Stran:
1
..
6
7
8
9
10
..
78 |
Jack N.
Member

|
|
Pavle, tady si trochu nerozumíme - píšu, že při růstu zisků do 10% je současná cena MSFT nadhodnocená.
|
|
Ladislav
Admin

|
|
To je asi ta hlavní vlastnost podvodu na dětech ''Modern Value Investing''.
Děti jsou v internetu obelhávány, že v rámci Modern Value Investingu jsou akcie levně nebo správně oceněny
i s P/E 50, P/S 15 a P/B 15 (tedy 10x dražší než dovolí ''Old Value Investing''), jestli podniku roste zisk a tržba 30% ročně.
A tak se hloupým dětem doporučují koupit dnes extrémně předražené akcie Apple, Microsoft, Visa, Mastercard, Amazon, Novo Nordisk, jen protože zisk a
tržba podniků silně rostou. A tento podvod na dětech se nazývá ''Modern Value Investing''
a já to z mojí Fejsbuk skupiny pro Value Investing mažu. Ty jmenovné akcie jsou pro mne silně předražené.
!!! Nekupovat drahé akcie:
Adobe, Alibaba, Alphabet, Altria, Amazon, Apple, Coca Cola, Deutsche Börse, Diageo, Facebook, Mastercard, Microsoft, Netflix, Novo Nordisk, Nvidia,
Philip Morris, SAP, Tencent, Vertex, Visa, Wirecard !!!
|
|
Stanislav
Senior Member

|
|
Pokud člověk bydlí v Mnichově a má doma neposlušnou ženu, která se vyhýbá kuchyni nebo vaří blafy, které se nedají pozřít, tak by si měl vždy koupit
po jedné akcii firmy, která tu sídlí, a pak chodit na valné hromady jako akcionář a pořádně se tam nacpat, protože to jsou naturální dividendy. Já
když vidím ty blafy, co si holky z práce kupují za 90 Kč od bulharského kuchaře na Míráku, tak se jim divím, že si raději doma neuvaří. Je to pouze
lenost a plýtvání penězi, protože mně to zabere o víkendu zpravidla 3 hodiny a obědy mě vyjdou na celý pracovní týden na zhruba 100 Kč. Ono se to
nezdá, ale v jejich případě vylítne zbytečně měsíčně 1000 korun z okna a to furt brečí, že mají nízké výplaty. Pokud bych nyní koupil Exxon Mobil, tak
si zhodnotím měsíční mzdu o zhruba 180 korun měsíčně z dividend, takže i při tak nízké mzdě si pokryji skoro půlku měsíce obědy grátis a dalšími
nákupy to bude už úplně zdarma. Ještě že tu burzu tady máme, protože peníze jdou generovat jinak a navíc je to i příjemná zábava.
AT&T, Citigroup, British American Tobacco ADR, CenturyLink, PPL, Macy's, RDS.B ADR, WFC
|
|
Cyberguy
Junior Member

|
|
Citace: Původně zaslal: Pavel  | .... společnost jejímž hlavním produktem jsou ojedinělé (někdo by mohl říct unikátní) SW produkty?
|
Minulých 10 let můj zaměstnavatel volil všemožné způsoby, jak nepoužívat SW od MSFT. Celkem brzy se ukázalo, že to docela jde a jediné co jsme přijali
byl OS W10 a SQL server (důvodem byla cena nebo specifické potřeby firmy). Poštovní klient, projektový a kancelářský SW, ERP, ... prostě všechno bylo
odjinud. Levnější, pružnější nebo zdarma.
Trochu mi to nadělalo problémy při změně zaměstnavatele po 10 letech. Při výběrových řízeních při prokazování PC znalostí a teď ve firmě, která je pro
změnu na SW od MSFT orientovaná totálně.
Ale co jsem to chtěl říci, ... unikátní/ojedinělé ... podle mne ne. Spíše masově přijaté a používané.
|
|
bigusdykus
Member

|
|
MS nemá až tak unikátní (nenahraditelné) produkty, ale to, že má celé portfolio dotažené do konce. Tzn. včetně návazných školení, literatury, podpory
apod.
Pokusy o náhradu za alternativní (např. opensource) produkty končí na nákladech na údržbu. Většinou se jedná o tak specifická řešení, že je pak firma
závislá buď na nějakém nadšenci z firmy, nebo na špatně nahraditelném externím supportu.
Těch pokusů o přechod mimo MS jsem zažil v praxi už spoustu, v součtu bylo vždy nakonec ale výhodnější zůstat primárně u MS.
Něco je samozřejmě praktické mít na Linuxu/Unixu, jako např. firewally, specifické kontroléry, některé SQL apod.
Prolhaný agent placený od hedgefondu.
ČEZ, AAPL, ABBV, AT&T, CEPU, 3M, GSK, BASF, Allianz, Intel, Lufthansa, Kraft Keinz, RDS-B, BMW, Banco Santander, WBA, JNJ, MCD, BHP/BIL, Cisco,
Moneta, Enbridge
Špekulace: ABNB, CRSR
|
|
Cyberguy
Junior Member

|
|
Souhlasím. Nadšenci a support. Firmu vlastnil matematik informatik. Musím doplnit, že bylo velmi složité pracovat pod takovým majitelem.
|
|
Pavel
Senior Member

|
|
Citace: Původně zaslal: Cyberguy  | Citace: Původně zaslal: Pavel  | .... společnost jejímž hlavním produktem jsou ojedinělé (někdo by mohl říct unikátní) SW produkty?
|
Minulých 10 let můj zaměstnavatel volil všemožné způsoby, jak nepoužívat SW od MSFT. Celkem brzy se ukázalo, že to docela jde a jediné co jsme přijali
byl OS W10 a SQL server (důvodem byla cena nebo specifické potřeby firmy). Poštovní klient, projektový a kancelářský SW, ERP, ... prostě všechno bylo
odjinud. Levnější, pružnější nebo zdarma.
Trochu mi to nadělalo problémy při změně zaměstnavatele po 10 letech. Při výběrových řízeních při prokazování PC znalostí a teď ve firmě, která je pro
změnu na SW od MSFT orientovaná totálně.
Ale co jsem to chtěl říci, ... unikátní/ojedinělé ... podle mne ne. Spíše masově přijaté a používané. |
Víceméně souhlas, z jedné aktivistické snahy soukromé firmy ale nelze dělat závěry pro státní správu nebo nemocnice. Rozsah míst, kde od MSFT
neodejdou je ohromný.
A samozřejmě nejde zdaleka jen o Windows a Office do PC a notebooků.
|
|
Pavel
Senior Member

|
|
Citace: Původně zaslal: Jack N.  | Pavle, tady si trochu nerozumíme - píšu, že při růstu zisků do 10% je současná cena MSFT nadhodnocená.
|
Vyjádřil jsem se dvojznačně, moje chyba.
Podle mě je nějaký ten breakpoint u růstu zisků níže než 10%. Tedy si myslím, že současná cena je ospravedlnitelná při růstu zisků 10%, ale i při 9% a
i o něco níže. Přesnější výpočet bychom mohli zkusit na tom pivku a zároveň si o tom způsobu výpočtu něco říct, zajímalo by mě, co na něj řekneš (a
třeba i ostatní).
|
|
MilanV
Member

|
|
to Pavel Tak přemýšlím, zda páteční pivko 13.12 je ještě pivkem či srazem. O pivku se trefně vyjádřil Standa, že si chválí, že se nebavíme jen o
akciích. Diskuse s Jack N vypadá spíše na nějakou přednášku, který bych si rád pozorně poslech což při počtu cca 10 lidí a hluku hospody bude
obtížnější. Asi fakt budu hledat spíše prostor ze salonkem, kde můžeme být sami
ptf dle hodnoty
rustove: MA,MSFT,ADBE,NVDA,ABT,ADSK,ATVI,LKQ,HD,UNH,NKE,DHI,BRK-B,ADP,AAPL,ASML,AMAT,FB,RTX,BLK,UNP
na stalo: NRZ,MAIN,ABR,AM,WMB,MO,VET,TABAK,ABBV,SPG,GAIN
|
|
Pavel
Senior Member

|
|
Citace: Původně zaslal: MilanV  | to Pavel Tak přemýšlím, zda páteční pivko 13.12 je ještě pivkem či srazem. O pivku se trefně vyjádřil Standa, že si chválí, že se nebavíme jen o
akciích. Diskuse s Jack N vypadá spíše na nějakou přednášku, který bych si rád pozorně poslech což při počtu cca 10 lidí a hluku hospody bude
obtížnější. Asi fakt budu hledat spíše prostor ze salonkem, kde můžeme být sami
|
Na to se vůbec neohlížej, to bude maximálně tak nějaká přípravka na případnou budoucí přednášku. A kdoví jestli na ní vůbec dojde.
|
|
Jack N.
Member

|
|
Přesně tak, nedělal bych si žádnou starost. Ohledně Microsoftu to vidím na odlehčenou diskuzi možného vývoje, zkusím nastínit několik scénářů růstu
EPS a valuací.
Každopádně saloonek by byl lepší než lokál ...
|
|
Ladislav
Admin

|
|
V říjnu byl největší zájem o nová auta v Evropské Unii za posledních 10 let.
Z pětice největších evropských trhů roste nejvíce německý a to o 3,4 %.
Investoři začátečníci činí velikou hloupost, když dosud nemají akcie BMW.
Dokonce se s tím chlubí ve fórech, že nemají žádnou akcii od autokoncernů a od bank.
BMW akcie má dnes: P/S 0.5, P/B 0.8, P/C 15, P/E 9.4, dividenda 4.0%
Chart akcie https://www.comdirect.de/inf/aktien/detail/uebersicht.html?I...
Ocenění akcie https://www.morningstar.com/stocks/xfra/bmw/valuation
akcie BMW
|
|
zanek
Junior Member

|
|
A delaji dobre, jelikoz automobilky budou mit v blizke budoucnosti velke problemy. A zvlaste ty, ktere podcenili prechod na elektro a tim BMW je. V
soucasne dobe bych nejvic veril Volkswagenu s jejich ID radou. Davaji do vyvoje miliardy a ta technologie vypada zajimave.
Ten zvyseny zajem o auta, je zpusobeny tim, ze od 1.1.2020 bude kade auto, ktere vypusti v prumeru vice nez 95 g CO2 na kilometr jizdy zatizeno emisni
dani. Jen pro priklad, byl jsem nedavno u Mazdy a CX5 zdrazi o 50 000 - 60 000 Kc. Takze nastava nakupni boom jako minuly rok na konci leta, kdy se do
benzinovych aut zacal davat filtr pevnych castic. V roce 2020 ocekavam vyrazny propad prodeju novych aut.
|
|
Pavel
Senior Member

|
|
Dobrej pokus Ladislave, ale na špatným hrobě
|
|
Ladislav
Admin

|
|
Nedělaji dobře lidé, když nemají akcie BMW.
BMW bude krásně prosperovat, když bude dělat auta na benzín a jiný pohon než elektriku.
Slavný český investor Daniel Gladiš už přišel před lety na to, že akcie BMW je jedna z nejlepších investic v EU.
A vy, co chcete být také slavní čeští investoři, neobejdete se bez akcie BMW.
Nutné je ale vyhnout se akciím VW, Daimler, Toyota, Ford, General Motors atd.
|
|
Vosa
Member

|
|
Tak jsem dnes odpoledne odpálil první nákup Texas Instruments za $ 117,46.
Drahé, vím. Férová cena by asi mohla být klidně až za $60. Pokud bude klesat budu průběžně dokupovat.
Ještě jsem přikoupil pár kusů Microsoftu. Taky drahé, vím. Férová cena může být někde nad $ 100. Ale jsou to akcie na stálo a budu brát průběžně
další.
Portfolio: 3M, AbbVie, Alphabet, Altria, Apple, ABR, AT&T, Antero Midstream,
Boeing, Br.Am.Tobacco, Broadcom, Canadian National Railway, Carrier, Caterpillar, Chevron, Cisco, Citigroup, Coca Cola, Deutsche Telekom, Duke Energy,
Electronic Arts, Enbridge, Exxon, General Mills, Hewlett Packard, Home Depot, Iberdrola, IBM, Intel, JPMorgan, Johnson&Johnson, Kinder Morgan,
MAIN, McDonald's, Microsoft, Next Era Energy, Omega Healthcare, Pembina Pipeline, PepsiCo, Pfizer, Philip Morris ČR, Procter&Gamble, Realty
Income, Rio Tinto, RITM, Stanley Black&Decker, Texas Instruments, Viatris, Vodafone, Whirlpool, Williams
|
|
bigusdykus
Member

|
|
Já jsem přikoupil ATT a za zbytek nastoupil do CSCO.
ČEZ, AAPL, ABBV, AT&T, CEPU, 3M, GSK, BASF, Allianz, Intel, Lufthansa, Kraft Keinz, RDS-B, BMW, Banco Santander, WBA, JNJ, MCD, BHP/BIL, Cisco,
Moneta, Enbridge
|
|
Pavel
Senior Member

|
|
No a já včera lehce přikoupil MMM, bylo za 169,6 a před dividendou. Už jsem nechtěl dál čekat a zkoušet časovat trh.
|
|
Ladislav
Admin

|
|
Vy byste měli při nákupu akcií dbát na ocenění s P/S P/B P/E.
Akcie Cisco a MMM jsou předražené. Není vhodné je dnes kupovat.
A velký krach drahých akcií muže přijít každou dobou.
Ale vy jste asi neměli žádné drahé akcie během krachu 2000-2003,
tedy se poučíte až při příštím velkém krachu drahých akcií.
Já měl během velkého krachu 2000-2003 na kontě 5 drahých techno akcií,
tedy jsem byl už před 18 lety z krachu 5x poučen. 
Dnes dosahují akcie Apple a Microsoft nejvyšší kurzy v historii a jsou extrémě předražené s P/B a P/S.
Nechápu, jak ty zmanipulované akcie muže dnes někdo koupit.
Ta manipulace kurzu vzniká, kdyz firmy nakupují své vlastní akcie a likvidují je. Protoze vedoucí pracovníci chtejí jejich akcie prodat s co nejvetsim
profitem.
Ale veliká manipulace nahoru bude následována hlubokým propadem kurzu. To uz bude vedoucím pracovníkum jedno. Protoze oni akcie prodají ihned, jak jim
to bude podnikovým predpisem o bonusu dovoleno.
|
|
bigusdykus
Member

|
|
Na vrcholu dot.net bubliny mělo Cisco P/E 150-200
Moneta, Enbridge
|
|
TomasV
Member

|
|
XOM se blíží ke 52wk low,dividenda je přes 5% ,vážně uvažuju o nákupu.
|
|
arkyn
Member

|
|
To uz se na prvni pohled da. Jen by me zajimalo proc klesa posledni dobou a proc je relativne vuci svym konkurentum nekde jinde nez pred casem. Je to
trochu divne.
|
|
Wiki
Member

|
|
Po zprávě, že hladina nikotinu v cigaretách by se neměla snižovat a cena akcií výrobců cigaret začíná zvyšovat.
|
|
Ladislav
Admin

|
|
Začátek je nutný udělat. A už se začalo před 10 nebo 15 lety.
I na Slovensku, nejen v Čechách a v Německu je nutno lidi poučovat, přibližně 100 let, že nejlepší důchod světa jsou dividendy od starých velkých a
zdravých podniků ze západní Evropy a z USA.
Že důchodové připojištění je hloupé, ale i zákonné a povinné důchodové pojištění je hloupé. Protože roste často velmi málo a tvoje děti z něj peníze
nedostanou.
Naproti tomu dividendy některých podniků se každých 7 let zdvojnásobily.
I v Německu má snad jen 10% lidí dividendy z akcií ve věku důchodovém.
Ale internet tu informovanost lidí napraví. Když noviny, televize a pojišťovny lidi k akciím na stálo nepřivedou.
Tedy ještě alespoň 90 let lidi v internetu poučovat, že nejlepší důchod jsou dividendy a za 90 let bude mít už dividendové akcie kdekdo na Slovensku,
v Čechách i v Německu.
Zatím lidé věří více komunistům, pojišťovnám a daytraderům a bojí se držet dividendové akcie až do smrti. Až na těch chytřejších 10% Němců, 5% Čechů a
1% Slováků, kteří dividendy v důchodu dostanou.
|
|
Mamut
Junior Member

|
|
Nakoupil jsem dnes pár akcii ABBV, než vystřelí do závratných výšin.
Spekulace: DAL
Trvalé ZOO: COP, MSFT, RIO, WBA, T, JNJ, MO, BMW, NRZ, PFE, BBVA, CGBD, WFC, RDSB, DOW, HPQ, BASF, ALV, PPL,CVX, ABBV,
GAIN, CSCO, D, IBE, RTX
Reit: NRZ, VICI, MPW, IIPR, IRM, STOR
Start investování 25.7.2019
|
|
Stran:
1
..
6
7
8
9