Párkrát ročně se navštěvujeme se známými, kde ženské řeší svoje záležitosti a já se se známým navzájem přesvědčujeme, která z investic je lepší. Já
propaguji nemovitosti na bydlení a akcie a on pozemky, kryptoměnu zlato a stříbro. Známý, který propadl zdravému životnímu stylu mi šel ukázat , jak
začal doma pěstovat bylinky. Vyčlenil si k tomu místnost se speciálním osvětlením a ve větších „akváriích“ pěstuje nějaké zelené
biopotraviny. Celá rodina omezila maso a cukry a stravují se zdravě. Známý si dělá zásoby zlata a v den návštěvy mne přesvědčoval o trendu, kdy ani
zlato není to pravé a největší potenciál je ve stříbře, neboť gold silver ratio ve výši 80 svědčí o naprostém podcenění stříbra a začne s nákupy (ta
80 znamená, že zlato je 80x dražší než stříbro). Já jsem pouze konstatoval, že židé taky byl připraveni na horší časy, měli zásoby zlata a další
majetek a stejně je to nezachránilo od likvidace. Jeden druhého jsme nepřesvědčili, ale oba jsme se shodli, že současný vývoj je neudržitelný a je
načase vytvořit si rezervy, každý svým způsobem. Já jsem skončil rok s 60% v hotovosti a v současné době i po provedených příkupech držím stále 25%
hotovosti. Zatím jsem akcie neprodával pouze přikupoval, někdy moc brzy. Se známým jsem se letos nenavštívili, takže jsem se ho na situaci neptal.
Když si vezmu letošní vývoj, tak bitcoin je mírně v plusu, stejně tak zlato, ale stříbro ztratilo cca 40%. (Gold silver ratio je 122, to je nejméně za
minimálně 50 let).
Osobně jsem přesvědčen, že investice do zlata zase tak výhodná není. Udrží hodnotu, ale v případě, že se situace zlepší a hotovost se bude přesouvat
do akcií, tak sešup ceny zlata bude tak rychlý, že nebude možné je se ziskem prodat, protože ani obchodníci nebudou chtít čekat roky na další krizi,
aby realizovali zisk. Je to každého volba, ale já osobně preferuji vlastní nemovitost, kde mám minimální náklady na bydlení cca 3000/měs.. Zbytečně
neutrácet za spotřebu, vytvořit si rezervu na dobré časy (když si vytvoříte rezervu na špatné časy, tak se jich nakonec dočkáte, což nikdo nechce) a s
přebytky nakládat podle svého přesvědčení. Sám jsem byl překvapen, že současné propady cen akcií mne až tolik nevzrušují a čekám na lepší časy.
Poučkama se moc neřídím, ale dodržuji, že nejhorší je prodávat v panice. Nějak jsem se až moc rozkecal, asi to bude tím, že jsem zatím nevytáhl kolo,
ale nechci to uspěchat, abych nechytil nějaké nachlazení a nemusel se léčit.
|