu akcií, je to skvělé. Ale způsob, jakým to celé popisuješ, je zmatečný a nic to neříká o tom, jakým způsobem
s přítomným rizikem pracuješ.
BBL - @ 36.60 USD_________________OHI - @ 34.00 USD_______________WFC - @ 50.00 USD
CSCO - @ 31.25 USD________________PG - @ 61.30 USD________________WHR - @ 154.75 USD
CVX - @ 93.80 USD_________________PPL - @ 27.75 USD________________WMT - @ 72.96 USD
IBM - @ 131.00 USD_________________SO - @ 49.18 USD________________XOM - @ 54.69 USD
JNJ - @ 58.80 USD__________________T - @ 33.82 USD________________RIO - @ 53.20 USD
JPM - @ 59.00 USD_________________RTX - @ 102.50 USD________________OTIS - @ 0.00 USD
MCD - @ 95.00 USD_________________VZ - @ 47.50 USD________________CARR - @ 0.00 USD
O - @ 57.50 USD________________PFE - @ 35.00 USD________________MMM - @ 159.00 USD
|
|
|
eppairforce
Member

|
|
Citace: Původně zaslal: Vitusus  | | Podívej, dokud budeš neustále dokolečka točit o tom, že něco děláš "bezrizikově", tak se prostě nedomluvíme. Nic jako bezrizikové
investování/spekulování prostě neexistuje. A proto Pavel tak tvrdošíjně trvá na tom, abys ukázal jeden z těch obchodů od začátku do konce, aby tobě a
nejenom tobě, mohl ukázat, kde přesně jsi podstupoval jaké riziko a co se taky mohlo stát jinak a co by tě to v takovém případě stálo. Takhle zpětně
to vypadá hezky, vydělal jsi, máš spoustu akcií, je to skvělé. Ale způsob, jakým to celé popisuješ, je zmatečný a nic to neříká o tom, jakým způsobem
s přítomným rizikem pracuješ. |
Ale já jsem tady donekonečna popisoval už před časem co za kolik, teď tady máte jednoduchej příklad a nic víc tam není. Na bezrizikovým obchodu musím
bohužel trvat. i když riziko krachu brokera je vždy.
Konkrétní vstupy jste tu ale měli a máte
opce získány za prémium tedy ne za mé peníze. Riziko? Pořizovací cena pro mne je cena nulová, takže že riziko 0 USD
pořízeny akcie 100 ks (jakékoliv, dle mých možností) riziko?
Při propadu jsem zajištěn 10 opcemi kdy každá kryje 100 ks akciíí (tedy 1000akcií - zámerně je to takový nepoměr k pořízeným 100 ks akciíí) Tyto akcie
pokud se propad odehraje do půlky expirace opcí mi několikanásobně pokryjí nákupní cenu akciíí. pokud dojde ke korekci zisk na opcích není tak výrazný
ale bývá vyšší než divi během roku. protože stačí i menší pobyb směrem k strike opcí. tím mi dojde i k vylepšení nákupky. Kde je tm riziko?
Jde- li trh UP, v půlce expirace bych mohl odrolovat opce o půl roku dál. Předejdu tomu abych je držel rok a ony vyšuměly do ztracena. Tam taky není
riziko, nafasoval jsem je za prémium
Riziko by bylo akcie koupit jen tak, mne vlastně napadá. jenže to řejnete, že akcie během cyklu se chovají různě a že je to normální.
Takže tam riziko není, Nerad to říkám ale v omhle případě v opcích je riziko nula
jestli stojí CCL dnes 10 úměrné je i prémium
jestli stojí INTC dnes 60 uměrné je i prémium
pokud je neklid/klid na trhu opce jsou oceněny úplně jinak.
ty samé opce tento zýden koupím/prodám jinak než minulý
levně koupím opce /draze prodám prémium, získám akcie, jsem v trhu toť vše (jakej má kdo účet někdo je nucen to udělat s CCL někdo by mohl s. TSLA
Ale přece jsem si vzpoměl na jednu věc, která mi nevyhovovala, už jsem o ní psal
při zisku 500USD/ks na opci byly chvíle kdy bych ji byl schopen prodat ,,jen,, za 400.
Když jich máš deset tak tě těch 1000USD trochu mrzí. Ale je to riziko nebo ne? Jen menší zisk, ne?
Jsem překvapenej, že to takhle neznáte.
|
|
|
Pavel
Senior Member

|
|
Konkrétní vstupy jsme tu neměli a nemáme. Jestli ano, ukaž kde. Jestli myslíš svůj příspěvek ze včerejška 19:53, tak tam taky nejsou.
Plácáš jen co se ti hodí a zakrýváš tvrdá data a pak dál omíláš svou mantru. Chci aby ostatní věděli, že na tvůj příklad s konkrétními obchody mám
tento názor a nenechali se snadno oblafnout. Zda uvěří tobě sladké řečičky o bezrizikové investice už nechám na nich, Vitusus to popsal správně.
Např. tato tvoje věta je přímo ukázkou demagogie. Za opce jsi nejdříve zaplatil a pak díky tomu, že trh šel vhodným směrem jsi další opcí získal
náklad na pořízení předchozích opcí zpět. Přesto máš drzost psát tuto demagogii: "opce získány za prémium tedy ne za mé peníze. Riziko? Pořizovací
cena pro mne je cena nulová, takže že riziko 0 USD"
A je toho víc.
|
|
|
Georg
Member

|
|
Jsem rád, že se o obcích diskutuje. Podle mě je to riskantní nástroj. Učím se to, ale zatím neinvestuju. Mě se to líbí, pro oživení investování.
Vzhlídnul jsem videa od Dominika Kovařika. Ukazoval na live roomu základy opcí a přímo na účtu nakoupené opce i v grafu akcie. Dálší věci byli
zpoplatněný, do toho jsem nešel.
AT&T, ČEZ, PM
|
|
|
VSbrok
Junior Member

|
|
uff no vy jste se ale rozjeli, člověk to chvíli není a tady takovej armgedon 
přečetl jsem to skoro celý a Pavel ma pravdu, nikde eppa neuvedl den nákupu, strike cenu a premium, takže nelze nijak dovodit, jak moc
výdělečná/prodělečná strategie to byla.
Do opcí jsem trošku zabrousil a musím říct, že ne příliš slavně a furt mu v ptf jedna vypsaná PUT straší a nevím co s ní, navíc mi blokuje dost
podstatnou částku marginu 
eppa: pokud to chceš nějak ukončit tak napiš něco jako:
xx..yy.zzzz vypsána PUT na strike UU s premiem OO USD
xx..yy.zzzz nakupena PUT na strike UU s premiem OO USD
atd...
pak se můžeme bavit dál, takhle je to opravdu o ničem
|
|
|
Vitusus
Member

|
|
Citace: Původně zaslal: eppairforce  |
opce získány za prémium tedy ne za mé peníze. Riziko? Pořizovací cena pro mne je cena nulová, takže že riziko 0 USD
Při propadu jsem zajištěn 10 opcemi kdy každá kryje 100 ks akciíí (tedy 1000akcií - zámerně je to takový nepoměr k pořízeným 100 ks akciíí) Tyto akcie
pokud se propad odehraje do půlky expirace opcí mi několikanásobně pokryjí nákupní cenu akciíí. pokud dojde ke korekci zisk na opcích není tak výrazný
ale bývá vyšší než divi během roku. protože stačí i menší pobyb směrem k strike opcí. tím mi dojde i k vylepšení nákupky. Kde je tm riziko?
Jde- li trh UP, v půlce expirace bych mohl odrolovat opce o půl roku dál. Předejdu tomu abych je držel rok a ony vyšuměly do ztracena. Tam taky není
Riziko by bylo akcie koupit jen tak, mne vlastně napadá. jenže to řejnete, že akcie během cyklu se chovají různě a že je to normální.
Takže tam riziko není, Nerad to říkám ale v omhle případě v opcích je riziko nula
levně koupím opce /draze prodám prémium, získám akcie, jsem v trhu toť vše (jakej má kdo účet někdo je nucen to udělat s CCL někdo by mohl s. TSLA
Ale přece jsem si vzpoměl na jednu věc, která mi nevyhovovala, už jsem o ní psal
při zisku 500USD/ks na opci byly chvíle kdy bych ji byl schopen prodat ,,jen,, za 400.
Když jich máš deset tak tě těch 1000USD trochu mrzí. Ale je to riziko nebo ne? Jen menší zisk, ne?
|
Já vím, že se tu teď na tebe sypeme jak vosy, ale my si pořád zásadně nerozumíme v tom pojmu riziko.
Ano, na začátku jsi za nějakou cenu koupil 100 akcií. Tvoje počáteční riziko je tedy 100 x pořizovací cena akcie.
Ty ses rozhodl, že toto riziko snížíš tím, že nakoupíš nějaké opce. Fajn, tady je další rozhodovací uzel, kde si říkáš: Na jedné straně jsou náklady
na pořízení opcí, které můžu ztratit, pokud trh bude růst. Na druhé straně je možnost, že trh bude padat a ty riskuješ 100xztrátu ceny na akcii
ponížené o růst ceny opcí minus nákupní cena opce. Při určité ceně té akcie se ti tady to krytí rizika dokonce překlopí do ziskové pozice, aspoň tak
to chápu.
A teď přichází další rozhodovací uzel, kdy ty ten zisk použiješ na výpis opce (jaké, put, call, tady se trochu ztrácím).
Chápeš už, o co nám jde a proč chceme na jednom konkrétním příkladě vidět časovou posloupnost kroků i s cenami? To riziko lze totiž kvantifikovat a
podle toho, jaké je, potom může člověk rozhodnout, jestli ta strategie pro něj dává smysl, nebo ne, jaké poklesy potřebuje k tomu, aby to fungovalo, a
tak dále, prostě plánovat si svoje kroky.
BBL - @ 36.60 USD_________________OHI - @ 34.00 USD_______________WFC - @ 50.00 USD
CSCO - @ 31.25 USD________________PG - @ 61.30 USD________________WHR - @ 154.75 USD
CVX - @ 93.80 USD_________________PPL - @ 27.75 USD________________WMT - @ 72.96 USD
IBM - @ 131.00 USD_________________SO - @ 49.18 USD________________XOM - @ 54.69 USD
JNJ - @ 58.80 USD__________________T - @ 33.82 USD________________RIO - @ 53.20 USD
JPM - @ 59.00 USD_________________RTX - @ 102.50 USD________________OTIS - @ 0.00 USD
MCD - @ 95.00 USD_________________VZ - @ 47.50 USD________________CARR - @ 0.00 USD
O - @ 57.50 USD________________PFE - @ 35.00 USD________________MMM - @ 159.00 USD
|
|
|
Ilcajou
Junior Member

|
|
No jako taky bych rád viděl jak to děláš začátek a konec obchodu trochu to rozepsat příklad:
Teď jsem vypsal put T na striku xx a dostal ppremiu.. za hodinu jsem byl přiřazen za cenu xx atd atd
|
|
|
eppairforce
Member

|
|
Citace: Původně zaslal: Pavel  | Konkrétní vstupy jsme tu neměli a nemáme. Jestli ano, ukaž kde. Jestli myslíš svůj příspěvek ze včerejška 19:53, tak tam taky nejsou.
Plácáš jen co se ti hodí a zakrýváš tvrdá data a pak dál omíláš svou mantru. Chci aby ostatní věděli, že na tvůj příklad s konkrétními obchody mám
tento názor a nenechali se snadno oblafnout. Zda uvěří tobě sladké řečičky o bezrizikové investice už nechám na nich, Vitusus to popsal správně.
Např. tato tvoje věta je přímo ukázkou demagogie. Za opce jsi nejdříve zaplatil a pak díky tomu, že trh šel vhodným směrem jsi další opcí získal
náklad na pořízení předchozích opcí zpět. Přesto máš drzost psát tuto demagogii: "opce získány za prémium tedy ne za mé peníze. Riziko? Pořizovací
cena pro mne je cena nulová, takže že riziko 0 USD"
A je toho víc.
|
neriskuju nic protože akcie jsem chtěl koupit tak jako tak , tzn, výpis v každým případě. To, že jsem si počkal na vysoké prémium je normální. chceš
říct, že riziko by bylo kdyby se trh vydal obráceně tedy UP a moje opce by ztrácely, no od toho do toho snad koukám abych měl nějkým způsobem koupeny
akcie, to je celý smysl. CHCi akcie. Takže to jde mým směrem riziko nula. Je ti známo, že opce s dlohodobou expirací neztrácí hodnotu tak rychle?
Takže kolik by mě to stálo -20 USD?, to by mi snad acie vykompenzovaly. Akcie nebo opce podle toho jk by to pokračovalo, riziko nula
Další příklad mám 100 ks akciíí v zisku z minula, najednou se mi zachce si levně přikoupit put, udělám to. Nic riskantního. Mám zisk na akciích
100OUSD 150 USD obětuju. Znova specielně pro tebe píšu, půjde-li trh UP máme radost, půjde-li trh down máme radost. Jde-li trh neplánoaně UP pořídím
hodně levně put, je škoda je necht ležet.
Kdo myslíš, že z nás dvou víc riskuje?
|
|
|
Pavel
Senior Member

|
|
Uhýbat od tématu umíš dobře. Tak už té hry na schovávanou necháme, tvrdá data zjevně nechceš poskytnout, takže dál je to o ničem. Pohádky z mechu a
kapradí si nech pro malé děti, já už je slyšel mockrát:-)
|
|
|
eppairforce
Member

|
|
Citace: Původně zaslal: Vitusus  | Citace: Původně zaslal: eppairforce  |
|
Já vím, že se tu teď na tebe sypeme jak vosy, ale my si pořád zásadně nerozumíme v tom pojmu riziko.
Ano, na začátku jsi za nějakou cenu koupil 100 akcií. Tvoje počáteční riziko je tedy 100 x pořizovací cena akcie.
Ty ses rozhodl, že toto riziko snížíš tím, že nakoupíš nějaké opce. Fajn, tady je další rozhodovací uzel, kde si říkáš: Na jedné straně jsou náklady
na pořízení opcí, které můžu ztratit, pokud trh bude růst. Na druhé straně je možnost, že trh bude padat a ty riskuješ 100xztrátu ceny na akcii
ponížené o růst ceny opcí minus nákupní cena opce. Při určité ceně té akcie se ti tady to krytí rizika dokonce překlopí do ziskové pozice, aspoň tak
to chápu.
A teď přichází další rozhodovací uzel, kdy ty ten zisk použiješ na výpis opce (jaké, put, call, tady se trochu ztrácím).
Chápeš už, o co nám jde a proč chceme na jednom konkrétním příkladě vidět časovou posloupnost kroků i s cenami? To riziko lze totiž kvantifikovat a
podle toho, jaké je, potom může člověk rozhodnout, jestli ta strategie pro něj dává smysl, nebo ne, jaké poklesy potřebuje k tomu, aby to fungovalo, a
tak dále, prostě plánovat si svoje kroky.
|
podle cen opcí,
jsou levné, koupím put a trh jde nahoru? No to jsem z toho úplně hotovej jak prodělávám, s klidem vypisuji. Budu rád nejsem li přiřazen. Protože v
praxi než jsem přiřazen stihnu vypsät dvakrát, třikrát. Pakdejme tomu mám akcie. Vzhledem k tomu, že mám přebytek prémia z minula (v tomto případě a
bývá to běžný) klidně si jen tak za co nejlevněji ještě put přikoupím. Jestli někomu připadá, riziko, když jdou akcie které chci vlastnit nahoru,
nedokážu pomoct
..... takto jsem to dělal v minulosti, díky trhu kterej naděloval štědře jsem z části zisku na akciíích radši přikupovl opce, a že byly hodně
levný.Takže jich bylo dost
Dnes už nákup akciíí jedině tak jak popisuju.
záměrně to zde píšu jednoduše, protože je to takhle jednoduchý. Složitostma jen odradíte
|
|
|
Vitusus
Member

|
|
Citace: Původně zaslal: eppairforce  |
podle cen opcí,
jsou levné, koupím put a trh jde nahoru? No to jsem z toho úplně hotovej jak prodělávám, s klidem vypisuji. Budu rád nejsem li přiřazen. Protože v
praxi než jsem přiřazen stihnu vypsät dvakrát, třikrát. Pakdejme tomu mám akcie. Vzhledem k tomu, že mám přebytek prémia z minula (v tomto případě a
bývá to běžný) klidně si jen tak za co nejlevněji ještě put přikoupím. Jestli někomu připadá, riziko, když jdou akcie které chci vlastnit nahoru,
nedokážu pomoct
..... takto jsem to dělal v minulosti, díky trhu kterej naděloval štědře jsem z části zisku na akciíích radši přikupovl opce, a že byly hodně
levný.Takže jich bylo dost
Dnes už nákup akciíí jedině tak jak popisuju.
záměrně to zde píšu jednoduše, protože je to takhle jednoduchý. Složitostma jen odradíte |
Hele, tohle je těžké, když nejsi ochotný ani shodnout se na nějaké definici rizika. Respektive, na tom se není třeba shodovat, riziko svoji obecně
uznávanou definici má a jen díky tomu lze vyčíslit. Mně je naprosto jedno, jakou ty osobně máš k tomu riziku toleranci, jestli ti vadí, když
proděláváš, pokud jde trh proti tobě, a kde už ti to začíná vadit natolik, že z pozice vystoupíš, to jsou věci, které mě možná začnou zajímat později.
Teď chci prostě jenom vědět, kolik to riziko je. A ne, není nula.
|
|
|
Ladislav
Admin

|
|
Jak vypadá moje technická analýza.
|
|
|
eppairforce
Member

|
|
Hele, tohle je těžké, když nejsi ochotný ani shodnout se na nějaké definici rizika. Respektive, na tom se není třeba shodovat, riziko svoji obecně
uznávanou definici má a jen díky tomu lze vyčíslit. Mně je naprosto jedno, jakou ty osobně máš k tomu riziku toleranci, jestli ti vadí, když
proděláváš, pokud jde trh proti tobě, a kde už ti to začíná vadit natolik, že z pozice vystoupíš, to jsou věci, které mě možná začnou zajímat později.
Teď chci prostě jenom vědět, kolik to riziko je. A ne, není nula
no, tak mi ho tam někde označ, kde mám riziko.
co takhle situace (já to provádím třeba i tak mám za sebou několik set opčních obchodů mám různou techniku), kdyby to nefachalo už bych neexistoval
jenom na zaplacenejch poplatcích (poplatky započítávám pokdud o něčem mluvím)
nákup 10put opcí v celkové ceně -150
výpis 1 put opce v celkové ceně +150
to celé jako komplexní pozice spread, takže combo v jednom. Na účtu pohyb -150+150 = 0 (0 je to riziko? vždyť to broker provede okamžitě, musí
a pak jsem přiřazen mám tedy 100 akcí proti 10opcím; trh půjde nahoru moje 0 v opcích už zůstane 0, koupené opce nejde do záporu pouze na nulu, moje
ztráta je pořizovací cena 0 USD
trh půjde dolů, kam až? 20%? docela dobrý , 50%? úplně super, total propad nejlepší
Budu v zisku nahoru i dolů, nemůžu si pomoct, dělám to tak.
To že nahoru je zisk na stocks je jasný, kdy dle rozmaru (podle toho jak se vyspím, klidně) provedu krytý výpis pro další premium (kde je tam risk?
prodám přece za víc než je nákupka, k tomu premium, opce i akcie zmizí z účtu, zůstane zisk v USD)
Nebo bereš jako risk právě ten pohyb akciíí dolů? Čím levnějí a čím víc pořízených opcí pokud možno na nějaké důležité úrovni tím větší efekt. Ono v
praxi když vidíš, že to jde silně up tak ti to nedá ještě si cestou něco přikupuješ. Pak ten trh nemá na vybranou. Takže slova typu ,,trefení směru,,
tady nevyhovujou. A když to děláš dlouho buduje se ti mnoho opčních pozic na různé strany. Které bys měl přikoupit z časti předešlého zisku. Ono to
pak na jednu stranu silně vydělá. A ty opce, které vyšumí bezcenné by měly být riziko? Vždyť třeba z 5000USD zisku v jednom obchodu si tam jen tak ze
sportu pro všechny případy něco přokoupíš třeba za 150, 200. Financuješ to z předchozího zisku,
Riziko je asi, udržet koncentraci a vnímat o co jde na trhu. Což při psaní sem moc teda nejde.
Dnes trhy up, díval jsem se ze zvyku po levných putkách, na některé akcie. Nic se mi nelíbilo, rád bych nižší volatilitu, nižší ceny opcí. A co
vlastním mám už zajištěno
|
|
|
eppairforce
Member

|
|
jestli si vlastně nemyslíte, že musí být zasažen strike opce?
příklad:
27/2 jsem koupil SLV JAN 21 22.0 CALL za cenu 35USD/ks
14/4 je cena této opce 83USD/ks
proč jsem ji koupil a kolik ks je jinej film, bylo to ze zisku to vím teda bezpečně
Předpokládám, že si už hravě dohledáte kolik je cena SLV dnes, kolik byla cena SLV při mém vstupu, všimnete si jak daleko je ještě do dosažení strike,
jak je fůra času do expirace atd., měl by zujmout ten zisk, který už teď vzniká strike nestrike. A to, co to udělá dosáhneme-li strike ani nemluvě x
počet pozic už vůbec nemluvím. vlastně mne teď napadá, že bych si měl koupit někde hodně dole právě teď putky, když už je to v zisku.
Nemyslím si, že laik si je schopen dohledávat vývoj ceny opce během dne třeba půl roku dozadu, psal jsem právě proto jednoduše co za kolik, tohle je
jedinej příklad s číslama kterej dávám.
Předpokládám, že je horlivě diskutujícím známo, že nemusím dosáhnout strike a vydělat, protože tam by jinak mohl bejt počátek celodenní zbytečné
diskuze.
doplňuji:
takže jsem si dnes koupil SLV JAN15 21 8PUT 15USD/ks
a to si vůbec nemyslím, že by trh měl na 8 klesnout.
|
|
|
Vitusus
Member

|
|
Jsem velmi trpělivý člověk, ale mám své hranice. Pokud nerozumíš (a začínám tě podezírat z toho, že úmyslně rozumět nechceš) pojmu riziko, pak se
opravdu nemáme o čem bavit. Pořád jako kolovrátek omíláš to, že výsledkem těch tvých asi pěti kroků byla situace, kde už žádné riziko není, protože
jsi zajištěn ze všech stran. Ale do tohoto stavu se dostáváš teprve nějakou posloupností kroků. Já ti dám příklad, třeba to už konečně pochopíš.
Pokud jsem to dobře pochopil, tak na začátku procesu koupíš nějaké akcie, dejme tomu že 100 ks za 1,000 USD. V momentě, kdy ten obchod uzavřeš, tak ti
vzniká riziko ztráty. Tohle riziko lze standardně docela pěkně spočítat, pokud si určíš horizont a uděláš domácí úkol a znáš společnost, kterou
kupuješ.
Uděláš analýzu a zjistíš, že pravděpodobnost, že v průběhu následujícího roku firma zkrachuje a ty přijdeš o celý svůj vklad, je 1 %, že její cena
spadne na polovinu, je 5 %, že se nepohne, je 90 %, že vzroste o 50 % je 3 % a že vzroste na dvojnásobek je 1 % (Záměrně používám zjednodušující
příklad s diskrétními hodnotami, které dohromady dají 100% pravděpodobnost).
Co to pro tebe znamená?
No očekávaný výsledek tvé investice v nejbližším roce je -1,000x0.01 + (-500)x0.05 + 0x0.9 + 500x0.03 + 1,000x0.01 = - 10 - 25 + 0 + 15 + 10 = -10 USD
To je tvoje riziko na začátku investice. Tobě se to nelíbí a chtěl bys ho eliminovat, tak se rozhodneš zajistit pomocí opcí. Současná cena je 10, ty
chceš eliminovat to 1 % úplné ztráty investice, tak koupíš opce se strike cenou 5 a expirací za rok. Zaplatíš za to nějakou cenu, třeba 2 USD. Co se
změnilo ve výpočtu rizika?
Eliminoval jsi tu nejhorší variantu a přesunul jsi ji do té předchozí, takže tvůj výpočet teď vypadá následovně:
-500x0.06 + 0x0.9 + 500x0.03 + 1,000x0.01 = -30 + 0 + 15 + 10 = - 5 - 2 (zaplacené premium za opci) = - 7 USD - Hurá, podařilo se ti snížit míru
rizika o 30 %.
Jasně, v tomhle extrémně zjednodušeném případě nepočítám s tím, že bys na opci mohl něco vydělat díky její rostoucí ceně, ale takový případ v mém
příkladě nemůže nastat, protože máš jenom jednu opci a tu v případě pádu na nulu použiješ na snížení své ztráty. A protože jiné varianty, kde by mělo
s tou opcí smysl cokoliv dělat, protože nejsou žádné jiné možné ceny, než 0-5-10-15-20, neexistují, tak to zanedbávám. Ale o to nejde, chci hlavně,
abys konečně pochopil ten koncept rizika a jak se na něj v jednotlivých krocích svého obchodu dívat. Zapomeň na to, že na konci máš riziko nula. Řeš,
co jsi v jednotlivých fázích mohl získat a ztratit, jaké bylo tebou podstupované riziko.
V případě, že jsi nepobral ani takhle podané vysvětlení, napiš jenom "Nechápu, o co ti jde", já pochopím, že to nemá cenu a můžeme toto vlákno směle
uzavřít, protože asi všichni budeme rozumět tomu, odkud vítr vane.
|
|
|
Pavel
Senior Member

|
|
Anebo stačí odpovědět na moji jednoduchou otázku, kterou sem píšu už potřetí, třeba se přestaneš vyhýbat odpovědi:
"Tedy kdy přesně jsi koupil ty putky a s jakou strike cenou. To samé ta vypsaná (prodaná) putka - kdy a s jakou strike cenou. Pak na to mrknu a
okomentuju."
|
|
|
viky
Junior Member

|
|
Citace: Původně zaslal: eppairforce  | Hele, tohle je těžké, když nejsi ochotný ani shodnout se na nějaké definici rizika. Respektive, na tom se není třeba shodovat, riziko svoji obecně
Teď chci prostě jenom vědět, kolik to riziko je. A ne, není nula
no, tak mi ho tam někde označ, kde mám riziko.
co takhle situace (já to provádím třeba i tak mám za sebou několik set opčních obchodů mám různou techniku), kdyby to nefachalo už bych neexistoval
jenom na zaplacenejch poplatcích (poplatky započítávám pokdud o něčem mluvím)
nákup 10put opcí v celkové ceně -150
výpis 1 put opce v celkové ceně +150
to celé jako komplexní pozice spread, takže combo v jednom. Na účtu pohyb -150+150 = 0 (0 je to riziko? vždyť to broker provede okamžitě, musí
a pak jsem přiřazen mám tedy 100 akcí proti 10opcím; trh půjde nahoru moje 0 v opcích už zůstane 0, koupené opce nejde do záporu pouze na nulu, moje
ztráta je pořizovací cena 0 USD
trh půjde dolů, kam až? 20%? docela dobrý , 50%? úplně super, total propad nejlepší
Budu v zisku nahoru i dolů, nemůžu si pomoct, dělám to tak.
To že nahoru je zisk na stocks je jasný, kdy dle rozmaru (podle toho jak se vyspím, klidně) provedu krytý výpis pro další premium (kde je tam risk?
prodám přece za víc než je nákupka, k tomu premium, opce i akcie zmizí z účtu, zůstane zisk v USD)
Nebo bereš jako risk právě ten pohyb akciíí dolů? Čím levnějí a čím víc pořízených opcí pokud možno na nějaké důležité úrovni tím větší efekt. Ono v
praxi když vidíš, že to jde silně up tak ti to nedá ještě si cestou něco přikupuješ. Pak ten trh nemá na vybranou. Takže slova typu ,,trefení směru,,
tady nevyhovujou. A když to děláš dlouho buduje se ti mnoho opčních pozic na různé strany. Které bys měl přikoupit z časti předešlého zisku. Ono to
pak na jednu stranu silně vydělá. A ty opce, které vyšumí bezcenné by měly být riziko? Vždyť třeba z 5000USD zisku v jednom obchodu si tam jen tak ze
sportu pro všechny případy něco přokoupíš třeba za 150, 200. Financuješ to z předchozího zisku,
Riziko je asi, udržet koncentraci a vnímat o co jde na trhu. Což při psaní sem moc teda nejde.
Dnes trhy up, díval jsem se ze zvyku po levných putkách, na některé akcie. Nic se mi nelíbilo, rád bych nižší volatilitu, nižší ceny opcí. A co
vlastním mám už zajištěno
|
Takže to lehce shrnu.
Je potřeba mít 100 akcíí. Neměl by to být INTC, ale asi lépe nějaký shit jako CCL.
Koupit levně 10 put opcí za 150 USD. Vypsat 1 put opci a za ni mi nějakej osel dá prémii 150 USD. Takže to vlastně nic nestojí.
A pak už je jedno, co se děje, peníze se jen sypou. Dokonce tolik, že eppairforce psal, že asi přestane pracovat.
Tak to je úplně geniální, že na to nepřišel někdo jiný. Asi budu taky levně kupovat opce, a budu taky bohatý jako eppairforce.  
|
|
|
| Stran:
1
..
6
7
8
9
10
..