Diskusni forum pro akcie a investice diskuse jak investovat do akcii
Diskusní fórum akcie a burza
Nepřihlášen [Přihlásit - Registrovat]
Dolů

Tisková verze  
 Stran:  1  ..  8    10    12  ..  32
Autor: Předmět: Broker konto depo burza
Roman69
Newbie
*

[*] Zasláno 26-2-2020 v 12:40

Citace: Původně zaslal: Mindoro  
Citace: Původně zaslal: Pomah  
Zdravím,

Nevim jak je to u ostatních, ale když pošlete peníze na Degiro, tak se převedou na eura. Chci se zeptat, řešíte aktuální vývoj kurzu? Já mám celkem štěstí ze jsem investovat začal od r 2019. Kurz cca 25,9, a hodně investic jsem udělal teď začátkem roku, kurz třeba uz kolem 25,4. Nyní je kurz 25. Degiro mi ukazuje teď celkové + řekneme 300€. Vím kolik mam v Degiru celkem posláno z českého účtu korun a samozřejmě když si vezmu celkovou částku na Degiru v eurech a prevedu ji na koruny, vypadalo by to, ze mam navíc ani ne 2000kc a ne cca 7500.

Takže řešíte tyhle kurzovní rozdíly? Trápí vás ze jste třeba investovali na Degiru v době kdy bylo euro za 27korun? Nebo to neřešíte?

Díky za odpovědi ;)

Momentálně diky posilování koruny mi kurzový rozdíl na euru ubírá cca 12 000,- Kč z na Degiru uvedeného zisku v Eurech. Na Degiro investuji od 2/2018. Samozřejmě mě to netěší , ale věřím v dlouhodobé průměrování kurzu, bo investuji navěky:lol:
Ale proto rovněž ctíme diverzifikaci, jak tady dokola neustále opakuji. Fio na české akcie, LYNX na americké, spořící účty kolem 2%, dluhopisy v kačkách, 3x stavebko, 5x penzijko, 2 životko, nemovitosti . Minulý týden jsem rovněž založil Portu pro děcka, ale tam ještě není ani koruna.

Odpověď na zajištění měnového rizika může dát toto video:
https://youtu.be/D5A7v5MtEAw
Je v něm uveden i konkrétní příklad. Já to osobně neřešil a zajímá mě váš názor na toto řešení.
Mě osobně by zajimalo "pojištění se" proti krachu brokera pokud kupuji jen "částkové" akcie.
Roman
Profil uživatele Všechny příspěvky od uživatele
TomasV
Member

[*] Zasláno 27-2-2020 v 10:06

Máte někdo koupenou akcii Unilever na evropské burze za eura?Mne Lynx nabízí jedině Nizozemský klon ,ADR nebo Londýn.

Investiční strategie:B&H
Portfolio:
ABBV,BAS,BIL,BMT,BMW,CSCO,D,IBE,MMM,MO,MUV2,PEP,PM,PPL,RDSB,T,WFC,XOM,IBM,UL,DIS,SBUX,MSFT,HD,BMY,KHC,PFE,WBD,INTC.
Ladislav
Admin

[*] Zasláno 27-2-2020 v 14:18

Dneska večer poštou ranní růžové mi přišlo psaní:
Tázané české Fio nemá čas na odpovědi na dotazy. Ale zodpoví je Fio Trenčín a Fio Bratislava.

''''Dobrý deň, pán Konečný,
dividendy zo zahraničných titulov sú spravidla automaticky zdaňované priamo pri zdroji,
vo svojom materskom domicile (na domácom trhu).
Toto pravidlo platí aj pre britské emisie na Xetre,
pri ktorých sa dividendy pri zdroji nezdaňujú a sú vyplácané v hrubej výške.
''''

:) Tak by vám měly přijít na účet u Fio britské dividendy nezdaněné, když jste koupili britské akcie přes Fio na Xetra. :)

''''Vážený pán Konečný,
ďakujeme, že sa zaujímate o služby Fio banky. Fio banka sprostredkúva prostredníctvom aplikácie eBroker obchodovanie s cennými papiermi (akcie aj ETF) na týchto svetových burzách: CR (BCPP, RMS), Nemecko (XETRA), USA (NYSE, NASDAQ, AMEX, ECN, OTC). Prostredníctvom jednej aplikácie tak máte sprístupnené široké možnosti investovania za veľmi výhodných podmienok.

Základne informácie k investovaniu prostredníctvom Fio banky:
- obchodovanie z akéhokoľvek počítača, bez nutnosti inštalovania aplikácie eBroker
- bezplatne spravodajstvo a investičné odporúčania na nákupy alebo predaje
- možnosť obchodovania elektronicky, telefonicky a osobne
- nie je obmedzená veľkosť objemu obchodu alebo výška čiastky, s ktorou chce klient obchodovať.

Za koľko cez Fio?
- používanie aplikácie eBroker - ZADARMO
- on-line dáta po uskutočnení aspoň 1 obchodu v mesiaci - ZADARMO
- zriadenie a vedenie obchodného účtu vo Fio – ZADARMO
- žiadne rozširovanie burzových spreadov
- menové konverzie - bez dodatočných poplatkov
- podanie nákupného/predajného pokynu na akýkoľvek trh - ZADARMO

- poplatok za zrealizovaný obchod v CR na BCPP Xetra - 0,35% z objemu obchodu
- poplatok za zrealizovaný obchod v CR na RMS - EasyClick - 0,29% z objemu obchodu
- poplatok za zrealizovaný obchod v USA - min. 7,95 USD a max. 9,95 USD !!!
- poplatok za zrealizovaný obchod v SRN - 0,15% z objemu obchodu, min. 9,95 EUR.''''

Tedy kupujte britské akcie přes Fio na Xetra!
HSBC Holdings, R.D.Shell B, BHP Group, Br.Am.Tobacco.

R.D.Shell B = R6C3
HSBC = HBC1
BHP = BIL
Br.Am.Tobacco = BMT
Profil uživatele Web uživatele Všechny příspěvky od uživatele
kraken
Member

[*] Zasláno 27-2-2020 v 15:13

jde o to , proč to tam sakra nenapíšou jasně, dividenda je bez daně!
několikrát mi děkovali za podnět, že ho zapracují a udělali leda kulový.

TomasV
Member

[*] Zasláno 27-2-2020 v 15:41

Citace: Původně zaslal: Ladislav  
Dneska večer poštou ranní růžové mi přišlo psaní:
Tázané české Fio nemá čas na odpovědi na dotazy. Ale zodpoví je Fio Trenčín a Fio Bratislava.

''''Dobrý deň, pán Konečný,
dividendy zo zahraničných titulov sú spravidla automaticky zdaňované priamo pri zdroji,
vo svojom materskom domicile (na domácom trhu).
Toto pravidlo platí aj pre britské emisie na Xetre,
pri ktorých sa dividendy pri zdroji nezdaňujú a sú vyplácané v hrubej výške.
''''

:) Tak by vám měly přijít na účet u Fio britské dividendy nezdaněné, když jste koupili britské akcie přes Fio na Xetra. :)

''''Vážený pán Konečný,
ďakujeme, že sa zaujímate o služby Fio banky. Fio banka sprostredkúva prostredníctvom aplikácie eBroker obchodovanie s cennými papiermi (akcie aj ETF) na týchto svetových burzách: CR (BCPP, RMS), Nemecko (XETRA), USA (NYSE, NASDAQ, AMEX, ECN, OTC). Prostredníctvom jednej aplikácie tak máte sprístupnené široké možnosti investovania za veľmi výhodných podmienok.

Základne informácie k investovaniu prostredníctvom Fio banky:
- obchodovanie z akéhokoľvek počítača, bez nutnosti inštalovania aplikácie eBroker
- bezplatne spravodajstvo a investičné odporúčania na nákupy alebo predaje
- možnosť obchodovania elektronicky, telefonicky a osobne
- nie je obmedzená veľkosť objemu obchodu alebo výška čiastky, s ktorou chce klient obchodovať.

Za koľko cez Fio?
- používanie aplikácie eBroker - ZADARMO
- on-line dáta po uskutočnení aspoň 1 obchodu v mesiaci - ZADARMO
- zriadenie a vedenie obchodného účtu vo Fio – ZADARMO
- žiadne rozširovanie burzových spreadov
- menové konverzie - bez dodatočných poplatkov
- podanie nákupného/predajného pokynu na akýkoľvek trh - ZADARMO

- poplatok za zrealizovaný obchod v CR na BCPP Xetra - 0,35% z objemu obchodu
- poplatok za zrealizovaný obchod v CR na RMS - EasyClick - 0,29% z objemu obchodu
- poplatok za zrealizovaný obchod v USA - min. 7,95 USD a max. 9,95 USD !!!
- poplatok za zrealizovaný obchod v SRN - 0,15% z objemu obchodu, min. 9,95 EUR.''''

Tedy kupujte britské akcie přes Fio na Xetra!
HSBC Holdings, R.D.Shell B, BHP Group, Br.Am.Tobacco.

R.D.Shell B = R6C3
HSBC = HBC1
BHP = BIL
Br.Am.Tobacco = BMT

A jde u FIO koupit Unilever.plc za EURA?

Portfolio:
ABBV,BAS,BIL,BMT,BMW,CSCO,D,IBE,MMM,MO,MUV2,PEP,PM,PPL,RDSB,T,WFC,XOM,IBM,UL,DIS,SBUX,MSFT,HD,BMY,KHC,PFE,WBD,INTC.
Logen
Junior Member
**

[*] Zasláno 27-2-2020 v 15:42

Ladislav: Nějak nerozumím prvnímu odstavci, vnímám to jako protimluv.
... dividendy zpravidla zdaňované u zdroje... toto platí i pro britské emise na XETRA... jejichž dividendy se u zdroje nezdaňují.
Možná to mají na Slovensku jiné, nebo se snaží tímhle způsobem nějak mlžit.
Každopádně, jak jsem již psal, mi loni dividenda nezdaněná nepřišla, leda by si nějak zvlášť upravili přepočet USD... €uro.
PaloK
Junior Member
**

[*] Zasláno 28-2-2020 v 14:58

doteraz som nakupoval cez fio za € a czk, ktoré som mal na účte, ako je to keď chcem nakúpiť za Libry a usd? musím tam mať cudziu menu, alebo sa to tam zamení automaticky, nemajú tam nevýhodný kurz?
Cyberguy
Junior Member
**

[*] Zasláno 28-2-2020 v 21:08

Citace: Původně zaslal: PaloK  
doteraz som nakupoval cez fio za € a czk, ktoré som mal na účte, ako je to keď chcem nakúpiť za Libry a usd? musím tam mať cudziu menu, alebo sa to tam zamení automaticky, nemajú tam nevýhodný kurz?

Když chceš v e-broker nakoupit za $ nebo Ł, musíš je tam mít (vyměnit z Kč nebo € ... no prostě z toho co máš).

PaloK
Junior Member
**

[*] Zasláno 28-2-2020 v 21:58

pred pár týždňami som si založil Revolut, tak si to pošlem cez neho
minarjo
Member

[*] Zasláno 2-3-2020 v 00:24

Ale pánové, Fio má pravdu, jen vy hledáte v daňových jednoduchostech složitosti.
Samosebou že dividendy chodí po zdanění, a to nejen u Fio, ale i u jiných brokerů. Liší se ale VÝŠE daně v jednotlivých státech. Zatímco Německo má (pán Ladislav odpustí) daňovou sazbu i pro nás-cizince nechutných 26,375%, tak Británie má sazbu pro domácí Brity 10%, pro nás cizince ale 0%. I nula je číslo, tedy neplatí, že text "po zdanění" ve výpisech Fio by byl chybný, jen to zdanění je zkrátka nulovou daní, tečka. Británie snad jako jediná už při výplatě dividendy odlišuje ve stržené dani tuzemce a cizince, daň cizincům (nerezidentům) strhává v nulové sazbě a umožňuje jim tak danit plně až ve své zemi. Smlouvy o zamezení dvojího zdanění toto obecně umožňují i v jiných zemích (přeložit daň na cílovou zemi, tedy v zemi původu jí mít nulovou), pouze Británie této možnosti ale v reálu využívá a patří jí za to dík, je to pro nás jednodušší. Snad završený brexit na tom nic nezmění...
---------------
@PaloK:
GBP ve Fio přeci vůbec není třeba, nepodporují londýnskou burzu LSE. Tedy u Fio pro obchody připadá v úvahu CZK (burzy Praha a RM systém), EUR (německá burza Xetra) a USD (americké burzy). Ke konverzi měn:
Cuberguy NEMÁ pravdu v tom, že by bylo nutné ve Fio mít předem cizí měnu před provedením nákupu v dané měně. Fio nefunguje jako Lynx, kde skutečně musí být měna předem a obchod už probíhá na ní, dle burzy. Ve Fio lze ale nákup/prodej např. na US burze v USD udělat klidně i za Kč či za EUR, prostě se ve formuláři nákupu/prodeje přepne použitá měna vypořádání na tu kterou chceš (výchozí je měna burzy). Fio pak udělá až přímo při obchodu konverzi mezi danými měnami automaticky, přesně ve stanoveném objemu, tedy nezůstávají zbytečné zbytky na různých měnových podúčtech. Tedy toto je fajn, že při nákupu i prodeji lze vybrat měnu vypořádání. Horší ale je, že Fio nemá moc dobré kurzy, je to podobné jako u bank a jejich konverzí třeba při platbě kartou v zahraničí. Měnový spread nákup-prodej je u Fio na páru Kč s EUR či USD typicky 4%, neboli 2% od středu. Tedy ta 2% lze brát jako poplatek konverze, typický jako u bankovních konverzí, no. Třeba Lynx má konverzi za téměř středový kurz, zase ale s fixním poplatkem 100 Kč, Degiro má auto konverzi za 0,1%, tedy zcela zdarma není konverze nikde, ale Fio patří v konverzi k dražším, no.
Cyberguy
Junior Member
**

[*] Zasláno 2-3-2020 v 09:33

Citace: Původně zaslal: minarjo  

Cuberguy NEMÁ pravdu v tom, že by bylo nutné ve Fio mít předem cizí měnu před provedením nákupu v dané měně.

Jo sakra! Jak to čtu, už si vzpomínám. Máš asi pravdu Minarjo. Trochu jsem FIO upozadil a soustředil se více na LYNX. Takže jsem sám sebe uvedl v omyl. Omlouvám se ze nesprávnou informaci.

minarjo
Member

[*] Zasláno 2-3-2020 v 14:58

Ano, formulář zadání nákupu/prodeje ve Fio dává skutečně na výběr, z jaké měnové složky to zaplatit/do jaké to vložit, případná konverze (když se zvolená měna neshoduje s burzou) je pak provedena až přímo při realizaci obchodu, jak píšu.
Jinak jsme na tom stejně, Fio také mám už jen v CZK na CZ tituly. A to kvůli nákladům měnové konverze, ceně poplatků za obchod i výpisům brokera, které u Fio uplatnění zápočtu zahraniční daně u zahraničních dividend (oproti Degiro/Lynx) fakt vůbec neulehčují :).
PaloK
Junior Member
**

[*] Zasláno 2-3-2020 v 16:50

minarjo, vďaka za upresnenie, to preto som nemol nájsť HSBC na GB burze, ale iba na nemeckej a usa burze, ako je to teda s tou nemeckou HSBC (HBC1), je zdaňovaná 26%, alebo 0%?
Vasek
Member

[*] Zasláno 2-3-2020 v 17:01

Daň z dividend se řídí dominicilem. Když má HSBC sídlo v Londýně, tak Britové daní podle svých zákonů a čechům to na základě smlouvy o zamezení dvojího zdanění pošlou nedaněné.

Nelze akcie koupené v Německu danit jejich daní, když čech nežije v Německu. Pokud tam ovšem nemají nepořádek a nedělají si, co chtějí.

Tady se to píše neustále. Dominicil akcie a pak dominicil vlastníka akcie. Nic jiného neplatí. Pokud nejde o nějaké certifikáty na akcie apod. Ale to neřeším, certifikáty nekupuji.

Je mi také divné, že akcie nakoupená v USA, ač má dominicil v Kanadě, by mohla danit 15% a nikoli 25% jako je v Kanadě. Ale smlouvy mezi Kanadou a USA neznám. Možná to je, ale je to nepravděpodobné, protože pak by každý koupil v USA a nikdo v Kanadě.
Vyky
Junior Member
**

[*] Zasláno 5-3-2020 v 00:36

Osobně dostávám Eur a nebo USD na Fio brokera pomocí devizovky (např. roklenfx). Mají CZK, Eur, USD, sběrné účty u Fia, takže převody nic nestojí a kurz je ok.
minarjo
Member

[*] Zasláno 6-3-2020 v 00:50

@Vasek:
Viz můj dnešní příspěvek ve vlákně Dividendy.
Pouze někteří brokeři (z u nás známých hlavně Lynx/IB) dokáží využít při nákupu kanadské akcie v USA smlouvy nejen mezi ČR a USA (při vyplněném W-8BEN), ale i mezi USA a Kanadou. Díky tomu ušetříme na dani 10%, ale fakt jen u Lynx díky americkému brokerovi IB, který to umí (a jen při nákupu za USD na US burzách). Zda to umí i jiní brokeři takto automaticky mi známo není.

@PaloK:
Dividenda HSBC ti bude chodit s daní 0%, ať ji koupíš na burze Xetra nebo na US burze. Britské dividendy obecně nejsou zdaňovány ani tamním rezidentům (od roku 2018 do ročního limitu 2000 GBP, a to dřív byl limit ještě vyšší - tedy i Británie utahuje daňové opasky, snad ale ani Brexit daň ještě víc nezpřísní).
Jack N.
Member

[*] Zasláno 6-3-2020 v 11:53

"Zda to umí i jiní brokeři takto automaticky mi známo není"

Ještě to umí Fio.

Marekkoc
Junior Member
**

[*] Zasláno 10-3-2020 v 10:46

Zdravim vsechny, rad bych investoval 300k do akcii. Chci se zeptat zda mam zvolit lynx nebo fio z dlouhodobeho hlediska. Budu kupovat evropske a US akcie na dividendy. Portfolio uz mam slozene z osmi druhu akcii. Mam bezny ucet u fio tak z tohoto pohledu by bylo jednodussi fio. Diky za nazory. Marek
Rohl
Junior Member
**

[*] Zasláno 10-3-2020 v 11:38

Vzal bych raději Lynx. Levnější poplatky za nákup/prodej. Dále lepší kurzy USD/EUR. Mnohem lépe zpracovaný výpis pro daně.

Nevýhoda Lynx - nekoupíš americká ETF a některé akcie zbrojařů.

Zajímá vás co mám, případně kupuji?
Baví vás dividendy?
Líbí se vám obsah ve formě videí?
Více najdete na mém YouTube kanále:
https://www.youtube.com/channel/UCSZ1vORrlV6v51hysX0Q1Yg
blac
Junior Member
**

[*] Zasláno 10-3-2020 v 13:13

Citace: Původně zaslal: Marekkoc  
Zdravim vsechny, rad bych investoval 300k do akcii. Chci se zeptat zda mam zvolit lynx nebo fio z dlouhodobeho hlediska. Budu kupovat evropske a US akcie na dividendy. Portfolio uz mam slozene z osmi druhu akcii. Mam bezny ucet u fio tak z tohoto pohledu by bylo jednodussi fio. Diky za nazory. Marek

Hoj, doporucuji ti stejne jako vyse Lynx. Udelal jsem ze zacatku presne jak pises. Mam klasicky ucet u FIO, tak jsem si pred rokem otevrel e-broker u FIO s tim, ze stejne kupuji "na stalo", tak nebudu nic hledat.

Ta jejich platforma je des, ale lze si na to zvyknout. Koupil jsem par US akcii. Pak jsem zkusil z testu Lynx a to je uplne jine kafe:). Nizsi poplatky, prehlednejsi, vic burz (i kdyz ja jsem zatim jen na US), papir k danovemu priznani si vygenerujes (ve fio za to platis 360kc a jeste o to musis zadat), muzes pouzivat Lynx basic nebo IB, aplikace na telefon je taky pouzitelna. Snad jen na Lynx se spatne kupuji CZ akcie, ale na to mam to FIO. Presun CZ penez z FIO na Lynx (maji ucet u banky v CR HSBC) je otazka hodin (nestopoval jsem to, ale rano poslu a v poledne tam jsou). A take Lynx ohodne lepsi kurz na konverzi.

Nakupoval jsem pak teda jen na Lynx a mam ted problemy presouvat dividendy v US do Lynx (musim pres treti stranu, protoze jinak se plati 500 za presun USD). Nechavam si tak FIO jen na CZ akcie a postupne prodavam US (se ziskem, jinak ne) a preposilam na Lynx.

Nezapomen, pokud pujdes do Lynx, nech si od nekoho dat doporuceni, mas pak od nich 50USD na poplatky (jestli to jeste nezrusili).
TomasV
Member

[*] Zasláno 10-3-2020 v 15:04

Citace: Původně zaslal: blac  
Citace: Původně zaslal: Marekkoc  

Hoj, doporucuji ti stejne jako vyse Lynx. Udelal jsem ze zacatku presne jak pises. Mam klasicky ucet u FIO, tak jsem si pred rokem otevrel e-broker u FIO s tim, ze stejne kupuji "na stalo", tak nebudu nic hledat.

Ta jejich platforma je des, ale lze si na to zvyknout. Koupil jsem par US akcii. Pak jsem zkusil z testu Lynx a to je uplne jine kafe:). Nizsi poplatky, prehlednejsi, vic burz (i kdyz ja jsem zatim jen na US), papir k danovemu priznani si vygenerujes (ve fio za to platis 360kc a jeste o to musis zadat), muzes pouzivat Lynx basic nebo IB, aplikace na telefon je taky pouzitelna. Snad jen na Lynx se spatne kupuji CZ akcie, ale na to mam to FIO. Presun CZ penez z FIO na Lynx (maji ucet u banky v CR HSBC) je otazka hodin (nestopoval jsem to, ale rano poslu a v poledne tam jsou). A take Lynx ohodne lepsi kurz na konverzi.

Nakupoval jsem pak teda jen na Lynx a mam ted problemy presouvat dividendy v US do Lynx (musim pres treti stranu, protoze jinak se plati 500 za presun USD). Nechavam si tak FIO jen na CZ akcie a postupne prodavam US (se ziskem, jinak ne) a preposilam na Lynx.

Nezapomen, pokud pujdes do Lynx, nech si od nekoho dat doporuceni, mas pak od nich 50USD na poplatky (jestli to jeste nezrusili).

Ještě možná nemusí být špatná volba Fio si nechat na britské akcie nakupované na Xetre ,dividenda by mněla chodit nezdaněná v eurech,na Lynxu je v librách.

Portfolio:
Roman
Newbie
*

[*] Zasláno 12-3-2020 v 23:01

Zdravím , chystám se založit účet u Lynxu. Má někdo zájem o kredit za doporučení?

Mindoro
Junior Member
**

[*] Zasláno 12-3-2020 v 23:16

Ahoj, máš SZ
Honz4
Junior Member
**

[*] Zasláno 13-3-2020 v 08:35

Jak se trh začíná rychle dostávat na zajímavé úrovně, tak začínám zkoumat podmínky nákupu na margin u Lynxu.
Chápu to správně, že podle tohoto ceníku:

https://www.lynxbroker.cz/poplatky-za-obchodovani/#urokove-s...

platím za půjčku na akcie 1,09 % + 3,5 %, takže 4,59 % za rok? S tím, že Fed Funds Effective (Overnight Rate) by mohla teoreticky v čase ještě klesat.

A podle ukazatele Regulation T margin musím mít vždy alespoň hodnotu 50 % vlastní akcie a 50 % půjčka? Teda né že bych to chtěl takhle šponovat, ale jen jestli do dobře chápu. V rámci opatrnosti bych stejně šel maximálně někam k 15 %, aby i při dalším velkým propadu byla rezerva a nemusel jsem doplňovat prostředky.

Samozřejmě bych ten margin odšpuntoval přesně až mi moje věštěcká gule řekne, že ne nacházíme na nejhlubším dně :lol:
Mufimufin
Member

[*] Zasláno 13-3-2020 v 10:03

Zdravím, jak dlouho prosím trvá zhruba schvalovací proces vytvoření konta u Interactive Brokers? Rozhodl jsem se při tom jak vidím padat ceny akcií do vlaku naskočit co nejdříve a vybírat postupně výhodné příležitosti.

Zároveň ale sleduji jak postupně ztrácí CZK na hodnotě. Zvažuji jestli by nemělo smysl někde provést konverzi pár desítek tis. USD dříve (např. Revolut). To se zase odvíjí od toho jak dlouho zabere ten proces tvorby účtu. Stejně ale budu nějakou dobu čekat s prstem na spoušti.

Díky.
 Stran:  1  ..  8    10    12  ..  32